Wikipédia:Kocsmafal (jogi)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – jogi ügyek és csűrcsavarok szekciója
A jogi szekcióban lehet megvitatni a szerzői jogi, adatvédelmi stb. problémákat. A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
  • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
  • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
  • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
  • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
  • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

2005. 12. 20. · 2006. 04. 15. · 2006. 09. 08. · 2006. 12. 25. · 2007. 03. 16. · 2007. 06. 09. · 2007. 07. 03. · 2008. 02. 26. · 2008. 08. 01. · 2008. 10 22. · 2008. 12. 24. · 2009. 02. 23. · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35

Olasz városok címerei[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)

Egy olasz város (Bassano del Grappa) cikkéhez kerestem címert, mert a vonatkozó infoboxban van erre egy rovat. A városról szóló itwiki cikkben is látható a címer az infoboxban, de az az itwikire van feltöltve. Körbenéztem a Commonson, és egy törlési megbeszélésbe futottam, de nem állt össze a kép: annyi derült ki számomra, hogy az olasz címerek használatát több szinten szabályozza az olasz jog, és ezért a jogsértő voltuk miatt törölték a Commonson lévőket. Tudni lehet arról valamit, hogy ez most hogy is van? Sajnos az olasz tudásom elenyészően kevés, a jogi szövegekkel még úgy sem boldogulok, mint a beszélt nyelvvel, és az angol megbeszélésből sem állt össze, hogy használhatjuk-e a városcímereket, vagy sem. Itt található a Commonson látott törlési megbeszélés. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. június 15., 20:02 (CEST)

Én azt veszem ki belőle, hogy csak azok jogtiszták, amiket valaki kézzel újrarajzolt és szabad licenc alá tett. Vagyis csak azokat használhatjuk, amik már úgyis a Commonson vannak. --TgrvitaIRCWPPR 2010. június 20., 22:47 (CEST)

Van egy ilyen sablonunk, hogy {{Olasz településcímer}}(?). Annak idején én kértem engedélyt a www.araldicacivica.it oldalról az ott levő címerek felhasználására a huwikin (a sablon vitalapján olvasható a levelük). Nos az említett honlapon az összes címert kézzel újrarajzolták, ezek vannak az itwikire is feltöltve és ezeket törölték a commonsról. A törlési indoklást nem igazán értettem meg. Miután lezajlott a vita, az emberkék elkezdték visszatöltögetni a címereket .svg formátumban, szépen számítógépen szerkesztve. Ezek ellen viszont senki sem emelt kifogást, úgyhogy egy jórésze a címereknek most is fent van a commonsban. Az olasz wikin is volt erről megbeszélés [1], s ha jól értettem, akkor tényleg az van amit Tgr is mond, hogy az újrarajzolt címer használható. Namármost az itwikisek, elkerülendő további vitákat, inkább áttöltötték magukhoz a címereket. – Istvánka Gnome-face-cool.svg posta 2010. június 20., 22:56 (CEST)

Most vettem észre ezt a megbeszélést. A Commonsban valóban elég sok olasz településcímer megtalálható már, ezeket elkezdtem lecserélgetni a cikkekben, a magyar wikin található címereket pedig törölni (eddig csak 2-3 tucatot). Néhol a két helyen teljesen ugyanaz a címer látható, ha pedig nem, akkor a Commons-változat kivétel nélkül jobb minőségű. Én nem látok különösebb okot arra, hogy a magyar változatot tartogassuk, ha pótolható a Commonsból, de akkor megvárom, van-e más vélemény. --Regasterios vita 2014. július 25., 14:32 (CEST)

Digitális festészet szócikk[szerkesztés]

Szia @Teemeah:!

Segítségért fordulok hozzád. Az általam létrehozott szócikk nem kapott jóváhagyást szerzői jogok megsértése miatt. Ha jó látom a szó cikk azóta törlésre is került. Az általam beírt szöveg valóban egy másik weblapról származik, mégpedig az enyémről. Tehát a forrás cikk szerzője is én vagyok. A szócikkben használt festmények is a saját munkáim, tehát azok szerzője is én vagyok. Hogyan tudom ezt igazolni?

Üdvözlettel: Emese – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Emesemse (vitalap | szerkesztései) 2015. december 9., 01:27‎

1942-es lemezcímke[szerkesztés]

Függőben FüggőbenSamat üzenetrögzítő 2016. április 15., 23:44 (CEST)

Sziasztok! Jzana kérdezte tőlem, hogy ezt a lemezcímkét fel szabad-e tölteni a magyar Wikipédiába (fair use alatt van az angol Wikipédiában). Az első felindulásból írt válaszom itt olvasható, azonban elbizonytalanodtam közben. A lemezt és így a címkét 1942-ben adták ki. Ettől az időponttól számítva már éppen lejárt a védelmi idő. (Megjegyzem, hogy az egyéni-eredeti jelleg leginkább a cég logójára teljesül, ami minden bizonnyal régebbi ennél, de ez vitatható.) Alkalmazható vajon erre az esetre az Szjt 31. § (3), miszerint nem ismert a szerző, és ezért az első nyilvánosságra hozataltól kell számítani a 70 évet? Szabad ilyenkor egyáltalán szabad licenc alá helyezni (ez azért fontos kérdés, mert bármikor jelentkezhet a jogtulajdonos, és ebben az esetben komoly kellemetlenségek adódhatnak)? Vagy meg kellene keresni a Decca Records valószínű jogutódjának számító Universal Music Groupot, hogy ki is volt a grafikus, és vajon mikor hunyt el? Samat üzenetrögzítő 2016. április 6., 21:47 (CEST)

Valaki? :) Samat üzenetrögzítő 2016. április 15., 23:44 (CEST)

A Sablon:Közkincs-ismeretlen leírólapján ez áll: „A sablon csak az olyan képekre alkalmazható, amiket Magyarországon hoztak elsőként nyilvánosságra.” Amúgy szerintem mindegy, hogy a logót ki és mikor tervezte, annak a Universal Music Group a jogtulajdonosa. Ha igazam van, nem kérdezni kell tőlük, hanem engedélyt kérni (az talán egyszerűbb is, mint információkat kinyerni tőlük). – Regasterios vita 2016. április 15., 23:56 (CEST)

Egyáltalán nem mindegy: ha a logó tervezője már több mint 70 éve elhunyt, akkor a mi szempontunkból jelentőséggel bíró szerzői joga sem lehet az UMG-nek a logóra vagy a címkére. De igazad van abban, hogy a legtisztább őket megkérdezni, és nem egymást :) Samat üzenetrögzítő 2016. április 16., 00:58 (CEST)
Az enwikin a 29-es lemezük borítója még fair use. Általában az USA-ban 1923 után publikált művek akár 95 évig is jogvédettek lehetnek, ha mindenféle jogi formaságnak megfelelnek (copyright notice + megújítási kérelem). – Tgrvita 2016. április 17., 15:15 (CEST)

Ladik Katalin[szerkesztés]

Függőben FüggőbenApród vita 2016. szeptember 1., 22:11 (CEST)

Jól gondolom, hogy Ladik Katalin szócikkében a fanosnek jelölt rész (Ladik Katalin#Költészete) valójában jogsértő, mivel Szkárosi Endrének is hasonló fülszövege volt a Négydimenziós ablakban: A négydimenziós ablak: Hangköltemények - Fülszöveg? Egyébként véletlenül Partmosó tiltakozásának köszönhettem, hogy erre rátaláltam: Vita:Ladik Katalin#Nem értek egyet a FAN sablonnal. Apród vita 2016. augusztus 23., 14:35 (CEST)

hu.rigthpedia[szerkesztés]

Segítséget kérek. Felfedeztem, hogy van egy szócikk rólam a hu.rightpedia oldalon, ami egy a wikipediából lehúzott ősrégi szócikk tartalom. Nagyon szeretném ha a rigthpediáról eltűnne minden hozzám kapcsolódó információ, elsősorban a portréfotóm és az alkotásaim fotói, de jó lenne, ha az egész szócikk mindenestől eltűnne. Azért hozom ezt szóba itt, mert mégiscsak a wikipédia szervereiről kellett hogy leszedjék a tartalmat, tehát, gondolom, volt már aki foglalkozott ezzel. Mit lehet tenni? Baromi kellemetlen, hogy a google kereső az első találati helyeken adja ki ezt a rightpédiát. Szerintem ez a probléma rajtam kívül még másokat is érint. Személyiségi jogok, szerzői jogok érintettsége is felmerül. Ha van valami bevált módszer, jogi vagy bármilyen megoldás a szócikk töröltetésére, kérem osszátok meg velem. Köszönettel Gyöngyhal vita 2016. szeptember 12., 19:39 (CEST)

Jó,hogy írtál erről ide, mert pont én is ezen gondolkodtam a minap, hogy írok ide erről. Ez a rigthpedia egy kvázi weboldal-hamisítás. A wiki hamisítása. Azért hamisítás, mivel sok minden a megtévesztésig hasonlít benne a Wikire, (sok minden tejesen olyan azon a weboldalon, mint itt a Wikiben) de sehol nem jelöli meg forrásként a Wikipédiát az átvett cikkeknél, ott sem, ahol a cikkeit 90+%-os szövegarányban veszi át, kicsit átírva, kiegészítve azt pletykával, szélsőjobboldali nézetekkel (zsidózással) stb. lásd pl.: Csonka András – Neo vita 2016. szeptember 12., 19:54 (CEST)
Érdekes, hogy ugyanúgy van laptörténete, mint az itteni cikkeknek, amelyben látszik, hogy ezt a Csonka András-szócikket 2015-ben hozta létre egy Vajna nevű szerkesztő egy laza "apró változtatással". Érdekes, hogy a zsidózás után odateszi a lap aljára a "Semlegesítendő szócikkek" kategóriát megtévesztő módon, mintha a zsidózás, csak egy ideiglenes állapot (egy véletlenül ellenőrizetlen változtatás, vagy a megfelelő nézőpont szerint való átdolgozatlanság) eredménye volna... – Neo vita 2016. szeptember 12., 20:09 (CEST)

Ránéztem erre a dologra, bár ne tettem volna. A Nap idézete Szálasi Ferenc megmondásaiból van előkotorva. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 12., 21:06 (CEST)

Belenéztem én is, pár szerkesztőt belekevertek, mint @Peyerk, Lacika455. Valamint magyarságellenességgel és generációk befolyásával vádolnak meg. Van még pár egyéb dolog, nem néztem meg a sok zagyvaságot. Balint36 váróterem 2016. szeptember 12., 21:13 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Elvben jogod lenne arra, hogy kérd távolítsák el a szócikket. Ha ezt nem teszik meg, akkor elvileg pert indíthatsz. Viszont. Nincsen semmiféle impresszuma, nincs feltüntetve a háttérben álló személy, így nehéz lesz. A domain a WhoisGuard, Inc. tulajdonában van, Panamában. Úgyhogy nem sok esélyt látok. – Némo (Morgóhely) 2016. szeptember 12., 21:21 (CEST)

Viszont tele van döglött linkekkel, alig szerkesztik és valószínűleg a kutya se olvassa. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 12., 22:00 (CEST)

Köszönöm a reagálásokat. Én úgy gondolom ez nem csak az én ügyem, érdemes lenne ezzel összefogottan, komolyabban foglalkoznia a wikipédiának, hiszen ahogy írtátok ez kvázi weboldal hamisítás, de legalábbis szerzői jog megsértése. Engem egyáltalán nem nyugtat meg az, hogy "a kutya sem olvassa". Alapvetően személyiségi jogi aggályok és szerzői jogsértés teljesül. Nincs itt egy jogász aki érdemben tudna ezzel foglalkozni? Egyébként minden szócikk és bejegyzés 2015-i dátummal van datálva, azóta feltehetőleg nem nagyon nyúlnak hozzá a gazdái. Nem tudok biztosat, de azt olvastam valahol, hogy jogsértő tartalmat a google keresőből el lehet elviekben távolíttatni. Kérek szépen egy jogász szerkesztőt, hogy segítsen információval! Köszönöm! Gyöngyhal vita 2016. szeptember 13., 15:31 (CEST)

Konkrétan nem értek hozzá, de a CreativeCommonsban létrehozott tartalmat nem nagyon lehet szerzői jogvédettnek mondani. Mivel nincs impresszum, nincs kit perelni, maximum az oldal hostjánál lehetne eljárni, de sok eredményt nem várnék... - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. szeptember 13., 16:09 (CEST)

Maradnak még a partizán módszerek. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 13., 16:55 (CEST)
@Gaja, Gyöngyhal, amennyire én tudom, a cc pont arról szól, hogy a szerző mely jogairól és milyen feltételekkel mond le, milyen típusú felhasználáshoz járul hozzá (a cc nem egyelő közkincs)... a Wikipédián alkalmazott cc-by megnevezési kötelezettséget ír elő, amennyiben ez nem teljesül, a szerző(k) és/vagy képviselőjük igenis felléphet(nek), a jog ezt támogatja. A sikeresség más kérdés... Amit el lehet érni: a tartalom eltávolíttatása (mivel ugye ezen cc licenc a vagyoni jogokról való lemondást mondja ki). Amúgy ha csak a szerző másként nem rendelkezik "9. § (2) A szerző személyhez fűződő jogait nem ruházhatja át, azok másként sem szállhatnak át és a szerző nem mondhat le róluk." Én ugyan nem vagyok jogász, de hála az ilyen nemtörődöm hozzáállásnak már sokat bújtam és böngésztem ezt a törvényt... (Sajnos vagy nem sajnos) azonban a Wikipédia nem képviseli jogi szempontból a szerkesztők és szerzők jogait, ezzel kapcsolatban esetenként egyedileg (illetve a szerzők közösen) lehet csak fellépni. Fauvirt vita 2016. szeptember 13., 17:36 (CEST)
A kérdés nem a szerzői jogról (ami tény, a CC alapján bárki, bármire), hanem a személyiségi jogról szól. Ha én azt akarnám, hogy rólam ne legyen a wikin cikk, de jelenleg van, akkor jogom volna a fenntartóhoz fordulni, kérve, hogy törölje. Ha nem törli, akkor jogom van pert indítani, hogy a személyes adataim védelme ne csorbuljon. Nos ennek a lehetősége azon az oldalon csorbul, mert a fenntartói ismeretlenek. – Némo (Morgóhely) 2016. szeptember 13., 18:08 (CEST)
@Nemokap, őőő... a CC nagyon is a szerzői jogról szól! (a mindenkori és helyenként érvényes szerzői jogi törvényekkel összhangban lehet ugyanis csak alkalmazni, ez Magyarországon a 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról, amiben vannak személyhez fűződő jogok, nem összekeverendő mással!) A személyiségi jogok, amiről te beszélsz, na ahhoz tényleg semmi köze a CC-nek, azt Magyarországon a 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről szabályozza... Azt, hogy a Wikipédián ne jelenjen meg rólad vagy bárki másról szócikk, annak az a feltétele, hogy máshol se legyen hozzáférhető, a nevezetességi kritériumoknak megfelelő mennyiségű és minőségű adat, különben lőheted... perelni azokat az oldalakat tudod, amik megsértették a személyiségi jogod... a Wikipédia csupán összegyűjti ezeket )ezért IS fontos megnevezni mindig a forrást). Fauvirt vita 2016. szeptember 13., 18:43 (CEST)

Köszönöm az információkat, ismét tanultam valamit... Ettől függetlenül továbbra is tartom, hogy ez az ügy a „veszett fejsze nyele”, egyszerű megoldása nem lesz... - Gaja  Hairy coo.jpg  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2016. szeptember 13., 21:29 (CEST)

A CC felvetése jogos. Gondolkodom ezen. Köszönöm mindenkinek a beszélgetésben való részvételt! Gyöngyhal vita 2016. szeptember 14., 10:55 (CEST)

A Rightpedia lényegében metapédia. Ennélfogva mindenfajta próbálkozás veszett fejsze. Üdv: egy nem metapedista-rightpedista 37.76.95.177 (vita) 2016. szeptember 15., 20:47 (CEST)

A rightpedia egy neonáci weboldal (még a metapédiáról is kirúgták őket túlzott náculás miatt, amit azért mond valamit), külföldi szerveren bejegyezve, ami tartalmának nagy részét a Wikipédiából lopja. Elég valószínűtlen, hogy a szerzői (személyiségi stb) jogokra való hivatkozás meghatná őket. Kb. annyira esélyes jogilag üldözni őket, mint a kurucinfót, csak sokkal értelmetlenebb, mert azzal ellentétben senki nem olvasa. – Tgrvita 2016. szeptember 18., 10:45 (CEST)

Teljes egyetértésem. Ha lenne leftpédia, azzal ugyanígy járnánk. De az meg nincs is. Kigyomlálta az élet, mielőtt még megszületett volna. Ezt is ki fogja. „Nézzünk bizakodva a jövőbe” – hogy Örkény szellemét ideidézzem. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 18., 11:49 (CEST)

A "Hevederzár" című cikk[szerkesztés]

Tisztelt adminisztrátorok/szerkesztők!

Linkoman-nak szeretném üzenni, hogy mielőbb vegye fel velem a kapcsolatot a zetdigital@gmail.com e-mail címen, ugyanis sürgősen meg kellene beszélnünk a "Hevederzár" című cikk átszerkesztését. Linkoman az én cikkemet használta fel az írás alapjául, az írás azonban nem felel meg a szakmai elvárásoknak, ezért mindenképpen át kell szerkeszteni. (Kezdő Wikipédiaszerkesztő vagyok).

Köszönettel: Gergő333333 vita 2016. október 10., 18:23 (CEST)

Ping: @Linkoman: – Tgrvita 2016. október 10., 20:22 (CEST)


Kedves Gergő3333333,

Ez nem jogi, hanem egyszerűen szerkesztési kérdés. A cikk vitalapján vagy saját vitalapomon is megtalálhattál volna.

Én csak segíteni akartam az átírással. A Wikipédián minden szerkesztőnek joga van bármelyik cikket szerkeszteni.

"Linkoman az én cikkemet használta fel az írás alapjául". Igen, ezért légy szíves nézd meg, mik a különbségek és gondolkozz el rajta, vajon milyen szöveg kell ahhoz, hogy hozzá nem értő közönségnek (ilyennek fogjuk fel a Wikipédia ismeretlen olvasóit) szakmailag is pontos, de egyúttal a lexikonírás íratlan szabályainak is megfelelő cikket hozzunk létre.

A továbbiakban egyelőre nem kívánom a cikket szerkeszteni.

Belátásod szerint írd át a cikket.

Ha a szerkesztésben segítségre van szükséged, kérhetsz magadnak mentort (segítőt). Üdv.--Linkoman vita 2016. október 11., 10:02 (CEST)

Rádióbeszédek jogi helyzete[szerkesztés]

Történelmi hangfelvételeknek mi a jogi helyzete? Konkrétan az 1956-os rádióbeszédekre gondolok, pl. ezekre. Lehet itt beszélni egyéni jellegű, eredeti, kreatív alkotási folyamatról, vagy közkincsnek számítanak? Ha igen, akkor feltölthetők ide vagy a Commonsra? – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. október 14., 22:42 (CEST)

Hogy ne lehetne beszélni egyéni jellegű, eredeti, kreatív alkotási folyamatról, amikor egy Gerő Ernő vagy egy Nagy Imre megír és elmond egy történelmi jelentőségű beszédet? Kis túlzással Nagy Imrét ezekért a beszédeiért akasztották föl a végén. Hogy mondhatnánk rá, hogy nem egyedi-eredeti-kreatív? Úgy gondolom, jogvédett a szöveg is és az előadás is. Arra látok lehetőséget, hogy idézetképpen egy-egy kulcsfontosságú mondatot, szakaszt feltöltsünk {{hangminta}}(?) sablonnal a huwikire. – Malatinszky vita 2016. október 14., 23:43 (CEST)

Jogvédett, de szabadon felhasználható. Szjt. 1. § 2): Szerzői jogi védelem alá tartozik - függetlenül attól, hogy e törvény megnevezi-e - az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása. Ilyen alkotásnak minősül különösen: ... b) a nyilvánosan tartott beszéd. 36. § (1): Nyilvánosan tartott előadások és más hasonló művek részletei, valamint politikai beszédek tájékoztatás céljára - a cél által indokolt terjedelemben - szabadon felhasználhatók. Ilyen felhasználás esetén a forrást - a szerző nevével együtt - fel kell tüntetni, hacsak ez lehetetlennek nem bizonyul. Az említett művek gyűjteményes kiadásához a szerző engedélye szükséges. Vagyis ide feltölthető, a Commonsba nem, a WP:NSZT hatálya alá esik. – Tgrvita 2016. október 15., 10:10 (CEST)

Köszönöm, akkor ennek megfelelően feltöltöm őket. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. október 19., 10:53 (CEST)

Újságcikkek képként való feltöltése[szerkesztés]

Az ilyen képek esetén mint a Fájl:1956nov4.jpg, én úgy gondolom, hogy ez nem lehet se közkincs, se közkincs-nemjogosult. Ez nem kép, és nem képként hivatott illusztrálni egy szócikket (mondjuk az adott újság címlapját), hanem a szöveget használják fel egy az egyben. A szöveg pedig jogvédett marad, az eredeti szerzőé (újságíró). Problémásnak tartaom az ilyen feltöltéseket. Az idézet sablon se jó rá, mert a cikket az első betűtől az utolsóig közli a Wikipédia felülete. Ez semmiben nem különbözik szerintem egy modern, online felületen lévő újságcikk bekopizásától. Szerintetek? Xia Üzenő 2016. október 20., 14:56 (CEST)

Szerintem teljesen igazad van: az újságcikk szövege kopirájtos, és a Wikipédia nem közölheti csak úgy, engedély nélkül. (A "-" aláírású szerző engedélyének beszerzéséhez pedig sok sikert kívánok :-)) Szerencsére a kép törlése nem különösebb veszteség, mert egyetlen cikkben használjuk fel, és ott sem tölt be semmilyen lényeges funkciót. – Malatinszky vita 2016. október 20., 16:02 (CEST)

Igazolványkép?[szerkesztés]

Felmerült, hogy törölnöm kéne egy igazolványképet. Ennek kapcsán utánanéztem, az igazolványképek szerzői jogi státuszának, és azt láttam, hogy a témában volt már egy csomó vita, de nem sikerült igazán dűlőre jutni. Azt is látom, hogy van egy maroknyi igazolványképünk, amelyeken licenc gyanánt az {{Igazolványkép}} sablon van. A sablon azt mondja: ez egy igazolványkép, nem tudjuk eldönteni, hogy jogvédett-e, egyelőre megtűrjük, a Commonsba nem szabad áttölteni, ha esetleg idővel tisztázódik a helyzet, lehet, hogy törölni fogjuk a képet.

A kérdésem az, hogy ez egy élő, használható sablon-e, vagy használaton kívüli, csak rajtafelejtődött néhány képen. – Malatinszky vita 2016. október 20., 16:13 (CEST)

A Magyar Néprajzi Lexikon...[szerkesztés]

...ugye jogvédett? A Varga (foglalkozás) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) ugyanis egy az egyben onnan van másolva. – XXLVenom999 vita 2016. október 21., 14:32 (CEST)

Mivel az Sz–Zs kötet 1982-es kiadású, így igen, jogvédett. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 21., 14:47 (CEST)

Köszönöm, ezek szerint jogsértő. – XXLVenom999 vita 2016. október 21., 14:48 (CEST)

Ahogy mondod. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 21., 14:49 (CEST)