Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója
Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha az ötödik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostól.

A két Bihari Sándor[szerkesztés]

Létrehoztam a Bihari Sándor vörösvári festőművészről szóló szócikket: Bihari Sándor (festő, 1947-2013) Sajnos azonban, ha beírom a Google keresőbe Bihari Sándor nevét, egy azonos nevű, korábban élt festőművész Wikipedia-szócikkét hozza ki (2. helyen). Az 1947-es születésű vörösvári művészről szóló szócikk csak akkor jön elő, ha beírom a neve mellé az 1947-es évszámot. Az átlagember így sohasem találja meg a szócikket. Vajon hogyan lehetne rábírni a Google keresőt, hogy mindkét festőművészt kilistázza?

– Fogarasy vita 2016. november 15., 18:30 (CET)

Szerintem, várni kell. Előbb-utóbb behozza majd. De ha azt írod be a keresőbe, hogy "Bihari Sándor festő wiki", akkor már 3. helyen hozza. Wikizoli vita 2016. november 15., 21:44 (CET)

Köszönöm! Reméljük a legjobbakat! – Fogarasy vita 2016. november 30., 19:18 (CET)

Mentorkeresés: Kehrer karoly vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: az 56 és azt követő legnagyobb diákszervezkedés története a 20 század tükrében
 • Néhány szó a hátteremről: a szervezkedés vezetőije voltam (BHO/1/1) 83 ota Amerikában dolgozom fejlesztéseken és tudományos kutatásokon. 56 60.évfordulója érthetően fontos szamomra.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Nincs visszajelzés a cikk elfogadásáról miután az "elment" (hova ment el)gombot megnyomtam s mielőtt az "olvashatatlan" kódot begépeltem Miden szempontból gondolom az értekezés, vonatkozások, külső forradok megfelelőek. Az előnézet eltűnik de ez nem feltétlenül jelenti, hogy elment? Egyébként is a magyar Wikipédia zsargon (kocsmafal, nyuszi bunker és hasonlok) nem igen segítenek. A téma amit megpróbálok vagy tizedszer feltölteni értékes órákat vesztegetve: 1956 előzmények es megtrlaso0k egy diákszervezkedés tapasztalatai alapján. Belefáradtam majd 20 hosszú oldal magyarazatainak ide nem vonatkozó olvasásába. Regads Kehrer karoly

Kehrer karoly vita 2016. november 17., 04:27 (CET)

Cikket általában úgy hozunk létre, hogy beírjuk a nevét a keresőbe, és a keresési eredmények tetején lévő piros linkre kattintasz, amely a "hozd létre az XY lapot ezen a wikin" mondatban szerepel. Érdemes az eredményeket ellenőrizni, hátha van már a témáról cikk más néven. Ekkor elég, ha átirányítást készítesz, és a meglévő cikkbe írod be, amit még tudsz róla.

Miután rákattintottál a piros linkre, csak gépeld be a cikk szövegét, és mentsd el a munkádat a Lap mentése gombbal. Ne hozz létre szubcsonkokat, azaz nagyon rövid cikkeket, mert ezeket törlik. Ha nincs időd egyszerre a teljes cikket megírni, akkor készíthetsz szerkesztői allapot (ezt csak a regisztrált felhasználók tudnak), amelyen dolgozol rajta. Ilyen a próbalap is, amelyre találsz linket az ablak tetején.– RuIsZa Blue old car.svgbevitel 2016. november 17., 06:37 (CET)

Mentorkeresés: 188.143.37.121 (vita)[szerkesztés]

Please enter a valid credit card number. NEM ÉRTEM KÉRNÉM MAGYARULCVV must be 3 digits. EZTSE ÉRTEM KÉRNÉM MAGYARUL MERT ÉN ANGULUL NEM ÉRTEK KÖSZÖNÖM MERT FOTOS LENE* Témáim a Wikipédiában:

 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

188.143.37.121 (vita) 2016. november 19., 11:02 (CET)

Én meg azt nem értem, hogy mi a francot keres ez a Wikipédián. Ezen a lapon a Wikipédiáról lehet kérdezni, márpedig hitelkártyaszámot biztosan nem kérünk. Próbáld a Google Fordító használatával, vagy ha az nem megy, akkor keress egy fordításra szakosodott fórumot. Ez nem az. – Tacsipacsi vita 2016. november 19., 13:05 (CET)

Please enter a valid credit card number: kérem adjon meg egy valós hitelkártyaszámot. CVV must be 3 digits: a CVV-nek három számjegyből kell állnia. Egyébként a google translate gyorsabb. – Hollófernyiges vita 2016. november 21., 07:54 (CET)

Mentorkeresés: Dr. Halász Zoltán vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Republic (és az együttes megjelenő lemezei)
 • Néhány szó a hátteremről: az együttes munkatársaként időről-időre frissítenem kellene a Wikin levő információkat. Minden esetben a tagokkal való előzetes egyeztetéssel írok bármit is.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Leginkább az együttes utóbbi néhány évének történetét kellene frissítenem viszonylag gyorsan, mert így olyan a kinézete, mintha valamikor 2013 körül a történet végéhez ért volna. Ehhez képest az együttes él, folyamatosan koncertezik Magyarországon és a környező országok magyarlakta területein, aratja a sikereit... Tervei vannak a közel- és távolabbi jövőre nézve is. Mindezekről írnom kellene, hogy a szócikk ne legyen ennyire féloldalas.

köszönettel


Dr. Halász Zoltán vita 2016. november 27., 15:02 (CET)

Ellenőrzésre vár?![szerkesztés]

Sziasztok!

Szerkesztettem egy oldalt, és azt írja, hogy ellenőrzés vár. A szerkesztés mikor lesz jóváhagyva? Ez kb. mennyi idő szokott lenni? Ki tud esetleg ebben segíteni?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Horv%C3%A1th_D%C3%A1vid_Bal%C3%A1zs

Illetve hogy tudom a címet megváltoztatni? A Balázst le szeretném venni.

Köszönöm a viszsajelzéseket előre is! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Alairasmuzeum (vitalap | szerkesztései) 2016. november 29., 15:24‎

@Alairasmuzeum: A járőrök üzenőfalán (WP:FÜ), az ellenőrzés ideje változó. Csujaposta 2016. november 29., 15:27 (CET)

A címet átnevezéssel lehet megváltoztatni. Keresd meg a felső sorban, ahol a "szerkesztés" is szerepel. Wikizoli vita 2016. november 29., 18:03 (CET)

Sziasztok!


Létrehoztam az együttes új albumáról (Republic koncert Budapest Park 2015. 09. 19.) egy próbalapot, arra kellene rájönnöm, hogyan tehetem nyilvánossá? Köszönök minden tanácsot, segítséget (utána hogyan tudom az együttesről szóló mostani oldalba beilleszteni?)


Dr. Halász Zoltán– Dr. Halász Zoltán vita 2016. december 1., 16:02 (CET)

@Dr. Halász Zoltán: Bocs a késett válaszért, na elmondom. Ha késznek, szépnek, forrásosnak látod a piszkozatod, akkor ctrl+c és illeszd be a megfelelő cikkbe (lehetőleg a megfelelő szakaszokhoz) és mentsd el. Csujaposta 2016. december 3., 17:55 (CET) ok, köszönöm a választ, a helyzet az, hogy én egy vadiúj cikket szeretnék létrehozni. (külön cikk egy megjelent lemezről, nem csak egy már meglevő szócikk átírása)

Azt hogy kell?

Illetve már megtettem egy ilyen próbálkozást és jó sok üres hellyel az utolsó lemez alá be is illesztette, pirosan. Az azt jelenti, hogy még nem ellenőrzött és majd valamikor a helyére kerül a sorban? Ezt jelenti az, hogy "ellenőrzése vár"? Dr. Halász Zoltán– Dr. Halász Zoltán vita 2016. december 3., 18:03 (CET)

@Dr. Halász Zoltán: Írd be a cikk címét, és ha nincs róla cikk, akkor megjelenik ez: Hozd létre a(z) „(beírt szöveg)” nevű lapot ezen a wikin és te rákattintassz a piros linkre, majd a piszkozatot bemásolod és elmented. Az ellenőrzést a járőrök végzik (vagy ha megerősített szerkesztő vagy már, akkor automatikusan ellenőrízettnek jelenik meg. Csujaposta 2016. december 3., 18:09 (CET) Úgy érted, hogy a keresőmezőben ellenőrzöm, van-e már ilyen tartalom és ha azt mondja, hogy hozzak létre egy ilyen tartamú cikket, akkor a szerkesztővel megcsinálom. Lehet, hogy eredetileg attól baxtam el a próbalapot, hogy a facebookos tartalmainkat egyszerűen copypastoltam (a kutyának van kedve listákat egyenként átírogatni). A lemezen 18 szám van, meg az egyes fejezetek (dallista, közreműködők, egyéb.) szintén felsorolás - meg akartam spórolni, hogy ennyit kelljen gépelnem.Dr.Halász Zoltán– Dr. Halász Zoltán vita 2016. december 3., 18:23 (CET) Aztán már majd csak az lesz a kérdés, hogyan kerül ez be az együttes másik - vagy 40 - lemezének sorába. De remélem, abban is adsz tanácsot. köszönöm Dr. Halász Zoltán– Dr. Halász Zoltán vita 2016. december 3., 18:23 (CET) Egyébként szerinted lehetek "megerősített szerkesztő". Májusban volt egy jelentősebb aktív időszakom, azóta nem nagyon nyúltam a Wikihez. Ez most - talán - változni fog. Dr. Halász Zoltán

@Dr. Halász Zoltán: Igen ellenőrizd. Meg a Facebook-ot a Wikipédia nem szereti, van más forrás esetleg? Mivel ez egy lemezükről szól, szerinted lehet egy külön cikket írni róla?

Hogy a megerősített legyél szerintem még szerkessz, olvasgass az útmutatók közül. Csujaposta 2016. december 3., 19:06 (CET) Szia! A helyzet az, hogy az együttes egészen közvetlen munkatársaként eléggé tisztában vagyok a dolgokkal (szóval megbízható forásnak számítok, soxor többet és előbb tudok dolgokról, mint mások, akik szintén tőlem értesülnek a fejleményekről). A Facebook oldalt is én szerkesztettem (annak talán átláthatóbb volt (legalábbis számomra) az UI-ja. Amikor azt használtam a Wiki cikk szerkesztéséhez csak a sok gépelést akartam elkerülni, magamnak akartam időt és energiát megtakarítani. Ha jól értem, próbáljam valahogy kibogarászni, hogyan lehet egy új lemezt felvinni a mostaniak közé (anno, amikor tavaly tavassal a Rajzoljunk Álmokat! megjelent, valahogy gond nélkül meg is oldottam, de most nem boldogulok vele - elfelejtettem, hogy csináltam. Szerinted ne csináljak önálló szócikket a lemezhez, hanem valahogy illesszem be a mostani listába? Az lenne jó, ha erre találnék valahol szerkesztői felületet... köszönöm a tanácsaidat! Dr. Halász Zoltán– Dr. Halász Zoltán vita 2016. december 3., 19:20 (CET)

@Dr. Halász Zoltán: Igen, egy listában elférne, egyedül nem. Csujaposta 2016. december 3., 19:23 (CET) ok, megpróbálom valahogy egy korábbi lemez alapján lekopizni. Amennyire értem itt HTML-kód szerű jeleket kell tenni, ezek formázzák a dolgokat. Dr. Halász Zoltán– Dr. Halász Zoltán vita 2016. december 3., 19:25 (CET)

@Dr. Halász Zoltán: Jó, ha van valami kérdésed fordulj a WPM:KZ (Könnyűzenei-műhelyhez. Ők többet segíthetnek a továbbiakban. Csujaposta 2016. december 3., 19:57 (CET)

@Dr. Halász Zoltán: Megnézted a betoldásod kinézetét? Valahogy át kéne alakítani, mert így rossz, el van csúszva és a táblázatban a többi lemezhez szöveg nem tartozik. Csujaposta 2016. december 3., 20:19 (CET)

Szia! Köszönöm, hogy segíteni akarsz, de most jött el az a pont, amikor már magát a kérdést sem értem. Milyen betoldás és tényleg nem tudok rájönni, hogy a táblázatban miért nincs szöveg? Te nem tudsz belenézni és megmondani, hol a hiba? ksözönöm Dr. Halász Zoltán– Dr. Halász Zoltán vita 2016. december 3., 20:22 (CET)

@Dr. Halász Zoltán: Azt akarom mondani, hogy a táblázatban folyószövegnek nem kéne szerepelnie, máshova kéne (nem külön cikkbe, csak a cikken belül máshova nem a táblázatba) tenni, mert a táblázat elcsúszik és meglehetősen csúnya lesz. Csujaposta 2016. december 3., 20:27 (CET) kösz, de most már eljutottam a kötőszavak szintjéig (mármint annyit értek belőled) A gyakorlati megoldás az lenne, hogy nem az egész lemezlistát szerkesztem (én úgy próbáltam meg, hogy a Republic szerkesztése (szakasz)-on belül egy lemez adatait átmásoltam és átírtam a szöveget. Ehhez képest az lenne a jó, ha a mostani piros Koncert a Budapest Parkban-ra kattintva létrehoznám a szócikket? Vagy hogy?! ksözönöm Dr. Halász Zoltán– Dr. Halász Zoltán vita 2016. december 3., 20:33 (CET)

@Dr. Halász Zoltán: Mint feljebb már mondtam fordulj a könnyűzenei-műhelyhez, majd ott kérdezhetsz bővebben. Csujaposta 2016. december 3., 20:47 (CET) Szia! Megtettem, csütörtökön közvetlenül írtam annak, akit ajánlottak (OrsolyaVirág szerkesztő, a Wiki adott erre alkalmas formot) eddig még nem is válaszolt. köszönöm, hogy segítettél. Most megpróbálom létrehozni az új koncertlemez lapját, de hogy a többi szarságot hogy fogom kitakarítani, egyelőre fogalmam sincs. Szép hosszú éjszakám lesz :) üdv Dr. Halász Zoltán– Dr. Halász Zoltán vita 2016. december 3., 20:53 (CET)

Oké. Csujaposta 2016. december 3., 20:56 (CET)

Mentorkeresés: Király Irén vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Király Irén vita 2016. december 3., 17:49 (CET)Segítséget kérek, ha lehet sűrgősen..Nagyon kezdő vagyok, és szeretném ha tudnátok segíteni. Köszönöm.

Próbálj konkrét kérdést feltenni, illetve az is segítene, ha a fenti három sorba írnál valami infót. misibacsi*üzenet 2016. december 3., 21:00 (CET)