Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ez az oldal elsősorban a kezdőlap struktúrájának és formájának megvitatására szolgál, illetve hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Ezen az oldalon lehet a kezdőlap esetleges tartalmi hibáit bejelenteni.

A kezdőlap rovatainak mostani tartalmával kapcsolatos sablonokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap oldalt.
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra valamennyi sablon létre lett hozva.

  dec. 20. dec. 21. dec. 22. dec. 23. dec. 24. dec. 25.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15


Sportesemények az aktualitások között[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelentős sporteseményeknek (mint a jelenleg is folyó női kézilabda-EB) helye van az aktualitások között, de szerintem egy-egy mérkőzés ismertetésének már nem, különösen, ha az adott mérkőzésről nincs is cikkünk. --Malatinszky vita 2014. december 13., 22:48 (CET)

Egyetértek. --Puskás Zoli vita 2014. december 13., 23:37 (CET)

Valóban. -- Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2014. december 14., 00:54 (CET)

A Magyarország-Norvégia 29-25 Kezdőlapra tétele is tilos? És ha tilos is, örülnünk azért szabad? --*feridiák vita 2014. december 17., 22:03 (CET)

Legyen a kritérium a kezdőlapra kerüléshez a van-e róla szócikk?, illetve: „lehetne-e róla önálló szócikk?” (mert nevezetes). Egyéb eset tilos. Egyéni véleményem, hogy amúgy is túl sok a sportos hír. Lehet, hogy másokat ez érdekelhet, de a hírek túlnyomó többsége nem enciklopédiába való, egyszerűen napi érdekesség, ami 1 nap múlva elveszti az értékét. misibacsi*üzenet 2014. december 18., 08:06 (CET)

napi érdekesség, ami 1 nap múlva elveszti az értékét: ezért hívják aktualitásnak. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. december 18., 08:26 (CET)

Persze, aktuális, de nem hír. Azt is odaírhatjuk, hogy "Mari néni elment a piacra vásárolni". Aktuális? Igen.
Ha nincs valamiről cikk, hova irányítod az olvasót? Link nélkül nincs értelme kirakni egy hírt, pont ez jelzi, hogy a hír nem nevezetes, nem enciklopédiába való. Lehet linket tenni az eseményre, a csapatra, a résztvevőkre, ... stb. ha azok valamelyike elég nevezetes. misibacsi*üzenet 2014. december 18., 12:20 (CET)
Egy sportmérkőzés (esemény) szócikke nem készül(het) fénysebességgel, már csak az első közlés miatt sem. Így ha azt mondjuk szócikk kell, akkor elviekben már nem aktuálisként kerülhetne csak ki. Ez gondolom nem cél, így szerintem szócikk nélkül is kimehet aktuálisba egy nagy sportesemény, mely világhírű vagy esetleg olyan magyar sporteredmény, mely megdobogtatja a magyar érzelmű emberek szívét (ehhez nem is kell világhírűnek lenni). Andrew69. Blue a v.svg 2014. december 18., 14:33 (CET)
Ki dönti el, hogy a nem nevezetes sportesemények közül mi dobogtatja meg a magyar emberek szívét? Az én szívemet biztosan nem érintik különösebben a sportesemények, akár magyar vonatkozásúak, akár nem. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. december 18., 15:08 (CET)
Gondolom, amikor a magyar labdarúgó-válogatott a budapesti focivébé-döntőben 6:1-re leiskolázza a német csapatot, az kikerülhet az aktualitások közé, amikor meg az U19-es csapat 1:1-es döntetlent ér el a Luxemburg elleni barátságoson, az meg nem. Érzésem szerint a Magyarország-Norvégia 29-25 az utóbbihoz áll közelebb. Örülni, természetesen, szabad. Malatinszky vita 2014. december 18., 15:00 (CET)
Kb. ez a recept. Andrew69. Blue a v.svg 2014. december 18., 17:41 (CET)
Igen, miután valamelyik középdöntős meccset eltávolítottam, és itt többen hozzászóltunk a kérdéshez. Malatinszky vita 2014. december 18., 18:27 (CET)

Örülni sok mindennek lehet, de ne legyen kezdőlapon olyan "hír", aminek nincs szócikke (ha a résztvevőknek sincs). Ne keverjük bele ennek megítélésébe a szubjektivitást.

Gondolom, amikor a magyar labdarúgó-válogatott a budapesti focivébé-döntőben 6:1-re leiskolázza a német csapatot, az kikerülhet az aktualitások közé

Ha van szócikke a meccsnek, vagy a résztvevőnek, akkor esetleg igen, és mivel aktualitás, 1 nap múlva le kell venni.

NEM CÉL, hogy aktuális, de jelentéktelen események legyenek a kezdőlapon, nem vagyunk hírportál. A "jelentéktelenséget" is el lehet dönteni, ha valaki azt mondhatja 1 éve múlva: "Hűha, ezt történt 2014. decemberében? Ez igen!"

Mondjuk ha az emberiséggel felveszi a kapcsolatot egy földönkívüli faj, ez a hír mehet a kezdőlapra, akkor is, ha az eseményről még nincs szócikk (ez legfeljebb órák kérdése :-), mivel már van földönkívüliek szócikkünk. Persze csak akkor, ha a hírt megbízható hírportálok már közölték (tehát nem a bulvársajtó).

misibacsi*üzenet 2014. december 18., 18:31 (CET)

Ez azért elég laza mérce lenne, mivel a magyar és a norvég csapatnak, valamint az eseménynek is van szócikke. A biztos csoportelső norvég válogatottat rendező ország csapataként legyőzni (a hogyanról megkérdezném a dánok és a románok véleményét is), és ezzel jogot szerezni az 5. helyezésről döntő helyosztóra nem semmi, de nem egy világraszóló eredmény. (A kézilabdát imádom és elfogult vagyok, de akkor sem.) --Puskás Zoli vita 2014. december 18., 20:41 (CET)

Akkor emelni kellene a mércét. Kellene valami kritérium, ami viszonylag egyértelműen használható. Nem értek a témakörhöz, de lehetne így:

  1. Olimpia, vagy
  2. Világbajnokság, vagy
  3. Európa-bajnokság során elért
  4. magyar győzelem (1., 2., 3. hely)?
  5. az eseménynek legyen szócikke (tehát a résztvevőké nem elég, ahogy fenti példában látszik).

Volt már erről egy elég hosszú megbeszélés, annak nem lett olyan eredménye, ami itt is használható lenne? (amiben a nevezetességről volt szó). misibacsi*üzenet 2014. december 19., 07:06 (CET)

Az alapján az is hír lenne, ha a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon az UgandaDél-Korea mérkőzésen a panamai partjelző kificamítaná a bokáját és ezért le kellene cserélni. :-) --Puskás Zoli vita 2014. december 19., 08:44 (CET)

Akkor már inkább az kellene, hogy szempont legyen, hogy a hivatkozott cikkel tudunk-e olyan plusz információt nyújtani az olvasónak, ami valószínűleg érdekli is a hírrel kapcsolatban. Tehát ha egy sportesemény/rendezvény/kinevezés stb. történik a magyar fővárosban, akkor tök felesleges Budapestet belinkelni, mert ilyen esetben baromira nem érdekel senkit Bp. élővilága/története/címere/földrajza (hogy csak az első néhány szakaszcímet idézzem). És ha a hírrel kapcsolatban csak ilyen trivialitásokra tudunk hivatkozni, akkor ne tegyük a Kezdőlapra. Ha viszont az a hír, hogy megkezdődtek a 2014. évi nyári ifjúsági olimpiai játékok Nankingban, akkor igenis van értelme a város cikkére linkelni, mert nagy valószínűséggel a hírolvasók 99,99%-a azt se tudja, hogy van ilyen település, nem hogy hol van, és esetleg érdekelheti. Ilyen esetben szerintem akkor is Kezdőlapra kerülhet a hír, ha magáról a sporteseményről nincs cikkünk, de a városról van (rendesen, részletesen kidolgozva), mert ezzel is tájékoztatni tudjuk a Zolvasót.--Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. december 19., 11:23 (CET)

@Misibacsi: Valóban beszéltünk már erről, és nagyjából az domborodott ki, hogy észben kell tartani az Aktuális rovat funkcióját. A rovat funkciója pedig nem az, hogy hírt adjon eseményekről (tehát hogy az olvasó innen tudja meg azt, hogy a pirézek nyerték a focivébét), hiszen ebben aligha tudunk versenyezni az erre szakosodott hírportálokkal, meg nem is feladata az ilyesmi egy enciklopédiának. A rovat funkciója még csak nem is az, hogy az ilyen-olyan szempontok alapján fontosnak ítélt, de a médiában esetleg kevésbé hangsúlyozott események legalább itt méltó említést kapjanak, mert ez megint csak nem feladata egy enciklopédiának. A rovat funkciója az, hogy felhívja az olvasó figyelmét: azokról a friss eseményekről, amikről a médiából már értesült, itt részletesebb háttérinformációt szerezhet, ha kíván. (Pl. ha a sajtóból arról értesült, hogy Rodrigo Perez vezette Szabadságpárt nyerte a paraguayi választást, akkor itt elolvashatja Rodrigo Perez életrajzát, a Szabadságpárt történetét és egy áttekintést Paraguay politikai életéről.) Ennek megfelelően egy eseményt akkor érdemes kitenni az Aktuális rovatba, ha

  1. Most történt
  2. Várhatólag érdekli az olvasókat a részletes háttérinformáció
  3. Van is a témáról részletes háttérinformációnk

Ebből a szempontból jó választás a „megkezdődött a kézilabda-EB” (mivel a téma aktuális, közérdeklődésre tart számot és van róla részletes információnk), de nem jó a Magyarország-Norvégia 29-25, mert bár az első kritérium teljesül, és talán a második is, részletes információval nem tudunk szolgálni. --Malatinszky vita 2014. december 19., 13:08 (CET)

@Malatinszky: Teljesen egyetértek. --Vépi vita 2014. december 19., 14:03 (CET)

„Igaz ügy” hadművelet vagy Öbölháború?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Évfordulók/'4, '9/12-17 sablonban a mai Kezdőlapon ez az utolsó tartalom:

Ha ráklikkelünk a belinkelt „Igaz ügy” hadműveletre, mögötte ez olvasható:

Az Irak által megszállt Kuvait visszafoglalásának viszont Öbölháború a fedőneve:

Ezért tettem fel a címben a kérdést: „Igaz ügy” hadművelet vagy Öbölháború? Egyértelmű a felelt. Az igazi kérdés ezen túl, ezen felül következik! *feridiák vita 2014. december 17., 16:29 (CET)

Hadd tegyem fel akkor én az igazi kérdést, méghozzá *feridiáknak: ha egyértelmű volt a felelet, mint írod, akkor miért nem javítottad ki a hibás információt? Miért kellett további másfél órán keresztül hibás információt közölni az olvasókkal, amíg Andrew69. el nem végezte a javítást? (Köszönet érte!) --Malatinszky vita 2014. december 19., 14:22 (CET)
Javítottam, mert sajnos valótlan állítás volt. Andrew69. Blue a v.svg 2014. december 17., 17:55 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Az öbölháború fedőneve Desert Shield (sivatagi pajzs) volt. --Malatinszky vita 2014. december 17., 19:06 (CET)