Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ez az oldal elsősorban a kezdőlap struktúrájának és formájának megvitatására szolgál, illetve hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Ezen az oldalon lehet a kezdőlap esetleges tartalmi hibáit bejelenteni.

A kezdőlap rovatainak mostani tartalmával kapcsolatos sablonokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap oldalt.
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra valamennyi sablon létre lett hozva.

  márc. 5. márc. 6. márc. 7. márc. 8. márc. 9. márc. 10.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15

Időközi választás Veszprémben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Most, hogy véget ért, szeretném tudni meddig hagyjuk kinn a kezdőlapon ezt a hírt? Van erre valami általános útmutatónk, hogy az aktualitások bekövetkeztével, megtörténtével, elmúltával meddig kell kint hagyni egy hírt?Porbóllett vita 2015. február 23., 09:29 (CET)

Amíg ki nem szorítják a még aktuálisabb hírek az eredményről szóló beszámolót, addig szerintem mindenképpen maradjon, utána már aligha szükséges. --Puskás Zoli vita 2015. február 23., 09:31 (CET)

Szerintem a fejlécből ki lehet venni, a hírek között meg marad, amíg nem jön újabb. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. február 23., 09:41 (CET)

Ez utóbbi szerintem korrekt megoldás. Ha jól látom a fejléc az elsősorban az aktuálisan zajló eseményeknek van fenntartva, míg a hírek főleg a már lezajlott eseményekkel foglalkozik.Porbóllett vita 2015. február 23., 12:22 (CET)

Így van, a fejlécben az aktuálisan hosszabb ideig zajló (és szócikkel rendelkező) események vannak, a felsorolásban pedig a konkrét aktuális hírek. A veszprémi választás lezajlott, a fejlécből kivettem. (Nemsoká jön a tapolcai...) --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. február 23., 12:42 (CET)


A Vitalap élén jó kezdés az Aktuális rovat fejrészében a “veszprémi példa”. Rlevente az aktuális kérdést felvetette, ezt konszenzusig vivő gyors vita követte és Rlevente kivette. Majd továbblépett és az újabbat betette, február 25-én délután már kinn volt az április 12-i Időközi választás Tapolcán.

De eközben az Aktuális rovat törzsrészében február 25-én már ezt megelőzően folytatódott az eredményes együttműködés. Alakuló ülését tartotta a Magyar Református Egyház (MRE) XIV. Zsinata, melyen megújította vezető tesületét. A hír az Aktuálisban azonnal megjelent. Rlevente pedig a törzsrészből azonnal kivette a 6. tételt. Majd utána tette be a fejrészbe a megtörtént veszrémi helyébe a közelgő tapolcai választást. De ezzel a sor végén lévő szintén a 6. lett és még most is ott van. Kérem, legyünk következetesek.

Az Aktuális rovat törzsrészéhez viszatérve mint a református zsinati hír kitevője szabadjon dicsérnem Enciklopédiánkat. Öröm volt látni, hogy minden fontos adat mögé már kész Wikipédia-cikke volt belinkelhető. Egyedül Ábrám Tibor fizikatanár, középiskolai igazgató, világi alelnök szócikke hiányzott, melyet Andrew69. még tegnap pótolt, és Vépi társunk ma reggel tovább tökéletesített.

Kívánom, hogy a reformáció napirendre került 500. évfordulós jubileumának méltó megünneplésére készülés adjon tanácsot és lendületet Wikipédiánk átfogó reformjához is. - *feridiák vita 2015. február 26., 11:10 (CET)

„De ezzel a sor végén lévő szintén a 6. lett és még most is ott van.”
Az Aktuális rovat tetején szereplő felsorolásnál eddig még nem alkalmaztunk mennyiségi korlátot, amint feljebb írtam, ott az aktuálisan hosszabb ideig zajló (és szócikkel rendelkező) események olvashatók, amíg aktuálisnak számítanak. Ha jól látom, A Dal 2015 versenynek febr. 28-án lesz a döntője, utána kivehető. Hogy a többinek (Ebola-járványKelet-ukrajnai háborúIszlám Állam2014–2015-ös orosz pénzügyi válság) mikor lesz vége, ill. mikor mondhatjuk, hogy valamelyik nem aktuális, az külön kérdés... --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. február 26., 12:32 (CET)

A századik jó szócikktől az ezredikig[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

The GA Trophy
The GA Trophy

Symbol support vote.svgApáczai Csere János szócikke kapta meg századikként a jó szócikk státuszt. - *feridiák vita 2015. február 23., 14:17 (CET)

Egyrészt gratulálok, másrészt szerintem lassan érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy vajon szorítsunk-e helyet valamilyen módon a Jó cikkeknek is a kezdőlapon?Porbóllett vita 2015. február 23., 14:38 (CET)

Két és fél hónappal ezelőtt már volt ilyen felvetés, és nem nyert támogatást. Gondolod, hogy ennyi idő alatt változott a helyzet? --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. február 23., 14:54 (CET)

Elolvastam, de kár volt. Nem, nem változott a vélemény, mert nem a megfelelő módon tették fel a kérdést. Én konkrétan két dologra gondoltam, az egyik, hogy fel lehetne tüntetni a jó cikkek számát is a kezdőlap megfelelő sorában, másrészt meg én nem a kiemelt cikk összevonására, eltörlésére, silányítására gondoltam, hanem egy új blokkra a kezdőlapon. A jó szócikkek blokkjára. Bár ez még ráér. Előbb jó lenne összehozni, hogy a mostani körülbelül 5000 jó cikk minőségi szintet megütő cikket megkeressük, kipofozzuk és megadjuk nekik a minősítést. Azt meg csak nem is értettem, hogy mégis mit tartanak egyesek "FONTOS" témakörnek egy általánosságban a világ összes tudását óhajtó enciklopédia esetén. A maga nevében minden témakör fontos, mert az adott érdeklődőknek, olvasóknak, rajongóknak, vagy szakembereknek fontos. Hogy lehet párhuzamba állítani, mondjuk Pilisvörösvár cikkét fontosság szempontjából a relativitás-elmélettel, vagy a Suzuki Ignis-szel? Van akinek ez a fontos, van akinek más. Bár elsődlegesen a magyar témakörökkel szeretünk foglalkozni, azért nem kell bezárkóznunk a Kárpát-medencébe csak azért mert ez a magyar Wikipédia.

Amúgy meg lehetne egy ilyen ördögtől való kiírás is a kezdőlapon: A magyar változatnak 283 725 szócikke van, ebből 850 kiemelt, 100 jó, 282 775 cikk eddig még nem minősített.Porbóllett vita 2015. február 23., 15:45 (CET)

Napirendre került a kérdés és úgy látom, jó irányba haladunk. Köszönöm. - *feridiák vita 2015. február 23., 17:04 (CET)

Már többször felvetettem, hogy a jó szócikkeknek is kell helye legyen a kezdőlapon. De hogy a korábbi eredményekről is beszámoljak, már ami használható a lezajlott vitákból. Abban maradtunk a számlálóba nem tesszük addig a jó szócikkeket, amíg számban nem múlják felül a kiemelteket. Így úgy tűnhet ugyanis, hogy azok a jobbak. A jó szócikkek kezdőlapra vitelét meg ellenezték többen mondván, hogy nincs elég belőlük. A száz egyébként heti kétszeri frissítéssel majdnem egy évre elég, ha csak hetente frissítjük, akkor meg már két évre is elég lehet. Én azt javasoltam tegyük lejjebb a nap képét (a Magyar Wikipédia Magazin alatt úgy is mindig van bőven fehér rész) és a helyére tegyünk be egy új rovatot jó szócikk, vagy a hét jó szócikke címmel, akár a Tudtad-e rovat alá, hogy megmaradjon a kiemelt cikk főhelyen történő bemutatása. Andrew69. Blue a v.svg 2015. február 24., 08:46 (CET)
Rendicsek. Akkor csak azután tesszük, miután több jó cikk lesz, mint kiemelt. Amúgy én is amellett foglalok állást, mint te, hogy a számlálós konszenzustól eltekintve, azért valóban lehetne helyük a jó cikkeknek is a kezdőlapon, hiszen egyrészt van elég hely, másrészt meg mégis egy magasabb kategóriát jelölnek, amelyeknek valamelyest kitüntetett figyelmet is szentelhetnénk. A heti frissítés eleinte még elég is lenne, mert tényleg még kevés cikkből gazdálkodhatunk. (Bár ahhoz képest, hogy 1,5 éve létezik ez a minősítés, azért elmondhatjuk, hogy már 100 jó cikkünk van, ami remélem tovább bővül, mert van itt még bőven jó cikk, csak meg kell őket találni.) Én egyetértek veled az elhelyezéssel kapcsolatban és a heti frissítést támogatom.Porbóllett vita 2015. február 24., 09:24 (CET)
1,5 év alatt értünk el 100 jó cikket. Így - ha jól számolom - már csak 10,5 évet kell várni, hogy meg legyen a 800 jó szócikk, amivel már megközelítjük a kiemelt cikkek számát. - Tündi vita 2015. február 24., 09:45 (CET)

A „jó” melléknév sima állítmányként való használatával vigyázzunk, mert egy ilyen mondat-töredék: „X szócikk, ebből 234 jó… stb.” azt sugallja, hogy a többi „nem jó.” Valami olyasmi kellene, hogy „ebből 234 jó minősítést /besorolást nyert”, vagy hasonló. Akela vita 2015. február 27., 12:09 (CET)

Megvásárolta vagy megvásárolja? Ténykérdés a Krisztus-trilógiáról[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kezdőlapunk Aktuális rovatában a legújabb hír egy képről, mégpedig egy kiemelten fontos eseményt megjelenítő kiemelten fontos festményről szól. A közleményt azon festmény képe egészíti ki, amelyről a szöveg szól:

A Metropol napilap mai száma ugyanezen eseményről "Teljes lehet a Krisztus-tilógia" címmel így ad hírt:

  • "A magyar állam megvásárolja a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását, így hamarosan ismét együtt lesz Debrecenben a Krisztus-trilógia – jelentette be tegnap Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. Hozzátette: a szerződést március végén írják alá, a pénzt pedig a Magyar Nemzeti Bank Értéktár-programja adja."

Ugyanazon tény közlése a két forrásban ellentmond egymásnak. A Wikipédia közlése szerint az állam már megvásárolta, a Metropol közlése szerint a vásárlásra március végén kerül sor (mintegy húsvéti ajándékként). Ezért megköszönve Rlevente társunknak a fontos hír gyors kitételét, egyben a hírt a Metropol alapján pontosítom. - *feridiák vita 2015. február 27., 13:04 (CET)

És ezt miért kell ide írni? Egy rövid komment is elég szerköfben, hogy "pontosítva xx forrás alapján". Állandóan magad is trilógiákat írsz ide a vitalapra teljesen triviális dolgokról. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2015. február 27., 13:15 (CET)
A hír pedig bizony atombiztos ténnyé vált. Megvette az állam Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című képét Forrás: MTI | 2015. 02. 26. 10:56:00
[1]--Hello world vita 2015. február 27., 14:38 (CET)
Annyira azért nem atombiztos: " A festményről zajló tárgyalások vezetője tehát cáfolta, hogy megszületett volna a megállapodás, amelyet csütörökön Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szinte ünnepélyes keretek között jelentett be" ([1]) --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. február 27., 14:41 (CET)
Erről lemaradtam, úgy tűnik nincs atombiztos Pilátusunk. --Hello world vita 2015. február 27., 14:49 (CET)

Elterjedt a meg nem erősített hír, miszerint... Kezdőlapunk Aktuális rovatába pedig fölösleges ilyesmit beírni. OsvátA Palackposta 2015. február 27., 14:51 (CET)

Így van a hírek szerint törekedni kell arra, hogy csak zsűrizett és így atombiztosított cikkek kerüljenek a kezdőlapra. --Hello world vita 2015. február 27., 14:56 (CET)

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én a magam részéről úgy gondolom, hogy egy évente megrendezésre kerülő dalverseny nem egy olyan horderejű esemény, aminek közel három hónapig a címlapunkon kéne szerepelnie. --Puskás Zoli vita 2015. március 2., 20:33 (CET)

Legalább pozitív hír a többi szörnyűség mellett. Én a gonoszokat és az ártó szellemet irtanám inkább, de ki lehet venni és az ebola sem kell oda, meg úgy gondolom az Iszlám Állam is mehetne ki. Andrew69. Blue a v.svg 2015. március 2., 21:03 (CET)

Számomra a dalfesztivál sem nem pozitív, sem nem negatív, sem nem hír :-) Miért nem nézzük meg, hogy mennyire keresettek ezek a cikkek? --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2015. március 2., 21:09 (CET)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Számomra: az első mondat tökéletes. A másodikról azt gondolom, hogy tökmindegy. :-) OsvátA Palackposta 2015. március 2., 21:36 (CET)

Az számomra nem kérdés, hogy hír. A kulturális rovatban az, mondjuk a hétvégén győztes magyar dal a szövege alapján esetleg nem is csak ott. A kérdés nem ez. Hír most, hogy vége a magyar válogatóversenynek, és hír lesz májusban, hogy hogyan szerepelt a nemzetközi porondon. De a kettő között szerintem aligha fog történni bármi, ami miatt kiemelt figyelmet érdemelne. --Puskás Zoli vita 2015. március 2., 21:34 (CET)

Szerintem elég nagy horderejű a esemény és elég részéletes cikkünk van róla, hogy a Kezdőlapon szerepeljen, akkor, amikor aktuális, vagyis május 19. és 23. között. Addig tök felesleges. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. március 3., 11:50 (CET)

  1. [2], hirado.hu