Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója
Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha az ötödik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostól.

Suzuki Cultus[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenParliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza Kérem a következőt! 2015. október 23., 17:10 (CEST)

Suzuki Cultus (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Segítséget és tanácsokat kérek a Suzuki Cultus cikk kiemelt minőségre való fejlesztéséhez a vitalapján.– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza Kérem a következőt! 2015. október 6., 16:50 (CEST)

Mentorkeresés: Varjusn vita[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenXXLVenom felvette a kapcsolatot a Varjusn vitalapján. Fauvirt vita 2015. november 4., 00:05 (CET)
 • Témáim a Wikipédiában: Gombaismeret, gombászképzések
 • Néhány szó a hátteremről: Alapítványom célja és feladata a gombaismereti tudás széleskörű elterjesztésének támogatása magyar nyelvű területeken. A fő cél: Magyarországon mindenki ismerje fel a gyilkos galócát!
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: A következő információt szeretném feltenni a wikipédiába: "Gombászok Világnapja

Mivel még nincs nemzetközi napja a lelkes gombavadászoknak, javasoljuk a november 10-ét kinevezni mint a gombászok világnapját. Magyarországon már 2 éve ezen a napon ünneplik a gombászok önmagukat, de jó lenne, ha ez világszinten is elterjedhetne!" Nem tudom mi a módja, hogy ez felkerülhessen és milyen formában lenne ez lehetséges, hogy ne kerüljön azonnali törlésre? Köszönettel Varju Sándor Pro Mikológia alapítvány

Varjusn vita 2015. november 3., 21:55 (CET)

Lecseréltem függőre: nem tudok mentorálást vállalni, így is nagyon kevés időm van a Wikipédiára, egyébként sem érzem magam "mentorképesnek", de mostanság a rendes szerkesztésre is szűkösen jut időm. Én csupán egy útmutatást adtam Varjusn-nek, hogy a helyes úton menjen tovább és reményeink szerint jó szerkesztő legyen belőle. Elnézést ha ez félreértéshez vezet, a mentorkeresés úgy vélem továbbra is fennáll. --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. november 4., 20:33 (CET)

Mentorkeresés: Papirkorona2 vita[forrásszöveg szerkesztése]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Ezen oldalon lenne 1-2 változtatás. https://hu.wikipedia.org/wiki/Marton_László_(szobrász)

- 1 képet kellene levenni pl, mert egyáltalán nem releváns! (a Szent Borbál talapzati táblát!!) Sajnos nekem nem egyértelmű, hogy hogy lehet/ne ezt levenni!!??

- Ill helyette feltennék néhány fontosabb képet. Egyet sikerült is!:), de a többit mikor feltettem sajnos elfelejtettem elmenteni, így nem került még fel..:( A gond az, hogy ÚJRA viszont engedi a wiki feltenni. Ilyenkor mi a teendő szted?

Köszönettel!!!! előre is, Üdvözlettel: Papirkorona2

Papirkorona2 vita 2015. november 7., 09:35 (CET)

Táblázat javítása[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaTacsipacsi vita 2015. november 15., 13:23 (CET)

Van egy kis hiba A Gumball csodálatos világa epizódjainak listája nevű lapban a 4. évad táblázatában! Vajon mi lehet az? Szeretném ha a választ ide a vitalapomon kapnám meg!

ILIJA60000 2015. november 15., 12:48

@ILIJA60000: Javítottam, és azért írok inkább ide, mert így ha valaki más akar segíteni, látja, hogy már nem kell, értesítést viszont így is kapsz a {{válasz}}(?) sablonnak köszönhetően. --Tacsipacsi vita 2015. november 15., 13:23 (CET)

Mentorkeresés: Historicaorg vita[forrásszöveg szerkesztése]

 • Témáim a Wikipédiában: történelem és vallásjog
 • Néhány szó a hátteremről: tanár, religionista
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: magyar nyelv helyesírási útmutató mivel idegennyelvű szerkesztő vagyok

Historicaorg vita 2015. november 16., 15:17 (CET)

Kép beillesztése[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaGaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. november 17., 19:53 (CET)

A Bata városáról készült szócikk infoboxában nem jön ki kép! Itt vajon mi lehet a hiba?

ILIJA60000 2015. november 17., 19:11

Az infoboxban nem kell elé a „Fájl:” előtét, csak a név. Javítottam. - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2015. november 17., 19:53 (CET)

Belga nők[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva – EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. november 20., 11:59 (CET)

Sajnos, nem tudom, hogyan kell rendet rakni egy kategóriában, de a Kategória:Belga nőkben összevissza, hol a vezetéknév, hol a keresztnév szerint rendszerez a cikk.Dudva vita 2015. november 20., 11:34 (CET)

A szócikk végén, a kategórialista elé kell beírni a {{DEFAULTSORT:Családnév Keresztnevek}} kifejezést, ennek ABC-rendje szerint fog megjelenni a szócikk címe a kategóriákban, az egyébként automatikus szócikk-cím szerinti rendezés helyett. Eniport ezt végezte el. Ha más kategóriákban hibás besorolást találsz, javítsd ki bátran. Bővebb infót itt találsz. Akela vita 2015. november 20., 13:41 (CET)

Mentorkeresés: AndreaReichenberger vita[forrásszöveg szerkesztése]

 • Témáim a Wikipédiában: Még nincs, most először szerkesztek.
 • Néhány szó a hátteremről: Műfordító, tolmács vagyok.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Teljesen járatlan vagyok, gyakorlatilag minden lépésnél fogni kell a kezem. A problémám a következő: a cikk (https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:AndreaReichenberger/pr%C3%B3balap) készen van, azonban az engedélykéréssel elakadtam. Megírtam a fotók szerzőjének a levelet, megkaptam a felhasználási engedélyt, mindent beküldtem a permissions-hu@wikimedia.org címre 2 napja, de választ nem kaptam. Nem tudom, mit kell tennem, jó-e az, amit beküldtem. Sajnos tényleg nem értek hozzá, és egy végtelenül türelmes mentorra lenne szükségem. Előre is nagyon köszönöm a segítséget. Üdv, Andrea

AndreaReichenberger vita 2015. november 21., 10:01 (CET)

Mentorkeresés: Simplicissima Simplicus vita[forrásszöveg szerkesztése]

 • Témáim a Wikipédiában: nem hinném - sajnos! -, hogy az íráson kívül bármihez is annyira értenék, hogy konkrét témaként azt megjelölhetném.
 • Néhány szó a hátteremről: betévedtem és hibás szöveget találtam, majd nagy bátran - mert az útmutató szöveg szerint megtehettem -, belejavítottam Charlie Brown-ba.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: nem szerkesztési gondjaim vannak. Kaptam egy üzenetet vakondka nevű felhasználótól, de nem találom a módját, miként válaszolhatnék neki.

~~

Mentorkeresés: Exarchivarius vita[forrásszöveg szerkesztése]

 • Témáim a Wikipédiában: Általában a történelem, különösen az egyháztörténet érdekel.
 • Néhány szó a hátteremről: Láttam néhány tárgyi tévedést, ezért kezdtem bele a szerkesztésbe.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Sok apró kérdésem van, de most tévedésből kreáltam egy Kollonich c., lapot, amit törölni kellene.

Exarchivarius vita 2015. november 22., 18:31 (CET)

Ilyenkor lehet kérni az azonnali törlést. Ezt most már megtette más, de megteheted te is: {{az | indoklás | ~~~~}} formában. Wikizoli vita 2015. november 22., 18:49 (CET)

Mentorkeresés: SzondiM vita[forrásszöveg szerkesztése]

 • Témáim a Wikipédiában: Ősi írásunk, a magyar rovás
 • Néhány szó a hátteremről: A magyar rovást igyekszem népszerűsíteni, azt tanítom és könyveket is adtam ki belőle (Róni tanulok, A halasi rováspálcák, Az egységes rovás)
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

A Székely-magyar rovásírás lapon már tettem egy mondatnyi kiegészítést: "A fenti ábécé csak egy javaslat, az MSZ ISO/IEC 10646:2015 számú szabványba az itt látható, hagyományos jelkészlet került be." Most szeretnék egy fejezetet beszúrni az Eredet-en belül 2.6-ként ezzel a címmel: "A rovásírás folytonossága a Kárpát-medencében" Ez az írás Friedrich Klárától származik, amit az én fölkérésemre, erre az alkalomra írt. Az írásában közöl egy táblázatot is kép formájában. Azt is szeretném megjeleníteni. Már a kép feltöltését sem tudom megtenni, mert nem Saját, de a szerzőtől sem kell engedélyt kérnem, hiszen az ő "tollából" jelenne meg a szöveg. Hogy kell ezt megoldani? üdv. Szondi Miklós

SzondiM vita 2015. november 23., 22:59 (CET)

A mások által írt szöveg szószerinti közlése jogsértő, ha valahol már megjelent, vagy lehet hogy meg fog jelenni. A képet fel kell tölteni a [commons.wikimedia.org] címre, ott mindenfélét kitölteni (lehetőleg angolul), és ha a fájl megjelent, kattints fölötte a W gombra, és a megjelenő ablakból másold ki a felső sort, és illeszd be a cikkbe. További információkat később közlök.– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza Kérem a következőt! 2015. november 24., 07:30 (CET)

Föltettem a szöveget, s a kép is sikerült, de bennemaradt a szövegben a kép hivatkozási helye. Azt hogyan tüntethetem el?

Milyen szövegben milyen szöveg maradt? A szerkesztésre megnyitott ablakban sose a kép lesz, hanem a képre mutató link. Ha a cikkben maradt benne, akkor töröld ki a kép linkjében az utolsó | jel utáni részt, és írj helyette egy képaláírást! A hozzászólásaisdat pedig négy hullámvonallal (alt gr-1) vagy a fenti ceruzás gombbal zárd (csak a közösségi lapokon, cikkekben ne).– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza Kérem a következőt! 2015. november 25., 07:14 (CET)

Üdv! A beírt szövegedet kicsit átformáztam (tartalmán nem végeztem lényegi változtatásokat), de a második képnél nem tudom, hogy hogyan akartál és mit, ezért azt megjegyzésbe tettem. Annyit szeretnék még kérni, hogy kerüld a többes szám első személyű megfogalmazásokat, mert itt az a szokás, hogy mint külső szemlélő írjuk a cikkeket. Illetve a felkiáltójel sem megszokott a szócikkekben. Köszönjük! Zerind üzenőlap 2015. november 25., 07:54 (CET)

SzondiM vita 2015. november 26., 23:22 (CET) Zerind! A szövegem átformázása még jót is tett neki. Köszönöm! Azonban az utolsó mondatom lemaradt valamilyen oknál fogva: Ezt az írásműveltséget mi magyarok használjuk még napjainkban is. Ezért ne feledjük, amit Magyar Adorján mondott: „Minden műveltség ott marad fenn legtovább, ahol keletkezett!” Szeretném tudni: mi ennek az oka?

Mentorkeresés: M.Szilvia vita[forrásszöveg szerkesztése]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

M.Szilvia vita 2015. november 24., 13:55 (CET) Tisztelt Wikipédia! Kedves Mentorom!

Segítséget kérek szépen! Szeretném, ha egykori szeretett osztályfőnököm lapja megjelenne a Wikipédia oldalán a születésnapjára! Egy hónapja találkoztunk a 45 éves érettségi találkozónkon, majd elküldte nekem a publikációit is. Megkért, hogy örökítsem meg az utókor számára a munkásságát! E kérésének szeretnék eleget tenni! :) Az általa küldött publikáció Word-ben van meg nekem, de nem tudom, hogy illeszthetném be ide? Ebben is segítséget kérek szépen! Tisztelettel kérem, legyenek szívesek átnézni a szerkesztésemet! https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:M.Szilvia/pr%C3%B3balap

Előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel,

Mayer Szilvia

Kedves Szilvia,
Elkezdem a felküldött szöveg formázását és remélem, más szerkesztőtársaink is "besegítenek" majd. Üdv.--– Linkoman vita 2015. november 24., 14:04 (CET)

Mentorkeresés: Alföldi vita[forrásszöveg szerkesztése]

 • Témáim a Wikipédiában:,,Temesközi rekatolizáci,, cikkem megtalálható a Wikipédián. Nov.26.-án egy újabb cikket ,,Temesközből Bánság a XVIII.században,,tettem föl /hibássan/ Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:A magas korom miatt /83 év/itt a gépen a szerkesztés nekem már nem megy.Dél-alföldi,azaz bánsági vagyok,látom hogy lasan lehullanak a lakatok a féltve örzött levéltárakról.kár lenne veszni hagyni ezeket. .A segítséget köszönöm szépen Alföldi vita 2015. november 27., 12:35 (CET)