Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója
Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha az ötödik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostól.

Mentorkeresés: Mérges sün vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:Hargitai Miklós, újságíró
 • Néhány szó a hátteremről: Nem születtem bele a digitális világba, így kicsit nehezen boldogulok az új dolgokkal (68 éves vagyok..)
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: * Megírtam legjobb tudásom szerint a szócikket, de nem vagyok biztos, hogy megfelelőek a hivatkozások, így működőképes-e. És a közzétételt sem sikerült megoldanom :(

(ps sajnos "Lap mentése" gombra sem sikerült itt rátalálnom, de majd másképp is próbálkozom az elküldéssel.)

Mérges sün vita 2017. február 2., 08:50 (CET)

@Mérges sün: Sikerült megtalálnod a „Lap mentése” gombot, a szócikk jelenleg Szerkesztő:Mérges sün/próbalap címen olvasható. (Természetesen ezen majd módosítani kell, de csak amikor már tényleg megfelelő a cikk.) A hivatkozások nem teljesen jók: az első kettő (Népszabadság és Népszava) csak úgy ott van a szöveg végén – így nem alkotnak mondatot. Ha kijelölöd egyszerűen a toldalékolt formát az előző mondatokban, majd a felső eszköztáron a Hivatkozás Ctrl+K Hivatkozás gombra kattintasz, a felugró ablakban a toldalékolt alak jelenik meg, de a keresőmezőben kitörölheted a toldalékot a végéről, ez nem befolyásolja magát a megjelenő szöveget. A másik probléma a hivatkozásokkal, hogy a forráshivatkozásokat csak úgy a szövegbe illesztetted – a Wikipédia-szócikkekben egyértelműen el kell különülniük az ún. belső (más szócikkre mutató) és külső (másik weboldalra mutató) hivatkozásoknak, ezt úgy érjük el, hogy a forráshivatkozásokat külön, a lap alján egy Források című szakaszban (fejezetben) soroljuk fel. Ha egy forrást nem általánosan, az egész cikkhez használsz fel, hanem csak egy-egy állításhoz, akkor azt az adott állítás mögött elhelyezett lábjegyzettel teheted meg, ez a Forrás Ctrl+Shift+K gombbal szúrható be. Ezek a Jegyzetek szakaszban elhelyezett Jegyzetek sablonnal (Beszúrás → VisualEditor - Icon - Template-big.svg Sablon panelon) jeleníthetők meg. Ha ezek megvannak, már csak apró formázásra van szükség, hogy „tökéletes” Wikipédia-szócikk legyen belőle. Mivel a szócikk-kezdemény a te próbalapodon van, normál esetben nem illik másnak belenyúlnia, de természetesen kérhetsz segítséget konkrét szerkesztés formájában is. (Tipp: ha válaszolni szeretnél nekem, egyszerűen kattints a címsorban (Mentorkeresés:…) lévő [forrásszöveg szerkesztése] linkre, és írd az üzenetedet a szerkesztődoboz aljára. Az üzenet végére a ~~~~ jelekkel helyezheted el az aláírásodat.) – Tacsipacsi vita 2017. február 2., 21:27 (CET)


Nagyon köszönöm a gyors jelentkezést- sajnos én észre sem vettem a választ máig :( Amúgy is nem egészen vagyok túl közel két hetes influenzán, próbálkozom követni amit írtál, ha nem boldogulok, írok újra.– Mérges sün vita 2017. február 20., 08:45 (CET)– Mérges sün vita 2017. február 20., 08:45 (CET)

Mentorkeresés: Devenyi57 vita[szerkesztés]

Fauvirt már segített nekem, most meg nem tudom hogyan vegyem fel vele a kapcsolatot. Eljutottam oda, hogy a próbalap napra kész. Szeretném feltenni a helyére, véglegesnek. Mivel még mindig nem töltöttek fel egy megfelelő méretű logót, nem tudtam még engedélyt se kérni... Tisztelettel, ismételten segítséget kérek!

Devenyi57 vita 2017. február 4., 13:11 (CET)

Kérek szépen valakit aki segít tovább lépni!

Nagyon szép cikk lett, szerintem nemsokára átteszik a névtérbe, gratulálok neked. itt tudsz üzenni @Fauvirt:nak, üdv – – –Dencey vita 2017. február 15., 20:57 (CET)

Szerzői jogok[szerkesztés]

Orosz Zoltán (harmonikaművész) (tört)

Tisztelt Hölgyek és Urak! Sajnos az általam szerkesztett oldal figyelmeztetést kapott, mert az interneten talált egy koncert ismertetőjében azonosságot. Mind két szöveget én szerkesztettem, s az a szöveg mivel egy leírás rengeteg helyen szerepel és még fog is szerepelni. Mit kell tennem, hogy tisztázzam a szöveget? Sajnos nem teljesen értem a rendszert, még csak most regisztráltam. Rákattintok a saját tartalomra, de nem értem a folytatást...

A segítségeket előre is köszönöm!– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Hungarian Art Management (vitalap | szerkesztései) 2017. február 6., 23:17

Küldd be ezt a szöveget a szöveget a permissions-hu@wikimedia.org e-mail címre. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. február 7., 00:43 (CET)

Kedves EniPort, köszönöm a választ, még csak az nem világos, hogy ezt a saját e-mail címemről kell elküldenem vagy a Wikipédián van az üzeneteknek fenntartott rész, ahonnan ezt intézni kell. Üdvözlettel, Hungarian Art Management

Hagyományos email-en keresztül (saját vagy céges címről, lehetőleg olyanról amely alátámasztja, hogy az aláírásra jogosult küldi). Aláírásnak elégséges, ha géppel aláírod a neved, nem szükséges nyomtatni+szkennelni. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. február 7., 01:06 (CET)

Mentorkeresés: Bocilili vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: sport,regények
 • Néhány szó a hátteremről: Magyar vagyok
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:Nem tudok semmit se.

Bocilili vita 2017. február 7., 15:48 (CET)

Mentorkeresés: Gabor Durgo vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Pap Lujza színművésznő lapja
 • Néhány szó a hátteremről: Pap Lujza színművésznő wikipédia lapját tartom karban
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Kép feltöltése, jogtisztaság igazolása

Köszönettel,

Gabor Durgo vita 2017. február 7., 16:27 (CET)

Írtam a vitalapra. Fauvirt vita 2017. február 7., 19:12 (CET)

Mentorkeresés: Zilahy.13 vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Zilahy Miklós Géza
 • Néhány szó a hátteremről: Informatika
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

A próbalapot elkészítettem. Szeretném a wikipediaba átvenni. Nem találok utalás arra, hogyan tegyem ezt meg. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Zilahy.13 (vitalap | szerkesztései)

@Zilahy.13: Átneveztem. Nézd meg, így akartad-e. Csujaposta 2017. február 9., 17:15 (CET)

Mentorkeresés: Konyvtarinfo.hnm vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Magyar Nemzeti Múzeum Központi Könyvtár
 • Néhány szó a hátteremről: A Könyvtár wiki lapján szerkesztem és frissítem.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Fenti szócikkhez szeretnék egy infoboxot létrehozni, de nem sikerül.

Konyvtarinfo.hnm vita 2017. február 14., 13:17 (CET)

Rakásnak köszönöm a mintát, végül nem az "épület" hanem a "szervezet" sablont használtam fel. Még egy kérdés merült fel bennem, hogy tudok igény szerint új mezőt hozzáadni a sablonhoz úgy, hogy az meg is jelenjen? Próbálkoztam sablonszerkesztőn belül "További információ hozzáadása" gombbal, de nem sikerült, forrásszövegben látom, de nem jelenik meg az olvasói nézetben. Erre valami megoldás? – Konyvtarinfo.hnm vita 2017. február 20., 12:49 (CET)

@Konyvtarinfo.hnm: Az is jó, tán még jobb! A Sablongurukhoz érdemes fordulni sablonszerkesztéssel kapcsolatban. Amúgy is annak olyan sablonok, amikhez átalakítás céljából csak ők nyújhatnak a hozzáértés szükségessége miatt. – Rakás vita 2017. február 20., 13:16 (CET)

@Rakás: Köszi, írtam nekik! – Konyvtarinfo.hnm vita 2017. február 20., 15:37 (CET)

@Konyvtarinfo.hnm: Symbol opinion vote.svg megjegyzés Ezeket a kettőspontokat itt arra szoktuk használni, hogy a különböző hozzászólásokat optikailag szétválassza, ezért a hozászólásod elől kivettem, hogy ez jól látható legyen. Ezt csak akkor tudja megtenni, ha az előtte lévő hozzászólásnál (jellemzően eggyel) több, vagy (mint ahogy ebben a szakaszban) felváltva több vagy kevesebb van belőle. Általában az első megoldást szoktuk választani, de ez egyáltalán nem szükségszerű. – Rakás vita 2017. február 20., 16:00 (CET)

Günfeld ház Miskolc Szemere utca[szerkesztés]

Hogyan tudom felhívni a szerkesztő figyelmét arra a hibára, hogy a Grünfeld-ház (Miskolc, Szemere u.) szócikkben hibásan szerepel az, hogy a Grünfeldektől Győri Ödön megvásárolta az épületet?

A valóság ezzel szemben az, hogy Grünfeld Ödön két kiskorú gyermekével Elekkel és Zsigmonddal, 1904.07.17-én nevüket Győrire változtatták. Forrás: Budapest Hírlap 1904.07.17. 20. oldal, névmagyarosítások.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Mszebenyi (vitalap | szerkesztései) 2017. február 19., 14:45‎

Megtörtént.  … szalax üzenő 2017. február 19., 18:27 (CET)