Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala 
Admin mop question.svg
Ezen az üzenőfalon hagyhatsz üzenetet az adminisztrátoroknak, ha olyan intézkedésnek látod szükségét, amihez adminisztrátori jogosultság kell. A felvetett problémák megoldását az adminisztrátorok a {{megoldva|~~~~}} sablonnal jelzik a szakasz elején. 

Ha egy felvetésre makacsul nem akar válasz jönni, vagy a megoldás nem kielégítő, a {{függőben|~~~~}} sablon alkalmazásával a szakasz elején elejét veheted annak, hogy az automatikus archiválás eltüntesse a süllyesztőben a még aktuális szakaszt. (Az archiválóbot minden 7 napnál „öregebb” szakaszt kérdezés nélkül archivál.)

Hasznos tippek
 • Ha az adminisztrátorokra tartozó más közlendőd van, nem adminbitet szükségessé tevő esemény bejelentéséről van szó, ne ide írd, hanem ennek az üzenőfalnak a vitaoldalára. Így ez a lap könnyen áttekinthető marad.
 • Ha mondanivalódat nem csupán az adminisztrátorok tudomására akarod hozni, hanem a teljes szerkesztőségre tartozik, akkor a legjobb helye a nagy látogatottságú Kocsmafal (egyéb) oldalon van.
 • Mások üzeneteivel ne itt vitatkozz, legfeljebb jelezd egy a vitalapra mutató hivatkozással, hogy vita támadt az ügyben. Ezen a lapon ne változtass, ne törölj innen üzeneteket, az üzenőfal kezelése az adminisztrátorok feladata! Az üzenőfalon kibontakozott hosszabb vitákat, amennyiben nem találunk jobb helyet nekik, és eltakarják a kilátást, általában az Offtopik allapra mozgatjuk.
Az adminisztrátorok adminjogot igénylő tevékenységének legfontosabb lépései utólag is nyomon követhetők a következő rendszernaplókban (illetve a MediaWiki-névtér lapjainak laptörténetében): Blokkolási napló | Lapvédelmi napló | Törlési napló.
Az adminisztrátorokra tartozik
 • anonvandalizmus nagyobb mennyiségben (ha a szép szó nem használt). Használd az anon sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl. {{anon|1.2.3.4}}(?).
 • egy szerkesztő által elkövetett ismétlődő vandalizmus vagy a közösségi szabályok súlyos megsértése. (Ami nem ismétlődő és nem súlyos, először próbáld a kérdéses szerkesztővel megbeszélni. A megbeszélési kísérletet lehetőleg hivatkozással együtt mellékeld.) Használd a {{szerkesztő}} sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl.: {{szerkesztő|ProblémásSzerk}}.
 • rendetlenkedő botok átmeneti, védekezésjellegű blokkolása
 • védett lap módosítása, lapok levédése, létrehozás elleni védelme vagy a védelem feloldása. Használd a {{cikk}}(?) sablont (de ne a szakaszcímben), pl. {{cikk|Zabhegyezés}}(?).
 • spammel kapcsolatos problémák, weboldalak felvétele a fehér- vagy a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve eltávolításuk onnan
 • a felhasználói felület szövegeinek módosítása (a MediaWiki-névtér lapjai ugyanis általában védettek)
 • szavazás végeredményének sürgős végrehajtása
 • minden olyan ügy, amit nem tudsz elbírálni egyedül, hogy kire tartozik, és nem szerepel az alábbi, ide nem tartozó ügyek listájában (ugyanakkor ezeket is érdemes a kocsmafalon szóvá tenni előbb, ahol tapasztalt szerkesztők meg tudják válaszolni a kérdést, mert könnyen lehet, hogy nem igényel adminisztrátort).

Több Wikimedia-projektre kiterjedő („crosswiki”) vandalizmus gyanúja esetén érdemes megnézni a Metán a Vandalism reports lapot, illetve ott is jelezni a problémát a Current cross-wiki vandalism szakaszban a {{luxotool|usernév}} sablon használatával.

Nem az adminisztrátorokra tartozik
Mi a teendő, ha nem felelnek az adminok?

Ha valami oknál fogva épp egyetlen admin sincs talpon a vidéken, érdemes benézni a Wikipédia-IRC-re, ahol egyrészt adminok is elő szoktak fordulni, másrészt tapasztalt szerkesztőkkel lehet értekezni élőben, és kiderülhet, hogy adminra nincs is épp szükség… (belépés). Ha épp senki se reagál, az !admin parancs begépelésével riasztani lehet az aktuálisan IRC-n lógó adminokat.

Mi a teendő a kifogásolt adminisztrátori intézkedésekkel?
Az ilyesmi kitárgyalására külön allap működik: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása. Amennyiben hosszabb megbeszélést igénylő észrevételek/problémák/javaslatok merülnek fel, ott érdemes megbeszélést kezdeményezni, illetve innen, az üzenőről oda átvinni az ilyesmivel kapcsolatos elnyúló vitákat, hogy a tematikus allapon könnyebben követhető, archiválható és utólag visszakereshető legyen. A tematikus allap megfelelő használata esetén önmagában is megmutatja, milyen típusú problémák merülnek fel az adminisztrátorok működésével kapcsolatban.
Az adminüzenő archívumai időrendben


RefToolbar telepítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)#cite és régi fajta működés --JulesWinnfield-hu vita 2014. december 29., 03:46 (CET)

Károlyi-ház képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaMindkét kép a Commonsban van. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. január 26., 05:03 (CET)

Ezt a 2 képet vissza kellene állítani. Lásd ITT. Tambo vita 2015. január 5., 11:56 (CET)

Sajnos ebből nem derül ki, hogy melyik két képről van szó. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. január 5., 12:06 (CET)

File:Károlyi-ház udvara Hódmezővásárhelyen.jpg és File:Károlyi-ház Hódmezővásárhelyen.jpg Tambo vita 2015. január 5., 12:11 (CET)

A delmagyar.hu szerint 1944-ben hunyt el, emellett tavaly még kiállítást is szerveztek képeiből a halálának 70. évfordulójára. Ezen adatok alapján művei 2015. január 1-jétől közkincsek. ✮ Einstein2 vitalap 2015. január 5., 16:13 (CET)

A délmagyar egy dolog. Ugyanakkor [1] szerint „A művész a II. világháborúban a koncentrációs tábor felé szállítás közben halt meg.” ez szerint „Makó, 1869. júl. 7. - Németország, 1944/45.”, magyar Folklór Múzeum szerint „1944-ben elhurcolják és egy ausztriai deportáló táborban halt meg. „ Szeged Ma szerint „Plohn József 145 évvel ezelőtt, 1869-ben született Makón és hét évtizede a deportálás során, egy marhavagonban vesztette életét.”, ROVART szerint „Plohn József zsidó származású fényképész, 1869-ben született. Deportálás közben egy marhavagonban halt meg valahol Németországban 1944-vagy 45-ben.”, Miskolci Egyetem „Vidámsága megtörhetetlen. 1944-ben elhurcolják, ismeretlen helyen hal meg.”, fotókiállítás „1869-ben született Makón és hét évtizede a deportálás során, egy marhavagonban vesztette életét.” Most akkor mikor is halt meg? Tambo vita 2015. január 6., 09:39 (CET)

Vegyes[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Star Wars: Lázadók lapon lejárt a lapvédelem, újabb szerkháború kezd eszkalálódni rajta. Más: Szarawiki (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) elfogadhatatlan és vélhetően Kiss Elek. --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. január 25., 18:19 (CET)

Blokk kérése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kérem Veresbogi13‎ (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)-t blokkolni, mert bunkó módon többször törölte a vitalapját, pedig jeleztem neki, hogy ez sértő a többi szerkesztőre nézve. misibacsi*üzenet 2015. január 25., 19:58 (CET)

A Wikipédia:Vitalapról: „A szerkesztők saját vitalapjuk tartalmát szabadon törölhetik, de kimondottan ajánlott (és szokásos) a régebbi üzenetek archiválása a korábbi megbeszélések könnyebb visszakeresése érdekében.” – Nincs indoka a blokkolásnak. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. január 25., 20:02 (CET)

OFF: Aktualizálni kellene. Ez a szöveg: Új üzenet vár a vitalapodon! (Az üzenetet külön is megtekintheted). nálam már régóta nem így jelenik meg. Wikizoli vita 2015. január 25., 20:16 (CET)

Jé, ott még megvan a régi szép sárga csík! --Karmela posta 2015. január 25., 22:49 (CET)

Az „Ez borzalmas volt. Mikor fejezed be az általános iskolát?” üzenet mennyire sértő más szerkesztőre nézve? --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. január 26., 11:30 (CET)

Ilyenért (hogy törli a vitalapját) nem jár blokk; csak csodálkozunk. OsvátA Palackposta 2015. január 26., 12:25 (CET)

Én még csak nem is csodálkozom. Viszonylag könnyen tudok azonosulni azzal a gondolattal, hogy miután Misibacsi egy olyan otrombaságot engedett meg magának Veresbogi13 vitalapján, mint amit a törlés előtti utolsó üzenetében odaböffentett, azután Veresbogi13 az egésztől meg akar szabadulni. --Malatinszky vita 2015. január 26., 14:34 (CET)

Hát nem ő az egyetlen! --Texaner vita 2015. január 26., 16:45 (CET)

Én se gondolom, hogy Misibácsi ezért blokkot érdemelne, de egy alapos figyelmeztetést igen. A szerkesztők elüldözése a legsúlyosabb bűnök közé való. --Peyerk vita 2015. január 26., 17:22 (CET)

Látom, már megvolt. Köszönöm. --Peyerk vita 2015. január 26., 17:33 (CET)

Kezd elegem lenni abból a félreértelmezésből, hogy a vandálokat is egyesek "szerkesztőnek" tekintik, akiket "nem szabad elüldözni", hanem pátyolgatni kell. Veresbogi13 nyelvtanilag nagyon hibásan szerkeszt, erre finoman felhívtam a figyelmét, és diszkréten érdeklődtem, hogy mikor fejezi be az általános iskolát. Ha erre ő normálisan megválaszolta volna a kérdésemet, elindulhatott volna köztünk egy párbeszéd. Én segítő kezet nyújtottam, amit ő durván félrelökött. Akkor most ki sértett meg kit? Nehogy már az sértés legyen, hogy az általános iskola elvégzése felől kérdezem (ami a szerkesztését nézve indokolt volt).

Nagyon nem mindegy, hogy a másik 13 éves-e, vagy esetleg 45, akkor úgy viszonyulok hozzá.

Van olyan megerősített szerkesztő, aki külföldön él, a szerkesztéseinek tartalma nagyjából rendben van, de nyelvtanilag szinte minden mondatát javítanom kell. Ezt megbeszéltem vele (=párbeszéd), ő is tisztában van vele (=önkritika) és nincs semmi probléma vagy sértődés a dologból, együttműködünk.

Már többször kértem az adminoktól segítséget ahhoz, hogy milyen szavakkal szabad nekem felhívni egy kezdő szerkesztő figyelmét az általa elkövetett olyan hibákra, amiktől egy magyar nyelvet ismerő ember sírva futna ki a világból, de konkrét segítséget nem kaptam hozzá, csak annyit, hogy írjam le itt (WP:AÜ), hogy kivel van gondom, és majd valaki figyelmezteti.

Ebben a konkrét esetben sem történt meg kapcsolatfelvétel.

Mindenki beláthatja, hogy nagyfokú sértésnek számít a vitalap törlése egy kezdő szerkesztő részéről egyrészt a Wikipédia közössége felé (mivel a segítséget nyújtó infoblokkot is törölte, ami kb. annyit jelent, hogy "tojok az itteni szabályokra"). Sem "archiválásról", sem arról nincs szó, hogy "joga van a vitalapját törölni". Persze joga van hozzá, és ezzel előreléptünk a szerkesztővé válása felé?

Milyen szerkesztő lesz, akit nem érdekelnek a szabályok, mert nem akarja betartani őket, a magyar nyelvtant hírből sem ismeri, nem ismeri el a hibáit, és borzalmas helyesírásán sem akar javítani? Ilyenekkel akarunk enciklopédiát írni? Akkor vállalja fel valaki az itt lévő adminok közül a mentorálását, kíváncsi vagyok meddig lesz türelme hozzá és mire jut vele. Nem csak az a vandál, aki "asdf"-et, vagy "ökörség"-et szúr be egy cikkbe, hanem aki a fenti szabályrendszert szándékosan és többször, figyelmeztetés ellenére megszegi, ez a véleményem erről.

Tehát a sértés nem ott kezdődik, hogy én mit írtam neki, hanem ott, hogy ő mit írt a Wikipédiába.

misibacsi*üzenet 2015. január 26., 19:14 (CET)

@Misibacsi:Ha jól értem, erre tetted fel neki azt az udvarias kérdést. Milyen durva nyelvtani hibák vannak ebben (eltekintve a négyzetkilométer kihagyásától)? --Pagony foxhole 2015. január 26., 21:11 (CET)

Veresbogi szerkesztői bemutatkozásában egyetlen helyesírási hiba sincs. Etekintetben felnőttebb nem egy felnőttnél. Egy serdülőt tényleg a legtalálóbb azzal megsérteni, hogy mikor nősz már fel. OsvátA Palackposta 2015. január 27., 09:43 (CET)

@Misibacsi: Kérlek, mutasd már meg konkrétan, mire alapozod az állításaidat. Én úgy látom, te vagy az, aki zaklatta és sértegette Veresbogit, és semmi nyomát nem találom, hogy ő erre miféle okot szolgáltatott. Nem látom azt sem, hogy többször figyelmeztették volna a hibáira, amit ő figyelmen kívül hagyott volna. --Peyerk vita 2015. január 27., 10:07 (CET)

Néhány a szerkesztései közül:
mivel már több mint tízezer niuei él Új-Zélandon, ott is élnek beszélői
''! Fejléc szövege !! Fejléc szövege !! Fejléc szövege !! Fejléc szövege
|-
| Cella szövege || Cella szövege || Cella szövege || Cella szövege
|-
| Cella szövege || Cella szövege || Cella szövege || Cella szövege
|-
| Cella szövege || Cella szövege || Cella szövege || Cella szövege
|-
| Cella szövege || Cella szövege || Cella szövege || Cella szövege
|-
| Cella szövege || Cella szövege || Cella szövege || Cella szövege''
A fenti után ezt írtam neki:

"Niuei nyelv‎, +tanácsok

Szia!

Ha aktívan szerkesztesz egy cikket, érdemes rá legfelülre kitenni az "építés alatt" sablont (az idézőjelek helyett dupla kapcsos zárójelet kell írni).

Megjegyzem, hogy sem az enwiki, sem más WP szócikk nem jelölhető meg forrásnak (persze szabad felhasználni a tartalmát, és is szoktam).

Értelmetlen tartalmat lehetőleg ne tegyél a cikkbe, még szerkesztés alatt sem, hiszen az olvasók ezt fogják látni. Az előkészítő munkát a saját próbalapon ajánlott végezni, ott senki sem szól bele, hogy mit csinálsz, és akármennyi ideig ott lehet a félig kész anyag. misibacsi*üzenet 2015. január 22., 19:46 (CET)"

Területe mintegy 120 kilométer. 79 méterrel fekszik a tengerszint fölött. [...] Felülete 122 km2.
Ez kiverte nálam a biztosítékot. Kezdve a "terület = x km" összefüggéssel. Egy tó nem "fekszik", hanem "elhelyezkedik". Hab a tortán a "Területe" és a "Felülete" közötti adateltérés. Melyik a jó? Valaki földrajzzal foglalkozik, és nem veszi ezt észre? "Felülete"-t sem nagyon használunk tó esetén (esetleg "Felszíne").
Ez a bekezdés nekem gyanús volt, mivel egyes vandálok módszere, hogy a felületes szemlélő számára nem feltűnő adatokat, oda nem való szavakat szúr egy cikkbe.
Megjegyzem, hogy az általam észlelt kisebb hibákat javítottam a cikkeiben, az üres táblázat miatt felhívtam a figyelmét a saját próbalap használatára.
Javaslataimat a Snåsavatnet-re írt kifakadásom előtt írtam neki. Egyikre sem válaszolt.
misibacsi*üzenet 2015. január 27., 18:07 (CET)
@Misibacsi: Vagyis semmilyen nyelvtani hibát nem találtál abban a cikkében, amiért visszaküldted az általános iskolába. Szerintem blokkot érdemelsz. --Pagony foxhole 2015. január 27., 18:52 (CET)
Szerintem most már Veresbogival kellene beszélgetnünk. Ha még szóbaáll velünk... OsvátA Palackposta 2015. január 27., 12:13 (CET)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Symbol opinion vote.svg megjegyzés Átnéztem újra Veresbogi13 szerkesztéseit, egyet megköszöntem, mivel egy valódi vandál közreműködését eltüntette, egyet viszont visszavontam, mivel olyan „főbenjáró” bűnt követett el, hogy a „tiltólistán” szereplő oldalt csatolt egy cikkhez forrásként, és véletlenül törölte ezzel a kategóriákat is annak végéről. Ezen felül írtam a vitalapjára, remélem még nem késő, mert abban, hogy nem vandál, egészen biztos vagyok. --Puskás Zoli vita 2015. január 27., 12:15 (CET)

Én itt két problémát látok:

 1. Misibacsi nem ismeri vagy nem akarja figyelembe venni a WP:JÓ-t.
 2. Misibacsi túl gyorsan ítél és túl hamar kiált farkast vandált.

Emlékezzünk csak Csocso17 szerencsétlen esetére, ahol a kezdő szerkesztőnek nem is lett több szerkesztése, miután Misibacsi ezt az egyértelműen nem vandál szerkesztést vandál címkével visszavonta, majd kérte a blokkolását arra hivatkozva, hogy azért mert „Két cikkbe írt téves adatot a meglévő jó adat helyett. Figyelmeztettem a vitalapján.” Mint az tudvalevő, a mondanának, és itt kihangsúlyozandó, hogy egy mondai elemről van szó, több változata maradt fent. A vandalizmus kiáltása pedig abból az okból fakadt, hogy Misibacsi nem volt tisztában a változatokban szereplő számokkal.

Szóval, akkor is és most is indokolatlanul lett kérve blokk a kezdő és/vagy új szerkesztőre. Talán az lenne a legüdvösebb, ha Misibacsi távol tartaná magát az új szerkesztőktől, vagy ha tanulmányozná a WP:JÓ-t, illetve ha különbséget tudna tenni vandalizmus és hasznos, de – de esetleg – téves szerkesztések között. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. január 27., 18:31 (CET)

Misibacsi, ha szerinted ezért a néhány - szerintem - apróbb pontatlanságért Veresbogi blokkot érdemel, akkor mekkora idejű blokkal díjaznád azt a megerősített szerkesztőt és járőrt, aki egy szócikken belül sorozatban blődségeket fordít? CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2015. január 27., 18:57 (CET)

Védje ezeket az oldalakat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Védje ezeket az oldalakat: Star Wars: Lázadók és A Kalandra fel! epizódjainak listája‎. Vita van köztem és Greencat501. Ő tartja a visszatérés saját szerkesztések ok nélkül. Próbáltam beszélni vele, de ő nem hallgat. Flixtoon vita 2015. január 27., 17:45 (CET)

Hazudik ő az aki elrontja az oldalakat. És egyáltalán nem lépet velem kapcsolatba, hanem én küldtem neki üzenetet, hogy álljon le de semmit nem reagált és ezt --CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam és --Vakondka vita is igazolhatja, ők is szóltak már neki, de csak csinálja. --Greencat501 vita 2015. január 27., 17:51 (CET)

Fejezzétek be ezt a gyerekes viselkedést! Egyszerűen eszméletlen, hogy hogyan szétbarmoltátok a Star Wars: Lázadók és a A Kalandra fel! epizódjainak listája cikkek laptörténetét. Az adminok meg hol vannak? Rég blokkolni kellett volna mindkét jómadarat a WP:3VSZ megsértése miatt! --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. január 27., 18:23 (CET)
El nem tudom képzelni, hogy lehetne ezt helyrehozni, hacsak nem úgy, hogy élből visszavonunk kb. 60 szerkesztést, majd miután a cikk vitalapján a két vitázó szerkesztő dűlőre jut, a változtatási igényeket át lehet vezetni. Kibogarászni ebből, hogy mi volt a helyes, meg kinek van igaza, nagyon időrabló, akkor inkább már új cikket lehetne írni erről az egészről... (a harmadik visszaállításkor már úgyis blokkot kaptak volna, úgyhogy az a rengeteg visszaállítgatás már nem számít. ) Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. január 27., 18:37 (CET)
Javaslom a 2015. január 15., 19:06‎-ai állapotra visszaállítani (az utána következő "szerkesztés" már egy copy paste-es vandál). --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. január 27., 19:01 (CET)
Egyetértek, bátran állítsd vissza a szöveget, esetleg Vakondkával egyeztetve. Most nem tudom megnézni, mi és honnan másolt, de ha az, simán visszaállítandó. Egyúttal a másoló szerkesztőt figyelmeztetni kell. Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. január 27., 19:59 (CET)
A copy paste-et úgy értettem, hogy a lap tartalmát duplikálja a vandál. Pár napja is visszaállítottam egy ilyen vandalizmust, miután az egyik adminisztrátor megtekintettnek jelölte (!!!). --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. január 27., 20:26 (CET)
Ide kapcsolódik A Parkműsor epizódjainak listája is, kb. egy hete díszeleg az ellenőrizetlen lapok élén, laza 62000 bájt mínusszal, meg is értem hogy nem merte senki leellenőrizni. Aki nem érti miért vág ide nézze meg bővebben a laptörténetet. --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. január 27., 20:09 (CET)

Megint rázendítettek mindkét cikknél... --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. január 27., 21:13 (CET)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) A WP:3VSZ megsértése miatt 24-24 óra kényszerpihenőre küldtem a háborúzó feleket. A saját vitalapjukon mindketten kifejthetik az álláspontjukat a történtekkel kapcsolatban, ha ennek szükségét érzik. A többieket is arra kérném, hogy ha van némi rálátásotok a történtekre, akkor legyetek szívesek valami támpontot adni, hogy mi zajlott itt, mert reménytelennek tűnik, hogy kibogozzam. Előre is köszönöm! --Puskás Zoli vita 2015. január 27., 21:18 (CET)

A Kalandra fel! epizódjainak listája cikket visszaállítottam az utolsó nem vandalizált állapotra, a Star Wars: Lázadókat viszont másra bíznám, mert "kicsit" bonyolultabb a helyzet. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. január 27., 21:46 (CET)

Van itt még egy szerkesztő, akinek a ténykedése fontos lehet a szálak kibogozásánál: CN 2015 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) A laptörténetekből úgy látom, hogy több esetben is azt követően robbant ki a szerkesztési háború, hogy ő törölt egyes oszlopokat az epizódlisták táblázataiból. --Puskás Zoli vita 2015. január 27., 23:09 (CET)

Összefoglalás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Átrágtam magam a három vitatott szócikk adattengerén. A Kalandra fel! és a Parkműsor esetében CN 2015 törölte először az epizódlistákból a „Kód” és „Nézettség” oszlopokat a bennük lévő forrásolt adatokkal együtt, majd amikor ezt valaki visszaállította, akkor Flixtoon ismét törölte őket, majd újra és újra megismételte ezt. A törléshez indoklást egyikük se fűzött. A szerkesztéseiknek vannak más, kevésbé hangsúlyos elemei, amelyekről végképp nem tudom eldönteni, hogy hasznosak-e vagy sem, de az arányok miatt ez nem is lényeges. Mivel nagy mennyiségű, forrással ellátott adat törléséről van szó, ebben a két esetben CN 2015 és Flixtoon szerkesztései véleményem szerint indokolatlan törlésként vandalizmusnak minősülnek. A Star Wars: Lázadók esetében is megjelenik ugyanez az oszloptörlési momentum, de ott a másik oldal (egy anon, majd Greencat501) részéről is látok nagyobb törléseket, ugyancsak indoklás nélkül, így a 3VSZ megsértése mindkét oldalon megtörtént. Azt továbbra sem tudom eldönteni, hogy melyik állapota hagyható jóvá a szócikknek, ebben szeretném kérni a témához értő szerkesztők segítségét. Megegyezés hiányában javaslom az utolsó ellenőrzött állapotra történő visszaállítást. --Puskás Zoli vita 2015. január 28., 00:40 (CET)

Üdv! Én december óta figyelemmel követem a Star Wars: Lázadók cikket és változásait. Akartam bele szerkeszteni, de inkább megvártam, mi lesz. Greencat501 akkor még anonként (84.3.56.15) rendszeresen bővítgette hasznos szerkesztésekkel (igaz, itt-ott hibákkal), majd dec. 19-én megjelent egy anon (98.169.63.91 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | blokkolás)), és átszerkesztette az epizódos táblázatot, ami önmagában korrekt volt, de törölt néhány hasznos elemet is. Jan. 14-ig mindig a dec. 19-ei szerkesztését állította vissza, csak 1-2 kisebb közbeeső szerkesztést hagyott meg. A közbeeső szerkesztések között több pozitív is volt, de ezeket így törölte, köztük egész bekezdéseket, és korábban már javított hibákat is visszahozott, amik újabb javításait mindig visszavonta. Jan. 14-én CN 2015 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) néven is szerkesztett más lapokat, de 10 perccel később már Flixtoon (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) néven folytatta (régebben is használta már ezt a nevet). A szerkesztési stílusa miatt feltételezem, hogy ezek mind egy személyt takarnak. A továbbiakban újabb pozitív szerkesztéseket is végzett (pl. jegyzetek/források hozzáadása enwiki alapján), utána viszont szinte minden újabb szerkesztést visszaállított a sajátjára, naponta többször is. Volt, amikor a cikk tartalma kétszer szerepelt az oldalon, amit észre se vett, a javított verziót meg ész nélkül visszaállította a duplikáltra, többször, napokon át.
Nézegettem a többi lapokon végzett szerkesztéseit is: többnyire gyerekműsorok epizódlistáit szerkeszti, a táblázatokat igyekszik egységesíteni minden lapon, általában elfogadhatóan, de (időnként drasztikus) törlésekkel, ami az ottani szerkesztőknek nem tetszik, visszavonják, ő meg visszaállítja a saját helyesnek vélt változatát.
Azt is megfigyeltem, hogy sosem ír összefoglalót, és kevés magyar szöveget ír magától a cikkekben, valószínűleg más cikkeket vesz alapul, azokból másol (pl. fejlécben "Hivatalos epizódcím"-et átírja "Eredeti cím"-re). Ha valaki ír neki, azt figyelmen kívül hagyja, törli. Egy esetben a 78.92.27.18-tól kapott figyelmeztetősablont törölte, és miután 2 percen belül bosszúból visszavonta az anon jó néhány szerkesztését, átmásolta hozzá ugyanazt a figyelmeztetést. Vakondka vitalapján meg ok nélkül kitörölte Greencat501 üzeneteit. Amúgy Greencat501-gyel biztosan nem vette fel a kapcsolatot, még regisztrálása előtt sem. Nem is véletlen, hogy Flixtoon nem reagált a figyelmeztetésekre, mindössze kétszer írt saját szöveget:

 • Szerkesztővita:188.36.200.92: magyartalan, webfordítós szöveg,
 • itt az üzenőfalon: a "Védje ezeket az oldalakat" vitaindító szöveg szintén webfordítóval készülhetett. (Hogy nem vettétek észre?)

IP-je alapján amerikai lehet, most itt próbál zűrt kelteni, miután máshol nem hagyták: enwikin blokkolták, a page history tele van figyelmeztetésekkel és a block log is mindent elárul. Néha simple.wikin is felbukkan. Szerintem senkinek sem hiányozna a magyar wikiről.

A Star Wars: Lázadók lapon, mivel többnyire visszavonások voltak, a kevés módosítás meg általában pozitív, így nincs akkora katyvasz, mint gondoljátok. Szerintem a 2015. január 27., 17:21-kori változata (furamód épp Flixtooné) megfelel jó verziónak, mert előtte Greencat501 rendbe rakta (Vakondka szerkesztéseit is), Flixtoon meg csak kicsit módosított, és pont így lett jó. Hacsak nem jobb, ha a szinkronhangok visszakerülnek a leírásokhoz. Csak a Történet szakasz hosszú bekezdése, az első mondat kivételével törlendő/átírandó, mert másolt szöveg. A megmaradt apró hibák meg korábban is benne voltak. Amiket Greencat501 utána szerkesztett, nem kellenek, és törölni kellene az általa létrehozott külön epizódlistás lapot is, mert a 2. évad indulásáig fölösleges.
Bocs a hosszért, alapos akartam lenni.
(Apropó, kérem, valaki jóváhagyná A Star Wars: A klónok háborúja epizódjainak listája lapon a 2 szerkesztésemet, mert elég régóta hibásan van kint? Köszi!) Üdv! --89.132.34.95 (vita) 2015. január 28., 08:08 (CET)

Köszönöm az alapos elemzést. Nem kevés munkát spóroltok meg nekünk azzal, ha megmutatjátok, hogy egy-egy konkrét esetben mit érdemes néznünk, mivel nem érthetünk minden témához. Ebben az esetben is azért voltam kénytelen az első lépést az általános elvek mentén megtenni, mivel egyik fél sem mondott semmi konkrétumot arról, hogy miért is tartja hibásnak a másik szerkesztését. Kívülállóként ráadásul szinte lehetetlen megfejteni a Ki kicsoda? kérdést is, mivel ebben a témakörben többen is rendszeresen anonként szerkesztetek. (Symbol opinion vote.svg megjegyzés A webfordítós kérés természetesen nekem is, más adminnak is feltűnt, de ez önmagában nem jelent semmit, több olyan magyarul egyáltalán nem beszélő, rendszeresen közreműködő szerkesztőtársunk van, akikkel soha semmi probléma nem volt, és csak egy-egy ilyen kérés révén derült róluk ki, hogy „nem egy nyelvet beszélünk”.) @Vakondka, Sasuke88, Ogodej, XXLVenom999: Újra átnézve a laptörténeteket és a vitalapokat, nekem a fent leírtak tényszerűnek tűnnek. Van esetleg valami amivel nem értetek egyet, vagy kiegészítésként hozzátennétek? A jelzett (január 27-i) állapotra történő visszaállítás elfogadható a számotokra is? --Puskás Zoli vita 2015. január 28., 10:18 (CET)

Nekem megfelel az említett állapotra való visszaállítás, így nem vesznek el Vakondka szerkesztései sem. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. január 28., 10:47 (CET)
Nekem is megfelel, bár én csak mint járőr folytam a témába, nem is értek hozzá, hogy mi és honnantól jó. Forrásolt szövegeket ilyen mennyiségben nem törlünk, főleg indok nélkül. Meg pláne nem játszunk csiki-csuki visszaállításokat tucatszámra.Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. január 28., 11:47 (CET)

Nincsen ellenvetésem az említett állapotra való visszaállítással, tehát legjobb esetben maradhatunk abban. --Vakondka vita 2015. január 28., 13:09 (CET)

Én is egyetértek, tegyétek ahogy jónak látjátok, én is eléggé kívülálló vagyok, csupán járőrözés miatt jelentettem itt, hogy gond van, a továbbiakban a hozzáértő szerkesztőké a terep. És köszönöm az intézkedést. ‑XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. január 28., 14:59 (CET)

Lezárás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fentieknek megfelelően a visszaállítást elvégeztem, CN 2015 és Flixtoon szerkesztőket figyelmeztettem a szabályok (indoklás nélküli törlés tilalma) betartására, míg Greencat501-et megkértem a visszavonások szerkesztési összefoglalóban vagy vitalapon történő indoklására. Igyekszem követni a további eseményeket, de kérek mindenkit, hogy amennyiben ismét kiújulna a szerkesztési háború, akkor azt itt haladéktalanul jelezze! A 3VSZ megsértése miatt kiszabott blokkolásokat feloldottam, mindenkinek további jó munkát kívánok! --Puskás Zoli vita 2015. január 28., 14:35 (CET)

További hasonló esetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sajnos a történet úgy néz ki itt nem ér véget, a következő cikkek szintén "fertőzöttek" a problémával: Az Austin és Ally epizódjainak listája, Az eb és a web epizódjainak listája, A Liv és Maddie epizódjainak listája. --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. január 28., 15:04 (CET)

Úgy gondolom, hogy az itt megbeszéltek alapján ezek is rendezhetők, többet viszont nem igazán tudok segíteni, mivel továbbra sem értek hozzájuk. Javaslom, hogy a cikkek vitalapján beszéljétek meg, hogy melyik állapotra kell visszaállítani, és hivatkozzatok az itt lezajlott megbeszélésre is. Tartalmi vitát adminisztratív eszközökkel nem tudunk kezelni, csak a szerkesztési háború kiújulása lenne az, ami ismételt adminisztrátori intézkedést igényelhet, de mindenkinek jobb lenne, ha kényszer nélkül alakulna ki valamiféle párbeszéd. --Puskás Zoli vita 2015. január 28., 15:27 (CET)

Én sem értek sajnos hozzájuk, plusz nekem még annyi eszközöm sincs mint nektek, így a megoldási folyamatból a továbbiakban kimaradnék, csupán jelezni kívántam a problémát. Üdv, ‑XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. január 28., 15:30 (CET)

Flixtoon (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) újra 60.000 bájtnál nagyobb mennyiséget távolított el A Parkműsor epizódjainak listája cikkből. Úgy tűnik valahogy foganatosítani kellene azt amire ez a megbeszélés jutott, mert a jelek szerint nem mindenki hajlandó ezt figyelembe venni. ‑XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. január 29., 19:52 (CET)

A Kalandra fel! epizódjainak listája cikkben is újra kezdődik... Javaslom Flixtoon hosszabb időre való blokkolását. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. január 29., 20:01 (CET)

Támogatom Flixtoon blokkját, többszöri figyelmeztetés ellenére is eszementen törölget, nem kommunikál, talán mert nem is ért magyarul. Le kellene szoktatni erről a viselkedésről. Én szívesen visszaállítgatom, és még a vandalizmusgyanús törlések miatt nem is számítana a háromszori visszaállítás, de egyszerűbb lenne a blokk. Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. január 29., 21:57 (CET)

Ebben a szép havas időben muszáj volt egy kis esti sétát tennem a városban, a következő három estére Flixtoonnak is ezt tudom javasolni. Mindjárt megírom az értesítőt is neki erről, meg körülnézek, hogy hol kell még utána takarítani. --Puskás Zoli vita 2015. január 29., 22:31 (CET)

Valakinek, aki érti ezeket a táblázatokat, ezeket a szócikkeket is meg kellene néznie:

Előre is köszönöm! (Még egy kicsit nézegetem, és egy hét lesz az a három nap. :-)) --Puskás Zoli vita 2015. január 29., 22:45 (CET)

A kipipáltakat megnéztem. A többit arra bíznám, aki ért az ottani változtatások helyességének eldöntéséhez. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. január 31., 14:08 (CET)

Helyreállítási kérelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldvavisszaállítottam – feltételezem a Commonson sem volt az a kép szabad és azért törölték. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2015. január 29., 20:22 (CET) – Megnézve a képet, jogos az észrevétel. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. január 29., 20:24 (CET)

Szeretném visszaállíttatni a Fájl:Howl.jpg (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) képet. Korábban azért töröltettem, mert sikerült kiváltani szabad képpel, de közben a szabad képet meg törölték a Commonsról. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. január 28., 14:15 (CET)

Miért törölték a szabad képet? Szerintem töltsd fel ide azt a szabad képet, vagy mutasd meg (ha lehetőség van rá), hogy hol látható, hogy megállapítható legyen, hogy ha ide feltöltöd az rendben lesz-e. Ha van szabad kép, akkor nem használható jogvédett. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. január 29., 20:17 (CET)

Köszi a helyreállítást! Azért törölték, mert Japánban a panorámaszabadság nem vonatkozik a művészeti alkotásokra. Az enwikire sem töltötték át, így elérhetetlen. Ráadásul még, ha meglenne a gépen sem tudnám feltölteni huwikire, mert sehogy sem tudnám igazolni, hogy az eredeti szerzője egyszer már közzétette szabad licenc-szel. A lényeg, hogy jelenleg nincs szabad alternatíva. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. január 30., 12:26 (CET)

Visszatérő vandál anon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

86.101.158.249 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | blokkolás)

Letelt az 1 hónapos blokkja, percre pontosan visszatért. További 1 hónapot kéne adni neki. (Előzmények: 2014-12-01,2014-12-13, 2014-12-27 stb.)

A 'Sokadjára' üzenetben P.Z. azt írta, hogy a cikkek védettek: hát az anon nagy kedvence, az 'Amerikai Egyesült Államok' pl. nem az :[[ Pkunkpalackpošta 2015. január 28., 17:43 (CET)

Archívum[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaTacsipacsi vita 2015. január 29., 18:27 (CET)

Kerestem (volna) valamit az üzenőfal archívumában. De 2015-ös mintha nem lenne. Jól látom? OsvátA Palackposta 2015. január 29., 18:22 (CET)

Még a 90-esbe pakol a bot. --Tacsipacsi vita 2015. január 29., 18:27 (CET)

Rajzfilmsorozatok epizódlistái, meg ezek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ezeknek a mérhetetlenül fölösleges cikkeknek a megszállottan szenvedélyes, áttekinthetetlen szerkesztgetése, lelkes ide-oda, előre-vissza állítgatása kezd nevetségessé válni. Elég csekély felhasználói érdeklődést válthat ki az (szerintem), hogy kék-e, vagy lila egy-egy táblázatkocka, bolddal vagy csak úgy véznán van szedve ez, vagy az a szöveg. Nem kéne egy időre leállítani ezeknek a cuccoknak a szerkesztését? Amíg más hobbit választanak a művelői? Csak kérdem... OsvátA Palackposta 2015. január 31., 11:46 (CET)

... amíg más hobbit nem választ a hobbit ... bocs, ezt nem bírtam ki! Pkunkpalackpošta 2015. január 31., 12:08 (CET)

Ha szerinted nem enciklopédikusak ezek a cikkek, akkor indíts róluk TMB-t. Ha pedig azok, akkor hadd szerkessze mindenki bátran. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. január 31., 12:21 (CET)

Sok embernek sok felesleges munkát adtak ezek a dolgok az elmúlt napokban, hetekben. Röpült egy-két blokk is miattuk. Ha jól van ez így, hát jól van... Eszem ágában sincs TMB-t indítani erről. Mert másról szól a történet. Részemről ennyi. OsvátA Palackposta 2015. január 31., 12:40 (CET)

Nem a cikkekkel van a gond, hanem azokkal, akik szétbarmolják őket. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2015. január 31., 13:38 (CET)

Itt az összes hozzászólóval 100%-ban egyetértek, ezért most nagyon tanácstalan vagyok. Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. január 31., 16:21 (CET)