Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala 
Admin mop question.svg
Ezen az üzenőfalon hagyhatsz üzenetet az adminisztrátoroknak, ha olyan intézkedésnek látod szükségét, amihez adminisztrátori jogosultság kell. A felvetett problémák megoldását az adminisztrátorok a {{megoldva|~~~~}} sablonnal jelzik a szakasz elején. 

Ha egy felvetésre makacsul nem akar válasz jönni, vagy a megoldás nem kielégítő, a {{függőben|~~~~}} sablon alkalmazásával a szakasz elején elejét veheted annak, hogy az automatikus archiválás eltüntesse a süllyesztőben a még aktuális szakaszt. (Az archiválóbot minden 7 napnál „öregebb” szakaszt kérdezés nélkül archivál.)

Hasznos tippek
 • Ha az adminisztrátorokra tartozó más közlendőd van, nem adminbitet szükségessé tevő esemény bejelentéséről van szó, ne ide írd, hanem ennek az üzenőfalnak a vitaoldalára. Így ez a lap könnyen áttekinthető marad.
 • Ha mondanivalódat nem csupán az adminisztrátorok tudomására akarod hozni, hanem a teljes szerkesztőségre tartozik, akkor a legjobb helye a nagy látogatottságú Kocsmafal (egyéb) oldalon van.
 • Mások üzeneteivel ne itt vitatkozz, legfeljebb jelezd egy a vitalapra mutató hivatkozással, hogy vita támadt az ügyben. Ezen a lapon ne változtass, ne törölj innen üzeneteket, az üzenőfal kezelése az adminisztrátorok feladata! Az üzenőfalon kibontakozott hosszabb vitákat, amennyiben nem találunk jobb helyet nekik, és eltakarják a kilátást, általában az Offtopik allapra mozgatjuk.
Az adminisztrátorok adminjogot igénylő tevékenységének legfontosabb lépései utólag is nyomon követhetők a következő rendszernaplókban (illetve a MediaWiki-névtér lapjainak laptörténetében): Blokkolási napló | Lapvédelmi napló | Törlési napló.
Az adminisztrátorokra tartozik
 • anonvandalizmus nagyobb mennyiségben (ha a szép szó nem használt). Használd az anon sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl. {{anon|1.2.3.4}}(?).
 • egy szerkesztő által elkövetett ismétlődő vandalizmus vagy a közösségi szabályok súlyos megsértése. (Ami nem ismétlődő és nem súlyos, először próbáld a kérdéses szerkesztővel megbeszélni. A megbeszélési kísérletet lehetőleg hivatkozással együtt mellékeld.) Használd a {{szerkesztő}} sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl.: {{szerkesztő|ProblémásSzerk}}.
 • rendetlenkedő botok átmeneti, védekezésjellegű blokkolása
 • védett lap módosítása, lapok levédése, létrehozás elleni védelme vagy a védelem feloldása. Használd a {{cikk}}(?) sablont (de ne a szakaszcímben), pl. {{cikk|Zabhegyezés}}(?).
 • spammel kapcsolatos problémák, weboldalak felvétele a fehér- vagy a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve eltávolításuk onnan
 • a felhasználói felület szövegeinek módosítása (a MediaWiki-névtér lapjai ugyanis általában védettek)
 • szavazás végeredményének sürgős végrehajtása
 • minden olyan ügy, amit nem tudsz elbírálni egyedül, hogy kire tartozik, és nem szerepel az alábbi, ide nem tartozó ügyek listájában (ugyanakkor ezeket is érdemes a kocsmafalon szóvá tenni előbb, ahol tapasztalt szerkesztők meg tudják válaszolni a kérdést, mert könnyen lehet, hogy nem igényel adminisztrátort).

Több Wikimedia-projektre kiterjedő („crosswiki”) vandalizmus gyanúja esetén érdemes megnézni a Metán a Vandalism reports lapot, illetve ott is jelezni a problémát a Current cross-wiki vandalism szakaszban a {{luxotool|usernév}} sablon használatával.

Nem az adminisztrátorokra tartozik
Mi a teendő, ha nem felelnek az adminok?

Ha valami oknál fogva épp egyetlen admin sincs talpon a vidéken, érdemes benézni a Wikipédia-IRC-re, ahol egyrészt adminok is elő szoktak fordulni, másrészt tapasztalt szerkesztőkkel lehet értekezni élőben, és kiderülhet, hogy adminra nincs is épp szükség… (belépés). Ha épp senki se reagál, az !admin parancs begépelésével riasztani lehet az aktuálisan IRC-n lógó adminokat.

Mi a teendő a kifogásolt adminisztrátori intézkedésekkel?
Az ilyesmi kitárgyalására külön allap működik: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása. Amennyiben hosszabb megbeszélést igénylő észrevételek/problémák/javaslatok merülnek fel, ott érdemes megbeszélést kezdeményezni, illetve innen, az üzenőről oda átvinni az ilyesmivel kapcsolatos elnyúló vitákat, hogy a tematikus allapon könnyebben követhető, archiválható és utólag visszakereshető legyen. A tematikus allap megfelelő használata esetén önmagában is megmutatja, milyen típusú problémák merülnek fel az adminisztrátorok működésével kapcsolatban.
Az adminüzenő archívumai időrendben


Metapedia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaSamat üzenetrögzítő 2014. augusztus 29., 18:48 (CEST)

Kedves Szerkesztőtársak!

http://hu.etapedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia (a spamszűrő miatt hiányzik az m betű).

Ezt olvastátok már? Megdöbbentő dolgok vannak benne. Tényleg nem teszünk ez ellen semmit? Szerintem (Lacika455 személyét taglaló) részt már rágalmazásnak szánták . Lacika455, Grin, Tgr, eLVe ajánlom figyelmetekbe. Ti meg is vagytok benne név szerint említve. Amúgy a Wikipédia logója nem jogvédett? Ilyenkor nem fontos a szerzői jog? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. augusztus 15., 16:58 (CEST)

Szia!

Kösz, hogy szóltál. Jót szórakoztam rajtam. Azért felháborító, hogy emberekre negatív értelemben rásütik, hogy zsidó, kriptzsidó, de ők a náci jelzőt mereven elutasítják, pedig személy szerint elítélem Izrael agresszióját Palesztinával szemben épp úgy, mint az ő kirekesztő magatartásukat. Lacika455 Lacika 455 vita 2014. augusztus 15., 20:16 (CEST)

Mi ez? Pallertit már meg sem akarják gyilkolni? Én már szart érek?

Tuschinger elvtárs: Gondoltam az előző perre is, nem akartam magamat ismételni. De korrigálni fogom. Pallertit a második helyen készültek meggyilkolni. Jó lesz így?

Pallerti: Jó. Egyébként tetszik.

Virág Árpád: Nekem is. Sok álmatlan éjszakánk fekszik benne. Kerülni akartuk a sablonokat.

Pallerti: Szerénység. Ne tömjénezze magát. Szerénység. Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység.

--PallertiLapin.svgRabbit Hole 2014. augusztus 15., 22:32 (CEST)

user:Bencemac látod, egy újszülöttnek minden vicc új. A Metapediáról minden régebbi szerkesztő hallott már, egy borderline neonáci lap, amit – gondolom még mindig – arctalan emberek szerkesztgetnek. Semmi közünk hozzájuk, de gondolom ezt leszűrted. Innentől kezdve nem igazán hatákony nálunk reklamálni hogy ők hogyan szegik meg a tetszőleges törvényeket. Ha gondolod nyugodotan feljelentgetheted őket, a server talán hollandiában, szolgáltató mögötte gondolom nincs. A legtöbbünknek van jobb dolgunk minthogy skinheadekkel vitatkozzunk. Őket nem érdekli hogy lopnak, innentől meg… --grin 2014. augusztus 22., 14:48 (CEST)

Gyűlölködés a kunok kapcsán[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaSamat üzenetrögzítő 2014. augusztus 29., 18:45 (CEST)

A kunok vitalapján, majd a cikkben is fellépett egy kitartó gyűlölködő. Kérem, ne támogassátok. Hidaspal vita 2014. augusztus 18., 11:01 (CEST)

Mostmár támogassuk vagy ne? Wikizoli vita 2014. augusztus 18., 11:08 (CEST)

Ezt hogy érted? Hidaspal vita 2014. augusztus 18., 11:14 (CEST)

Ezt írtad: Kérem, te támogassátok. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. augusztus 18., 11:16 (CEST)

OK, javítottam, nem túl jó a szemem, de a lényeget nézzétek, légyszi. Hidaspal vita 2014. augusztus 18., 11:19 (CEST)

Az anon Thumbsder (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok), 84.1.188.124 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | Tor | blokkolás) úgy tűnik nem egyértelmű mindenkinek, azokat az írásokat is hozzá kell venni. Hidaspal vita 2014. augusztus 18., 11:45 (CEST)

Gondolom, nem azért írtál ide, mert aggódtál, hogy külön figyelmeztetés nélkül az adminisztrátorok tömegesen rohannak a Kunok vitalapjára támogatni; célszerűbb lenne, ha azt írnád le, mit kérsz valójában. --Tgrvita 2014. augusztus 22., 16:16 (CEST)

Közben a dolog megoldódott. Én tartalmilag tévedtem, mert az rendben volt. A hangnem nem volt rendben, ebben viszont támogatást kaptam a rámpirítás mellett egy járőrtől. Szerkesztővita:Thumbsder#Gyűlölködés miatti figyelmeztetés. A rám vonatkozó részeket megfogadom: Szerkesztővita:Hidaspal#Hol a gyűlölködés. Hidaspal vita 2014. augusztus 22., 16:31 (CEST)

Azonosító[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaSamat üzenetrögzítő 2014. augusztus 29., 18:42 (CEST)

Elfogadható ez az azonosító? Nem ütközik az „olyan nevek, amik faji/etnikai/nemzeti/vallási/ideológiai/kisebbségi szempontból gyűlöletkeltőek” ponttal? Bencemac A Holtak Szószólója 2014. augusztus 24., 14:58 (CEST)

Kilenc napja regisztrált, azóta nem csinált semmit, úgyhogy lassacskán "elvész" a rendszernapló mélyén. Ha nem szerkeszt, akkor - szerintem - nem kell vele foglalkozni, így nem kerül bele többszörösen a rendszernaplóba sem. Ha szerkesztene, akkor viszont első kőrben meg kell kérni, hogy a szabályok értelmében, regisztráljon új néven. Ha nem teszi, lehet blokkolni. Addig, mint mondtam, szerintem, nem érdemes rá időt és energiát pocsékolni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. augusztus 29., 16:06 (CEST)

+1 Samat üzenetrögzítő 2014. augusztus 29., 18:42 (CEST)

Átirányítás megfordítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaSamat üzenetrögzítő 2014. augusztus 29., 18:42 (CEST)

Megfordítanátok az emlékirat -->> memoár átirányítást? A cikk létrehozójának véleményét megkérdeztem, válasz a vitalapomon. Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. augusztus 24., 21:10 (CEST)

Kész. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. augusztus 24., 21:14 (CEST)
Köszönöm! Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. augusztus 24., 21:19 (CEST)

Szerkesztői lapok tartalma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldvamindhárom eltévedt tartalom törölve --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. augusztus 27., 08:42 (CEST)

Sziasztok! Nem tudom, mi a szokásos metódus az olyan esetekben, amikor a szerkesztői lapon nem elfogadható tartalmak találhatók. A Wikipédia:Szerkesztői lap#Mi nem szerepelhet a szerkesztői lapon? alapján adminisztrátorok törölhetik az ilyen tartalmakat. Classmusic netradio (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok) és Classmusic123 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok) esetében a szerkesztők már értesülhettek a problémáról, de Redvakok (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok) esete egy kicsit eltér ezektől, az ő esetében nem tudom, mi a teendő. Köszönettel: --Sphenodon vita 2014. augusztus 27., 00:13 (CEST)

Szerintem nyugodtan törölheted a nem idevaló tartalmat (erre az esetre nem vonatkozik a szerklap "szentsége"), de ha nem akarod, akkor jelezheted az adminoknak vagy itt, vagy egy {{azonnali}} sablonnal.--Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. augusztus 27., 08:42 (CEST)

Értem, s köszönöm a törlést! --Sphenodon vita 2014. augusztus 27., 11:36 (CEST)

Pdanyi ártörténete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaSamat üzenetrögzítő 2014. augusztus 29., 18:44 (CEST)

Szerkesztő:Pdanyi/Ártörténet (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Pdanyi próbalapján kétszer kihangsúlyozta a szerkesztői összefoglalóban, hogy Saját írás, saját kutatási eredmények ismertetése hivatkozásokkal. Ennek olyan tájékozatlanságíze van, mert bár próbalapon végzi, de ha átteszi majd fő névtérbe, ez kiverheti a biztosítékot, mivel a Wikipédia nem az első közlés helye. Nem tudtam, hol közöljem ezt. Apród vita 2014. augusztus 28., 16:52 (CEST)

Mondjuk a szerkesztő vitalapján, ami most még pirosan virít. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. augusztus 28., 16:54 (CEST)

Köszönöm. Megtörtént. Apród vita 2014. augusztus 28., 17:57 (CEST)

Szerkesztői csoportok jogai lap fordítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenSamat üzenetrögzítő 2014. augusztus 29., 18:50 (CEST)

Sziasztok! A Speciális:Szerkesztői csoportok jogai (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) lapon sok angol szöveg van, ha valaki ráér, akkor módosíthatná. -nagytibi üzen 2014. augusztus 29., 00:43 (CEST)

Egyszer már beletört a bicskám, de majd ránézek megint, hátha most. (A lap nagy része valami titokzatos MediaWiki-kód mélyén lehet, legalábbis translatewikin nem találtam meg akkoriban). Samat üzenetrögzítő 2014. augusztus 29., 18:50 (CEST)

Hibridautó => spam![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaCsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. augusztus 29., 09:55 (CEST)

Szervusztok!

A Hibridautó szócikk ellenőrzését követően ki akartam javítani a belsőégésű motort belső égésű motorrá, de a cikkben valami fennakadt a spamszűrőn. A laptörténetben visszamentem az ellenőrzésem előtti állapotra, de a spamszűrő akkor is segélykiáltással válaszolt. Kérlek, nézzétek meg, mi a probléma. Köszönettel: --Ronastudor a sznob 2014. augusztus 29., 09:42 (CEST)

Én nem tapasztaltam semmit. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. augusztus 29., 09:49 (CEST)

Azért nem, mert a spamlink (és ezzel együtt a szócikk szövegének 90%-a) ki volt commentelve. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. augusztus 29., 09:55 (CEST)

Köszönöm! Épp hozzá akartam kezdeni, hogy egyesével kiszedjem a hivatkozásokat, de a szokásos netleállás - lehet, hogy nálam van a hiba -, megakadályozott ebben. --Ronastudor a sznob 2014. augusztus 29., 10:00 (CEST)

A gond ott volt, hogy a commentet nem zártad le rendesen (csak ennyit írtál: ->). CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. augusztus 29., 10:04 (CEST)

Ja, az ember néha nem figyel. Köszönet, Csigabi! (Lemaradt az aláírás) --Ronastudor a sznob 2014. augusztus 30., 10:02 (CEST)

ez mehetne azonnaliba is[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva Töröltem is, mert szerkesztői lap és saját kérés. --Karmela posta 2014. augusztus 29., 23:13 (CEST)

Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Szerkesztő:Csengoke --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. augusztus 29., 22:19 (CEST)

Töröltem is, mert szerkesztői lap és saját kérés. Kösz, hogy szóltál. --Karmela posta 2014. augusztus 29., 23:13 (CEST)

Újabb kérés átirányításcserére[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaCsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. augusztus 31., 12:36 (CEST)

Ezekről van szó: Kulesov hatás és Kulesov-hatás..Wikizoli vita 2014. augusztus 31., 12:32 (CEST)