Wikipédia:Kocsmafal (hírek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – hírek és újdonságok szekciója

Főlap  |  Hírek +  |  Kezdőknek +  |  Javaslatok +  |  Műszaki +  |  Források +  |  Helyesírási +  |  Fordítási segítség +  |  Képek +  |  Jogi +  |  Egyéb +


Kategóriajavaslatok +   |   Szavazás   |   Szavazási javaslatok   |   Véleménykérés


Enwiki, magyar üzenő +   |   Commons, magyar KF   |   Wikidata, társalgó +


Wikiforrás   |   Wikikönyvek   |   Wikidézet   |   Wikiszótár   |   Wikifajok

A Hírek szekcióban jelentheted be a Wikipédiával kapcsolatos külső vagy belső forrásból származó híreket, új sablonokat, műhelyeket, terveket és mindenféle egyéb dolgot, amik a cikkekkel vagy a Wikipédiával kapcsolatosak, hírértékűek, és nem tartoznak egy másik szekcióba vagy a közösségi portálra.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!


Commons:Wiki Loves Monuments 2014[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Why is my country not participating in 2014? --Texaner vita 2014. augusztus 15., 17:20 (CEST)

miért is? korábban volt... Taz vita 2014. augusztus 27., 06:17 (CEST)

Ez is olyan WP:MIÉRT lehet. Korábban Samat volt a szervezője és motorja ennek a dolognak, aki most nincs itt, elég ritkán jut wikiközelbe. Lehet, hogy valakinek intéznie kellene helyette, és akkor lenne. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. augusztus 27., 06:49 (CEST)

Örülök hogy ismét jobb dolog híján sikerült személyeskedni is egy kicsit, de akkor lesz WLM hu 2014 vagy sem? Nincs senki aki vállal(hat)ná? Kár lenne kihagyni. Taz vita 2014. augusztus 27., 13:58 (CEST)

Ha nem lenne számodra egyértelmű akkor tájékoztatlak, hogy Magyarország az idén nem vesz részt a Wiki Loves Monuments 2014 rendezvényén. Hogy miért nem annak több oka is van, de a legfontosabb, hogy egyre csökken azok száma akik bármilyen közösségi munkában hajlandók lennének résztvenni.--Texaner vita 2014. augusztus 27., 18:09 (CEST)

Nem is egyértelmű! A regisztráció még nincs letiltva, tehát még lehetne, ha lenne aki... Wikizoli vita 2014. augusztus 27., 19:50 (CEST)


A dolog részben az én hibám, mert nem volt időm az online szervezésére. Ellenben a háttérben sokat dolgoztam rajta, megegyeztem a Lechner Lajos Tudásközponttal, előkészítettem egy szerződést, amit július végén éppen aláírt volna az igazgató, amikor jött a 199/2014. (VIII. 1.) kormányrendelet, és lenullázta a tavalyi pályázat óta tett erőfeszítéseimet. Elvileg lehetne tartani a magyar állam tulajdonában álló műemlékek listája alapján is pályázatot, de nincs előkészítve és az volt már tavaly is a bánatom vele, hogy a műemlékeknek csak egy kisebb részét tartalmazza, elég fővárosközpontúan. Kárpótlásul lesz fotópályázat szobrokról és más köztéri alkotásokról… Samat üzenetrögzítő 2014. augusztus 27., 20:05 (CEST)

Bocs hogy értetlenkedek, de nem tudom mi változott? a műemléki lista/ műemlékek fényképezésének jogai vagy az adatbázisok hozzáférhetősége? Egyébként Szlovákiában műemlék központú volt a fotópályázat, ellenben azt sem igazán tudom, hogy a WLM eredetileg ennyire szigorúan írta ki a feltételeket? Hisz Európa ezen felében azért a műemlékvédelem terén sosem volt Kánaán (és gondolom a világ más részein sem), nálunk például rengeteg olyan helység van ahol egyetlen műemlék sincs hivatalosan, pedig értékelendő, védendő és megőrzendő érték azért mindenhol akad. Taz vita 2014. augusztus 27., 20:27 (CEST)

Tavaly óta semmi sem változott – éppen ez a probléma. A tervek (és az egy hónappal ezelőtti állapotok) szerint idén ismét a teljes műemléki adatbázissal dolgozhattunk volna, ami 4-5x akkora, mint a mostani, csupán állami tulajdonúakat tartalmazó, már nem feltétlenül naprakész lista. A WLM kifejezetten az országos védettségű műemlékekről szól, bár a helyi szervezőknek hagynak bizonyos szabadságot (nem tudom, a szigorúságra vonatkozó kérdésed pontosan mire vonatkozott). Samat üzenetrögzítő 2014. augusztus 27., 21:26 (CEST)

Pontosan erre, a nem regisztrált és védett "műemlékekre" (keresztek, szakrális kisemlékek, nevesebb épületek, maradványok, helyek, csataterek, barlangok, százéves fák-erdők-tavak stb.). Taz vita 2014. augusztus 28., 01:28 (CEST)
Ne érts félre, nem fogalomzavarban szenvedek, csupán számomra (legalábbis a nálunk lévő műemlékvédelmi helyzetet ismerve) nem elég a szigorúan vett törvény által "védett" műemlék lefényképezése, pláne ha "mellette", legalább akkora vagy hasonló de védtelen és esetleg ismeretlen értéket is látni vélek. Taz vita 2014. augusztus 28., 01:31 (CEST)
ez nem rajtunk múló dolog. Az adatbázisok használatához engedély kell. Ha az illetékesekkel a kormányhivatalban nem sikerül időben aláíratni a papírokat, akkor nincs WLM. Ennyi... Nem regisztrált dolgok meg nem tartoznak a WLM alá. Lehet fotópélyázatot csinálni nem regisztrált értékek fényképezésére, de az nem nemzetközi WLM alatt fog futni. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. augusztus 28., 12:01 (CEST)
Ahogy Timi is írta, lehet ilyen pályázatot szervezni (mint fentebb már óvatosan említettem, éppen készül egy ilyen), de ezt nem WLM-nek fogják hívni. Rengeteg helyi védettségű vagy semmilyen védettséggel nem rendelkező régi épület vagy építmény van az országban, de ezekre nincsen egységes nyilvántartás, és még az eddigieknél is nehezebb a hozzájuk tartozó alapadatok megszerzése (plusz ideálisan többé-kevésbé egyenletesen kellene fedjék az országot, ami ilyen helyi gyűjtések esetén nehezen biztosítható). Samat üzenetrögzítő 2014. augusztus 28., 12:46 (CEST)

Wikiszületésnapok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Már hét éve köszöntjük egymást, de valahogy mára elcsendesedett ez a szép kezdeményezés. Pedig öröm, ha jelzik, hogy tudjuk, hogy itt vagy és dolgozol, örülünk neked! Ha jónak látod felköszönteni a születésnapos Wikipédistákat, akkor a {{Közösségi portál/Wikiszülinap}} segíthet a lapodon, hogy mindig tud, kit lenne aktuális felköszönteni. A magad születésnapját pedig ide jegyezheted be: Wikipédia:Wikiszülinap.

--Karmela posta 2014. augusztus 18., 07:48 (CEST)

Jó kis évforduló[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Örömmel tájékoztatom a nagyérdeműt, hogy ma, 2014. augusztus 19-én ünnepli 1. születésnapját a Jó szócikk státusz itt, a huwikin. Sokszori nekifutás után sikerült létrehozni ezt az intézményt, a működtetése viszont annál zökkenőmentesebb volt. Számításaim szerint (amik viszont lehet, hogy nem teljesen pontosak), az elmúlt 1 évben:

Eme évforduló örömére átnyálaztam a fenti kategóriában lévő munkalapokat, és mindenkinek, aki az elmúlt 1 évben jelölt vagy véleményezett cikket, adtam egy kis díjat. Aki véletlenül kimaradt, nálam jelentkezhet érte. Ami jár, az jár. :-)

Néhányan visszakérdeztek, hogy miért kapják, amikor esetleg csak egy alkalommal vettek részt véleményezésben, de szerintem az 1 hozzászólás is több, mint a nulla, és minden hozzászólás értékes, segít fenntartani a Jó szócikk intézményét és növelni a huwiki minőségét.

Szóval csak így tovább, reméljük, jövő ilyenkor már bőven túl leszünk a 100. Jó szócikken is! - Tündi vita 2014. augusztus 19., 17:23 (CEST)

Gratulálok mind a cikkíróknak, mind a lebonyolítónak! Szép munka volt Tünde! Neked is járna ezért egy díj! :) --B.Zsolt vita 2014. augusztus 19., 23:30 (CEST)
Hát, ez messze nem csak az én érdemem, sőt. Arra pedig még nem vagyok rászorulva, hogy magamnak osztogassak díjakat. :-) - Tündi vita 2014. augusztus 20., 17:02 (CEST)
@Hujber Tünde: Erre érdemes lenne írni egy blogbejegyzést! Hm? ;-) OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2014. augusztus 31., 14:32 (CEST)

Köszönjük a véleményezők munkáját, gratulálok a cikkíróknak! Samat üzenetrögzítő 2014. augusztus 31., 14:35 (CEST)

Hivatkoznak ránk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

„Gyakori elírások listája
Forrás: Wikipédia”

Itt láttam: http://www.magyarhelyesiras.hu/gyakori_hibak.php

--Karmela posta 2014. augusztus 26., 16:26 (CEST)

Több száz év milliónyi könyvillusztrációja az interneten[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Figyelmetekbe: [1]. OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2014. augusztus 30., 20:00 (CEST)

Úgy látom, ez az irány: https://www.flickr.com/photos/internetarchivebookimages/with/14598564288/ OsvátA Palackposta 2014. augusztus 30., 20:37 (CEST)

A Commonson már elindult a projekt lapja: Commons:Internet Archive/Book Images collection. ✮ Einstein2 vitalap 2014. augusztus 31., 14:36 (CEST) @Einstein2: Nem semmi, köszi az infót! OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2014. augusztus 31., 15:52 (CEST)