Wikipédia:Szavazás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Ezen a lapon lehet szavazást kiírni bármilyen Wikipédiával kapcsolatos témában, amelyben a közösség véleményére vagy kíváncsi, de új szavazás kiírása előtt terjeszd elő a tervezett szavazás pontos szövegét a Wikipédia:Szavazás/Javaslatok lapon megbeszélésre! Próbáld betartani a szavazásoknál szokásos formát a kiírásnál és a válaszoknál is, hogy egyértelműek legyenek a szándékaid. Figyelem: egyes speciális szavazásoknál ezek a szabályok sokkal szigorúbbak!

Kapcsolódó irányelv • Mielőtt szavazol vagy szavazást írsz ki, olvasd el a Wikipédia:Szavazás (irányelv) lapot, melyben részletes információkat találsz a szavazások szabályairól!

A törlésről szóló szavazásokat a Törlésre javasolt lapok oldalán találod.

Archive

Archívum (?)


2004. szeptember 2-től

Az allapos rendszer bevezetése óta a lezárt szavazásokat külön kategóriában gyűjtjük: Kategória:Lezárt szavazások.


Tematikus archívum

A lezárt szavazások tematikus mutatóját lásd itt:A szavazás kiírásának technikai részletei

Az új szavazást mindig allapon hozd létre, és sablonként illeszd be, a következő formában:

{{Wikipédia:Szavazás/A szavazás címe, évszáma}}

Az allap szerkezetére minta:

== A szavazás címe, évszáma ==
 [bevezetés: az indokok összefoglalása] 
 [linkek az előzményekre]
 [a kiíró neve és a kiírás időpontja]
=== Formalitások ===
 [Ki szavazhat?]
 [Hogyan kell szavazni?]
 [Hogyan történik a kiértékelés?]
 {{holtartunk}} sablon
=== A szavazás témája ===
 [az előzetesen jóváhagyott szöveg, kivastagítva]
=== Szavazás ===
=== Megjegyzések, vita ===

Ügyelj rá, hogy az allap egy másodszintű címsorral kezdődjék, amit semmi nem előzhet meg, és több két egyenlőségjeles cím ne legyen benne, különben ez a főlap lesz áttekinthetetlen.


Folyamatban lévő szavazások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szavazási irányelv módosítása, 2014[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A magyar Wikipédián szavazóképes szerkesztők körét a szavazási irányelv rögzíti.

 • A jelenlegi szabályozás legnagyobb problémája, hogy sok szerkesztőnek fogalma sincs, hogy van-e szavazójoga, és ezt kézzel nem is egyszerű megállapítani. A javaslat elsődleges célja a szabályozás egyszerűsítése, olyan módon való módosítása, hogy azt bárki, viszonylag könnyen ellenőrizni tudja.
 • A módosítási javaslat második oka, hogy a jelenlegi szabály sok esetben kizár olyan szerkesztőket, akiknek a szavazóképességében (vagyis, hogy tájékozottan és megfontoltan tudnának az egyes, Wikipédiával kapcsolatos kérdésekben döntést hozni) általánosságban senki sem kételkedik. A második cél tehát a szabály olyan értelmű módosítása, hogy az az ésszerűség határain belül lehetőleg a legkevésbé legyen kizáró. Ezt akár úgy is megfogalmazhatnánk, hogy a javaslat bővíteni kívánja a szavazásra jogosultak körét.
 • A harmadik cél a szabályozás néhány olyan, többször vitatott pontjainak a kiküszöbölése, mint a „jelentős” vagy „számbavehető” szerkesztések fogalma, vagy a törlési eljárásokban való részvétel tisztázása.

A javaslat kiírását megelőzte egy kocsmafali megbeszélés 6 főbb javaslattal, valamint számos modellkísérlet arra, hogy melyik javaslat milyen hatással járna. A megbeszélés alapján az ottani 6. számú javaslatot terjesztem szavazásra (szövegszerűen lásd alább).

 • A javaslat az előzetes számítások szerint nagyjából száz fővel bővíti a szavazásra jogosultak körét (nagyjából 270 főről nagyjából 370 főre).
 • A javaslat tisztázza a több fiókkal rendelkező szerkesztők lehetőségeit.
 • A szavazásra való jogosultság ellenőrzéséhez egyetlen időponthoz képest kell vizsgálni a szerkesztő közreműködéseinek listáját, más eszközre nincs szükség (de várható, hogy készül segédeszköz hozzá, hogy még erre se legyen szükség).
 • A szövegezésbe több helyen bekerül a „magyar Wikipédia” fordulat annak érdekében, hogy az itteni szavazásokban a projektben közreműködő tagok vegyenek részt.
 • A javaslat törlési megbeszélésekre vonatkozó mondata egyúttal értelemszerűen módosítja a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok „Ki vehet részt a megbeszéléseken?” szakaszát is. (Mivel a törlési megbeszélés nem szavazás, abban bárki részt vehet, hiszen egy megbeszélésről bárki kitiltása, illetve annak megakadályozása, hogy valaki kifejthesse a véleményét, alapvetően ellenkezik a Wikipédia szellemiségével.)

A három feltétel

 • egyike a Wikipédia szerkesztésével kapcsolatos minimális tapasztalatot („érettség”),
 • a másik a közösségben eltöltött legalább 3 hónapos időt („nagykorúság”),
 • a harmadik pedig az utóbbi időszakra vonatkozó minimális jelenlétet, aktivitást („jelenlét”)

írja elő.

Előzmények:

Kiíró: Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 19., 21:52 (CEST)

Formalitások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szavazáson bárki részt vehet, aki a jelenleg érvényes szavazási irányelv szerint szavazójoggal rendelkezik.

A szavazásra bocsátott javaslat egyetlen, egységes kérdést képez. A javaslatról a „Támogatom” vagy „Ellenzem” szakaszban a # – ~~~~ szimbólum elhelyezésével lehet szavazni.

Mivel a szavazás, pozitív eredménye esetén a WP:SZI irányelvet módosítja, elfogadásához legalább tíz támogató szavazat és kétharmados támogatottság szükséges. Sikertelen szavazás esetén a jelenleg érvényes irányelv marad érvényben. A szavazás két hétig tart és 2014. október 3-án ér véget.

Kezdete: 2014. szeptember 19.,
vége: 2014. október 3. 21:52 (CEST)

A szavazás állása: 3 Symbol support vote.svg támogatom | 0 Symbol oppose vote.svg ellenzem | arány: 100,0%

A szavazás témája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szavazási irányelv „Szavazásra jogosultak” című szakasza a következőképpen módosul:

Egységesen mindenfajta szavazáson:
 • Az érvényes szavazat leadásához a következő négy feltételnek egyszerre kell teljesülnie:
 • a szavazatot regisztrált és bejelentkezett, nem bot[1] felhasználó adja le, aki
 • a szavazás szövegének jóváhagyásra való kiírásakor[2] a magyar Wikipédia szócikknévterében legalább 200 (nem törölt) szerkesztéssel rendelkezett, és
 • a szavazás szövegének jóváhagyásra való kiírását[2] közvetlenül megelőző három hónapban[3] legalább 5 különböző napon szerkesztett a magyar Wikipédián belül, és
 • a magyar Wikipédián belüli első szerkesztését már a szavazás szövegének jóváhagyásra való kiírása[2] előtt legalább három hónappal[3] megtette.
 • Amennyiben bebizonyosodik, hogy egy szavazatot leadó szerkesztő nem teljesíti a fenti feltételeket, szavazatát „érvénytelennek” jelöljük meg és az összeszámoláskor nem vesszük figyelembe.
 • Azon szerkesztők, akik több szerkesztői fiókkal is rendelkeznek és ezen fiókjaik közül több is teljesíti a szavazásra való jogosultság feltételét, szabadon választhatnak, melyik fiókkal vesznek részt a szavazásban, azonban minden személy csak egyetlen fiókkal szavazhat. Amennyiben bebizonyosodik, hogy egy személy több fiókkal is szavazott, minden szavazatát „érvénytelennek” jelöljük meg, és az összeszámoláskor nem vesszük figyelembe.
 • A szavazásokon a Wikipédia szabályait betartva, a fenti feltételek szerint szavazásra nem jogosultak is részt vehetnek úgy, hogy megjegyzéseiket, észrevételeiket a szavazás formátumának megfelelő helyen vagy szakaszban helyezik el.
A törlésről szóló megbeszélések nem szavazások, ezért azokon bárki részt vehet.
 1. Botnak számítanak a helyi és globális botjoggal rendelkező botok, valamint a nem bejegyzett botok is
 2. ^ a b c Amennyiben ez nem értelmezhető, a szavazás kiírásának időpontját kell alkalmazni helyette
 3. ^ a b Naptári napra nézve, ennek hiányában az első azt megelőző naptól értelmezve

Emellett „A számbavehető szerkesztések fogalma” című szakaszt töröljük.

Szavazás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Támogatom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 19., 21:52 (CEST)
 2. --Malatinszky vita 2014. szeptember 19., 22:25 (CEST)
 3. --Puskás Zoli vita 2014. szeptember 19., 23:34 (CEST)
 4. --Szaszicska vita 2014. szeptember 20., 00:16 (CEST)
 5. -- - Üdv. » KeFe « Master editor 2.png Társalgó 2014. szeptember 20., 02:51 (CEST)

Ellenzem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megjegyzések, kérdések, vita[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Valaki tegye meg kérem, hogy ellenőrzi, volt-e szavazójogom a szavazás szövegének jóváhagyásra való kiírásakor (2014. szeptember 12., 00:19 (CEST)). Köszönöm! – Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 19., 21:52 (CEST)
  Közben rájöttem, hogy a bürokratasablonokkal való hosszú kíséretezés most megmentett. Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 19., 22:22 (CEST)
  Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Szerkesztés 99 (Szócikk 20 + Fájl 2 + Sablon 77), járőri 6 (Szócikk 5 + Fájl 1), admin 14 (felhasználóátnevezés 13 + lapvédelem 1), azaz összesen eddig 119, úgyhogy az adminban már nem is kezdem el nézni, hogy a 100 fölötti törlésed (a programom 100 fölött csak akkor számol, ha külön kérem) az botszerkesztés-e vagy sem. ;-) --Puskás Zoli vita 2014. szeptember 19., 22:31 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom de fogalmam nincs hogy én szavazhatok-e, vélhetően nincs elég gyakorlatom hozzá a jelenlegi szabályok szerint. Keresgélni meg álmos vagyok. :-P --grin 2014. szeptember 19., 23:12 (CEST)
  Anélkül, hogy utánaszámolnék, valószínűnek tartom, hogy nincsen. Az előkészítő megbeszélésben az egyik példa voltál, akit a jelenlegi szabályozás megfoszt a szavazójogtól alacsony aktivitásod miatt. Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 19., 23:25 (CEST)
  Sajnos maximum 20 számbavehető szerkesztésed van az admin- és bürotevékenységgel együtt is. --Puskás Zoli vita 2014. szeptember 19., 23:33 (CEST)

Közelmúltban lezárt szavazások eredménye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Döntés született arról, hogy egyes kivételes teljesítményt nyújtó sportolók akkor is nevezetesnek számítanak, ha a nevezetességi irányelv kritériuma nem teljesül rájuk, egyben kimondtuk, hogy a róluk szóló szócikkek esetében is meg lehet vizsgálni, hogy nem minősülnek-e szubcsonknak.
 2. Döntés született arról, hogy az egyértelműsíteni szükséges színészek egyértelműsítő névtagja nemtől függetlenül egységesen „(színművész)” legyen, valamint a színészkategóriák nevében kizárólag a „színművész” megnevezést használjuk, a kategóriákat nem osztjuk fel nemek szerint.
 3. Az első nekifutást színész(nő) ügyben megszakítottuk, módosított szövegű új szavazólapon szavazunk.
 4. Módosult a koreai átírási szabályzat és a sablonhasználat a koreai szavaknál.
 5. A magyar nyelvű Wikipédián létrehozzuk a jószócikk-státuszt.
 6. Nem vittük végig a szavazást a vajdasági magyar hivatalos helységnevek használatáról.
 7. Az IP-ellenőr-választások időtartamát 2 hétre csökkentettük.
 8. Döntés született arról, hogy az életrajzi szócikkek infoboxaiban nem ajánlottak az országzászlók.
 9. Útmutató született a zöld színű belsőlinkekről, azok alkalmazásáról.
 10. A kiemelési eljárás több pontját módosítottuk, és bevontuk a kiemelési eljárásba kiemeltstátuszmegvonás-felülvizsgálat formájában.
 11. A felülvizsgált szavazatszámlálás nyomán megváltozott a Wikipédia:Hivatkozások és a Wikipédia:Nyelvközi hivatkozások című technikai útmutató. A felülvizsgált szavazatszámlálás jegyzőkönyve.
 12. Irányelv született a művésznév vagy teljes név használatáról a szócikk címében és a szövegben, továbbá ezek a latin betűs átírásáról
 13. Nem változott a „csonk”-sablon és -kategória elnevezése.
 14. A kiemeltszócikk-státusz megvonási eljárása továbbra is megmaradt.
 15. Az évek szerinti születési és halálozási kategóriák létrehozásáról döntött a közösség.
 16. Elfogadtuk a kantoni nyelv egységes átírásáról szóló javaslatot, amely a WP:KÍNAI irányelv része lett.
 17. Módosult, egységesült a szavazási irányelv.
 18. Az adminisztrátorok mandátuma továbbra is határozatlan időre szól.
 19. Döntése értelmében a közösség megváltoztatta a „Wikipédia:Szócikkek felépítése” technikai útmutatóban ajánlott szócikkfelépítést a szavazás mellékletében leírt tagolás szerintire az ott leírt tartalmakkal és sorrendben, de a „Forrásjegyzék” szakasznév helyett „Források” lesz.
 20. A közösség a rovásírásos szövegek vagy táblák használata kapcsán úgy döntött, hogy a Wikipédia cikkeiben a települések rovásírásos nevei nem szerepelhetnek kiemelt helyen (bevezetőben, infoboxban), de a cikktörzsben szöveges formában vagy akár képként, illusztrációként megjelenhetnek, feltéve, hogy az adott településen a település rovásírásos neve valamilyen hivatalos engedély alapján került ki.
 21. A közösség úgy döntött, hogy élő személyeknél a bevezetőben a születési dátum után nagykötőjelet teszünk, nem ismert születési dátumú élő személynél (? –) formában jelezzük ezt a tényt, a már nem élőknél pedig az ismeretlen születési vagy halálozási helyet vagy időpontot kérdőjellel helyettesítjük.
 22. A közösség úgy döntött, hogy a kínai nevű cikkalanyok szócikkcíme a magyar Wikipédiában magyaros átírású névalakban szerepeljen. 2. A közösség úgy döntött, hogy a kínai tárgyú szócikkekben kötelező a {{kínai}}(?) sablon használata.
 23. A kiemeltszócikk-státusz megvonás eljárásának leváltásáról nem született többségi döntés.
 24. A jelölt lapváltozatok kivezetése nem lett megszavazva.
 25. Az irányelvek létrehozásáról és módosíthatóságáról szóló szavazás eldöntetlenül zárult, a közösség egyik változatot sem fogadta el. A vita a szavazás nyilvánvaló eldőlte után is folytatódott, ezért azt nincs értelme lezárni; a lezárt rész alatt folytatható.

Lezárt szavazások (2014, fordított időrendben)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. /Nevezetességi irányelv kivételes teljesítményt nyújtó sportolókra, 2014 (09.03.)
 2. /Színész(nő), 2014. május, másodszor (05. 30.)

Lezárt szavazások (2013, fordított időrendben)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. /Koreai átírási irányelv módosítása, 2013 (11. 18.)
 2. /Jószócikk-státusz létrehozása, 2013 (08. 19.)
 3. /Vajdasági magyar hivatalos helységnevek használatáról, 2013 (08. 08.)
 4. /IP-ellenőr-választás időtartamának módosítása, 2013 (07. 06.)
 5. /Országzászló életrajzi cikkekben, 2013 (04. 20)
 6. /A zöld linkek útmutatója, 2013 (03. 06.)

Lezárt szavazások (2012, fordított időrendben)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. /A kiemelési eljárás módosítása, 2012 (12. 23.)
 2. /A linkiw sablon használata cikkekben, 2012 (09. 06.)
 3. /Művésznevek átírási irányelve, 2012 (05. 03.)
 4. /A csonk helyett, 2012 (03. 03.)
 5. /Kiemeltszócikk-státusz megvonási eljárás eltörlése, 2012 (02. 20.)
 6. /Születési, halálozási kategóriák évenkénti bontásban 2012/2 (02. 17.)

Lezárt szavazások (2011, fordított időrendben)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. /A kantoni nyelv egységes átírása, 2011 (11. 25.)
 2. /A szavazási irányelv módosítása, 2011 (08. 14.)
 3. /Az adminisztrátorok mandátuma 2 évre szóljon, 2011 (08. 11.)
 4. /A szócikkek egységes felépítése (2011) (07. 19.)
 5. /A rovásírásos szövegek vagy táblák használatáról, 2011 (07. 02.)
 6. /Hiányzó születési vagy halálozási dátum a bevezetőkben, 2011 (05. 30.)
 7. /Pinjin vs. hagyományos magyar átírás (kiegészítés), 2011 (05. 23.)
 8. /A kiemeltszócikk-státusz megvonás eljárásának leváltása, 2011 (05. 23.)
 9. /Jelölt lapváltozatok kivezetése, 2011 (04. 17.)
 10. /Az irányelvek létrehozásáról és módosíthatóságáról (2011. 03. 07.)

Lezárt szavazások (2010, fordított időrendben)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. /Kiemelt lista, 2010 (2010 szeptemberi szavazás, nem lett hivatalosan lezárva)
 2. /Céges azonosítók, 2010 (06. 07.)
 3. /Nevezetességi irányelv számokhoz, 2010.04.04
 4. /Reformjavaslat reklám sablonnal ellátott cikkek kezelésére, 2010.02.28
 5. /A kiemelési eljárás reformja, 2010 (02. 01.)

Lezárt szavazások (2009, fordított időrendben)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. /Az Arany Bagoly díj létrehozása, 2009 (december 17.)
 2. /Képhasználati irányelvek és útmutató (2009. 11. 16.) (2009. december 2.)
 3. /Nevezetesség (zene), 2009 (2009. november 5.)
 4. /Egy év admini inaktivitás után deadminálás, 2009 (szeptember 28.)
 5. /Labdarúgócsapatok egységes elnevezése, 2009. 09. 10. (szeptember 25.)
 6. /WT-irányelv módosítása (2009) (2009. július 29.)
 7. /Automatikus IP-ellenőrzés hosszú blokk esetén, 2009 (május 15.)
 8. /A Commons új neve, 2009 tavasza (2009. május 3.)
 9. /Új infoboxok betűmérete, 2009 (február 28.)