Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ez az oldal elsősorban a kezdőlap struktúrájának és formájának megvitatására szolgál, illetve hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Ezen az oldalon lehet a kezdőlap esetleges tartalmi hibáit bejelenteni.

A kezdőlap rovatainak mostani tartalmával kapcsolatos sablonokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap oldalt.
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra valamennyi sablon létre lett hozva.

  szept. 2. szept. 3. szept. 4. szept. 5. szept. 6. szept. 7.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

Javaslat kezdőlapra kerülő cikkre[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva--Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. augusztus 25., 18:08 (CEST)
Egy 1895-ből származóLee-rendszerű kötőgépaz Óbudai Múzeumgyűjteményében
Egy 1895-ből származó
Lee-rendszerű kötőgép
az Óbudai Múzeum
gyűjteményében

Áthozva az adminüzenőről:

Kedves Adminisztrátorok, kérlek, továbbítsátok az illetékes(ek)nek a következő javaslatomat:

Ebben az évben van 425 éve, hogy William Lee 1589-ben feltalálta a kötőgépet. Javasolom, hogy ebből az alkalomból valamikor kerüljön a Kötőgép szócikk a kezdőlapra. Mivel a feltalálás közelebbi dátuma (hónap) nem ismert, tulajdonképpen mindegy, hogy mikor jelenne meg, de azt megérdemelné, hogy még ebben az évben sor kerüljön rá. - Üdv. --Elkágyé vita 2014. augusztus 7., 16:56 (CEST)

@Elkágyé: Betettem a következő üres helyre (Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2014-35-1). - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2014. augusztus 8., 11:07 (CEST)

Összefoglalás:[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Elkágyé augusztus 7-én javasolta, hogy a jubileumi évfordulós Kötőgép kiemelt szócikk kerüljön ki idén valamikor a kezdőlapra.
 • RepliCarter augusztus 8-án megfogalmazta az ajánlást, betette a legkorábbi következő üres helyre és visszacsatolásként ide belinkelte.
 • *feridiák augusztus 9-én ráklikkelt a linkre és odatette a zárósablont az ajánlás végére.
 • Most következett a fordulópont: a "Kezdőlapkép" kérdése. --*feridiák vita 2014. augusztus 13., 23:59 (CEST)

Kiegészítéssel folytatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Javaslat kezdőlapra kerülő hírre (2014-es sakkolimpia)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaKicsit átfogalmazva kitettem az Aktuálisok közé. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. augusztus 15., 06:48 (CEST)

A magyar sakkválogatott (Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Polgár Judit) ezüstérmet szerzett a 2014. augusztus 1-14. között a norvégiai Tromsø városában rendezett sakkolimpián! Ez a hír megérdemli azt, hogy az aktuális hírek közé felkerüljön a kezdőlapra. (A sakkolimpiáról bővebben egyébként itt lehet olvasni: 2014-es sakkolimpia. --Dodi123 vita 2014. augusztus 14., 22:52 (CEST)

Kiegészítő javaslat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben-*feridiák vita 2014. augusztus 17., 23:36 (CEST)
 • "Kétszer ad, aki gyorsan ad." Mindkettőtöknek köszönet, hogy az úszóezüst fölé a sakkezüst híre is Kezdőlapra került.
 • További köszönet, hogy Rlevente "túlteljesítette" a kérést, megtoldotta azon eseménnyel, amelynek már előbb ott volt a helye: "Polgár Judit 13-án bejelentette a visszavonulását." A világbajnok kétgyermekes családanya visszavonulását a döntő mérkőzés előnapján jelentette be, amikor még nyitott volt, hogy első vagy második helyen végeznek sakkozóink. Jelentősége okán javaslom az idézett mondat kiegészítését és önálló tételként beiktatását az előző és követő események közé így:
 • A második helyezések is nagy eredmények, az ezüst is nagyon szépen csillog. A vízilabdacsapaté is, a hosszútávúszó Risztov Éváé is, a sakkcsapaté is. Magyarként is, wikipédistaként is köszönjük és terjesztjük az örömhíreket. Ezért a kezdőlapi kiegészítést elvégzem, de a déli harangszóig zárjelbe rejtem, hogy Dodi123, Rlevente vagy bárki más jobbíthassa kikerülés előtt. A nándorfehérvári diadalért felhangzó déli harangszó után - ha addig más nem tenné meg - a zárjelet leveszem. *feridiák vita 2014. augusztus 15., 11:21 (CEST)

Csak most kerültem gép elé, lekésve a déli harangszót. A felkerült szövegek szerintem tökéletesek, úgyhogy mégse késtem le semmiről :) Köszönet értük. --Dodi123 vita 2014. augusztus 15., 15:03 (CEST)

Kis szünet után jutottam újra ide. Örülök visszajelzésednek. Holnap térek vissza a folytatáshoz, hogy az ezüstök után a még szebben csillagó aranyakra térjünk rá. Eddig számomra Kölcsey és Himnuszunk jubileumaihoz kapcsolódó teendők kaptak prioritást. Az augusztus 8-án Sződemeteren és augusztus 20-án Debrecenben történtekről az Aktuális rovatba már írtam. Augusztus 23-án Szegeden dolgoztunk, augusztus 24-én Szatmárcsekén ünnepeltünk a templomban, tisztelegtünk halálának napján a temetőben Himnuszunk költőjének hamvai előtt, majd kutathattunk a református egyház illetékeseinek segítségével Kölcseyre vonatkozó eredeti forrásokban, mégpedig eredményesen. Az Aktuális rovaton át kapcsolódtam be a közös munkába, s ma még az évfordulókra jut időm. Holnap jöhetnek a függőben lévő ügyek. -*feridiák vita 2014. augusztus 25., 16:09 (CEST)

"Én a széken, az a földön / és a Föld a Nap alatt"[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

"Én a széken, az a földönés a Föld a Nap alatt"
"Én a széken, az a földön
és a Föld a Nap alatt"
 • A "Kötőgép" szócikket percek múlva a "Nap" szócikk váltja a Kezdőlapon.
 • A Nap világít, melegít, nélküle nincs élet a Földön, mi sem vagyunk.
 • Szócikke Wikipédiánkban kerek 10 éve, 2004-ben startolt. Természetes követelmény volt, hogy az idei a 10 éves évfordulón a Kezdőlapra is kikerüljön.
 • Csak a "mikor" volt a kérdés. Mivel az idei év 52 hetes, ez elvben 104 lehetséges helyet jelentett.
 • Javaslatunk, jelölésünk nyár utolsó hónapja utolsó hetének második felére, augusztus végére esett. Betettem a következő üres helyre: Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2014-35-2.
 • Az indoklást a képaláírás tartalmazza, amely idézet József Attila "Költőnk és Kora" című költeményéből. *feridiák vita 2014. augusztus 28., 11:51 (CEST)

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Négy db érdekességet kell a kezdőlapra tenni. Érdekességet csak úgy lehet kitenni, ha szócikkben szerepel forrásolva és szerepel a Wikipédia:Érdekességek táblázatainak valamelyikében, mert enélkül lehetetlen lekövetni, ki mit mikor és miért tett címlapra. szeretnélek megkérni, hogy ha lehet, kövesd a kialakult szokásokat és procedúrát, vagy szólj a kocsmafalon vagy vitalapi üzenetben, ha nem kerül ki érdekesség és valaki majd pótolja őket. Köszönöm. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. augusztus 29., 09:23 (CEST)

Keves Teemeah!

Köszönöm figyelmeztetésed, és külön a tapinatot, hogy személyes szerkesztői vitalapomon tetted meg azt. De olyan érdekesnek és közérdekűnek tartom, hogy ide is áthoztam közösségi megvitatásra.

A jelzett probléma megvitatása és konszenzusos megoldása egy hosszabb történet. Az észrevételezett Sablon:Kezdőlap érdekességei/2014-35-2 négy darab érdekességéből kezdetnek egyetlen Tudtad-e, hogy...kérdésre szorítkozom:

 • … a jelenleg forgalomban lévő magyarforint-pénzjegyek közül az ezres a legrégebbi, amivel 1983-tól lehet fizetni?

A válaszhoz nézzük meg a hivatkozott A magyar forint pénzjegyei szócikket. Ott a Katalógus szakaszban az 1983-as ezresről ezen adatokat kapjuk: nyomtatás 1983. március 25., kibocsátás 1983. június 27., visszavonás 1999. augusztus 31., elévülés 2019. szeptember 1. Ebből következően az 1983-as kibocsátású ezrest már 15 éve kivonták a forgalomból, és nem lehet fizetni vele, csak beváltani a törvényes fizetőeszközre. Ezért helyén valónak tartom a mai évfordulókat kiegészteni az alábbival:

 • 15 éve, 1999-ben a Magyar Nemzeti Bank augusztus 31. határnappal bevonta a régi bankjegysor utolsó három címletét, melyek akkortól elvesztették törvényes fizetőeszköz jellegüket, de névértéken való átválthatóságukat a lila („Ady”) ötszázas és a zöld („Bartók”) ezres tekinetében 2019. szeptember 1-jéig, a barna („Széchenyi”) ötezresnél pedig 2019. július 27-ig meghosszabbította.--*feridiák vita 2014. augusztus 31., 23:56 (CEST)

Az V. Nemzeti Tanévnyitóval megkezdődött iskoláinkban a 2014/2015-ös tanév[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ma 2014. szeptember 1. van, - *feridiák vita 2014. szeptember 1., 23:58 (CEST)