Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-05-28 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések szombatról  


Kérdések vasárnapról  


Kérdések hétfőről  


Mikor gyártották az utolsó autót a Mercédes gyárban a háború előtt?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy

Emikor gyátották az utolsó autót a mercédesz gyárban a háború előtt.nnek a szövegnek a helyére írd a témád címét néhány szóban

--173.206.99.31 (vita) 2015. május 25., 08:55 (CEST)

valami 123[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Mennyi 1+1
--86.59.163.193 (vita) 2015. május 25., 13:17 (CEST)
válasz
Számelméleti a kérdés?
Ha az, és matematikai jelekkel kéred a választ, akkor előbb meg kell mondanod, hogy melyik számrendszert használod!
Ha csak szavakkal, akkor azt ettől függetlenül megmondhatjuk, hiszen az egy axióma, hogy két 'egység' összege 'kettő'-vel egyenlő.
Hogy a 'kettő'-t hogyan ábrázolod, az a számrendszertől függ. Pl. a binárisnak nevezett számrendszerben a 'kettő'-t 10-val ([egy-nullá]-val) ábrázoljuk-jelöljük. (Ez nem 'tíz', ahogy önkéntelenül mondanánk, hanem 'kettő' - azaz két egység!)
(A kérdésed címét nem értem.)
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. május 25., 13:47 (CEST)

Trianon hatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy magyarorszagon miert nevezik a katonakat honvedeknek? Ez azert mert trianonkor megtiltottak hogy legyen hadsereg? Valamint trianonkor megtiltottak azt is hogy ket palyas vasutja valamint aviacioja legyen magyarorszagnak akkor hogy hogy van ma?
--109.245.161.147 (vita) 2015. május 25., 15:48 (CEST)
válasz
A magyar katonák 'honvéd' elnevezése nem a trianoni békeszerződés folyománya. Már az 1848-as magyar hadsereg - amely már nem császári haderő! - katonáit is így hívták.
A trianoni békeszerződés nem tiltotta meg a magyar hadsereg létét, csak korlátozta a létszámát (35 000 főben), és - valóban - megtiltotta légierő és nehézfegyverek tartását.
Nem tudok arról, hogy ez a békeszerződés tiltotta volna a többpályás vasúthálózatot. Csak arról, hogy nem épülhet új vasút egynél több sínpárral.
Ma azért lehetséges, mert a trianoni békeszerződés ma már nincs érvényben. "Helyette" - a II. világháborús vereségből kifolyólag - az 1947-es párizsi békeszerződés van érvényben. Amely visszaállította az 1937-es határokat (mert akkor mondta fel a kormány a trianoni békeszerződést). És nem tiltotta meg magyar katonai légierő fenntartását.
Olvasnivalók: Trianoni békeszerződés, Párizsi_békeszerződések.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. május 25., 16:28 (CEST)

Valamint azt szeretnem megtudni hogy a magyar invazio alatt a budapest szabadka novi sad vasutat hogy sikerult teljesen felujitaniuk nagyon gyorsan mikozben a mai nehez mechanizaciokkal csilliard eve ujul fel a szeged szabadka baja vasut? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 109.245.167.56 (vitalap | szerkesztései) 2015. május 25., 22:44‎

Nem tudom a konkrét választ! Csak azt gondolom, hogy a kérdésben szereplő vasútvonal felújítása háborús célokat (gondolom, a II. világháborúról van szó - merthogy invázióról beszélsz...) szolgált, ezért minden más célt hátrébb soroltak. És a háborús körülmények mindent „megengedtek”, hogy ezt a célt meg is valósítsák. Békeidőben nincs ilyen kényszer. - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. május 25., 23:20 (CEST)
Személyes

Nem hivatalos válasz, – csak személyes emlék. Együtt utaztam a vonaton Budapestről Szegedre az 1970-es években. Egy polgári ruhás utas ült velem szemben. Épp akkor újították fel a vágányokat, és amint egy szakasszal készen lettek, felszedték a második vágányt. Mondtam az utasnak, hogy mi értelme az egésznek, hiszen jó alkalom volna kétvágányúra átépíteni a vonalat (hiszen épp kétszeres szélességűvé vált a töltés). Erre ő azt válaszolta, hogy ő a vasútnál dolgozik, és tudja az okát: A Trianoni békeszerződés értelmében Magyarország nem építhet kétvágányú vasutat Belgrád felé, nehogy hadászati felvonulási útvonalként használhassuk. A hitelességéről nem győződtem meg. MZ/X vita 2015. május 27., 21:40 (CEST)

Elterjedt tévhitnek kell minősíteni az egynyomtávú vasutak és a trianoni diktátum közti összefüggést. Az 1921. évi XXXIII. törvény szövege itt olvasható, egyetlen szó nincs benne a vasutak egyvonalasságáról.

Való igaz, hogy a vasutak különleges szerepet játszottak abban a korban mind a kereskedelem, mind a tömegközlekedés, de elsősorban a hadseregek felvonulása szempontjából. Azonban egynyomtávú vasútvonalon pontosan olyan jól lehet mozgósítani, mint kettőn, ezért ennek semmi értelme nem lett volna. Ráadásul a nem centrális vasútvonalainkat gyakorlatilag kivétel nélkül elvették (a határmegállapítások nagy része is úgy történt, hogy egy adott vasúti szakasznak melyik országhoz – többnyire a kisantanthoz – kell tartozni), és a mozgósítás külön tiltott dolog volt.

Röviden: az egynyomtávú vasúthálózat azért maradt fenn, mert egyszerűen a kezdeti vasútépítések után a lendület alább maradt, majd a két háború közt megállt, majd az állapot befagyott. Annak ellenére, hogy ilyet az 1947. évi XVIII. törvény sem tartalmaz. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. május 27., 22:22 (CEST)


Kérdések keddről  


Határátkelés nem határátkelőn[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy ha Horvátországba kerékpárral nem kijelölt határátkelőn megyek át, hanem szántóföldön, vagy vasúti hídon, annak milyen következményei lehetnek?
--89.132.171.52 (vita) 2015. május 26., 00:16 (CEST)
válasz
Minden valószínűség szerint beleütközöl a határőrökbe, akármelyik oldalon. Magyarország tagja, Horvátország nem tagja az Európai Uniónak - így a határukon őrség van, mindkét oldalon. Csak a (közösen kialakított) határátkelőhelyeken van útlevélellenőrzés, így csak ott szabad átlépni az országhatárt. - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. május 26., 01:52 (CEST)

Horvátország az unió 28. tagja. Wikizoli vita 2015. május 26., 07:48 (CEST)

Huhh, ezt a választ elhamarkodtam, köszönöm a figyelmeztetést!! Javítanom kell!
Igen, Horvátország 2013. július 1-e óta EU-tag. Amiért a rossz fogalmazást elkövettem: Horvátország (még) nem alkalmazza a Schengeni egyezményt (lásd a szócikkben).
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. május 26., 10:38 (CEST)

Köszönöm, ezt tudtam, az érdekelt volna hogy ha elkapnak, milyen büntetést szabhatnak ki. - – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 89.132.171.52 (vitalap | szerkesztései) 2015. május 27., 01:26‎

újabb válasz
Így jár az, aki nem azt kérdezi, amire kíváncsi!
A határátlépésekről szóló magyar szabályok ismertetése a tiltott határátlépésről, embercsempészésről a következőt írja:
Az eredetileg a Büntető Törvénykönyv 217. §-ában meghatározott tiltott határátlépés bűncselekményéről szóló rendelkezéseket 2001-ben helyezték hatályon kívül. Az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet 22. § (1) szerint aki a Magyar Köztársaság államhatárát engedély nélkül, vagy meg nem engedett módon lépi át, vagy ezt megkísérli, xxxxxx forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. E szabálysértés miatt az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik. (Az xxxxxx összeget az idézett web-oldalon nézd meg, mert ők a jogszabályi változásokat naponta követik!)
Lehet számolgatni, hogy mi éri meg...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. május 28., 00:20 (CEST)

Kérdező kiegészítése: Köszönöm a választ, erre voltam kíváncsi, csak nem találtam sehol. Viszont a "milyen következményei lehetnek?" kérdésem úgy érzem helyes, arra voltam kíváncsi, és azt is kérdeztem. - – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 89.132.171.52 (vitalap | szerkesztései) 2015. május 28., 01:10‎


Kérdések szerdáról  


Wikitámogatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Aki tudja, legyen szíves megadni nekem a Wikitámogatás bankszámlaszámát. Előre kösz., Kit36a vita 2015. május 27., 04:01 (CEST)

válasz
http://wikimedia.hu/wiki/Adományozási_információk - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. május 28., 22:38 (CEST)


Kérdések tegnapról  


GSM vagy rádió adótornyok illegális megmászása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy ha rádiótornyokat mászok meg kedvtelésből (biztosítókötéllel és testhevederrel, de ez gondolom nem enyhít rajta), milyen büntetésre számíthatok ha elkapnak?
--89.132.171.52 (vita) 2015. május 28., 01:12 (CEST)

Ha tornyot akarsz mászni ne GSM vagy egyéb rádiótoronnyal csináld. A nagy teljesítményű mikrohullámú sugárzás égési sebeket okozhat. (A tornyok pontos teljesítményét nem ismerem, de nem játszanék vele) Robogos vita 2015. május 28., 06:27 (CEST)

A mai kérdések