Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ez az oldal elsősorban a kezdőlap struktúrájának és formájának megvitatására szolgál, illetve hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Ezen az oldalon lehet a kezdőlap esetleges tartalmi hibáit bejelenteni.

A kezdőlap rovatainak mostani tartalmával kapcsolatos sablonokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap oldalt.
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra 1 képaláírás sablonja hiányzik.

  okt. 20. okt. 21. okt. 22. okt. 23. okt. 24. okt. 25.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

Jó szócikk a kezdőlapra (újra)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben- *feridiák vita 2014. október 18., 12:41 (CEST)

Habár már többször felmerült, de újra felvetném, hogy szerintem helyet kellene szorítani a főlapon a jó szócikkeknek is. Nem kell semmi komolyra gondolni, csak például a nap képe alá készíteni egy olyan szekciót, amiben ott van a "Jó szócikk" (link, hogy mi is ez), alá egy aktuális jó szócikk bevezetője, (ami jellemzően rövidebb mint a kiemelt) és egy kép. Még annyi se kellene, hogy heti kényszerrel legyen cserélve és minden kikerüljön szerintem. Vélemény? --Szente vita 2014. október 10., 21:49 (CEST)

Úgy érted, hogy miközben a kiemelt cikk három és fél napot kap a kezdőlapon, a jó cikk heteken át kint marad? --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. október 10., 21:58 (CEST)

Már nem igaz, hogy három és félnapot van kint a kiemelt, mert mivelhogy nincs elég új kiemelt cikk így kínunkban újra kirakjuk az régieket, vagyis egy kiemelt szócikk akár X*3,5 napot kint lehet. Ez egy könnyítési javaslat akart lenne (pont ez előbb felvázolt okokból). Nem kell görcsösen x naponta cserélni, hanem ha 1 nap után cseréljük az is jó, de ha 1 hétig ott van akkor sincs baj. Igyekszem az új ötletekkel minél kevesebb munkát csinálni másoknak, mert a jelenlegi wiki működési aktivitás ezt kívánj meg.--Szente vita 2014. október 10., 22:03 (CEST)
Számos kiemelt cikk van, ami még nem került a kezdőlapra, nem lenne muszáj újra kirakni a régieket. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. október 10., 22:08 (CEST)
Hát pedig címlapra kerülnek újra valahogy. :) Mindenesetre elnézve a foghíjjakat, ha marad a mostani trend, akkor a meglévő még nem szerepelt szócikket is belátható időn belül használatra kerülnének majd. Azonban nem is ez a lényeg. Nem látom szükségét miért is kell ezeken ilyen gyakran frissülni és miért kell x rendszerességgel cserélni minden rugalmasság nélkül. Nem a szócikk van a kezdőlapért, hanem a kezdőlap a szócikkekért. Persze ez csak egy ötlet volt. --Szente vita 2014. október 10., 22:15 (CEST)

És ha a jó cikkek a kiemeltek között jelennének meg a Kezdőlapon és nem külön helyen? Ezzel két legyet ütünk egy csapásra: nagyobb halmazból lehet válogatni (nem fogynak el olyan hamar a kiemeltek) és láthatóvá válnak a jó cikkek is (ami talán motiváció lehet a szerzőknek/szerkesztőknek) --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. október 10., 22:54 (CEST)

Érdekes ötlet. Végül is lehetne a szekció neve, hogy "Kiemelt és jó szócikkek". Valóban így lenne a legkevesebb meló az egésszel és lenne bőven bemutatható szócikk. Nekem tetszik az elgondolás. --Szente vita 2014. október 10., 23:08 (CEST)
Nekem is tetszik --Rakás vita 2014. október 11., 06:35 (CEST)
Ahogy korábban már beszéltünk róla, rendszeresen beteszek a jó szócikkekből a Tudtad-e? rovatba érdekességeket. De nekem is tetszik, hogy többet szerepeljenek a kezdőlapon és affelé hajlok, hogy ne keverjük össze a kiemeltekkel. Adjunk neki külön rovatot és csináljuk úgy, mint a kiemelt jelölését, hogy legyen kinn egy héten kettő. Például ez segítene a jobb oldali Magyar Wikipédia Magazinnál tátongó fehérség eltüntetésében is. Nekem az a javaslatom, hogy tegyük a Nap képét lejjebb, hiszen úgy se a mi gyerekünk és egy Wiki se hozza az első sorban. Az új Jó cikk rovat kerüljön be a Tudtad-e? alá és legyen rövidebb, mint a kiemelt és csak egy képpel szerepeljen, akkor szépen mutatna az oldal. Andrew69. Blue a v.svg 2014. október 11., 06:49 (CEST)

Ezzel gyakorlatilag eltűnik a különbség a kiemelt és a jó cikkek között, és visszatérünk arra az állapotra, amikor a kezdőlapi azaz kiemelt cikkeket a kritériumok tételes ellenőrzése nélkül, szavazáson minősítettük kiemeltnek. Ha ezt akarjátok, akkor át kellene menni a javaslatokhoz, mert több ember szólna hozzá, mint itt a kezdőlap vitáján. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. október 11., 07:17 (CEST)

Most az nem teljesen tiszta nekem, hogy mire érted a különbség eltűnését. Arra ha egy rovatban jelenik meg vagy arra, ha kezdő lapon helyet kap? --Szente vita 2014. október 11., 19:58 (CEST)

Többé-kevésbé mindkettőre. Többé: azonos rovatban, kevésbé: kezdőlapon. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. október 11., 20:16 (CEST)

Nem kell persze feltétlen közösbe lenni és persze nem ennyire drámai a helyzet. Nem hinném, hogy a kiemelés veszít a fényétől ha a jó szócikk is szerepelni fog majd a főoldalon. Minden esetre meggyőződésem, hogy a felhasználó ezzel a fejlesztéssel nem veszít csak nyerni fog. --Szente vita 2014. október 11., 21:17 (CEST)

Én jó ötletnek tartom azt, hogy mindkét típusú cikk kint legyen a Kezdőlapon, azonos méretű külön sablonban, azonban úgy gondolom hogy erre a 2,5 hónapra ne variáljuk át a Kezdőlapot, kezdjük ezt inkább el az új évben! Addigra érdemes lenne közösen összeállítani egy listát (mondjuk előre 3 hónapra), hogy mi legyen kinn címlapon úgy, hogy ne ugyanazok ismétlődjenek és hogy vmilyen évfordulóhoz/ünnephez kapcsolódjanak.

Mellesleg az ÉSZ verseny győztes szócikkei mind mehetnek JJSZ-re, de inkább JKSZ-re. Van bőven cikkünk, csak tudni kell őket jó helyen keresni! ;-) OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2014. október 11., 20:47 (CEST)

Nekem tökéletesen megfelel jövőre is, csak legyen. --Szente vita 2014. október 11., 21:17 (CEST)
Egyetértőleg és támogatólag társulok az előttem szólókhoz. Amit szeretnék külön kiemelni és megismételni: én is "úgy gondolom hogy erre a 2,5 hónapra ne variáljuk át a Kezdőlapot, kezdjük ezt inkább el az új évben!" Addig pedig folytassuk le itt az egész Kezdőlap "átvariálásáról" is az érdemi vitát. Ezért egyúttal ezen szakasz élére a függőben sablont is kiteszem. - *feridiák vita 2014. október 18., 12:41 (CEST)

Wikipedia Monument[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikitali-Egom.jpg
Wikipedia sculpture Poland Slubice.jpg

Csak úgy halkan jegyezem meg, hogy 22-én avatják fel Lengyelországban az első WP szobrot, így erről talán érdemes lenne megemlékeznünk a Kezdőlapon is. ;-)

Lásd: w:en:Wikipedia_Monument. OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2014. október 18., 19:15 (CEST)

De miért kell halkan mondani? Csak szép és elismerésre méltó dolgokról szól ez a történet, melyhez nekünk is fel kell nőni. Megírtam a cikket, hogy ki lehessen tenni: Wikipédia-szobor. Andrew69. Blue a v.svg 2014. október 19., 09:12 (CEST)
Köszönet Mindkettőtőknek a pédaadásért. Hozzájárulásként gyorsan idehoztam a szobor-képet is, hogy engem is bevegyetek résztvevőnek a csapatba. A szobror-képen azonban négyen vannak. "Három a magyar igazság, meg egy a ráadás." Vajon ki lesz és mit hoz a negyedik? És megállunk-e egy szobornál, vagy emeljük a tétet, s tervezni kezdjük világenciklopédiánk katedrálisát? - *feridiák vita 2014. október 19., 17:21 (CEST) --- P.S. Ha október 19-re klikkelünk...