Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 266 603 szócikke van,
ebből 834 kiemelt.

Kiemelt cikk  
Érsekújvár ostroma 1663-ban
Zrínyi Miklós költő és hadvezér

A Habsburg–török háború (1663–64) a magyarországi török harcok egyik nagy epizódja. A háborút a Habsburg Birodalom, a Magyar Királyság és Horvátország vívta a Török Birodalom ellen. Fegyveresen beavatkozott a Német-római Birodalom, az észak-német fejedelmek által létrehozott Rajnai Szövetség, Franciaország, Lengyelország, valamint mindkét oldalon egyéb nemzetközi segédhadak is. A szultán oldalán például részt vett (igaz, nem jelentős erőkkel) az Erdélyi Fejedelemség is. Csapataikkal támogatták a szultánt a hűbéres román fejedelmek és a tatárok.
Az első évben a keresztények még alulmaradtak a támadó oszmánokkal szemben, és elvesztették a fontos Érsekújvárt. Magyarország több területén zavargások törtek ki, mert a hadsereg fenntartását nem voltak képesek megoldani, és ezen porcióval vagy fosztogatással próbáltak segíteni.

Zrínyi Miklós horvát bán látványos sikereket ért el az 1664. évi hadjáratokban. Ilyen nagy haditette volt a törökök utánpótlását biztosító eszéki híd felégetése; emellett még számos dél-dunántúli várat visszavett a törököktől. Ezeknek a sikereknek a kiaknázását az udvari haditanács késlekedése gátolta meg, mivel sokáig nem adtak utasítást a hadjárat folytatására. Már az egész háború sikere forgott kockán, és a Zrínyiújvár június 30-i eleste miatt felháborodott Zrínyi távozott a frontról. A bán a vereséget Raimondo Montecuccolinak, az osztrák hadsereg főparancsnokának tulajdonította.
Az erejét alaposan túlértékelő török sereg a Rába folyó felé vonult Vas vármegyében, hogy a folyót átlépve megostromolhassa és elfoglalja a császárvárost. A Szentgotthárdnál álló, több nemzetiségű keresztény erők 1596 óta először nyílt összecsapásba bocsátkoztak a török fősereggel. A korszerűbb nyugati seregek – bár ellátásuk szűkös volt – megverték és visszaszorították a törököket, a franciákra féltékeny Habsburgok azonban békét kötöttek Vasváron. Mindezért Zrínyi teljesen kiábrándult az udvarba vetett hitéből, és Habsburg-ellenes szervezkedésbe kezdett.


A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: A magyar forint pénzérméi • I. Ágoston mexikói császár • Lengyelországi hadjárat • Húsvét-sziget • Makó • Fehérfejű rétisas • Nap 
A nap képe    
A Montsouris parkon áthaladó Petite Ceinture („Kis öv”) vasútvonal Párizs 14. alprefektúrájában

A Montsouris parkon áthaladó Petite Ceinture („Kis öv”) vasútvonal Párizs 14. alprefektúrájában

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

Aktuális  

Ebola-járványKelet-ukrajnai háborúSkóciai népszavazás2014-es magyarországi önkormányzati választásIszlám Állam


MAVEN űrszonda
MAVEN űrszonda

Halálesetek a közelmúltban: Andrij HuszinAvar IstvánIan PaisleySztankay IstvánSándor Károly
Ezen a napon  

Ma 2014. szeptember 22. van,  

EMW logó.jpg

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
  • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
  • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
  • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
  • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
  • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
  • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
  • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 266 603 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
  • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
  • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
  • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.