Wikipédia:Kocsmafal (jogi)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – jogi ügyek és csűrcsavarok szekciója
A jogi szekcióban lehet megvitatni a szerzői jogi, adatvédelmi stb. problémákat. A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!

Olasz városok címerei[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben(aláíratlan)

Egy olasz város (Bassano del Grappa) cikkéhez kerestem címert, mert a vonatkozó infoboxban van erre egy rovat. A városról szóló itwiki cikkben is látható a címer az infoboxban, de az az itwikire van feltöltve. Körbenéztem a Commonson, és egy törlési megbeszélésbe futottam, de nem állt össze a kép: annyi derült ki számomra, hogy az olasz címerek használatát több szinten szabályozza az olasz jog, és ezért a jogsértő voltuk miatt törölték a Commonson lévőket. Tudni lehet arról valamit, hogy ez most hogy is van? Sajnos az olasz tudásom elenyészően kevés, a jogi szövegekkel még úgy sem boldogulok, mint a beszélt nyelvvel, és az angol megbeszélésből sem állt össze, hogy használhatjuk-e a városcímereket, vagy sem. Itt található a Commonson látott törlési megbeszélés. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2010. június 15., 20:02 (CEST)

Én azt veszem ki belőle, hogy csak azok jogtiszták, amiket valaki kézzel újrarajzolt és szabad licenc alá tett. Vagyis csak azokat használhatjuk, amik már úgyis a Commonson vannak. --TgrvitaIRCWPPR 2010. június 20., 22:47 (CEST)

Van egy ilyen sablonunk, hogy {{Olasz településcímer}}(?). Annak idején én kértem engedélyt a www.araldicacivica.it oldalról az ott levő címerek felhasználására a huwikin (a sablon vitalapján olvasható a levelük). Nos az említett honlapon az összes címert kézzel újrarajzolták, ezek vannak az itwikire is feltöltve és ezeket törölték a commonsról. A törlési indoklást nem igazán értettem meg. Miután lezajlott a vita, az emberkék elkezdték visszatöltögetni a címereket .svg formátumban, szépen számítógépen szerkesztve. Ezek ellen viszont senki sem emelt kifogást, úgyhogy egy jórésze a címereknek most is fent van a commonsban. Az olasz wikin is volt erről megbeszélés [1], s ha jól értettem, akkor tényleg az van amit Tgr is mond, hogy az újrarajzolt címer használható. Namármost az itwikisek, elkerülendő további vitákat, inkább áttöltötték magukhoz a címereket. – Istvánka Gnome-face-cool.svg posta 2010. június 20., 22:56 (CEST)

Most vettem észre ezt a megbeszélést. A Commonsban valóban elég sok olasz településcímer megtalálható már, ezeket elkezdtem lecserélgetni a cikkekben, a magyar wikin található címereket pedig törölni (eddig csak 2-3 tucatot). Néhol a két helyen teljesen ugyanaz a címer látható, ha pedig nem, akkor a Commons-változat kivétel nélkül jobb minőségű. Én nem látok különösebb okot arra, hogy a magyar változatot tartogassuk, ha pótolható a Commonsból, de akkor megvárom, van-e más vélemény. --Regasterios vita 2014. július 25., 14:32 (CEST)

Festmények[forrásszöveg szerkesztése]

Az 1964-ben vagy 65-ben elhunyt Gottesmann Alfréd ezen festményét lehet használni a Wikipédiában? Védi a szerzői jog? Előre is köszönöm a segítséget. Halász János vita 2015. augusztus 8., 13:23 (CEST)

Nem, mert védi a szerzői jog: 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról 31. § (1) „A szerzői jogok a szerző életében és halálától számított hetven éven át részesülnek védelemben.” – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. augusztus 8., 13:28 (CEST)

Népességek francia településekhez[forrásszöveg szerkesztése]

Sziasztok! Egy érdekes jogi problémám volna. @Oliv0: azt írta nekem, hogy a francia települések népességét nem tölthetjük fel a Wikidatára, mert a wikidata licensze nem engedi. A cikkekbe viszont beleírhatjuk. Mivel a településekhez tartozó sablon csak a wikidatáról és allapról tud népességet megjeleníteni, most az a fura helyzet van, hogy a francia településekhez nem tudok automatikusan népességet beírni (vagy csak nagy nehézségek árán).

Mi legyen így a településekkel? Legyenek népességmentesek? Igazából én az egész problémát nem értem vagy félreértem, mindenesetre most elakadtam emiatt. – B.Zsolt vita 2015. augusztus 18., 16:53 (CEST)

Pontosabban azt mondták nekem, hogy mivel a francia statisztikai hivatal (INSEE) licence kéri, hogy jelöljék a forrást, miközben a Wikidata licence CC0, így elvileg „szerző: INSEE” tulajdonsággal szabad feltölteni az adatot, aztán anélkül is engedné a használatot a WD de nem az INSEE. Szerintem nem szabad, hogy ebből legyen nagy baj és messzemenő következtetés a WP-re nézve. Oliv0 vita 2015. augusztus 18., 17:07 (CEST)

Bélyegek[forrásszöveg szerkesztése]

Nem vidám a történet: c:Commons:Deletion requests/File:László Almásy 1995 Hungarian stamp.jpg kapcsán felmerült, hogy a commonsban több száz (akár több ezer) magyar vonatkozású bélyeg szerepel, melyek jogi helyzete legjobb esetben tisztázatlan, worst case esetbe pedig jogvédett. Igyekszem – ahogy írtam is – a Postától valamit kiharcolni de a legjobb amire tippelej az egy cc_by-nc lehet, de inkább nc-nd. Ennek folyománya hogy a 70 évnél nem régebben elhunyt szerzők bélyegképeit vélhetően át kell transzportálni a commonsból a huwp-re, ahol nc-nd mellett is szerepelhetnek illusztrációnak, míg a commons erre nem ad lehetőséget. Nekem erre nem lesz időm, lehetőségem. Ha valaki hozzá akar szólni vagy akar a Postával beszélni, szóljon, nem akarok senkit elnyomni. :-) – grin 2015. augusztus 27., 15:05 (CEST)

Minecraft Logó (jogvédett) feltöltése[forrásszöveg szerkesztése]

Segítségeteket kérem: A Minecraft cikkben azt vettem észre, hogy nem eredeti fűblokk van. Megnéztem az angol wikit és ott az eredeti Minecraft logó van. Amit az angol wiki használ az egy jogvédett anyag (fájl) és ha a Magyar Wikipédiába feltöltené valaki az lopás, bűncselekmény, tiltás vagy bannolás lenne-e? Ha igen, akkor arra vagyok kíváncsi, milyen jogosultsággal tölthették fel? És a magyar wikibe, hogy kaphatunk engedélyt arra, hogy használjuk? Vagy a Commons-ba fönt van és használhassuk? Ha nem, akkor nyugodtan töltse fel valaki (persze nem én, mert nem vagyok bejelentkezve). Ja, meg a Minecraftról szóló cikk is brutális állapotban van és a vitalapot is érdemes lenne elolvasni, de ez most nem ide tartozik. Azt elfelejtettem megemlíteni, hogy kezdő vagyok. Előre is köszönöm a válaszokat! --31.46.183.26 (vita) 2015. október 5., 16:41 (CEST)

Az angol (amerikai) szerzői jogban létezik az ún. fair use, ami bizonyos esetekben lehetővé teszi a szerzői joggal védett anyagok engedély nélküli felhasználását. Magyarországon (és sok más országban) nincs ilyen, ezért nem lehet a jogvédett logókat, könyvborítókat, plakátokat, stb. feltölteni se a huwikire, se a Commonsra, csak, ha engedélyt kapunk a használatukra. Ld. még: WP:NEMSZABAD --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. október 5., 17:22 (CEST)

És olyat nem lehet csinálni, hogy az Angol Wikipédiából használjuk fel? Én erre lennék még kíváncsi. --31.46.183.26 (vita) 2015. október 6., 17:16 (CEST)
Nem, sajnos :-( OsvátA Palackposta 2015. október 6., 17:20 (CEST)
Éppen az a lényeg, hogy a magyar szócikkek a magyar jognak megfeleljenek, tehát nem lehet bennük fair use. --Tacsipacsi vita 2015. október 6., 23:15 (CEST)
Mikor szavazunk arról, hogy a Fair Use jog lehessen magyarországon is és lehessen feltölteni ilyen jogvédett elemeket? Vagy ez hivatalos törvény? --81.182.145.165 (vita) 2015. október 8., 17:59 (CEST)
Ha parlamenti képviselő leszel, akkor majd szavazhatsz róla. Addig nem. :-) – Puskás Zoli vita 2015. október 8., 18:53 (CEST)
Sajnálom, hogy nem lehet! :-( Pedig jó lett volna! További jó munkát nektek! – 81.182.145.165 (vita) 2015. október 9., 14:02 (CEST)