Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója

Főlap  |  Hírek +  |  Kezdőknek +  |  Javaslatok +  |  Műszaki +  |  Források +  |  Helyesírási +  |  Fordítási segítség +  |  Képek +  |  Jogi +  |  Egyéb +


Kategóriajavaslatok +   |   Szavazás   |   Szavazási javaslatok   |   Véleménykérés


Enwiki, magyar üzenő +   |   Commons, magyar KF   |   Wikidata, társalgó +


Wikiforrás   |   Wikikönyvek   |   Wikidézet   |   Wikiszótár   |   Wikifajok

Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
  • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
  • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
  • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha az ötödik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostól.


elllenőrzés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok!

Valaki tud segíteni abban hogy hozzávetőleg mennyi ideg tart az ellenőrzés amíg felülvizsgálják az általam módosított adatokat?

Köszönöm: Kovács Éva

Kedves Éva! IP-címről írtad az üzeneted, visszanéztem a szerkesztéseidet, hogy ellenőrizni tudjam, de ez az egyetlen szerkesztésed található. Mely szócikkekről lenne szó? Ha bejelentkezve szerkesztettél, a nevedet is megadhatod. nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgvita 2014. június 30., 10:48 (CEST)
Ez nagyon változó. Ha szerencséd van, akkor az általad szerkesztett lap fenn van valamelyik járőr figyelőlistáján, és az rendszeresen ránéz a listára, és látja a változásokat. Ha nincs szerencséd, akkor a lapod akár 45 napot is várhat.
Soron kívüli megtekintést itt lehet kérni: WP:FÜ. Szalakóta vita 2014. július 2., 22:06 (CEST)

Bővítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szervusztok!

Már bárki által olvasható a Taste c. szócikk. Még nincs ellenőrizve, nyugodtan belejavíthatok, de megtehetem azután is, ha már egy arra jogosult szerkesztő ellenőrizte? Előre is köszönöm a választ. --Zsábos tötymécskeCsakula tiári? Bádu. 2014. július 17., 12:03 (CEST)

Bármikor belejavíthatsz (majdnem) mindegyik cikkbe. A javítgatás akkor nem tanácsolt (bár lehetséges), ha egy cikkre Tatarozás sablon van kitéve. --Porrimaeszmecsere 2014. július 17., 12:30 (CEST)

Nagyon szépen köszönöm! --Zsábos tötymécskeCsakula tiári? Bádu. 2014. július 17., 12:37 (CEST)

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Segítőim!

WIKIPÉDIA szócikk főciméhez fotót szeretnék rakni, például egy személy esetén az ő fotóját. Ezt hogyan lehet megtenni, "beszúrni"?

2.A WIKICOMMONS-ba feltöltöttem a képeimet. Hogyan tudom úgy beállítani a "hivatkozást" WIKIPÉDIA-ban, hogy rögtön a kép jelenjen meg és ne egy szöveg, felszólítás, hogy ha ide kattintasz, akkor láthatod, szerkeszteheted, stb.

3. Hogyan lehet, lehet-e WIKICOMMONS-ban a lapot-fiókot törölni, vagy esetleg átnevezni?

Köszönettel: Vadrozsahet vita 2014. július 18., 15:39 (CEST)

Tangram-emberke

Szia!

Mivel kérdésed a képekről szólt, ezért a címet is átírtam.

Tessék, itt egy kép, ez alapján illeszthetsz be képeket:

Ahol a 200 px a kép szélességét adja meg, a right szó azt, hogy jobbra van igazítva. A left szóval balra igazíthatod.

Fiókot nem tudsz törölni, lapot töröltethetsz az adminokkal (Figyelem! Commons admin! Nem az itteni!), ha ráteszed a megfelelő sablont. Átnevezést a bürokratáknál kérhetsz. Szalakóta vita 2014. július 20., 22:29 (CEST)

Próbalapból lap...[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok!

Próbalapból hogyan lehet lapot készíteni? Nem találok rá lehetőséget. Illetve azt sem találom, hogy hogyan lehet megadni a nevét, mert próba lapként tűntei fel (Szerkesztő:Frilla/próbalap)

Köszönöm a segítséget. --Frilla vita 2014. július 22., 14:54 (CEST)

Szia! A lap tetején találhat fülek közt van olyan, hogy lap átnevezése. Itt tudod átnevezni a lapokat, csak ha próbalapot nevezel át, arra ügyelj, hogy a név mellett balra lévő rubrikában gördítsd le a 'Szerkesztő' névtérről a 'Fő' névtérre, hogy a szócikkek közé kerüljön. Ha nem sikerül vagy még bátortalan vagy, nyugodtan írd meg ide, hogy mire legyen átnevezve a lap és átnevezem szívesen. nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgvita 2014. július 22., 15:02 (CEST)

Ránéztem a próbalapodra, és észrevettem, hogy szó szerinti másolata a forrásként megadott pdf-nek. A wikiben nem szoktunk átvenni szó szerinti másolmányokat, mert ezek jogsértőek. Mindig átírjuk a szövegeket a saját szavainkkal, több forrásból dolgozunk és így lesz szép kerek a szócikk. Azt javaslom, ne nevezd át még, hanem előbb írd át a szöveget. nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgvita 2014. július 22., 15:43 (CEST)

Szia! Sajnos nem mentette el amit írtam, így újra kellett írnom. Most kész, és el is van mentve. Olyan fül nincs, hogy lap átnevezése. Hol kellene lennie? (Olvasás - Szerkesztés - Forrásszöveg szerkesztése - laptörténet - "Csillag") Ezek a lehetőségek vannak..... --Frilla vita 2014. július 24., 09:48 (CEST)

Úgy olvastam itt, hogy új szerkesztők csak a regisztrációt követő 72 óra elteltével tudnak átnevezni. -- ato vita 2014. július 24., 10:31 (CEST)

Köszi! --Frilla vita 2014. július 24., 10:40 (CEST)

Hogyan tudom törölni a próbalap oldalt?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kis segítséget szeretnék kérni. Hogyan tudom törölni a próbalap oldalt? Időközben elkészítettem a public version-t (elfogadásra vár), de a próbalapot nem tudom eltávolítani. Azt már dobja a Google, de nem szeretném, hogy publikus legyen. Köszönöm a segítséget. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője DoclerMusic (vitalap | szerkesztései)

Szia! Töröld ki a szöveget a próbalapon és úgy mentsd el. A lap maga megmarad, de üresen. (És írd alá négy hullámvonallal a hozzászólásaidat, mert így nem tudni, kinek válaszolunk! :-)) nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgvita 2014. július 22., 16:53 (CEST)

A fentebb javasolt is egy lehetőség, de nem biztos, hogy a legjobb. Ugyanis ebben az esetben megmarad a laptörténetben az összes szerkesztési lépés. Ha legközelebb is erre a lapra írsz, és amikor kész a cikk, átnevezed, akkor annak a laptörténetében benne lesz az előző laptöri is, sít. Ez nyilván nem jó. Ha a továbbiakban a próbalapot átnevezéssel akarod szerkesztésre használni, akkor a korrekt megoldás az, hogy a próbalapra teszel egy azonnali törlést kérő sablont, és egy admin rövid időn belül törölni fogja, így a próbalapjaid sem szaporodnak fel. Ha kopi-pasztával teszed át a szöveget a fő névtérbe, annak az a hátránya, hogy a laptöri elvész. Remélem érthető voltam. --Porrimaeszmecsere 2014. július 22., 23:50 (CEST)

Ez a konkrét eset azóta megoldódott, de az észrevételed jogos és köszönöm a kiigazítást. nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgvita 2014. július 23., 15:12 (CEST)

Wikipedia cikk a Google keresőben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Elnézést, ha nagyon banális kérdést teszek fel, de teljesen kezdő vagyok. Létrehoztam egy cikket, járőr ellenőrizte és ellenőrzött státusba került. A google keresőben megjelenik, de csak a második oldalon. Mit lehet tenni/lehet-e tenni valamit annak érdekében, hogy első találatként dobja ki a google a wikipedia cikket? Kmreka vita 2014. július 23., 21:53 (CEST)

Várni kell. Oda fog kerülni. Wikizoli vita 2014. július 23., 22:37 (CEST)

Köszönöm szépen a választ. Kmreka vita 2014. július 24., 05:18 (CEST)

Ugyanazt lehet tenni, amit más weboldalaknál: minél színvonalasabb szócikket írni. Részletes szöveggel, képekkel, kategóriákkal, tartalomjegyzékkel, Wikidata-kapcsolattal, linkekkel színvonalas forrásokra; lehetőleg olyat, ami a magyar interneten a legjobb tárgyalása a témának, ezért sok helyen hivatkoznak rá. --Tgrvita 2014. július 24., 09:14 (CEST)