Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója
Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
  • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
  • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
  • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha az ötödik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostól.

Co-op mentorship[szerkesztés]

A Signpost új száma beszámol az angol Wikipédia új mentorálási programjáról: Get help editing Wikipedia with the new “Co-op” mentorship program – Tgrvita 2015. augusztus 8., 21:10 (CEST)

Az angol Wikipédia szócikkeit hogy tudom felvenni a figyelőlistára?[szerkesztés]

en:Kazan

en:Dayana Kirillova

formában próbáltam, de nem engedi. Hebefil vita 2015. augusztus 13., 19:58 (CEST)


Azt csak az angolon veheted fel a magyaréval megegyező módszerrel: ott a Watchlist a figyelőlista.--Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza beszélgetőfülke 2015. augusztus 13., 20:03 (CEST)

1774 - kücsük-kajnardzsai béke[szerkesztés]

Áttettem a szócikk vitalapjára, mert oda való. Wikizoli vita 2015. augusztus 16., 19:23 (CEST)

Kérdésroham[szerkesztés]

Függőben FüggőbenRuisza

1. Lehet egy szerkesztőt úgy figyelni, hogy minden változtatásáról értesülünk?

Tudtommal nem. Ha az illető szerkesztői lapjára mész, baloldalt, a "Szerkesztő közreműködései" linkre kattintva láthatod az eddigi közreműködéseit. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. augusztus 20., 13:33 (CEST)

2. Hogyan kell egy lábjegyzetnek megadni egyszerre a típusát (megjegyzés: <ref group="m">) és a nevét (pl. <ref name="Budapest">)?

Egymás után írod őket. Ld. pl. itt az első mondatban. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. augusztus 20., 13:33 (CEST)

3. Legalább hány forrást kell megjelölni egy kiemelt szócikkhez?

Természetesen minnél többet, a cikkhez felhasznált összes forrást. :-) A kiemelt cikkeknél általában fontos, hogy a jó ellenőrzöttség érdekében lehetőleg minden bekezdés végén megjelölje a szerző az állítások forrását ref sablonnal.– Történelem pWas gibt's Neues? 2015. augusztus 20., 12:09 (CEST)
Én arra gondoltam, hogy legalább tíz, legalább húsz, legalább öt darab forrásból kell összegyűjteni a cikk tartalmát.– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza beszélgetőfülke 2015. augusztus 20., 12:19 (CEST)
Ilyen konkrét mennyiségi megkötés nincs, ez függ a cikk hosszától. A lényeg, hogy minden állítás levezethető legyen a forrásokból. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. augusztus 20., 13:33 (CEST)

4. Lehet infoboxban zászló?

Korábban ITT volt egy szavazás arról, hogy “Se a születési, se a halálozási, se az állampolgárság adatoknál ne szerepelhessenek semmilyen ország zászlai”. A szavazás eredménye az lett, hogy “ezután nem ajánlott a zászlóhasználat” (az én értelmezésemben tehát nem került tiltásra, de jobb elkerülni). Amúgy a sportolók cikkei tele szoktak lenni zászlókkal (pl. klubok mellett országzászlók), ezzel kapcsolatban nem tudom, hogy volna-e bármilyen szabályozás, vagy aár csak ajánlás. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. augusztus 20., 11:58 (CEST)
@Eniport: Köszönöm szépen. Autó infoboxban lehet zászló?– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza beszélgetőfülke 2015. augusztus 20., 12:22 (CEST)
@Ruisza: Ha a cikk szerinted ettől jobb lesz, akkor használd bátran, semmi nem tiltja. Ha valakinek mégis zavaró, akkor majd kiveszi, vagy jelzi Neked. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2015. augusztus 20., 23:47 (CEST)

5. Vasmű út (Dunaújváros). Ez elég nevezetes egy cikk témájának?

A WP:NEV szerint az számít nevezetesnek, amit két független forrás jelentős mértékben feldolgozott. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. augusztus 20., 13:33 (CEST)

6. Mire jó a témanévtér? Kérek a témanévtérből egy létező lapot! Mire jók a modul-, és MediaWiki-névterek? (Elolvastam a Wikipédia:Névtér lapot, de ezekre nem jöttem rá belőle.)

A témanévtér egy, kivonás alatt álló vitalapi rendszer LiquidThreads megbeszéléseit tartalmazza. Speciális:Lap találomra/Téma. A modulnévtérben Lua programokat tárolunk, amit sablonok hívnak meg. A MediaWiki névtérben a felület szövegeit, valamint a wiki hátterét biztosító technikai dolgokat (pl. CSS, JavaScript) tartjuk. --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 22., 01:05 (CEST)

7. Legalább hány forrást kell megjelölni egy jó szócikkhez?

Ld. 3. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. augusztus 20., 13:33 (CEST)

8. A színvonalas besoroláshoz szükséges ajánlott irodalmat külön szakaszban vagy a További információknál kell feltüntetni?

9. Hogyan különítsem el jól a laikusoknak szóló részt a szakmaitól úgy, hogy elkerüljem az ismétléseket? Írjam a laikusoknak szólót a bevezetőbe vagy külön bekezdésbe? Akkor lehet, hogy a szakmai részben is elmondom ugyanazt, csak kibővítve. (Ez az elkülönítés a Színvonalas besorolás formai követelménye.

10. Vannak olyan szerkesztők, akik tudják a speciális lapokat szerkeszteni (pl. a Wikipédia-szoftver fejlesztői)? Van nekik üzenőfaluk, amin lehet jelezni az igényünket egy speciális lap megváltoztatására?

A MediaWiki-névtér lapjait csak az adminisztrátorok szerkeszthetik, de nemrég folyt egy megbeszélés arról, hogy mások is kaphassanak erre jogot. Az üzenethagyásra a műszaki kocsmafalat ajánlom.– Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. augusztus 20., 13:33 (CEST)

11. Kiemelt szócikk alapulhat a legkisebb részben is enwiki fordításán? Ha egy adott bekezdés az enwikin alapul (feltettem, hogy az enwiki is alátámasztja azt a részt forrásokkal), azt hogy jelölje anélkül, hogy a források között a "nem megbízható" wiki szerepeljen? A fordítás sablont nem kapcsolhatjuk a szöveg valamely részéhez. Mégis?

Alapulhat, igen. Ennek formája:
1. Átvesszük az angol cikk refjeit
2. Átvesszük az angol cikk forrásait.
3. Egy külön szakaszban jelezzük, hogy a cikk részben vagy egészében az angol fordításán alapul.
4. Szakaszra szólóan nem lehet megadni, hogy az fordítva lett innen és innen.

Szalakóta vita 2015. augusztus 20., 15:31 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Annyit mindenképpen hozzátennék, mert félre szokták érteni: Az első három nem vagylagos pont, hanem és-sel összekötött. A {{fordítás}}(?) sablon nem helyettesíti a forrásokat/hivatkozásokat/jegyzeteket és a források/hivatkozások/jegyzetek átvétele nem helyettesíti azok ellenőrzését (a szócikk tartalmának "hitelét", honnan-létét), max ellenőrizhetőségét (hiszen pont ezért nem forrás a Wikipédia a Wikipédián és ezért nem elég infókat csupán átemelni egyik szócikkből a másikba, legyen az "nyelvterületen" belülről vagy kívülről). De ahogy látom, a #Források szakaszban is épp ez jött elő. Fauvirt vita 2015. augusztus 28., 12:05 (CEST)
@Szalakóta: Suzuki Cultus Jól csináltam ezen a lapon?– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza beszélgetőfülke 2015. augusztus 20., 15:39 (CEST)
Majdnem. A jegyzetek sablont a Jegyzetek szakaszba kell tenni, amit javítottam is. Szalakóta vita 2015. augusztus 21., 15:50 (CEST)

12. Magyarosak-e az alábbi kifejezések?

  • kapható volt
  • a vásárlók a ... között válogathattak
  • a .. felszereltséget ... jellemezték
Igen, bár a harmadik helyett inkább egy másik megfogalmazást keresnék. Szalakóta vita 2015. augusztus 20., 15:28 (CEST)

13. Apró változtatás, ha a cikkre csonk-, forma-, lektorsablont stb. teszek?

Más szerkesztőknek szólnak, nem aprók. Szalakóta vita 2015. augusztus 20., 15:28 (CEST)

14. A kérdéseim egy részét az általam létrehozott Suzuki Cultus (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) lap kiemelt cikké fejlesztése miatt tettem fel. Ezzel a cikkel kapcsolatban kérek tanácsokat, hogy hogyan fejlesszem, de nem itt, hanem a vitalapján.

15. Ha valaki letesz egy iözépfokú nyelvvizsgát, a bábel információkhoz ...-2-t vagy ...-3-at kell írni?

Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza beszélgetőfülke 2015. augusztus 20., 10:35 (CEST)

Te tudod, mennyire ismered a nyelvet. Azt írsz oda, amit akarsz. Ez a többi szerkesztőnek, és nem a vizsgabizottságnak nyújtott információ. OsvátA Palackposta 2015. augusztus 28., 11:27 (CEST)

Források[szerkesztés]

Források cite-sablonban való mellékelését kérem a Suzuki Cultus (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) lapon, azon szakaszokban, ahol még nincs forrás megjelölve. Szeretném, ha megbízható forrásokat keresnétek hozzá, a feltüntetett nem megbízható forrásokat pedig cseréljétek le megbízhatókra!– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza beszélgetőfülke 2015. augusztus 20., 20:25 (CEST)

Kedves @Ruisza:! A cikkek megbízható források alapján születnek, illetve a cikkek kidolgozásához a források keresése is hozzátartozik. Amikor a szöveget írod, valamilyen anyagból dolgozol. Ebben az esetben az enwikiből fordítottál, ahonnan a forrásokat is megfelelő ellenőrzés után át lehet venni. Sajnos maga az eredeti cikk is meglehetősen gyéren forrásolt, ezért egyéni forráskutatás is szükséges, amennyiben szeretnéd, hogy jó vagy kiemelt cikk legyen. Ezt neked kell elvégezni. Természetesen kérhetsz segítséget a témához értő szerkesztőktől, de általában a források keresését és cseréjét is az a szerkesztő szokta elvégezni, aki az adott cikk jobbításán dolgozik. Ogodej Mal 0.png vitalap 2015. augusztus 20., 20:55 (CEST)