Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója

Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.

 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha a harmadik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostul.

Mentorkeresés: morvaypalma[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Morvay Pálma
 • Néhány szó a hátteremről: kezdő vagyok
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Szeretném az oldalamat a kidolgozottsági skálán 3-asról 4-esre növelni. Ebben kérek segítséget. A legutóbbi értékelés óta számos belső wikipédiás linket és helyesírási hibát javítottam. Nem tudom mi kell még ahhoz, hogy jobb értékelést kapjak.

Köszönöm előre is, Pálma – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Morvaypalma (vitalap | szerkesztései) 2018. november 5., 15:24‎

Mentorkeresés: Karolina2006 vita[szerkesztés]

Sziasztok! Le tudná nekem írni valaki, hogy hogyan kell telefonon egy szövegbe képet illeszteni? A válasz(oka)t előre is köszönöm! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Karolina2006 (vitalap | szerkesztései) 2018. november 29., 14:35‎ CET

Mentorkeresés: Csabanadas vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Nádas Tamás (karatézó):

https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Feljav%C3%ADt%C3%A1sra_v%C3%A1r%C3%B3_cikkjel%C3%B6ltek/N%C3%A1das_Tam%C3%A1s_(karat%C3%A9z%C3%B3)

 • Néhány szó a hátteremről: Nincs komolyabb szerkesztői hátterem. Az eddigi legkomolyabb munkám a diplomadolgozatom volt.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Fotó feltöltése, saját készítésű fotó le lett tiltva. Feljavításra vár a cikkem és nem értem az okát. Összehasonlítottam több sportoló wikipédia oldalával is, nem látom, hogy miért nem felel meg a követelményeknek. Kérem, ha valaki tud akkor segítsen elmondani, hogyan javíthatom fel a cikket. Köszönöm!

Csabanadas vita 2019. február 27., 20:57 (CET)

@Csabanadas: A feljavító okát az oda mozgató Apródnak illene elmagyaráznia, de ránézésre leginkább formai problémák vannak vele, ami gyakorlottabb wikipédistának pár perces feladatot jelent. (Addig azért nem pazarolnék rá időt, amíg nem tudom, hogy más probléma tényleg nincs vele.) A fényképedet jogsértés címén törölték – minden bizonnyal nem sikerült meggyőzően leírnod a forrását vagy egyéb alapvető fontosságú információkat. Sajnos nem tudom elmondani, hogy pontosan mi volt a probléma, mert a törölt képek leírását csak adminisztrátorok láthatják; tudtommal a képeket tároló Wikimédia Commonson az egyetlen magyar adminisztrátor grin. – Tacsipacsi vita 2019. március 1., 18:59 (CET)
@Tacsipacsi: „Possible Copyvio; reason=Low resolution. Metadata indicates that it was sourced from Facebook”. – grin 2019. március 11., 09:27 (CET)
@Csabanadas: Szóval úgy tűnt, hogy a kép a Facebookról származik. A Facebookon megosztott képek nem „közkincsek”, azoknak a szerzői jogaival a szerző (készítő) rendelkezik, viszont mivel a Facebookról bárkinek van technikai lehetősége letölteni, semmi sem bizonyítja, hogy te vagy a szerző. Ilyen esetben a legjobb megoldás, ha feltöltöd az eredeti fájlt (amit a Facebookra is feltöltöttél anno, nem az onnan visszatöltöttet); ha ez nem lehetséges, akkor a permissions-hu@wikimedia.org címre küldött e-mailben megerősítheted, hogy te vagy a szerző (formaleveleket a Wikipédia:Engedélykérés lapon találsz). – Tacsipacsi vita 2019. március 14., 22:39 (CET)

@Tacsipacsi, Csabanadas: Vegyük sorra, miért nem megfelelő:

 • személy infoboxxá alakítás az elején
 • piros linkes képhely (szócikkek főterében most vagy van kép vagy nincs, utóbbi esetében akkor viszont a piros linket kell törölni)
 • Új Mexikói Főiskola wikin kivüli linkje: nem teljesen érthető, miért lett linkelve, hiszen a linken nincs Nádas Tamás;
 • Nádas Tamás karatevilágbajnok 2015-ben a [1] című film producere volt. Most akkor milyen film producere volt?
 • Még van egy olyan link a szövegtörzsben, amelyeket inkább refesen kell megjeleníteni, nem szövegtörzsön belüli külső linkként (Tamás, Sensei Randall Sanders csapatát erősítve, katában és csapat kumitében is aranyérmet szerzett az USKAvilágbajnokságon 2014-ben., ez a mondat egyébként is érthetőbbé tételre szorul, mert nem vagyok biztos benne, hogy mindenki számára érthető a katában és csapat kumitében, de lehet hogy tévedek, lehet hogy így természetes, ezt a sportszócikkek készítői jobban meg tudják ítélni).

Szép estét kívánok mindenkinek! Apród vita 2019. március 1., 21:21 (CET)

@Apród: Szóval tényleg csak formai gondok voltak. Egyrészt a problémákat nem csak külön kérésre kellett volna jelezned, hanem azonnal a cikkjelöltté minősítéskor, másrészt a felsorolt hiányosságok javítása legfeljebb tíz-tizenöt percet vett igénybe – a cikkjelölt-adminisztráció (különösen a másolásos átnevezés utáni takarítással súlyosbítva) legalább ugyanennyi lesz végeredményben. Tényleg megérte? (Mellesleg a felsoroltak közül kettő – a kép hiánya és a cím nélküli link – december 17-én még nem állt fenn. Tehát egy hibásan megjelenített infobox és két szövegközi külső link miatt minősítetted cikkjelöltnek. Komolyan?) – Tacsipacsi vita 2019. március 1., 23:34 (CET)

Itt is köszönetet mondok Tacsipacsinak a javításokért. Apród vita 2019. március 1., 23:35 (CET)

Köszönöm a segítséget!! (csabanadas)

Piros hivatkozások angol fordításának belinkelése[szerkesztés]

Hogyan lehet azt megvalósítani, hogy a piros (nemlétező) magyar hivatkozásoktól jobbra egy en feliratú külső hivatkozás mutasson az angol szócikkre? Valamikor láttam ilyet a kezdőlapon. A Wikipédiától különböző, de a Wikimedia Foundationhöz tartozó projekt megfelelő oldalát kell-e ehhez szerkeszteni? A WikiDatát kell-e ehhez szerkeszteni? AdamHoles vita 2019. március 14., 08:47 (CET)

@AdamHoles: szia! A {{Linkiw1}}(?) sablont tudod erre használni: a szövegben egyszerűen írd be közvetlenül a piros link után ezt a sablont, amiben a magyar és az angol szócikk címét kell feltüntetni. Ha lekattintod a {{Linkiw1}}(?) linket, olvashatsz részletes leírást erről. Mostanában azonban gyakrabban használjuk a {{Wd}}(?) sablont, ami nem az angol szócikkre mutató linket tesz oda, hanem a Wikidata adatlap linkjét, ahonnan elérhető nyelvtől függetlenül elérhető az összes megírt szócikk. Ez utóbbi azért szerencsésebb, mert ha valaki jobban beszél mondjuk németül, franciául stb., akkor választhatja azt is a fordítás alapjául. De ha mindenképpen az angol cikket akarod ajánlani, akkor a linkiw1-et használd. Mást nem kell módosítani hozzá. Palotabarát vita 2019. március 14., 08:53 (CET)

megjelenés[szerkesztés]

Üdvözletem! Egy kedves idős ismerősről (Nyul Imre) próba oldalt készítettem. Kezdő vagyok a témában, ez az első oldalam, így lenne kérdésem: A legfontosabb: 1. A Google keresőbe beírtam a nevét. A Google ki is hozta az oldalt, de megjelent az én nevem is. Miért? Ezt nem szeretném, meglepetésnek szánnám. 2. A próbalapból hogy lehet rendes oldal? Köszönöm a segítséget! Üdv, Kiss Zsuzsa

Betettem a próbalapod tetejére a {{nem kereshető}} sablont, remélhetőleg hamarosan a guglira is hatni fog. – Pagony foxhole 2019. március 15., 00:05 (CET)
Köszönöm szépen! És a próbalapból hogy lesz rendes oldal?
Az oldalak tetején van egy menüsor, abban találod az átnevezést. Ha ráböksz, a megjelenő bal felőli táblázatból kiválasztod azt, hogy Fő, az ideiglenes címet kitörlöd, és beírod a szócikk leendő címét. Megbököd a küldést, és kész. – Pagony foxhole 2019. március 15., 00:24 (CET)
Köszönöm a válaszod, de valahol eltévedhettem. Nem jó helyen vagyok? A próbalapból szeretném ha rendes lap lenne, de itt nem találok a menüsorban átnevezést. Addig nem is akarok új oldalt kezdeni amíg ezt nem sikerül rendbe tennem, de úgy látom, nem is tudok új oldalt kezdeni, amíg ez benne van a szerkesztő oldalon. Vagy nem a próbalapon kellene szerkesztenem? De akkor hol? (K_Zsuzsa)– K_Zsuzsa vita 2019. március 15., 10:42 (CET)
@Kiss Zsuzsa, nem a bal oldali függőleges és nem is a fenti vízszintes menüsorban van, ezért én nem is menüként szoktam írni, hanem "fül"-nek... jobbra fönn, a kereső mellett találod (a "Több" alatt). Egyébként a próbalapi szerkesztést teljesen tökéletesen választottad. Annyi megjegyzésem lenne, hogy a "Nyul Imre helytörténeti kutató" szakaszcím ne szakaszcím legyen, ezt még az átnevezés előtt változtasd meg és az első sor, ami a bevezető is egyben - majd így kéne kinézzen: Nyul Imre (Debrecen, 1952. – ) helytörténeti kutató.
Ha áttetted a "fő" névtérbe, majd szólj és Wikisítjük kicsit az egész szócikket (belső hivatkozásokkal, a felsorolások formázásával). További jó szerkesztést! Fauvirt vita 2019. március 15., 11:38 (CET)
Az oldalak tetején van egy menüsor, abban találod az átnevezést. Ha ráböksz, a megjelenő bal felőli táblázatból kiválasztod azt, hogy Fő... Ebben neked mi nem érthető, @Fauvirt:? – Pagony foxhole 2019. március 15., 11:56 (CET)
@Pagony, nem nekem nem volt érthető, hanem a szakaszt indító kezdő szerkesztőnek (aki ezt írta: "Köszönöm a válaszod, de valahol eltévedhettem"), ezért neki válaszoltam... Fauvirt vita 2019. március 15., 12:13 (CET)
Bocs, nekem a menüben csak

balra: szerkesztői lap - vitalap jobbra: olvasás - szerkesztés - laptörténet - a csillag - a kereső mező jelenik meg. – K_Zsuzsa vita 2019. március 15., 13:16 (CET)

A csillag mellett van az, hogy Több: ezt legördíted, benne van az Átnevezés. – Pagony foxhole 2019. március 15., 13:30 (CET)

@Kiss Zsuzsa, Pagony, mivel K_Zsuzsa csak ma regisztrált, ez a lehetőség/funkció 4 nap múlva lesz számára elérhető. Lásd: Wikipédia:Átnevezés#Hogyan?. Bocs, ezt nem figyeltem. Ha gondolod K_Zsuzsa, az említett formai változtatásokkal szívesen átemelem... illetve közben úgy látom, még dolgozol rajta, azt még megvárnám. Ugye minden (nem triviális, mint pl. a fű zöld) állításhoz van forrás (Wikipédia:Mikor van szükség a források feltüntetésére? és Wikipédia:A Wikipédia nem az első közlés helye) és a Wikiképesség (a megfelelő minőségű és független feldolgozottság) rendben vannak/lesznek?... Ha úgy érzed, kész, szólj... de várhatsz is, amíg te is megteheted. Fauvirt vita 2019. március 15., 13:46 (CET)

Nagyon köszönöm! Ezen a 96 órán ezek szerint átsiklottam. Akkor még gyakorlok rajta, próbálkozok. És köszönöm a többi tanácsot is!
@Fauvirt, Kiss Zsuzsa: én meg ezt elfelejtettem. :) De ha már ennyit magyaráztunk, jobb lenne, ha Zsuzsa kivárná a négy napot, és aztán maga nevezné át. Jobb, ha az ember mindjárt az eleje felé megtanulja. – Pagony foxhole 2019. március 15., 14:24 (CET)
Köszönöm, kivárom a 4 napot. :-) – K_Zsuzsa vita 2019. március 15., 15:04 (CET)

Mentorkeresés: Üdvösség Hirdetői Egyház vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Bemutatása az Egyházunknak, a munkánkról,
 • Néhány szó a hátteremről: Nagy Éva vagyok 24 éve szolgálok, és most segitségre volna szükségem a lapunk jóváhagyásához, mert változtattam rajta...
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: jóvá kellene hagyni, az Üdvösség HIrdetői Egyház lapjában történt változásokat....

Üdvösség Hirdetői Egyház vita 2019. március 22., 18:07 (CET) Isten Áldjon meg Mindenkit aki segit nekem.... Nagy Éva vagyok az Üdvösség HIrdetői Egyház vezetöje, és a Wikipédián javítottam a lapunkon a változásokat, és valakinek jóvá kellene hagynia a változásokat, előre is köszönök minden segítséget.