Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-01-25 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hanyadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések keddről  


Számnevet tartalmazó településnevek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== számnevet tartalmazó települések ==
--37.76.93.229 (vita) 2015. január 20., 18:38 (CET)
Nem mondtad, mennyi kell? Pkunkpalackpošta 2015. január 21., 22:30 (CET)
válasz
Ez, ugye, házifeladat?
PR icon.png
Egy kicsit szívesen segítünk, ha kérdésed van a házifeladatoddal kapcsolatban, de az bizony szóba sem jöhet, hogy mi oldjuk meg az egészet helyetted. Sok sikert az önálló kutatómunkához!
Átnyújtok három helynevet - ennyit segítek: Kéthely, Százhalombatta
Pécs német neve: Fünfkirchen (Fünf = öt; Kirchen = templom, egyház)
A Veresegyház nem jó példa, mert az egyház főnévben az egy szófaja nem számnév, hanem melléknév, s jelentése: szent (Forrás: Magyar értelmező kéziszótár, 2. kiadás, Akadémiai Kiadó, Budapest 1975, ISBN 963 05 0731 5, 261. oldal)
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. január 20., 19:41 (CET)
Kéthely is csak „alakilag” jó példa, valójában (nagy valószínűség szerint) a keddhely szóból származik a név, mivel kedden tartották a vásárt. Zerind üzenőlap 2015. január 21., 21:36 (CET)
fun fact: a kedd szó a kettedből ered, mert a hét második napja, szóval technikailag jó :) Alensha 2015. január 24., 09:26 (CET)
Nézd meg Magyarország településeinek a listáját. Nem olyan hosszú, csak kétezer település van. Keresd meg ebben a listában a "két", "három", "négy", "öt", "hat", "hét", stb, "száz" számokat. (Nem biztos, hogy mindegyik szerepel.) Biztosan vannak külföldi példák is, de azokat nem ebben a listában kell keresni. – b_jonas 2015. január 20., 23:48 (CET)
Észrevétel

A kérdés pontatlan. Lehet úgy is érteni, hogy „számnevet tartalmazó magyar helységnevek” (Szerbia, Erdély, Slovénia, stb. Még tovább megyek: vajon a kérdés az egész földkerekségre vonatkozik? Mert erre már nem adható korrekt válasz. MZ/X vita 2015. január 21., 21:29 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Egy érdekesség Mexikóból: Real de Catorce (a catorce jelentése tizennégy) Zerind üzenőlap 2015. január 21., 21:31 (CET)

Néhány találat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Akár házi feladat, akár nem, jó játék. Találatok a magyar WP-ben:

Messzi földek

Pkunkpalackpošta 2015. január 21., 22:17 (CET)


Kérdések szerdáról  


Kérdések csütörtökről  


Ha olyan káros a cigaretta, miért nem tiltják be?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Olvastam a gyakorikérdések.hu-n a kérdést, és sok válasz lett rá, de kiváncsi vagyok a ti véleményetekre is.

Bošnjak Ilija 2015. január 24., 18:49

válasz
Azért nem, mert több lenne a kára, mint a haszna. Miért? Mert csak a feketekereskedelem megnövekedéséhez vezet. (Mert most is van, kis mértékben, a Nemzeti dohányboltok bevezetése óta. azelőtt is volt feketekereskedelem --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. január 22., 18:54 (CET) )
Lásd az analóg példát: Szesztilalom.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. január 22., 18:41 (CET)
válasz2
a Wikipédia mindehatósága nem erre az évezredve terveztetett. Ugyanígy a pálinkafogyasztás korlátozását és a globális felmelegedés megfékezését sem vette fel még hosszútávú terveibe.


válasz3
a cigaretta adó és profit tartalma jelentős. Ezzel szemben csak az állampolgárok élete áll, illetve a ki nem fizetett nyugdíj. (lehet, hogy ebben a formában konteo, de akár igaz is lehet) Robogos vita 2015. január 24., 18:45 (CET)

Lakosság, az ország területéhez képest[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Másik kérdésem:
==Miért kisebb a lakosság, ha minél nagyobb az ország területe? És egyáltalán van kivétel?==

Bošnjak Ilija 2015. január 22., 12:40

válasz
Ez egy szöveges számtanpélda. Megoldása még nyitott.

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után)

Hol van ilyen összefüggés? Az egyes országok népsűrűségét táblázatban itt láthatod:
Országok_népsűrűség_szerinti_listája
Valóban, nagyon kis területű országok és „országok” vezetik ezt a listát. De éllovas voltukat nem területük kicsiségének köszönhetik, ez csak másodlagos ok. A viszonylag nagy lakosságszámot elsősorban erős gazdasági életüknek köszönhetik.
Persze, hogy vannak kivételek a „szabályod” alól! Csak példálózok: Izland, Gabon, Belize - ezek mind önálló államok, kicsi a területük, és mégis kicsi a népsűrűségük.


Kérdések péntekről  


Szent László és a vármegye rendszer kiterjesztése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves mindenki! Szeretnék forrást találni, mivel írok egy cikket. Úgy tudom, hogy Szent László a vármegye rendszert kezdte kiterjeszteni a peremterületekre is, amik addig főleg gyepűelvének szolgáltak. A folyamat utódaival is folytatódott, ennek révén jött létre a ciszterci apátság Szentgotthárdon is. Tehát erről szóló forrásra lenne szükségem (szerző, cím, oldalszám). Doncseczvita 2015. január 23., 09:40 (CET)

--Karmela posta 2015. január 23., 15:15 (CET)

felcsillanó szem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy fizikai / kémiai szempontból mi történik akkor, amikor valakinek felcsillan a szeme.
--Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. január 23., 12:15 (CET)
vélemény
Ezt - „felcsillan a szeme” - akkor mondjuk valakire, amikor az illetőt öröm, kellemes meglepetés éri, és ez tekintetének irányán láthatóvá válik. Ránéz az öröm okozójára, személyre és/vagy tárgyra, mosolyog/nevet közben, esetleg indulatszavakat is mond. Ilyenkor általában látjuk a szemét, nem süti le, legalábbis az első pillanatokban, ezért ilyenkor látjuk a szemet mindig befutó könnyhártya - végül is - állandó csillogását. Elképzelhető, hogy a fokozottabb érzelmi felindulás kissé fokozza a könnyelválasztást (ami még nem ún. örömkönnyek keletkezése), így ez a csillogás ilyenkor jobban látszódhat.
Ennyiben lehet fizikai magyarázat, de én inkább pszichológiait vélek helyesnek: szerintem ugyanennyi könny bánat esetén is keletkezik, ami akkor is visszaveri a külső fényt a szemgolyóról-pupilláról, ha felpillant az illető - akkor mégsem mondjuk, hogy „felcsillan a szeme”.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. január 23., 14:23 (CET)
vélemény2
Fizikai, kémiai háttere szerintem nem lehet jelentős, és nem is azonnali. Én úgy sejtem, hogy az egyik magyarázat olyami, hogy ha az emberben hirtelen érdeklődés ébred valami iránt, akkor a szemhéját egy pillanatra megemelheti egy kicsit, és ez a szem összképében a fehérség egy leheletnyi növekedését eredményezi. Tükör előtt próbálgattam, hihető. Az ember a másik ember arcvonásaiban történő igen csekély változást is jól érzékeli, mint ahogy az arc is nagyon sokféle gondolati árnyalatot tükröz, ezt ma már kutatások is igazolják, a hazugságvizsgáló eljárások között is használják már az arc pontos megfigyelését.
A másik magyarázat szerintem egy átvitt értelmű kifejezésmód. A sziporkázó elme, a fényes homlokú bölcs, a sugárzó arc, az elsötétülő tekintet, ezek mind érzékletes kifejezések, konkrét fizikai indoklás nélkül. - Orion 8 vita 2015. január 23., 17:00 (CET)
És mégegy vélemény

A szem felcsiilanásához nem rendelhető kémiai folyamat. A könny könny marad.

Pszichológiai jelenség viszont köthető (öröm). MZ/X vita 2015. január 23., 21:27 (CET)

"A könny könny marad." Érdekes, de nem. A könny olaj- és sótartalma is függ a könnyezés okától, és a testi állapottól, egészségtől, kortól is. Meg persze nemenként is eltérő. A nők szeme azért csillog kicsit jobban, mert egy picit több olaj van a közönséges szemnedvességükben és a könnyükben is. - Orion 8 vita 2015. január 24., 03:09 (CET)
megjegyzés, kérdés

Nem lehet, hogy amikor valakinek felcsillan a szeme (például érdeklődés miatt), akkor kicsit kitágul a pupillája? Wikizoli vita 2015. január 23., 22:45 (CET)


Kérdések szombatról  


Kérdések tegnapról  


Egy 2014-es Skype-hívás időpontja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Ennek a szövegnek a helyére írd a témád címét néhány szóban joseph forjosed1 skype hivás ideje ==
Azt szeretném megtudni, hogy joseph forjosed1-el 2014-ben mikor beszéltem! Ő hivott!
--46.139.208.174 (vita) 2015. január 25., 21:15 (CET)
válasz
Ha a Skype számára (az Eszközök → Beállítások → Szöveges üzenetek → Üzenetváltási beállítások ablakban) „Az üzenetnapló megőrzése” kérdésre a „kézi törlésig” választ állítottad be már akkor is (és nem törölted azóta az üzenetnaplót), akkor megkeresheted, mikor hívott a partnered. (Ez az opció-választás akkor számít segítségnek, ha 3 hónapnál régebbi üzeneteket is meg akarsz őrizni.)
Ha annak idején megfelelő opciót választottál, akkor ebben az esetben kattints partnered nevére, válaszd ki az Üzenetküldés parancsot: az üzenet-ablak felett kiválaszthatod a megfelelő terminust arra, hogy a Skype mikori üzeneteket listázzon ki (a mai napig).
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. január 25., 23:55 (CET)

Túrmezei Erzsébet költőnő és műfordító[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy miért nem szerepel Túrmezei Erzsébet költőnő és műfordító a magyar költők névjegyzékében? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 84.0.96.207 (vitalap | szerkesztései) 2015. január 25., 21:49‎

válasz
Mert még senki nem írta bele.
Beírnád? Írd be! (Lásd a formátumot a környező sorokban.)
(A többieket is valakik beírták!)
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. január 26., 00:03 (CET)

polizerin ne demek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--88.244.197.36 (vita) 2015. január 25., 22:07 (CET)
vélemény
Ennek nincs értelme!
Először is: elírtad! Nem „polizerin”, hanem polirezin. Erről van angol nyelvű szócikk: en:Polyresin.
ne demek - ez törökül van. Jelentése: mit jelent vagy hogyan mondjuk (?). (http://dictzone.com/torok-magyar-szotar/ne szerint kérdőszóból és http://dictzone.com/torok-magyar-szotar/demek szerint beszéddel kapcsolatos igéből álló szópár.)
Pictogram conditionally voting support.svg
További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. január 26., 00:17 (CET)
Ebben a témában egyszer már kaptunk kérdést - válasz is van: Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2008-08-01#poliresin. Segít? - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. január 26., 00:40 (CET)

A mai kérdések