Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója

Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.

 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha a harmadik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostul.

saját domain alatti wiki[szerkesztés]

Sziasztok!

Van egy saját domain alatti wiki oldal, amit szeretnék a saját domain-em alatt magyarul kiadni. milyen formában van erre lehetőség? wf.mail.ru/wiki

Köszönöm – Aláíratlan hozzászólás, szerzője MasterFUN (vitalap | szerkesztései) 2019. október 15., 13:43‎

Véleménykérés[szerkesztés]

Szaky vita 2019. november 7., 23:40 (CET) helló! Szabad egy író becenevét a címbe idézőjellel beírni, így: Balogh "Joe" József. Vagy mint Hobónál: Földes László (Hobó) - zárójelbe kell tenni?

Van példa az idézőjelre. Kovács „Tücsi” Mihály pontosan így szerepel (ahogyan maga is használja a nevét). Hobó kicsit kivétel, túl sok Földes László van, és a szerkesztőnk, aki a nevéből szócikket készített, nem úgy különböztette meg, hogy Földes László (zenész), hanem a művésznevét használta erre a célra. Így került bele zárójel, mert ilyenkor zárójelezni szoktunk. Hogy például Földes László (néprajzkutató).

Azt a fajta idézőjelet viszont, amit a kérdésben írtál, nem szokás a magyar Wikipédián használni! Ha menüből kattintasz a javasolt idézőjelek egyikére, akkor az „alsó 99-es, felső 99-es” megjelenésűt válaszd. – Garamond vita 2019. november 9., 19:57 (CET)

Mentorkeresés: Zsuzsimirjam vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: CBS
 • Néhány szó a hátteremről: Csak amatőr vagyok, de felfedeztem, hogy a CBS sorozatainak felsorolása között nincs a Hawaii Five-O. Csak ezt akartam pótolni.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Sajnos nem úgy jelent meg a beírásom, ahogy szerettem volna, ehhez kellene valaki aki segít. Zsuzsimirjam vita 2019. október 30., 09:10 (CET)

Szia Zsuzsimirjam! Csak egy kis csillagocska hiányzott előle (ez: *), nálunk ez jelenti a felsorolásjelet. Beletettem, most már jól jelenik meg (meg letettem a felsorolás aljára, látom sajnos, hogy se nem betűrend, se nem bemuutató éve szerint nincs rendezve, csak mindig hozzácsapódik egy-egy új elem: majd egyszer rendbe is kell rakni ezt is). Kösz, hogy szóltál, szia! Palotabarát vita 2019. október 30., 10:44 (CET)

Mentorkeresés: JózsaGabi vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Csak egy lap van, amit szerkesztek, Józsa Krisztián néven.
 • Néhány szó a hátteremről: Sajnos az nincs sok, csak a fent említett lapot készítettem évekkel ezelőtt.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: A képet szeretném kicserélni, ami a lapon van.

JózsaGabi vita 2019. november 3., 22:09 (CET)

Szia JózsaGabi! Annyit tettem, hogy beillesztettem a képet egy, a háttérben futó adatbázisunkba (Wikidata), most már onnan veszi, automatikusan megjelenik. Plusz kicseréltem az infoboxot, most már ott is automatikusan jelenik meg az adatok többsége. Egyébként a képet úgy tudod lecserélni, hogy a kép címét (esetünkben a nem túl frappáns File:JK uj.jpg-t) bele kell írni a kép= sorba az egyenlőségjel mögé. Most nem látszik ott semmi, mert a Wikidatából "érkezik" a kép, de a következő cserénél csak írd be a kép címet (karakterhelyes pontossággal), és akkor az jelenik meg. Palotabarát vita 2019. november 3., 23:53 (CET)

Kedves Palotabarát, nagyon köszönöm a segítségedet! Üdvözlettel,Józsa Gabi JózsaGabi

Sajnos a kép jelen formájában jogsértő, ezért kivettem a Wd-ből, és a képen a megfelelő sablonnal jeleztem ezt a tényt. Továbbá írtam a kép szerzőjének, részben a tájékoztatás végett, részben az esetleges engedély ügyében. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. november 5., 13:12 (CET)

A szerző válasza alapján, megküldve neki az engedélyezőszöveg. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. november 5., 14:06 (CET)

Megérkezett az engedély, úgyhogy mindjárt vissza is kerül a kép a Wd-be és -ben. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. november 5., 14:22 (CET)

Kategória[szerkesztés]

Szerettem volna létrehozni egy kategóriát, de elrontottam. Vessetek erre egy pillantástː KategóriaːPintér Tamás művei Dudva Skull and Crossbones.svg vitalap 2019. november 7., 16:40 (CET)

Mi a baj vele? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. november 7., 16:42 (CET)

Megpróbáltam berakni egy cikkhez, de piros volt. Dudva Skull and Crossbones.svg vitalap 2019. november 7., 17:04 (CET)

Dudva, mert a létrehozás és a beillesztés közötti időpontban Palotabarát törölte. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. november 7., 21:38 (CET)

@Dudva: Valóban rossz volt, a kettősponttal volt a gond: KategóriaːPintér Tamás művei. Emiatt nem kategória lett belőle, hanem szócikk, és mint ilyen, nem tudtad volna használni kategóriaként. Most létrehoztam a jó változatot, ezt tudod használni: Kategória:Pintér Tamás művei. Palotabarát vita 2019. november 8., 01:01 (CET)
Hát ehhez jól rá kellett zoomolnom, hogy észrevegyem a különbséget. :-) De amúhy lehetett volna átnevezéssel is javítani a direkt törlés helyett. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. november 8., 10:09 (CET)
Sajnos mobilról piszok nehéz az alapműveleteknél többet elvégezni: ahol betűket kell beírni, azt ha lehet asztali gépről csinálom meg, ezért volt a törlés gyors, az új kat. létrehozása lassú (egyébként nekem is nehezen esett le mit keres a szócikkek között egy kategória, a mobilok egyetlen előnye a gyors nagyítási lehetőség). Palotabarát vita 2019. november 8., 12:03 (CET)
@Palotabarát:@Hungarikusz Firkász: Mindkettőtöknek köszönömǃ Dudva Skull and Crossbones.svg vitalap 2019. november 8., 14:41 (CET)

Dudva, honnan szedted ezt a ː jelet? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. november 8., 20:28 (CET)

@Hungarikusz Firkász: A klaviatúrám gyártja. Dudva Skull and Crossbones.svg vitalap 2019. november 8., 20:35 (CET)
Lehet, nem ártana átkonfigurálni. Vigyor Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. november 8., 20:38 (CET)
Angol nyelvű bevitel, az első választható eset (SIL fonetikus ábécé). Onnantól minden kettőspontot lecserél majdnem ugyanolyan nem-kettőspontra. Továbbá a kapcsos csukó-zárójelet egy felső ékezetre, a százalékot egy alsóra, a csillagot umlautra stb. A második választható billentyűzet (X-SAMPA) sem jobb, csak nem pont ugyanezeket a tréfákat úzi. (Ctrl + M-mel ki lehet lépni ebből a beviteli állapotból, ha valamiért átkonfigurálni nem akarod.) – Garamond vita 2019. november 10., 01:21 (CET)