Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-04-26 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések keddről  


Kérdések szerdáról  


Kérdések csütörtökről  


Zaklatás a facebookon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mit tegyek ha valaki az facebbok oldalamról értelmetlen videóüzeneteket küld a nevemben az ismerőseimnek. Az oldalamon már megírtam, hogy ne nyissák meg az ilyen üzeneteket mert nem én küldöm.

kérem segítsenek ebben. Köszönettel: Thomaidu Elefteria Budapestről.

--176.63.28.219 (vita) 2015. április 23., 09:09 (CEST)
válasz
Szerintem az a legegyszerűbb ellenszer erre, ha megváltoztatod a Facebook-bejelentkezési jelszavadat! És ne mutatsd meg senkinek!
Ez a jelszó-váltás elég nehéz dolognak tűnik a Facebook esetében, ugyanis - ha automatikussá tetted a bejelentkezést - ez a funkció nem látható a web-oldal fejrészében.
Én ezen úgy fogok ki, hogy elindítom a CCleaner programot (ingyenesen letölthető pl. innen), ami után a böngészőprogramom "emlékezet-kiesésben" szenved! Nem kell megijedni, a böngészóprogram nem a web-oldalakba való belépésekhez szükséges felhasználói azonosítókat (és vele együtt a jelszavakat) felejti el, csak az automatikus beléptetést a kívánt web-oldalba! Ilyenkor mindig megjelenik a „Bejelentkezés” funkció, a Facebook esetében is, és vele együtt a kötelező „Elfelejtetted a jelszavadat?”-kérdés is! Erre rákattintva tudod megváltoztatni a jelszavadat.
És mégegyszer mondom: ne mutatsd meg senkinek! És ha nem a saját gépeden nézed meg a Facebook-oldaladat (barátodnál, könyvtárban, internet-kávézóban stb.), a bejelentkezéskor ne pipáld be a bejelentkezve maradást kérő jelölőnégyzetet!
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. április 23., 10:14 (CEST)

Ez egy vírus. Már nekem is volt szerencsém hozzá. Időlegesen levettem az ismerőslistáról az illetőt, és figyelmeztettem, hogy ilyen vírusa van. Amikor megoldotta, visszatettem. – LADis LA ék.jpgpankuš 2015. április 23., 10:18 (CEST)

Hozzászólás

A facebook használata közben előfordul, hogy új ablakot nyit a böngészőben. Kilépéskor, ha nem zárod be valamennyi ablakodat, akkor belépve felejted magadat, és legközelebb jelsó nélkül tudsz belépni.

További jelenség, hogy a belépést az internet számhoz rendeli hozzá. Az ilyen kapcsolat addig él, amíg ki nem kapcsoltad a gépet. MZ/X vita 2015. április 23., 12:52 (CEST)


Kérdések péntekről  


Ki gyarmatosította 1788-ban Ausztráliát[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
== ki gyarmatositotta 1788 ban ausztraliat ==
--188.27.29.101 (vita) 2015. április 24., 11:51 (CEST)
válasz

Egy kicsit csodálkozom a kérdésen, hisz van róla alapos szócikkünk. Miért nem azt olvasod el: Ausztrália (ország)? Vagy úgy gondolod, hogy a házifeladathoz elég egy név is? Azt is megtalálod a szócikkben (gondolom, azt már nem kell megírnom, hogy a történeti résznél keresgélj!!!). Wikizoli vita 2015. április 24., 12:54 (CEST)


Kérdések szombatról  


Kérdések tegnapról  

A mai kérdések