Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója
Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha az ötödik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostól.

Mentorkeresés: Varjusn vita[szerkesztés]

Függőben FüggőbenXXLVenom felvette a kapcsolatot a Varjusn vitalapján. Fauvirt vita 2015. november 4., 00:05 (CET)
 • Témáim a Wikipédiában: Gombaismeret, gombászképzések
 • Néhány szó a hátteremről: Alapítványom célja és feladata a gombaismereti tudás széleskörű elterjesztésének támogatása magyar nyelvű területeken. A fő cél: Magyarországon mindenki ismerje fel a gyilkos galócát!
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: A következő információt szeretném feltenni a wikipédiába: "Gombászok Világnapja

Mivel még nincs nemzetközi napja a lelkes gombavadászoknak, javasoljuk a november 10-ét kinevezni mint a gombászok világnapját. Magyarországon már 2 éve ezen a napon ünneplik a gombászok önmagukat, de jó lenne, ha ez világszinten is elterjedhetne!" Nem tudom mi a módja, hogy ez felkerülhessen és milyen formában lenne ez lehetséges, hogy ne kerüljön azonnali törlésre? Köszönettel Varju Sándor Pro Mikológia alapítvány

Varjusn vita 2015. november 3., 21:55 (CET)

Lecseréltem függőre: nem tudok mentorálást vállalni, így is nagyon kevés időm van a Wikipédiára, egyébként sem érzem magam "mentorképesnek", de mostanság a rendes szerkesztésre is szűkösen jut időm. Én csupán egy útmutatást adtam Varjusn-nek, hogy a helyes úton menjen tovább és reményeink szerint jó szerkesztő legyen belőle. Elnézést ha ez félreértéshez vezet, a mentorkeresés úgy vélem továbbra is fennáll. --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. november 4., 20:33 (CET)

Minden tiszteletem a gombászoké és gombaszakértőké, de véleményem szerint egy ilyen felhívás nem a Wikipédiára való, amely egy enciklopédia, nem pedig hirdetőtábla. Ilyen felhívás közzétételére más internetes fórumot kell keresni.– Elkágyé vita 2016. augusztus 21., 17:58 (CEST)

Mentorkeresés: Kónya István vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Kedves Hölgyem/ Uram!

Egy mentort kérnék ahhoz, hogy segítsen tovább jutnom.

Beírtam az összeállított szöveget, de nem tudok tovább jutni. Mit kell tennem?

Kónya István lantművész istvan.konya.lute@gmail.com

Képek okos elrendezése[szerkesztés]

Az Almamoly cikkben elhelyeztem néhány, a kártevő fejlődési fázisát ábrázoló fényképet. Most egy táblázat gondoskodik arról, hogy egy sorban jelenjenek meg. Azonban attól tartok, hogy ha valaki kisebb ablakban nézi a cikket, akkor a táblázat miatt túl széles lesz vagy nagy fehér foltok lesznek benne. Hogyan lehetne őket okosabban elrendezni? Betti 86.59.236.139 (vita) 2016. szeptember 8., 21:55 (CEST) (nem, nem fogok regisztrálni, sry.)

Elrendeztem! Zerind üzenőlap 2016. szeptember 8., 22:02 (CEST)

Köszi! Betti 195.111.2.2 (vita) 2016. szeptember 9., 15:34 (CEST)

forrás vs jegyzet[szerkesztés]

Sziasztok,

elnézést a nagyon kezdő kérdésért, de mikor kell egy forrást jegyzetként feltüntetni, és mikor forrásként?

pl. egy cikket forrásoltam így is meg így is. Melyik a jobb? Esetleg mindegy?

köszi, Whitepixels vita 2016. szeptember 26., 17:00 (CEST)

@Whitepixels:: Jegyzetnek akkor jelöljük, ha például csak egyetlen mondatot vagy néhány adatot vettél át, forrásnak pedig akkor, ha hosszabb, terjedelmesebb szövegrészt felhasználtál, illetve ugyanabból a műből, sok különböző helyről adatokat. Tehát ezt te magad tudod megítélni, illetve a mindenkori szerkesztő, aki az adott forrásmunkát felhasználta. misibacsi*üzenet 2016. szeptember 26., 18:31 (CEST)
Köszönöm! Whitepixels vita 2016. szeptember 26., 20:27 (CEST)

Mentorkeresés: Pkasa vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Saját szócikk szerkesztése
 • Néhány szó a hátteremről: 82 éves kutató orvos vagyok. Az Alzheimer-kór volt a fő témám. Megírtam a szócikket legjobb tudomásom szerint, de nem tudom megszerkeszteni a követelményeknek megfelelően. Az elkészült anyagom a próbalapon tekinthető meg.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Hálásan megköszönném ha egy Mentor segítene (avagy betudná fejezni) az általam írt szócikk megformálásában. Hálásan köszönöm előre is.

Pkasa vita 2016. szeptember 26., 19:42 (CEST)

Segítsen valaki[szerkesztés]

Én találtam felnőtt tartalmat (V. kategória, 18 éven aluliak számára nem ajánlott). Ez egy videó. Hogy jelentsem? https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagyk%C3%B6r%C3%BAti_robbant%C3%A1s#Esem.C3.A9nyek

Köszönöm a választ! Wikipédia nem arra lett kitalálva, hogy felnőtt tartalmat osszunk meg!

Figyelmeztetni a feltöltőt.

188.6.131.183 (vita) 2016. szeptember 27., 16:03 (CEST)

Kedves névtelen szerkesztő! Miért írod, hogy a Wikipédia nem arra lett kitalálva, hogy felnőtt tartalmat osszunk meg? Ilyet sehol sem állít magáról ez az enciklopédia. Egyébként nem tudom, miért tettek 18-as karikát a videó elejére, alig látszik valami a robbantásból, az áldozatokból meg semmi. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. szeptember 27., 16:33 (CEST)

Ha kiskorú vagy, ne kattints rá! – Pagony foxhole 2016. szeptember 27., 16:35 (CEST)