Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója

Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.

 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha a harmadik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostul.

Mentorkeresés:szalax Soma65[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Szalax segíthetne köszi!Soma65 2018. szeptember 3., 17:47 (CEST)

Tanult gurut kérek[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaPharmattila vita 2018. október 4., 02:57 (CEST)

Általában próbalapon dolgozom. A próbalapomról egy magam rajzolta képet helyeztem át a Gyógyszerhatástan szócikk megfelelö bekezdéséhez. A kép nagyításában ez olvasható: Pharmattila - A feltöltő saját munkája. A "Pharmattila" pirossal van írva. A piros Pharmattilára kattintva egy új ablakban ez olvasható: "Wikimedia Commons does not currently have a user page called Pharmattila." Elakadtam, nem étem (nem az angolt nem értem). Valamit rosszul csináltam amikor a saját képemet feltöltöttem? Nem akarom folytatni amíg nem tisztázódik.   Ez az elsö képem, ezért a tanácstalanság. Köszönöm. Pharmattila vita 2018. szeptember 11., 04:55 (CEST)

@Pharmattila: nyugodtan folytasd, mindent jól csináltál. A képet a commonsra töltötted fel (ami azért hasznos, mert így az összes wiki projekt tudja használni) és a userneved linkje (belső link lévén) a saját commonsos userlapodra mutat, amit még nem hoztál létre, így piros. A piros nem azt jelenti, hogy valami hiba van, csupán jelzi, hogy a lap még nem létezik. Ezt a userlapot nem kötelező létrehozni, de ott van lehetőséget bemutatkozni – ugyanúgy, ahogyan megtetted itt a magyar nyelvű Wikipédiában is – leírni, hogy milyen jellegű tevékenységet végzel az adott projektben, vagy milyen nyelve(ke)n tud Veled kommunikálni a többi szerkesztő. Ha szeretnéd létrehozni a commonsos bemutatkozó lapodat, akkor itt tudod megtenni: commons:user:Pharmattila. Ha létrehozod, már nem lesz a rámutató link piros. Van egy más lehetőség is bemutatkozó lap létrehozására: ha több projektben is szerkesztesz (commons, német nyelvű Wikipédia, angol nyelvű Wikipédia, stb.), akkor a metán érdemes létrehozni a bemutatkozó lapodat (itt: meta:user:Pharmattila), ebben az esetben az összes olyan Wikipédia projektben meg fog jelenni az ott létrehozott tartalom, ahol nincsen helyi userlapod (tehát a te esetedben, itt a magyar nyelvű wikin azt látnád, ami most a userlapon, az összes többiben –, például a commonson is – azt a tartalmat, amit a metás szerkesztői lapodon hoztál létre és így egyetlen wikiprojektben sem lesz piros a userlapodra mutató link. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2018. szeptember 11., 05:30 (CEST)
@Pallerti:Ejha! Van aki ilyen korán kel? Köszönöm. A piros szín nem zavar(már), éreztem, hogy valami ilyesmi gubanc lesz. Csak nem akartam mások idejét rabolni a javítások elvégzésével. Ezért tartottam jobbnak megvárni a választ. Egyelőre nem regisztrálok. Majd. Köszi mégegyszer a hajnali választ. A tanácsaidat azért elszévelem. Pharmattila vita 2018. szeptember 11., 06:08 (CEST)

Mentorkeresés: ArendasEva vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: AsiaCenter szócikk
 • Néhány szó a hátteremről: szövegíróként dolgozom. feldatom lenne az AsiaCenter szócikkében a hibákat kijavítani, az ugyanis legalább 10 éves, elavult adatokat tartalmaz, vannak benne lényegtelen információk is, de a fő probléma, hogy aki írta, egy évtizeddel ezelőtti állapotot öntött kőbe.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Regisztráció után megpróbáltam magam a szerkesztést, de a változtatásokat egy gyakorlott szerkesztő törölte, mivel nem voltak alátámasztva az információk. írtam neki, hogy nem tudom, ohgyan kell a hivatkozást betenni, illetve tudom alátámasztani az összes tényt, példaként hogy 2500 parkolóhely helyett csak 1500 van, hiszen erről nyilván nem jelent meg független forrásból cikk, nincs róla más adat, mint az AsiaCenter saját honlapja és kértem a segítségét, hogy rendbetegyük a szócikket, de nem kaptam választ.

Én vagyok gyakorlott szerkesztő, a szócikk átírása több napos munkám volt és szeretném elkerülni, hogy újra törlésre kerüljön ezért mindenképpen segítséget szeretnék kérni!

ArendasEva vita 2018. szeptember 18., 13:53 (CEST)

Sablonhomokozó[szerkesztés]

Szeretnék egy Biblia sablont készíteni az angol bibleref ill. az orosz Библия mintájára. A sablon kipróbálásához szerettem vona a Sablonhomokozót használni, viszont ott találtam egy gyönyörű nagy infobox az "Égitest" sablonját, amely gondolom fejlesztés alatt van. Kérdésem, lehet-e a sablonhomokozóban egynél több sablont kezelni? Vagy hol tudok rákérdezni, hogy hogy áll a homokozóban lévő projekt? Nemethyd vita 2018. szeptember 28., 08:40 (CEST)

Esetleg nézd meg, hogy ki csinálta, írj neki, kérdezd meg, hogy szüksége van-e rá (általában ha fontos, úgyis elmenti magának valahova), ha nincs, töröld, és dolgozz bátran! Ogodej vitalap 2018. szeptember 28., 09:14 (CEST)

Képek[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaPharmattila vita 2018. október 4., 02:56 (CEST)

Kedves Vének Tanácsa!
Én még ifjú vagyok, tehát joggal kérdezhetek itt a kocsmában. Más bajom nem lévén egyre több képet tervezek behelyezni az irományaimba.
Kérdéseim:

 • (1) A behelyezésre szánt kép jelentős része nem a szócikk esztétikai megjelenését van hivatva emelni, hanem a szakszöveg kiegészítését, annak jobb megértését szeretném elérni vele. A célból következik, hogy a képen látható folyamatábrák, grafikonok és más didaktikai segédletek hosszabb magyarázatra, kiegészítésre szorulnak. Kérdésem: mi a helyesebb eljárás a wikin, hosszú képaláírást készíteni vagy magában a szövegben magyarázni (...lásd x ábra...blablabla..)?
 • (2) Mivel a Wikin minden másként van, mint nálunk a Holdon, ezért erre is rákérdezek. Sok esetben a felhasznált források grafikonjai, rajzai, fotói "védettek". Nincs kedvem szórakoztató levelezést folytatni a folyóiratokkal. Ezeket pillanatok alatt átrajzolom, és mert még megvannak az eredeti "nyers" adataim pont olyan értelmet kapnak, mint a folyóiratokban közölt ábra, fotó stb. de a szine, szaga, konzisztenciája más lesz egy kicsit. Természetesen megadom, hogy X. Y. Journal of Handabanta 148. oldal nyomán vagy alapján. Ez ehető és Wiki kompatibilis eljárás?
 • (3) Ha letöltök néhány képet a Wikimédiáról és picit módosítom (szélét levágom) és 2 vagy 4 képből egy új, nagy kettes vagy négyes blokkot készítek (Photoshop), akkor ezt az új blokkot (mint új képet) ismét fel kell töltenem a Wikimédiára, hogy onnan letöltve behelyezhessem a megfelelő szövegbe?
 • (4) Ez egy kicsit kapcsolódik az előző kérdéshez. Ha letöltök egy képet és az azon lévő angol (nyilazott) jelölő feliratokat letörlöm (Photoshop) és magyarra cserélem az bűnnek számít? A tízparancsolatban nem tiltják. Megnéztem. Gondolom a magyar feliratos képet ismét fel, majd le...és be a szövegbe. (már szédülök)
 • (5) És végül az utolsó kérdésem. Ha felteszek valamit a Wikimédiára, aztán rájövök, hogy hiba van benne (mert én mindig utólag jövök rá a hibáimra), akkor van mód annak az eltávolítására? Már volt ilyen esetem. A kép felbontása olyan rossz volt, hogy megpróbáltam ismét és ismét...és ismét (én ilyen vagyok) mire végül megszültem azt, ami már nekem is tetszett. A rosszakat hogy tudom eltávolítani?
Igyekeztem úgy kérdezni, hogy csak IGEN-nel vagy NEM-mel kelljen válaszolni. Elvégre hétvége van. Köszi Gyerekek,...ha már én is vén leszek, majd cserélünk.
Pharmattila vita 2018. szeptember 30., 02:58 (CEST)

1) mindenképpen a kép alá írj minden magyarázó szöveget, a szövegben nem szokás ábrára hivatkozni. 2) ha a rajz nem csak annyi, hogy az eredetire rárajzolsz egy smileyt vagy egy cicát, hanem az adati alapján tényleg új grafikont/ábrát csinálsz, abba senki sem köthet bele. 3) új kép, újra fel kell tölteni. 4) csináld bátran, általános szokás hogy a szövegeket átírják nemzeti nyelvekre. 5) ezt nem tudom, még soha nem töröltem a commonsról. – Hollófernyiges vita 2018. október 3., 15:25 (CEST)

Köszi a választ. Egy dolog kimaradt a válaszodból. Amikor a letöltött kép angol feliratát (a képen magán, nem alatta) magyarítom (Photoshop), akkor ismét egy új képet hozok létre. A magyar felirattal ellátottat is újra fel majd le kell töltenem. Jól gondolom? Szerintem jól de jobb megkérdezni. Pharmattila vita 2018. október 3., 17:18 (CEST)
Igen, újra fel kell tölteni új néven. Viszont ha rontottál, akkor lehet ugyanazon a néven feltölteni a javított változatot – így ugyan elérhető marad a rossz verzió, de szócikkben még szándékosan sem lehet megjeleníteni (hacsak nem tölti fel valaki ismét a régi példányt). Ehhez minden képlapon van egy „Új változat feltöltése” link a Fájltörténet szakaszban lévő táblázat alatt. – Tacsipacsi vita 2018. október 3., 23:02 (CEST)
Értem. Köszönöm. Pharmattila vita 2018. október 4., 02:56 (CEST)

Szaniszló Sándor (Gépészmérnök) oldala[szerkesztés]

Sziasztok!

Készítettünk egy szócikket: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szaniszl%C3%B3_S%C3%A1ndor Kérlek titeket nézzétek át, segítsetek ellenőrizni. Minden javaslatot szívesen fogadok. Nagyon szépen köszönöm! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Qwertz86 (vitalap | szerkesztései)

Mindenekelőtt vigyázz arra, hogy másolt szöveg nem lehet a cikkben (még akkor sem, ha idézőjelek között van), márpedig az első szakasz nagyon úgy tűnik, hogy máshol már publikált szöveg. Ezeket saját szavaiddal át kellene fogalmazni. Ha ez nem történik, meg, törölni kell. A források megfelelőek, a rajongói attitűdöt azonban kerülni kell (példaértékű életút stb.) Ogodej vitalap 2018. október 8., 20:24 (CEST)

  Köszönöm a sok segítséget!

Cinelabyrinth próbalap[szerkesztés]

Tisztelt szerkesztők, a segítségét szeretném kérni abban, hogy nem tudom megszüntetni a cinelabyrinth próbalapot. Mit kell tennem, hogy ez ne látszódjon? Válaszukat előre is köszönöm.

@Cinelabyrinth: Az adminisztrátoroknak kell írni ide új téma nyitása füllel: [1] – Rakás vita 2018. október 15., 13:36 (CEST)

Miért kell megszüntetni? Üresen nyugodtan maradhat. Wikizoli vita 2018. október 15., 13:51 (CEST)

Ha a google-be beírom a cégünket keresésként ez jelenik meg elsőnek, hogy Cinelabyrinth/próbalap, ami nem túl jó, ezért szeretném átírni, hogy legalább a próbalap ne legyen és cinelabyrinth wiki lenne helyette.

Ha akarod, törölhetem, ide úgyis magyar nyelvű cikkeket várunk, ez meg angolul van. – Pagony foxhole 2018. október 15., 15:57 (CEST)

Azt nagyon megköszönném, a magyar nyelvű anyaggal figyelmesebb leszek a szerkesztésnél, de csak ha próbalap felirat lekerül már az is nagy segítség, mert akkor a szöveget magyarul fogjuk szerkeszteni. Máskor, hogy lehet valamit úgy megnyitni, hogy a próbalap felirat ne látszódjon? Lehet hogy nem itt kellene ezeket a kérdéseket feltennem, hanem jobban utána olvasni, de sajnos nem találtam rá választ.