Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-09-01 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hanyadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.

A tegnapelőtti kérdések  

A tegnapi kérdések  


Helyettes államtitkár elérhetőségei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Azt szeretném megtudni, hogy  :Csepreghy Nándor Helyettes Államtitkár e-mail címe, tel.száma ==
 :
--86.59.180.44 (vita) 2014. szeptember 1., 06:38 (CEST)
válasz
Nem rendelkezünk címlistával. Ezért a Google segítségét vesszük igénybe:
Google Keresés(Csepreghy Nándor helyettes államtitkár) találati lista
E lista második eleme csak ennyit, a miniszterelnökség elérhetőségét közli:
Postai cím: 1357 Budapest, Pf. 6.
Telefonszám: 06-1-795-5000
Telefax: 06-1-795-0381
E-mail: titkarsag@me.gov.hu
Pontosabb elérhetőséget e címekről remélhet...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2014. szeptember 1., 09:23 (CEST)

Szerksztőablak betűtípus/betűstílus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok!

Mitől függ a szerkesztőablak betűtípusa és betűstílusa? Mióta a Google Chrome 37-es verziót használom, azóta megváltozott a szerkesztőablak betűtípusa, ami nekem nem tetszik. Meg lehet változtatni valahogy/valahol? --Gbarta vita 2014. szeptember 1., 14:46 (CEST)

Feltételezem, hogy a wiki oldalak forrását szerkesztő mezőről beszélsz, nem az új VisualEditorról.
Nekem úgy tűnik, hogy sehol nincs külön beállítva a betűtípus, valószínűleg a böngésződben alapértelmezett betűtípust használja. Azt viszont meg tudom mondani, hogy állíthatod át.
Nyisd meg a Wikipédiában a felhasználói beállítások oldalon a „Lapok megjelenítése” fület. (Általában minden oldal tetején van egy link a felhasználói beállításokra, ha be vagy jelentkezve a Wikipédiába.) Itt a „Közös CSS/JS az összes felület számára:” címke után találsz egy linket a saját CSS oldaladra, aminek a neve pl. Szerkesztő:Gbarta/common.css. Ez az oldal a beállításaidhoz tartozik, ezért biztonsági okból csak te tudod szerkeszteni, de bárki olvashatja. Ezen az oldalon CSS szabályokat állíthatsz be, amelyek betöltődnek a böngésződbe, ha egy Wikipédia oldalt nézel, és be vagy jelentkezve az adott Wikipédia felhasználóval.
Hozd létre ezt az oldalt, és írd bele mondjuk azt, hogy
 .mw-ui-input { font-family: "Bitstream Vera Sans Mono", monospace; font-size: 200%; }
Ebből a „.mw-ui-input” minta illeszkedik a legtöbb beviteli mezőre a Wikipédiában, így például a szerkesztéseknél az oldal forrás-szövegét és a szerkesztési összefoglalót tartalmazó mezőkre is. A „Bitstream Vera Sans Mono” az általad kívánt font neve (több fontot is felsorolhatsz vesszővel elválasztva, a „monospaced” pedig azt jelenti, hogy ha semelyik korábbi font sem használható, akkor a böngésző az alapértelmezett egyenszéles fontot használja. A „200%” azt jelenti, hogy a beviteli mezőben a font mérete legyen 200% relatívan a környező font méretéhez képest.
Mentsd el az oldalt, majd az oldalon megjelenő instrukciók szerint frissítsd az oldalt, hogy a böngésző újra letöltse a ritkán változó CSS szabály fájlt is. Ettől a beviteli mező fontjának meg kell változnia.
A továbbiakban a hasonló kérdéseket a kocsmafalon is fölteheted.
b_jonas 2014. szeptember 1., 17:48 (CEST)

Pl. A feslő sor: Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-09-01 =>ez milyen betűtípus és méretű? --Gbarta vita 2014. szeptember 2., 07:31 (CEST)

A mai kérdések