Wikipédia:Kocsmafal (jogi)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – jogi ügyek és csűrcsavarok szekciója

A jogi szekcióban lehet megvitatni a szerzői jogi, adatvédelmi stb. problémákat. A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.

  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
  • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
  • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
  • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
  • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
  • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

2005. 12. 20. · 2006. 04. 15. · 2006. 09. 08. · 2006. 12. 25. · 2007. 03. 16. · 2007. 06. 09. · 2007. 07. 03. · 2008. 02. 26. · 2008. 08. 01. · 2008. 10 22. · 2008. 12. 24. · 2009. 02. 23. · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35

Olasz városok címerei[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)

Egy olasz város (Bassano del Grappa) cikkéhez kerestem címert, mert a vonatkozó infoboxban van erre egy rovat. A városról szóló itwiki cikkben is látható a címer az infoboxban, de az az itwikire van feltöltve. Körbenéztem a Commonson, és egy törlési megbeszélésbe futottam, de nem állt össze a kép: annyi derült ki számomra, hogy az olasz címerek használatát több szinten szabályozza az olasz jog, és ezért a jogsértő voltuk miatt törölték a Commonson lévőket. Tudni lehet arról valamit, hogy ez most hogy is van? Sajnos az olasz tudásom elenyészően kevés, a jogi szövegekkel még úgy sem boldogulok, mint a beszélt nyelvvel, és az angol megbeszélésből sem állt össze, hogy használhatjuk-e a városcímereket, vagy sem. Itt található a Commonson látott törlési megbeszélés. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. június 15., 20:02 (CEST)

Én azt veszem ki belőle, hogy csak azok jogtiszták, amiket valaki kézzel újrarajzolt és szabad licenc alá tett. Vagyis csak azokat használhatjuk, amik már úgyis a Commonson vannak. --TgrvitaIRCWPPR 2010. június 20., 22:47 (CEST)

Van egy ilyen sablonunk, hogy {{Olasz településcímer}}(?). Annak idején én kértem engedélyt a www.araldicacivica.it oldalról az ott levő címerek felhasználására a huwikin (a sablon vitalapján olvasható a levelük). Nos az említett honlapon az összes címert kézzel újrarajzolták, ezek vannak az itwikire is feltöltve és ezeket törölték a commonsról. A törlési indoklást nem igazán értettem meg. Miután lezajlott a vita, az emberkék elkezdték visszatöltögetni a címereket .svg formátumban, szépen számítógépen szerkesztve. Ezek ellen viszont senki sem emelt kifogást, úgyhogy egy jórésze a címereknek most is fent van a commonsban. Az olasz wikin is volt erről megbeszélés [1], s ha jól értettem, akkor tényleg az van amit Tgr is mond, hogy az újrarajzolt címer használható. Namármost az itwikisek, elkerülendő további vitákat, inkább áttöltötték magukhoz a címereket. – Istvánka Gnome-face-cool.svg posta 2010. június 20., 22:56 (CEST)

Most vettem észre ezt a megbeszélést. A Commonsban valóban elég sok olasz településcímer megtalálható már, ezeket elkezdtem lecserélgetni a cikkekben, a magyar wikin található címereket pedig törölni (eddig csak 2-3 tucatot). Néhol a két helyen teljesen ugyanaz a címer látható, ha pedig nem, akkor a Commons-változat kivétel nélkül jobb minőségű. Én nem látok különösebb okot arra, hogy a magyar változatot tartogassuk, ha pótolható a Commonsból, de akkor megvárom, van-e más vélemény. --Regasterios vita 2014. július 25., 14:32 (CEST)

1942-es lemezcímke[szerkesztés]

Függőben FüggőbenSamat üzenetrögzítő 2016. április 15., 23:44 (CEST)

Sziasztok! Jzana kérdezte tőlem, hogy ezt a lemezcímkét fel szabad-e tölteni a magyar Wikipédiába (fair use alatt van az angol Wikipédiában). Az első felindulásból írt válaszom itt olvasható, azonban elbizonytalanodtam közben. A lemezt és így a címkét 1942-ben adták ki. Ettől az időponttól számítva már éppen lejárt a védelmi idő. (Megjegyzem, hogy az egyéni-eredeti jelleg leginkább a cég logójára teljesül, ami minden bizonnyal régebbi ennél, de ez vitatható.) Alkalmazható vajon erre az esetre az Szjt 31. § (3), miszerint nem ismert a szerző, és ezért az első nyilvánosságra hozataltól kell számítani a 70 évet? Szabad ilyenkor egyáltalán szabad licenc alá helyezni (ez azért fontos kérdés, mert bármikor jelentkezhet a jogtulajdonos, és ebben az esetben komoly kellemetlenségek adódhatnak)? Vagy meg kellene keresni a Decca Records valószínű jogutódjának számító Universal Music Groupot, hogy ki is volt a grafikus, és vajon mikor hunyt el? Samat üzenetrögzítő 2016. április 6., 21:47 (CEST)

Valaki? :) Samat üzenetrögzítő 2016. április 15., 23:44 (CEST)

A Sablon:Közkincs-ismeretlen leírólapján ez áll: „A sablon csak az olyan képekre alkalmazható, amiket Magyarországon hoztak elsőként nyilvánosságra.” Amúgy szerintem mindegy, hogy a logót ki és mikor tervezte, annak a Universal Music Group a jogtulajdonosa. Ha igazam van, nem kérdezni kell tőlük, hanem engedélyt kérni (az talán egyszerűbb is, mint információkat kinyerni tőlük). – Regasterios vita 2016. április 15., 23:56 (CEST)

Egyáltalán nem mindegy: ha a logó tervezője már több mint 70 éve elhunyt, akkor a mi szempontunkból jelentőséggel bíró szerzői joga sem lehet az UMG-nek a logóra vagy a címkére. De igazad van abban, hogy a legtisztább őket megkérdezni, és nem egymást :) Samat üzenetrögzítő 2016. április 16., 00:58 (CEST)
Az enwikin a 29-es lemezük borítója még fair use. Általában az USA-ban 1923 után publikált művek akár 95 évig is jogvédettek lehetnek, ha mindenféle jogi formaságnak megfelelnek (copyright notice + megújítási kérelem). – Tgrvita 2016. április 17., 15:15 (CEST)

Ábra készítése jogvédett kép alapján[szerkesztés]

Függőben FüggőbenCvbncv Vince(érveljünk) 2017. február 21., 09:44 (CET)

Kedves Szerkesztők! Ha a neten találok például egy épületalaprajzot (mondjuk itt egy ilyet: [2]), és készítek egy olyan vektoros képet, ami szinte ugyanazt ábrázolja, akkor az ábra tulajdonosa én leszek? Különbséget tesz-e, ha az eredeti szerző kutatásán alapuló információk (a fenti példában az évszázadok) szerepelnek az ábrán, vagy csupán az alaprajz nyomvonala? Felküldéskor engedélyt kell kérnem az eredeti tervrajz készítőjétől? Hol és minek kellene utánanéznem? Köszönöm az ötleteket! Cvbncv Vince(érveljünk) 2017. február 21., 09:44 (CET)

Erre nagyjából ugyan az vonatkozik mint általában térképekre: A térkép, alaprajz tartalma közkincs, a rajzi megvalósítás szerzői jogi védelem alatt áll. Ha az általad készített ábra színezése, vonalvastagsága, tájolása nagyon hasonlít az eredeti rajzra akkor az nem elfogadható. (Kérdés mindössze annyi, hogy mitől kezdve hasonlít nagyon?) – Texaner vita 2017. március 8., 08:47 (CET)

"Grain András" szócikk szerzői jogokra való hivatkozással történő felfüggesztésének feloldása, illetve szócikk engedélyezése engedélyezése[szerkesztés]

Tisztelt Adminok!

A "Grain András" szócikk költő, festő- és grafikusművész nagyapámról szól.

A vitatott szöveg édesapám és nagyapám művész barátjának szerzeménye, melyet egy jubileumi kiállítás apropóján írtak nagyapám életútját méltatandó, s melyet arra az internetes oldalra juttattak el évekkel ezelőtt, melyről később visszamásoltam a wikipédia oldalra. Tehát a szöveg semmiképpen sem tekinthető az említett oldal szerzeményének, így velük kapcsolatban szerzői jogi aggály nem merülhet fel. A szerző édesapám pedig természetesen hozzájárul és támogatja a szöveg wiki-szócikk alatti megjelenését. A szócikk végén az eredeti szerzők név szerint fel vannak tüntetve, már csak ezért sem merülhet fel, hogy a szerzői jogok sérülnének.

Mindezek fényében kérem tisztelettel az oldal mielőbbi helyreállítását.

Tisztelettel:

Grain András

File:Kemény - Zeyk udvarház.tif törlési kérelem[szerkesztés]

Regasterios (talk) törölni kérte a fenti fényképet, ami egy képeslap -- https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Deletion_requests/File:Kem%C3%A9ny_-_Zeyk_udvarh%C3%A1z.tif. A törlési vita eddigi bejegyzései a következők: 

File:Kemény - Zeyk udvarház.tif No authorship information, unknown copyright situation. No indication that the author would have died before 1948. Regasterios (talk) 18:09, 5 February 2018 (UTC)

Symbol keep vote.svg Keep: Unknown, taken and published (postcard) in 1908. Free. 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról - https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900076.TV A védelmi idő 31. § (1) A szerzői jogok a szerző életében és halálától számított hetven éven át részesülnek védelemben. (3) Ha a szerző személye nem állapítható meg, a védelmi idő a mű első nyilvánosságra hozatalát követő év első napjától számított hetven év. Ha azonban ez alatt az idő alatt a szerző jelentkezik, a védelmi időt a (2) bekezdés szerint kell számítani. 32. § A szerző vagyoni jogaihoz igazodó terjedelmű jogi védelem illeti meg azt, aki a védelmi idő vagy a 31. § (7) bekezdésében meghatározott időtartam lejártát követően jogszerűen nyilvánosságra hoz valamely korábban még nyilvánosságra nem hozott művet. E védelem időtartama az első nyilvánosságra hozatalt követő év első napjától számított huszonöt év. --Elekes Andor (talk) 11:27, 6 February 2018 (UTC)

Hol hozták nyilvánosságra 70 évnél régebben? Illetve mi bizonyítja azt, hogy 70 évnél régebben hozták nyilvánosságra először? Mi bizonyítja azt, hogy 1908-ban hozták nyilvánosságra? Mármint azon kívül, hogy Elekes Andor ezt állítja. Hungarikusz Firkász (talk) 14:18, 6 February 2018 (UTC)

1908-ban hozták nyilvánosságra, azzal, hogy kinyomtatták a képeslapot és elküldték. Ennek bizonyítékai - más képeslapokhoz hasonlóan - a Yotel DVD sorozatban megtalálhatók. Itt a magyar wikipédián természetesen nem lehet a képeslapok datálásához közzétenni a képeslapok postakezelt oldalát, mivel azokon magyar, legtöbbször postakezelt bélyegek vannak (amelyeket - tévesen - közölhetetlennek itélnek egyesek). --Elekes Andor (talk) 22:15, 6 February 2018 (UTC)


Mellékelem Jcb figyelmeztetését is: Warning Hi, stop uploading pictures without authorship information, if they are less than 120 years old. We have had to delete many of your uploads, but you have continued to upload problematic files. This has to stop here and now. Jcb (talk) 15:34, 6 February 2018 (UTC)


Ilyen a fényképeknél a wikipédia törlési gyakorlata. Megállapítható az, hogy a hasonló képek törlése (megakadályozása a magyar wikipédiára kerülésüknek) súlyosan akadályozza a magyar wikipédia fejlődését. Nincs alapja, a magyar szabályozás alapján és az ilyen jellegű képek törlési eljárásait inditó Regasterios és Hungarikusz Firkász minden ezzel ellentétes érvelése teljesen téves. A szerzői jogi törvény szerint az ismeretlen fényképész által készített fénykép a közléstől számított 70 év elteltével szabad. Egy 1908-ban kinyomtatott és postázott képeslapon szereplő fénykép természetesen 1908-ban (több mint 70 éve) közzétett. Súlyosan kifogásolható azonban az is, hogy minden történeti jelentőségű fényképre a törlés vágyával vadásszanak, hogy megakadályozzák az eredeti közlés igazolását azzal az alaptalan állítással, hogy a magyar állami monopólium keretében kiadott bélyegek is copyright alá esnek. – Elekes Andor vita 2018. február 6., 23:41 (CET) There is no possibility to have a talk on the wikipedia. The talk – as interests are involved – soon transforms to the question of free speech. Some can speak whatever they want to (Jcb, Hungarikusz Frikász, Regasterios etc). I am deleted. Our interest (Central Europeans) is not the same as yours, so we are deleted, qualified as spammers by you. There isn't free speech on the wikipedia at all. huː Nincs lehetőség vitát folytatni a wikipédián. Az érdekekről szóló vita rövid úton – mint mindig - átalakul a szólásszabadság kérdésévé. Más a véleményünk (Közép Európaiaknak), más az érdekünk a szerzői jogi kérdések megítélése során. Törlésre kerülnek a hozzászólásaim, vitriolos támadásokat intéznek ellenem a rám uszítottak, spammelésnek minősítik az ellenvéleményen levők a hozzászólásaim. Nincs szólásszabadság a wikipédián. --Elekes Andor (talk) 15:26, 28 February 2018 (UTC)– Elekes Andor vita 2018. március 3., 11:11 (CET)

Kováts István székelyudvarhelyi fényképész arcképe[szerkesztés]

Kováts István székelyudvarhelyi fényképész (Marosújvár, 1881. április 16. – Székelyudvarhely, 1942. augusztus 18.) - https://hu.wikipedia.org/wiki/Kov%C3%A1ts_Istv%C3%A1n_(fot%C3%B3m%C5%B1v%C3%A9sz) - wikipédiára feltölthető arcképével nem rendelkezünk. Ha ugyanis egy ismeretlen fényképész által készített fényképnél 120 évet kell várni arra, hogy felkerülhessen a wikipédiára a fénykép, akkor nem egyszerű megfelelő fénykép beszerzése. Amúgy Kováts István arcképe rendelkezésre áll: Kováts István fényképe: https://www.flickr.com/photos/59061037@N02/39544090211/in/dateposted-public/ 20180106. Mivel a feltöltés lehetetlen a magyar wikipédián uralkodó viszonyok miatt, így azt a megoldást választottam, hogy a rendelkezésre álló fénykép linkjét töltöttem fel Kováts István lapjára, jegyzetként > https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Kov%C3%A1ts_Istv%C3%A1n_(fot%C3%B3m%C5%B1v%C3%A9sz)&oldid=19595497. Hungarikusz Firkász ezt a jegyzetet törölte, mondván, hogy "Nem kell az értelmetlen önreklámozás. A szócikkek nem linkfarmok, ez a link pedig spam". Nekem az a véleményem, hogy Hungarikusz Firkász magatartása elfogadhatatlan. Nektek mi a véleményetek ? – Elekes Andor vita 2018. február 7., 17:53 (CET)

Nem szabad licencű kép pótlására van a {{Képlink}}(?)sablon, amely szabályosan „…akkor használatos, ha egy cikk illusztrálásához nincs feltölthető kép, de van olyan külső webhely, ahol egy alkalmas kép megtalálható.” Akela vita 2018. február 7., 23:45 (CET) Köszönöm, – Elekes Andor vita 2018. február 22., 16:46 (CET)