Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ez az oldal elsősorban a kezdőlap struktúrájának és formájának megvitatására szolgál, illetve hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Ezen az oldalon lehet a kezdőlap esetleges tartalmi hibáit bejelenteni.

A kezdőlap rovatainak mostani tartalmával kapcsolatos sablonokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap oldalt.
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra 1 képaláírás sablonja hiányzik.

  ápr. 25. ápr. 26. ápr. 27. ápr. 28. ápr. 29. ápr. 30.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, ...

Tudtad-e, hogy…[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

… két kisbolygóövi égitestet (a 434 Hungariát és az 1444 Pannoniát) is Magyarországról neveztek el?

És Ti tudtátok, hogy Pannonia nem azonos Magyarországgal? Több okból sem:

  • Amikor a rómaiak nevet adtak a provinciának, a magyarok még a környéken sem voltak;
  • Pannonia elsősorban mindig is a Szerémséget jelentette, mely nem is volt Magyarország, hanem Horvát-Szlavónország, később Jugoszlávia, ma pedig Szerbia és Horvátország;
  • Persze a magyar Dunántúl területe is az ókori Pannonia határain belül van, azonban ilyen kizárólagossági állítást tenni nem elegáns. Ennyi erővel a Carpathia hajót is Magyarországról nevezték el, mer' mér' ne. Sőt, a Carpatair légitársaságot is...

Tudom, fáj, de barátkozzatok meg a gondolattal, hogy nem a magyarok tojták a spanyol viaszt. Nagyon nem. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 94.189.179.68 (vitalap | szerkesztései) 2015. április 14., 19:52 (CET)

Tudtad, hogy „[a középkornál] később tágabb értelemben Magyarország vagy az egész Közép-Duna-medence szinonimája, lásd még: Kárpát-medence (Pannon-síkság)”? Az általad linkelt lapon találtam. --Tacsipacsi vita 2015. április 14., 20:05 (CEST)

Igen, ez olyan, hogy az oszmán törökök is rómaiaknak ("rúmi") hívták magukat. Ettől még nem voltak rómaiak. Mint ahogy a Magyarország sem Pannónia. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője ‎94.189.179.68 (vitalap | szerkesztései)

És te be tudsz mutatni olyan, megbízható forrást, ami azt mutatja, hogy Kulin György nem Magyarországra gondolt, amikor Pannoniának nevezte el? Ha igen, akkor légy szíves, írd bele a cikkbe (esetleg jelezd a vitalapján), és természetesen eltávolítjuk az érdekességek közül is. --Tacsipacsi vita 2015. április 14., 21:59 (CEST)

Ez hülye érv, nyilván nincs ilyen forrás. Tőlem amúgy azt raktok a magyar Wikipédia főoldalára, amit akartok. Úgyse olvasom, mert az angol sokkal jobb, használhatóbb, részletesebb és naprakészebb. Úgy veszem észre, hogy odaát műveltebbek a szerkesztők is. 94.189.179.68 üzenőlapja  2015. április 15., 04:10 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Elnézését kérjük, nacsasúr, mink csak ilyen tahó parasztok vagyunk, nem tudhassuk a külömséget Magyarország meg Pannónia között. Hacsak aszt nem, hogy az egyik egy motor, a másik meg nem. --Malatinszky vita 2015. április 15., 06:04 (CEST)

Nahát! Cenzúrázgatunk, cenzúrázgatunk? 94.189.179.68 üzenőlapja  2015. április 16., 16:23 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Ahhoz képest, hogy nem olvasod a magyar Wikipédiát, meglepően sokat tudsz rólunk. ;-) (Mondjuk a vitalapi hozzászólást aláírni az angol WP-n is illik.) --Puskás Zoli vita 2015. április 17., 21:47 (CEST)

A bélférgekről is sokat tudok, mégsem szeretem őket. Amúgy ha már nem bírjátok ki, hogy ne a tiétek legyen az utolsó szó, akkor arra is válaszolhatnátok, hogy miért töröltétek a kettővel ezelőtti hozzászólásomat. Csak nem azért, mert betalált? Szóval akkor tényleg szexisták vagytok. Eggyel több ok, hogy ne olvassam a magyar Wikipédiát. 94.189.179.68 üzenőlapja  2015. április 18., 11:32‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Mert a Kezdőlap vitalapja nem arra való, hogy válogatott szidalmakat tartalmazzon. Kérlek, válaszolj valamit, hogy ne az enyém legyen az utolsó szó. Köszi, nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgüzenj! 2015. április 18., 11:42 (CEST)
Ja, te úgy születtél, hogy sokat tudsz rólunk is, meg a bélférgekről is, aláírni viszont nem. Ezzel sajnos nem tudunk mit kezdeni. Te meg azzal nem, hogy mi az IP-címedből képesek vagyunk megállapítani a nemedet, és ez alapján hátrányos elbánásban részesíteni téged. Pech. ;-) --Egy tahó paraszt IP-szexista bélféreg (Korábban: Puskás Zoli vita) 2015. április 19., 22:24 (CEST)

Güzüegér – Érdekesség a címlapon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kikerült a címlapra, és a cikkben is szerepel az alábbi mondat:

(Tudtad-e hogy) a güzüegér (Mus spicilegus) az egyetlen olyan emlősállat, melyet Magyarországon először magyar természettudós (Petényi Salamon János) írt le?

Az állítás megjelölt forrása sajnos nem elérhető, de én akárhogy olvasom ezt a mondatot, nem tudok rájönni, hogy mi is lenne az a bizonyos érdekesség, mert annak azért valószínűtlenül kicsi az esélye, hogy az összes többi emlősállatot külföldi természettudós (vagy magyar nem természettudós?) írta volna le először Magyarországon, márpedig az idézett mondat ezt jelenti. --Puskás Zoli vita 2015. április 19., 22:39 (CEST)