Wikipédia:Kocsmafal (hírek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – hírek és újdonságok szekciója

Főlap  |  Hírek +  |  Kezdőknek +  |  Javaslatok +  |  Műszaki +  |  Források +  |  Helyesírási +  |  Fordítási segítség +  |  Képek +  |  Jogi +  |  Egyéb +


Kategóriajavaslatok +   |   Szavazás   |   Szavazási javaslatok   |   Véleménykérés


Enwiki, magyar üzenő +   |   Commons, magyar KF   |   Wikidata, társalgó +


Wikiforrás   |   Wikikönyvek   |   Wikidézet   |   Wikiszótár   |   Wikifajok

A Hírek szekcióban jelentheted be a Wikipédiával kapcsolatos külső vagy belső forrásból származó híreket, új sablonokat, műhelyeket, terveket és mindenféle egyéb dolgot, amik a cikkekkel vagy a Wikipédiával kapcsolatosak, hírértékűek, és nem tartoznak egy másik szekcióba vagy a közösségi portálra.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!


Jó kis évforduló[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Örömmel tájékoztatom a nagyérdeműt, hogy ma, 2014. augusztus 19-én ünnepli 1. születésnapját a Jó szócikk státusz itt, a huwikin. Sokszori nekifutás után sikerült létrehozni ezt az intézményt, a működtetése viszont annál zökkenőmentesebb volt. Számításaim szerint (amik viszont lehet, hogy nem teljesen pontosak), az elmúlt 1 évben:

Eme évforduló örömére átnyálaztam a fenti kategóriában lévő munkalapokat, és mindenkinek, aki az elmúlt 1 évben jelölt vagy véleményezett cikket, adtam egy kis díjat. Aki véletlenül kimaradt, nálam jelentkezhet érte. Ami jár, az jár. :-)

Néhányan visszakérdeztek, hogy miért kapják, amikor esetleg csak egy alkalommal vettek részt véleményezésben, de szerintem az 1 hozzászólás is több, mint a nulla, és minden hozzászólás értékes, segít fenntartani a Jó szócikk intézményét és növelni a huwiki minőségét.

Szóval csak így tovább, reméljük, jövő ilyenkor már bőven túl leszünk a 100. Jó szócikken is! - Tündi vita 2014. augusztus 19., 17:23 (CEST)

Gratulálok mind a cikkíróknak, mind a lebonyolítónak! Szép munka volt Tünde! Neked is járna ezért egy díj! :) --B.Zsolt vita 2014. augusztus 19., 23:30 (CEST)
Hát, ez messze nem csak az én érdemem, sőt. Arra pedig még nem vagyok rászorulva, hogy magamnak osztogassak díjakat. :-) - Tündi vita 2014. augusztus 20., 17:02 (CEST)
@Hujber Tünde: Erre érdemes lenne írni egy blogbejegyzést! Hm? ;-) OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2014. augusztus 31., 14:32 (CEST)

Köszönjük a véleményezők munkáját, gratulálok a cikkíróknak! Samat üzenetrögzítő 2014. augusztus 31., 14:35 (CEST)

2015-től érdemes lenne kitenni a jó cikkeket is Kezdőlapra. OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2014. szeptember 9., 21:06 (CEST)
Symbol support vote.svg támogatom és lehet, hogy írok egy blogbejegyzést is. Neked küldjem majd? - Tündi vita 2014. szeptember 16., 16:38 (CEST)
Symbol opinion vote.svg megjegyzés Ezt inkább írjátok ki szavazásra, itt elég kevesen fogják olvasni. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. szeptember 16., 18:14 (CEST)
Nekem pl. küldheted. Kész bejegyzést, linkekkel és lehetőleg legalább 1 mutatós képpel. Köszi! Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 16., 17:25 (CEST)

Új lehetőség: legördülő menü a gyakori szerköfökkel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Újabban ha akarod, akkor a szerkesztési összefoglalód alatt megjelenik egy legördülő menü a népszerű szerköfökkel. Kattintással választhatsz egyet, és kiegészül vele az összefoglalód.

Alapesetben ki van kapcsolva ez az eszköz, és így tudod bekapcsolni a magad számára:

  • Beállítások
  • Szerkesztést könnyítő segédeszközök
  • Gyakori szerkesztési összefoglalók.
Kiválasztod,
elmented.

A lista kiteljesítésén és a helyes szövegen még ötölünk, kapcsolódj be te is itt: Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)#Gyakori szerköfök: magyar szövegek.

--Karmela posta 2014. szeptember 7., 11:58 (CEST)

Átnevezéssel kapcsolatos változások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok!

Az azonosítók egységesítésének az a célja, hogy mindenki, aki valamelyik Wikimédia-wikiben, -közösségben közreműködik, egyedi azonosítóval rendelkezzen. Ennek az egyik előnye, hogy ha ismersz valakit az angol Wikikönyvekben, arról a magyar Wikipédiában is tudod, hogy ugyanaz a szerkesztő, ha az azonosítójuk azonos. Másik előnye, hogy egy csomó műszaki fejlesztésnek, új eszköznek az az akadálya, hogy az azonosítók nem azonosítják a felhasználókat. Ennek egyik lépése volt a központi azonosítás/egységes bejelentkezés/globális azonosító (leggyakrabban ezen nevek valamelyikén fut) bevezetése már évekkel ezelőtt, aminek a segítségével összevonhatóak azok a különböző Wikimédia-wikiken használt fiókok, amiket te használsz. Az elmúlt 1-2 évben regisztrált új szerkesztők automatikusan ilyen fiókot kaptak, a régieknek kézzel kell(ett) ezt bekapcsolniuk, és a fiókjaikat egyesíteni. Attól kezdve, hogy ezt bekapcsolták, az egységesített fiókok nevében sehol sem lehet már regisztrálni, azonban korábbi regisztrációk miatt sok helyen előfordul, hogy a különböző wikiken különböző személyek kapcsolódnak ugyanahhoz a névhez. Ennek az állapotnak a megszüntetése a az egységes bejelentkezés véglegesítése. Ez azonban technikai, jogi problémák és a közösségi döntések hiánya miatt évek óta lassacskán halad, de mára elszánták magukat a fejlesztők és a döntéshozók, hogy előre kell lépni.

Az előrelépés következő lépése az lesz, hogy szeptember 15-én, 1 hét múlva a bürokraták elvesztik az átnevezési jogukat. Ennek az a háttere, hogy a helyi bürokraták, amikor átneveztek valakit, akinek globális fiókja volt (márpedig az utóbbi időben már minden új szerkesztőnek az van), akkor a helyi fiókot leválasztották a globálisról, azaz csak itt nevezték át, mindenhol máshol megmaradt a régi neve. Ez mindenféle érdekes és nehezen feloldható problémát okozott, idővel egyre többet. És egyre távolabb tolta a fiókok egységesítését, egyre több törött fiók jött létre.

Ezután az átnevezéseket csak globálisan (a Meta-wikin) lehet elvégezni, azaz úgy, hogy az adott nevet az összes wikin, ahol csak az egységes fiókhoz csatolt, egyszerre átnevezik. Erre jelenleg a stewardok (helytartók/gondnokok) technikailag képesek, de egyrészt nem győznék a sok igényt, másrészt nem is fedik le a Wikimédia-mozgalom több száz nyelvét. Ezért létrehoztak egy új felhasználói csoportot, a globális átnevezőt, amit a helyi, régóta hivatalban álló, tapasztalt és aktív bürokratáinak ajánlanak fel. Ehhez a Meta-wikin kell jelentkezni a helytartóknál, és egy választásfélén is át kell esni.

A helyi átnevezési kérelmeket átmenetileg továbbra is a helyi bürokraták fogják kezelni, adminisztrálni, de magához az átnevezéshez egy globális átnevezőre vagy helytartóra van szükség. Megjegyzem, hogy globális átnevezők elég speciális jogkört kapnak, és számos olyan átnevezési eset van, amit csak a helytartók tudnak megvalósítani.

A fiókok egységesítésének folyamatát tervezik felgyorsítani, de összességében egy több hónapos, sok közösségi megbeszélést és problémát hordozó folyamatról van szó. Lassacskán próbálnak majd előre haladni úgy, hogy előbb az egyszerűbb eseteket oldják meg, és így haladnak az egyre összetettebb, több konfliktust jelentő lépések felé. Nagyjából: a következő lépés talán az lesz, hogy a még nem egységesített fiókok esetén, ahol nincs ütközés a különböző wikikben, bekapcsolják a globális bejelentkezést; ezután elkezdik feloldani a konfliktusokat lépésről lépésre, míg a végén már minden azonosító globális és egyedi lesz. Ezután már semmi akadálya a különböző nevű fiókok összevonásának, globális figyelőlistának, vitalapnak és hasonlóknak. Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 7., 21:16 (CEST)

Bürokratákra és átnevezésre vonatkozó lapok módosítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Az eggyel feljebb található szakaszban leírt, közelgő változások miatt az elmúlt héten átdolgoztam sok olyan lapot, amik a bürokratákkal vagy az átnevezéssel kapcsolatosak. Ha már át kellett dolgozni a lapokat, igyekeztem a már nem aktuális dolgokat kihagyni, és frissíteni az útmutatókat az aktuális gyakorlatnak illetve a globális irányelveknek megfelelően. Az alábbiakban próbálom összefoglalni, milyen jelentősebb változtatásokat végeztem, és arra kérnélek benneteket, nézzétek meg a változásokat figyelmesen, és döntsetek arról, hogy 1) van-e a változtatásoknak olyan része, amivel valaki nem ért egyet és közösségi megbeszélést igényel, 2) a változtatások érvénybe léptetéséhez szükségesnek tartotok-e valamilyen formálisabb szavazást tartani.

1. Megváltoztattam a bürokrataüzenő felépítését (ez első ránézésre nem feltétlenül látszik): bár az egyes ügyek eddig is allapokon voltak, de azok önállóan nem voltak életképesek. Most szétválasztottam az egyes, különböző ügytípusokra vonatkozó lapokat, és mindegyik kapott egy útmutatót a tetején, amibe le van írva, hogy az adott lapon milyen kérelmeket lehet benyújtani és hogyan:

2. Ami fontos, hogy ezeknek a lapoknak a tetején vagy egy-egy, több fülből álló útmutató, amik újak:

Utóbbiakat gyakorlatilag újonnan írtam, így fontos lenne, hogy többen átolvassátok őket.

3. Emellett több technikai jellegű módosítást csináltam (automatikus linkek, sablonok és hasonlók), de ezeknek a közösségi jelentősége kisebb.

4. Kisebb változtatásokat végeztem a Wikipédia:Bürokraták lapon.

5. Jelentősebb módosításokat végeztem a Wikipédia:Azonosító megváltoztatása lapon.

Ha valakinek kérdése lenne, igyekszem válaszolni rá. Köszönöm, hogy időt szántok a fenti változások áttekintésére! Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 7., 23:48 (CEST)

Ezek ésszerű változtatásoknak tűnnek. Köszönet a munkádért. Malatinszky vita 2014. szeptember 9., 12:11 (CEST)

Folyamatában követtem munkádat, azért hatalmas köszönet jár Neked. Véleményem szerint az ilyen globális technikai módosítással járó irányelv/útmutató/egyéb közösségi lap módosítást nem szükséges szavazni, azok a technikai módosítás megvalósulása után per definitio életbe lépnek. Hülyeség lenne emberkedni a bürokraták átnevezési joga fenntartása mellett, ha egyszer az technikailag nem lehetséges.

Ami a kisebb korrekciókat, update-eket illeti, már vagy 5-6 éve megbeszéltük, hogy nem szükséges szavazni róluk, csak azokról, amely a szerkesztők munkáját, egymással való kommunikációját olyan jelentős mértékben befolyásolja, hogy ahhoz a közösség egyetértése szükséges. --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. szeptember 9., 12:18 (CEST)

Köszönet az átdolgozott lapokért és az összefoglalókért! Úgy gondolom ezek olyan iránykövetések, amelyeket nem kell megszavaztatnunk. OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2014. szeptember 15., 20:02 (CEST)

Politikaműhely: indulni próbál[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikipédia:Politikaműhely. Indulni próbál. Nem én indítottam. Tetrodotoxin. Aztán meglátjuk, meddig. Sok sikert a műhely működtetéséhez. Lásd még: Szerkesztővita:Vander#Politikaműhely Apród vita 2014. szeptember 10., 02:29 (CEST)

Módosító javaslat a szavazási irányelvhez[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenSamat üzenetrögzítő 2014. szeptember 19., 22:05 (CEST)

A szavazási irányelvet módosító javaslat került benyújtásra. A javaslat szövege megtalálható és véleményezhető a Szavazási irányelv módosítása, 2014 oldalon. --Puskás Zoli vita 2014. szeptember 12., 09:53 (CEST)

A szavazási irányelv módosításával kapcsolatos szavazás elindult! Szavazni itt lehet.Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 19., 22:05 (CEST)

Internet Explorer 7 böngészőt használók figyelmébe![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Azt olvasom a Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)#Tech News: 2014-38 helyen, hogy az Internet Explorer 7 alatt a JavaScriptben készült eszközök és scriptek szeptember 18-tól kezdve nem fognak működni a Wikipédia keretei között. Ez egy sor eszközt érint, tehát át kell térniük újabb böngészőre. --Karmela posta 2014. szeptember 15., 14:56 (CEST)

Most ideírok egy időbélyeget: 2014. október 15., 14:57 (CET), nehogy azelőtt archíválódjon ez a hír. Szeptember 18-tól nagyon is érdekes lehet. --Karmela posta 2014. szeptember 16., 21:04 (CEST)

Fordítás segítő program (Minority Translate)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A mai napon sikerült felinstallálni és beüzemelni az Észt Wikimédia Egyesület által készített fordítást segítő programot Wikipédia:Minority Translate az Wikimédia Egyesület vendég gépére. Amennyiben bárki érdekel az eszköz egyeztetés után megmutatom a használatát. Az időpontot tekintve nyugdíjas lévén kellően rugalmas vagyok. --Texaner vita 2014. szeptember 17., 14:52 (CEST)