Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója
Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha az ötödik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostól.

Suzuki Cultus[szerkesztés]

Függőben FüggőbenParliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza Kérem a következőt! 2015. október 23., 17:10 (CEST)

Suzuki Cultus (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Segítséget és tanácsokat kérek a Suzuki Cultus cikk kiemelt minőségre való fejlesztéséhez a vitalapján.– Parliament Buildung Hungary 20090920.jpg Ruisza Kérem a következőt! 2015. október 6., 16:50 (CEST)

Mentorkeresés: Varjusn vita[szerkesztés]

Függőben FüggőbenXXLVenom felvette a kapcsolatot a Varjusn vitalapján. Fauvirt vita 2015. november 4., 00:05 (CET)
 • Témáim a Wikipédiában: Gombaismeret, gombászképzések
 • Néhány szó a hátteremről: Alapítványom célja és feladata a gombaismereti tudás széleskörű elterjesztésének támogatása magyar nyelvű területeken. A fő cél: Magyarországon mindenki ismerje fel a gyilkos galócát!
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: A következő információt szeretném feltenni a wikipédiába: "Gombászok Világnapja

Mivel még nincs nemzetközi napja a lelkes gombavadászoknak, javasoljuk a november 10-ét kinevezni mint a gombászok világnapját. Magyarországon már 2 éve ezen a napon ünneplik a gombászok önmagukat, de jó lenne, ha ez világszinten is elterjedhetne!" Nem tudom mi a módja, hogy ez felkerülhessen és milyen formában lenne ez lehetséges, hogy ne kerüljön azonnali törlésre? Köszönettel Varju Sándor Pro Mikológia alapítvány

Varjusn vita 2015. november 3., 21:55 (CET)

Lecseréltem függőre: nem tudok mentorálást vállalni, így is nagyon kevés időm van a Wikipédiára, egyébként sem érzem magam "mentorképesnek", de mostanság a rendes szerkesztésre is szűkösen jut időm. Én csupán egy útmutatást adtam Varjusn-nek, hogy a helyes úton menjen tovább és reményeink szerint jó szerkesztő legyen belőle. Elnézést ha ez félreértéshez vezet, a mentorkeresés úgy vélem továbbra is fennáll. --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2015. november 4., 20:33 (CET)

Emlékek a Föld alatt[szerkesztés]

Sok olyan régi város vagy városrész van, ahol a legöregebb házak bejárata az utca szintje alatt található.Ennek nem az az oka ,hogy mint a mesékben a városok elsüllyednek, hanem az hogy a földfelszín szintje sokféle lassan és észrevétlenül, de emelkedik! Miért? A levegőben milliónyi porszemcse lebeg, és ez a por leülepedik a földre,és egyre magasítja a felszínt.Sok házat és várat így temetett be a szél.
– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Preszi98 (vitalap | szerkesztései) 2016. január 2., 15:33‎

próbalap[szerkesztés]

Létrehoztam egy próbalapot, és megcsináltam bele a smaragdszkink lapját. Mikor kész lettem, átneveztem Smaragdszkinkre. Most ha beírom, hogy "smaragdszk", nem adja ki válaszlehetőségnek. (smaragds - samragdszkin)-ig nem adja ki. Ha beírom az egészet, ott van. Miért van ez így?

Lahm12 vita 2016. május 25., 20:43 (CEST)

Most már kiadja. Az új lapok nem egyből jelennek meg a keresőben, van egy rövidke átfutási ideje. – Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2016. június 14., 22:51 (CEST)

Források előnézete[szerkesztés]

Végre egy hasznos technikai fejlesztés az évek óta gyűlő rengeteg használhatatlan kacat (pl. a szerkesztés nehezebbé tétele vagy az "új cikkszerkezet") között. Akár a magyar részleg fejlesztése, akár központi, mindenképp köszönet érte a fejlesztőknek, sokkal könnyebbé teszi a cikkek forrásolását és a lábjegyzetek (pl. forráshivatkozások) szerkesztését. Gubbubu12 2016. június 14., 11:45 (CEST)

Mikor teszik ellenőrzötté a szerkesztett lapokat ? + Járőrré válás.[szerkesztés]

Üdvözlet Magyar-Wikip.-Közösség ! Újoncként, igyekszek kiigazodni a merre-hogyan kérdésekben, de most nem sikerül. Szerkesztek több cikket is Heroes of Might and Magic V, Might and Magic Heroes VI, Wesnoth, és a módosításaimat már több hete nem fogadta el senki. Úgy tudom járőr vagy admin jogosultsága. Újoncként tudom (de ha rosszul, legyek kijavítva), még ha könyörögnék, sem kaphatnám meg, hogy legalább ezeknél a szócikkeknél a szerkesztéseim automatikusan lehessenek ellenőrzöttnek nyílvánítva. De azért az rossz érzés, hogy megszerkesztek egy adagnyi szöveget, de nem ellenőrzöttkétn az átlag wikipia felhasználó (mint olvasó) a régit látja, és nem tudja, hogy ha kattintana a nem ellenőrzött változatrta, akkor jóval több infót tudna meg... Szóval mire számíthatok, mennyit kell várni, hogy ellenőrzött legyen, s mennyit, hogy jómagam járőr lehessek ? Választ türelmesen, de mihamarabb várom. – Rikloam vita 2016. június 14., 21:04 (CEST)

Változó, hogy mennyire hamar vagy soká hagyják jóvá a szerkesztéseket a járőrök. Ez függ az idejüktől, érdeklődési körüktől, stb. Soron kívül a WP:JÜ-n tudsz ellenőrzést kérni. – Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2016. június 14., 22:48 (CEST)

Szia!

A Might & Magic Heroes VI szócikket valamiért nem tudom ellenőrzötté tenni, a másik kettőt ellenőriztem most.

Az ellenőrzésre váró szócikkek várakozási ideje jelenleg kb. 1 hónap (utána lehet türelmetlenkedni). Ennek nincs meghatározott ideje, tehát ahogy sor kerül egy-egy cikkre.

Amire ügyelj, hogy a "MMH V"-nél egyetlen külső forrás sincs jelölve (ami alapján ellenőrizni lehetne a beírt tartalmat, így ránézésre rendben van, de legközelebb már nem fogom ellenőrizni, mert személyesen nem ismerem a témát).

Másrészt elég lenne, ha csak 1 db cikkre koncentrálnál és inkább azt az egyet fejezd be a jelenlegi tudásod szerint, például ne maradjanak kérdőjelek és üres bekezdések. Ezek szintén kizáró okai az ellenőrzésnek.

Harmadrészt ne legyenek a cikkek ennyire aprólékosan részletesek. Ezek egy ugyanolyan játékosnak jók, aki játszik a játékkal, de laikus olvasók (pl. szülők) számára hogy magyarázod el, hogy miről szól a játék? Ők például arra lehetnek kíváncsiak, hogy mennyire erőszakos egy játék (pl. folyik-e benne vér, repülnek-e levágott testrészek a levegőben), van-e magyar verziója, mennyire hosszú egy-egy "küldetés", stb.

Negyedrészt gondolj arra, hogy téged mennyire érdekelne, ha valaki a lyukas zoknik stoppolásának módja címmel írna szócikket és utána azt kérdezné, hogy miért nincs még ellenőrizve a szócikke. Lehet, hogy másokat nem érdekel annyira ez a téma?

A járőrök üzenőfala helyett szerintem hosszú távon jobban jársz, ha a Videojáték műhely üzenőlapját, illetve a tagok személyes üzenőlapját keresed fel, és hagysz nekik üzenetet. Ne foglalkozz azzal, ha valaki azt mondja, hogy a "műhely inaktív", mivel a tagok aktivitásától lesz aktív. Egyébként te is lehetsz tag.

A "járőrré válás" van egy fokozat, a "megerősített szerkesztő", ez pont azt jelenti, amit írtál, tehát a saját szerkesztéseid ellenőrzöttek lesznek mindaddig, amíg valaki névtelenül bele nem szerkeszt, tehát ezeket a szerkesztéseket szerintem neked is érdemes lesz figyelned. Nagyjából 500 szerkesztésszám után kérheted a "megerősített szerkesztő" jogot, általában ekkor már meg szokták adni. misibacsi*üzenet 2016. június 15., 18:15 (CEST)

Köszönöm a kimerítő válaszokat, főleg Misibacsi-ét. Jól esik, hogy újoncként ígéretes tagként tartotok számon. Nos, reagálok a dolgokra:
@Joey > WP:JÜ-t kerestem, nem találtam, de most már megvan általad, köszi.
@misibacsi > 1 hónap, rendben, erre rendezkedek be. MMH5 (pontosabban HoM&M V, a hattól hívják M&MH6 és 7, vagy római számmal), igen, pont most a Wikipédia miatt is, és más dolog miatt is újra játszom az egészet, és gondoltam, legyen egy igényes, mégis objektív szemszögből a történet és a pályák leírása, hogy akik már játszottak vele, csak el kelljen olvasni, és visszaemlékezni a régi szép időkre, mint pl. a Call of Duty Modern Warfare soroztnál is jó volt, hogy a történet le volt írva. És mivel nagy rajongója vagyok az 5-nek, valamint a 6-nak és a Wesnothnak is, gondoltam alapos tartalommal feltöltöm őket. Egy cikkre nehéz kizárólagosan koncentrálnom, személyiségemből adódóan, kell a párhuzamosság elve időeltolással, néha sok lehet egy-egy játékból, így a másik kettő közül tudok választani, így folyamatosan haladok, majd előbb-utóbb 3 cikk szépen kibővül. + Folyamatosan játszom őket és dolgozó emberként nem ülhetek szabadidőm teljes idejében csak a gép előtt, ezzel indoklom szerkesztési menetemet, a kérdőjeleket, és ezért lenne fontos, hogy a változások legalább nagyobb egységenként el legyenek fogadva, mert akkor az olvasó, látja, hogy folyamatosan bővül és kiteljesedik a cikk, érdemes vissza-vissza térni, megnézni. Aprólékosság szerintem nem gond, aki olvasni akar, elfogja, aki nem, az nem (továbbá ez nem "walktrought", hanem a cselekmény küldetésenkénti leírása - és még így sem teljesen részletes). Nem is emlékszem, mely játéknál írták, hogy a testrészekkel mi történik, ahhoz a Wikipédia kevés... már bocs, de arra ott vannak a videók, be kell írni a játék nevét, meg hogy "gameplay", oszt ott az információ, de igazat adok, mert fontos információnak tűnik, de tartalmilag nem fog sokat a cikken nyomni (mint már említettem máshol nem nagyon láttam ilyet). Mindenesetre alaposan fontolóra veszem ezen tanácsaidat és beépítem Wikiszerkesztői munkámba, köszönöm. Az, hogy valakit egy téma nem érdekel, egyéni szubjektív dolog, a járőr, meg admin azért van, hogy objektíven ellenőrizzen és tartsa tiszteletben a szerkesztő munkásságát, még ha a cikkhez témában nem is konyít - tudom durvának hangozhat, de nem a sértés miatt írtam, hanem mert így gondolom, ha valaki magára veszi, az szubjektív probléma. És itt jön be az objektív rész, hogy én, mint szerkesztő, függ a munkám végeredménye a járőr és admin döntésétől, ezét kell a kölcsönös összhang és megbeszélés, ami itt is zajlik. A H5-höz a forrás a játékküldetések bevezető szövege + az animációk, játékon belüli feladatok és elvégzésük, felugró üzenetek -- ezt fel fogom tüntetni forrásként. – Rikloam, Homama-i Hős Vezír, Wesnoth-i FőKamp vita 2016. június 15., 21:42 (CEST)

WikiAdomány[szerkesztés]

Nemrég adományoztam Wikipédia felhívásának eleget téve; és az lenne a kérdésem, hogy hol lehet megnézni, hogy a befolyt összeg mennyi és mire megy el, illetve bármilyen információ, ami ezzel kapcsolatos és akár részletes is.– Rikloam \Homama-i Hős Vezír, Wesnoth-i FőKamp\ vita 2016. június 17., 07:22 (CEST)

A GYIK-ben találsz további hivatkozásokat. – Tacsipacsi vita 2016. június 18., 09:42 (CEST)

Mentorkeresés: Origamib vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Origami Bikini
 • Néhány szó a hátteremről: Márkatulajdonos vagyok
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Szeretném megjeleníteni a márkát a wikipedián, mert egy köztudatban lévő fogalom lett. Érdemes rá. Idén elkészítettük a világ legnagyobb bikini alsóját is, mely Guiness rekord is lesz - úgy tűnik, stb... Feltettünk egy cikket, melyet törlésre jelöltetek, teljesen jogosan. Hogyan csináljuk? ..Nézegettem, vannak fent márkák, még weboldal linkekkel együtt is, ami elvileg reklámnak is tekinthető... köszi előre is. Origamib vita 2016. június 20., 22:31 (CEST)