Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója
Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha az ötödik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostól.

Infobox + Wikidata[szerkesztés]

Sziasztok! Nem boldogulok egy lap szerkesztésével, segítsetek a kezdőnek! Véletlenül rákattintottam az S6-os autóút (Ausztria) cikkre, és azt láttam, hogy az infoboxban a térkép helyett annak linkje szerepel, szövegesen. Mivel többször olvastam már arról, hogy a Wikipédiát bárki szerkesztheti, módosíthatja, késztetést éreztem arra, hogy ezt kijavítsam. A cikk wikikódjában azonban csak annyi szerepel, hogy {{Út infobox}}(?), nincs semmilyen paraméter, amit módosíthatnék a Wikipédia-útmutatók alapján. Egy tapasztaltabb ismerősöm azt javasolta, hogy ilyenkor érdemes rákattintani az eszközök között található Wikidata-adatlap linkre. Azonban ez sem segített, mert a Wikidata-adatlapon nyoma sincs ennek a (tér)képnek. Mielőtt végleg feladtam, még rákattintottam a szerkesztés linkre is, és megpróbáltam az ún. vizuális szerkesztővel módosítani, de ez teljesen értelmetlen kísérletnek tűnt. Viszont meglepetésemre megjelent a térkép az infoboxban szerkesztési nézetben. Aztán a normál nézetben ismét a szöveges link látszik helyette. Tudna esetleg valaki segíteni? Személyes mentort is szívesen elfogadok! Köszönettel egy lelkes kezdő: Samat üzenetrögzítő 2016. október 5., 22:58 (CEST)

Hogy szerkesztési nézetben mi, hogy és miért jelent meg, azt nem tudom, azt viszont igen, hogy a Wikidatában valóban szerepel térkép, kettő is – pont ez zavarta össze a sablont eddig; mostantól csak az első jelenik meg, akárhány is van megadva a Wikidatában. – Tacsipacsi vita 2016. október 6., 00:42 (CEST)
Valóban. Köszönöm a javítást! Samat üzenetrögzítő 2016. október 6., 12:26 (CEST)

Interwiki - bekössem-e[szerkesztés]

Sziasztok! Ha a magyar wikin például csak egy Kontaktusnyelvészet lap van, az angolon pedig csak egy Language contact (tehát Nyelvi kontaktus és Contact linguistics nincs), érdemes-e a meglévő kettőt összekötni? 90%-ban úgyis arról beszélnek, csak icipicit máshonnan megközelítve. Köszi, – Nightwica vita 2016. október 8., 18:34 (CEST)

Mentorkeresés: Holgyea vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: NGC 6914
 • Néhány szó a hátteremről: MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóintézetben dolgozom. oklevéllel rendelkező amatőr csillagász vagyok, hobbim az asztrofotózás, azon belül a csillagkeletkezési régiók bemutatása
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Intézetünk belső wiki oldalát alkalomszerűen használom, azonban ott nincs szükségem -egyenlőre táblázatot készíteni, elhelyezni, illetve képet feltölteni. Ebben lenne nagy szükségem némi segítségre, hiszen egy magam által készített fotóval szeretném illusztrálni az NGC 6914 régiót, illetve az azon belül már leírt, de jelenleg nem publikált, kiegészítésre váró információkat.

a segítséget előre is köszönöm.

holgyea

Holgyea vita 2016. október 8., 20:55 (CEST)

Mentorkeresés: Holgyea vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Üdvözletem,

ismét segítséget szeretnék kérni, bár az előző kérdésemet megoldottam.

Regisztrációkor készítettem magamról egy oldalt Holgyea néven, amely valami okból eltűnt. Nehezen hiszem, hogy más regisztrált evvel a névvel. Az oldalon személyes honlapcímem adtam meg, az a http://hobbicsillagaszat.blogspot.hu/2016/08/blog-post.html oldal (szándékosan nem hivatkozásba írtam). Olvastam, hogy a wiki "nem szereti" a blogoldalak használatát. Lehet ez az oka? Ha csak ennyi, akkor újra elkészítem, és a saját honlap címet nem fogom beírni, remélem az segíteni fog :)

Ha nem, akkor kérek -lehetőség szerint- tippet.

Köszönöm előre is:

Hölgye Attila

Holgyea vita 2016. október 9., 21:26 (CEST)

@Holgyea: Semmilyen szerkesztésedet nem törölték, mindössze annyi történhetett, hogy Holgyea szócikként kerested most, pedig – helyesen – Szerkesztő:Holgyea néven, szerkesztői lapként hoztad létre anno. Nem hinném, hogy bárkinek baja lenne azzal, hogy a szerkesztői lapodon feltünteted a blogodat. (Az viszont nem feltétlenül jó, hogy az e-mail-címedet is – egy szerkesztői lapot is bárki megtalálhat, így a spambotok is, amik aztán elárasztanak szeméttel. Inkább a beállításaidnál add meg – ha még nem tetted volna –, más szerkesztők úgy is tudnak neked üzenni, viszont semmilyen nyilvános felületen nem jelenik meg a cím.) – Tacsipacsi vita 2016. október 9., 22:23 (CEST)


Régi fotó feltöltése[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaFogarasy vita 2016. október 11., 14:14 (CEST)

Kedves Szerkesztőtársak!

Kezdő szerkesztő vagyok. Szeretnék feltölteni egy képfájlt a Wikimediára, de nem tudom, hogy lehetne hozzá a licenszet megkapni. A fotó adatai: Gróf Karátsonyi Guidót ábrázolja. A fotó Borsos József híres magyar festő fotóstudiójában készült (Borsos és Doctor) 1861 és 1878 között. A fotóról én készítettem másolatot. Az eredetijét én fedeztem fel Pilisvörösvárott, Gyurkó Péter fotói között, aki nem tudta, kit ábrázol. (Gyurkó Péter a fia az utolsó Karátsonyi-gróf intézőjének, Gyurkó Péternek. A képet családi örökségként őrzi.) Véleményem szerint a fotó nemzeti érték, nemcsak gróf Karátsonyi Guidó miatt, aki egy igen jeles közéleti ember, politikus, mecénás volt, hanem a fotó készítője miatt is.

Segítsetek abban, hogy a fotó felkerülhessen a Wikimediára, és meg lehessen jeleníteni a Karátsonyi Guidóról szóló szócikkhez.

A fotót pillanatok alatt megkereshetitek a Google képkeresőjével, ha beírjátok: gróf Karátsonyi Guido. Egy olyan fotót keressetek (nem rajzot), amely díszmagyarban, karddal ábrázolja a grófot. (Próbáltam ide beilleszteni a linket, de a rendszer letiltotta.)


Előre is köszönöm!

Fogarasy Attila – Fogarasy vita 2016. október 10., 17:53 (CEST)

@Fogarasy: Ha jól sejtem, ebben a blogbejegyzésben szereplő képről van szó. A magyar szerzői jog szerint egy mű (itt kép) az utolsó szerzőjének halála után hetven évig védett. Nem tudom, ki ez a Doctor a Borsos és Doctorban, de ahhoz, hogy a hetven év ne teljen le, a jelzett évet követően még legalább 68 évet kellett volna élnie, ez lássuk be, nem valószínű. Így a kép közkincsnek minősül, bárki szabadon felhasználhatja mindenféle megkötés nélkül. Ide kattintva feltöltheted a Wikimédia Commonsba (a linkre kattintva automatikusan ki lesz választva a megfelelő licenc). – Tacsipacsi vita 2016. október 11., 00:01 (CEST)


Nagyon szépen köszönöm! – Fogarasy vita 2016. október 11., 14:14 (CEST)

Mentorkeresés: Krasznai Tünde Zongoramuvész vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Krasznai Tünde Zongoraművész, élő, magyar, előadóművészről szóló adatok és információk. Én magam szerkesztem az oldalt, és olyan információkat szeretnék megosztani a világgal, ami úgy gondolom építőjellegű lehet a világ számára. Minden adattal, amivel rendelkezem saját adatom és jogom van hozzá azt közzétenni.
 • Néhány szó a hátteremről: Krasznai Tünde Zongoraművész vagyok, több díjjal és kitüntetéssel rendelkező művész. Életutammal és karrieremmel kapcsolatos információkat szeretnék megosztani a vilag számára.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Az a problémám, hogy az általam feltöltött képeket nem akarja elfogadni a wikipédia, mivel azok újságcikkek, amik 2009-ben lettek írva nagyszabású koncertjeim után. Ezek már nincsenek fent az újság online archivumában, így nem tudok linket csatolni hivatkozásként. Ezért a bizonyoítás kedvéért feltöltöttem ezeket képként. A képek az én tulajdonomban állnak így saját képek. Szeretném ha fent maradnának. Az újság az én engedélyem nélkül nem közölhette volna a cikkeket. Kérem hagyják fent a feltöltött képeket.

Köszönettel Krasznai Tünde Zongoraművész

Krasznai Tünde Zongoramuvész vita 2016. október 12., 16:00 (CEST)

Mentorkeresés: Krasznai Tünde Zongoramuvész vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Krasznai Tünde Zongoraművész, élő, magyar, előadóművészről szóló adatok és információk. Én magam szerkesztem az oldalt, és olyan információkat szeretnék megosztani a világgal, ami úgy gondolom építőjellegű lehet a világ számára. Minden adattal, amivel rendelkezem saját adatom és jogom van hozzá azt közzétenni.
 • Néhány szó a hátteremről: Krasznai Tünde Zongoraművész vagyok, több díjjal és kitüntetéssel rendelkező művész. Életutammal és karrieremmel kapcsolatos információkat szeretnék megosztani a vilag számára.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Az a problémám, hogy az általam feltöltött képeket nem akarja elfogadni a wikipédia, mivel azok újságcikkek, amik 2009-ben lettek írva nagyszabású koncertjeim után. Ezek már nincsenek fent az újság online archivumában, így nem tudok linket csatolni hivatkozásként. Ezért a bizonyoítás kedvéért feltöltöttem ezeket képként. A képek az én tulajdonomban állnak így saját képek. Szeretném ha fent maradnának. Az újság az én engedélyem nélkül nem közölhette volna a cikkeket. Kérem hagyják fent a feltöltött képeket.

Köszönettel Krasznai Tünde Zongoraművész

Krasznai Tünde Zongoramuvész vita 2016. október 12., 16:02 (CEST)

Mentorkeresés: Krasznai Tünde Zongoramuvész vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Krasznai Tünde Zongoraművész, élő, magyar, előadóművészről szóló adatok és információk. Én magam szerkesztem az oldalt, és olyan információkat szeretnék megosztani a világgal, ami úgy gondolom építőjellegű lehet a világ számára. Minden adattal, amivel rendelkezem saját adatom és jogom van hozzá azt közzétenni.
 • Néhány szó a hátteremről: Krasznai Tünde Zongoraművész vagyok, több díjjal és kitüntetéssel rendelkező művész. Életutammal és karrieremmel kapcsolatos információkat szeretnék megosztani a vilag számára.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Az a problémám, hogy az általam feltöltött képeket nem akarja elfogadni a wikipédia, mivel azok újságcikkek, amik 2009-ben lettek írva nagyszabású koncertjeim után. Ezek már nincsenek fent az újság online archivumában, így nem tudok linket csatolni hivatkozásként. Ezért a bizonyoítás kedvéért feltöltöttem ezeket képként. A képek az én tulajdonomban állnak így saját képek. Szeretném ha fent maradnának. Az újság az én engedélyem nélkül nem közölhette volna a cikkeket. Kérem hagyják fent a feltöltött képeket.

Köszönettel Krasznai Tünde Zongoraművész

Krasznai Tünde Zongoramuvész vita 2016. október 12., 16:03 (CEST)