Vita:Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vita:Kezdőlap 

Ez az oldal elsősorban a kezdőlap struktúrájának és formájának megvitatására szolgál, illetve hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Ezen az oldalon lehet a kezdőlap esetleges tartalmi hibáit bejelenteni.

A kezdőlap rovatainak mostani tartalmával kapcsolatos sablonokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap oldalt.
Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).
Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra valamennyi sablon létre lett hozva.

  febr. 1. febr. 2. febr. 3. febr. 4. febr. 5. febr. 6.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
A vitalap archívumai időrendben

2008-tól: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15

Enciklopédiánk jubileumi éve és évtizede[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bedobozolás bevett gyakorlat? Ha nem ide illik a hozzászólás, akkor lehet máshova kellene átrakni (írni). Azonban a jó szócikk felvetés már sokadszorra jön elő és még mindig nem találtuk meg, hogy a kezdőlapra hogyan kerülhetnének és azt sem, hogy mikor lesz meg a felvetett 50 000 jó cikk. De azt sem értem, hogy miért kell mindent rövid időn belül archiválni van erre valahol szabály vagy teljesen szubjektív, hogy mikor, mit és ki archivál? Andrew69. Blue a v.svg 2015. január 8., 14:54 (CET)

Jobb híján bevett gyakorlat, ugyanis vannak, akiket hiába kérünk, hogy ne blognak használjanak egyes vitalapokat. :-( Az archiválást egy bot végzi a beállított paramétereknek megfelelően. A célja az, hogy a már lezárt vagy elhalt témák ne vonják el a figyelmet az aktuálisaktól. Ezen az oldalon 7 napra van beállítva, azon lehet vitatkozni, hogy ezt érdemes lenne esetleg megnövelni, de csak akkor, ha tényleg arra használjuk a vitalapot, amire való. Amíg nem, addig még sok is. (Néha persze előfordul, hogy valaki nekiáll kézzel archiválni, amivel a botot remekül meg lehet zavarni. :-( --Puskás Zoli vita 2015. január 8., 15:44 (CET)

Nekem (is) első a Kezdőlap, csak aztán a vitalapja. Mostmár ez is sorra került. Első lépésnek tartalma okán az alábbi szakaszt személyes vitalapomról kihoztam közterületre, mert az a dátum egyezésén túl szervesen a felette írtakhoz tartozik. --*feridiák vita 2015. január 15., 00:37 (CET)

Kezdőlap vitalapja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves *feridiák! Szeretnélek nyomatékosan megkérni arra, hogy a kezdőlap vitalapját csak arra használd, amire való. Ez részletesen le van írva az oldal fejlécén, nem szeretném itt megismételni. Megemlékezéseknek, egyéb blogbejegyzéseknek nincs helye azon a lapon, csak áttekinthetetlenné teszik az oldalt, és akadályozzák a rendeltetésszerű használatát. Megértésedet előre is köszönöm! --Puskás Zoli vita 2015. január 8., 09:14 (CET)

A fejlécben az van írva, hogy ez a vitalap a kezdőlap egészének strukturális és tartalmi kérdései megvitatására szolgál. Az alább olvasható két szakaszból egyik a Tudtad-e, hogy... érdekességek rovathoz, a másik A nap képe rovathoz tartozik, s egyik sem Kezdőlapunk strukturális kérdéseivel foglalkozik. Ahogy látom, ez másokat nem zavar, Puskás Zoli wikitársunkat is beleértve. Természetesen engem sem, sőt hasznosnak tartom, s még e héten mindkettőhöz szeretnék én is hozzászólni. De hát kérek kicsit több következetességet. Mivel Puskás Zoli társunk személyesen szólitott meg, Hozzá/Hozzád fordulva szeretném a figyelmességet viszonozni. Szeretnélek nyomatékosan megkérni arra, hogy szíveskedj jobb példát mutatni Kezdőlapunk vitalapjának arra használásában, amire szerinted is való. Kezdjünk végre Kezdőlapunk strukturális és tartalmi főkérdéseiről is konstruktív vitát s vigyük előre a korrekt kompromisszumokig. Üdv a párbeszédnek! --*feridiák vita 2015. január 15., 01:39 (CET)
Azért ne keverjük össze a szezont a fazonnal, ha kérhetem! Ha valaki egyszer véletlenül egy kicsit eltévedt, akkor eddig se szöszmötöltem azzal, hogy a problémafelvetést áttegyem pontosan arra a vitalapra ahol lennie kellene, írjak az illetőnek, hogy ne ott keresse ahol elhelyezte, és csak utána válaszoljak. (Ha nagyon-nagyon eltévedt, akkor utólag szólni szoktam, hogy máskor ne itt, hanem ott tegye fel a kérdését.) Azért nem, mert nem ér annyit az egész. Ha valaki rendszeresen eltéved, annak viszont szólok, ha kell többször is, nyomatékosan is, de nem a végtelenségig. Ebben abszolút következetes vagyok.
Még két közös pontja van az alábbi két szakasznak: mindkettő problémafelvetéssel kezdődik, és mindkét felmerült probléma a kezdőlapon jelent meg. Az nem reális elvárás, hogy aki a kezdőlapon problémát lát, az mindenképpen keresse meg, hogy pontosan melyik sablon rejti a kifogásolt mondatot, és annak a vitalapján jelezze a gondot. Megbeszéltük, megoldottuk, archiválódik, pont.
A kifogásolt bejegyzéseidnek ezzel szemben még csak érintőlegesen sincs köze a kezdőlap strukturális és tartalmi megjelenéséhez, problémafelvetést, kérdést még csak nyomokban sem lehet találni bennük, és nem egyszer, nem kétszer kértük, hogy ne használd blognak ezt a vitalapot. Mivel a többszöri kérés nem használt, eljött az ideje a cselekvésnek. Ebben is abszolút következetes vagyok.
A végére egy megjegyzés, mielőtt hozzászólnál az alábbi két bekezdéshez. Mindkettő épp aktuális kérdést vetett fel, ebben a tekintetben szerintem mindkettő lezártnak tekinthető. Ha általános kérdések merülnek fel ezek kapcsán akár a Tudtad-e, hogy..., akár A nap képe rovatot érintően, azok megbeszélését előbb-utóbb (inkább előbb) valóban át kell vinni a megfelelő vitalapra, mert ott nagyobb valószínűséggel találják meg azok, akik tényleg rendszeresen foglalkoznak az adott témával.
Végül: azért írtam a személyes vitalapodra, mert ennek a vitának ott a helye. Nem dobozolom be, mert az a vád érhetne, hogy el akarom rejteni a nézeteltérésünket a nyilvánosság elől, de ezt a véleményemet fenntartom. --Puskás Zoli vita 2015. január 15., 09:03 (CET)

@*feridiák: Kedves *feridiák! Mindenki ellene van annak, és ezt hosszú ideje meg-meg irogatjuk, amire a Kezdőlap vitalapját használod. Ha ezzel nem is értesz egyet, akkor is ideje felhagynod vele. Üdv! OsvátA Palackposta 2015. január 17., 11:07 (CET)

Wikipédiánk minden lapjának bal felső sarkában olvasható, hogy a miénk a szabad enciklopédia. Kezdjük ezzel.--*feridiák vita 2015. január 25., 00:00 (CET)

A szabad enciklopédia annyit jelent, hogy a Wikipédia tartalma szabadon felhasználható. Nem azt jelenti, hogy a kezdőlap vitalapját, ami a szerkesztőségi munkára való, te a blogodnak tekintheted. Kérlek figyelj oda arra, amit ennyien kérünk tőled. --Karmela posta 2015. január 26., 00:33 (CET)

Olyan érdekesség a kezdőlapon, ami az illető cikkből hiányzik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sajnos csak most vettem észre, hogy olyan érdekesség került ma a kezdőlapra, amit az illető cikkből már töröltek valamikor: Bánky Vilma filmszínésznő professzionális golfversenyeken szerepelt, és nyolcvanéves korában is golfozott. Most már mindegy, csak úgy mondom. Mire eldöntenénk, hogy az info mégiscsak a cikkbe való-e vagy sem, úgyis vége a napnak... --Karmela posta 2015. január 9., 23:38 (CET)

Meg egyébként van rá forrás is: [1]. Meg a cikkben is benne van. Andrew69. Blue a v.svg 2015. január 10., 08:19 (CET)

A mondat első felének tartalma igen, de a másodiké nincs, azt tavaly júliusban (másolásra hivatkozva) Gyurika törölte. --Puskás Zoli vita 2015. január 10., 08:38 (CET)
Hogy még nyolcvanéves korábban is aktívan golfozott. Benne van a cikkben is megjelölt szineszkonyvtar.hu-ban Andrew69. Blue a v.svg 2015. január 10., 08:57 (CET)
Idézet a Wikipédia:Érdekességek oldal fejlécéből (kiemelés tőlem): „Kérünk mindenkit, hogy CSAK olyan érdekességeket írjon be a táblázatba, amiket a hivatkozott cikkben olvasott! Külső forrásból ide ne kerüljön be érdekesség, mivel a cél éppen az, hogy a benne szereplő cikkekre kattintsanak az olvasók, és hogy nézne ki, ha az a tény, ami a kezdőlapon szerepel, és ami az olvasót a cikkhez vonzotta, nem szerepel magában a cikkben.” --Puskás Zoli vita 2015. január 10., 09:22 (CET)
Semmi baj sincs. Benne volt csak kitörölték. Ilyen már máshol is előfordult, hogy beletörölnek valami miatt egy cikkbe. Itt viszont az is látszik egy rövid utána nézés, egy kis simogatás a cikken és forrásoltan ott az állítás. Felőlem azért kivehetjük a tudtad-e rovatból is, hiszen biztos be lehet tenni jobbat, például azért raktam be Bánkyt, mert tegnap volt a születésének a napja, ma meg már január 10. van. Andrew69. Blue a v.svg 2015. január 10., 09:46 (CET)
Így már rendben van, csak ezt jó lenne azelőtt megcsinálni, mielőtt kikerül a címlapra. --Puskás Zoli vita 2015. január 10., 10:03 (CET)
Mondjuk azt elég nehéz kiszűrni, ha valaki beletöröl. De sok esetben az évfordulós javaslatokat javítgatók is csak az apró dolgokat veszik észre, például te is ránéztél és mégsem csináltál semmit. Van ez így a nagyobb baj az lenne, ha valótlan állítás lenne kinn, még esetleg ha a cikkben benne is van. Szerencsére ilyenről nem tudok és egyébként az adatbázist is rendszeresen átnézzük, de a menet közbeni változtatást így nehéz kiszűrni. Persze ha valaki vállalja, hogy minden nap átolvassa és ellenőrzi az működhet, tudsz valakit, aki esetleg vállalja? Andrew69. Blue a v.svg 2015. január 10., 10:59 (CET)
Azt hittem, hogy a dolog már okafogyott, elfelejtettem, hogy vasárnap estig marad a címlapon, azért nem foglalkoztam vele. A beválogatáskor fontos lenne ellenőrizni, a napi szintű is hasznos lenne, de annak bevállalása már tényleg nagyon nagy kötöttség lenne. --Puskás Zoli vita 2015. január 10., 11:06 (CET)

Egy tanulságos történet archiválás előtti összefoglalása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1. Ez a történet nem itt, Kezdőlapunk vitalapján kezdődött és nem is itt ér véget. A Kezdőlap érdekességei/2015-2-2 sablonban január 8-án déltől január 11-én éjfélig volt látható a soros négy érdekesség, benne a sor élén Bánky Vilma képével ez a szöveg:

  • Tudtad-e, hogy …az 1950-es években Bánky Vilma professzionális női golfversenyeken szerepelt jelentős sporteredményeket elérve, és ismét a magazinok élére került? Még nyolcvanéves korában is aktívan golfozott.

Ezt Andrew69. társunk tette ki január 1-jén és január 11-én éjfélig senki nem tett hozzá és nem is vett el egyetlen vesszőt sem. A sorban második tételben pótolt egy hiányzó szóközt Puskás Zoli, és tett két szó közé egy kötőjelet Adam78. Több változtatás nem történt.

2. Azonban azzal, hogy érdekességként a Kezdőlapra került, ez a tény Bánky Vilma szócikkében már 8-án a kikerülés után azonnal hozzáadások, pontosítások sorát indította el és 11-én nap végéig tucatnyi szerkesztést generált, köztük már január 8. délután Puskás Zoli bejegyzését.

3. Kezdőlapunk vitalapján január 9-én este Karmela megjegyzése indította el az Olyan érdekességek a kezdőlapon kezdetű szakaszt, melyet Puskás Zoli 10-én délelőtti hozzászólása zárt. Látszólag már csak a Kezdőlap Vitalapja/Archívum 15 helyre archiválás művelete maradt. --*feridiák vita 2015. január 18., 01:42 (CET)

Az összefoglalásból a lényeg maradt ki: Andrew69 10-én 9:36-kor, forrással ellátva visszaemelte a szócikkbe az addig hiányzó, valamikor nagyon régen ott már szereplő állítást. A probléma ezzel megoldódott, utána még levontuk a tanulságokat, majd nem rágtuk tovább a gittet. Erre való a vitalap. --Puskás Zoli vita 2015. január 18., 21:13 (CET)
Symbol opinion vote.svg megjegyzés A történeti hűség kedvéért megjegyzem, hogy Bánky Vilma szócikkében se január 8-án délután, se máskor, egyetlen betűt se szerkesztettem. --Puskás Zoli vita 2015. január 18., 21:20 (CET)
A megjegyzést illetően nincs vita köztünk. Az is tény, hogy e témakörről a Kezdőlap vitalapján Puskás Zoli január 10-én délelőtti írása a befejezés. A folytatás innen a vonatkozó szócikkre tevődött át.

4. Az összefoglalás következő pontja a szócikkben - mint azt Puskás Zoli fentebb kiemelte - Andrew69 (még szintén 10-én délelőtti) visszaemelése volt, mellyel Bánky Vilmának szinésznősége mellett sikeres sportolói tevékenysége is kellő hangsúlyt kapott. De még a Kezdőlapon január 11-én éjfélig tartó időben, a váltás előtt - főleg Andrew69 részéről - 15 további szerkesztés történt, és ugyancsak Andrew69 még 11-én Bánky Vilma szócikk vitalapján is elindította a munkát, amely által mára fontos eredményekkel és megoldandó problémák feltárásával gazdagodtunk. -*feridiák vita 2015. január 26., 01:43 (CET)

Boldog Özséb kétszer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva2015. január 21., 04:06 (CET)

Ugyanaz a kép 2x van a kezdőlapon (File:Boldog_Özséb_(RMSZ).png). Akela vita 2015. január 20., 01:33 (CET)

Kivettem az egyik sablonból. -- Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2015. január 20., 01:47 (CET)

Köszönöm. Akela vita 2015. január 21., 04:06 (CET)

Boldog Özséb harmadszor és a megoldatlan Boldog Özséb-vita[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]