Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 295 447 szócikke van,
ebből 858 kiemelt.

Kiemelt cikk  
Lenin 1920 körüli, színezett portréja
Lenin 1920 körüli, színezett portréja

Vlagyimir Iljics Uljanov, mozgalmi nevén Lenin (oroszul: Владимир Ильич Ленин; születési neve Vlagyimir Iljics Uljanov [Ульянов] Sound meghallgat; Szimbirszk, 1870. április 22. [a régi orosz naptár szerint április 10.] – Gorki, 1924. január 21.) orosz ügyvéd, kommunista forradalmár, a Szovjetunió első vezetője, marxista gondolkodó, a leninizmus névadója és a 20. századi történelem kiemelkedő hatású alakja.

Orosz szülők harmadik gyermekeként, Szimbirszkben látta meg a napvilágot Vlagyimir Iljics Uljanov néven, a Lenint csak később vette fel. A Szimbirszki Klasszikus Gimnáziumot kitűnő eredménnyel végezte el, és már ekkor kitűnt tudásával és szorgalmával. Miután a bátyját egy merényletben való részvétele miatt kivégezték, szembefordult a cári uralommal, és a kommunista eszmék híve lett. A kazáni egyetem joghallgatójaként egy diáktüntetésen való részvételéért kicsapták az intézményből, így később a szentpétervári egyetemen fejezte be tanulmányait magánúton, szintén kitűnő eredménnyel.

Felforgató tevékenységért három év szibériai száműzetésre ítélték, majd letelte után, a frissen megalapított Oroszországi Szociáldemokrata Munkáspárt tagjaként európai emigrációba vonult, ahol többek között Svájcban, Németországban és Angliában lakott. Külföldi tartózkodása során kulcsszerepet vállalt a párt szervezésében, a vitákban, a szocializmus eszméjének terjesztésében és a pártlap szerkesztésén felül rengeteg írást is publikált. Befolyása a pártkongresszusok során egyre erősödött, és az 1903-as párton belüli szakadást követően a bolsevik (többségi) frakciót vezette.

A párt és a mozgalom népszerűsége rohamosan növekedett, míg végül Lenin vezetésével Oroszországban hatalomátvételt hajtottak végre. Az 1917-es októberi forradalom után széleskörű reformokat vezetett be, nagy szerepe volt az első világháborúból való kilépésében. Miután az 1917-es választásokat az eszerek (szociálforradalmárok) nyerték meg, a vörösök és a fehérek között elhúzódó polgárháború kezdődött, amelybe a külföldi hatalmak is beavatkoztak (intervenció). Lenin azonban a hadikommunizmus bevezetésével meg tudta nyerni a háborút. 1922-ben megalakult a Szovjetunió, melynek első vezetője lett. Politikai pályájának kiteljesedésében agyvérzése, majd két évvel későbbi halála gátolta meg.A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Deák Ferenc • Lecce • 2014-es labdarúgó-világbajnokság • 2009-es moldovai zavargások • Rákóczi-szabadságharc • Asperger-szindróma • Buddhizmus 
A nap képe    
Az Európai Parlament ülésterme Strasbourgban egy 2014-es plenáris ülés közben

Az Európai Parlament ülésterme Strasbourgban egy 2014-es plenáris ülés közben

Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

Bobby Fischer
Bobby Fischer
Aktuális  

Az év aktualitásai: 2014–2015-ös orosz pénzügyi válságKelet-ukrajnai háborúIszlám Állam


Halálesetek a közelmúltban: Ambrus TamásArnold SchützLászlóffy CsabaSipos AndrásGünter Grass
Ezen a napon  
Húsvéti ünnepkör  

Ma 2015. április 20. van,  

Évfordulók  

A tengerfelszínt elborító olaj
A tengerfelszínt elborító olaj

Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
  • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
  • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
  • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
  • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
  • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
  • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
  • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 295 447 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
  • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
  • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
  • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.