Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója
Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha az ötödik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostól.

Suzuki Cultus[szerkesztés]

Függőben FüggőbenParliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza Kérem a következőt! 2015. október 23., 17:10 (CEST)

Suzuki Cultus (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Segítséget és tanácsokat kérek a Suzuki Cultus cikk kiemelt minőségre való fejlesztéséhez a vitalapján.– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza Kérem a következőt! 2015. október 6., 16:50 (CEST)

Mentorkeresés: Varjusn vita[szerkesztés]

Függőben FüggőbenXXLVenom felvette a kapcsolatot a Varjusn vitalapján. Fauvirt vita 2015. november 4., 00:05 (CET)
 • Témáim a Wikipédiában: Gombaismeret, gombászképzések
 • Néhány szó a hátteremről: Alapítványom célja és feladata a gombaismereti tudás széleskörű elterjesztésének támogatása magyar nyelvű területeken. A fő cél: Magyarországon mindenki ismerje fel a gyilkos galócát!
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: A következő információt szeretném feltenni a wikipédiába: "Gombászok Világnapja

Mivel még nincs nemzetközi napja a lelkes gombavadászoknak, javasoljuk a november 10-ét kinevezni mint a gombászok világnapját. Magyarországon már 2 éve ezen a napon ünneplik a gombászok önmagukat, de jó lenne, ha ez világszinten is elterjedhetne!" Nem tudom mi a módja, hogy ez felkerülhessen és milyen formában lenne ez lehetséges, hogy ne kerüljön azonnali törlésre? Köszönettel Varju Sándor Pro Mikológia alapítvány

Varjusn vita 2015. november 3., 21:55 (CET)

Lecseréltem függőre: nem tudok mentorálást vállalni, így is nagyon kevés időm van a Wikipédiára, egyébként sem érzem magam "mentorképesnek", de mostanság a rendes szerkesztésre is szűkösen jut időm. Én csupán egy útmutatást adtam Varjusn-nek, hogy a helyes úton menjen tovább és reményeink szerint jó szerkesztő legyen belőle. Elnézést ha ez félreértéshez vezet, a mentorkeresés úgy vélem továbbra is fennáll. --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. november 4., 20:33 (CET)

Emlékek a Föld alatt[szerkesztés]

Sok olyan régi város vagy városrész van, ahol a legöregebb házak bejárata az utca szintje alatt található.Ennek nem az az oka ,hogy mint a mesékben a városok elsüllyednek, hanem az hogy a földfelszín szintje sokféle lassan és észrevétlenül, de emelkedik! Miért? A levegőben milliónyi porszemcse lebeg, és ez a por leülepedik a földre,és egyre magasítja a felszínt.Sok házat és várat így temetett be a szél.
– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Preszi98 (vitalap | szerkesztései) 2016. január 2., 15:33‎

Mentorkeresés: Rebeka527 vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Sziasztok! Segítséget kérek, nem szoktam wikis oldalakat javítgatni, de egy komoly tévedést találtam a 2. magyar hadseregről szóló oldal bevezetőjében, azt szerettem volna javítani, de feltehetően rosszul, mert egy Porrima nevű szerkesztő nem hagyta jóvá a javítást. Segtségeteket kérem a szöveg javításában: A 2. magyar hadsereg nem a Sztalingrád környéki harcokban semmisült meg 1943 januárjában, hanem a Voronyezs környékiekben :( a különbség kb. 1000 km. és egy-egy folyó... Sztalingrád a Volga mellett van, Voronyezs pedig a Don partján. Kérem, segítsetek kijavítani, mert sajnos már láttam II. világháborús oldalakon ezt a szócikket, rossz város megnevezésével. Köszönettel rebeka527 Rebeka527 vita 2016. május 10., 10:51 (CEST)

Voronyezs rendben van. Az előző módosítással az volt a gond, hogy a link irányát megváltoztattad egy nem létező cikkre, miközben a szöveg egyébként ugyanaz maradt. Vagyis a „Sztálingrád környéki harcok” megfogalmazás volt továbbra is olvasható a cikkben, miközben a link a nem létező „Voronyezs környéki harcokra” mutatott. A sztálingrádi csata említése itt nyilván tévedés volt, mivel a hatására lehet hivatkozni, de a Don-kanyar csatái nem a sztálingrádi csata eseményeihez tartoznak. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. május 10., 11:55 (CEST)

Köszönöm a segítséget! :) Éreztem én, hogy valamit nem jól csináltam ...

... és továbbra sincs rendben :( sajnos, még mindig Sztalingrádot mutatja az oldal, ha bejelentkezés után nézem, ott Voronyezs, de ha csak úgy, mezei módon, akkor Sztalingrád.. Fogalmam sincs, mit kéne csinálni, megtenné valaki, hogy átjavítja? Nagyon bántja a szememet és mint írtam, már átvették más oldalak is...:( – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Rebeka527 (vitalap | szerkesztései)

Ezzel már nincs mit tenni. Ha üríted a gyorsítótárat (Ctrl+F5), akkor nálad is az ellenőrzött változat jelenik majd meg. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. május 10., 14:17 (CEST)

Igen, köszönöm. Üdv, rebeka527

CSALÁD KUTATÁS[szerkesztés]

 SZERETNÉM FELKUTATNI A CSÁNK CSALÁD TÖRTÉNETÉT .AZ ESETLEG ÉLŐ NÉVHASZNÁLOKKAL FELVENNI A KAPCSOLATOT.

 HA VALAKI SEGÍTENI TUDNA MEGKÖSZÖNNÉM!ÉDES ANYÁM 91.ÉVES LÁNYKORI NEVE CSÁNK ERZSÉBET
Aláíratlan hozzászólás, szerzője DANKA GÁBOR (vitalap | szerkesztései) 2016. május 14., 18:12‎

@DANKA GÁBOR: családfakutatásban a Wikipédia nem otthonos, nincs feladatai között, nem is foglalkozik vele. Sorry. OsvátA Palackposta 2016. május 23., 15:44 (CEST)

Mentorkeresés: INotifyPropertyChanged vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Leginkább városok, városrészek kiegészítése
 • Néhány szó a hátteremről: Nemrégiben magyarul kerestem egy utcát Aradon, de nem találtam, ezért is határoztam el magam, hogy kiegészíteném a wikit, mivel másnak is szüksége lehet rá.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Palla Lexikonából és Révai Lexikonból képeket csatoltam városokhoz, városrészekhez. Nem tudom milyen licencet és hogyan érdemes rá beállítani.

INotifyPropertyChanged vita 2016. május 15., 07:40 (CEST)

Kedves INotifyPropertyChanged! Ami most a képen van, az szinte biztosan nem jó. Két lehetőség van: ha Holik József 1946. január 1. előtt elhunyt, akkor {{commons:PD-old-70}} licenc kell rá, ha később, akkor még jogvédett a térkép, és az örököseitől kell a használatára engedélyt kérni (szabványlevelek itt) szabad licenc alatti közzétételre (ez esetben jó lehet a CC BY-SA 4.0, de én nem sok reményt fűzök hozzá). Ha kevesebb mint 70 éve (1946. január 1-jén vagy utána) hunyt el és az örökösöktől sem kapsz engedélyt, akkor sajnos törölni kell a térképet (ha nem sokkal utána – kb. 1950 előtt –, akkor feljegyezzük, és a megfelelő időben visszaállítható). Én elsőre nem találtam semmit az interneten Holikról, te tudod, mikor halt meg? (Ui. Máskor, ha minél gyorsabb és profibb választ szeretnél képekkel kapcsolatban, érdemes a Wikipédia:Kocsmafal (képek) oldalon feltenned a kérdést.) --Tacsipacsi vita 2016. május 15., 09:45 (CEST)
Kedves Tacsipacsi! Értem, viszont ha ezek a Révai nagy lexikonban és a Pallas nagy lexikonban találhatóak, akkor se használhatóak? Nem hiszem, hogy ezek a rajzoló tulajdonát képezik ez esetben. Előre is köszönöm a válaszod! --INotifyPropertyChanged vita 2016. május 15., 19:45 (CEST)
@INotifyPropertyChanged: Én azt gondolnám, hogy de, azonban jobb, ha rákérdezel a fent említett képekkel kapcsolatos fórumon. --Tacsipacsi vita 2016. május 15., 21:37 (CEST)

Képek a Wikia oldalakról, CC-BY-SA 3.0[szerkesztés]

Feltöltöttem egy képet az egyik Wikia oldalról, melynek alján a CC-BY-SA 3.0 jogvédelem áll. Úgy tudom ennek függvényében, a forrás feltüntetése mellett töltöttem fel a képet, mégis törölni akarják, miért ? Miért nem szabadabb a más wiki-nyelvű képek és Wikia kapcsolat a képekkel, miért kell ennyire röghöz kötni ? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Rikloam (vitalap | szerkesztései) 2016. május 21., 18:55‎

Ez egy jó kérdés: Ha egy Wikin CC-BY-SA 3.0 a bejelentett jogcím, az nem tölthető fel másik wikire? Commonson van némileg hasonló célú sablon: c:Template:Cc-by-3.0, ha az aktuális feltöltő egy másik személy, mint a kép eredeti feltöltője. Nincs valami megoldásunk erre? Akela vita 2016. május 21., 22:11 (CEST)

Ha a képet tényleg CC-BY-SA 3.0 licenc alatt publikálta volna a jogtulajdonosa, akkor nyugodtan felhasználhatnánk mi is. Ez azonban egy játék DVD-jének a borítóképe, amire valószínűleg nincs engedélye a Wikián található oldalnak. Csak ott ezt senki sem ellenőrzi. Samat üzenetrögzítő 2016. május 21., 22:28 (CEST)

Commons kép, mit én töltöttem fel. Akkor hogy is van ez? Meg tudjátok, Youtube-on is rengeteg gameplay van, és egyébként is, ez csak reklám a játéknak, szerintem túlon-túl védve vannak olyan dolgok, amik pl. egy ilyen fajta szerkesztőt, mint engem, akadályoznak. Akkor a cikkeimet ne illusztráljam, akkor meg minek találták ki a print screen gombot és funkciót ? Köszönöm a válaszaitokat és hogy hamar jött a válasz, ennek viszont örülök. --Rikloam vita 2016. május 21., 22:50 (CEST)

@Rikloam: a jogszabályok azt mondják, hogy előbb kell (írásos) engedélyt szerezni a jogtulajdonostól és utána lehet felhasználni. Szigorúan ebben a sorrendben. A Wikipédia ezt betartja, a web nagy része pedig nem. Ez egy jövedelemszerzést közvetve sem szolgáló weboldalon általában nem nagyon veszélyes (különösen angol jogi környezetben, ahol a fair use alapján ez egészen addig megtehető, míg nem sérelmes a jogtulajdonosnak, a te érvedhez hasonlóan), de szabad licenc alá helyezni ilyen tartalmat kifejezetten az. Képzeld el, hogy ezen (téves, megtévesztő) szabad licenc alapján valaki kiad egy könyvet vagy egy dalt. És előfordulhat, hogy ez később sokba kerül, és lehet pereskedni, hogy ki a hibás vagy ki fizet. A wikiás oldalon nincs kitöltve a médiaállományhoz tartozó leírólap, üres a licencing szakasz, a képnek pedig szinte biztos, hogy nem a feltöltője a szerzője, ahogyan a commonsos lapon jelezted. Ettől eltekintve ügyesen csináltad a feltöltést, de legközelebb ne felejts el hozzáadni egy-két kategóriát is. :) Samat üzenetrögzítő 2016. május 22., 00:08 (CEST)

Igen, egyet értek a megfogalmazásoddal, már javítottam is egy-egy kategóriát, és újabb képeket is töltöttem fel (nem a commonsra, hanem a hu-wikire), igaz ezek PrtSc-k, amihez van olyan licenc sablon, ami jó. Köszi ismét a segítséget! --Rikloam vita 2016. május 22., 00:26 (CEST)

Érdemes tudnia annak, aki nem tudja: a Wikipédiának semmi köze nincs a Wikiához. Teljesen függetlenek egymástól. A MediaWiki alkalmazás használata téveszt meg sok mindenkit. OsvátA Palackposta 2016. május 23., 15:40 (CEST)

Infobox[szerkesztés]

A Jack Cade oldalon megjelent egy új személy infobox, amelybe nem tudom, hogyan lehet adatokat beírni, pedig hiányos. Mit tehetek? Dudva Skull and crossbones.svg vitalap 2016. május 23., 15:34 (CET)

Beillesztettem a teljes infoboxot, most tudod bővíteni. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2016. május 23., 17:57 (CEST)

próbalap[szerkesztés]

Létrehoztam egy próbalapot, és megcsináltam bele a smaragdszkink lapját. Mikor kész lettem, átneveztem Smaragdszkinkre. Most ha beírom, hogy "smaragdszk", nem adja ki válaszlehetőségnek. (smaragds - samragdszkin)-ig nem adja ki. Ha beírom az egészet, ott van. Miért van ez így?

Lahm12 vita 2016. május 25., 20:43 (CEST)