Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – a Wikipédiához kapcsolódó egyéb témák szekciója
Az Egyéb szekcióba írj, ha a többi egyikébe sem illik igazán a mondanivalód.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!


Internetadó[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tudom, még csak tervezet, illetve "egyéb célra" használt tervezet, de az Internetadó súlyosan érinti a Wikipédiát és az összes többi önkéntesek által működtetett oldalt. Ez erkölcsi szinten nem függ attól, hogy az adó fix összegű, vagy forgalomarányos.

Az erkölcsi dilemma szerintem abban áll, hogy az Internetadó bevezetése után a munkánkkal egy olyan szervezet támogatunk (Magyarország Kormánya), amely a célkitűzéseink között nem szerepel.

A másik megközelítés, hogy az adó az ár emelésén keresztül a tudás terjedést nehezíti, ami a Wikipédia céljával ellentétes, így a munkánkkal egy olyan szervezetet támogatunk, melynek tevékenységének hatása a céljainkkal ellentétes.

Hogy klasszikust idézzek: Mi a teendő?

Robogos vita 2014. október 22., 16:48 (CEST)

A harmadik megközelítés, hogy a politikai hangulatkeltést fejezzük be. Ez a téma egyáltalán nem való a Kocsmafalra. Ld. WP:NEM#Mire nem való a Wikipédia 3., 5. A többes szám első személy használata irányelven kívül is kifogásolható. A hangulatkeltést elegánsnak képzelt módon "erkölcsi dilemmaként" bemutató személyt az egész szerkesztői közösség és minden jóérzésű internetező nevében kérem, hogy a jövőben tartózkodjon a kollektívum szerepében tetszelgő ízetlen kijelentésektől, miszerint pl. "ne támogassunk olyan szervezetet [kormány], melynek hatása a céljainkkal ellentétes", az ilyen kijelentéseket tartsa meg szerkesztői (al)lapjai, vitalapjai és főleg magánblogjai számára. Engedelmével, sokan szeretnék maguk eldönteni, hogy a mindenkori kormány céljai összeegyeztethetőek-e a wikipédia-szerkesztő mivoltukkal. A felvető számára javaslom, hogy a jövőben ne fizessen ebadót és tb-járulékot, sőt, az ÁFA befizetésének elkerülése érdekében, ne vásároljon semmilyen élelmiszeripari terméket sem, hanem utóbbiakat kezdje el a semmiből előállítani (azért a semmiből, mert a vetőmag is áfa-köteles ... ugye értjük?). Ez a teendő. Szerintem. Gubbubu12
És még több stadiont!--hhgygy óhaj, sóhaj, panasz? 2014. október 23., 08:57 (CEST)
Amíg viszont ezekből nincs elegendő, lesznek, akiknek érdemes tanulmányozni alapfokú közgazdasági tankönyveket, elkerülendő, hogy összemossák az ebadót és az ÁFÁt, vagy éppen a most bevezetni kívánt internetadót. Egyúttal itt jelzem, politikai irányultságától függően mindenkinek joga van támogatni újabb adófajták bevezetését, ám a WP az az információáramlás szabadságára épülő projekt, ez a törvénytervezet pedig akárhogy nézzük, ez ellen hat. Így Robogos felvetésének helye van itt az egyéb kocsmafalon. Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. október 23., 10:17 (CEST)
Gondolom, te már annyi közgazdasági könyvet tanulmányoztál, hogy az csak a szövegértés és a mondanivaló lényege kiemelésének a képességét biztosító kognitív kapacitás terhére tudott megvalósulni. Segítek neked: 1). kifogásoltam a témaindító hozzászólásban magát a politikai jellegű témát, azonkívül a 2). kollektív jellegű, mindenki nevében beszélő megfogalmazást. Csudák csudájára, érdemi választ pont ezekre a felvetésekre nem kaptam (legalábbis tőled). Amikor értelmezési nehézségekről beszélek, nemcsak e két számozott gondolat megértésének elmaradására gondolok, hanem a linkelt cuccon olvasható szöveg kognitív aktivációjának súlyos hiányára. Persze megszoktam, hogy Wikipédistákkal "beszélni" kb. olyan, mint egy pontosidő-automatát versírásra tanítani. Bedobod az irányelvet, és kilökődik valami ironikus és irreleváns, terelő szándékú megjegyzés a stadionokról - és máris megy az anyázás, hogy felcsút meg nem felcsút. Sajátos automatika, trolltempó. Ebben nem vehetek részt, mert az időm sokkal értékesebb annál; de a semlegesség követelményére külsősként is kötelességem volt mindenkit emlékeztetni. Aki nem érti, az a projekt komolyan vehetőségének árt. Amíg ez a megértés nem következik be, lesznek, akiknek érdemes gyakorolniuk magukat az alapfokú irányelvolvasáson kívül a szövegértelmezés és vitakultúra témakörében is. Ami egyébként észlelt nehézségektől függetlenül sem árt soha. Ennyit szánok erre a témára, a magam részéről nincs több lényeges mondanivalóm.. Gubbubu12 2014. október 23., 10:56 (CEST)
Utolsó mondatodnak igazán örülök, én is feleslegesnek tartom a vitát veled, leírtam fent és alant ezzel kapcsolatban minden lényegest. Mivel úgy vélem, az irányelvet Robogós sehol sem sértette, innentől a maszatolásod az értelmezési és kognitív képességeim becsmérlésére korlátozódott, ami viszont már ténylegesen irányelvet sért. Olvassuk közösen az utolsó mondatomat? Idézem: „a WP az az információáramlás szabadságára épülő projekt, ez a törvénytervezet pedig akárhogy nézzük, ez ellen hat. Így Robogos felvetésének helye van itt az egyéb kocsmafalon.” véleményeddel ellentétben. Ez a mondanivalóm lényege, egyben válasz kérdésedre. Továbbra is javaslom, a különféle adónemek és szerepük a nemzetgazdaságban c. közgazdasági fejezetek tanulmányozását, hogy ténylegesen tudd, hogy az ebadó miért nem ÁFA jellegű adónem, illetve az internetadó miként hat a gazdaságra, az információ áramlás szabadságára stb., a kutyatartással össze nem mérhető módon. Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. október 23., 11:25 (CEST)

Az internetadó bevezetése az internethasználat korlátozását, visszaszorítását célozza (ha már betiltani egy EU-s országban mégsem ildomos)! Tiltakozni kell ellen! Volt már ilyen tiltakozás: Olaszországban lekapcsolták egy időre a Wikipédiát hasonló tiltakozás miatt, de Oroszországban is folyt valamilyen tiltakozó akció! --Texaner vita 2014. október 22., 17:00 (CEST)

Hol lehet a tiltakozóívet aláírni? OsvátA Palackposta 2014. október 22., 17:46 (CEST)
Itt! --Texaner vita 2014. október 23., 13:47 (CEST)

Tudomásom szerint a Facebookon több helyen is (én személy szerint nem vagyok fenn a facebookon sajnos). De véleményem szerint az Olaszországihoz hasonló, a magyar Wikipédia 1-2 napos kikapcsolásával járó, akciót kellene szervezni. WME vezetősége?, Tgr?, illetve mindenki és bárki léphet! --Texaner vita 2014. október 22., 17:53 (CEST)

Minden és mindenki ráfázik erre, nem csak a Wikipédia. Munkás, paraszt, értelmiségi. Felnőtt, gyerek. Férfi, nő. És így tovább. Csak azok nem, akik kitalálták. OsvátA Palackposta 2014. október 22., 18:10 (CEST)

Egyetértek. Nyilvánvalóan az információáramlás szűkítése a cél. Ez nem csak azoknak lesz rossz, aki nem tudja kifizetni, hanem mindenkinek Robogos vita 2014. október 22., 18:58 (CEST)

Mint járőr, amikor kb. 100-200 cikket nyitok meg ellenőrzésre, érdekes lesz az adó bevezetése esetén, amikor választanom kell, hogy járőrködjek, vagy cikket írjak, vagy szörfözgessek a neten. Nyilvánvaló, hogy mire megy ki ez az intézkedés, ezt nem is ragoznám, félek, hogy amennyiben az információt eddig könnyen elérő felhasználó is választásra kényszerül, a WP húzza majd a rövidebbet. Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. október 22., 20:07 (CEST)

Azt értitek azért, ugye, hogy a Wikipédia teljes szövegét letölthetitek, és még mindig kevesebb adót kell fizetnetek egy korsó sör áránál? Malatinszky vita 2014. október 22., 20:28 (CEST)

Különben is, nem lesz az egészből semmi, mert a Fidesz ellenzi:

„Nyitrai Zsolt azt mondta, hogy a Fidesz elvi alapon nem támogat semmi adóemelést vagy új adónem bevezetését, különösen akkor, ha az az internetre vonatkozik.

Hozzátette: A Fidesz támogatja a magyar kultúrát, viszont ez a támogatás nem történhet egy másik kultúra, nevezetesen az internet megsarcolásával.

Nyitrai szerint a (...) miniszter által az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat Európában "teljesen egyedülálló és szokatlan módon" bevezetné az internetadót.

Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől - hangsúlyozta.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett rá, hogy több civil szervezet és szakmai fórum - így az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum), valamint az Informatikai Vállalkozások Szövetsége - is tiltakozott az internetadó bevezetése ellen.

Felszóltjuk a kormányt, hogy vonja vissza ezt az elképzelését, az internet adó bevezetésének gondolatát - mondta Nyitrai Zsolt.”

Nem kell felülni azoknak a rémhíreknek, amiket a Gyurcsány-Kádár-Rákosi éra bukott haszonélvezői terjesztenek.

Malatinszky vita 2014. október 22., 20:34 (CEST)

Понял. OsvátA Palackposta 2014. október 22., 20:45 (CEST)

Amit a Fidesz 2008-ban ellenzett, azt most bevezeti. Ez már csaknem a megbízhatóság csúcsa. Felülmúlhatatlanul megbízhatók. NE LEGYÜNK NAÍVAK: BEVEZETIK AZ INTENETADÓT. Egy ideig majd mondogatják, mindig ez a módi, hogy nem gyűrűzik tovább a lakósságra. A legnagyobb törvény a költségvetési lyuk törvénye: mindig megtalálja a maga adó-foltját. ENNYI. Mi meg itt puffoghatunk, ameddig akarunk.– Pepo41 vita 2014. október 23., 10:45 (CEST)

A legutóbbi hírek szerint 700 forint lesz havonta a magánelőfizetői plafon. Ez tényleg nem több, mint egy korsó brüsszeli sör. :-) Hidaspal vita 2014. október 22., 20:52 (CEST)

Számoljunk kőbányaiban. Rakenroll! OsvátA Palackposta 2014. október 22., 21:10 (CEST)

Persze, de mivel az ég világon minden szolgáltató, kereskedő, stb. cég használ internetet és az adó plusz költséget okoz nekik, az ég világon minden drágább lesz emiatt. Tehát 700 Ft + minden egyéb más drágulása. - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2014. október 22., 21:09 (CEST)

Ja, és lehet, hogy kishitű vagyok az ilyesmiben, de nem nem hinném, hogy a trónon ülőket különösebben érdekelné, vagy akár észrevennék egyáltalán, hogy ha két napig nem lenne elérhető a huwiki. - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2014. október 22., 21:11 (CEST)

Tényleg kishitű vagy! De a Wikipédiával is az van mint a szappanoperákkal, többen mondják á az vacak, de kivétel nélkül mindenki használja. És 48 óra megvonást még a trónon ülök környezetében is észrevennének! --Texaner vita 2014. október 22., 21:48 (CEST)

A 700 Ft csakugyan nem sok. Ami sok, az az ezen felüli rész, amit a hírek szerint a szolgáltatónak kell megfizetnie, és amit természetesen nem fog valamilyen formában áthárítani a felhasználóra. Még talán az is elképzelhető, hogy valaki torrentez havi 20-30 gigát, a szolgáltató meg vidáman nézi, és fizeti utána a netadót. De igaz, ne torrentezzen, meg ne nézzen online filmeket, szórakozzon máshogy. Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. október 22., 21:18 (CEST)

Csak azt tudnám, hogy honnan veszik egyesek a 700Ft-ot? Ilyet egyetlen politikus sem mondott, még Rogán se! Jelenleg azt lehet tudni, hogy a törvényjavaslat szerint: Egy hívószámról indított hívások, küldött üzenetek utáni adó összege nem lehet több, mint: a) magánszemély előfizető előfizetéséhez tartozó hívószám esetén 700 Ft/hó/hívószám. ami ugye a klasszikus telefonszolgáltatásra esetleg a behívásos internetre vonatkozik ugyan ha egyáltalán használ még valaki olyat, de nem a széles sávra! --Texaner vita 2014. október 22., 22:51 (CEST)

Itt is van], de a tévében is hallottam sokszor. Hidaspal vita 2014. október 23., 00:33 (CEST)

@Hidaspal: Szia miután régi ismerősök vagyunk tudom, hogy tudsz olvasni! Ajánlom figyelmedbe: a T1705 számú törvényjavaslatot! Pontosabban annak 149 § és 150 §-át. Nem tudhatom, hogy a sajtóban tudatosan vagy figyelmetlenségből hozzák össze a 150 § 2. és 3. pontját? (Én speciel az elsőre tippelek). Természetesen a végszavazásig még beadhatnak módosító indítványokat, de ilyet eddig senki nem gyújtott be! --Texaner vita 2014. október 23., 09:53 (CEST)

Úgy látom, a 150 § 2. pontja (telefonadó korlátozása: 700 Ft/hó) és 3. pontja (internetadó: 150Ft/Gb) az alap, amihez képest új fejlemény a Hidaspal által linkelt index.hu cikk szerint az a módosító indítvány, ami „felső korlátot vezet be az új [=internetadó] adónemben. Ennek az összege ugyanannyi lesz, mint a telefonadó: havi 700 forint magánszemélyeknek”. Oliv0 vita 2014. október 23., 10:59 (CEST)
Ember! Az, hogy mit trollkodik a sajtó teljesen érdektelen! Az számít ami a parlament hivatalos törvényjavaslatában szerepel minden más parasztvakítás! --Texaner vita 2014. október 23., 11:11 (CEST)

Bocs a dilemmám nem politikai. Szerintem (majdnem) mindegy mindegy, hogy az itteni tevékenységemre havi 1 Ft vagy byte-onként 1000 Ft a büntetőadó, nekem a büntetőadó ténye okoz problémát, a Wiki szerkesztés amúgy is egy drága játék (könyvek, újságok, könyvtárlátogatás..) erre még büntetőadót vetnek ki, mind az írók, mind az olvasók oldalán...

A blokkolás után lehet, hogy folytatom a munkát (az adó bevezetéséig) Robogos vita 2014. október 23., 10:11 (CEST)

A 700 forintos plafont már sok helyen leírták. De várjuk meg a törvényjavaslat átfutását, manapság az úgyis csak néhány nap, mert senki sem veszi a fáradságot a megtárgyalására, csak megszavazzák. Egyébként a 700 forint azt jelenti, hogy egy családnak egy évben majdnem 10 000 forint. Bár olyat is olvastam, hogy a szolgáltatókra terhelt adót tilos lesz majd a nem üzleti felhasználók számlájában érvényesíteni. Ezt viszont megvalósíthatatlan demagógiának tartom. Ahogy egyébként az eljárás maga is parasztvakítás. Beharangozzák a brutális internetadót, majd a Fidesz frakció "megvéd" ettől, és örülhetünk, hogy kaptunk egy könnyítést a még be sem vezetett új adóból. Le merném fogadni, hogy a narancssárga alufóliasapkát viselők (hogy a káros sugárzások ne érjék a fejüket) csak az utóbbit látják majd. Azt, hogy egyáltalán egy példa nélkül álló adónemet akarnak bevezetni, amit maga a Fidesz is ellenzett még nemrégen (az előző választási kampányban), előbb-utóbb elfelejtődik. Tipikus politikai huzavona, a végén még még mi járunk jól azzal, hogy adót fizetünk. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. október 23., 11:03 (CEST)

700 Ft/hó/előfizetés. Szóval otthoni, kb. három mobilinternet meg mondjuk a gyereknek az albérletben, mert nem a szülővárosában tanul, az egy évben 60 hó. Jó, a mobilneteknél nem biztos, hogy összejön a havi 5 giga. – Matthew (vitalap) 2014. október 23., 11:19 (CEST)

Erre nem is gondoltam, mert nekem csak egy előfizetésem van. Nade a helyzet egyre jobb, a tüntetés facebook-oldalát máris törölték. Orwell segíts! – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. október 23., 11:57 (CEST)

Én nem látom, hogy törölték volna: https://www.facebook.com/Ne.legyen.Internetado?fref=ts
Másrészt. Akár 700 ft havonta, akár 150 ft/Gb, tök mindegy, nem szabad engedni, hogy ilyet bevezessenek, mert egyrészt bármikor emelhetik (lásd tranzakciós illeték, ami kezdődött 1 ezrelékkel és most már 6-szorosa!), másrészt a különadó tényleg lassítja az Internet terjedését az országban a költségek emelkedésével, ami pedig már az információszabadsággal is összefügg, nem beszélve arról, hogy a már meglévő előfizetésed sem lesz innentől korlátlan, mert minden bittel növekednek a kötségeid (akár lesz végül felső összeghatár, akár nem). Én egyetértek a tiltakozás bármilyen formájával, még a Wikipédia 2 napos leállításával is, természetesen megfelelő sajtókampánnyal együtt. --Ary vita 2014. október 23., 12:27 (CEST)

Nem a linkelt lap tűnt el, hanem annak az eseményoldala. Egyébként egyetértek. Amúgy ez az egész terelésnek tűnik az amerikai botrányról. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. október 23., 12:33 (CEST)

A baj az, hogy kevés az állam bevétele/sok az állam kiadása. Mivel pénzre szükség van, ezt be fogják szedni valakitől valamilyen formában. Ha el is bukik a javaslat, lesz helyette másik, ami nem biztos, hogy jobb lesz. A Wikiédiát pedig eddig is pénzbe került szerkeszteni, hiszen az internetért eddig is fizettünk, amiben még ÁFA is van. Ezt inkább áremelkedésként fogjuk megérezni, mintsem az információ szabad áramlásának korlátozásaként. De természetesen én is hülyeségnek tartom, de sajnos az internetadó ellen tehetetlen vagyok... :( --B.Zsolt vita 2014. október 23., 15:03 (CEST)

LA-val egyetértek: "Amúgy ez az egész terelésnek tűnik az amerikai botrányról." és "Ahogy egyébként az eljárás maga is parasztvakítás. Beharangozzák a brutális internetadót, majd a Fidesz frakció "megvéd" ettől, és örülhetünk, hogy kaptunk egy könnyítést..." Hasonlóan működött ez az "átkos"-ban is! Bár előbb-utóbb valamilyen kerülőúton vagy más néven mégis megcsinálták, amit akartak. --Vadaro vita 2014. október 23., 18:57 (CEST)

És tessék, ennyit az internet szabadságáról és a narancsködben élők idiotizmusáról: http://444.hu/2014/10/23/olyan-sokat-jelentettek-fel-az-internetado-elleni-tuntetes-esemenyet-hogy-a-szervezok-mar-be-se-tudnak-lepni-facebookra/ – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. október 24., 09:48 (CEST)

A héten jelent meg a Debián 7.7-es változata. Ez egy ingyenes linux disztrib, a bináris programok 10 DVD-re férnek, azaz durván 50 GByte egy platformra. És ebben az ugyancsak ingyenes forrásprogram még nincs is benne. Az eredetileg benyújtott internetadó-javaslat szerint ez az ingyenes program ugye 7,500 Ft-omba kerülne. Drágább, mintha megveszem DVD-n, ami 200 Ft-os nyers DVD-árral 2 eFt lenne, és ebben már benne van a szerzői jogi adó is, pedig ugye a Debián ingyenes. Na meg adtunk a környezetvédelemnek is. Gyimhu vita 2014. október 25., 02:58 (CEST)

Ha az ember belegondol, hogy 1990 körül kB-okban, 2000 körül MB-okban, 2010 körül GB-okban gondolkodtunk, akkor ez azt jelenti, hogy 10 évente ezerszereződő, azaz évente duplázódó adóról lenne szó plafon nélkül. Hamar világos lett volna a probléma, 10 év múlva már 750 ezer Ft lenne az akkori Debian. Ezért nem kell izgulni, ezt úgysem fizetné ki senki sem. :-) Hidaspal vita 2014. október 25., 05:54 (CEST)

Hát kell izgulni. A hivatalos reagálás az, hogy nem tudjuk, hogyan lesz, majd a parlament dönt. Kétféleképpen dönthet. Vagy leengedi a 150 Ft-t, és akkor lőttek a korlátlan internetnek, vagy plafont csinál, és akkor nagyon nem mindegy, mekkorát. És mindkét esetben megadóztatta az ingyenes Debiánt is. Ezt már nem is adónak hívják. Gyimhu vita 2014. október 25., 10:56 (CEST)

Az üres CD-k, DVD-k árában is van termékadó, amit akkor is ki kell fizetni, ha az ember linuxot vagy saját terméket másol rá. További információ: Business Software Alliance. 1 Ft = 1 GB esetén nem lőttek a korlátlan internetnek, ha az adatmennyiség évente automatikusan duplázódik. Bár én sem nézek ki belőlük ekkora előrelátást, mi tagadás. Az ilyesmiből meg lehetne oldani, hogy a közösség legyen a „Maecenas”. Hidaspal vita 2014. október 26., 05:08 (CET)

Popcorn ajánlott 'heiM vita 2014. október 26., 18:52 (CET)

Kérdés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eltévedt tartalom, fő névtérből idemásolva:

Tisztelt Wikipédia! Azt akarom Önöktől kérdezi,hogy mi a véleményük a szócikkeimmel(Joó Elemér,Xavér Jott). Azt is akarom kérdezni Csigabi, hogy mikor születtél. Köszönöm:KissA hozzászólás szerzője 176.63.34.24 (vitalap •  szerk) 2014. október 25., 18:22‎ (CEST)

Kiemelések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves szerkesztők! 27-én két olyan cikk kiemelési eljárása is lejár, amelynek még hiányzik néhány szavazata. Kérlek titeket, hogy amennyiben érdekel valamelyik téma, nézzetek rá a munkalapokra, amennyiben az időtök engedi: Fekete kolostor és Porsche 924. Láttam, hogy Hkoala fentebb megemlítette a Fekete kolostort, azonban most már nagyon közel van az kiemelési eljárás lejárta. Köszönöm! nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgüzenj! 2014. október 25., 19:52 (CEST)

Holnap lejár ez a kettő, mindkettőhöz EGYETLEN tanúsítás hiányzik. Valaki, akinek van ma ideje olvasgatni, tegye meg, hogy jön, és értékel :) Köszönjük! Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. október 26., 14:06 (CET)

Meta RfCs on two new global groups[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hello all,

There are currently requests for comment open on meta to create two new global groups. The first is a group for members of the OTRS permissions queue, which would not contain any additional user rights. That proposal can be found at m:Requests for comment/Creation of a global OTRS-permissions user group. The second is a group for Wikimedia Commons admins and OTRS agents to view deleted file pages through the 'viewdeletedfile' right on all wikis except those who opt-out. The second proposal can be found at m:Requests for comment/Global file deletion review.

We would like to hear what you think on both proposals. Both are in English; if you wanted to translate them into your native language that would also be appreciated.

It is possible for individual projects to opt-out, so that users in those groups do not have any additional rights on those projects. To do this please start a local discussion, and if there is consensus you can request to opt-out of either or both at m:Stewards' noticeboard.

Thanks and regards, Ajraddatz (talk) 2014. október 26., 19:04 (CET)

Szabó Gyula (színművész, egyértelműsítő lap)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Valaki magyarázza el nekem, hogy ennek mi értelme? Az összes azonos nevű azonos foglalkozásúról lesz ilyen ezek után fölösleges duplikátként, amikor már eleve ott van a Szabó Gyula (egyértelműsítő lap)on? Minek? Peadar már másodszorra vonja vissza az azonnalra jelölést. Gyurika vita 2014. október 26., 20:03 (CET)

Értelme szerintem nem sok, főleg hogy csak 2 azonos nevű és foglalkozású Szabó Gyulánk van. Meg fogja találni a kereső ember a szimpla egyértelműsítőn is. Halász János üzenet 2014. október 26., 20:10 (CET)

Symbol delete vote.svg törlendő Teljesen felesleges lap, a két színész elfér a közös egyért.lapon. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. október 26., 22:22 (CET)

Az azonnali törlést elvégeztem. --Malatinszky vita 2014. október 26., 23:42 (CET)

Jócikk fordításból?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy olyan cikket, amelyik jócikk valamelyik másik wikiben egy az egyben, forrásokkal együtt lefordítok magyarra, akkor az itt is elnyerheti a jócikk-státuszt? Az nyilvánvaló hogy itt is jelölni kell, de attól ugye elég az, ha forrásokkal együtt lefordítom? Illetve az lehetséges, hogy a másik wikin csak jócikk, de nálunk kiemelt lesz? Üdv, --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2014. október 28., 14:57 (CET)

Jelenleg is jószócikk-eljáráson van a Rupert-féle kockáról szóló, angolból fordított cikk; fordítás eredményeként létrejött cikk lehet jó szócikk. Ennek sem nem szükséges, sem nem elégséges feltétele, hogy a cikk eredetije jó szócikk legyen. Elvileg annak se látom akadályát, hogy egy jó szócikk fordítása nálunk kiemelt legyen, ha egyszer megfelel a feltételeknek. --Malatinszky vita 2014. október 28., 15:07 (CET)

Ez biztató, nagyon köszönöm az infót! :) ‑XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2014. október 28., 15:36 (CET)

Mondjatok véleményt a jószócikk-jelöltekről![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Arra szeretnélek biztatni benneteket, hogy vegyetek részt többen a jó szócikkek értékelésében. Pillanatnyilag egy féltucat emberből álló mag foglalkozik a jószócikk-jelöltekkel, és így nemegyszer előfordul, hogy az érdektelenség miatt egy-egy cikk annak ellenére bukik el, hogy semmilyen kifogás sem merül fel, illetve minden kifogásolt részt kijavít a jelölő.

Néhány hete *feridiák tett egy tétova kezdeményezést arra, hogy az év végére érjük el, hogy legyen száz jó cikkünk. Hatvankilencnél tartunk.

A jószócikk-jelöltek véleményezése egyszerűbb a kiemeltekénél, az egész procedúra kevésbé időigényes, nem kerül pénzbe, teljesen legális és nem hízlal. Próbáljátok ki, látogassatok el a Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre lapra!

Malatinszky vita 2014. október 29., 06:36 (CET)

A "Proxima Centauri" jelölés 2013-as, hogy került ide? Elég baj, ha az értékelésen való részvétel csak statisztaszerep. misibacsi*üzenet 2014. október 29., 17:53 (CET)

A Proxima Centauri példa arra, hogy a jelölő szerkesztő azonnal kijavított minden kifogásolt problémát, de a végén mégse kapta meg a cikk a jószócikk-státuszt, mert -- valószínűleg érdektelenségből -- csak egy szerkesztő vette a fáradságot, hogy értékelje a cikket. Ez negatív jelenség, és szeretnélek arra biztatni benneteket, hogy vegyetek részt a jószócikk-jelöltek értékelésében, hogy az ilyesmit a jövőben elkerüljük.
A statisztaszereppel kapcsolatos mondandódat nem értem. --Malatinszky vita 2014. október 29., 20:21 (CET)