Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – kezdők és botladozók szekciója

Kocsmafalak  |  Hírek +  |  Kezdőknek +  |  Javaslatok +  |  Műszaki +  |  Források +  |  Nyelvi +  |  Fordítási segítség +  |  Képek +  |  Jogi +  |  Egyéb +


Wikidata-segítségkérés +  |  Kategóriajavaslatok +   |   Szavazás   |   Szavazási javaslatok   |   Véleménykérés


Hungary projekt az enwikin +   |   magyar KF a Commonson   |   magyar társalgó a Wikidatán +


Wikiforrás   |   Wikikönyvek   |   Wikidézet   |   Wikiszótár   |   Wikifajok

Ebben az új szerkesztőknek fenntartott szekcióban teheted fel kérdéseidet a többi szerkesztőnek, ha még nem igazodsz ki kellőképpen a Wikipédiában.
 • Személyes segítőnek ajánlkoznak a mentorok.
 • Érdemes körülnézni a Gyakran ismétlődő kérdések oldalán is!
 • A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) Ha az ötödik képecskére kattintasz a szerkesztőablak fölött, akkor az beír helyetted négy hullámvonalat. Ezek jelzik a szoftvernek, hogy ide kívánod az aláírásodat dátumostól.

Nem ellenőrzött cikk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egyik nap rámentem a szubcsonkok listájára, ahol ráakadtam egy Texel nevű sziget Észak-Hollandiában(mármint a cikkre). Rámentem a cikkre, és úgy döntöttem, hogy megmentem a "pusztulástól". Nekiálltam, és elkezdtem fordítani az angol nyelvű cikket, de használtam a sziget hivatalos weboldalát is. Azóta már a szubcsonk sablont is kivettem a forrásszövegből, de az olvasás módban még mindig szubcsonkként jön elő. Attól tartok, hogy le fog törlődni. Ki ellenőrzi ezeket a cikkeket? Nem mintha olyan fontos lenne, hogy ez a cikk ne csak "nem ellenőrzött" változatban legyen elérhető, mert úgy sem érdekel(het) túl sok embert, de akkor is...időt és energiát fektettem az egészbe, és még szeretném bővíteni a cikket, valamint az egész Észak-Holland környék csonk és meg nem írt cikkein végigmenni, megírni, átírni. Valaki tudja, hogy van ez? Még kezdő vagyok ebben. Ki, vagy mi ellenőrzi? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Misisanta97 (vitalap | szerkesztései)

Szia! Ha bővítetted a szócikket, nyugodtan leveheted róla a szubcsonk sablont. A törlést adminisztrátorok végzik kézzel, nem automatikus, ha látják, hogy mégsem szubcsonk, nem fogják letörölni. Az ellenőrzéseket emberek végzik, a járőrök. Időnként előfordul, hogy beletelik néhány napba, mire minden változtatás végére eljutnak, de ettől még amit beírtál a cikkbe nem veszlik el. :-) Bővebben a rendszerről a WP:JEL oldalon olvashatsz. Üdv Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2015. január 26., 19:50 (CET)

Az adminisztrátorok sose az ellenőrzött változatot nézik szubcsonk törlésekor, így természetesen észre fogják venni a bővítésedet, illetve a sablon eltávolítását. Ha azt szeretnéd, hogy mindenkinek sürgősen a legfrissebb változatot mutassa a rendszer, akkor a járőrök üzenőfalán kérheted, de, mint Teemeah is írta, enélkül is pár napon belül ellenőrzik és megjelölik. --Tacsipacsi vita 2015. január 26., 20:33 (CET)

Hozzáférés dátuma forrásoknál[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaNori6239 vita 2015. január 29., 13:14 (CET)

A cite web sablonba be kell írni a forrás hozzáférésének dátumát és a kiadás dátumát. Ezeket a dátumokat hogyan lehet megtudni? Engedélyt kell kérni a weboldal tulajdonosától és amikor megadja az engedélyt az a hozzáférés dátuma? A kiadás dátuma a weboldalon található szöveg megjelenésének ideje, amit valahol az oldalon megtalálunk? Láttam több szócikk forrásánál, hogy archiválva ebből és abból. Mit jelent a források archiválása és miért kell ezt megcsinálni? Ha idegen nyelvű Wikipédiából szócikket fordítunk, akkor a forrásokat is átvesszük. A hozzáférés dátumát ilyenkor nem kell megváltoztatni? A válaszokat előre is köszönöm! --Nori6239 vita 2015. január 29., 07:56 (CET)

Szia. A hozzáférés dátuma az a dátum, amikor a linket elolvasásra megnyitottad. Tehát ha mondjuk ma szócikket írsz a búbosbankáról és megnyitod a bubosbanka.hu oldalt, és ezt felhasználod a cikkben, akkor a hozzáférés ideje 2015-1-29, azaz a mai dátum. A date paraméter az a dátum, amikor az adott cikket a webre feltették. Általában ez újságcikkeknél, blogalapú bejegyzésekénél van feltüntetve, pl. ebben a cikkben a cím alatt jobbra található a dátum. Nem minden weboldal tünteti fel, hogy mikor tette fel az adott dolgot, ilyenkor a date paramétert üresen lehet hagyni, de a hozzáférés dátumát akkor is be kell írni (azt úgyis mindig tudod, hiszen te nyitottad meg a linket :-)). A hozzáférés dátumát enwikiből átvett forrásnál akkor kell módosítani, ha nem csak látatlanban átveszed a forrást, de valóban rá is kattintasz, hogy megnézd, működik-e még a link. Én szoktam olyan linkek esetében, ahol a hozzáférés dátuma az eniwkin igen régi (pl. 2006-2011 közötti). Ilyenkor illik a hozzáférés dátumát módosítani, hogy lássuk, ma is él még a link.
Ezekre a dátumra egyébként az archiválás miatt is szükség van, ezzel a két dátummal lehet az adott weboldal adott időpontban lévő állapotát visszakeresni az olyan archívumokból, mint az archive.org oldal. Ha archive linket látsz valahol, az jobbára azt jelenti, hogy az adott weboldal már nem él, és a cikket úgy tudod csak elolvasni, ha az achívum linkjére kattintasz. A weben sok ezer link hal meg minden nap (pl. megszűnik a weboldal, vagy elköltözik, de a linket nem javítják). Az archívumok robotjai pásztázzák a netet és pillanatképeket készítenek a weboldalakról, hogy megörökítsék a tartalmukat. Így akkor is hozzáférhető egy anyag, ha a weboldal már nem él vagy a cikket valamiért letörölték. Ha valami nagyon fontos webes anyagot használsz fel egy szócikkhez forrásnak, akkor érdemes előre archiválni azt az állapotát az oldalnak (az archive.org-nak is van ilyen funkciója), hogy megelőzzük a linkelhalást. Ilyenek pl. az olyan weboldalak, amiknek állandóan változik a tartalmuk (pl. kormányzati portálok, ahol folyton frissítik a tartalmat újra, ilyenkor jobbára letörlik a régi információt). Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2015. január 29., 09:29 (CET)

Szócikk címének szerkesztése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaTacsipacsi vita 2015. január 31., 13:02 (CET)

Üdvözlet!

Az egyik szócikkem (Misty) címét szeretném módosítani Misty (Pokémon)-ra, mivel a Pokémon táblázatban is így hivatkoznak rá. Hol tudnám ezt átszerkeszteni, sehol sem találom. Esetleg valaki ha tudja, szerkessze át, köszönöm! Zsola91 üzenőlapja  2015. január 30., 23:17 (CET) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Szia! Ezt a műveletet úgy hívják, hogy átnevezés, ezt 96 órával és legalább 10 szerkesztéssel a regisztráció után lehet végrehajtani, én most megcsináltam neked. Egy rutinosabb szerkesztőt szeretnék megkérni arra, hogy készítsen egyértelműsítő lapot is, mivel a felderítő műholdról szóló cikkben valószínűleg nem erre akartak hivatkozni. --Tacsipacsi vita 2015. január 30., 23:30 (CET)
Az egyértelműsítő lapot elkészítettem. --Sphenodon vita 2015. január 31., 01:47 (CET)

Mentorkeresés: Angyalka 888 vita[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim:

Szia! A Wikipédián egy oldal van, amit szerkesztek: Sándor Szabolcs oldala. Néhány szó rólam :) Operaénekes vagyok, mellette rendezvényszervező, manager, tanítok is, illetve egyetemi hallgatóként is még tevékenykedem, valamint a Zeneszöveg.hu-nak vagyok még a zenei szerkesztője, managere, hivatalos énekese.Sándor Szabolcs az egyik manageltem, és azért szerettem volna itt létrehozni neki egy oldalt, mert a Wikipédia az egyik legnevesebb - ha nem a legnevesebb - és legmérvadóbb oldalak egyike! Bár nem első megjelenés helye, de mégis a leghitelesebbnek tartják világszerte. Azért szeretnék mentort kapni magam mellé, mert van pár dolog, amit egyszerűen nem tudok átlátni és nem értem a szerkesztés menetét. Az egyik ilyen probléma a képaláírással van. A másik, hogy szeretném az életrajzot több nyelven is megjelentetni, de nem tudom hogyan kezdjek neki és nem igazán találtam erre megoldást itt az oldalon, de lehet csak nem jó módon kerestem rá. De talán egy mentorral ez gyorsabb és egyszerűbb! :) Segítségeteket előre is nagyon köszönöm, várom a visszajelzést! :)

Angyalka 888 vita 2015. február 18., 15:51 (CET)

@Angyalka 888, ha a zenész infoboxon belül akarod a képet aláírással ellátni, akkor írd a szöveget egyszerűen az után, hogy
|képaláírás =
Ha más nyelven is létre akarsz hozni Wikipédia-cikket Sándor Szabolcsról, akkor az illető Wikipédiára kell menned: en:Szabolcs Sándor, de:Szabolcs Sándor, fr:Szabolcs Sándor, stb.
Tao Kai sokat javított a cikken, lehet, hogy segít neked tovább is, ha talál rá időt.
--Karmela posta 2015. február 18., 19:56 (CET)

Sziasztok! Nagyon köszönöm a segítséget minden téren! Az oldal szuperül néz ki végre :) A szerkesztői felület alatt tanulmányozni is fogom ismét! Remélem egyre jobban belejövök majd! :) Még egyszer hálás köszönet!

Angyalka 888 vita 2015. február 20., 9:49 (CET)

Mentorkeresés: Haykovats vita@Tambo mentor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaTambo vita 2015. február 20., 10:03 (CET)
 • Témáim a Wikipédiában: Ilyés Márta festőművész
 • Néhány szó a hátteremről: Januártól nyugdíjas vagyok.
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Kedves Tambo, az Ilyés Márta oldal szerkesztésénél hatékonyan segítettél. Az 2012-ben volt. Most elkezdtem Simon Zoltán grafikus oldalát, de a címsorban: "Szerkesztő:Haykovats/próbalap" jelenik meg nagy betűkkel. Nem tudom, ezen hogy lehet változtatni. Lennének fotók is, de azt az opciót sem találom, ahol fel lehetne tölteni. Írtam a freemailes fiókodba, egyelőre nem kaptam választ. Örülnék, ha megint össze tudnánk dolgozni. Üdvözlettel: Haykovats

Haykovats vita 2015. február 18., 19:34 (CET)

@Haykovats, szóltam Tambónak, hogy keresed. Addig is, amíg jelentkezik, megnyugtatlak, hogy amikor a cikk elkészül és átmozgatod a végleges helyére, akkor a rendes cikkcím jelenik majd meg felül. Mindig az illető nap neve.
Fájl (például kép) feltöltéséhez arra kell kattintani a bal oldalon a menüben, hogy „Fájl feltöltése”.
--Karmela posta 2015. február 18., 19:45 (CET)

Mentorkeresés: Aranyoskut[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva--Karmela posta 2015. február 20., 17:49 (CET)
 • Témáim a Wikipédiában:
 • Néhány szó a hátteremről:
 • Mentort kérek magam mellé, ezek a szerkesztési gondjaim: Nem tudom tördelni a leírt szöveget.73 éves vagyok nem értek a szerkesztéshez.A sogórom Korondi György operaénekes adatait szeretném rögziteni.

Előre is kösz a segítséget.Bán István

Aranyoskut üzenőlapja  2015. február 20., 14:18‎ (CET) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

@Aranyoskut: Ha a szerkesztési ablakban kihagysz egy sort, akkor az töri a sort. Tömören: „egy új sor az nem új sor, két új sor, az egy új sor”.

Azt tanácsolom, hogy nézz körül a hasonló jellegű cikkekben, és miközben ott kijavítasz néhány apróságot, lesd el, hogy mi hogyan van megoldva.

(Remélem nem veszed rossz néven a tegezést, ez itt így szokás, és én nem is vagyok sokkal fiatalabb nálad. :)

--Karmela posta 2015. február 20., 17:45 (CET)

Ja, most látom csak, hogy közben Burumbátor már válaszolt nálad. --Karmela posta 2015. február 20., 17:47 (CET)

Infobox elhelyezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Nem tudom, hova kell beírni az Infobox sablonját. A bevezetéshez, vagy a szöveghez? Előre is köszi! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Ladik Hungary (vitalap | szerkesztései)

A legelejére, a szöveg elé. Jobbra teszi magát. Előnézetben már látod. OsvátA Palackposta 2015. február 28., 16:11 (CET)