Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-02-28 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hanyadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések hétfőről  


Szabó Ilonka operaénekesnőt jól ismertem Önök téves információt tettek közzé[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--188.36.66.107 (vita) 2015. február 23., 10:45 (CET)
válasz
Ha a helyes adatokat forrással együtt megadod te is javíthatod, vagy mi is szívesen kijavítjuk

Robogos vita 2015. február 23., 10:53 (CET)

Szabó Ilonka operaénekesről közölt információjuk téves,kiütéses tífuszban halt meg egy kisfiút szült halála előtt pár órával
--188.36.66.107 (vita) 2015. február 23., 11:36 (CET)
Megnéztem a cikket, és az információ forrásaként Bársony Péter zenetörténeti témájú doktori értekezése szolgált. Ez hozzáférhető az interneten, és ezt találtam benne a 27. oldal 332-es számú lábjegyzetében:
„Szabó Ilonka operaénekesnő (1911–1945) Budapesten, a I. kerületi Donáti utca 49. számú ház első emeleti erkélyes lakásában lakott férjével Hivess Henrikkel. Együtt csatlakoztak az ellenálláshoz, Kiss János altábornaggyal és a Magyar Fronttal álltak kapcsolatban. Pályáját a Mátyás–templom énekeseként kezdte, majd 1934-től az Operaház tagja volt. Rendkívül finom hangjával, lényének bájával és jó színészi képességével számos drámai és lírai koloratúrszoprán főszerep egyedülálló megformálójaként aratott sikereket. Az énekesnőt 1945 elején üzenetközvetítés közben elfogták és a közelben lévő, jelenlegi nevén Szabó Ilonka u. 2–4 alatti SS főhadiszállására vitték. A nyolchónapos terhes Szabó Ilonka a kínzásokba belehalt, holtteste sokáig az utcán hevert. Sírja a Farkasréti temetőben van.
In „Adalékok a Víziváros történetéhez 1–2”. (Budapesti Városvédő Egyesület: Bp, 1991),
Lásd. Függelék VIII. képek.”
A doktori értekezés az utolsó előtti sorban említett kiadványból vette át a most idézetteket.
A 46. oldal 82-es számú lábjegyzetében ez áll a doktori értekezésben: „ Szabó Ilonka operaénekesnőt a nyilasok gyilkolták meg 1945-ben.” Ehhez nincs forrásmegjelölés.
A függelékben, a 105. oldalon pedig egy mosolygós fotó látható az énekesnőről.
--Karmela posta 2015. február 23., 14:51 (CET)


Kérdések keddről  


Kérdések szerdáról  


Kérdések csütörtökről  


Kérdések péntekről  


Kérdések tegnapról  

A mai kérdések


Milyen a fehér-fekete helyzet namíbiában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1994 ben dél afrikai köztársaságban a feketék veték át a hatalmat dél afrikai köztársaságban is azóta rendszeresen lép fel a fekete lakoság a fehér lakoság ellen de egyre durvában is namíbiában is élnek fehérek is azoknak jobb a helyzete vagy olyan mint a dél afrikai fehéreké