Wikipédia:Kocsmafal (jogi)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – jogi ügyek és csűrcsavarok szekciója
A jogi szekcióban lehet megvitatni a szerzői jogi, adatvédelmi stb. problémákat. A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!


Olasz városok címerei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben(aláíratlan)

Egy olasz város (Bassano del Grappa) cikkéhez kerestem címert, mert a vonatkozó infoboxban van erre egy rovat. A városról szóló itwiki cikkben is látható a címer az infoboxban, de az az itwikire van feltöltve. Körbenéztem a Commonson, és egy törlési megbeszélésbe futottam, de nem állt össze a kép: annyi derült ki számomra, hogy az olasz címerek használatát több szinten szabályozza az olasz jog, és ezért a jogsértő voltuk miatt törölték a Commonson lévőket. Tudni lehet arról valamit, hogy ez most hogy is van? Sajnos az olasz tudásom elenyészően kevés, a jogi szövegekkel még úgy sem boldogulok, mint a beszélt nyelvvel, és az angol megbeszélésből sem állt össze, hogy használhatjuk-e a városcímereket, vagy sem. Itt található a Commonson látott törlési megbeszélés. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. június 15., 20:02 (CEST)

Én azt veszem ki belőle, hogy csak azok jogtiszták, amiket valaki kézzel újrarajzolt és szabad licenc alá tett. Vagyis csak azokat használhatjuk, amik már úgyis a Commonson vannak. --TgrvitaIRCWPPR 2010. június 20., 22:47 (CEST)

Van egy ilyen sablonunk, hogy {{Olasz településcímer}}(?). Annak idején én kértem engedélyt a www.araldicacivica.it oldalról az ott levő címerek felhasználására a huwikin (a sablon vitalapján olvasható a levelük). Nos az említett honlapon az összes címert kézzel újrarajzolták, ezek vannak az itwikire is feltöltve és ezeket törölték a commonsról. A törlési indoklást nem igazán értettem meg. Miután lezajlott a vita, az emberkék elkezdték visszatöltögetni a címereket .svg formátumban, szépen számítógépen szerkesztve. Ezek ellen viszont senki sem emelt kifogást, úgyhogy egy jórésze a címereknek most is fent van a commonsban. Az olasz wikin is volt erről megbeszélés [1], s ha jól értettem, akkor tényleg az van amit Tgr is mond, hogy az újrarajzolt címer használható. Namármost az itwikisek, elkerülendő további vitákat, inkább áttöltötték magukhoz a címereket. – Istvánka Gnome-face-cool.svg posta 2010. június 20., 22:56 (CEST)

Most vettem észre ezt a megbeszélést. A Commonsban valóban elég sok olasz településcímer megtalálható már, ezeket elkezdtem lecserélgetni a cikkekben, a magyar wikin található címereket pedig törölni (eddig csak 2-3 tucatot). Néhol a két helyen teljesen ugyanaz a címer látható, ha pedig nem, akkor a Commons-változat kivétel nélkül jobb minőségű. Én nem látok különösebb okot arra, hogy a magyar változatot tartogassuk, ha pótolható a Commonsból, de akkor megvárom, van-e más vélemény. --Regasterios vita 2014. július 25., 14:32 (CEST)

Mire jó a másolmány sablon?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Járőrőzéseim során a közelmúltban két szócikkre (Robot és Mumus és Sungit) is kitettem egyes szakaszokra vonatkozóan a {{másolmány}}(?) sablont, mert több mint gyanús, hogy azok a jelölt helyekről jogsértő módon másolt tartalmak. Egy-egy szakasz miatt a teljes cikket {{jogsértő}}(?)-nek megjelölni túlzásnak érzem, az általam alkalmazott módszer viszont két hét alatt semmiféle reakciót nem váltott ki. (Illetve annyit igen, hogy az egyik cikkből egy anon törölte a sablont.) Mivel a jogi kérdések eléggé távol állnak tőlem, így csak érzem, hogy ez így nem az igazi, ezért a kérdésem, hogy mi ilyenkor a teendő? --Puskás Zoli vita 2014. október 5., 23:56 (CEST)

Ha járőrként úgy találod, hogy másolmány egy szakasz, akkor töröld ki (vagy ha megoldható, akkor vond vissza a vonatkozó szerkesztést), és a szerköf-ben vagy a vitalapon add meg, hogy honnan másolták.--Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. december 8., 11:34 (CET)

Herepei János (lelkész)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaTacsipacsi és Gyurika válaszoltak. --Karmela posta 2014. október 18., 21:06 (CEST)

Kérlek szóljatok hozzá a Vita:Herepei János (lelkész) lapon. Kisbiceboca vita 2014. október 18., 09:45 (CEST)

Biasini Mari[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Feltölthetem ezeket a képeket? A festőnő 1937-ben hunyt el. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. november 8., 17:22 (CET)

Igen, a több mint 70 éve halott szerzők képei általában feltölthetőek. --Tgrvita 2014. november 8., 22:01 (CET)

Köszönöm, feltöltöttem. Amiatt kérdeztem, hogy egy aukciósház weblapján találtam, és nem tudtam, hogy az valami speciális eset-e. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. november 9., 11:06 (CET)

A Commonsban ezek {{PD-Art|PD-old-100}} licenc alatt vannak (l. Tasso Marchini). Wikizoli vita 2014. november 8., 22:22 (CET)

Azt majd 2038-tól... --Tgrvita 2014. november 9., 09:48 (CET)

Érdekes, hogy nem. Mert, hiába van itt 100, a szöveg 70-et ír. Ezen én is csodálkoztam. Nézd meg a belinkelt szócikk képeit! Lehet, hogy elég a PD-Art is? Wikizoli vita 2014. november 9., 10:05 (CET)

Valószínűleg elnézted, melyik licenc van betéve, a {{commons:PD-old-100}} határozottan 100-at ír. --Tgrvita 2014. november 9., 11:23 (CET)

Nem néztem el. Lásd itt: [2]. Csak az igazság, hogy a {{PD-Art|PD-old-100}}-ban fölösleges a PD-old-100. Kipróbáltam és a {{PD-Art}} ugyanazt jelenti. Wikizoli vita 2014. november 9., 11:31 (CET)

idézés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Valamiért mindig eltűnik, amikor szükségem lenne rá... meg tudná valaki mondani, hogy hol van leírva, mekkora mértékű lehet az idézés egy adott szövegből? Fauvirt vita 2014. december 8., 02:41 (CET)

A szöveg maximum 10%-a. - Üdv. » KeFe « Master editor 2.png Társalgó 2014. december 8., 03:12 (CET)

Ilyen nincs leírva, mert a magyar jog nem definiálja. A pontos megfogalmazás szerint: „az átvevő mű jellege és célja által indokolt terjedelemben”. („Átvételnek minősül a mű olyan mértékű felhasználása más műben, amely az idézést meghaladja.”) Samat üzenetrögzítő 2014. december 8., 10:40 (CET)