Wikipédia:Kocsmafal (jogi)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – jogi ügyek és csűrcsavarok szekciója
A jogi szekcióban lehet megvitatni a szerzői jogi, adatvédelmi stb. problémákat. A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!

Olasz városok címerei[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)

Egy olasz város (Bassano del Grappa) cikkéhez kerestem címert, mert a vonatkozó infoboxban van erre egy rovat. A városról szóló itwiki cikkben is látható a címer az infoboxban, de az az itwikire van feltöltve. Körbenéztem a Commonson, és egy törlési megbeszélésbe futottam, de nem állt össze a kép: annyi derült ki számomra, hogy az olasz címerek használatát több szinten szabályozza az olasz jog, és ezért a jogsértő voltuk miatt törölték a Commonson lévőket. Tudni lehet arról valamit, hogy ez most hogy is van? Sajnos az olasz tudásom elenyészően kevés, a jogi szövegekkel még úgy sem boldogulok, mint a beszélt nyelvvel, és az angol megbeszélésből sem állt össze, hogy használhatjuk-e a városcímereket, vagy sem. Itt található a Commonson látott törlési megbeszélés. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. június 15., 20:02 (CEST)

Én azt veszem ki belőle, hogy csak azok jogtiszták, amiket valaki kézzel újrarajzolt és szabad licenc alá tett. Vagyis csak azokat használhatjuk, amik már úgyis a Commonson vannak. --TgrvitaIRCWPPR 2010. június 20., 22:47 (CEST)

Van egy ilyen sablonunk, hogy {{Olasz településcímer}}(?). Annak idején én kértem engedélyt a www.araldicacivica.it oldalról az ott levő címerek felhasználására a huwikin (a sablon vitalapján olvasható a levelük). Nos az említett honlapon az összes címert kézzel újrarajzolták, ezek vannak az itwikire is feltöltve és ezeket törölték a commonsról. A törlési indoklást nem igazán értettem meg. Miután lezajlott a vita, az emberkék elkezdték visszatöltögetni a címereket .svg formátumban, szépen számítógépen szerkesztve. Ezek ellen viszont senki sem emelt kifogást, úgyhogy egy jórésze a címereknek most is fent van a commonsban. Az olasz wikin is volt erről megbeszélés [1], s ha jól értettem, akkor tényleg az van amit Tgr is mond, hogy az újrarajzolt címer használható. Namármost az itwikisek, elkerülendő további vitákat, inkább áttöltötték magukhoz a címereket. – Istvánka Gnome-face-cool.svg posta 2010. június 20., 22:56 (CEST)

Most vettem észre ezt a megbeszélést. A Commonsban valóban elég sok olasz településcímer megtalálható már, ezeket elkezdtem lecserélgetni a cikkekben, a magyar wikin található címereket pedig törölni (eddig csak 2-3 tucatot). Néhol a két helyen teljesen ugyanaz a címer látható, ha pedig nem, akkor a Commons-változat kivétel nélkül jobb minőségű. Én nem látok különösebb okot arra, hogy a magyar változatot tartogassuk, ha pótolható a Commonsból, de akkor megvárom, van-e más vélemény. --Regasterios vita 2014. július 25., 14:32 (CEST)

Freedom of panorama kérdés Bernar Venet Március 15-n fölállított szobráról[szerkesztés]

commons:Commons:Deletion requests/File:Budapest5-marc15ter-uj-2015-szobor.jpg szerzői jogi kérdés, hogy Bernar Venet Budapesti Március 15-n fölállított szobráról készült fotó lehet-e a Commonson. Kérlek, hogy a deletion request oldalon válaszolj (bármilyen nyelven), ne itt a kocsmafalon. – b_jonas 2015. július 16., 22:17 (CEST)

Az angol nyelven nem knowlédzső szerkesztőtársak kedvéért elmondanád, hogy mit írtál oda? Köszi. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. július 16., 23:48 (CEST)

Ha jól értelmezem a lényeg az, hogy a fotó egy olyan köztéri alkotást ábrázol, ami ideiglenes jelleggel van kiállítva. Mint ilyen kérte b_jonas a saját képének felülvizsgálatát, illetve a többi hasonló, ugyanennek a művésznek a keze alól kikerült alkotásokról (ill. feltehetően több esetben ugyanarról, csak másutt) készült képekét a különböző nemzeti szabályozások figyelembevételével... asszem. :o) Fauvirt vita 2015. július 17., 00:07 (CEST)

User:Hungarikusz Firkász: fölírtam magyarul is a törlési megbeszéléps oldalra. Azért oda, nem pedig ide, hogy egy helyen legyen az összes megbeszélés. – b_jonas 2015. július 17., 02:44 (CEST)

Mivel angolul volt az eleje nem is olvastam tovább. Bocsánat. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2015. július 17., 02:45 (CEST)

Keménykalap és krumpliorr musical[szerkesztés]

Sziasztok! A Keménykalap és krumpliorr c. cikk a http://kemenykalap.blog.hu/ blogról másolmány, ugyanakkor a cikk készítője valószínűleg egyben a blog készítője is, de ez nem 100%. Kérdés: ahogy a képeknél itt is van engedélykérés vagy hogy működik ez? Halász János üzenet 2015. július 29., 13:21 (CEST)

Persze, szöveg használatára is lehet engedélyt kérni/kapni. Ld: Wikipédia:Engedélykérés#Engedély honlapok szövegének felhasználására --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. július 29., 14:12 (CEST)

Festmények[szerkesztés]

Az 1964-ben vagy 65-ben elhunyt Gottesmann Alfréd ezen festményét lehet használni a Wikipédiában? Védi a szerzői jog? Előre is köszönöm a segítséget. Halász János vita 2015. augusztus 8., 13:23 (CEST)

Nem, mert védi a szerzői jog: 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról 31. § (1) „A szerzői jogok a szerző életében és halálától számított hetven éven át részesülnek védelemben.” – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. augusztus 8., 13:28 (CEST)

Népességek francia településekhez[szerkesztés]

Sziasztok! Egy érdekes jogi problémám volna. @Oliv0: azt írta nekem, hogy a francia települések népességét nem tölthetjük fel a Wikidatára, mert a wikidata licensze nem engedi. A cikkekbe viszont beleírhatjuk. Mivel a településekhez tartozó sablon csak a wikidatáról és allapról tud népességet megjeleníteni, most az a fura helyzet van, hogy a francia településekhez nem tudok automatikusan népességet beírni (vagy csak nagy nehézségek árán).

Mi legyen így a településekkel? Legyenek népességmentesek? Igazából én az egész problémát nem értem vagy félreértem, mindenesetre most elakadtam emiatt. – B.Zsolt vita 2015. augusztus 18., 16:53 (CEST)

Pontosabban azt mondták nekem, hogy mivel a francia statisztikai hivatal (INSEE) licence kéri, hogy jelöljék a forrást, miközben a Wikidata licence CC0, így elvileg „szerző: INSEE” tulajdonsággal szabad feltölteni az adatot, aztán anélkül is engedné a használatot a WD de nem az INSEE. Szerintem nem szabad, hogy ebből legyen nagy baj és messzemenő következtetés a WP-re nézve. Oliv0 vita 2015. augusztus 18., 17:07 (CEST)

Bélyegek[szerkesztés]

Nem vidám a történet: c:Commons:Deletion requests/File:László Almásy 1995 Hungarian stamp.jpg kapcsán felmerült, hogy a commonsban több száz (akár több ezer) magyar vonatkozású bélyeg szerepel, melyek jogi helyzete legjobb esetben tisztázatlan, worst case esetbe pedig jogvédett. Igyekszem – ahogy írtam is – a Postától valamit kiharcolni de a legjobb amire tippelej az egy cc_by-nc lehet, de inkább nc-nd. Ennek folyománya hogy a 70 évnél nem régebben elhunyt szerzők bélyegképeit vélhetően át kell transzportálni a commonsból a huwp-re, ahol nc-nd mellett is szerepelhetnek illusztrációnak, míg a commons erre nem ad lehetőséget. Nekem erre nem lesz időm, lehetőségem. Ha valaki hozzá akar szólni vagy akar a Postával beszélni, szóljon, nem akarok senkit elnyomni. :-) – grin 2015. augusztus 27., 15:05 (CEST)