Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala 
Admin mop question.svg
Ezen az üzenőfalon hagyhatsz üzenetet az adminisztrátoroknak, ha olyan intézkedésnek látod szükségét, amihez adminisztrátori jogosultság kell. A felvetett problémák megoldását az adminisztrátorok a {{megoldva|~~~~}} sablonnal jelzik a szakasz elején. 

Ha egy felvetésre makacsul nem akar válasz jönni, vagy a megoldás nem kielégítő, a {{függőben|~~~~}} sablon alkalmazásával a szakasz elején elejét veheted annak, hogy az automatikus archiválás eltüntesse a süllyesztőben a még aktuális szakaszt. (Az archiválóbot minden 7 napnál „öregebb” szakaszt kérdezés nélkül archivál.)

Hasznos tippek
 • Ha az adminisztrátorokra tartozó más közlendőd van, nem adminbitet szükségessé tevő esemény bejelentéséről van szó, ne ide írd, hanem ennek az üzenőfalnak a vitaoldalára. Így ez a lap könnyen áttekinthető marad.
 • Ha mondanivalódat nem csupán az adminisztrátorok tudomására akarod hozni, hanem a teljes szerkesztőségre tartozik, akkor a legjobb helye a nagy látogatottságú Kocsmafal (egyéb) oldalon van.
 • Mások üzeneteivel ne itt vitatkozz, legfeljebb jelezd egy a vitalapra mutató hivatkozással, hogy vita támadt az ügyben. Ezen a lapon ne változtass, ne törölj innen üzeneteket, az üzenőfal kezelése az adminisztrátorok feladata! Az üzenőfalon kibontakozott hosszabb vitákat, amennyiben nem találunk jobb helyet nekik, és eltakarják a kilátást, általában az Offtopik allapra mozgatjuk.
Az adminisztrátorok adminjogot igénylő tevékenységének legfontosabb lépései utólag is nyomon követhetők a következő rendszernaplókban (illetve a MediaWiki-névtér lapjainak laptörténetében): Blokkolási napló | Lapvédelmi napló | Törlési napló.
Az adminisztrátorokra tartozik
 • anonvandalizmus nagyobb mennyiségben (ha a szép szó nem használt). Használd az anon sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl. {{anon|1.2.3.4}}(?).
 • egy szerkesztő által elkövetett ismétlődő vandalizmus vagy a közösségi szabályok súlyos megsértése. (Ami nem ismétlődő és nem súlyos, először próbáld a kérdéses szerkesztővel megbeszélni. A megbeszélési kísérletet lehetőleg hivatkozással együtt mellékeld.) Használd a {{szerkesztő}} sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl.: {{szerkesztő|ProblémásSzerk}}.
 • rendetlenkedő botok átmeneti, védekezésjellegű blokkolása
 • védett lap módosítása, lapok levédése, létrehozás elleni védelme vagy a védelem feloldása. Használd a {{cikk}}(?) sablont (de ne a szakaszcímben), pl. {{cikk|Zabhegyezés}}(?).
 • spammel kapcsolatos problémák, weboldalak felvétele a fehér- vagy a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve eltávolításuk onnan
 • a felhasználói felület szövegeinek módosítása (a MediaWiki-névtér lapjai ugyanis általában védettek)
 • szavazás végeredményének sürgős végrehajtása
 • minden olyan ügy, amit nem tudsz elbírálni egyedül, hogy kire tartozik, és nem szerepel az alábbi, ide nem tartozó ügyek listájában (ugyanakkor ezeket is érdemes a kocsmafalon szóvá tenni előbb, ahol tapasztalt szerkesztők meg tudják válaszolni a kérdést, mert könnyen lehet, hogy nem igényel adminisztrátort).

Több Wikimedia-projektre kiterjedő („crosswiki”) vandalizmus gyanúja esetén érdemes megnézni a Metán a Vandalism reports lapot, illetve ott is jelezni a problémát a Current cross-wiki vandalism szakaszban a {{luxotool|usernév}} sablon használatával.

Nem az adminisztrátorokra tartozik
Mi a teendő, ha nem felelnek az adminok?

Ha valami oknál fogva épp egyetlen admin sincs talpon a vidéken, érdemes benézni a Wikipédia-IRC-re, ahol egyrészt adminok is elő szoktak fordulni, másrészt tapasztalt szerkesztőkkel lehet értekezni élőben, és kiderülhet, hogy adminra nincs is épp szükség… (belépés). Ha épp senki se reagál, az !admin parancs begépelésével riasztani lehet az aktuálisan IRC-n lógó adminokat.

Mi a teendő a kifogásolt adminisztrátori intézkedésekkel?
Az ilyesmi kitárgyalására külön allap működik: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása. Amennyiben hosszabb megbeszélést igénylő észrevételek/problémák/javaslatok merülnek fel, ott érdemes megbeszélést kezdeményezni, illetve innen, az üzenőről oda átvinni az ilyesmivel kapcsolatos elnyúló vitákat, hogy a tematikus allapon könnyebben követhető, archiválható és utólag visszakereshető legyen. A tematikus allap megfelelő használata esetén önmagában is megmutatja, milyen típusú problémák merülnek fel az adminisztrátorok működésével kapcsolatban.
Az adminüzenő archívumai időrendben


Trollnick[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenOsvátA Palackposta

Beszóló így regisztrált a minap: Fockjenő (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok) OsvátA Palackposta 2014. július 21., 20:04 (CEST)

Az azonosítóra klikkelve ezt írja: Nincs „Szerkesztő:Fockjenő” néven regisztrált szerkesztőnk. Ilyen azonosítóról nem érkezett szerkesztés sem. Korrigálnád, hogy ki az illető? Köszi. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. július 24., 19:35 (CEST)
Nekem is ezt írja, ennek dacára van: https://hu.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1lis:Szerkeszt%C5%91_k%C3%B6zrem%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9sei/Fockjen%C5%91 OsvátA Palackposta 2014. július 24., 19:57 (CEST)

Javítottam a sablonban. Szerkesztő:Fockjenőt nem talált, de Fockjenő szerkesztőt igen. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. július 24., 20:10 (CEST)

Írtam neki. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. július 24., 20:19 (CEST)

80.99.173.249 január óta[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

80.99.173.249 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | Tor | blokkolás) megint aktív. Fehér hun etimológiáit öntögeti a 10. századi Magyarországba. Nála a szláv „kony” is fehér hun (és venger-vangar). Vác-Vacs-Vata-Bata-Bátony-Balaton ugyanaz a fehér hun vezér. További nevek. Vata Sirák (Sirok), Aba Ábrahám (Ábrán), Kolba Izsák, Csaba Adorján (kónyul Odurján). Ezek után Izsák és Kóny nevű falvainknak annyi, Ócsához nem tudta mindezt hogyan kötni, sebaj, csak úgy beírta. De volt még Alsópa-kony, Ba-kony, ahol Bél-apát(falva) öskeresztény kony pap, bezézgetve Bécs apát adta Bécs nevét. Január óta ezeket ezen a címen teszi be kitartóan. Kellene neki egy néhány hónapos blokk. Hidaspal vita 2014. augusztus 14., 16:16 (CEST)

Most nem ástam bele magam a problémába, de ha január óta baj van vele, miért nincs egy figyelmeztetés se a vitalapján? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 14., 16:26 (CEST)

Csodálkoznék, ha nézné egy anon a nem is ő vitalapját. Kap jelzést a képernyőjére, hogy van üzenete? Mindenesetre most tettem egy üzenetet. Hidaspal vita 2014. augusztus 14., 16:40 (CEST)

Ugyanolyan jelzést kap, mint a bejelentkezettek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 14., 16:51 (CEST)

Ráadásul a vitalapi üzenet nem csak a címzettnek szól: a járőröknek/adminoknak később is nagyon hasznos lehet, ha látják, milyen probléma volt már az illetővel.--Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. augusztus 14., 18:09 (CEST)

Wikitábor sitenotice sos[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikizos szerkesztő megkért, hogy másoljam ezt ide.

"Mivel nem kapok választ, lehet elmegyek a wikitalira, hátha ott válaszokat kapok."

Én nem ő vagyok. Szabóarya vita 2014. augusztus 14., 16:50 (CEST)

Az attól függ, hogy milyen kérdéseket tesz fel! Értelmes kérdésre biztos kap választ. Wikizoli vita 2014. augusztus 14., 17:09 (CEST)

Akkor viszont mind a ketten nagyon ügyesek voltatok, ő azért, mert a 16:27-es regisztrációdat követően ilyen gyorsan megtalált téged, te meg mert ilyen gyorsan idetaláltál és átadtad az üzenetét, 23 perccel a regisztrációd után. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 14., 17:23 (CEST)

Csak annyit lehet tudni, hogy 23 perc után küldte el az üzenetet, hogy azelőtt hány napig győzködte Wikizos Szabóanyut, arról nem tudhatunk. De talán nem is olyan fontos. Még az sem, ha ilyen melegben valaki zokniban vagy anélkül ír üzenetet. Wikizoli vita 2014. augusztus 14., 17:38 (CEST)

Nem értem, milyen adminisztrátori viszonylata van ennek a bejelentésnek, azt sem, miért nem az érintett közölte ezt. Egyébként – és ez szintén nem tartozik ide – Wikizos wikipédiás munkásságát áttekintve úgy látom, szerkesztő egy forgatókönyvíró és dramaturg nevezetességét illetően minden felmerült kérdésére többszörösen kimerítő válaszokat kapott (lásd adott archivált lapot), ha azonban ezek értelmezése gondot okozna, valószínűleg örömmel fogadják a szerkesztők a wikitalin, csakúgy mint bárkit. Én ő vagyok → Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. augusztus 14., 17:42 (CEST)

Az érintett örökblokkolva van a zoknifarmjának egy részével együtt, és erről nem hajlandó tudomást venni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 14., 17:49 (CEST)

Igen, tudom, de azért vannak megoldások :-). Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. augusztus 14., 17:57 (CEST)

@Szabóarya: Meg ismerhetné a köz a kapcsolatfelvétel körülményeit? Konkrétan arra kérdésre keresném a választ, hogy Wikizos milyen úton tudta felvenni veled a regisztrációd utáni percekben a kapcsolatot. Nem látom, hogy e-mail elérhetőséget adtál volna meg a szerklapodon, vagy bárhol a szoftver engedte lehetőségeken belül.

Honnan tudta Wikizos az elérhetőségedet?

--PallertiLapin.svgRabbit Hole 2014. augusztus 15., 22:08 (CEST)

Meg. Ha megtanulsz helyesen írni, és szabályosan ipt ellenőrizni. Szabóarya vita 2014. augusztus 17., 11:36 (CEST)

Metapedia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Szerkesztőtársak!

http://hu.etapedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia (a spamszűrő miatt hiányzik az m betű).

Ezt olvastátok már? Megdöbbentő dolgok vannak benne. Tényleg nem teszünk ez ellen semmit? Szerintem (Lacika455 személyét taglaló) részt már rágalmazásnak szánták . Lacika455, Grin, Tgr, eLVe ajánlom figyelmetekbe. Ti meg is vagytok benne név szerint említve. Amúgy a Wikipédia logója nem jogvédett? Ilyenkor nem fontos a szerzői jog? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. augusztus 15., 16:58 (CEST)

Szia!

Kösz, hogy szóltál. Jót szórakoztam rajtam. Azért felháborító, hogy emberekre negatív értelemben rásütik, hogy zsidó, kriptzsidó, de ők a náci jelzőt mereven elutasítják, pedig személy szerint elítélem Izrael agresszióját Palesztinával szemben épp úgy, mint az ő kirekesztő magatartásukat. Lacika455 Lacika 455 vita 2014. augusztus 15., 20:16 (CEST)

Mi ez? Pallertit már meg sem akarják gyilkolni? Én már szart érek?

Tuschinger elvtárs: Gondoltam az előző perre is, nem akartam magamat ismételni. De korrigálni fogom. Pallertit a második helyen készültek meggyilkolni. Jó lesz így?

Pallerti: Jó. Egyébként tetszik.

Virág Árpád: Nekem is. Sok álmatlan éjszakánk fekszik benne. Kerülni akartuk a sablonokat.

Pallerti: Szerénység. Ne tömjénezze magát. Szerénység. Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység.

--PallertiLapin.svgRabbit Hole 2014. augusztus 15., 22:32 (CEST)

Eltévedt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 16., 07:49 (CEST)

Kósza magánfalfirka: Geszler Klán (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok) OsvátA Palackposta 2014. augusztus 16., 07:27 (CEST)

Kerti saláta és fejes saláta[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Szeretném kérni a Kerti saláta (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) és a Fejes saláta (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) átirányítás megfordítását, mivel Priszter „Növényneveink” c. művében a kerti saláta (Lactuca sativa) a nagyobbik kategória (azaz erről szól a jelenlegi szócikk), a fejes saláta (Lactuca sativa var. capitata) ennek alkategóriája, azaz a fejes salátát majd a kötöző- meg a tépősaláta szintjén kell tárgyalni. Köszönettel: --Sphenodon vita 2014. augusztus 16., 13:34 (CEST)

Kész, a linkeket, kérlek, intézd te. Köszi. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. augusztus 16., 14:13 (CEST)
Köszi a megfordítást! A linkekre már előre gyúrtam. :) --Sphenodon vita 2014. augusztus 16., 14:24 (CEST)

Beállítások oldal félig angol szöveg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Ha bejelentkezés nélkül megyünk a Beállítások oldalra, akkor a szöveg félig magyar, félig angol: "Please be kell jelentkezned to change your preferences." Érdemes lenne javítani. -nagytibi üzen 2014. augusztus 18., 10:22 (CEST)

Javítottam. Azt hiszem ilyenkor egy kis időnek el kell telnie, mielőtt a módosítás érvénybe lép. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. augusztus 18., 10:49 (CEST)

Gyűlölködés a kunok kapcsán[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kunok vitalapján, majd a cikkben is fellépett egy kitartó gyűlölködő. Kérem, ne támogassátok. Hidaspal vita 2014. augusztus 18., 11:01 (CEST)

Mostmár támogassuk vagy ne? Wikizoli vita 2014. augusztus 18., 11:08 (CEST)

Ezt hogy érted? Hidaspal vita 2014. augusztus 18., 11:14 (CEST)

Ezt írtad: Kérem, te támogassátok. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. augusztus 18., 11:16 (CEST)

OK, javítottam, nem túl jó a szemem, de a lényeget nézzétek, légyszi. Hidaspal vita 2014. augusztus 18., 11:19 (CEST)

Az anon Thumbsder (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok), 84.1.188.124 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | Tor | blokkolás) úgy tűnik nem egyértelmű mindenkinek, azokat az írásokat is hozzá kell venni. Hidaspal vita 2014. augusztus 18., 11:45 (CEST)