Wikipédia:Kocsmafal (hírek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – hírek és újdonságok szekciója
A Hírek szekcióban jelentheted be a Wikipédiával kapcsolatos külső vagy belső forrásból származó híreket, új sablonokat, műhelyeket, terveket és mindenféle egyéb dolgot, amik a cikkekkel vagy a Wikipédiával kapcsolatosak, hírértékűek, és nem tartoznak egy másik szekcióba vagy a közösségi portálra.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!

Wikimánia 2014[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok!

Tudom, hogy kissé kezdi aktualitását veszíteni, de az augusztusi Wikimániáról szóló beszámolómat itt találjátok, egy rövid róla szóló blogbejegyzést pedig itt.

Jó olvasgatást! Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 22., 00:13 (CEST)

Puskás Zoli adminválasztása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására/Puskás Zoli (admin) lapon megnyílt a szavazási lehetőség. --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. szeptember 25., 13:50 (CEST)

ha-sokat-hasznalja-a-wikipediat-akkor-ezt-mindenkeppen-nezze-meg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

ha-sokat-hasznalja-a-wikipediat-akkor-ezt-mindenkeppen-nezze-meg --Texaner vita 2014. szeptember 26., 18:55 (CEST)

Kipróbálta valaki, hogy mi ez, mennyivel lesz jobb tőle a wiki és mennyivel lassabb?--Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. szeptember 26., 19:03 (CEST)

http://www.wikiwand.com/random/hu --JulesWinnfield-hu vita 2014. szeptember 26., 19:23 (CEST)

Ez nem válasz Rlevente kérdésére. Jó lenne, ha valaki válaszolna rá. És pl. nem akarok próbálkozni, csak ha tényleg érdemes, akkor töltöm le. Wikizoli vita 2014. szeptember 26., 20:02 (CEST)

Nem töltöttem le, de a bemutatója alapján mutatósnak és praktikusnak néz ki. (Ha jól értem, ez egy szkin, amit akár a Vector helyett is használhatsz: átrendezi az oldalt, meg kicsit máshogy is működik). Talán kipróbálom a hétvégén. Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 26., 20:23 (CEST)

Most nem azért, de akinek a Wikipédia átláthatatlan... Komolyan: a WikiWanddal átláthatóbb az oldal? Az egyetlen, ami érne belőle valamit, az a balra kihozott tartalomjegyzék, de az is csak akkor, ha a tartalomjegyzék mögött tartalom is van (vagyis csak kiemelt vagy jó szócikkeknél). Amúgy annyi a különbség, hogy szééép nagy betűkkel van megjelenítve a cikk, óóriási képekkel, ez ma divat hírportáloknál is. Esetleg még annak jó, aki csak olvassa a wikit, mert szerkesztésgombot nem találtam, se userlapot, se figyelőlistát, se semmit. Példaképpen rákerestem a Károlyi-kert cikkre, amit mostanában fejlesztgetek. Hát tényleg gyönyörű. :-) - Tündi vita 2014. szeptember 26., 20:29 (CEST)

A betűtípus más (kétféle betűtípus választható), nagyobb méretű, a képek is nagyobbak. Az oldal látványosabban jelenik meg. Lehet szerkeszteni az oldalt.
Hátrányok, amiket eddig észrevettem: a "Látszer" nem működik; a keresési találatokra nem lehet visszalépni; lassabb betöltődés; az infobox balra igazítva jelenik meg.
Kikapcsoltam.
misibacsi*üzenet 2014. szeptember 26., 22:49 (CEST)

Köszönöm, Misibácsi, nekem ennyi elég. Wikizoli vita 2014. szeptember 26., 23:16 (CEST)

Néhány kép a google-tól: képek --B.Zsolt vita 2014. szeptember 27., 00:07 (CEST)

Ezek alapján úgy tűnik, hogy az olvasóknak jobb lehet, a szerkesztőknek nemigen... --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. szeptember 27., 09:19 (CEST)

Nagyjából én is erre jutottam tegnap este. De mivel a Wikipédia felhasználóinak kb. 99%-a olvasó (de nem szerkesztő, valamivel több mint félmilliárd ember), igencsak hasznos lehet egy olyan változtatás, amivel számukra élvezhetőbb, általuk kedveltebb lesz a Wikipédia. Ha a projekt ezáltal népszerűbb és látogatottabb lesz, az mindenki érdeke. Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 27., 11:35 (CEST)
Végül is, felőlem használhatják, bár én olvasóként sem látok más különbséget, mint hogy más és nagyobb a betűtípus, és a képek is nagyobbak. - Tündi vita 2014. szeptember 28., 11:21 (CEST)

Nekem tetszik, áttekinthetőségével, apró plusz funkcióival, logikus felépítésével sokat ad az olvasási élményhez. Nyilván nem szerkesztőknek szánták. --BáthoryPéter vita 2014. szeptember 28., 22:13 (CEST)

Szerkesztői statisztikák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A mai napot a statisztikáknak szenteltem, és frissítettem a statisztikákban felhalmozott másfél évnyi elmaradást, plusz készítettem újakat is:

A statisztikákat remélem nem csak öncélúan csináltam: korábban többen említettétek, hogy használjátok, nézegetitek őket.

Az utolsó kettő újdonság:

Volt róla szó, hogy pl.

Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 28., 21:42 (CEST)

Nagyon örülök, hogy megcsináltad:) És köszönöm szépen, rendkívül érdekes. A kérdésem az, hogy a portálszerkesztések is benne vannak-e, mert én rengeteget szerkesztek ilyesmit, a szerkesztésszámom pedig ehhez képest alacsonynak tűnik. Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. szeptember 28., 21:45 (CEST)

Valamennyi névtérbeli, nem törölt szerkesztés benne van (=azok, amiket a publikus laptörténet tartalmaz). Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 28., 22:31 (CEST)

És ahogy elnézem a véglegesen blokkoltak is az inaktívak közt vannak (Paxfax), pedig az egy másik eset. Bár valószínűleg ezt nem lehetett elkerülni. Mindenesetre voltak köztük meglepetések (pl. megdöbbentem, hogy Konstant hónapok óta nem szerkeszt, bár lehet, hogy ez csak ideiglenes, vagy Nyár94 2013-as visszavonulása is csak most tűnt fel). – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Apród (vitalap | szerkesztései)

Ha nagyon akarnám, el lehetne kerülni, hogy a véglegesen blokkoltak benne legyenek, de ilyen igény eddig nem érkezett. Éppen a meglepetések miatt készül: érdemes megnézni, ki az, aki nem jelentkezik egy ideje. Tegnap frissítettem a listákat. Samat üzenetrögzítő 2014. október 11., 20:15 (CEST)

Szavazás indult a szerkesztői csoportokról és jogaikról[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikipédia:Szavazás/Szerkesztői csoportok és jogaik, 2014

Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 28., 22:29 (CEST)

Mindenhol megvan a legalább 10 szavazat és 100%-os támogatottság. --Tacsipacsi vita 2014. október 4., 13:57 (CEST)

Én úgy látom, hogy sajnos nincs tömeg a fenti szavazáson, így arra kérek mindenkit, aki eddig nem szavazott, hogy menjen és tegye meg! Még 1 nap van hátra. Hajrá! OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2014. október 11., 19:55 (CEST)

Mit tartalmaz a magyar Wikipédia?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szócikkek megoszlása a magyar Wikipédián 2014 október 10-én

Sziasztok! Lassna két éve, hogy készítettem egy statisztikát a szócikkek megoszlásáról a magyar Wikipédián. A statisztikát az alkalmazott infoboxok alapján készítettem, némi átfedés is lehet bizonyos kategóriáknál (különösen Szinnyeinél). Ez a felmérés eléggé szubjektív, nem kell teljesen komolyan venni, pusztán csak érdekességképp hoztam létre. Történtek változások, sok témakör kisebb lett, néhány helyen van jelentős változás, de összességében úgy látom, alig-alig változott valami. --B.Zsolt vita 2014. október 10., 00:35 (CEST)

Köszönjük! Segíts kérlek értelmezni! Mi az a több mint 50%-os szürke terület? --Karmela posta 2014. október 10., 05:18 (CEST)

Az a több mint 50% nyilván az egyéb kategória (infobox nélkül vagy nem számba vett infoboxszal). – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. október 10., 10:30 (CEST)

Igen, köszönjük, és tényleg jó lenne kicsit többet tudni a módszertanról. Csak az infoboxokat vetted figyelembe a csoportosításnál? Melyeket? Nem találom pl. az {{Uralkodó infobox}}ot, ami pedig majdnem 3000 cikkben szerepel. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. október 10., 08:39 (CEST)

Tényleg érdekes, de még a több mint 3500 helyen szereplő horvát település „infobox” is hiányzik. Meg a mexikói településes is, bár az kevés helyen (100-nál kicsit kevesebb) van használva egyelőre, de mégiscsak szívügyem :) Zerind üzenőlap 2014. október 10., 08:46 (CEST)

Infoboxok alapján történt a statisztika elkészítése, hiszen nagyon ritka, hogy egy cikkben kettő is legyen. A két évvel ezelőtti statisztikát frissítettem, ha vannak azóta már nagyobb számban alkalmazott infoboxok, akkor azokat is beleveszem. Írjátok nyugodtan a tippeket és pár nap múlva készítek egy pontosabb ábrát. --B.Zsolt vita 2014. október 10., 14:48 (CEST)

Talán egyszerűbb lenne kitalálni, melyik infobox hiányzik, ha a felsorolás mondjuk ábécérendben lenne. Amit így hirtelen nem látok, a {{történelmi település infobox}}(?), {{kráter infobox}}(?), {{zenész infobox}}(?). Nem sorolom tovább, mert közben megtaláltam a Kategória:Infoboxsablonokat, és úgy tűnik, elég sok lenne még. Nem lehet automatikusan felismerni a még hiányzókat? – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. október 10., 16:34 (CEST)

Olyanokat kerestem, amiből sok van. Nem is célom, hogy mind rajta legyen, csupán a fontosabbak. --B.Zsolt vita 2014. október 10., 17:03 (CEST)

Ja, az más. De azért az ábécérend még mindig jól jönne. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. október 10., 17:23 (CEST)

A beillesztett sablonok száma alapján csökkenő sorrendben van. Korábbi statisztikák: user:B.Zsolt/Mit tartalmaz a magyar Wikipédia? --B.Zsolt vita 2014. október 10., 22:18 (CEST)

Valahol kétezer és kétezer-ötszáz között van azoknak a cikkeknek a száma, amelyekbe be van illesztve a {{labdarúgó-játékvezető infobox}}(?) sablon. Ezek miért nem szerepelnek a statisztikában? Amúgy nagyon érdekes és ötletes metodikájú ez a statisztika, de elvesz az értékéből, hogy hiányosnak tűnik. --Malatinszky vita 2014. október 11., 20:45 (CEST)

A javasolt infoboxokat hozzáadtam, a 100 alattiakat letöröltem. Így kevésbé zsúfolt és jobban áttekinthető. :) --B.Zsolt vita 2014. október 15., 20:31 (CEST)

A lap eredeti címe: „http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipédia:Kocsmafal_(hírek)&oldid=15217533