Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója

Főlap  |  Hírek +  |  Kezdőknek +  |  Javaslatok +  |  Műszaki +  |  Források +  |  Helyesírási +  |  Fordítási segítség +  |  Képek +  |  Jogi +  |  Egyéb +


Kategóriajavaslatok +   |   Szavazás   |   Szavazási javaslatok   |   Véleménykérés


Enwiki, magyar üzenő +   |   Commons, magyar KF   |   Wikidata, társalgó +


Wikiforrás   |   Wikikönyvek   |   Wikidézet   |   Wikiszótár   |   Wikifajok

Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
  • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
  • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
  • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha az ötödik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostól.


elllenőrzés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok!

Valaki tud segíteni abban hogy hozzávetőleg mennyi ideg tart az ellenőrzés amíg felülvizsgálják az általam módosított adatokat?

Köszönöm: Kovács Éva

Kedves Éva! IP-címről írtad az üzeneted, visszanéztem a szerkesztéseidet, hogy ellenőrizni tudjam, de ez az egyetlen szerkesztésed található. Mely szócikkekről lenne szó? Ha bejelentkezve szerkesztettél, a nevedet is megadhatod. nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgvita 2014. június 30., 10:48 (CEST)
Ez nagyon változó. Ha szerencséd van, akkor az általad szerkesztett lap fenn van valamelyik járőr figyelőlistáján, és az rendszeresen ránéz a listára, és látja a változásokat. Ha nincs szerencséd, akkor a lapod akár 45 napot is várhat.
Soron kívüli megtekintést itt lehet kérni: WP:FÜ. Szalakóta vita 2014. július 2., 22:06 (CEST)

Bővítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szervusztok!

Már bárki által olvasható a Taste c. szócikk. Még nincs ellenőrizve, nyugodtan belejavíthatok, de megtehetem azután is, ha már egy arra jogosult szerkesztő ellenőrizte? Előre is köszönöm a választ. --Zsábos tötymécskeCsakula tiári? Bádu. 2014. július 17., 12:03 (CEST)

Bármikor belejavíthatsz (majdnem) mindegyik cikkbe. A javítgatás akkor nem tanácsolt (bár lehetséges), ha egy cikkre Tatarozás sablon van kitéve. --Porrimaeszmecsere 2014. július 17., 12:30 (CEST)

Nagyon szépen köszönöm! --Zsábos tötymécskeCsakula tiári? Bádu. 2014. július 17., 12:37 (CEST)

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Segítőim!

WIKIPÉDIA szócikk főciméhez fotót szeretnék rakni, például egy személy esetén az ő fotóját. Ezt hogyan lehet megtenni, "beszúrni"?

2.A WIKICOMMONS-ba feltöltöttem a képeimet. Hogyan tudom úgy beállítani a "hivatkozást" WIKIPÉDIA-ban, hogy rögtön a kép jelenjen meg és ne egy szöveg, felszólítás, hogy ha ide kattintasz, akkor láthatod, szerkeszteheted, stb.

3. Hogyan lehet, lehet-e WIKICOMMONS-ban a lapot-fiókot törölni, vagy esetleg átnevezni?

Köszönettel: Vadrozsahet vita 2014. július 18., 15:39 (CEST)

Tangram-emberke

Szia!

Mivel kérdésed a képekről szólt, ezért a címet is átírtam.

Tessék, itt egy kép, ez alapján illeszthetsz be képeket:

Ahol a 200 px a kép szélességét adja meg, a right szó azt, hogy jobbra van igazítva. A left szóval balra igazíthatod.

Fiókot nem tudsz törölni, lapot töröltethetsz az adminokkal (Figyelem! Commons admin! Nem az itteni!), ha ráteszed a megfelelő sablont. Átnevezést a bürokratáknál kérhetsz. Szalakóta vita 2014. július 20., 22:29 (CEST)

Próbalapból lap...[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok!

Próbalapból hogyan lehet lapot készíteni? Nem találok rá lehetőséget. Illetve azt sem találom, hogy hogyan lehet megadni a nevét, mert próba lapként tűntei fel (Szerkesztő:Frilla/próbalap)

Köszönöm a segítséget. --Frilla vita 2014. július 22., 14:54 (CEST)

Szia! A lap tetején találhat fülek közt van olyan, hogy lap átnevezése. Itt tudod átnevezni a lapokat, csak ha próbalapot nevezel át, arra ügyelj, hogy a név mellett balra lévő rubrikában gördítsd le a 'Szerkesztő' névtérről a 'Fő' névtérre, hogy a szócikkek közé kerüljön. Ha nem sikerül vagy még bátortalan vagy, nyugodtan írd meg ide, hogy mire legyen átnevezve a lap és átnevezem szívesen. nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgvita 2014. július 22., 15:02 (CEST)

Ránéztem a próbalapodra, és észrevettem, hogy szó szerinti másolata a forrásként megadott pdf-nek. A wikiben nem szoktunk átvenni szó szerinti másolmányokat, mert ezek jogsértőek. Mindig átírjuk a szövegeket a saját szavainkkal, több forrásból dolgozunk és így lesz szép kerek a szócikk. Azt javaslom, ne nevezd át még, hanem előbb írd át a szöveget. nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgvita 2014. július 22., 15:43 (CEST)

Szia! Sajnos nem mentette el amit írtam, így újra kellett írnom. Most kész, és el is van mentve. Olyan fül nincs, hogy lap átnevezése. Hol kellene lennie? (Olvasás - Szerkesztés - Forrásszöveg szerkesztése - laptörténet - "Csillag") Ezek a lehetőségek vannak..... --Frilla vita 2014. július 24., 09:48 (CEST)

Úgy olvastam itt, hogy új szerkesztők csak a regisztrációt követő 72 óra elteltével tudnak átnevezni. -- ato vita 2014. július 24., 10:31 (CEST)

Köszi! --Frilla vita 2014. július 24., 10:40 (CEST)

Hogyan tudom törölni a próbalap oldalt?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kis segítséget szeretnék kérni. Hogyan tudom törölni a próbalap oldalt? Időközben elkészítettem a public version-t (elfogadásra vár), de a próbalapot nem tudom eltávolítani. Azt már dobja a Google, de nem szeretném, hogy publikus legyen. Köszönöm a segítséget. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője DoclerMusic (vitalap | szerkesztései)

Szia! Töröld ki a szöveget a próbalapon és úgy mentsd el. A lap maga megmarad, de üresen. (És írd alá négy hullámvonallal a hozzászólásaidat, mert így nem tudni, kinek válaszolunk! :-)) nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgvita 2014. július 22., 16:53 (CEST)

A fentebb javasolt is egy lehetőség, de nem biztos, hogy a legjobb. Ugyanis ebben az esetben megmarad a laptörténetben az összes szerkesztési lépés. Ha legközelebb is erre a lapra írsz, és amikor kész a cikk, átnevezed, akkor annak a laptörténetében benne lesz az előző laptöri is, sít. Ez nyilván nem jó. Ha a továbbiakban a próbalapot átnevezéssel akarod szerkesztésre használni, akkor a korrekt megoldás az, hogy a próbalapra teszel egy azonnali törlést kérő sablont, és egy admin rövid időn belül törölni fogja, így a próbalapjaid sem szaporodnak fel. Ha kopi-pasztával teszed át a szöveget a fő névtérbe, annak az a hátránya, hogy a laptöri elvész. Remélem érthető voltam. --Porrimaeszmecsere 2014. július 22., 23:50 (CEST)

Ez a konkrét eset azóta megoldódott, de az észrevételed jogos és köszönöm a kiigazítást. nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgvita 2014. július 23., 15:12 (CEST)

Wikipedia cikk a Google keresőben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Elnézést, ha nagyon banális kérdést teszek fel, de teljesen kezdő vagyok. Létrehoztam egy cikket, járőr ellenőrizte és ellenőrzött státusba került. A google keresőben megjelenik, de csak a második oldalon. Mit lehet tenni/lehet-e tenni valamit annak érdekében, hogy első találatként dobja ki a google a wikipedia cikket? Kmreka vita 2014. július 23., 21:53 (CEST)

Várni kell. Oda fog kerülni. Wikizoli vita 2014. július 23., 22:37 (CEST)

Köszönöm szépen a választ. Kmreka vita 2014. július 24., 05:18 (CEST)

Ugyanazt lehet tenni, amit más weboldalaknál: minél színvonalasabb szócikket írni. Részletes szöveggel, képekkel, kategóriákkal, tartalomjegyzékkel, Wikidata-kapcsolattal, linkekkel színvonalas forrásokra; lehetőleg olyat, ami a magyar interneten a legjobb tárgyalása a témának, ezért sok helyen hivatkoznak rá. --Tgrvita 2014. július 24., 09:14 (CEST)

Új fejezet az oldalon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaVgyuri vita 2014. július 28., 21:55 (CEST)

A próbalapon megírtam a teljes szócikk szöveget, de ezt csak a lap elején levő [Bevezetés szerkesztése] ablakban tudtam megcsinálni, holott több fejezetre szeretném osztani a szócikket. Ami a próbalapomon most látszik bekezdéscímként, azokból szeretnék új fejezetet csinálni. Hogyan lehetne ezt megtenni. Azután persze jön mejd a következő kérdés, hogyan lesz ebből indító tartalomjegyzék. Vagy az automatikusan képződik?

Üdvözlettel

Vgyuri

  • Én nem vagyok nagy VisualEditor használó, de nem hinném, számítana bármit is milyen címszó alatt emelsz be fejezeteket. Csak az számít, hogy a fejezetek meg legyenek korrektül formázva, különben az egész cikknek érdekes lesz a felépítése. Én azt javaslom, hogy magát a forrásszöveget emeld át az üres forrásszövegbe. Az atombiztos. - TopAce vita 2014. július 27., 18:26 (CEST)
  • De hol telálok egy teljesen komplett, (lehetőleg üres) több fejezetből álló forrásszöveget.

Vgyuri

Magyar feltalálók, újítók listája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva--Karmela posta 2014. július 29., 18:08 (CEST)

Kedves Szerkesztőtársak!

Létrehoztam egy új oldalt a fenti címmel, elkezdtem építgetni, és csak utána vettem észre, hogy van már itt egy https://hu.wikipedia.org/wiki/Kategória:Magyar_feltalálók ilyen.

Várnám a véleményeteket, hogy érdemes-e listát készítenem arról, ami Kategóriaként már létezik.

Köszönöm, --Kállay Kotász Zoltán vita 2014. július 28., 20:22 (CEST)

@Kállay Kotász Zoltán: Általában akkor érdemes listát csinálni, ha megjegyzéseket és forrásokat is hozzá akarunk fűzni az egyes bejegyzésekhez, és akkor is, ha olyan elemei is vannak a listának, amihez még nincs Wikipédia-cikk, noha kéne. Ez a két dolog nem megy a kategorizálással. Bevezetőt ehhez is, ahhoz is lehetséges írni. Kategorizálni csak már létező cikket lehet, de a kategorizálásnak megvan az az előnye, hogy jól átjárható utat biztosít a cikkek között, és a kategória-rendszer egymásra épülő kategóriái segítségével egy hierarchiába is besorolódnak a cikkek, kategóriák.
Konkrétan a témád esetében ki lehetne használni a lista által nyújtott plusz lehetőségeket, de csak ha valóban élni szándékszol ezekkel a lehetőségekkel, csak akkor érdemes létrehozni a listát is, ugyanis a kategória így is, úgyis kell a fentebb elmondottak miatt.
--Karmela posta 2014. július 28., 23:22 (CEST)

Köszönöm a választ! Szerintem is van olyan érdekes a terület, hogy megérdemel egy listás oldalt is, rengeteg magyar feltaláló (találmány) van, de mivel a találmányok körül mindig rengeteg a vita (mennyire volt újdonság? kié az elsőbbség?), várnék további véleményeket, hogy mennyire érdemes ebbe belemenni! Köszönöm, --Kállay Kotász Zoltán vita 2014. július 29., 07:11 (CEST)

A Wikipédiában a nevezetesség, nem pedig az eredetiség és értékesség a kulcskérdés. Tehát ha egy feltaláló személyéről sokfelé kimerítően írtak, akkor a Wikipédiába való a róla szóló életrajzi cikk, akár pozitív a vélekedés őróla és a találmányáról, akár nem.
Viszont ha a feltalálóról magáról nincsenek anyagok, akkor sajnos az illető nem önállóan wikiképes még akkor sem, ha a találmánya szuper dolog, és ilyenkor nem készíthető róla életrajzi cikk. Ha magát a találmányt kellő bőségben és mélységben tárgyalták független és enciklopédiához méltó helyeken, akkor viszont maga a találmány megérdemel egy saját cikket.
Ezen a ponton érdekes szerepet játszik az általad megkezdett lista: arra felveheted azokat is, akiknek a személyéről nem készíthető életrajzi cikk, de a találmányuk wikiképes, mert eleget tesz a WP:NEV feltételeinek. Csak éppen ilyenkor nem kell a feltaláló nevét szögletes zárójelek közé tenni, hanem feketén kell meghagyni.
Ha valakiről van már életrajzi cikk, akkor a készülő listán nem szükséges a róla szóló sorhoz forrásokat hozzáfűzni, mert azokat az életrajzi cikk már feltüntette. Máskülönben viszont kell a forrás annak alátámasztására, hogy vagy az illető személy, vagy a találmánya, vagy mindkettő megfelel a WP:NEV-ben leírtaknak, tehát joggal foglal helyet a listán.
Korrekt módon elkészített listára példát is tudok neked mutatni. Ebben tehát helyet kaptak azok is, csakhogy ők fekete betűkkel, akik személyükben nem tekinthetők nevezeteseknek, de akiknek a művét emlegetik. A listában az egyes bejegyzésekhez mindig korrekt módon fel vannak tüntetve a források is: Erdélyi napló-, emlékirat- és történetírók listája.
Még egy megjegyzés: Ha a lista nagyon hosszúnak ígérkezne, akkor ne egybe vedd az összeset, hanem inkább bontsd fel több lapra, mégpedig tematikusan. Ennek meglenne az az előnye is, hogy először egy kisebb listán tudnád kialakítani a kívánt formát.
--Karmela posta 2014. július 29., 08:03 (CEST)

Köszönöm a részletes választ, több fontos szempontra is felhívtad a figyelmemet, amit figyelembe fogok venni! --Kállay Kotász Zoltán vita 2014. július 29., 15:49 (CEST)

Jó munkát, hasznos szórakozást! --Karmela posta 2014. július 29., 18:08 (CEST)