Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója
Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha az ötödik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostól.

Mentorkeresés: Varjusn vita[szerkesztés]

Függőben FüggőbenXXLVenom felvette a kapcsolatot a Varjusn vitalapján. Fauvirt vita 2015. november 4., 00:05 (CET)
 • Témáim a Wikipédiában: Gombaismeret, gombászképzések
 • Néhány szó a hátteremről: Alapítványom célja és feladata a gombaismereti tudás széleskörű elterjesztésének támogatása magyar nyelvű területeken. A fő cél: Magyarországon mindenki ismerje fel a gyilkos galócát!
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: A következő információt szeretném feltenni a wikipédiába: "Gombászok Világnapja

Mivel még nincs nemzetközi napja a lelkes gombavadászoknak, javasoljuk a november 10-ét kinevezni mint a gombászok világnapját. Magyarországon már 2 éve ezen a napon ünneplik a gombászok önmagukat, de jó lenne, ha ez világszinten is elterjedhetne!" Nem tudom mi a módja, hogy ez felkerülhessen és milyen formában lenne ez lehetséges, hogy ne kerüljön azonnali törlésre? Köszönettel Varju Sándor Pro Mikológia alapítvány

Varjusn vita 2015. november 3., 21:55 (CET)

Lecseréltem függőre: nem tudok mentorálást vállalni, így is nagyon kevés időm van a Wikipédiára, egyébként sem érzem magam "mentorképesnek", de mostanság a rendes szerkesztésre is szűkösen jut időm. Én csupán egy útmutatást adtam Varjusn-nek, hogy a helyes úton menjen tovább és reményeink szerint jó szerkesztő legyen belőle. Elnézést ha ez félreértéshez vezet, a mentorkeresés úgy vélem továbbra is fennáll. --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. november 4., 20:33 (CET)

Minden tiszteletem a gombászoké és gombaszakértőké, de véleményem szerint egy ilyen felhívás nem a Wikipédiára való, amely egy enciklopédia, nem pedig hirdetőtábla. Ilyen felhívás közzétételére más internetes fórumot kell keresni.– Elkágyé vita 2016. augusztus 21., 17:58 (CEST)

Mentorkeresés: Vindornyalakart vita[szerkesztés]

Üdv Mindenkinek!

Nagyon szeretem a Wikipédiát, hihetetlenül sokat segít az információ szerzésben, ezért rászántam magam, hogy készítsek én is egy oldalt magamról és az írói munkásságomról. Mivel elég járatlan vagyok ennek az oldalnak a szerkesztésében, odáig jutottam, hogy a homokozóban elkészítettem a szöveges részt, de persze ez mindenfajta blokkokra bontás nélkül történt. Megpróbálkoztam fotó feltöltésével is, de minden alkalommal visszadobta a rendszer, hogy nem szereti a történetet. Kéne egy kis segedelem, hogy tudnék egy profi oldalt szerkeszteni, hogyan tudom az irodalom témakörbe bepaszírozni magam, és hasonló kérdésekben. Minden segítséget előre is köszönök! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Vindornyalakart (vitalap | szerkesztései) 2016. augusztus 5., 16:19‎

Szia!

Mielőtt nekiugrassz önmagadról (vagy bárki másról cikket írni), nem árt elolvasni az itteni cikkírás szabályait, például ezt: WP:NEV. Úgy emlékszem, ebben van leírva, hogy 2x is meggondolandó, "ha önmagadról, együttesedről, cégedről, stb kívánsz cikket írni". Tehát nem úgy kezdődik a dolog, hogy megírod a szöveget, hanem először utánanézel, hogy elég nevezetes-e az illető ahhoz, hogy bekerüljön a szócikke a Wikipédiába, majd ha igen, akkor kérj a cikkíráshoz segítséget.

A lényeg, hogy a való életben egyrészt le kell tenni valamit az asztalra, másrészt annak elég fontosnak kell lennie, hogy azt mások is észrevegyék és írjanak róla (lehetőleg a cikk alanyától függetlenül).

A saját üzenőlapodra beszúrok egy sablont, ami egyéb hasznos információkat tartalmaz, ezeket érdemes lenne legalább nagy vonalakban átfutni. misibacsi*üzenet 2016. augusztus 5., 17:09 (CEST)

Hogyan lehet táblagépen felugratni a cikk legtetejére?[szerkesztés]

Ha táblagépen (android) hosszabb cikket olvasok vagy egy kocsmafalat nézek, akkor gyakran jól jönne valamilyen egyszerű módon a lap legtetejére ugrathatni. Van erre valami trükk? – --Karmela posta 2016. augusztus 12., 20:45 (CEST)

Ctrl+felnyíl, Ctrl+lenyíl. Akela vita 2016. augusztus 13., 20:57 (CEST)

Kösz, de ez csak ott használható, ahol van billentyűzet, a laptopon használom is, csakhogy most a táblagép a kérdés, ennek nincs billentyűzete, a mobil oprendszer fut rajta, mint az okostelefonon. Ha éppen nem szerkesztek hanem csak olvasok, olyankor nem is jelenít meg billentyűzetet az érintőernyőn sem. --Karmela posta 2016. augusztus 13., 21:13 (CEST)

Azt hiszem, Androidon erre nincs egyelőre szabványos módszer (néhány gyártó megoldja egyénileg, meg persze lehet mókolni is az eszközzel). Én Asus Browserrel szoktam Androidon böngészni, ott megjelenik a scrollbar jobboldalt görgetés közben, azt elkapva egy mozdulattal fel lehet jutni a lap tetejére. Az androidos Firefoxhoz pedig van egy Smarter Scrolling nevű kiegészítő, be lehet állítani hogy mekkora fel-le görgető mozdulatot vegyen top/bottomnak (pl ha végighúzod az ujjadat a teljes képernyő magasságának n százalékában, akkor felugrik a tetejére). Már persze, ha böngészőre gondoltál, a Wikipedia appot nem használom. – Mameilon vita 2016. augusztus 14., 12:13 (CEST)

Köszönöm, a Smarter Scrollingot kipróbálom, már az is nyereség! Persze kéne a Wikipédia mobilos appjaiba is a felülre ugratás lehetősége, már ha tényleg nincs bennük. --Karmela posta 2016. augusztus 14., 16:47 (CEST)

Népdalok - források[szerkesztés]

Tisztelt Szerkesztők!

Népdalokról szóló szócikkekben észrevettem, hogy egyes linkek véletlenül hibásan lettek megadva, többnyire hiányzik előlük a http://, valamint com cégződés helyett hu végződés szerepel. Eszem ágában sincs reklámozni (spam-eket elhelyezni), és főleg kárt tenni, egyszerűen csak úgy gondoltam, nem bűn kijavítani ezeket a linkeket. Srobert2016 vita 2016. augusztus 15., 09:47 (CEST)

Mentorkeresés: Szederné Tóth Zsuzsa vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Tóth Miklósné
 • Néhány szó a hátteremről: 61 éves vagyok, tanulom az informatikás :D de valamit elrontottam!
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Több címet is megjelöltem.Tóth Miklósné művésztanár (1933- 2013)címet szeretném, de jelen pillanatban sehol nem találom a tegnapi munkám. Javítanám, és folytatnám 5 festmény feltöltésével.

Várom a segítséget!

Szederné Tóth Zsuzsa vita 2016. augusztus 16., 09:53 (CEST)

Mentorkeresés: Halimexiko vita @Tambo mentor[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Sportolói életrajz
 • Néhány szó a hátteremről: Hobbim a szombathelyi labdarúgás
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: A Jakab Csabáról (labdarúgó) írt oldalam egyelőre ellenőrizetlen, szeretnék azonban továbblépni.

@Tambo mentor

Halimexiko vita 2016. augusztus 21., 11:27 (CEST)

Mentorkeresés: Tasnadi23 vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

A Kozma Andorról - dédapámról - szóló szócikket kiegészítettem és módosítottam néhány helyen. Szeretném, ha ezek a módosítások megjelennének a szócikkben, amely helyenként elavult, s - az egyébként kiváló - Hegedüs Géza marxista szemléletű ítéleteire támaszkodik, amelyek az Arcképvázlatok - száz magyar író című kötetében jelentek meg 1980-ban. Hiányoznak a szócikkből a Kozma Andor halála után megjelent művek, mert ilyenek is vannak, és olyan téves megállapítások szerepelnek benne például, mint hogy Kozma az első világháborút követő összeomlás, forradalmak, Trianon után elhallgatott. Pedig az 1920-as években jelent meg három egyenként könyv terjedelmű verses epikai műve, a Turán, a Honfoglalás és a Petőfi, töredékben, kéziratban megmaradt a Zrínyiről megkezdett negyedik nagy epikai műve, ekkor jelent meg Goethe Faustja mindkét részének fordítása, Lenau Faustjának fordítása, és még nagyon sok műve keletkezett ebben az időszakban, amelyek egyelőre kéziratban vannak. Hogyan lehet leírni azt, hogy "valójában elhallgatott"? Hiszen ezen művek közül csak egyet is megírni éppen elég teljesítmény lett volna! Tasnadi23 vita 2016. augusztus 21., 17:41 (CEST)

Szeretnék "Balázs Gusztáv" nevű szócikket (?) szerkeszteni, illetve készítettem próbalapot, de nem tudom formázni.[szerkesztés]

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Energia777/pr%C3%B3balap

Nekem nem megy a formázás. :) Megtennétek helyettem? Köszönöm szépen!


Balázs Gusztáv

Született : 1958 (58 éves), Bag

Foglalkozása : szerkesztő, újságíró, fotográfus

Iskolái : Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, Magyar Újságíró Szövetség Újságíró Iskola

Balázs Gusztáv (Bag, 1958 –) újságíró, szerkesztő, fotóriporter, okl. közgazda

Életútja, munkássága

Az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium és Gépészeti Szakközépiskolában 1975-ben megalapította és szerkesztette a Galga parti diákjegyzetek című havilapot.

1978-tól 1983-ig jelentek meg cikkei és fotói a Közgazdász című egyetemi lapban.

1981-től 1995-ig a Pest Megyei Hírlap újságírója.

1995-től 1997-ig a Gödöllői Polgármesteri Hivatal köztisztviselője.

1997-től felelős szerkesztője a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gödöllői Universitas, majd jogutódja, a Szent István Egyetem azonos nevű lapjának.

2003-ban az Egyetemi Tanács SZIE Babérkoszorú Arany fokozat kitüntetésben részesítette.

2011-ben Az Év Honlapja országos pályázaton minőségi díjat nyert az általa szerkesztett www.godollo.hu honlap.

2012-ben az Országos Tudományos Diákköri Tanács az első alkalommal kiadott Újságírói díjjal ismerte el a munkáját.

2013-ban a Szent István Egyetem Ezüstérem kitüntetésben részesült.

2016-ban megkapta a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet.

Fotókiállításai Gödöllőn, Budapesten, Aszódon, Bagon, Giessenben ( https://szie.hu/node/967 ) és Dányban voltak láthatók.

2012 Balázs Gusztáv fotókiállítása az Egyetemen, Gödöllő (A fotók Balázs István bagi ácsmester életét mutatják be, aki 1902-ben született. A szerző, Balázs Gusztáv munka közben és a családban készült képeit dokumentumok – köztük az 1938-as mestervizsgára készített tetőterv másolata - és archív fotók egészítik ki.[1])

[1] http://godollo-tv.webnode.hu/news/balazs-gusztav-fotokiallitasa-az-egyetemen/

A máriabesnyői Mária Múzeum : : kiállítási katalógus / szerk. G. Merva Mária ; [a kiállítást rend. Kerny Terézia, ... Kerényi B. Eszter, ... Fábián Balázs] ; [fotók Balázs Gusztáv et al.] Gödöllő : Gödöllői Városi Múzeum, 2009. 127 p ill., részben színes Nekünk szülőhazánk e föld / tervezte Six Edit, Péterfi Csaba, Tatár Attila ; [fotók Balázs Gusztáv, Tatár Attila] Gödöllő : Gödöllő Város Önkormányzata, 2010. 95 p. ill.

Fotóiból: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Istv%C3%A1n_Egyetem#/media/File:Kalman_herceg.jpg


Kedves Energia777, megnéztem az anyagot, gondoltam, segítek a formázásban, de ez így csak egy adathalmaz, nem összefüggő szöveg, így - szerintem - nem alkalmas arra, hogy egy szócikk összeálljon belőle. Életrajzot kell írni, nem csak a munkákat felsorolni, és forrásokat kell rendelni az egyes adatokhoz. Az a javaslatom, hogy nézz meg egy-két szócikket a Wikipédián, amelyek élő személyekre vonatkoznak, és szűrd le belőlük, hogy hogyan is kellene összeállítani egy ilyen anyagot. Ha aztán már tényleg csak a formázás a problémád, ebben szívesen segítek, ha igényled.– Elkágyé vita 2016. augusztus 26., 08:59 (CEST)

DPTP SMFD kártya[szerkesztés]

Üdvözlet! Kérdezném, hogy egy saját fejlesztésű projektemről lehet e készíteni illetve engedi e a szabályzat, hogy ismertető készüljön. Lehet olyan érzet is vele kapcsolatban, hogy reklám, de az igazság az, hogy egy elég népszerű megoldás egy teljesen Magyar fejlesztésének technikai és egyéb ismertetőjéről lenne szó. A téma a retro és videojátékos közönséget célozza meg, sokan érdeklődnek ezzel kapcsolatban és az esetleges komolyabb vagy kreatívabb, műszakilag is érdeklődő játékosok kíváncsiságát szeretném kielégíteni. Több infó a projektről: http://neo-geo.hu/index.php?modul=forum&topik=156#torzs A téma múlja meglehetősen régi és ismert, de leírás sehol nincs róla. Váram a szerkesztőség visszajelzését. Köszönöm. P – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 46.107.205.29 (vitalap | szerkesztései) 2016. augusztus 26., 11:58‎