Wikipédia:Kocsmafal (hírek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – hírek és újdonságok szekciója
A Hírek szekcióban jelentheted be a Wikipédiával kapcsolatos külső vagy belső forrásból származó híreket, új sablonokat, műhelyeket, terveket és mindenféle egyéb dolgot, amik a cikkekkel vagy a Wikipédiával kapcsolatosak, hírértékűek, és nem tartoznak egy másik szekcióba vagy a közösségi portálra.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!


Meghívó a Közép- és kelet-európai Wikimédia-konferenciára[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Idén Kijevben lesz a Közép- és kelet-európai Wikimédia-konferencia, december 19-21-én (péntek-vasárnap).

Mindenkit bátorítanék arra, hogy vegyen részt, ismerje meg, mivel foglalkoznak a környező országok wikipédistái, milyen területeken vannak sikereik és kudarcaik, mit lehet tanulni másoktól.

A részvételhez utazási támogatást lehet igényelni az egyesülettől. Ha máshogy nem lehetséges, elképzelhető kétnapos részvétel is (ha valaki csak szombat–vasárnap tudna részt venni).

Kérlek, jelezzétek részvételi szándékotokat minél hamarabb a szervezőknek a regisztrációs űrlap segítségével, és nekem is, hogy tudjuk, ki fog részt venni Magyarországról.

Samat üzenetrögzítő 2014. november 23., 14:47 (CET)

az ukrán wiki-n tapasztalható (?) homofóbiával is fogtok foglalkozni? csakmert az ilyesmit illik komolyan venni, pláne ha helyben konferencia lesz. Taz vita 2014. november 30., 21:14 (CET)

MTVA dokumentumfilm - Wikipédiából vett szöveggel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ma volt az M1-en egy 25 perces dokumentumfilm a koreai sorozatokról. Nézem, nézem, olyan ismerősek ezek a mondatok. Naná. Mert innen vannak: koreai dorama. Méghozzá minimális változtatásokkal (kötőszók). Itt meg lehet nézni a YouTube-on. Kredit természetesen nulla. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. november 29., 18:25 (CET)

Ez ne legyen "természetes", ilyenkor az Egyesület reklamálhatna, egyik feladata az olvasók tájékoztatása. misibacsi*üzenet 2014. november 30., 08:36 (CET)
Főleg a módosítások fő szerzője reklamálhatna, sőt kártérítést is kérhetne azért, hogy az ő felhasználási engedélyét nem tartották be: a cc-by-sa licencben a BY azt jelenti, „nevezd meg!” Mert szerintem az egyesület tehetetlen jogilag, mivel nem az ő szerzői jogai sérültek meg, de persze az én véleményemnél sokkal jobb lenne egy jogászé. Oliv0 vita 2014. november 30., 20:14 (CET)
Az én vagyok, de ügyvédet azért nem fogok drága pénzen felfogadni ezért :) Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. december 1., 23:12 (CET)

Basszus, Timi, nem gondoltam volna rólad, hogy a tévéből lopod a koreai cikkeid szövegét! :-) --Malatinszky vita 2014. november 30., 20:32 (CET)

Publikus lesz a Nature teljes archívuma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hír itt. Lehet, hogy csak olvasható, de forrásnak akkor is tökéletes. Lehet élesíteni a {{CitPer}}(?) és a {{Cite journal}}(?) sablonokat. Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. december 2., 22:32 (CET)

Köszi a hírt! Timi nem ugyanerről a hírről írt fentebb? Samat üzenetrögzítő 2014. december 2., 23:59 (CET)

Ez azt írja, hogy ez nem tölthető le, és nem másolható. De nem tudom, lehet, hogy ez ugyanaz a projekt. Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. december 3., 00:11 (CET)

Pomgyolán fogalmaztam fent. Úgy értendő, hogy "elolvasható". Másolni nyilván nem lehet, de használni forrásként simán. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. december 3., 09:03 (CET)

A Wikimédia Magyarország Egyesület új elnöksége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikimedia Hungary logo.svg Egyesületi blogMagyar Wikipédia a Facebookon!Wikimédia Magyarország a Facebookon!Kövess minket Twitteren! Sziasztok! Szombaton volt a Wikimédia Magyarország őszi, tisztújító közgyűlése, ahol a megjelent tagság több fontos kérdésben is döntést hozott. Ezek egyike volt az elnökség megválasztása a következő két évre. A választás eredményeként az egyesület új tisztségviselői:

Az egyesülettel, tevékenységével vagy pályázataival kapcsolatos bármilyen kérdéssel kapcsolatban az elnokseg@wikimedia.hu címen várjuk a leveleiteket.

A másik, fentinél is fontosabb kérdés, hogy a jövőben igyekszünk kicsit több információt nyújtani a szerkesztőségnek az egyesületről, hogy a szerkesztők tájékozottak lehessenek tevékenységéről, programjairól, sőt, akár aktívan részt is vehessenek benne. Csak együtt lehetünk sikeresek!

A közgyűlésen elhangzott az a korábban többször is feltett terv, hogy a szerkesztőségi találkozókat rendszeressé kellene tenni. Igyekszünk ebben a kérdésben is lépni, amihez a nagyjából havi rendszerességet tűztük ki célul. Részletekkel később érkezünk, de addig is bármilyen ötletet és javaslatot szívesen fogadunk. Samat üzenetrögzítő 2014. december 2., 23:56 (CET)

Ezek az emberek nem magyarok? --Pagony foxhole 2014. december 3., 01:59 (CET)

Dehogynem, csak a nevük volt "külföldiül" megadva :-), valószínűleg copy-paste miatt, pl. innen. Amikor először olvastam, valami fura volt, de nem jöttem rá egyből, hogy mi. Most bátran szerkesztettem... @Samat, ,: ha valami így sem jó, javítsd légy szíves. Szaszicska vita 2014. december 3., 07:33 (CET)
Köszönöm, tökéletes lett :) Elnézést! Samat üzenetrögzítő 2014. december 3., 21:40 (CET)

Én is köszönöm. --Pagony foxhole 2014. december 4., 00:29 (CET)

Szabad gratulálnom? Ha igen, sok sikert kívánok, ha nem, akkor is! --Ronastudor a sznob 2014. december 5., 11:07 (CET)
Igen, köszönjük! ;-) OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2014. december 17., 22:19 (CET)

Sajtó[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy anon beszúrt két linket [1] [2] a Wikipédia:Wikipédia a sajtóban (általában, 2011–) lapra. --Tacsipacsi vita 2014. december 7., 13:13 (CET)

Guerrilla Skepticism on Wikipedia projekt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Folyamatban van egy kezdeményezés Guerrilla Skepticism on Wikipedia (https://www.facebook.com/GSoWproject) néven, "amelynek célja a tudomány és szkepticizmus szempontjából releváns, jelentős témákról és személyekről szóló Wikipédia szócikkek minőségének javítása, szerkezeti és tartalmi tisztázása, különös tekintettel az oldalakon megfogalmazott állítások megfelelő hivatkozásokkal való alátámasztására. A Wikipédia szerkesztésben való tapasztalat nem feltétel, a projekt koordinátora, Susan Gerbic örömmel vállalja a távoktatást, illetve a magyar csapat tagjai is sok mindenben tudnak segíteni. A feltétel csupán annyi, hogy azonosak legyenek a céljaink a részvétellel és tudjunk kommunikálni, együttműködni." A magyar oldalról résztvevő Szkeptikusok Társasága tagok ebben részt vesznek. Ha bárki más is csatlakozna résztvevőként, tegye meg bátran. A társaságnak elküldtem a mentorlistánk linkjét, így lehet, hogy a jövőben több kérdező vagy mentorkereső várható. - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2014. december 7., 17:59 (CET)

Viszonylag régebbi történet --Texaner vita 2014. december 7., 20:58 (CET)