Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója
Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha az ötödik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostól.

Mentorkeresés: Pipacs74 vita[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Az általam szerkesztett cikkhez szeretnék fényképeket csatolni, de egy kicsit nehezen igazodok ki a beszúrás funkciója körül. Pipacs74 vita 2015. április 28., 13:54 (CEST)

Képfeltöltésről itt lejjebb Ekotoro-nak írtam. Ajánlom a Te figyelmedre is. Akela vita 2015. május 7., 18:49 (CEST)

Mentorkeresés: Ekotoro vita[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Témáim a Wikipédiában: Egy személyről, Kőtörő Miklósról tettem fel információkat
 • Néhány szó a hátteremről: Családtag vagyok
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

A szócikk főcímét nem tudom szerkeszteni, és ott a Miklós név kis betűvel szerepel, szeretném javítani. Szeretnék a gépemről fotókat felrakni a szócikkhez, de nem jöttem rá, hogyan tehetem meg. Ekotoro vita 2015. május 1., 20:39 (CEST)

Szia. Képet a bal margón látható "Fájl feltöltése" nevű oldalon tölthetsz fel. Előtte olvasd át Wikipédia:Felküldési útmutató-t. Lényege: szabad jogállású (szerzői jog által NEM védett) képeket szabad felölteni. Javaslom, csak olyan képet tölts fel, amely saját készítésű, ekkor a "licence" (azaz jogosítvány) menüből az ajánlott "GDFL-cc-by-sa-3.0 kettős licence"-et válaszd ki. (Nem kell megijedni a kódtól, én sem tudom, mi az). A képnek adj értelmes, kifejező címet, ami a tartalomra utal, nem baj, ha hosszú. Lehet rendes ékezetes betűket használni. Ha egy témakörbe több képet töltesz, a neveket előre tervezd meg, hogy névlistákban egymás mellé sorolódjanak. Az információs táblázatba írj tájékoztató adatokat a kép tartalmáról (kiket ábrázol, milyen eseményen, mikor, amit tudsz). Amit nem tudsz, hagyd üresen. Jó tanács: Semmiképpen se tölts fel családi emlékalbumot! A szócikkben leírt személyről arckép, esetleg szereplése nevezetes eseményeken, ezek jó, informatív képek. Újságban, könyvben megjelent fotót, könyv- és lemezborítót ne tölts fel, mert azok szerzői joggal van védve. Akela vita 2015. május 7., 18:40 (CEST)

Akelának Köszönöm a tanácsokat. Egyelőre próbálom kiásni magam a rám zúduló új fogalmak és szabályok lavinája alól. Sajnos még nem tudom, hogyan tudok neked válaszolni, csak bízom benne, hogy ez eljut hozzád. :) Az általam írt szócikkekhez csak olyan forrásokat tudok, amik az internet előtti média termékei. Ha nem másolhatom be az újságcikkeket, akkor mire hivatkozhatok? A fotókkal ugyanez a gondom, húsz évvel ezelőtt készítette egy sajtófotós. Nekem papírképem van, nem tudom, ki a jogtulajdonos. A helyszín, időpont adott, mert nyilvános hivatalos alkalom volt. Milyen feltételekkel használhatom ezeket a képeket? --Ekotoro vita 2015. május 11., 18:41 (CEST)

@Ekotoro: Választ Akelának a {{válasz|Akela}} sablonnal tudsz küldeni ami jelez neki, hogy ebben a fejezetben meg lett említve. A fenti kép a Wikipédia:Felküldési útmutató# Mit tegyek, ha nem én vagyok a kép szerzője? alapján még pár évig nem tölthető fel, hacsak addig nem szerzünk engedélyt a tulajdonostól. -- ato vita 2015. május 11., 20:17 (CEST)

Mentorkeresés: StekkenFull vita[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Témáim a Wikipédiában: Dinamikus csapatsportok, legfőképp jégkorong, azon belül az európai és a hazai ligák. Valamint arénák, stadionok, sportlétesítmények leírása.
 • Néhány szó a hátteremről: Mostanában nagyon sok a szabadidőm, és elhatároztam, hogy szeretném valami értelmes, netalántán hasznos tevékenységgel kitölteni azt. Mivel élek-halok a jégkorongért, elég gyakran, sőt, kimondottan sűrűn mozgok e témában az interneten, és egyre többet térek a Wiki oldalára. Feltűnt, hogy a jelenlegi jégkorong-válogatottunk keretének játékosainak nagy része nem rendelkezik saját, friss wikis lappal. Ebben láttam lehetőséget, mi lenne, ha megpróbálkoznék besegíteni és feltölteni ezeket a lapokat. Hátha még valakinek hasznára is válhat... :)

Első lapommal már meg is próbálkoztam, Erdély Csanádról szól, és az ellenőrzés és javítás után jó érzés látni, hogy van benne munkám. Természetesen nyitott vagyok más témákra is, főleg sportlétesítmények lapjának létrehozására, de egyenlőre az egyszerű dolgok összerakásával próbálkozok. Szóval nagyon friss wikis vagyok, de eddig élvezem a dolgokat, és remélem tényleg hasznos dolognak számít, amivel elkezdtem foglalkozni. :D

 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: A forráskódok rejtelmei lassan kezdenek tisztázódni, a navigációs dobozoké pedig szintén. Egyszerűen a lapok felépítésével kapcsolatban szeretnék kis útbaigazítást kapni, mit hogyan, mire építve, mit mi után érdemes közzétenni, stb... És a forrásmegjelölésekkel és a képekkel kapcsolatban is jól esne egy kis segítség, mit kell és mit nem.

Nem győzöm hangsúlyozni, friss, tapasztalatlan, újonc wikis vagyok, legyetek elnézőek. :D Köszi, szép estét!

StekkenFull vita 2015. május 1., 21:55 (CEST)

@StekkenFull: Hasonló témájú cikkek forrásának a tanulmányozása sokat segíthet. A következő oldalak pedig talán választ adhatnak a kérdéseidre:

-- ato vita 2015. május 11., 20:27 (CEST)

Mentorkeresés: Okayte vita[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Témáim a Wikipédiában:

Történelem, városok

 • Néhány szó a hátteremről:

Jó szándékkal regisztráltam, de nem tudok nagyon eligazodni!

 • Mentort kérek magam mellé, ez a szerkesztési gondom:

Hogyan tudok animációkat(szépítéseket) végezni a cikkeken? Okayte vita 2015. május 13., 18:08 (CEST)

Mentorkeresés: Krizbaidb vita[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Klepp Ferenc volt tanárom lapját szeretném bővíteni. Kezdő vagyok, gondjaim akadnak a szerkesztéssel, képek küldésével is (Képgaléria). Köszönöm Krizbaidb vita 2015. május 18., 18:19 (CEST)