Wikipédia:Kocsmafal (képek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – képek és egyéb médiafájlok kezelésével foglalkozó szekció
A Képek szekciójában tudsz szerkesztőtársaidhoz fordulni a képek és egyéb médiafájlok kezelése kapcsán felmerült összes műszaki, jogi és más problémával. Ha egy felvetés megfelelő választ nyert, az áttekinthetőség kedvéért jelezd a róla szóló szakasz elején a {{megoldva|~~~~}} sablonnal.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

Kért képek listája[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)

ami megvan, kéretik az utolsó oszlopban, a képre linkelve jelezni!

Miről kéne kép Hol van Témakör Mely szócikk(ek)be Kép linkje
Újvárosháza V. kerület, Váci u. 62-64. épület Fővárosi Önkormányzat
Tarlós István személy (élő) Tarlós István File:TarlósIstván.jpg
Boross Péter személy (élő) Boross Péter, Boross-kormány Fájl:Péter Boross 2014.JPG
Dobi István személy (elhunyt) Dobi István, Dobi-kormány Fájl:Dobi István 1948-06.jpg
Hegedüs András személy (elhunyt) Hegedüs András, Hegedüs-kormány File:András Hegedüs 1956 (crop).jpg
File:András Hegedüs 1956.jpg
Felsőnyék régi képek, emberek, képeslap Tolna megye község Felsőnyék
Benkő József szobra a középajtai református templom előtt Középajta szobor Benkő József
De Gerando Ágost emléktáblája Martonvásár, Brunszvik-kastély emléktábla De Gerando Ágost
Teleki Emma és De Gerando Ágost portréjával díszített sztélé Szatmárpálfalva, református templom kertje szobor De Gerando Ágost
(volt) Jezsuita rendház, Kolozsvár, Monostori út 9. (Lásd link szövegét is) épület Jezsuita rendház (Kolozsvár) Fájl:ManasturuluiNr9.JPG
Kakas Lídia Szeretetotthon emléktábla VIII. kerület, Üllői út 24. udvari körfolyosó falán (hétvégén zárják a bejárati kaput, hét közben talán nyitva van) emléktábla Emléktáblák Budapest VIII. kerületében Fájl:Kakas Lídia Szeretetotthon emléktábla.JPG
Sarkadi Imre emléktábla XIV. kerület, Thököly út 85. (hátsó épületen, magánterületen elhelyeztek egy emléktáblát) emléktábla Emléktáblák Budapest XIV. kerületében, Sarkadi Imre
Fövenyes üdülőtelepi képek Balaton északi partja, Balatonudvari mellett település Balatonudvari, ehelyett kéne: Fájl:Fövenyes.jpg
Michelberger Pál szobra, Kecskemét Kecskemét (Műszaki) Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar, Járműtechnológia Tanszék, Izsáki út 10. mellszobor
(pl. itt [1])
Michelberger Pál
Szentháromság tér a 2014-es felújítás után Budapest I. kerület (Budai vár) tér Szentháromság tér tele van vele új fotókkal a Commons
Jane Haining személy (elhunyt) Jane Haining File:JaneHaining.jpeg
Gandhi Gimnázium Pécs, Komját Aladár u. 5. épület Gandhi Gimnázium
Ferhád pasa dzsámija romjai Pécs, Kazinczy utca 4. épület rom Ferhád pasa dzsámija
Múzeumutca neves épületei Pécs, Káptalan utca épületek Múzeumutca
Amerigo Tot Múzeum Pécs, Káptalan utca 4. épület Amerigo Tot Múzeum
Pannon Filharmonikusok Pécs, Kodály Központ zenekar Pannon Filharmonikusok
Idrisz Baba türbéje belülről Pécs, Nyár utca 8. (a Gyermekkórház kertjében) épület Idrisz Baba türbéje
Jakováli Hasszán dzsámija – belülről Pécs, Kórház tér épület Jakováli Hasszán dzsámija Már vannak képek a Commonsban.
Victor Vasarely Múzeum belülről Pécs, Káptalan utca épület Victor Vasarely Múzeum (Pécs)
Benjamin Graham - személy (elhunyt) Értékalapú befektetés
Torgyán József személy (élő) Torgyán József File:Torgyán József.jpg

Nem értem, milyen kép kell Boross Péterről. Az OGY honlapján ott a kép, amiről tud is a cikk szerzője, hiszen linkel rá. Ugyanez vonatkozik kormányának tagjaira.

Miért nem szeditek le onnan? Nem jó a minősége? Jogi gond van vele? Ez utóbbi esetben talán tudok segíteni. – Gyimhu vita 2010. december 19., 00:19 (CET)

Boross Péterre vonatkozóan nem tudom felfogni, hogy miért kellene új kép. Én számos alkalommal, így köztük Somló hegyén is találkoztam Borossal. Ő jelentős poziciókat töltött be az MDF -ben, én egyszerű talpas voltam a Belvárosban. Sok képet készítettem róla és a hu. wikipédiára fel is tettem őket. Ehhez képest valamennyi képből a legsüketebbet (ma is szégyellem, hogy ilyen rossz fotót feltettem), az egész világon használják, számos wikipédiában. Érthetetlen, hogy a többi Borossról készült képemet, ahol nem süket, nem hunyja be a szemét, értelmes képet vág stb. és melyek ugyanott vannak a hu. wikipédián, nem hajlandó senki használni. Sőt, feltétlenül új képeket kell keresni. Borossal nem könnyű találkozni, még nehezebb jó képet készíteni róla. Kösz: dea

Megteheted, hogy cseréled azokon a bizonyos helyeken a képet. Aztán törölteted a rosszat. OsvátA Palackposta 2012. december 13., 10:06 (CET)
Ilyenkor nem az a legegyszerűbb, ha új verzióként tölti föl az ugyan máskor-máshol, de jobban sikerült képet uaról a helyett a kép helyett, ami nem sikerült jól (persze ilyenkor helyesbíteni kell hozzá az adatokat, kivéve, ha kellőképpen kevés infó van megadva.. ;o) )? Akkor automatikusan cserélődik/cserélődhetne arra minden, arra-hivatkozó cikkben a kép... vagy ezt a wikipedia nem "engedi" (megérteném azt is, van abban is logika, csak így meg prktikus, ha a képek készítője úis uaz és úgy vélekedik a képről, mint itt dea... magyarázatként meg lehet a minőségre hivatkozni)? Ill. az adott esetben esetleg van-e arra lehetőség, hogy ha az előbbi javaslat működőképes, de már új képként fölkerült, akkor átirányításként működjön, mint pl. szócikkeknél is? Fauvirt vita 2012. december 13., 11:40 (CET)

Az "új verzió feltöltése" a legjobb megoldás, mivel akkor az előző változat törlődik és nem kell az összes adatot újból megadni. misibacsi*üzenet 2012. december 13., 15:35 (CET)

Fauvirt: Légy szíves, ne használj "small" formázást (sehol), mert olvashatatlanul kicsik lesznek a betűk. Fel tudom nagyítani, de lehet, hogy valaki nem tudja hogyan kell. misibacsi*üzenet 2012. december 13., 15:35 (CET)

A kormánytagok esetében megoldottam a problémát, anno engedélyt kértem tőlük és azóta már fel is töltöttem a képeket a Commons-ba. Az Országgyűlés honlapján található. Az OGY honlapján található képeknek mi a jogállása? --Norden1990 2012. december 17., 22:42 (CET)

Szerintem ugyanaz, mint bármilyen más képnek: valakinek a tulajdona, és annak az engedélyére van szükség. --Tgrvita 2012. december 20., 01:44 (CET)

Ahol megvan a kép (link az utolsó oszlopban), ott ki dönti el, hogy kell-e még, jobb, más kép is, vagy OK, ki lehet venni a sort? Akela vita 2015. december 2., 16:08 (CET)

PD mark[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)

Jegyzet későbbre: a közkincs sablonokba valószínűleg integrálni kéne a PD markot (a közkincs sajátot meg lecserélni CC0-ra). Lásd még [2], [3]. – Tgrvita 2010. október 18., 01:59 (CEST)

újabb jegyzet: fenti módosítás esetén Wikipédia:Közkincs lap is módosítandó. – CsGábormegbeszélés 2010. október 21., 13:44 (CEST)

Videojátékokhoz tartozó képek jogállása, feltöltési lehetősége és használati paraméterei[szerkesztés]

Függőben FüggőbenSasuke88 Anime eye.svg vita 2016. július 19., 10:08 (CEST)

Üdvözlet Tisztelt Szerkesztő-társ ! Nos, újoncként nem csoda, hogy egy-egy képem (több is) moderálásra került. Viszont úgy érzem nem vagyok megértve és minden bizonyára nekem sem világos még minden a magyar wikipédiába és commonsba való képek feltöltésének és paramétereinek feltételeiről (pedig sokat olvastam [időnként egy-egy ilyen cikk nehezen értelmezhető]). Nos, a kérdésem, illetve a beszélgetés arra irányulna, hogy az általam az utóbbi időben erősen gondozott cikkekhez (H5, H6) képeket kívánok feltölteni. Mivel a moderáló-társtól számomra meg-nem-érthető választ és igazságtalanságot tapasztaltam, így egy korábbi beszélgetést idéznék (Videojáték műhely):

Még egy kérdés: képekből mennyit érdemes és milyen jellegűeket felrakni? Mert arra gondoltam, hogy lehetne borítókép, töltőkép, játékkép, küldetésválasztó kép, moziüzemmód-kép, valamint készítők kép.
Rikloam vita 2016. május 21., 14:19 (CEST)
"@Rikloam: (...) 3. Játékból általában 1-2 képet szoktunk feltölteni, mivel jogvédettek és így korlátozni kell a számukat. Betöltőképet és játék screenshotot szabadon fel lehet tölteni {{kereskedelmi screenshot}}(?) licenc alatt, maximum 480x480 px-ben, borítót és promóciós képet viszont csak a jogtulajdonos írásos engedélyével lehet használni. Képek feltöltése előtt ajánlom ezt áttanulmányozni Wikipédia:Felküldési útmutató. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. május 29., 11:14 (CEST)
(...) A képfeltöltéssel kapcsolatban, ha jól értelmezem, akkor a heroes játékokhoz legalább kiegészítőként egy-két képet csatolhatok a fent említett paraméterekkel? Mi lehetne annak a módja, hogy a változtatások hamar elfogadhatóvá váljanak ? – Rikloam \Homama-i Hős Vezír, Wesnoth-i FőKamp\ vita 2016. június 18., 11:43 (CEST)
Igen, cikkenként 1-2 képet fel lehet tölteni. Az infoboxba mehet a játék betöltőképe (ha van és kellően illusztratív), a játékmenettel foglalkozó szakaszba pedig egy kép a futó játékból (ez is legyen lehetőleg minél illusztratívabb). (...) – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. június 18., 12:30 (CEST)
(...)
Segítséget kérnek a műhely tagjaitól - a problémám a videojátékcikkek kép feltöltésével és illusztrálásával van. Több próbálkozásomat is egy itt nem tag járőr felülbírálta, pedig érveimet, véleményemet elmondtam, s igazságtalannak érzem, hogy az én általam szerkesztett cikk megkapja a felügyeletet, de más cikk, ami nyilván ugyanilyen problémával van ellátva (legalább is a járőr szerint az én szerkesztésemben), nem kapja meg. Részletek itt. Köszönöm a megértést, és várom a fejleményeket.
Amit szeretnék, a H6 és H5 cikk minden infóboxjába egy-egy db játék háttérképet, amit korábban fel is töltöttem (csak H6), de a járőr törölte, és egyet meghagyott... érthetetlen...; továbbá a H6 és H5 játékmenet miatt legalább kéne ennyi kép, mert 1# térképválasztó kép, 2# kalandtérkép kép, 3# csata térkép, 4# párbeszéd térkép, 5# animáció kép, ezeket javaslom, ezekből, mivel mindegyik max 480 pix felbontású, egy diavetítőbe be is férne, ha esetleg azzal lenne gond , hogy a szöveget kíséri, pedig kísérhetné, mert hosszú a cikk, illetve az lesz.
– Rikloam \Homama-i Hős Vezír, Wesnoth-i FőKamp\ vita 2016. június 20., 17:58 (CEST)"

A 480px felbontással egyetértek, de hogy borító nem lehet (ellenpélda), vagy hogy háttérkép-betöltőkép-logo nem lehet (ellenpélda), nem értek egyet. Illetve, hogy a játékból screenshot sem lehet (ellenpélda). Sok helyen a 480px feletti képek vannak.

Remélem sikerült a problémámat érthetően közölni és megtalálni a megoldást. Előre is köszönöm. - – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Rikloam (vitalap | szerkesztései)

Szia, elsőként olvasd el a WP:NEMSZABAD irányelvet. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. június 30., 08:05 (CEST)

Az angol Wikipédiát pedig ne hozd példának, ugyanis az amerikai jog ebben a kérdésben jóval megengedőbb (ismeri az ún. fair use fogalmát), viszont a magyar Wikipédián – a Wikimédia Alapítvány döntése értelmében – az amerikai mellett a magyar jognak is meg kell felelnünk, ami csak a fair use-nál sokkal szigorúbb idézést tartalmazza. A magyar cikkek sem feltétlenül jelentenek követendő példát, lehet, hogy csak átcsúsztak az ellenőrzésen, vagy a fenti irányelv egy évvel ezelőtti elfogadása előtt ellenőrizték őket. – Tacsipacsi vita 2016. június 30., 11:27 (CEST)

A WP:NEMSZABAD irányelvet szerintem már vagy 5x elolvastam... Nos, először is köszönöm a válaszokat (és a gyorsaságot). (Az előző a bevezető volt. :D)
Eszembe jutott egy ötlet, amit szerintem meg lehetne valósítani: a fair use felhasználás világos, ez az amerikai, de most jön a magyar, a 1999. évi LXXVI. törvény - a szerzői jogról (2016.07.28-tól) érvényes törvény (korábbi változata itt a wikin is idézett) 33-44§-ok foglalkoznak az idézéssel. Az ötlet maga az, hogy lenne egy új sablon, mint idézés sablon, utalva a magyar törvényre, így egy videojáték esetén a levezetésem a következő: a képi és hang tartalom bár véges, de a variációk száma miatt végtelen, így persze az idézés is akár végtelennek minősülhet (nem, nem kell megijedni, nem karok egy cikket több 100 képpel megtölteni), tehát belefér képernyőkép, nem csak a betöltőkép vagy logó, hanem bármi, ami a játékból képernyőkép, hozzáteszem a 480px miért lett és miért pont ennyi lett megállapítva?! A mai fullHD 1080px illetve felette futó játék képernyőképének ilyen drasztikus csökkentése alig tud magával hordozni informatív jelleget, ami egy cikket információval látna el (nem dekorációról és nem illusztrációról beszélek, előbbi a falon a papírlepke, az utóbbi a tálalási javaslat képe az étel csomagolásán). Mint mondtam a 480px-szel egyetértek, de ott is erős fenntartásaim vannak, egy maximum HD (720p) lenne a javaslatom. És a képernyőkép mindössze egy kis mozzanata a játéknak, még hangot és élményt sem tartalmaz, az idézet részlete, hogy szellemesen fogalmazzak.
A magyar törvény kifejezetten nem tér ki a szoftverekre, videojátékokra, és eléggé általánosan fogalmaz, igazából kéne egy jogász, aki megmondja, hogy a Wikis irányelvekkel és az amerikai jogokkal hogyan hozható össze eme képtartalmak a magyar-Wikin való felhasználása összeegyeztetve a magyar törvénnyel. Addig is ötletem az idézés sablon, ami hivatkozik eme törvény fent említett bekezdéseire.
De sajna a válaszokból még mindig azt érzem, nem igazán vagyok megértve... Egy színesebb -- képekkel is informált [nem dekorált és nem illusztrált]) -- szócikk sokkal pozitívabb véleményt ad a Wikipédiáról - ami csak Nekünk jó.– Rikloam \Homama-i Hős Vezír, Wesnoth-i FőKamp\ vita 2016. június 30., 21:27 (CEST)

Nem kellenek új sablonok, a meglévőket kellene gatyába rázni, hogy tartalmazzák a jogi vonatkozásokat. Emellett tényleg jó lenne egy jogász véleményét is kikérdezni az idézésről és nem ilyen szövegeket mutogatni a licencekben, hogy valószínűleg megfelel meg talán megfelel. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. július 19., 10:08 (CEST)

Hangfájlok[szerkesztés]

A filmkockák egykori állapotán kívül a hangfájlok azok a médiafájlok, amelyekből nagyon sok esetben sokkal több van egy-egy cikkben, mint amit az irányelv megenged: a WP:NEMSZABAD cikkenként 1-2 darabot engedélyez. A témában annyira nem vagyok otthon, ezért véleményt szeretnék kérni, hogyan nézzen ki egy az irányelvnek megfelelő cikk. Lehetséges előfordulások (a teljesség igénye nélkül):

 1. Arnold Layne, a Pink Floyd egyik dala, itt egyértelmű, hogy egy darab hangfájl használható az adott dalból.
 2. The Piper at the Gates of Dawn, a Pink Floyd egyik albuma: a cikk alján mindegyik dalból van egy részlet. Ez így nyilván nem maradhat, de akkor hogyan legyen?
 3. Pink Floyd, legalább kéttucatnyi hangfájl a szövegtörzsben: itt mi a megoldás?

Az vajon megfelelő lenne az albumoknál, ha a legtöbb cikkben egy darab hangfájl maradna az infoboxba helyezve? (Kérdés az is persze, hogy melyik.) Érintettség okán kérdezném @Pallertit és @Laszlovszky Andrást például, de @Teemeah véleményére is kíváncsi volnék, vagy bárki máséra. – Regasterios vita 2016. augusztus 19., 15:36 (CEST)

@Regasterios: Szerintem teljesen egyértelműen fogalmaz az irányelv. Részemről biztos vagyok benne, hogy írtam, szerkesztettem olyan cikket (hirtelenjében visszagondolva talán elsősorban Eric Clapton albumok között érdemes fésülni), amibe több ilyen fájlt helyzetem el kettőnél, de semmilyen akadályát nem látom csökkenteni a jogvédett fájlok mennyiségét. Ez nem jelenti azt, hogy örülök is neki, úgy érzem, hogy egy album cikkének a teljességéhez hozzájárul, ha több dalból is van benne idézet, de ez nem jelenti azt, hogy nem vetem magam alá magam az alapítványi szabályozásnak és az ennek mentén született irányelvünknek. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. augusztus 19., 16:27 (CEST)

Ahová én elhelyeztem hangfájlt, az illusztrációként szolgál a szöveghez. Már megint egy gumiszabály, ami azt mondja, hogy „nem lehet belőle túl sok”, aztán a túl sok fogalmát valaki így, valaki meg úgy ítéli meg. Ugyanakkor: „A lehető legkevesebb nem szabad licencű tartalmat kell közölni. Egy szócikkben nem megengedett több ilyen jellegű fájl használata, amennyiben egy ilyen fájl is megfelelően illusztrálni tudja ugyanazt.” Ezek pedig nem ugyanazt illusztrálják, hanem mindegyik valami mást, ami a szövegben van. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. augusztus 19., 16:52 (CEST)

@Laszlovszky András:Ez nem gumiszabály ez egy egzakt szabályozás. Az irányelv kimondja, hogy hosszabb cikkek esetén a szöveg mennyiségétől függően 2-4 darab kép és 1-2 darab hang és/vagy videofájl, amennyiben a szövegben az adott jogvédett művel kapcsolatosan részletes (legalább néhány mondatos) leírás található. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. augusztus 19., 18:02 (CEST)

A WP:NEM elég egyértelmű. Mióta van, azóta nem lehet (korábban se lehetett volna, de nem volt leírva) egy szócikkben tömegével jogvédett hangfájlokat tárolni. Különösen nem táblázatban, galériában. Ugyanaz vonatkozik rá, mint a jogvédett képre: a szövegben ki kell legyen fejtve, vagyis illusztrációnak kell lennie. Én is kitöröltem a korábbi szócikkeimből őket (ahol emlékeztem rá, hogy van). Xia Üzenő 2016. augusztus 19., 18:50 (CEST)

Akkor egzaktul irtsunk ki mindent. Nem számít, hogy a szöveg érthetetlen lesz, mert szóban nem lehet illusztráció nélkül zenét magyarázni. Ahol meg egy komplett cikk táblázat formájú, ott nehogy már pusztán a táblázat léte miatt ne lehessen illusztrációt használni. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. augusztus 19., 22:01 (CEST)

A fájlok jelentős része vagy 30 mp-nél, vagy a teljes mű 10%-ánál hosszabb. Tudna valaki segíteni, milyen programmal és hogyan lehet ezeket lerövidíteni? – Regasterios vita 2016. augusztus 20., 19:10 (CEST)

Én az mp3cut.net oldalon szoktam hangfájlt vágni, bár magyar nyelven nem elérhető. – Kletta vita 2016. augusztus 27., 23:58 (CEST)

Szabad-e?[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHirannor Postaláda 2016. szeptember 8., 14:13 (CEST)

Sziasztok!

Találtam egy képet, aminek felhasználhatóságában nem vagyok biztos. A képet 1939-ben publikálták. Tehát 1970 előtt, sőt több, mint 70 éve. A fotós Sylvest Jensen (1910.06.28-1959.12.02) dán pilóta. Ő kevesebb, mint 70 éve hunyt el. Teljes hagyatékát a Dán Királyi Könyvtárra hagyta. A kép a Dán Királyi Könyvtár honalpján van. A honlapon található szerzői jogi oldal szerint a Könyvtár honlapján található összes kép CC-BY-NC-ND licensz alatt felhasználható, ami a WP szempontjából nem szabad licensz. De a szerző egy másik képe commons:File:Sølyst Teglværk 1930.jpg, ami PD-Denmark50 és PD-1996 (country=Denmark) licensz alatt van fent commonson, mert az új dán szerzői jogi törvény alapján nem védett. Ebbe a kategóriába ez a kép is simán beférne. Szerintetek feltölthető? Előre is köszi. Üdv. - Hirannor Postaláda 2016. szeptember 6., 10:25 (CEST)

A PD-Denmark50 jogilag elég kétes, de végül is ez másvalaki problémája: ha a Commons engedi az ilyen képek feltöltését, akkor töltsd fel. Az egyéb PD-Denmark50 képeknél ez se művészibb. – Tgrvita 2016. szeptember 7., 09:11 (CEST)

Köszi szépen a választ! - Hirannor Postaláda 2016. szeptember 8., 14:13 (CEST)

Képfeltöltés[szerkesztés]

Három kérdésem lenne:

1. Az alul látható enwikis képet szeretném beilleszteni egy szócikkbe, de nem lehetséges. A leírásban kérik, hogy a Commonsba ne töltsék fel. A képet több mint 70 éve publikálták, sok más oldalon is megtalálható. https://en.wikipedia.org/wiki/File:InvincibleBlowingUpJutland1916.jpg

Lehet-e hasznosítani ebben a formában valahogyan vagy fel kell tölteni külön? Egyáltalán szabad-e feltölteni? Ha az enwikiset nem akkor egy másik oldalról lementve?


2. A mellékelt oldalon lévő 2. képet (Figur 2) szeretném feltölteni. Egy egyszerű térképrészletet ábrázol. Szerzője nincs megjelölve, csak a cikk írójáé.

http://www.geus.dk/DK/publications/popular-geology/geo-nyt-geus/Sider/gi034_01.aspx

Feltöltésnél kell-e engedélyt kérni? A hasonló vázlatos térképekhez általában kell-e?


3. Az Digitális Képarchívumban található kép Wikipédiába való feltöltéséhez kell-e külön engedélyt kérni? Ott homályosan fogalmaznak, azt írják a CC licensszel nem rendelkező képek esetében "általában külön engedélyt kell kérni a tulajdonostól".

http://www.keptar.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml?id=19306

A válaszokat előre is köszönöm.

– Andreas P 15 vita 2016. szeptember 27., 12:12 (CEST)

@Andreas P 15:
 1. Nekem közkincsnek tűnik, rákérdeztem a vitalapján. Az, hogy honnan töltöd le, nem változtat a szerzői jogokon.
 2. Egy térkép is jogvédett, a Térképészeti műhelyben kérheted egy új elkészítését.
 3. Ez valóban nem CC, ez is közkincsnek tűnik. Ha megtalálod az eredeti folyóiratban, a képaláírás segíthet a tisztázásban.
– Tacsipacsi vita 2016. szeptember 28., 19:01 (CEST)


Köszönöm a válaszokat Tacsipacsi és az utánajárást az angol nyelvű Wikin. Térképészeti műhelyben rendeltem egy térképet, de a másik képre nem találtam rá a megadott oldalon. Lehet onnan kell kikérnem külön.

Köszönöm a segítséget még egyszer. Nagyon hasznos volt.

Üdv – Andreas P 15 vita 2016. szeptember 28., 23:28 (CEST)

Az első kép 1925 után lett publikálva, tehát az URAA hatálya alá esik és az USÁban jogvédett. {{commons:Not-PD-US-URAA}} – Tgrvita 2016. szeptember 29., 11:12 (CEST)

A leírólapja szerint egy 1921-ben megjelent könyvből van. Amúgy a probléma az, hogy Nagy-Britanniában közkincs-e, ugyanis náluk hozzánk hasonlóan szerző halála + 70 év, ismeretlen szerzőnél publikálás + 70 év a védelem. – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 29., 20:20 (CEST)