Wikipédia:Kocsmafal (jogi)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – jogi ügyek és csűrcsavarok szekciója
A jogi szekcióban lehet megvitatni a szerzői jogi, adatvédelmi stb. problémákat. A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!

Olasz városok címerei[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben(aláíratlan)

Egy olasz város (Bassano del Grappa) cikkéhez kerestem címert, mert a vonatkozó infoboxban van erre egy rovat. A városról szóló itwiki cikkben is látható a címer az infoboxban, de az az itwikire van feltöltve. Körbenéztem a Commonson, és egy törlési megbeszélésbe futottam, de nem állt össze a kép: annyi derült ki számomra, hogy az olasz címerek használatát több szinten szabályozza az olasz jog, és ezért a jogsértő voltuk miatt törölték a Commonson lévőket. Tudni lehet arról valamit, hogy ez most hogy is van? Sajnos az olasz tudásom elenyészően kevés, a jogi szövegekkel még úgy sem boldogulok, mint a beszélt nyelvvel, és az angol megbeszélésből sem állt össze, hogy használhatjuk-e a városcímereket, vagy sem. Itt található a Commonson látott törlési megbeszélés. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. június 15., 20:02 (CEST)

Én azt veszem ki belőle, hogy csak azok jogtiszták, amiket valaki kézzel újrarajzolt és szabad licenc alá tett. Vagyis csak azokat használhatjuk, amik már úgyis a Commonson vannak. --TgrvitaIRCWPPR 2010. június 20., 22:47 (CEST)

Van egy ilyen sablonunk, hogy {{Olasz településcímer}}(?). Annak idején én kértem engedélyt a www.araldicacivica.it oldalról az ott levő címerek felhasználására a huwikin (a sablon vitalapján olvasható a levelük). Nos az említett honlapon az összes címert kézzel újrarajzolták, ezek vannak az itwikire is feltöltve és ezeket törölték a commonsról. A törlési indoklást nem igazán értettem meg. Miután lezajlott a vita, az emberkék elkezdték visszatöltögetni a címereket .svg formátumban, szépen számítógépen szerkesztve. Ezek ellen viszont senki sem emelt kifogást, úgyhogy egy jórésze a címereknek most is fent van a commonsban. Az olasz wikin is volt erről megbeszélés [1], s ha jól értettem, akkor tényleg az van amit Tgr is mond, hogy az újrarajzolt címer használható. Namármost az itwikisek, elkerülendő további vitákat, inkább áttöltötték magukhoz a címereket. – Istvánka Gnome-face-cool.svg posta 2010. június 20., 22:56 (CEST)

Most vettem észre ezt a megbeszélést. A Commonsban valóban elég sok olasz településcímer megtalálható már, ezeket elkezdtem lecserélgetni a cikkekben, a magyar wikin található címereket pedig törölni (eddig csak 2-3 tucatot). Néhol a két helyen teljesen ugyanaz a címer látható, ha pedig nem, akkor a Commons-változat kivétel nélkül jobb minőségű. Én nem látok különösebb okot arra, hogy a magyar változatot tartogassuk, ha pótolható a Commonsból, de akkor megvárom, van-e más vélemény. --Regasterios vita 2014. július 25., 14:32 (CEST)

Jogi engedélyezés átfutási ideje[forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok!

Van egy irányelvek szerinti jogsértő tartalmat publikáló szócikkem:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vászonkép

Beküldtük a szkennelt, írásos engedélyt, amiben leírom,hogy én vagyok az idézett oldal tulajdonosa és felhasználható az oldalon a szöveg. Mennyi idő körülbelül mire visszaállítják a szócikket? Renegade919191 üzenőlapja  2015. november 4., 07:55‎ (CET) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

@Renegade919191: visszaállítva, köszönjük az engedélyt! – Tgrvita 2015. november 12., 09:29 (CET)

Gyöngyösi Ferences Könyvtár[forrásszöveg szerkesztése]

Gyurika szerkesztő kifogásolja, hogy a Gyöngyösi Ferences Könyvtár szócikk több ponton megegyezik a Magyar Ferences Könyvtár és levéltár honlapján megtalálható szöveggel. Ez azért van, mert mindkét szöveg szerzője, a szócikk többször is hivatkozott személy, a könyvtár vezetője. Ha ahhoz, hogy ő saját szövegével megegyező szöveget közölhessen a wikipédián, engedély kell saját magától, kérjük árulják el, hogy ennek az engedélynek mi legyen a pontos szövege és hova milyen formában küldjük el. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Boriska (vitalap | szerkesztései) 2015. november 5., 15:49‎

@Boriska: Wikipédia:Engedélykérés#Engedély honlapok szövegének felhasználására – Tgrvita 2015. november 12., 09:13 (CET)

Szabó Judit fényképe[forrásszöveg szerkesztése]

Az a kérdés, hogy a Szabó Juditról készült képet fel lehet-e tölteni a wikibe, ha csak Szabó Judit engedélyezte a feltöltést, de a kép készítője nem (vagy nem tudni, hogy engedélyezné-e). - Tündi vita 2015. november 8., 16:02 (CET)

Nem. A szerzői jogok birtokosa a szerző, nem a papír tulajdonosa, amire a kép rákerült. – Tgrvita 2015. november 12., 09:10 (CET)
Amit itt relevánsabb, a szerzői jog tulajdonosa a szerző, nem pedig az a személy, akit a kép ábrázol. Talán meg lehetne kérni, hogy egy portré erejéig álljon egy wikipédista fényképezőgépe elé. --Malatinszky vita 2015. november 12., 12:52 (CET)
De még jobb lenne megkérdezni, hogy ki készítette a képet és kérni a készítőtől egy engedélyt... Így nem csak a személyiségi jog (vagyis hogy a fényképezett hozzájárult a fényképe ilyetén felhasználásához), hanem a szerzői jog (ami ugyebár a Wikipédia licencezési feltételeinél szükséges) is meglenne és mindenki boldog lehetne.... (mert valljuk be, nagyon kevesen vagyunk olyan felkészültség és lehetőségek birtokában, hogy megfelelő minőségű (értem ezalatt a művészi értéket is, mielőtt megint érkeznek a milyen frankó gépem van, vagy a gyóleszazmá'mitkellspilázni típusú hozzászólások) képet készítsünk. Ezért is nem én fotózom a wikiképes ismerőseimet, hanem lehetőség szerint profikat kérek meg hogy engedélyezzék a - legtöbb esetben a művészek által kiválasztott - képeiket.) Fauvirt vita 2015. november 12., 14:23 (CET)

Oké, köszi, én is ezt mondtam a kérdezőknek. - Tündi vita 2015. november 14., 10:20 (CET)

Hung-art jogi nyilatkozat összeegyeztetése[forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Tud-e valaki nekem abban segíteni, hogy a http://www.hung-art.hu/frames.html?/jogi-hu.html oldalon található jogi nyilatkozat alapján adott weboldalról mikor és használható-e a Wikipédián kép a cc by-nc-nd licenc alatt? Kérdéses képek: Fájl:Koszta József Muskátlis kislány.jpg, Fájl:Zádor István Önarckép.jpg. Válaszokat köszönöm! Fauvirt vita 2015. november 21., 17:19 (CET)

És a többi, összesen 246: kereséssel (ebben benne vannak a commonsos - remélhetőleg - közkincs képek is, csak nem tudom, hogyan kell szűrni). Fauvirt vita 2015. november 21., 17:21 (CET)
Nem kereskedelmi képek általában nem használhatóak, kivéve ha megfelelnek a WP:NEMSZABAD feltételeinek. (És egy engedély nem lesz Creative Commons attól, hogy bele van írva, hogy "nem keresedkedelmi", de ez részletkérdés.) – Tgrvita 2015. november 21., 19:24 (CET)