Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ez az oldal elsősorban a kezdőlap struktúrájának és formájának megvitatására szolgál, illetve hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Ezen az oldalon lehet a kezdőlap esetleges tartalmi hibáit bejelenteni.

A kezdőlap rovatainak mostani tartalmával kapcsolatos sablonokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap oldalt.
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra 1 képaláírás sablonja hiányzik.

  nov. 27. nov. 28. nov. 29. nov. 30. dec. 1. dec. 2.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

Jó szócikk a kezdőlapra (újra)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben- *feridiák vita 2014. október 18., 12:41 (CEST)

Habár már többször felmerült, de újra felvetném, hogy szerintem helyet kellene szorítani a főlapon a jó szócikkeknek is. Nem kell semmi komolyra gondolni, csak például a nap képe alá készíteni egy olyan szekciót, amiben ott van a "Jó szócikk" (link, hogy mi is ez), alá egy aktuális jó szócikk bevezetője, (ami jellemzően rövidebb mint a kiemelt) és egy kép. Még annyi se kellene, hogy heti kényszerrel legyen cserélve és minden kikerüljön szerintem. Vélemény? --Szente vita 2014. október 10., 21:49 (CEST)

Úgy érted, hogy miközben a kiemelt cikk három és fél napot kap a kezdőlapon, a jó cikk heteken át kint marad? --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. október 10., 21:58 (CEST)

Már nem igaz, hogy három és félnapot van kint a kiemelt, mert mivelhogy nincs elég új kiemelt cikk így kínunkban újra kirakjuk az régieket, vagyis egy kiemelt szócikk akár X*3,5 napot kint lehet. Ez egy könnyítési javaslat akart lenne (pont ez előbb felvázolt okokból). Nem kell görcsösen x naponta cserélni, hanem ha 1 nap után cseréljük az is jó, de ha 1 hétig ott van akkor sincs baj. Igyekszem az új ötletekkel minél kevesebb munkát csinálni másoknak, mert a jelenlegi wiki működési aktivitás ezt kívánj meg.--Szente vita 2014. október 10., 22:03 (CEST)
Számos kiemelt cikk van, ami még nem került a kezdőlapra, nem lenne muszáj újra kirakni a régieket. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. október 10., 22:08 (CEST)
Hát pedig címlapra kerülnek újra valahogy. :) Mindenesetre elnézve a foghíjjakat, ha marad a mostani trend, akkor a meglévő még nem szerepelt szócikket is belátható időn belül használatra kerülnének majd. Azonban nem is ez a lényeg. Nem látom szükségét miért is kell ezeken ilyen gyakran frissülni és miért kell x rendszerességgel cserélni minden rugalmasság nélkül. Nem a szócikk van a kezdőlapért, hanem a kezdőlap a szócikkekért. Persze ez csak egy ötlet volt. --Szente vita 2014. október 10., 22:15 (CEST)

És ha a jó cikkek a kiemeltek között jelennének meg a Kezdőlapon és nem külön helyen? Ezzel két legyet ütünk egy csapásra: nagyobb halmazból lehet válogatni (nem fogynak el olyan hamar a kiemeltek) és láthatóvá válnak a jó cikkek is (ami talán motiváció lehet a szerzőknek/szerkesztőknek) --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. október 10., 22:54 (CEST)

Érdekes ötlet. Végül is lehetne a szekció neve, hogy "Kiemelt és jó szócikkek". Valóban így lenne a legkevesebb meló az egésszel és lenne bőven bemutatható szócikk. Nekem tetszik az elgondolás. --Szente vita 2014. október 10., 23:08 (CEST)
Nekem is tetszik --Rakás vita 2014. október 11., 06:35 (CEST)
Ahogy korábban már beszéltünk róla, rendszeresen beteszek a jó szócikkekből a Tudtad-e? rovatba érdekességeket. De nekem is tetszik, hogy többet szerepeljenek a kezdőlapon és affelé hajlok, hogy ne keverjük össze a kiemeltekkel. Adjunk neki külön rovatot és csináljuk úgy, mint a kiemelt jelölését, hogy legyen kinn egy héten kettő. Például ez segítene a jobb oldali Magyar Wikipédia Magazinnál tátongó fehérség eltüntetésében is. Nekem az a javaslatom, hogy tegyük a Nap képét lejjebb, hiszen úgy se a mi gyerekünk és egy Wiki se hozza az első sorban. Az új Jó cikk rovat kerüljön be a Tudtad-e? alá és legyen rövidebb, mint a kiemelt és csak egy képpel szerepeljen, akkor szépen mutatna az oldal. Andrew69. Blue a v.svg 2014. október 11., 06:49 (CEST)

Ezzel gyakorlatilag eltűnik a különbség a kiemelt és a jó cikkek között, és visszatérünk arra az állapotra, amikor a kezdőlapi azaz kiemelt cikkeket a kritériumok tételes ellenőrzése nélkül, szavazáson minősítettük kiemeltnek. Ha ezt akarjátok, akkor át kellene menni a javaslatokhoz, mert több ember szólna hozzá, mint itt a kezdőlap vitáján. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. október 11., 07:17 (CEST)

Most az nem teljesen tiszta nekem, hogy mire érted a különbség eltűnését. Arra ha egy rovatban jelenik meg vagy arra, ha kezdő lapon helyet kap? --Szente vita 2014. október 11., 19:58 (CEST)

Többé-kevésbé mindkettőre. Többé: azonos rovatban, kevésbé: kezdőlapon. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. október 11., 20:16 (CEST)

Nem kell persze feltétlen közösbe lenni és persze nem ennyire drámai a helyzet. Nem hinném, hogy a kiemelés veszít a fényétől ha a jó szócikk is szerepelni fog majd a főoldalon. Minden esetre meggyőződésem, hogy a felhasználó ezzel a fejlesztéssel nem veszít csak nyerni fog. --Szente vita 2014. október 11., 21:17 (CEST)

Én jó ötletnek tartom azt, hogy mindkét típusú cikk kint legyen a Kezdőlapon, azonos méretű külön sablonban, azonban úgy gondolom hogy erre a 2,5 hónapra ne variáljuk át a Kezdőlapot, kezdjük ezt inkább el az új évben! Addigra érdemes lenne közösen összeállítani egy listát (mondjuk előre 3 hónapra), hogy mi legyen kinn címlapon úgy, hogy ne ugyanazok ismétlődjenek és hogy vmilyen évfordulóhoz/ünnephez kapcsolódjanak.

Mellesleg az ÉSZ verseny győztes szócikkei mind mehetnek JJSZ-re, de inkább JKSZ-re. Van bőven cikkünk, csak tudni kell őket jó helyen keresni! ;-) OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2014. október 11., 20:47 (CEST)

Nekem tökéletesen megfelel jövőre is, csak legyen. --Szente vita 2014. október 11., 21:17 (CEST)
Egyetértőleg és támogatólag társulok az előttem szólókhoz. Amit szeretnék külön kiemelni és megismételni: én is "úgy gondolom hogy erre a 2,5 hónapra ne variáljuk át a Kezdőlapot, kezdjük ezt inkább el az új évben!" Addig pedig folytassuk le itt az egész Kezdőlap "átvariálásáról" is az érdemi vitát. Ezért egyúttal ezen szakasz élére a függőben sablont is kiteszem. - *feridiák vita 2014. október 18., 12:41 (CEST)

Ferenc pápa látogatása az Európai Parlamentben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • November 25-én Ferenc pápa hivatalos látogatást tesz Strasbourgban az Európai Parlamentben, ahová az Európai Parlament nevében annak elnöke, Martin Schulz hívta meg 2013. október 11-i vatikáni hivatalos látogatása során.
  • Egyházi államfőként legutóbb II. János Pál pápa járt és mondott beszédet a strasbourgi Parlamentben 1988. október 11-én.
  • Ferenc pápa is beszédet mond az Európai Parlament üléstermében, melyet élőben közvetítenek.
  • Az élő közvetítés körülbelül 10:00-kor kezdődik Ferenc pápa strasbourgi megérkezésétől egészen körülbelül 13:00 óráig. A közvetítés az Európai Parlament honlapján is elérhető lesz. *feridiák vita 2014. november 25., 09:08 (CET)

Köszönjük szépen a tájékoztatást, de ennek mi köze van a Kezdőlap vitalapjához? --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. november 25., 10:27 (CET)


Épp Te adod kérdésedre a feleletet. Lásd a Kezdőlapon az Aktuális rovatban az április 27-i történelmi esemény előtt épp Rlevente által feltett szöveget és képet, amelyből kezdeményezésemre jó szócikk lett:

A 2013/2014-es liturgiai év utolsó és a 2014/2015-ös új liturgiai év első vasárnapja között üdvözöl: *feridiák vita 2014. november 26., 05:55 (CET)

Lásd még: A pápa felkereste az európai intézményeket Strasbourgban 2014. november 25. kedd 16:30 A Szentatya november 25-én pár órára Strasbourgba látogatott, ahol felkereste az Európai Parlament (EP) ülését és az Európa Tanácsot, és mindkét helyen beszédet mondott.
P. S. További fontos információkért javaslom, hogy fordulj bizalommal Bence Damokos Press Attaché at the European Parliament (https://hu.linkedin.com/in/bdamokos), illetve Bdamokos szerkesztőtársunkhoz.

Két kép és egy párbeszéd kettőjük között[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ezen linken látható együtt a meghívó Martin Schulz és a meghívott Ferenc pápa. Ezt a képet szeretném kitenni a Kezdőlapra, de nem tudom. Aki tudja, kérem segítségét. Addig is kiteszem két önálló képből. Üdv a párbeszédnek. *feridiák vita 2014. november 26., 23:32 (CET)

Nobel díjalapító testamentuma
Nobel díjalapító testamentuma
Wikimedia Hungary logo.svg

Mit tehetünk és mit tegyünk a Nobel-békedíjért?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2012-ben Mi, az Európai Unió oszatlanul, egy emberként kaptuk meg a Nobel-békedíjat. E díjat képviseletünkben az EU vezetői vették át. Ha jól tudom, EP elnökeként Martin Schulz jogosult Ferenc pápát Nobel-békedíjra előterjeszteni. Épp holnap, november 27. a nagy Nobel-díjas nap. De egyben a Wikimédia Magyarország Egyesület nagy napja is. November 29-én, Advent első vasárnapjának vigiliáján tartjuk a Wikimédia Magyarország Egyesület közgyűlését és a Magyar Wikipédia Közösség csúcstalálkozóját. Már itt kezdeményezem, hogy hozzunk döntést Ferenc pápa Nobel-békedíjjal kitüntetésének kezdeményezéséről. Ehhez első lépésként még erősebb indokkal kiteszem a Kezdőlapra az ünnep-rovatba - ahogy 2013-ban is volt - képpárban a Nobel-díjas és Wikis képet. *feridiák vita 2014. november 27., 00:00 (CET)

P.S. Ma a Nobel-díjkör alapítási világnapja (1895-ben e napon kelt Alfred Nobelnek a "Díjak díja" életrehívásáért alapítványtevő díjalapító végrendelete) + VII. Wikimédia Magyarország Nap (2008 óta).