Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 286 288 szócikke van,
ebből 853 kiemelt.

Kiemelt cikk  
Bolyai Farkas arcképe(Szabó János rajza)
Bolyai Farkas arcképe
(Szabó János rajza)
A marosvásárhelyireformátus kollégium
A marosvásárhelyi
református kollégium

Bolyai Farkas (Bólya, 1775. február 9.Marosvásárhely, 1856. november 20.) magyar matematikus, 1832-től a Magyar Tudós Társaság tagja. Első életrajzírója, Paul Stäckel szerint vele kezdődik a magyarországi matematikai kutatás története. A sokoldalú tudós más tudományterületekkel illetve művészetekkel is foglalkozott, és gyakorlati téren is tevékenykedett. Saját korában művei csak szűk körben váltak ismertté, így több kutatási eredménye más matematikusok nevén került be a matematika történetébe. Őt magát a nemeuklideszi geometriák előfutáraként tartják számon. Több mint fél évszázadig dolgozott a marosvásárhelyi református kollégium matematika-, fizika- és kémiaprofesszoraként, ez idő alatt rengeteget tett a korszerű természettudományos ismeretek elterjesztéséért. Leghíresebb tanítványa saját fia, Bolyai János volt.

Elszegényedett nagybirtokos családból származott. Édesapja, Bolyai Gáspár már csak szolgabírói állással és egy kisebb birtokkal rendelkezett, viszont híres volt gazdálkodói hozzáértéséről, és vidám, józan eszű, művelt férfiként tartották számon. Édesanyja, Pávai Vajna Krisztina egy domáldi kisbirtokot kapott hozományul, ezt örökölte később Bolyai Farkas. 1781-től a nagyenyedi kollégiumban tanult, ahol kitűnt különleges tehetségével. Rövid idő alatt megtanult latinul, görögül, héberül, románul, később németül, angolul, franciául és olaszul; kilencéves korában bármely témáról latin verset rögtönzött.

Felfigyelve tehetségére, báró Kemény Simon fia mellé vette tanulótársnak és oktatónak, így 1788-ban a fiú Marosvécsre került a bárói kastélyba. Tanulótársában, az ifjabb Kemény Simonban élete végéig hűséges barátra talált, aki később anyagilag is támogatta. 1790-től mindketten a kolozsvári református kollégiumban tanultak. 1795-ben Kemény Simonnal külföldi tanulmányútra indultak, 1796-ban Jénában időztek egy darabig. Itt anélkül, hogy beiratkozott volna az egyetemre, eljárt néhány előadásra, többek között Johann Gottlieb Fichte filozófiai előadásait hallgatta. 1796 októberében mindketten beiratkoztak a göttingeni egyetemre, Kemény Simon jogot tanult, Bolyai Farkas pedig matematikát. Göttingenben került baráti kapcsolatba a matematikusok fejedelmével, Gauss-szal, akivel beszélgtéseik fő tárgya a matematika volt, s akivel életük végéig leveleztek egymással.


A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Fa (anyag) • Szent Péter-bazilika • Csoszon történelme • Boeing 757 • Szérumfutás • 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál • Égési sérülés 
A nap képe    
A Torreón Malladeta (Malladeta öregtorony), egy öregtorony a Paradise beach fölött, a spanyolországi Villajoyosa városában, Alicante tartomány tengerpartján, Valencia autonóm közösségben

A Torreón Malladeta (Malladeta öregtorony), egy öregtorony a Paradise beach fölött, a spanyolországi Villajoyosa városában, Alicante tartomány tengerpartján, Valencia autonóm közösségben

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

 • … az észak-koreai irodalomban olyan sok Kim Ir Szent éltető vers született, hogy az óda (송가, szongga) műfaján belül saját kategóriája létezik?
 • … a kínai sárkány hatással volt a környező országok művészetére és mitológiájára is? A japán, a koreai, a vietnami, de még a bhutáni sárkányalakokat is innen lehet levezetni.
 • Alszeghy Irma már 14 éves korában a Színészeti Tanoda hallgatója lett?
 • … a Budapest és Varsó közötti első hivatalos repülőjárat 1938. július 1-jén indult el?
Aktuális  
Időközi választás TapolcánEbola-járványKelet-ukrajnai háborúIszlám Állam2014–2015-ös orosz pénzügyi válság

Halálesetek a közelmúltban: Pál IstvánWolfram WuttkeYaşar KemalLeonard NimoyBertrice Small
Ezen a napon  
Húsvéti ünnepkör  

Ma 2015. március 7. van,  

Szent Perpétua
Szent Perpétua

Évfordulók  

Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 286 288 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.