Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ez az oldal elsősorban a kezdőlap struktúrájának és formájának megvitatására szolgál, illetve hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Ezen az oldalon lehet a kezdőlap esetleges tartalmi hibáit bejelenteni.

A kezdőlap rovatainak mostani tartalmával kapcsolatos sablonokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap oldalt.
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra valamennyi sablon létre lett hozva.

  szept. 18. szept. 19. szept. 20. szept. 21. szept. 22. szept. 23.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

Javaslat kezdőlapra kerülő hírre (2014-es sakkolimpia)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaKicsit átfogalmazva kitettem az Aktuálisok közé. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. augusztus 15., 06:48 (CEST)

A magyar sakkválogatott (Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Polgár Judit) ezüstérmet szerzett a 2014. augusztus 1-14. között a norvégiai Tromsø városában rendezett sakkolimpián! Ez a hír megérdemli azt, hogy az aktuális hírek közé felkerüljön a kezdőlapra. (A sakkolimpiáról bővebben egyébként itt lehet olvasni: 2014-es sakkolimpia. --Dodi123 vita 2014. augusztus 14., 22:52 (CEST)

Kiegészítő javaslat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben-*feridiák vita 2014. augusztus 17., 23:36 (CEST)
 • "Kétszer ad, aki gyorsan ad." Mindkettőtöknek köszönet, hogy az úszóezüst fölé a sakkezüst híre is Kezdőlapra került.
 • További köszönet, hogy Rlevente "túlteljesítette" a kérést, megtoldotta azon eseménnyel, amelynek már előbb ott volt a helye: "Polgár Judit 13-án bejelentette a visszavonulását." A világbajnok kétgyermekes családanya visszavonulását a döntő mérkőzés előnapján jelentette be, amikor még nyitott volt, hogy első vagy második helyen végeznek sakkozóink. Jelentősége okán javaslom az idézett mondat kiegészítését és önálló tételként beiktatását az előző és követő események közé így:
 • A második helyezések is nagy eredmények, az ezüst is nagyon szépen csillog. A vízilabdacsapaté is, a hosszútávúszó Risztov Éváé is, a sakkcsapaté is. Magyarként is, wikipédistaként is köszönjük és terjesztjük az örömhíreket. Ezért a kezdőlapi kiegészítést elvégzem, de a déli harangszóig zárjelbe rejtem, hogy Dodi123, Rlevente vagy bárki más jobbíthassa kikerülés előtt. A nándorfehérvári diadalért felhangzó déli harangszó után - ha addig más nem tenné meg - a zárjelet leveszem. *feridiák vita 2014. augusztus 15., 11:21 (CEST)

Csak most kerültem gép elé, lekésve a déli harangszót. A felkerült szövegek szerintem tökéletesek, úgyhogy mégse késtem le semmiről :) Köszönet értük. --Dodi123 vita 2014. augusztus 15., 15:03 (CEST)

Kis szünet után jutottam újra ide. Örülök visszajelzésednek. Holnap térek vissza a folytatáshoz, hogy az ezüstök után a még szebben csillagó aranyakra térjünk rá. Eddig számomra Kölcsey és Himnuszunk jubileumaihoz kapcsolódó teendők kaptak prioritást. Az augusztus 8-án Sződemeteren és augusztus 20-án Debrecenben történtekről az Aktuális rovatba már írtam. Augusztus 23-án Szegeden dolgoztunk, augusztus 24-én Szatmárcsekén ünnepeltünk a templomban, tisztelegtünk halálának napján a temetőben Himnuszunk költőjének hamvai előtt, majd kutathattunk a református egyház illetékeseinek segítségével Kölcseyre vonatkozó eredeti forrásokban, mégpedig eredményesen. Az Aktuális rovaton át kapcsolódtam be a közös munkába, s ma még az évfordulókra jut időm. Holnap jöhetnek a függőben lévő ügyek. -*feridiák vita 2014. augusztus 25., 16:09 (CEST)

Today's articles for improvement project[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

On the English Wikipedia, we started a project called TAFI. Each week we identify underdeveloped articles that require improvement. Our goal is to use widespread collaborative editing to improve articles to Good article, Featured article or Featured list quality over a short time frame.

This is all about improving important articles in a collaborative manner, and also inspiring readers of Wikipedia to also try editing. We think it is a very important and interesting idea that will make Wikipedia a better place to work. It has been very successful so far, and the concept has spread to the Hindi Wikipedia where it has been well received.

We wanted to know if your Wikipedia was interested in setting up its own version of TAFI. Please contact us on our talk page or here if you are interested.--Coin945 (talk) 17:48, 2 September 2014 (UTC)

Mit tekintünk ünnepnek? (Nevezetességi kritérium ünnepek számára)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ideje lenne megfogalmazni, hogy mit tekintünk ünnepnek? Van egy minimum, ami feltételezhetően nem vita tárgya például:

 • állami ünnepek
 • vallási ünnepek (itt már azért kérdéses, hogy milyen vallásoké - ma pl. a "szcientológiai hit" szerinti van kint)
 • valamilyen világszervezet pl. ENSZ által meghatározott emléknapok

Vannak továbbá olyanok, ahol nem ártana valamilyen minimumfeltételt megfogalmazni a címlapra kerüléshez, más szóval valamiféle nevezetességi kritériumot az ünnepekre vonatkozóan. A holnapi napon pl. a véleménykérés idejére kommentbe tettem ezt: "A Wikipédia magyar nyelvű változata, a Magyar Wikipédia tanévnyitójának emléknapja (2001-ben a http://hu.wikipedia.com/ cím létrehozásával indult." Mi az a kritérium, ami alapján a "Magyar Wikipédia tanévnyitójának emléknapja" ünnepnek minősül? --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. szeptember 4., 08:05 (CEST)

Tiszta lappal új szakaszt kezdeményezés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

P.S. Kérem, aki tudja, szíveskedjen lementeni a mai Kezdőlapot. --*feridiák vita 2014. szeptember 4., 09:24 (CEST)

A viták szétszabdalását, párhuzamosítását kifejezetten károsnak és célszerűtlennek tartom. Csak annyi értelme van, hogy követhetetlenné válik élőben és az archívumban is. Ellenkezőleg, arra kéne törekednünk, hogy egy helyre tereljünk egy témát.

A vitát szükségesnek érzem, elsősorban az egyházi ünnepeket kéne megritkítani, mert túlzott számban és a jelentőségüket meghaladó arányban szerepelnek a kezdőlapon (egyebek között a semlegességi alapelvet is veszélyeztetve), továbbá száműzném a Wikipédia saját történetére vonatkozó évfordulókat/ünnepeket.

Miért akarod lementeni a kezdőlapot és hova? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. szeptember 4., 10:28 (CEST)


Én a távoli országok forrás és szócikk nélküli ilyen-olyan ünnepeit tartom túlzott számúnak és a jelentőségüket meghaladó arányúnak. Mai példa: a bevándorlók napja Argentínában és az újságosztás napja az Amerikai Egyesült Államokban. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. szeptember 4., 11:36 (CEST)

Én is. Nem hiszem, hogy sok közünk van ezekhez az ünnepekhez. OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2014. szeptember 4., 22:05 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Szeptember 4-én az újságkihordók napja van az Egyesült Államokban. Ez az „újságosztás” valamilyen leiterjakab lehet. Malatinszky vita 2014. szeptember 5., 03:32 (CEST)

Mi lesz ebből...? Apród vita 2014. szeptember 4., 22:18 (CEST)

Hkoala eredeti felvetését, miszerint az Ünnepek rovat bejegyzéseire is vonatkozzon valamilyen nevezetességi kritérium, támogatom, és kiegészítem azzal, hogy az ellenőrizhetőség elvét is alkalmazni kellene, hogy ne kerülhessen ki pl. rossz fordítás (ld. fent) vagy olyan megemlékezés, ami nem tekinthető széles körűnek (pl. július 4, Árpád-nap) Ennek érdekében javaslom, hogy olyan ünnepek/emléknapok kerüljenek ide,

 1. amiről már van cikkünk, vagy megemlítik egy cikkben, így a nevezetesség kérdése, a megfelelő forrásolás, stb. már korábban eldőlt,
  vagy
 2. ami valamilyen megbízható és mérvadó forrásból, adatbázisból származik - persze ebben az esetben meg kell állapodni, hogy mit tekintünk megbízható forrásnak ünnepek/emléknapok szempontjából. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. szeptember 5., 08:59 (CEST)

Nevezetesség és darabszám[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Valószínűleg senki nem vitatja, hogy a katolikus szentek vonatkozásában a Magyar katolikus lexikon megbízható forrás, és nyilván nem az egyedüli, tehát a nevezetességük is bőven megvan. Ugyanígy, az egyes államok ünnepeire is valószínűleg lehet forrásokat találni. Ugyanakkor nem biztos, hogy egyetértés van a "felülreprezentáltság" kérdésében. Lehet, hogy a hírekhez és a halálozásokhoz hasonlóan itt is kellene egy mennyiségi korlát? Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. szeptember 5., 09:18 (CEST)

A mennyiségi korlát nem segít az esetleges aránytalanságon, hanem inkább nehezíti a helyzetet: ha elértük a korlátot, melyiket töröljük? Azonkívül a hírek és a halálozások esetében azért van korlát, mert azok folyamatosan "újratermelődnek", ezért kell őket mindig "tolni", tehát a Kezdőlapon levő öt olyan, mint a sorbanállás: az új "bemegy" felül, a legrégibb "kiesik" alul. Egy naphoz kötődő ünnepek halmazánál ez nem megy, de nem is szükséges, mert nem fog végtelenre nőni a mennyiség. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. szeptember 5., 10:03 (CEST)

A nevezetesség itt nem tényező: a szentek nyilván mind megütik a WP:NEV kritériumát. Az előbb végigszámoltam a szeptemberi napokat, és tizenkilenc keresztény (javarészt katolikus) ünnepet találtam. Ebből extrapolálva azt becsülhetjük, hogy mintegy 230-240 ilyen ünnep lehet a teljes naptárunkban. Szerintem ez sok; aki másképp gondolja, az próbálja elképzelni, milyen volna, ha mondjuk kétszáz hindu vagy muszlim ünnep szerepelne a kezdőlapon évente. (Az, remélem, nem szempont egy semleges enciklopédiában, hogy a magyarok között több a keresztény mint a muszlim, azt meg pláne remélem, hogy nem merül föl érvként, hogy Jézus az igazi megváltó, Mohamed meg nem.)

Mármost ha elfogadjuk, hogy 230 ünnep sok, akkor kézenfekvő, hogy megállapodunk valami csökkentett számban (mondjuk százban) és akkor már csak azt kell eldönteni, hogy melyik százharmincat ejtjük. Erre egy megoldás lehet az, hogy megkérünk egy-két keresztényt vagy a kereszténységet jól ismerő szerktársat, hogy válassza ki a száz legfontosabb ünnepet. A másik lehetőség az, hogy megnézzük melyik ünnepekhez kapcsolódik szócikk (remélhetőleg ezek a fontosabbak) a többit meg kilökjük. --Malatinszky vita 2014. szeptember 5., 17:59 (CEST)

A nevezetesség nem tényező? Miért nem? Én igenis el tudom képzelni, hogy több hindu és muszlim és egyéb ünnep szerepeljen a kezdőlapon. Jó lenne, ha hozzáértő szerkesztő(k) megírná(k) a cikkeket és felvenné(k) a listába/sablonokba az ünnepeket. Legalább többet tudnánk róluk mi is, meg az olvasók is, végtére ez egy enciklopédia, aminek a célja, hogy „megbízható és bőséges ismeretanyagot nyújtson az olvasóinak” (WP:ÜDV) és hogy „az általános enciklopédiákhoz hasonlóan az emberiség közös tudásanyagáról adjon információkat”. (Wikipédia:Rólunk) Attól, hogy bizonyos témák cikkei nincsenek megírva, bizonyos csoportok ünnepei nincsenek bevezetve a sablonokba, miért kellene másokat "kilökni" onnan? Ez olyan, mintha egy városban lenne 230 hamburgeres, pizzás, gyros-sütő és valaki kitalálja, hogy százharmincat be kell zárni közülük, csak azért, mert vegetáriánus étterem alig van. Nem inkább az a jó megoldás, hogy 1. lehetőséget, esetleg bátorítást adunk a vega büfék nyitásához, 2. hagyjuk a vásárlókat, hogy eldöntsék, mit akarnak olvasni vásárolni.--Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. szeptember 5., 19:44 (CEST) OFF: Mohamed egyébként a muszlimok szerint se megváltó, hanem próféta.

Ünnepek miniprojekt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Áttettem alulra, hogy folytathassuk a témát.--Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. szeptember 16., 17:09 (CEST)

Évfordulók és ünnepek bejegyzésének hossza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nem először fordul elő, hogy oda-vissza javítgatjuk az évfordulókat és ünnepeket *feridiákkal. Az ő koncepciója szerint a kezdőlapra kikerülő megemlékezésnek így kell kinéznie, "lényegi csonkítások nélkül, épp a rákattintás valószínűségének növeléséért":

Én inkább annak a híve vagyok, hogy a kezdőlapon szorítkozzunk a lényegre, a többi információt az olvasó megtalálja a cikkben:

A további csiki-csukik megelőzése érdekében kérem a többi szerkesztőtárs véleményét: melyik elgondolással értenek inkább egyet? --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. szeptember 15., 17:31 (CEST)

A rövid változatot Symbol support vote.svg támogatom. Ha az évforduló/ünnep szempontjából kevéssé releváns, nagy terjedelmű szövegeket írunk a bejegyzésekbe, akkor a linkelés értelmét veszti, hiszen az olvasó a legtöbb esetben megtudja a kezdőlapról azt, amit amúgy esetleg a cikkben nézne meg, így nem kattint tovább. Ezeknek a rovatoknak az egyik legfőbb célja pedig éppen az, hogy népszerűsítsük a Wikipédia szócikkeit, ami így nem teljesül. ✮ Einstein2 vitalap 2014. szeptember 15., 17:55 (CEST)

Egyetértek a fenti érveléssel. --Vépi vita 2014. szeptember 15., 18:27 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom a rövidebb változatot. Szerintem sincs értelme mindent beleírni a címlapos ajánlóba, mert akkor nem kattintanak tovább. - Tündi vita 2014. szeptember 15., 20:24 (CEST)

Bevezetés a vita új szakaszába a mai Kezdőlap példáján[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az idei tanévnyitóval szeptember 1-jétől vitáinkban is új szakasz kezdődött itt és az Aktuális rovatban párhuzamosan. Ezért kezdjük ma is itt.

Aktuális rovat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mi már az igazak álmát aludtuk, amikor Malatinsky társunk Amerikában még szorgalmasan dolgozott. Fontos friss eseményt tett fel, képpel gazdagítva. Most is az látható:

Lehetett volna rövídíteni például erre: Szeptember 14-én a svédországi parlamenti választáson a szociáldemokraták győztek, így vezetőjük, Stefan Löfven alakíthat kormányt. A képet is lehetett volna kissebbíteni, hiszen mérete az ajánlott 100px helyett 150px. De nem nyúltak, nem nyúltunk hozzá.

Első világháborús emlékmű Fogliano Redipugliában
Első világháborús emlékmű Fogliano Redipugliában

Pedig Malatinszky nemcsak módosított, hanem egy másik társunk, Rlevente által feltett ugyancsak fontos eseményt képével együtt kitörölt, melyhez ezt a magyarázatot fűzte: "Hadd ne számítson már aktualitásnak az, hogy a római pápa vasárnap misét tartott!"

Rlevente reggel felkelve így válaszolt: "Nagyon félreértetted: a hír az, hogy ő az első pápa, aki meglátogatta a 100 éve elkezdődött világháború magyar halottainak temetőjét." Mégis csak a szöveget tette vissza. Most pótlag ide teszem a képet, legalább lássuk itt:

 • Szeptember 13-án Ferenc pápa az első világháború isonzói csatáinak helyszínén az első egyházfőként meglátogatta Fogliano Redipuglia osztrák–magyar temetőjét, ahol megemlékezett a fronton elesett katonákról, valamint a világ összes háborújának áldozatairól.

Ezen tanulságos példa felidézésével és lementése után haladunk tovább az Évfordulóink rovatig.--*feridiák vita 2014. szeptember 16., 00:12 (CEST)

Szerkessz bátran, Feri, ha úgy látod, hogy valamit rosszul csinálok, ne legyél félénk! Malatinszky vita 2014. szeptember 16., 07:01 (CEST)

Ünnepek miniprojekt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Indíthatnánk egy miniprojektet, amelynek során minden nap ünnepeit végigellenőriznénk. A Sablon:Ünnepek/NN-NN vitalapjára átmásolnánk a sablon jelenlegi tartalmát, és ott a szokásos módon ellátnánk forrásokkal. A forrástalanul maradó sorokat törölnénk, ugyanott meg lehetne vitatni a nevezetességet. Amikor egy-egy nap készen van, a tartalom mehet vissza (immár források nélkül) a sablonba. Kezdhetnénk októberrel, hogy mire címlapra kerül, kész legyen, és egy év alatt mindegyikkel végeznénk. Az első pár hónap alatt nagyjából az is eldőlne, hogy mit tekintünk megbízható forrásnak. Ki vállalna részt benne? --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. szeptember 5., 09:18 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatom Én szívesen részt vennék egy ilyenben. ✮ Einstein2 vitalap 2014. szeptember 5., 09:41 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom benne vagyok, hasonlóképpen szoktam végigmenni a következő napok ünnepein és korrigálni, frissíteni.--Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. szeptember 5., 09:53 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom Először elfelejtettem magamat beírni, de nem úgy gondoltam, hogy "fogjuk meg, és vigyétek" :-) --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. szeptember 5., 15:12 (CEST)

Mintának: Sablonvita:Ünnepek/10-01 --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. szeptember 5., 10:57 (CEST)

Nagyon jó, be is írtam a válaszaimat és az észrevételeimet. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. szeptember 5., 12:02 (CEST)

Még egy minta, kicsit másfajta kérdésekkel: Sablonvita:Ünnepek/10-02. @Ogodej: Ogodej, be tudnál kukkantani a sablon vitájára? lenne egy neked való kérdés. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. szeptember 5., 19:01 (CEST)

Átírtam: Ghandi Dzsajanti Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. szeptember 5., 22:44 (CEST)
@Ogodej: köszi az átírást, de biztosan Ghandi Dzsajanti az átírása Mahátma Gandhi emléknapjának? ✮ Einstein2 vitalap 2014. szeptember 9., 09:47 (CEST)
Bocs, ott a sablonban jól írtam, itt voltam figyelmetlen. Tehát Gandhi Dzsajanti (गांधी जयंती) Valójában Gándhi lenne szigorú átírásban, de Gandhi nevét valamiért röviden írjuk. Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. szeptember 9., 13:17 (CEST)

Kicsit lanyhult az érdeklődés/aktivitás az Ünnepek miniprojektben. Kérem a tisztelt szerkesztőtársakat, hogy egyrészt véleményezzék/módosítsák/láttamozzák a már elkészült október 1-3. sablonvitákat, másrészt készítsük az újakat, mert ugye haladni kellene (legalább 1 db/nap ütemben) Köszönöm. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. szeptember 9., 09:35 (CEST)

Én egyelőre leálltam, mert úgy tűnik, hogy Andrew69. szervezésében indult egy másik hasonló kezdeményezés is, ahol *feridiák a koordinátor. Lássuk, mi lesz belőle; nem lenne jó párhuzamosan dolgozni. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. szeptember 10., 08:52 (CEST)
Nem szervezek semmit, a kiemeléseket próbálom életben tartani és az évfordulókat rendezgetem ha van időm, ránézek a tudtad-e rovat, meg a kezdőlapra jelölt kiemelt cikkekre. Az ünnepeket kérlek ne várjátok tőlem ha van energiátok csináljátok bátran hisz ráfér. *feridiák már régóta foglalkozik az ünnepekkel, neki próbáltam segíteni azzal, hogy megmutattam, hogyan lehet egy műhelylapot elkezdeni. Örülök, ha valakinek van energiája figyelni mások szerk lapját is, de nincs semmi új kezdeményezés ebben vagy pontosabban én nem tudok róla. Andrew69. Blue a v.svg 2014. szeptember 14., 18:56 (CEST)

Előre mentem okt. 3-ig. misibacsi*üzenet 2014. szeptember 9., 18:13 (CEST)

Mivel a Hkoala által fentebb jelzett lapon tíz napja nem történt semmi, a szeptember vége pedig közeledik, október 4-vel folytattam. Kérem a T. szerk.társak véleményezését/módosítását/láttamozását. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. szeptember 16., 17:12 (CEST)