Wikipédia:Kiemelt szócikkek bemutatója

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:Kiemelt szócikkek szócikkből átirányítva)

Kiemelt szócikkek

Cscr-featured.svg

Ezen a lapon azokat a szócikkeket gyűjtjük, melyek már tartalmilag elérték a kiemelt szócikk szintet. A vastaggal jelöltek már szerepeltek a kezdőlapon is. Jelenleg 272 810 szócikk van a magyar Wikipédián, melyből 840 rendelkezik kiemelt státusszal.

Ha találsz olyan szócikket (vagy te magad írtál egyet), mely szerinted megfelel a kritériumoknak, és szeretnéd, hogy a legjobb lapok listájára kerüljön, javasold a Javaslatok kiemelt szócikkekre lapon, ahol a többi szerkesztő is látja, bírálhatja, jobbá teheti és szavaz rá. A kiemelt státuszt egy kis bronz csillag (Cscr-featured.svg) jelzi a szócikk címe mellett balra.

A legújabb kiemelt szócikkek alcím alatti úgynevezett „vitrinekben” találhatod a legfrissebben minősített cikkek rövid, képes ajánlóját. A vitrinek tartalmát a jobb alsó sarokban található „frissít” link segítségével lehet cserélni. (A kiemelésen lévő cikkeket itt találod: Javaslatok kiemelt szócikkekre.)

A tematikus listában megtalálhatod az összes kitüntetett cikket a megfelelő kategóriák szerinti ABC-rendben. A félkövérrel jelöltek már szerepeltek a kezdőlapon. (Részleteket lásd: Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon.)

Ugrás

Kiemelés általában

Kiemelt szócikkek

A kiemelés folyamata

Útmutatók a kiemeléshez

Kapcsolódó kategóriák

Legfrissebben kitüntetett szócikkeink

2013-as Eurovíziós Dalfesztivál (A kiemelt státuszt megkapta: 2014. 06. 24.)

ByeAlex az Eurovíziós Dalfesztiválon

A 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál volt az ötvennyolcadik Eurovíziós Dalfesztivál. Svédországban rendezték meg, mivel az előző évi dalfesztivált Loreen svéd énekesnő Euphoria című dala nyerte. Két elődöntőt rendeztek, az elsőt 2013. május 14-én, a másodikat pedig május 16-án. A döntő dátuma 2013. május 18. volt. A verseny helyszínét illetően a svédek a győzelmük után azt nyilatkozták, hogy Stockholm vagy Malmö fog otthont adni a fesztiválnak. 2012. július 8-án hivatalossá vált, hogy Malmőben lesz megrendezve a verseny. A dalfesztiválon 39 ország vett részt, beleértve Örményországot is, amely utoljára 2011-ben volt résztvevő. Bosznia-Hercegovina, Portugália, Szlovákia és Törökország még a verseny előtt visszalépett. A magyar induló ByeAlex volt, aki a Kedvesem (Zoohacker Remix) című számával nyerte meg A Dal című válogatót. ByeAlex az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében 84 ponttal a tizedik helyet érte el, ami a harmadik legjobb helyezés, amit magyar versenyző el tudott érni a dalfesztiválok addigi történetében. A verseny győztese a Dániát képviselő Emmelie de Forest lett, aki 281 pontot gyűjtve nyerte meg a döntőt. Az Only Teardrops című dal emellett nyolc országtól kapta meg a maximális 12 pontot. A 2013-as elődöntőket és a döntőt százhetvenmillió ember látta. Magyarországon mind a két elődöntőt, és a döntőt az M1 közvetítette, HD minőségben, Gundel Takács Gábor helyszíni kommentálásában.

Székelyföld (A kiemelt státuszt megkapta: 2014. 03. 14.)

Székelyföld

Székelyföld (rovásírással D (rovásbetű).svgL (rovásbetű) JB.svgÖ (rovásbetű) JB.svgF (rovásbetű).svgSzekely-Hungarian Rovas letter LY.svgE (rovásbetű) JB.svgK (rovásbetű).svgÉ (rovásbetű) JB.svgSz (rovásbetű).svg, románul: Ținutul Secuiesc (ritkábban Secuimea), németül Szeklerland, latinul Terra Siculorum) alatt az erdélyi történelmi székely székek területét kell érteni.

A történelmi Székelyföldhöz tartozott a mai Kovászna (Háromszék) és Hargita megye (Csíkszék, Udvarhelyszék), Maros megye egy része (Marosszék), a mai Fehér és Kolozs megyék kisebb darabjai (Aranyosszék). Aranyosszék exklávé volt (a többi székkel területileg nem függött össze), és volt a Székelyföldnek enklávéja is (szigetszerűen közrezárt vármegyei terület): Felső-Fehér vármegye peselneki járása Tusnádfürdő és Kézdivásárhely között. A mai értelemben vett Székelyföld nem tartalmazza Aranyosszéket, de magába foglalja Maroshévízet és környékét, illetve az egykori enklávét, a Felső-Fehér vármegye peselneki járását. Székelyföld önrendelkezéssel bírt, az évszázadok folyamán, melyben központi szerepet kapott Székelyudvarhely, majd később Székelyvásárhely, mai nevén Marosvásárhely, mely a régió kulturális, oktatási, gazdasági és ipari központja lett.

Az első világháborús magyar vereség és az 1920-as trianoni békediktátum után Székelyföld Románia része lett. Az 1940-es második bécsi döntéssel a mai értelemben vett Székelyföld visszakerült Magyarországhoz (Aranyosszék Románia része maradt), 1944-ben szovjet és román csapatok foglalták el, az 1947-es párizsi békeszerződéssel pedig Székelyföld újra román fennhatóság alá került.

Románia 1950-es régiósításánál néhány település, illetve a székelyföldi megyékhez tartozó falvak külterületei Neamț (Csíkszéktől) és Bákó (Csík- és Háromszéktől) megyékhez kerültek. Erdély történelmi-etnográfiai régiói közül – figyelmen kívül hagyva Aranyosszéket, mely nagyrészt elrománosodott – jelenleg csak itt vannak a magyar anyanyelvűek többségben (arányuk 71,4% volt 2002-ben, 71,72% 2011-ben).

Skandináv-hegység (A kiemelt státuszt megkapta: 2014. 02. 14.)

A Gudvangen-völgy Norvégiában

A Skandináv-hegység Európa második leghosszabb hegylánca, a Skandináv-félsziget gerincét alkotja. Norvégia csaknem egészét borítja, Svédország északnyugati határvidékét adja és kis mértékben Finnország területére is kiterjed. Hossza délnyugat-északkelet irányban 1700 km, maximális szélessége 300 km. Két magashegyi zónája van, az egyik Norvégia déli részén, ahol a hegység – és egyben Norvégia – legmagasabb csúcsa, a Galdhøpiggen (2469 m) található, a másik Svédország északi részén, ahol a Kebnekaise (2102 m), Svédország legmagasabb csúcsa van. Finnország legmagasabb hegye is ehhez a hegységhez tartozik, ez az 1324 méteres Halti.

A Skandináv-hegység az ősi Kaledóniai-hegységrendszer maradványa (és így szerkezetileg a mai Kaledónia területén folytatódik, Skóciában), ami mintegy 400 millió évvel ezelőtt keletkezett a Laurentia (nagyjából a mai Észak-Amerika) és a Baltica (fő vonalaiban a mai Skandinávia) őskontinensek ütközése során. Ez a hegylánc a mai Himalája méreteivel vetekedhetett, de az azóta eltelt hosszú idő alatt az erózió igen nagy mértékben lepusztította. Később, 60 millió évvel ezelőtt kezdődően, a paleogén és a neogén időszakban az Atlanti-óceán partvidéke újra jelentősen megemelkedett. A hegység mai felszínét pedig a legutóbbi jégkorszak formálta, amikor gyakorlatilag az egész hegyvonulat vastag jégtakaró alá került. E súlyos teher elolvadása után az egész Skandináv-félsziget újra emelkedésnek indult.

A hegylánc klímája erősen aszimmetrikus. Nyugati oldala a Golf-áramlat hatása alatt áll, ezért itt az óceáni éghajlat érvényesül, enyhe telekkel és esős nyarakkal. A keleti oldal éghajlata sokkal inkább kontinentális. A nyugati oldal északi részén a sok csapadék miatt számos gleccser keletkezett, köztük Európa legnagyobbjai, mint a Jostedalsbreen. Az éghajlat nyomán a vegetáció is erősen különbözik, a nyugati oldalon sűrű lombhullató illetve fenyőerdők alakultak ki, keleten viszont tajga jellegű növényzet figyelhető meg. Ennek jellegzetes növénye például a molyhos nyír. Ezt az alpesi tundrát számos nemzeti park, természetvédelmi terület óvja a skandináv országokban.

Skizofrénia (A kiemelt státuszt megkapta: 2014. 02. 02.)

Cloth embroidered by a schizophrenia sufferer.jpg

A skizofrénia, szkizofrénia vagy hasadásos elmezavar (angolul: schizophrenia) olyan kóros mentális állapot, amelyet a mentális folyamatok összeomlása, a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása, rossz érzelmi alkalmazkodás, érzékcsalódások és téveszmék jellemeznek. Az elnevezés görög eredetű skhizein (σχίζειν), „hasadás” és phrēn, phren- (φρήν, φρεν-), „elme” szavakból ered, a kifejezést az osztrák Eugene Bleuler pszichológus alkotta 1911-ben. A skizofrénia nem jelent „tudathasadást” vagy „többszörös személyiségzavart” (ezeket manapság disszociatív személyiségzavarnak is nevezik), és gyakran össze is keverik a két betegséget. A kifejezés a betegség jellegzetes megjelenési formájának következtében inkább azt jelenti, hogy „hasadt a szellemi funkció”.

A skizofrénia úgynevezett spektrumbetegség, betegségcsoport, amelynek leggyakoribb megnyilvánulási formái az akusztikus hallucinációk, paranoid vagy bizarr téveszmék, illetve dezorganizált (rendezetlen) beszéd és gondolkodás. Ezekhez gyakran társulnak jelentős szociális és foglalkozási zavarok is. A skizofrénia rendszerint fázisokban kialakuló betegség, tünetei leggyakrabban a fiatal felnőttkorban jelentkeznek (férfiak esetén 15-25 éves korban, nők esetében 25-35 éves korban jellemző), a betegek 20-40%-ánál a serdülőkor táján jelentkezhet, de kiala­kulhat későbbi életkorban is. Nők esetében kritikus a gyermekszülés és a változás kora, 40-45 éves korban ismét gyakoribb. Az egész élettartamon át tartó prevalencia kb. 0,3–0,7%.

A ma legelterjedtebb nézet szerint a skizofrénia etiológiája a stresszvulnerabilitás modellével írható le, amely szerint az egyének különböző mértékben sérülékenyek a skizofréniával szemben. A sérülékenységet biológiai, szociális és pszichológiai faktorok kombinációja határozza meg. A betegség kialakulásához a környezeti stressz szükséges, és ha a sérülékenység kifejezett, akkor relatíve kis mértékű stressz is kiválthatja a betegséget. Az elmúlt évek kutatásai igyekeztek a különféle vulnerabilitási tényezőket meghatározni. A biológiai vulnerabilitási faktorok közé tartozik az agy strukturális, funkcionális és biokémiai diszfunkciója. A jelenlegi kutatások a neurobiológia szerepére koncentrálnak, jóllehet eddig nem találtak körülírt szervi okot.

Georges Cuvier (A kiemelt státuszt megkapta: 2014. 01. 26.)

Georges Cuvier large.jpg

Georges Cuvier (Montbéliard, 1769. augusztus 23.Párizs, 1832. május 13.) francia zoológus, geológus, az összehasonlító anatómia megalapítója, az őslénytan úttörője és korának egyik legnagyobb természettudósa. Pierre-Paul Royer-Collard az intelligencia Napóleonjának nevezte, míg Franciaországban sokan a kora Arisztotelészeként üdvözölték. Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „Cuvier”. A 19. század első felében vezető alakja volt azoknak a természettudományi kutatásoknak, melyek az élő állatokat és a fosszíliákat, más nevén az ősmaradványokat kutatta.

Cuvier munkássága alapozta meg a gerincesek őslénytanát, kibővítette Linné rendszerét a törzzsel, amit mind az élő, mind a fosszilis fajok besorolásánál alkalmazott. Arról is ismert, hogy a fajok kihalásáról szóló tudományos ismereteket is ő alapozta meg, ami előtte még nem volt elfogadott nézet. Cuvier a földtörténetet elemző munkáiban azt feltételezte, hogy katasztrófák következtében, például egy nagyobb vízözön után az egyik helyen kipusztult élővilágot „újrateremtett fajok” pótolhatják. Ezeknek a nézeteinek az eredményeként a kora 19. századi katasztrofizmus meghatározó támogatójává vált. A Párizsi-medence geológiai rétegeinek vizsgálatakor Alexandre Brongniart-ral közösen rakták le a biosztratigráfia alapjait. Arról is nevezetes, hogy ellenezte Jean-Baptiste Lamarck és Étienne Geoffroy Saint-Hilaire evolúciós elméleteit. Mivel nem talált bizonyítékot az evolúcióra, azt gondolta, hogy az állatfajok állandóak maradnak és nem változnak meg földi életük során. A kövületek és a létező élőlények közötti különbségeket a katasztrófaelmélettel magyarázta.

Legismertebb és egyben egyik legjelentősebb műve a 15 kötetes Le Règne Animal (Az állatok birodalma, 1817). Természettudományi munkásságát már életében is elismerték, 1819-ben főnemesi címet, Franciaország pairje (Pairie de France) adományoztak neki. Ettől fogva Cuvier bárónak nevezték. Cuvier-t 1818-ban a Tudományos Akadémia negyven halhatatlanja közé választotta, és az Eiffel-tornyon megörökített nevek listáján szereplő 72 tudós között a nyolcadik helyen szerepel a felsorolásban. 1832-ben Párizsban kolerajárvány pusztított, és ő is ekkor hunyt el. Munkásságát többen folytatták, talán a legnevezetesebb követői a svájci születésű amerikai Louis Agassiz és az angol Richard Owen.

Vosztok-program (A kiemelt státuszt megkapta: 2014. 01. 26.)

Jurij Gagarin repülés közben

A Vosztok-program (oroszul: программа «Восток», jelentése:„Kelet”) a Szovjetunió első, űrhajósokat a világűrbe juttató űrprogramja volt 1958 és 1964 között. A program célkitűzése kettős volt: fő feladata az első ember űrbe juttatása, másodlagos „funkciója” pedig az amerikaiaknál előbb teljesíteni egy olyan szimbolikus célt, amely a hidegháborúban komoly presztízzsel bírt, egyfajta csatagyőzelemnek számított. A program fő célját Jurij Gagarin 1961. április 12-i, a Vosztok–1 űrhajó fedélzetén történt repülésével sikerült teljesíteni, amikor egy Föld körüli keringést tett meg a világ első űrhajósa. A másodlagos cél teljesítése is maradéktalanul teljesült, a Szovjetunió fölénye az űrkutatásban tovább nőtt, a két nagyhatalom kiélezett versenyében még erősebben a szovjetek felé billent a mérleg nyelve.

A program elindítását 1958. november 1-jén hagyta jóvá a Szovjetunió Kommunista Pártja, majd öt és fél év után 1964. március 1-jén zárta le, a Voszhod-program elindításával párhuzamosan. Ezen időszak alatt összesen 11 repülést végeztek a programban – ebből öt volt automata tesztrepülés, hat pedig személyzettel végrehajtott űrutazás. E repülések szinte mindegyike egyedülálló teljesítmény volt: az első űrhajós repültetése, az első egy napnál hosszabb út, az első szimultán űrrepülés és az első női űrhajós útja. A repüléseket megelőző űrhajós-válogatáson az amerikai Mercury-programéval teljesen azonos szempontrendszer született meg, a világ első űrhajósát a világ mindkét végén azonos ismérvek alapján keresték. Ennek alapján hat jelölt készült az űrbe, akik közül végül öten jutottak fel a program során.

A űrrepüléseket Vosztok űrhajókkal végezték, amelyeket az R–7 Szemjorka interkontinentális ballisztikus rakétából kialakított Vosztok hordozórakétákkal indítottak.

A program fontos sajátossága volt, hogy mindvégig teljes titokban zajlott. Az előkészületek teljes titkosítás mellett folytak, Gagarin startját is csak akkor hozta nyilvánosságra a szovjet TASZSZ hírügynökség, amikor az űrhajós már régen fenn járt az űrben, ugyanúgy, ahogy a többi repülés során is történt. Maga a Vosztok név is szigorúan titkos információnak számított a repülés sikerének nyilvánosságra hozataláig, de a Bajkonuri űrrepülőtér helye is ugyanilyen titkos volt.

Kiemelt szócikkek tematikus listája

Biológia • Filmművészet, média •  Filozófia • Fizika, csillagászat, űrkutatás • Földrajz- és földtudomány • Gasztronómia • Gazdaság, gazdaságtörténet • Hadtudomány • Hangszerek • Helytörténet • Informatika • Irodalom • Játékok • Jelképek • Jövőkutatás • Képregények • Képzőművészet, építészet, régészet • Kitüntetések, rendek • Klasszikus zene • Könnyűzene  • Közlekedés • Matematika • Mérnöki tudományok, technológia • Mitológia • Művelődéstörténet • Néprajz • Numizmatika • Nyelvészet • Oktatás, iskolatörténet, nevelés • Orvostudomány • Paleontológia • Pszichológia • Ruházat • Sport • Textilipar • Történelem: Ókor • Történelem: Középkor és újkor • Történelem: Modern kor • Történelem: Átfogóan • Vallások, vallástörténet, kereszténység

Biológia

Baktériumok • Eubalaena • Európai angolna • Fántermő szegfűgombácska • Fehérfejű rétisas • Galambfélék • Gepárd • Gímszarvas • Gyilkos galóca • Heringcápa • Herman Ottó • Holdhal • Holló • Hosszúszárnyú bálna • Kagylósrákok • Kék bálna • Kék leguán • Közönséges barázdásbálna • Közönséges cserepesteknős • Lódarázs • Lopótök • Macska • Macskabagoly • Magyar szürke szarvasmarha • Nemi szelekció • Óceáni fehérfoltú cápa • Óriásvidra • Osztrigafélék • Pajzsos cankó • Récefélék • Szarvasfélék • Tengeri vidra • Tulokformák • Vapiti • Vándorsólyom • Vörös hiúz

Filmművészet, média

300 • A bombák földjén • A király és a bohóc • A rózsa neve • A vadon hercegnője • Alkonyat-sorozat • Büszkeség és balítélet (televíziós sorozat, 1995) • Caligula • Cannes-i fesztivál • Cartoon Network • Cartoon Network Közép- és Kelet-Európa • Jackie Chan • Demoscene • Doktor House • Félelem nélkül (film, 2006) • Brendan Fraser • James Horner • Iris (televíziós sorozat) • Koreai dorama • Tony Jaa • Bruce Lee • Vivien Leigh • Jet Li • Macskák királysága • Marx fivérek • Nauszika – A szél harcosai • Running Man (televíziós sorozat) • Szurikáták udvarháza • Secret Garden (televíziós sorozat) • South Park • Temetetlen múlt • Tigris és sárkány • Van, aki forrón szereti • Anna May Wong • Donnie Yen • 

Filozófia

Arisztotelész • Csi • Démokritosz • Empedoklész • Neokantianizmus

Fizika, csillagászat, űrkutatás

Apollo–8 • Apollo–11 • Apollo–13 • Apollo–15 • Apollo-program • Barna törpe • Csillagászat • Csillagászati színképelemzés • Csillagászati színképosztályozás • Exobolygó • Felületi feszültség • Fermi-paradoxon • Hidrogén • Hold • Kulin György • Merkúr • Nap • Naprendszer • Neutrínó • Space Shuttle • Világűr • Vosztok–1 • Vosztok-program

Földrajz- és földtudomány

Ankara • Amalfi • Alberobello • Alcatraz-sziget • Altamura • Avas • Balkány • Bari • Békéscsaba • Belgrád • Bitonto • Brandenburg • Bréma (település) • Cinque Terre • Death Valley Nemzeti Park • Dorog • Duna • Edinburgh • Érsekújvár • Esztergom • Etna • Felsőnyék • Feröer • Fiume • Frankfurt am Main • Gouda (város) • Gúta • Gyémánt • Győr • Haarlem • Hamburg • Hongkong • Húsvét-sziget • Isztambul • Kerguelen-szigetek • Királyi Botanikus Kertek • Kínai Köztársaság • Kolozsvár • Kőszeg • Kunhalom • Lecce • Magyarország földtana • Makó • Marosvásárhely • Matera • Mátra • Milánó • Miskolc • Molfetta • Mostar • München • Nápoly • Oulu • Pécs • Peking • Prága • Pripjaty (Kijevi terület) • Puglia • Ragusa • Ravello • Rhode Island • Skandináv-hegység • Stromboli • Surtsey • Székelyföld • Szöul • Szucsou • Taranto • Temesvár • Tengermelléki határterület • Tiszaújlak • Törökország • Tűzhányó • Ürümcsi • Vaskapu-szoros • Vezúv • Vulcano • Watzmann • Wiesbaden • Zalai-dombság  • Zalaegerszeg • Zichyújfalu • Zsolna

Gasztronómia

Abszint • Koreai alkoholos italok

Gazdaság, gazdaságtörténet

1907-es amerikai bankpánik • Csebol • Pénzverdék a római császárkorban

Hadtudomány

1956-os forradalom • Barbarossa hadművelet • Bosin-háború • Császári és Királyi Haditengerészet • Császári és Királyi Légierő • F–16 Fighting Falcon • F–22 Raptor • Franciaországi hadjárat • Fredericksburgi csata (1862) • Görög–perzsa háborúk • Guadalcanali hadjárat • Habsburg–török háború (1663–64) •  Harckocsi • Harrier • Hosszú kések éjszakája • Ión felkelés • Ivo Dzsima-i csata • JAS 39 Gripen • Kettős honfoglalás • Lengyelországi hadjárat • LT vz. 35 • LT vz. 38 • M1 Abrams • Második kínai–japán háború • Magyar belháború (1526–38) • Magyar–török háború (1521–26) • Midwayi csata • MiG–23 • MiG–25 • MiG–31 • Mirage III • Nándorfehérvári diadal • Nürnbergi per • Panzerkampfwagen VI • Rákóczi-szabadságharc • Szalánkeméni csata • Szekigaharai csata • Spanyol polgárháború • Szentgotthárdi csata (1664) • Szu–22 • Szu–27 • Thermopülai csata (i. e. 480) • Török függetlenségi háború • Tüzérség • USS Franklin (CV-13) • Vietnami háború ·

Hangszerek

Cimbalom • Duda • Elektromos gitár • Fender • Fender Stratocaster • Háromhúros brácsa • Hegedű •  Klasszikus gitár • Líra (hangszer) • Tambura • Tölcséres fúvókájú hangszerek

Helytörténet

A diósgyőri kohászat története • Bern óvárosa • Diósgyőr-Vasgyár • Dubrovnik • Erzsébet tér (Miskolc) • Farkas utca • Fő tér (Kolozsvár) • Kolozsvár várfalai és bástyái • Lillafüredi Palotaszálló • Magyar utca (Kolozsvár) • Miskolc egészségügyének története • Miskolc története • Miskolc képzőművészete • Széchenyi tér (Szeged) • Wall Street

Informatika

Apache OpenOffice • Demoscene • Linux • Pentium 4

Irodalom

Akasztottak erdeje (regény) • Anyegin • Isaac Asimov • Az Ezeregyéjszaka meséi • A rajongók • A vörös szoba álma • Giacomo Casanova • Miguel de Cervantes • Marina Ivanovna Cvetajeva • Fekete kolostor • Galaxis útikalauz stopposoknak • Gárdonyi Géza • Günter Grass • Hermann Hesse • Homérosz • Kámaszútra • Kohlhaas Mihály • Lotte Weimarban • Thomas Mann • Miss Marple • Muraszaki Sikibu • A robotika három törvénye • Rómeó és Júlia • Sir Gawain és a Zöld Lovag • Szép asszonyok egy gazdag házban • Szerelmes regény • Tamás bátya kunyhója • Török irodalom • François Villon • Voynich-kézirat • Kurt Vonnegut

Játékok

Beyond Good & Evil • Doom • Doom 3 • Halo: Combat Evolved • Halo 2 • Mirror’s Edge • Pokémon Diamond és Pearl • Portal • StarCraft • Super Mario 64 • Wipeout 3

Jelképek

Hongkong zászlaja • India zászlaja

Jövőkutatás

Technológiai szingularitás

Képregények

A jövendő múlt napjai • Amerika Kapitány • Back to the Klondike • Batman • Batman: A gyilkos tréfa • D.Gray-man • Fun Home • Holdlovag • Inoue Orihime • Kázmér és Huba • Persepolis • Ruróni Kensin • Soul Eater • Watchmen

Képzőművészet, építészet, régészet

Angkor • Aulosz • Berlini tévétorony • Bode Múzeum • Hieronymus Bosch • Buzánszky Jenő Stadion • Caernarfoni vár • Caravaggio • Casertai királyi palota • Castel del Monte • Deszkatemplom • Giorgione da Castelfranco • Durhami székesegyház • Durhami vár • Fővárosi Állat- és Növénykert • Paul Gauguin • Gízai nagy piramis • Hafré-piramis • Hagia Szophia • Hajdúdorogi székesegyház • Hattuszasz • Hearst Castle • Heidelbergi várkastély • Nicholas Hilliard • Hindu templomépítészet • Historizáló építészet Magyarországon • Jáki templom • Jelling viking emlékei • Királyok völgye • Királyok völgye 62 • Konáraki naptemplom • Luxori templom • Magyar Állami Operaház • Mátyás-templom • Melki apátság • Menkauré-piramis • Meroé • Mogul művészet • Nagada-kultúra • Michelangelo Buonarroti • Mozaik • Munkácsi vár • National Gallery (London) • Neolitikus tűzkőbányák Spiennes-nél • Neues Museum • Ottó-kori művészet • Pannonhalmi Bencés Főapátság • Petra (romváros) • Pompeii • Ramesszeum • Restaurálás (festészet) • Rilai kolostor • Rinocérosz (Dürer metszete) • Romantikus építészet Magyarországon • Sumer művészet • Szalay Lajos • Szecessziós építészet Magyarországon • Széchenyi lánchíd • Szent Jakab-katedrális (Santiago de Compostela) • Szent Péter-bazilika • A Sixtus-kápolna mennyezetfreskója • Tádzs Mahal • Tiahuanaco • Tiltott Város • Jan Vermeer van Delft

Kitüntetések, rendek

Francia Köztársaság Becsületrendje • Irodalmi Nobel-díj • Kitüntetés • Medal of Honor

Klasszikus zene

Aggházy Károly • Johann Sebastian Bach • Bartók Béla • Bartók: II. hegedűverseny • Vincenzo Bellini • Hector Berlioz • Georges Bizet • Benjamin Britten • Maria Callas • Enrico Caruso • Pjotr Iljics Csajkovszkij • Gaetano Donizetti • Erkel Ferenc • Fantasztikus szimfónia • Angela Gheorghiu • Borisz Godunov (opera) • Goldberg-variációk • Goldmark Károly • Joseph Haydn • Hubay Jenő • Lehár Ferenc • Ligeti György • Liszt Ferenc • Magyar klasszikus zene • Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij • Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov • Pietro Mascagni • Claudio Monteverdi • Mosonyi Mihály • Wolfgang Amadeus Mozart • A Nibelung gyűrűje • Niccolò Paganini • Giacomo Puccini • Gioacchino Rossini • Sába királynője (opera) • Domenico Scarlatti • Solti György • Tosca • Arturo Toscanini • Traviata • Giuseppe Verdi • Antonio Vivaldi • Richard Wagner • Carl Maria von Weber

Könnyűzene

2013-as Eurovíziós Dalfesztivál • 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál • Aerosmith • Alejandro (dal) • Beatrice • Believe in Me • Big Bang (dél-koreai együttes) • Blind Myself • Bonnie Tyler • Céline Dion • Ronnie James Dio • Dream Theater • Edison Chen-fényképbotrány • El sexto sentido • F.T. Island • G-Dragon • Heavy metal • Innuendo • Jazz (Queen-album) • Jefferson Airplane • Jimi Hendrix • Jay Chou • John Bonham • Joy Division • Katie Melua • Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (musical) • Kim Dzsedzsung · K-pop • Led Zeppelin • Lunada • Metallica • Metamorfoz • Nine Inch Nails • Number 1’s • Pearl Jam • Queen • Queen II • Rise Against • Rob Thomas • Rocks and Honey • Rust in Peace • Scandal (japán együttes) • Scooter • Sex Pistols • Tarkan (énekes) • Thalía • The Emancipation of Mimi • The Fame • The Fame Monster • The Game (album) • The Piper at the Gates of Dawn • The Who • TVXQ • We Belong Together • YG Entertainment • Xiah Junsu

Közlekedés

937-es busz (Budapest) • Alföldi Kisvasút • BCmot • Boeing 757 • British Airways • C–50 • Căile Ferate Române • Concorde • DeLorean DMC–12 • Dombóvári Gazdasági Vasút • Isztambul tömegközlekedése • Kecskemét tömegközlekedése • Kiskunfélegyháza–Szentes–Orosháza-vasútvonal • Magyarország autópályái • MÁV V43 sorozat • Miskolc tömegközlekedése • Porsche 924 • Tisza Volán • Trolibusz • Villamos

Matematika

0,999… • Bolyai Farkas • Bolyai János • Gottlob Frege • Carl Friedrich Gauss • A matematikafilozófia története • Modális logika • Osztóösszeg-függvény

Mérnöki tudományok, technológia

Acélgyártás • Analóg elektromechanikus műszerek • Bionika a textiliparban • Cipzár • Diósgyőri Gépgyár • Diósgyőri Papírgyár • Enigma (gép) • Fa (anyag) • Ford T-modell • Gyufa • Harisnyagyártás • Hengerlés • Jedlik Ányos • Képlékenységtan • Kisfeszültségű áramváltó • Kovácsolás • Kezelési jelképek (textilipar) • Kötőgép • Nyersvasgyártás • Ózdi Kohászati Üzemek • Öko-Tex • Pásztázó elektronmikroszkóp • Szénszál • Siemens–Martin-acélgyártás • Tépőzár • Thomson-híd • Varrógép

Mitológia

Héraklész

Művelődéstörténet

A brit uralkodók koronázása • A Szent Korona története • A Szent Korona tudományos kutatásának története • Dél-Korea kulturális örökségvédelmi programja • Sven Hedin • Benkő József • Koreai hullám • Szenczi Molnár Albert • Szent Korona-tan

Néprajz

Gésa • Hóstát (Kolozsvár) • Kínai jóslócsont • Kínai kert • Oktoberfest • Szérumfutás

Numizmatika

A magyar forint pénzérméi • Font sterling

Nyelvészet

Baszk nyelv • Ékírás • „F–h” hangváltozás a spanyol nyelvben • Hangul • Horvát nyelv • Igeragozás és igehasználat a román nyelvben • Kantoni nyelv • Kínai írás • Székely–magyar rovásírás • Ófelnémet hangeltolódás • Román nyelv • A román nyelv hangtana • A román nyelv szókincse • A román nyelv területi változatai • Spanyol nyelv • Spanyol alaktan • Spanyol hangtan • Spanyol helyesírás • Spanyol igeragozás • Spanyol szókincs • A spanyol nyelv története • Szerb nyelv • Szleng • Újlatin nyelvek

Oktatás, iskolatörténet, nevelés

Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium • Cserkészet • Debreceni Református Kollégium • A Pápai Református Kollégium története • Varga Katalin Gimnázium

Orvostudomány

A központi idegrendszer vérellátása • Agyhártyagyulladás • Agyi érkatasztrófa • Anafilaxia • Cukorbetegség • Égési sérülés • Emberi szem • Fog • Hirtelen szívmegállás • Kóma (orvostudomány) • Magas vérnyomás • Méhnyakrák • Nemi szelekció • Petefészekrák • Rák (betegség) • Skizofrénia • Születésszabályozás • Tüdőgyulladás

Paleontológia

A lovak evolúciója • Acrocanthosaurus • Albertosaurus • Allosaurus • Australopithecus • Compsognathus • Georges Cuvier • Daspletosaurus • Deinonychus • Deinosuchus • Dinoszauruszok • Diplodocus • Dromaeosauridae  • Edmontosaurus • Gorgosaurus • Herrerasaurus • Iguanodon • Lambeosaurus • Majungasaurus • Mamut • Massospondylus • Neandervölgyi ember • Parasaurolophus • Plateosaurus • Pleisztocén megafauna • Psittacosaurus • Spinosaurus • Stegosaurus • Styracosaurus • Tarbosaurus • Thescelosaurus • Triceratops • Tyrannosaurus • Velociraptor • Vízimajom-elmélet

Pszichológia

Asperger-szindróma • Szondi-teszt

Ruházat

Egészségügyi harisnya • Farmernadrág • Harisnya • Harisnyanadrág

Sport

1906-os francia nagydíj • 2004-es Formula–1 világbajnokság • 2006-os Formula–1 világbajnokság • 2006-os labdarúgó-világbajnokság • 2008-as Formula–1 monacói nagydíj • 2008-as Formula–1 világbajnokság • 2008-as MotoGP világbajnokság • 2010-es Formula–1 világbajnokság • A Ferencvárosi TC 2012–2013-as szezonja • AFC Ajax • Xabi Alonso • Békéscsaba 1912 Előre SE • Raúl González Blanco • Buzsáky Ákos • Rudolf Caracciola • Ricardo Carvalho • Kim Clijsters • Diósgyőri VTK • Dorogi FC • Roger Federer • Formula–1 • Formula–1 monacói nagydíj • Robbie Fowler • Gera Zoltán (labdarúgó) • Emile Heskey • Damon Hill • Klaas-Jan Huntelaar • Ipswich Town FC • Luton Town FC • Michael Jordan • a Liverpool FC története • Manchester United FC • Valentino Mazzola • Marco Melandri • Lionel Messi • National Hockey League • Német labdarúgó-válogatott • Ronnie O’Sullivan • Olimpiai játékok • Overdose • Puskás Ferenc • RC Deportivo de La Coruña • Real Madrid CF • Roy Keane • ŠK Slovan Bratislava • Andrea Petković • Bobby Robson • Cristiano Ronaldo • Valentino Rossi • Marija Jurjevna Sarapova • Ayrton Senna • Giuseppe Signori • Gilberto Silva • Petter Solberg • SSC Napoli • Jim Thorpe • Team Lotus • Tottenham Hotspur FC

Textilipar

Gyapjú • Magyar Pamutipar Rt. • Műszaki textíliák • Nemez • Nemszőtt kelme • Orvosbiológiai textilanyagok • Pamut • Ruhaipar • Selyem • Szálasanyagok • Textilipar • Textilanyagok hegesztése • Textilanyagok színtartósága

Történelem: Ókor

Abu Szimbel-i templomok • I. Amenhotep • I. Dárajavaus perzsa király • II. Amenhotep • III. Amenhotep • II. Kurus perzsa király • Augustus római császár • Déloszi szövetség • Iulianus római császár • Hatsepszut • Hettita Birodalom • Lükurgosz (spártai arkhón) • Merenptah • Méd Birodalom • Nofertiti • Óperzsa Birodalom • Periklész • Perszepolisz • Sang-dinasztia • II. Ramszesz • III. Ramszesz • III. Thotmesz • IV. Thotmesz • Tutanhamon • II. Uahibré • Újbabiloni Birodalom • Urartu

Történelem: Középkor és újkor

I. Ágoston mexikói császár • I. Károly magyar király • I. Lajos magyar király • I. Péter orosz cár • II. Fülöp Ágost francia király • II. Károly magyar király • IV. László magyar király • V. Károly francia király • IX. Lajos francia király • András calabriai herceg • A Magyar Királyság az első világháborúban • Ali kalifa • August Bebel • Buda visszafoglalása • Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord • Feketeszakáll • Fülöp orléans-i herceg (1674–1723) • George Armstrong Custer • Guido von Starhemberg • Hasfelmetsző Jack • Helmuth Karl Bernhard von Moltke • Illuminátus rend • José Antonio Páez • José María Morelos • Jules Mazarin • Korjo • László nápolyi király • Louis Auguste Blanqui • Ludwig von Welden • Mexikói függetlenségi háború • Mikó Imre (politikus) • Mocsáry Lajos • Muhammad ibn Tugdzs al-Ihsíd • Nádasdy Tamás • Német Lovagrend • Római pápák listája • Széchenyi István • Szung-dinasztia • Teleki László • Tiencsini koncessziós zónák • Thököly Imre • Viking történelem • William Tecumseh Sherman

Történelem: Modern kor

2009-es moldovai zavargások • Argentin válság (1998–2003) • Budapesti Harisnyagyár Felszabadulás Szocialista Brigádja • Baranya–bajai Szerb–Magyar Köztársaság • Berlini fal • Winston Churchill • Csernobili atomerőmű • Dachaui koncentrációs tábor • Adolf Hitler • Adolf Hitler politikai végrendelete • Horthy Miklós • Hosszú menetelés • Jüan Si-kaj • Rogyion Jakovlevics Malinovszkij • Müncheni sörpuccs • Josip Broz Tito • Mihail Nyikolajevics Tuhacsevszkij • Vendvidéki Köztársaság • Schmitt Pál plágiumügye

Történelem: Átfogóan

Albánia történelme • Antiokheia • Belgium történelme • Brit Birodalom • Korea történelme • Málta történelme • Szlovenszka krajina • Törökország történelme • Korea történelme

Vallások, vallástörténet, kereszténység

Albán ortodox egyház • Beda Venerabilis • Canterburyi Szent Ágoston • Delphoi • Eucharisztia • Hugenották • Iszlám • Jumièges-i Róbert • Kálvin János • Chiara Lubich • Márton Áron • Múmia • Názáreti Egyház • Ozirisz-mítosz • Stigand • Szentgotthárdi ciszterci apátság • Szibüllák