Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala 
Admin mop question.svg
Ezen az üzenőfalon hagyhatsz üzenetet az adminisztrátoroknak, ha olyan intézkedésnek látod szükségét, amihez adminisztrátori jogosultság kell. A felvetett problémák megoldását az adminisztrátorok a {{megoldva|~~~~}} sablonnal jelzik a szakasz elején. 

Ha egy felvetésre makacsul nem akar válasz jönni, vagy a megoldás nem kielégítő, a {{függőben|~~~~}} sablon alkalmazásával a szakasz elején elejét veheted annak, hogy az automatikus archiválás eltüntesse a süllyesztőben a még aktuális szakaszt. (Az archiválóbot minden 7 napnál „öregebb” szakaszt kérdezés nélkül archivál.)

Hasznos tippek
 • Ha az adminisztrátorokra tartozó más közlendőd van, nem adminbitet szükségessé tevő esemény bejelentéséről van szó, ne ide írd, hanem ennek az üzenőfalnak a vitaoldalára. Így ez a lap könnyen áttekinthető marad.
 • Ha mondanivalódat nem csupán az adminisztrátorok tudomására akarod hozni, hanem a teljes szerkesztőségre tartozik, akkor a legjobb helye a nagy látogatottságú Kocsmafal (egyéb) oldalon van.
 • Mások üzeneteivel ne itt vitatkozz, legfeljebb jelezd egy a vitalapra mutató hivatkozással, hogy vita támadt az ügyben. Ezen a lapon ne változtass, ne törölj innen üzeneteket, az üzenőfal kezelése az adminisztrátorok feladata! Az üzenőfalon kibontakozott hosszabb vitákat, amennyiben nem találunk jobb helyet nekik, és eltakarják a kilátást, általában az Offtopik allapra mozgatjuk.
Az adminisztrátorok adminjogot igénylő tevékenységének legfontosabb lépései utólag is nyomon követhetők a következő rendszernaplókban (illetve a MediaWiki-névtér lapjainak laptörténetében): Blokkolási napló | Lapvédelmi napló | Törlési napló.
Az adminisztrátorokra tartozik
 • anonvandalizmus nagyobb mennyiségben (ha a szép szó nem használt). Használd az anon sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl. {{anon|1.2.3.4}}(?).
 • egy szerkesztő által elkövetett ismétlődő vandalizmus vagy a közösségi szabályok súlyos megsértése. (Ami nem ismétlődő és nem súlyos, először próbáld a kérdéses szerkesztővel megbeszélni. A megbeszélési kísérletet lehetőleg hivatkozással együtt mellékeld.) Használd a {{szerkesztő}} sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl.: {{szerkesztő|ProblémásSzerk}}.
 • rendetlenkedő botok átmeneti, védekezésjellegű blokkolása
 • védett lap módosítása, lapok levédése, létrehozás elleni védelme vagy a védelem feloldása. Használd a {{cikk}}(?) sablont (de ne a szakaszcímben), pl. {{cikk|Zabhegyezés}}(?).
 • spammel kapcsolatos problémák, weboldalak felvétele a fehér- vagy a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve eltávolításuk onnan
 • a felhasználói felület szövegeinek módosítása (a MediaWiki-névtér lapjai ugyanis általában védettek)
 • szavazás végeredményének sürgős végrehajtása
 • minden olyan ügy, amit nem tudsz elbírálni egyedül, hogy kire tartozik, és nem szerepel az alábbi, ide nem tartozó ügyek listájában (ugyanakkor ezeket is érdemes a kocsmafalon szóvá tenni előbb, ahol tapasztalt szerkesztők meg tudják válaszolni a kérdést, mert könnyen lehet, hogy nem igényel adminisztrátort).

Több Wikimedia-projektre kiterjedő („crosswiki”) vandalizmus gyanúja esetén érdemes megnézni a Metán a Vandalism reports lapot, illetve ott is jelezni a problémát a Current cross-wiki vandalism szakaszban a {{luxotool|usernév}} sablon használatával.

Nem az adminisztrátorokra tartozik
Mi a teendő, ha nem felelnek az adminok?

Ha valami oknál fogva épp egyetlen admin sincs talpon a vidéken, érdemes benézni a Wikipédia-IRC-re, ahol egyrészt adminok is elő szoktak fordulni, másrészt tapasztalt szerkesztőkkel lehet értekezni élőben, és kiderülhet, hogy adminra nincs is épp szükség… (belépés). Ha épp senki se reagál, az !admin parancs begépelésével riasztani lehet az aktuálisan IRC-n lógó adminokat.

Mi a teendő a kifogásolt adminisztrátori intézkedésekkel?
Az ilyesmi kitárgyalására külön allap működik: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása. Amennyiben hosszabb megbeszélést igénylő észrevételek/problémák/javaslatok merülnek fel, ott érdemes megbeszélést kezdeményezni, illetve innen, az üzenőről oda átvinni az ilyesmivel kapcsolatos elnyúló vitákat, hogy a tematikus allapon könnyebben követhető, archiválható és utólag visszakereshető legyen. A tematikus allap megfelelő használata esetén önmagában is megmutatja, milyen típusú problémák merülnek fel az adminisztrátorok működésével kapcsolatban.
Az adminüzenő archívumai időrendben


Budavári labirintus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Le lehetne védeni a Budavári labirintus szócikket egy kis időre (elkerülve a szerkesztési háborút), amíg érdemi vita után nem rendeződik a sorsa? --Szente vita 2014. október 15., 00:28 (CEST)

Nem tudom jogi fenyegetés zajlik-e ezzel kapcsolatban, de az adminok figyelmébe ajánlám ezt a vitalapot.--Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2014. október 19., 00:29 (CEST)
@Szente, Tomcsy: Szerintem ez masszív jogi fenyegetés, és a Wikipédia:Tartózkodj a jogi fenyegetésektől! lap tartalmára az illető szerkesztő figyelmét is fel fogom hívni a vitalapján. A kérdéses szócikk jelenleg a Budai Vár-barlang néven van (a címválasztással egyetértek), és október 15. óta nem történt rajta szerkesztés, tehát jelen pillanatban nem látom szükségesnek levédeni. A szócikk tartalmának kialakításáról annak vitalapján folyik a vita, a tartalmi kérdésekkel maradjunk is ott. --Karmela posta 2014. október 19., 08:25 (CEST)
A közös szerkesztői névről többes szám első személyben írókat megkértem arra is, hogy önálló szerkesztői azonosítóról dolgozzanak. --Karmela posta 2014. október 19., 21:17 (CEST)

Átnevezési kérelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaPuskás Zoli vita 2014. október 17., 13:19 (CEST)

Üdv! Régebben véletlenül rossz címre neveztem át egy szócikket, és nem tudom visszanevezni a helyes formára. Szeretném az adminok segítségét kérni, hogy újra a helyes címen szerepeljen a lap. A kérdéses szócikk: ČKD Tatra KT8 (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd), és a helyes cím ČKD Tatra KT8D5 lenne. (Azt hittem, a KT8D5 altípusa a KT8-nak, de kiderült, hogy ez nem igaz.) A segítséget előre is köszönöm! --Rev L. Snowfox vita 2014. október 17., 12:15 (CEST)

Blokkigény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vandál: 178.164.179.28 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) OsvátA Palackposta 2014. október 20., 16:41 (CEST)

Három órára blokkoltam; remélhetőleg addigra talál magának más szórakozást. --Malatinszky vita 2014. október 20., 16:53 (CEST)

Átirányítás felülírásával[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaTambo vita 2014. október 21., 11:25 (CEST)

átnevezést kérnék: Pálffi Albert -> Pálffy Albert, lásd vitalap, u.i. ez a névváltozat egyáltalán nem tűnik jónak. Gyurika vita 2014. október 21., 10:36 (CEST)

@Gyurika, Tambo: Kérlek nézzétek meg, hogy ez így rendben van-e, mert sikerült @Nyiffivel egy „remek” adminütközést összehoznunk. :-) --Puskás Zoli vita 2014. október 21., 11:12 (CEST)

Javaslat: Szerintem ha átirányítás felülírását kéritek, akkor ne tegyétek ki az {{azonnali}}(?) sablont a felülírandó oldalra, mert akkor két helyen jelenik meg a kérés, és gyanítom, hogy most is az történt, hogy én az egyiket, Nyiffi pedig a másikat találta meg, és ennek eredményeként szembe mentünk egymással. Vagy kérjétek csak a törlést, és akkor a felszabadítás után át tudjátok már ti is nevezni, vagy a felülírásos átnevezést, de ne egyszerre a kettőt. --Puskás Zoli vita 2014. október 21., 11:29 (CEST)

Köszi. Gyurika vita 2014. október 21., 11:32 (CEST)

Szia! Jó a javaslat! Nem tudtam, hogy Gyurika kérte az AÜ-n. Én át akartam nevezni, de foglalt volt a cím. Minden jó, ha jó a vége. Tambo vita 2014. október 21., 11:34 (CEST)

Igen, én az azonnalik közül töröltem, és nem is tudtam kibogozni, hogy miért nem inkább azt kaptam hibaüzenetnek, hogy már törölve lett. De már megoldódott. :) nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgüzenj! 2014. október 21., 11:36 (CEST)

Gondolhatjátok, hogy nem kicsit lepődtem meg, amikor visszajöttem ide jelezni, hogy kész, és azt láttam, hogy Pállfi linkje zöld, Pállfyé meg piros. Vigyor --Puskás Zoli vita 2014. október 21., 11:47 (CEST)

Sablon:Infobox/Fejezet védelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaPuskás Zoli vita 2014. október 21., 21:33 (CEST)

Kérném szépen a Sablon:Infobox/Fejezet lapot félvédetté tenni. --JulesWinnfield-hu vita 2014. október 21., 12:48 (CEST)

Megtörtént. --Puskás Zoli vita 2014. október 21., 15:49 (CEST)

Köszönöm! --JulesWinnfield-hu vita 2014. október 21., 16:12 (CEST)

@JulesWinnfield-hu: Már vissza is zárható? :o --Puskás Zoli vita 2014. október 21., 20:06 (CEST)

Igen. --JulesWinnfield-hu vita 2014. október 21., 21:09 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Hadd mutassak rá, hogy ennek most már úgy kéne mennie, hogy JulesWinnfield-hu nem a sablon félvédelmét kéri, hanem azt, hogy az adminok a sablont tegyék a sablonszerkesztők számára szerkeszthetővé, méghozzá határozatlan időre (ezt én most meg is tettem). Ha Jules-nek esetleg még nincs sablonszerkesztői jogosultsága, azt meg a bürokratáktól kellene mielőbb kérnie, és nem hiszem, hogy ezt neki gond lenne megkapni. Malatinszky vita 2014. október 21., 22:04 (CEST)

Köszi. Végre! Nem tudtam, hogy van már. --JulesWinnfield-hu vita 2014. október 21., 22:12 (CEST)

Ezt jó tudni. A védelmi szintek között láttam, hogy már ott van, csak a legutóbbi infóm eddig az volt, hogy a hozzá tartozó jogosultsági szint technikailag még nem született meg, ezért maradtam a megszokott sémánál. Most utánanéztem, látszólag tényleg működik, úgyhogy hajrá! --Puskás Zoli vita 2014. október 21., 22:59 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Viszont a figyelmeztető szöveget is javítani kéne, mert az még mindig csak adminok által szerkeszthetőnek mondja. --Puskás Zoli vita 2014. október 21., 23:02 (CEST)

Samat azt írta a szavazás lezárásakor, hogy egy következő szavazásra is szükség van a sablonszerkesztőkkel kapcsolatos egyéb kérdésekben. --Tacsipacsi vita 2014. október 21., 23:17 (CEST)