Wikipédia:Kocsmafal (hírek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – hírek és újdonságok szekciója

Főlap  |  Hírek +  |  Kezdőknek +  |  Javaslatok +  |  Műszaki +  |  Források +  |  Helyesírási +  |  Fordítási segítség +  |  Képek +  |  Jogi +  |  Egyéb +


Kategóriajavaslatok +   |   Szavazás   |   Szavazási javaslatok   |   Véleménykérés


Enwiki, magyar üzenő +   |   Commons, magyar KF   |   Wikidata, társalgó +


Wikiforrás   |   Wikikönyvek   |   Wikidézet   |   Wikiszótár   |   Wikifajok

A Hírek szekcióban jelentheted be a Wikipédiával kapcsolatos külső vagy belső forrásból származó híreket, új sablonokat, műhelyeket, terveket és mindenféle egyéb dolgot, amik a cikkekkel vagy a Wikipédiával kapcsolatosak, hírértékűek, és nem tartoznak egy másik szekcióba vagy a közösségi portálra.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!Már az is baj, ha a wiki tudományos[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

[1]

Vigyázat, egyoldalúan tudományos a Wikipédia! How terrible! Vigyor – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. július 3., 09:52 (CEST)

Jó mi?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

http://inthecapital.streetwise.co/2014/07/01/national-archives-wikimedia/

Texaner vita 2014. július 3., 21:30 (CEST)

wow. ezek annyira jó példák, itthon is lehetne kezdeni valamit. Bár a magyar bürokratikus mentalitás... szinte kizártnak tartom, hogy bármit közkinccsé tegyenek. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. július 3., 23:43 (CEST)

Köszi a hírt, linket! Samat üzenetrögzítő 2014. július 20., 13:32 (CEST)

Pagony[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pagony szerkesztőtársunk e hónap 18-án személyes okoknál fogva lemondott adminisztrátori tisztségéről. Köszönjük eddigi tevékenységét, és bízunk abban, hogy szerkesztőként továbbra is számíthatunk rá. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. július 20., 13:23 (CEST)

Szeretném megköszönni Pagony eddigi adminisztrátori munkáját, és bízom benne, hogy a jövőben újra számíthatunk rá járőrként, adminként. Addig pedig jó szerkesztést kívánok neki, és olyan tevékenységet, ami a legnagyobb örömet jelenti neki a Wikipédiában. Samat üzenetrögzítő 2014. július 20., 13:26 (CEST)

Remélem, hogy csak egy pihenőnek bizonyul a tartózkodása, és hogy újraéled a kedve mindehhez. --Karmela posta 2014. július 20., 13:43 (CEST)

Sajnálom, s remélem, marad továbbra is a Wikin. --Sphenodon vita 2014. július 20., 14:24 (CEST)

A csudába! Jól csinálta. OsvátA Palackposta 2014. július 20., 16:29 (CEST)

Tudom, hogy ez itt nem valamiféle dicsérőfal, de nem tudom megállni, hogy ne tegyem közzé, véleményem szerint azon kevés adminok közé tartozott, akik szigorúan, következetesen, mellébeszélések nélkül, szűkszavú indoklásokkal végezték a dolgukat, csak egyetérteni tudok Osváth Andrással: jól csinálta. Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. július 20., 17:37 (CEST)

Én is nagyon sajnálom, hogy lemondott, mert szeretem és tisztelem Pagonyt. --Malatinszky vita 2014. július 20., 21:26 (CEST)

+1 Ogodej és társai! --Vadaro vita 2014. július 20., 21:44 (CEST)

:-( Kedves Pagony, visszavárunk! nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpgvita 2014. július 21., 00:52 (CEST)

Mint Nyiffi, én is visszavárlak. Hiányozni fogsz :( Alensha 2014. július 21., 20:40 (CEST)

Sajnálom, de megértem, hogy miért. Egyre elképesztőbb ezen a helyen az "adminutálat", mert valakit mindig utálni kell, lehetőleg azt, aki egyel több gombbal rendelkezik a többieknél, és abba is belekötnek, amit jól csinál az ember. szerintem az kéne ennek a közösségnek, hogy az összes admin lemondjon, ne legyen, aki csinálja a munkát, akkor majd talán a kekeckedőknek is feltűnne, hogy miért kellenek. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. július 21., 09:09 (CEST)

Köszönöm mindenkinek! --Pagony foxhole 2014. július 21., 18:36 (CEST)

Khm... Ez nyilván nem egy emlékfal, de Pagonnyal kapcsolatban nekem az első emlékem, hogy négy évvel ezelőtt, a regisztrálásom után pár órával azt írta nekem: „Az Isten megáldjon, most két szócikkünk lesz róla??”. Se puszi, se pá... De hát ez csak a modora és nem az admin-kompetenciája. Nem vitatom, hogy hasznos munkát végzett, de azokat is megértem, akik nehezen viselték, és akiknek nem fog hiányozni.Tao Kai 陶凯 Jiangfengshanyue.gifvita 2014. július 21., 18:47 (CEST)

Tao Kai, csak a tárgyilagosság kedvéért. --Pagony foxhole 2014. július 21., 20:20 (CEST)
Kedves Tao Kai! Puszi tényleg nem volt (itt a Wikiben nem szokás;-))), de volt tisztességes üdvözlés formájában (amint fennebb látszik). Ezt miért felejtetted el? Wikizoli vita 2014. július 21., 21:35 (CEST)

„Amavi iustitiam et odivi iniquitatem, propterea morior in exilio.” Itt olvastam, véletlenül. Akela vita 2014. július 21., 19:02 (CEST)

A Wikipédia (mondjuk) párszáz aktív szerkesztője közül heti átlagban 3-4 csinál akkora adminellenes zajt, hogy olykor úgy tűnik, vihar van. Pedig csak itt-ott fodrozódik egy-egy hullám. Megértem persze, hogy ha valakinek épp a szemébe megy a sós víz, az ezt utálja. Pláne, ha admin és direkt fröcskölik. OsvátA Palackposta 2014. július 21., 19:33 (CEST)

Nem szokás a frissen regisztráltakat, akik lófüttyöt sem tudnak még a Wikipédia belső működéséről, finoman terelgetni, hogy ne menjen el a kedve az egésztől, hanem inkább számon kérjük, ha valami böszmeséget művel a megátalkodott már az első 24 órában? Én csak megismerkedésünk körülményeit idéztem fel egy villanás erejéig, elnézést, hogy ez számomra nem volt kellemes. Egyébként meg nem halottról beszélünk, hogy csak a jó dolgokat felidézve szontyolkodjunk. Pagony sajnos sokszor, sokakkal kapcsolatban ment, mint a buldózer. Nyilván ilyen is kell, de nekem nem fog hiányozni adminként. Megjegyzem, érdemes lenne végignézni, hogy a heti átlagban 3-4 szerkesztő legtöbbször melyik adminnal kapcsolatban veri a habot, mert szerintem kevesen vannak olyanok, akik alle zusammen utálnának és gyűlölnének minden admint.Tao Kai 陶凯 Jiangfengshanyue.gifvita 2014. július 21., 23:06 (CEST)
(@Tao Kai: Pedig van néhány szerkesztő, akik alle zusammen minden admint utálnak, csupán azért, mert admin a titulusuk, és ezzel a szemükben azonnal a "gonosz klikk" megátalkodott tagjai. Olyan admin nincs, akinek lett volna konfliktusa az admintevékenysége miatt. Max, azok, akik nem csinálnak semmilyen érdemi admintevékenységet. Aki blokkol, aki laplevéd, aki töröl, azt mindig megtalálja valaki, akinek bögyében van az adminisztrátori cím, valószínűleg azért, mert tudja, hogy ő maga sosem fog olyat kapni. Ez két év adminisztrátori tapasztalattal mondom. Nem volt életem legvidámabb korszaka. Valószínűleg több hajam hullott ki, mint a megelőző 15 évben összesen. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. július 22., 09:45 (CEST))
Ezt kiegészíteném azzal, hogy sokan abban a képzeletben vannak tévesen, hogy akinek adminisztrátori bitje van az mindenhez adminisztrátorként is járul hozzá. Jelen helyzetben is jól látható, hogy Pagony a Tao Kai által idézett (és Pagony által behivatkozott) hozzászólást nem adminisztrátorként, hanem szimpla szerkesztőként tette meg. Ergo Tao Kainak nem Pagony adminisztrátorságával, hanem magával Pagonnyal volt (van) baja, és ez ugyanúgy létezne, ha Pagony az idézett hozzászólását adminisztrátori bit megléte nélkül tette volna meg. Összefoglalva: Tao Kainak Pagony szerkesztőként sem hiányzik illetőleg hiányozna. Ennek a "konfliktusnak" az itt és most történő felemlegetése (főleg egyre mélyebbre belemenve) viszont a földön fekvő rugdosásának felel meg. Ez viszont senkinek sem hiányzik – remélhetőleg! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. július 22., 10:04 (CEST)

Pagony, sajnálom, hogy eleged lett, de megértelek. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. július 22., 09:59 (CEST)

Sajnálom, hogy Pagony kiemelte a diskurzustérből ezt: [2]. Annak kapcsán, hogy mit gondolok róla, mint szerkesztőről, meg hogy a földön rugdosom.Tao Kai 陶凯 Jiangfengshanyue.gifvita 2014. július 22., 10:34 (CEST)

Sokat gondolkoztam, hogy hozzászóljak-e a témához, de ha már ilyen sokáig tart... És úgyis én vagyok, ha nem is a rossz (az a vandáloknak van fenntartva), de a csúf mindenképp... Szóval elmondanék néhány dolgot.

Az sarkított, hogy itt az adminoknak csak a megerősített szerkesztőkkel lett volna problémájuk, maga Pagony is fogalmazott meg nem éppen hízelgő kritikát egy wikitanács-választáson induló jelölttel szemben a wikitanács-választás után (hogy korrekt legyek, arra a kérdésre válaszolva, hogy miért szavazott a kérdező indulóra nemmel). Igaz, itt azt lehet mondani, hogy nem mondta volna ki, hogy miért, ha az illető nem kérdezett volna rá. Amin kiakadtam, az az volt, hogy olyat várt el az illetőtől, amit őnála nem érzékelek (Azért szavaztam ellened, mert konfliktuskezelői módszereid alapján nem tartalak alkalmasnak a WT-tagságra.): aki tényleg képes némelykor elveszíteni a türelmét, az miért tartja jó indoknak ezt (pl. amikor a Japán házasság szócikkhez akart segítséget nyújtani és mivel a kezdő szerkesztő nem vette észre, min ügyködik Pagony, ettől Pagony mérges lett, úgy kellett visszakönyörögni egy másik, régi szerkesztőnek, hogy félreértették egymást a kezdő szerkesztővel, igaz a félreértés tisztázása után megenyhült a kezdő szerkesztővel szemben). Azért nem írom le a wikitanács-választáson induló szerkesztő nevét, mert nem tudom, mit szólna hozzá, mivel nem szólt hozzá és én tisztelem és becsülöm a meg nem nevezett illető személyt.

Az is tény viszont, hogy pl. a Kisbolygóműhely-vitában korrekt maradt a válaszolásban, pedig ott rövid, átmeneti feszültség is fellobbant (nem Pagony vagy a meg nem nevezett személy mondata miatt, hozzáteszem). És ő tudja, ki köti össze a Kisbolygóműhely-vitát a fenti körülírással.

Említhettem volna más esetet is, amely ez ellen a mondat szól, de hagyjuk.

Arról ábrándozok amúgyis, hogy egyszer évtizedek múlva bármilyen tisztség megválasztása esetén mérce lesz majd egy konkrétabban megfogalmazott jó pedagógiai érzékkel való rendelkezés, tehát nemcsak a wikipédia használatának ismerete, amihez olyan viták adják majd a támpontot, ahol vagy az volt a téma, hogy bánjunk az új szerkesztőkkel vagy az, hogy bánjunk azon személyekkel, akik POV-szerkesztéseket is csináltak ugyan, de elveszíteni se akarják tisztségtől függetlenül a szerkesztők őket valamely oknál fogva (pl. Voxfax esetében volt ilyen beszélgetés). Ehhez pedig tréningnek a wikitisztviselők wikitalálkozókon olyan helyzetgyakorlatokat (esetleg wikiszínházi bemutatót valamely konkrét darab alapján) tartanak, amelyről szituáció szintjén legközelebb érzik azt, hogy ha nem is teljesen, de mégis olyan, mintha konfliktusként ezt ők megélték vagy esetleg megélhették volna, csak aztán más élte meg a wikipédiában.

Az is tény, hogy az allapozást tőle tanultam el (Vágvölgy), de mire elkészítette az allapot, nem értette, miért szerkesztettem addig élesben is ugyanazt a magam által elkezdett szócikket, pedig azért, mert úgy voltam vele, hogy a kettőt össze lehet olvasztani és legalább addig se ülök tétlenül.

Az is tény, hogy a Buzilláról Felícia magyar királynéra való átnevezésben ő adta nekem azt a tanácsot, hogy kérjek tanácsot másoktól, akik középkorászok és össze is sikerült toboroznom néhány kérdezőt, akik passzolták vagy helyeselték az átnevezést (illetve volt, aki pedig elvetette a szócikk önálló létezését, mivel szócikknek nem volt túl nagy).

Azt is megértem, sőt becsülöm, hogy lemondott, hiszen ez épp olyan volt, mint mikor Prosperó eltöri a varázspálcát a Vihar végén. Apród vita 2014. július 22., 12:30 (CEST)

Végtelenül ízléstelen ebből a dologból ennyi kilobájtnyi hozzászólást generálni. Gondol valaki még Pagonyra is? Vagy csak arra, hogy ürügy van megmondani a teljesen fölösleges frankót? OsvátA Palackposta 2014. július 22., 13:28 (CEST)

??? 1. Hol van meghatározva a wikipédiában a hozzászólások bájtszáma? 2. Ha a bekezdéseket elolvasod, akkor szemmel látható, hogy ő majdnem minden bekezdésben benne szerepel. 3. Wikipédia:Feltételezz jóindulatot!#Másokat vádolni rosszindulattal. Ez ha jól sejtem, nemcsak a kezdők és nemcsak a szócikkek esetében igaz. 4. Egyetlen hozzászólásom volt, azt is az inspirálta, hogy Tao Kai egyedül volt és nem biztos azért, mert neki van csak kritikája. 5. Ha jól látom, a Wikipédia viselkedési irányelvei és útmutatói között szerepel a Wikipédia:Őrizd meg a hidegvéred!. Utóbbi mondatod nem az volt, pedig ha jól sejtem, ennek elvben minden szituációban érvényesülnie kell. 6. A két hangulatkeltő szóról (ízléstelen, frankó, utóbbi szleng is, ami durva dolognak számít, mivel én egyetlen szlenget se használtam másokkal szemben) is megvan a véleményem, de hagyjuk. Apród vita 2014. július 22., 13:56 (CEST)

Én már csak ilyen bunkó vagyok. A lényeget nem értetted meg, de az is mindegy. Lehet indítani bármikor, bárkivel kapcsolatban egy véleménykérést. Ahhoz soha senki nem szedte össze magát. Most meg él a rúgjunk még bele lehetőségével. Előveszi a mélytudatából régi kis sérelmeit. Szánalmas (ez nem szleng, ugyebár?). OsvátA Palackposta 2014. július 22., 15:15 (CEST)

Pagony érdemei elismerése mellett azért a szentté avatását én sem támogatnám. Tao Kai és Apród nincsenek egyedül, ez inspirálja a hozzászólásomat. Tökjó dolgokat is csinál Pagony, ahogy sokan mások is. Néha őt is elragadják az érzelmei, ahogy másokat is. Rob beszól… 2014. július 22., 15:03 (CEST)

Wikitábor 2014[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok!

Szerveződik az idei tábor: [3]

Jelentkezési határidő: július 28. hétfő éjfél.

Támogatást lehet kérni. Szervezésben lehet segíteni! :)

Gyertek!!! Jó lesz! Voglia vita 2014. július 22., 18:38 (CEST)

Várok jelentkezőt a tábori póló megdizájnolására. Voglia vita 2014. július 22., 19:04 (CEST)

A fotoséga mi? Esetleg fotosétáról van szó? A résztvevők fotóznak vagy őket fotózzák? Wikizoli vita

Sétálni, nézelődni, fotózni, feltölteni commonsra. Voglia vita 2014. július 28., 13:55 (CEST)

Szóval, gyertek, jelentkezzetek! Támogatással kapcsolatban tőlem lehet kérdezni. Utazás, szállás, belépőket támogatja a Wikimédia Magyarország Egyesület beszámolóért, előadásért vagy bármi hasznosért cserébe. Voglia vita 2014. július 28., 13:55 (CEST)

Ez így hirtelen jött, túl rövid határidővel... :( Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. július 28., 15:22 (CEST)

Új téma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lelőtt maláj gép: rajtakapták az orosz kormányt, hogy belenyúlt a Wikipédiába --Vadaro vita 2014. július 22., 22:45 (CEST)

Ez vicc? (Nem értem!) Esetleg elírtál valamit? Rossz a cím! Wikizoli vita 2014. július 22., 22:51 (CEST)

Persze, hogy elírtam! Itt a jó link: Lelőtt maláj gép: rajtakapták az orosz kormányt, hogy belenyúlt a Wikipédiába --Vadaro vita 2014. július 22., 23:05 (CEST)

Tisztségviselő választás 2 in 1[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok!

RepliCarter szerkesztőtársunk újra jelölte magát adminisztrátornak és bürokratának. Augusztus 8-ig lehet leadni a szavazatokat az alábbi két lapon:

--Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. július 26., 14:49 (CEST)

Nem mindenki vette észre, hogy itt is, ott is külön szavazni kéne. --Karmela posta 2014. július 27., 22:33 (CEST)