Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója
Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

06. 06. 06. · 06. 12. 27. · 07. 02. 25. · 07. 08. 11. · 08. 02. 25. · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha a harmadik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostul.

Mentorkeresés: 213.197.76.74 (vita)IT technology[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: application lifecycle management, agility in business, agility in software, IoT and embedded software development
 • Néhány szó a hátteremről: Research Projects in EU founded RTD- from FP6 to FP7, H2020, 15+ years experience in IT projects, software development, project management.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: How to share product/technology information to avoid excluding article sharing due to advertisement. How can I formulate article to be accepted as general (neutral info) not advertisement?

213.197.76.74 (vita) 2017. szeptember 27., 10:01 (CEST)

Wikipédia:Új_szerkesztők_támogatása/Mentorálás határozottan azt mondja, hogy regisztrálj felhasználót a Wikipédián és jelentkezz be vele, ha mentort keresel. Próbáld meg újra úgy. – b_jonas 2017. szeptember 27., 15:14 (CEST)
A segítségkéréshez nem feltétlenül szükséges a regisztráció (személyes mentorod valószínűleg nem lesz a változó IP-cím okozta kommunikációs problémák miatt, de itt a kocsmafalon szívesen segítünk), viszont a cikkíráshoz a magyar nyelv ismerete elengedhetetlen, a gépi fordítások rövid úton mennek a kukába, az idegen nyelvű cikkek meg pláne. – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 27., 18:52 (CEST)

Táblázat[szerkesztés]

Egy festőművész (élő személy) önálló kiállításaihoz készítettem egy táblázatot. Szeretném hozzávenni a közös kiállításokat is, viszont így a táblázat túl nagy lenne. Kérdésem: ha megcsinálom, hogy a táblázat kinyitható legyen, akkor nem baj, hogy idővel gigantikus méretű lesz? Nem szeretném, ha valaki letörölné a munkám kétharmadát valamilyen indokkal.– CikkMiX vita 2017. október 1., 14:40 (CEST)

Mit jelent az, hogy "a táblázat túl nagy"? Mitől lesz nagy? Képeket tennél bele? Keress rá a világörökségi helyszínek listájára, olyanra gondoltál? Ez a méret még elfogadható, persze előbb annak olvass utána, hogy az illető elég nevezetes-e a Wikipédia szabályai szerint (WP:NEV). Mondhatjuk, hogy ez az egyik legfontosabb szabály, No.1., mert ha ez nem teljesül, akkor fölösleges technikai kérdésekről beszélni, mert a cikk törölve lesz. misibacsi*üzenet 2017. október 1., 20:00 (CEST)
Itt található a táblázat: Swoon (művész). Olyan lenne, mint a világörökségi helyszínek listája, csak nem 41 sorból állna, hanem már most kb. 80-ból. Minden weboldalon, ahol említik a művész kiállításait, ott a közös kiállítások is szerepelnek! – CikkMiX vita 2017. október 1., 20:58 (CEST)

Ne hagyj szóközt a sor elején, mert akkor írógép típusú betűkkel jelenik meg az egész bekezdés. Javítottam. Wikizoli vita 2017. október 1., 22:11 (CEST)

Mentorkeresés: Diarep vita[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában: Kopaszi-gát
 • Néhány szó a hátteremről: A BudaPart - Kopaszi gát tulajdonosa a Kopaszi Gát Kft. nevében szeretnénk frissíteni a Kopaszi-gát c. szócikket.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

A Kopaszi gát tulajdonosi háttere 2016-ban megváltozott, azóta jelentős fejlesztéseken esett át. A szócikk történeti hátterében nem esett változtatás, azonban frissebb és hitelesebb adatok kerültek bele. A szövegből való törtél során, alul a nem aktuális jegyzetek viszont nem tűntek el, nem is tudjuk őket kitörölni. Ebben szeretnénk segítséget kérni, illetve abban, hogy amennyiben lehetséges a szócikk neve is változzon Kopaszi-gátról BudaPart-Kopaszi gát -ra, ugyanis már így használandó helyesen. Hogyan kivitelezhető mindez?

Részletes információ www.budapart.hu

Köszönjük előre is a segítséget! Diarep vita 2017. október 4., 16:42 (CEST)

Nekem a "BudaPart" nyelvtanilag helytelennek tűnik, ezt hagyjuk. A cikk tartalmát szerkeszd bátran, csak minden új infóhoz legyen megadva forrás, ahol ellenőrizhető a módosításod. misibacsi*üzenet 2017. október 4., 17:58 (CEST)

A BudaPart – Kopaszi-gát (így, gondolatjellel) márkanév, ugyanúgy nem kell mélyebb nyelvtani vizsgálatokat folytatni, mint az iPhone-nál. Viszont a Kopaszi-gát (BudaPart nélkül) egy földrajzi név, ami szintén tökéletesen helyes. A szócikk jelen állapotát tekintve alapvetően utóbbiról szól, így átnevezésre nincs szükség. – Tacsipacsi vita 2017. október 4., 20:30 (CEST)

Mentorkeresés: 213.160.164.57 (vita)komárom erőd milyen állatot idéz?[szerkesztés]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

213.160.164.57 (vita) 2017. október 7., 10:59 (CEST)

@213.160.164.57: Átemeltem ide, mert ezen a lapon ez eltévedt a tartalom: Wikipédia:Tudakozó#A komáromi erőd milyen állatot idéz? – PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. október 7., 11:05 (CEST)

Cselekmény[szerkesztés]

Valóban nem használjuk már a cselekmény leírására figyelmeztető sablont, ahogy alább olvasható?

(...) A cselekmény sablonok meg hülyeségek, nem wikipédiába valók, nem kellenek sehova se, már elégszer kifejtettük. Olvasd el ezt. – Vakondka vita 2017. október 6., 17:25 (CEST)

Köszönettel, Dudva Skull and crossbones.svg vitalap 2017. október 7., 12:42 (CET)

Használd nyugodtan, ha szükségesnek tartod. Ezek arra lettek kitalálva, hogy figyelmeztessék az olvasót, aki nem látta az adott filmet (vagy nem olvasta a könyvet, képregényt, stb), az ne olvassa el azt a szakaszt, ha nem akarja előre megtudni a cselekmény részleteit. Kötelező sablon-tiltásról vagy használatról nincs szó, aki nem akarja, nem használja, aki akarja, az használja. misibacsi*üzenet 2017. október 7., 19:35 (CEST)

A cselekmény sablon használatát legfeljebb olyan helyen tartom elfogadhatónak, ahol nem egyértelmű, hogy spoiler van, amúgy nem enciklopédiába való dolog. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2017. október 7., 23:03 (CEST)

Igen, úgy van, ahogy Sasuke írja. – Vakondka vita 2017. október 8., 06:26 (CEST)

Azt, hogy "nem enciklopédiába való dolog" alá tudnád támasztani bármivel? misibacsi*üzenet 2017. október 8., 07:26 (CEST)

A cselekmény, amúgy nem négy mondatból álló, kétsoros ismertető, hanem egy teljes történet részletes leírása. Aki nem látta a filmet, nem olvasta a könyvet, képregényt stb-t, látja ott van a szakasznév, hogy Cselekmény, értelem szerűen megtalálja, ha érdekli őt. Nyilván ott kezdődik a cselekmény részletezése, a cselekmény szakasz tetején. Ha érdekli az illetőt elolvassa, ha nem akkor kihagyja. Utána jön általában a szereplők szakasz, ha elakarta olvasni nyilván megtalálja a cselekmény részletezésének végét olvasás után, és tudja ott van vége. Ha nem érdekli akkor, amikor a cselekmény szakasznál jár áttekeri a szakaszt, látja hol a cselekmény részletezésének vége, a cselekmény szakasz alján, és látja hol kezdődik az utána levő szakasz, vagy már a címjegyzékben kihagyja a cselekmény jelzést, és rányom az alatta levőre, általában a szereplők szakasz ez jön alatta. Nagyon egyszerű mindenki számára, hol kezdődik a cselekmény, és hol van vége. - – Vakondka vita 2017. október 8., 09:19 (CEST)

Egyrészt ronda is, egyformára tenni a méretét se voltak hajlandóak, és megtöri a szöveg folytonosságát, másrészt ha egyforma a kettő is értelmetlen a használata teljesen. Egészen fölösleges, mert egy enciklopédia-szócikk amúgy is arra való, hogy végigolvassák. Bizonyos külföldi wikikben még nem is találkoztam sose ilyennel. Aki annyira butácska, hogy a cselekmény szakaszcímtől nem tudja, mit várjon, úgy kell neki. – Vakondka vita 2017. október 8., 09:32 (CEST)

Módosítások élesítése mikor történik?[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaEllenőriztem. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 12., 23:17 (CEST)

Sziasztok! A Szentmargitfalva oldalt augusztus 22-én frissítettem, azóta vár befogadásra, frissítésre az oldal. A protokoll szerint mikor élesednek ezek? (Illetve itt említem meg, hogy valahogyan nem sikerült a Szentmargitfalva címer rendes "becsatlakoztatása" az oldalba. Tudtok segíteni, hogy mit szúrtam el?) Köszönöm a segítséget, válaszokat! Üdv Kalaci vita 2017. október 12., 22:15 (CEST)

Akkor élesednek, amikor egy járőr hozzájut, hogy ránézzen. Sajnos most van várólista, de ha sürgős az ellenőrzés, akkor a Járőrök_üzenőfalán (tehát nem itt) bármikor soron kívül is kérheted. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 12., 23:17 (CEST)

A címer mostanra másképp megoldódott, de az volt a hiba, hogy a teljes URL-t (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Szentmargitfalvacimer2017.jpg) írtad be csak a fájlnév (Szentmargitfalvacimer2017.jpg) helyett. – Tacsipacsi vita 2017. október 12., 23:39 (CEST)