Sablon:KezdőlapKiemeltCikkek/2009-22

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tkálecz Vilmos és felesége (1914 körül)
Tkálecz Vilmos és felesége (1914 körül)

90 éve – 1919. május 29-én – kiáltották ki a Vendvidéki Köztársaságot, más néven a Murai Köztársaságot. Ez a rövid életű államalakulat a mai Vendvidék (a Vas megyében található Szentgotthárd térsége) és a Szlovéniához tartozó Muravidék (Muraszombat és Lendva körzetei) területén, azaz az akkori Szentgotthárdi, Muraszombati és Alsólendvai járások területén alakult meg – bár több területre csak névleg terjedt ki a hatalma.

A Vendvidéki Köztársaság egyike azon államoknak, amelyeket az első világháború után hoztak létre az Osztrák–Magyar Monarchia területén. Az új államot csak Ausztria ismerte el, de még saját határain belül sem ismerte el mindenki. Az állam alapítója és vezetője egy hajdani cserföldi (ma Črenšovci) kántortanító, Tkálecz Vilmos volt. Tkálecz korábban nem volt tagja a magyarországi szlovén autonómia megteremtéséért küzdő mozgalmaknak.

Tkálecz lépése sokakban meghökkenést és ellenszenvet váltott ki. Alig lelt támogatókra, azok közül is többen csak kényszerből álltak mellé. A Magyar Vörös Hadsereg napokon belül megérkezett, és megszállta az újdonsült államot, amelynek maroknyi reguláris katonája kellő tapasztalat és hozzáértés hiányában képtelennek bizonyult a védekezésre.

A Vendvidéki Köztársaság kikiáltásának valódi oka nem az volt, miszerint a „Vendvidék nem rokonszenvezik a kommunistákkal”, ahogy ezt Tkálecz fogalmazta, épp ellenkezőleg: Tkálecz az államvezető posztjával járó előnyöket vagyonszerzésre akarta felhasználni, egyúttal szerette volna elkerülni, hogy korábbi törvénysértései miatt felelősségre vonják.