Wikipédia:Kocsmafal (képek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – képek és egyéb médiafájlok kezelésével foglalkozó szekció
A Képek szekciójában tudsz szerkesztőtársaidhoz fordulni a képek és egyéb médiafájlok kezelése kapcsán felmerült összes műszaki, jogi és más problémával. Ha egy felvetés megfelelő választ nyert, az áttekinthetőség kedvéért jelezd a róla szóló szakasz elején a {{megoldva|~~~~}} sablonnal.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

Kért képek listája[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)

ami megvan, kéretik az utolsó oszlopban, a képre linkelve jelezni!

Miről kéne kép Hol van Témakör Mely szócikk(ek)be Kép linkje
Újvárosháza V. kerület, Váci u. 62-64. épület Fővárosi Önkormányzat
Tarlós István személy (élő) Tarlós István File:TarlósIstván.jpg
Boross Péter személy (élő) Boross Péter, Boross-kormány Fájl:Péter Boross 2014.JPG
Dobi István személy (elhunyt) Dobi István, Dobi-kormány Fájl:Dobi István 1948-06.jpg
Hegedüs András személy (elhunyt) Hegedüs András, Hegedüs-kormány File:András Hegedüs 1956 (crop).jpg
File:András Hegedüs 1956.jpg
Felsőnyék régi képek, emberek, képeslap Tolna megye község Felsőnyék
Benkő József szobra a középajtai református templom előtt Középajta szobor Benkő József
De Gerando Ágost emléktáblája Martonvásár, Brunszvik-kastély emléktábla De Gerando Ágost
Teleki Emma és De Gerando Ágost portréjával díszített sztélé Szatmárpálfalva, református templom kertje szobor De Gerando Ágost
(volt) Jezsuita rendház, Kolozsvár, Monostori út 9. (Lásd link szövegét is) épület Jezsuita rendház (Kolozsvár) Fájl:ManasturuluiNr9.JPG
Kakas Lídia Szeretetotthon emléktábla VIII. kerület, Üllői út 24. udvari körfolyosó falán (hétvégén zárják a bejárati kaput, hét közben talán nyitva van) emléktábla Emléktáblák Budapest VIII. kerületében Fájl:Kakas Lídia Szeretetotthon emléktábla.JPG
Sarkadi Imre emléktábla XIV. kerület, Thököly út 85. (hátsó épületen, magánterületen elhelyeztek egy emléktáblát) emléktábla Emléktáblák Budapest XIV. kerületében, Sarkadi Imre
Fövenyes üdülőtelepi képek Balaton északi partja, Balatonudvari mellett település Balatonudvari, ehelyett kéne: Fájl:Fövenyes.jpg
Michelberger Pál szobra, Kecskemét Kecskemét (Műszaki) Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar, Járműtechnológia Tanszék, Izsáki út 10. mellszobor
(pl. itt [1])
Michelberger Pál
Szentháromság tér a 2014-es felújítás után Budapest I. kerület (Budai vár) tér Szentháromság tér tele van vele új fotókkal a Commons
Jane Haining személy (elhunyt) Jane Haining File:JaneHaining.jpeg
Gandhi Gimnázium Pécs, Komját Aladár u. 5. épület Gandhi Gimnázium
Ferhád pasa dzsámija romjai Pécs, Kazinczy utca 4. épület rom Ferhád pasa dzsámija
Múzeumutca neves épületei Pécs, Káptalan utca épületek Múzeumutca
Amerigo Tot Múzeum Pécs, Káptalan utca 4. épület Amerigo Tot Múzeum
Pannon Filharmonikusok Pécs, Kodály Központ zenekar Pannon Filharmonikusok
Idrisz Baba türbéje belülről Pécs, Nyár utca 8. (a Gyermekkórház kertjében) épület Idrisz Baba türbéje
Jakováli Hasszán dzsámija – belülről Pécs, Kórház tér épület Jakováli Hasszán dzsámija Már vannak képek a Commonsban.
Victor Vasarely Múzeum belülről Pécs, Káptalan utca épület Victor Vasarely Múzeum (Pécs)
Benjamin Graham - személy (elhunyt) Értékalapú befektetés
Torgyán József személy (élő) Torgyán József File:Torgyán József.jpg
Szűrös Mátyás személy (élő) Szűrös Mátyás

Nem értem, milyen kép kell Boross Péterről. Az OGY honlapján ott a kép, amiről tud is a cikk szerzője, hiszen linkel rá. Ugyanez vonatkozik kormányának tagjaira.

Miért nem szeditek le onnan? Nem jó a minősége? Jogi gond van vele? Ez utóbbi esetben talán tudok segíteni. – Gyimhu vita 2010. december 19., 00:19 (CET)

Boross Péterre vonatkozóan nem tudom felfogni, hogy miért kellene új kép. Én számos alkalommal, így köztük Somló hegyén is találkoztam Borossal. Ő jelentős poziciókat töltött be az MDF -ben, én egyszerű talpas voltam a Belvárosban. Sok képet készítettem róla és a hu. wikipédiára fel is tettem őket. Ehhez képest valamennyi képből a legsüketebbet (ma is szégyellem, hogy ilyen rossz fotót feltettem), az egész világon használják, számos wikipédiában. Érthetetlen, hogy a többi Borossról készült képemet, ahol nem süket, nem hunyja be a szemét, értelmes képet vág stb. és melyek ugyanott vannak a hu. wikipédián, nem hajlandó senki használni. Sőt, feltétlenül új képeket kell keresni. Borossal nem könnyű találkozni, még nehezebb jó képet készíteni róla. Kösz: dea

Megteheted, hogy cseréled azokon a bizonyos helyeken a képet. Aztán törölteted a rosszat. OsvátA Palackposta 2012. december 13., 10:06 (CET)
Ilyenkor nem az a legegyszerűbb, ha új verzióként tölti föl az ugyan máskor-máshol, de jobban sikerült képet uaról a helyett a kép helyett, ami nem sikerült jól (persze ilyenkor helyesbíteni kell hozzá az adatokat, kivéve, ha kellőképpen kevés infó van megadva.. ;o) )? Akkor automatikusan cserélődik/cserélődhetne arra minden, arra-hivatkozó cikkben a kép... vagy ezt a wikipedia nem "engedi" (megérteném azt is, van abban is logika, csak így meg prktikus, ha a képek készítője úis uaz és úgy vélekedik a képről, mint itt dea... magyarázatként meg lehet a minőségre hivatkozni)? Ill. az adott esetben esetleg van-e arra lehetőség, hogy ha az előbbi javaslat működőképes, de már új képként fölkerült, akkor átirányításként működjön, mint pl. szócikkeknél is? Fauvirt vita 2012. december 13., 11:40 (CET)

Az "új verzió feltöltése" a legjobb megoldás, mivel akkor az előző változat törlődik és nem kell az összes adatot újból megadni. misibacsi*üzenet 2012. december 13., 15:35 (CET)

Fauvirt: Légy szíves, ne használj "small" formázást (sehol), mert olvashatatlanul kicsik lesznek a betűk. Fel tudom nagyítani, de lehet, hogy valaki nem tudja hogyan kell. misibacsi*üzenet 2012. december 13., 15:35 (CET)

A kormánytagok esetében megoldottam a problémát, anno engedélyt kértem tőlük és azóta már fel is töltöttem a képeket a Commons-ba. Az Országgyűlés honlapján található. Az OGY honlapján található képeknek mi a jogállása? --Norden1990 2012. december 17., 22:42 (CET)

Szerintem ugyanaz, mint bármilyen más képnek: valakinek a tulajdona, és annak az engedélyére van szükség. --Tgrvita 2012. december 20., 01:44 (CET)

Ahol megvan a kép (link az utolsó oszlopban), ott ki dönti el, hogy kell-e még, jobb, más kép is, vagy OK, ki lehet venni a sort? Akela vita 2015. december 2., 16:08 (CET)

PD mark[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)

Jegyzet későbbre: a közkincs sablonokba valószínűleg integrálni kéne a PD markot (a közkincs sajátot meg lecserélni CC0-ra). Lásd még [2], [3]. – Tgrvita 2010. október 18., 01:59 (CEST)

újabb jegyzet: fenti módosítás esetén Wikipédia:Közkincs lap is módosítandó. – CsGábormegbeszélés 2010. október 21., 13:44 (CEST)

Videojátékokhoz tartozó képek jogállása, feltöltési lehetősége és használati paraméterei[szerkesztés]

Függőben FüggőbenSasuke88 Anime eye.svg vita 2016. július 19., 10:08 (CEST)

Üdvözlet Tisztelt Szerkesztő-társ ! Nos, újoncként nem csoda, hogy egy-egy képem (több is) moderálásra került. Viszont úgy érzem nem vagyok megértve és minden bizonyára nekem sem világos még minden a magyar wikipédiába és commonsba való képek feltöltésének és paramétereinek feltételeiről (pedig sokat olvastam [időnként egy-egy ilyen cikk nehezen értelmezhető]). Nos, a kérdésem, illetve a beszélgetés arra irányulna, hogy az általam az utóbbi időben erősen gondozott cikkekhez (H5, H6) képeket kívánok feltölteni. Mivel a moderáló-társtól számomra meg-nem-érthető választ és igazságtalanságot tapasztaltam, így egy korábbi beszélgetést idéznék (Videojáték műhely):

Még egy kérdés: képekből mennyit érdemes és milyen jellegűeket felrakni? Mert arra gondoltam, hogy lehetne borítókép, töltőkép, játékkép, küldetésválasztó kép, moziüzemmód-kép, valamint készítők kép.
Rikloam vita 2016. május 21., 14:19 (CEST)
"@Rikloam: (...) 3. Játékból általában 1-2 képet szoktunk feltölteni, mivel jogvédettek és így korlátozni kell a számukat. Betöltőképet és játék screenshotot szabadon fel lehet tölteni {{kereskedelmi screenshot}}(?) licenc alatt, maximum 480x480 px-ben, borítót és promóciós képet viszont csak a jogtulajdonos írásos engedélyével lehet használni. Képek feltöltése előtt ajánlom ezt áttanulmányozni Wikipédia:Felküldési útmutató. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. május 29., 11:14 (CEST)
(...) A képfeltöltéssel kapcsolatban, ha jól értelmezem, akkor a heroes játékokhoz legalább kiegészítőként egy-két képet csatolhatok a fent említett paraméterekkel? Mi lehetne annak a módja, hogy a változtatások hamar elfogadhatóvá váljanak ? – Rikloam \Homama-i Hős Vezír, Wesnoth-i FőKamp\ vita 2016. június 18., 11:43 (CEST)
Igen, cikkenként 1-2 képet fel lehet tölteni. Az infoboxba mehet a játék betöltőképe (ha van és kellően illusztratív), a játékmenettel foglalkozó szakaszba pedig egy kép a futó játékból (ez is legyen lehetőleg minél illusztratívabb). (...) – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. június 18., 12:30 (CEST)
(...)
Segítséget kérnek a műhely tagjaitól - a problémám a videojátékcikkek kép feltöltésével és illusztrálásával van. Több próbálkozásomat is egy itt nem tag járőr felülbírálta, pedig érveimet, véleményemet elmondtam, s igazságtalannak érzem, hogy az én általam szerkesztett cikk megkapja a felügyeletet, de más cikk, ami nyilván ugyanilyen problémával van ellátva (legalább is a járőr szerint az én szerkesztésemben), nem kapja meg. Részletek itt. Köszönöm a megértést, és várom a fejleményeket.
Amit szeretnék, a H6 és H5 cikk minden infóboxjába egy-egy db játék háttérképet, amit korábban fel is töltöttem (csak H6), de a járőr törölte, és egyet meghagyott... érthetetlen...; továbbá a H6 és H5 játékmenet miatt legalább kéne ennyi kép, mert 1# térképválasztó kép, 2# kalandtérkép kép, 3# csata térkép, 4# párbeszéd térkép, 5# animáció kép, ezeket javaslom, ezekből, mivel mindegyik max 480 pix felbontású, egy diavetítőbe be is férne, ha esetleg azzal lenne gond , hogy a szöveget kíséri, pedig kísérhetné, mert hosszú a cikk, illetve az lesz.
– Rikloam \Homama-i Hős Vezír, Wesnoth-i FőKamp\ vita 2016. június 20., 17:58 (CEST)"

A 480px felbontással egyetértek, de hogy borító nem lehet (ellenpélda), vagy hogy háttérkép-betöltőkép-logo nem lehet (ellenpélda), nem értek egyet. Illetve, hogy a játékból screenshot sem lehet (ellenpélda). Sok helyen a 480px feletti képek vannak.

Remélem sikerült a problémámat érthetően közölni és megtalálni a megoldást. Előre is köszönöm. - – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Rikloam (vitalap | szerkesztései)

Szia, elsőként olvasd el a WP:NEMSZABAD irányelvet. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. június 30., 08:05 (CEST)

Az angol Wikipédiát pedig ne hozd példának, ugyanis az amerikai jog ebben a kérdésben jóval megengedőbb (ismeri az ún. fair use fogalmát), viszont a magyar Wikipédián – a Wikimédia Alapítvány döntése értelmében – az amerikai mellett a magyar jognak is meg kell felelnünk, ami csak a fair use-nál sokkal szigorúbb idézést tartalmazza. A magyar cikkek sem feltétlenül jelentenek követendő példát, lehet, hogy csak átcsúsztak az ellenőrzésen, vagy a fenti irányelv egy évvel ezelőtti elfogadása előtt ellenőrizték őket. – Tacsipacsi vita 2016. június 30., 11:27 (CEST)

A WP:NEMSZABAD irányelvet szerintem már vagy 5x elolvastam... Nos, először is köszönöm a válaszokat (és a gyorsaságot). (Az előző a bevezető volt. :D)
Eszembe jutott egy ötlet, amit szerintem meg lehetne valósítani: a fair use felhasználás világos, ez az amerikai, de most jön a magyar, a 1999. évi LXXVI. törvény - a szerzői jogról (2016.07.28-tól) érvényes törvény (korábbi változata itt a wikin is idézett) 33-44§-ok foglalkoznak az idézéssel. Az ötlet maga az, hogy lenne egy új sablon, mint idézés sablon, utalva a magyar törvényre, így egy videojáték esetén a levezetésem a következő: a képi és hang tartalom bár véges, de a variációk száma miatt végtelen, így persze az idézés is akár végtelennek minősülhet (nem, nem kell megijedni, nem karok egy cikket több 100 képpel megtölteni), tehát belefér képernyőkép, nem csak a betöltőkép vagy logó, hanem bármi, ami a játékból képernyőkép, hozzáteszem a 480px miért lett és miért pont ennyi lett megállapítva?! A mai fullHD 1080px illetve felette futó játék képernyőképének ilyen drasztikus csökkentése alig tud magával hordozni informatív jelleget, ami egy cikket információval látna el (nem dekorációról és nem illusztrációról beszélek, előbbi a falon a papírlepke, az utóbbi a tálalási javaslat képe az étel csomagolásán). Mint mondtam a 480px-szel egyetértek, de ott is erős fenntartásaim vannak, egy maximum HD (720p) lenne a javaslatom. És a képernyőkép mindössze egy kis mozzanata a játéknak, még hangot és élményt sem tartalmaz, az idézet részlete, hogy szellemesen fogalmazzak.
A magyar törvény kifejezetten nem tér ki a szoftverekre, videojátékokra, és eléggé általánosan fogalmaz, igazából kéne egy jogász, aki megmondja, hogy a Wikis irányelvekkel és az amerikai jogokkal hogyan hozható össze eme képtartalmak a magyar-Wikin való felhasználása összeegyeztetve a magyar törvénnyel. Addig is ötletem az idézés sablon, ami hivatkozik eme törvény fent említett bekezdéseire.
De sajna a válaszokból még mindig azt érzem, nem igazán vagyok megértve... Egy színesebb -- képekkel is informált [nem dekorált és nem illusztrált]) -- szócikk sokkal pozitívabb véleményt ad a Wikipédiáról - ami csak Nekünk jó.– Rikloam \Homama-i Hős Vezír, Wesnoth-i FőKamp\ vita 2016. június 30., 21:27 (CEST)

Nem kellenek új sablonok, a meglévőket kellene gatyába rázni, hogy tartalmazzák a jogi vonatkozásokat. Emellett tényleg jó lenne egy jogász véleményét is kikérdezni az idézésről és nem ilyen szövegeket mutogatni a licencekben, hogy valószínűleg megfelel meg talán megfelel. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. július 19., 10:08 (CEST)
A Wikimédia Magyarországnak jelenleg jóval több a pénze, mint az önkéntesi kapacitása, ha felajánlod nekik, hogy kikéred egy jogász véleményét, biztosan tudnak benne támogatni. (Én mondjuk kétlem, hogy bármi egyéb származna belőle, mint egy most már jogász által szignált vélemény arról, hogy valószínűleg megfelel. Jó eséllyel a jogász se fog tudni mást mondani, mint hogy a törvényből nem olvasható ki világosan, kialakult joggyakorlat pedig még nincsen.) – Tgrvita 2016. november 5., 22:50 (CET)

A borítókép tiszta ügy: képzőművészeti alkotás, és mint ilyen, az Szjt. 67. § (5) alapján nem idézhető. Ugyanígy a játékban szereplő önálló grafika (pl. a betöltés közben mutatott kép) önálló képzőművészeti alkotás (ami történetesen egy videojátékban szerepel) és mint ilyen nem idézhető.

Minden egyéb valószínűleg felhasználható idézés címén "az átvevő mű jellege és célja által indokolt terjedelemben". A Wikipédia közösségének a feladata eldönteni, hogy mi az a felhasználási mód és mérték, ami 1) megfelel ennek a feltételnek, 2) megfelel a Wikimédia Alapítvány határozatának (miszerint a nem szabad licenc alatt lévő fájlok kerülendőek és csak a Wikipédia ismeretterjesztő küldetésének megvalósításához feltétlenül szükséges mértékben használhatóak fel). A jelenleg érvényes döntést a WP:NSZT tartalmazza. (Ez egyébként nem tér el nagyon az angol megfelelőjétől, ami szerint Minimal number of items. Multiple items of non-free content are not used if one item can convey equivalent significant information. Minimal extent of use. An entire work is not used if a portion will suffice. Low- rather than high-resolution/fidelity/bit rate is used (especially where the original could be used for deliberate copyright infringement). This rule also applies to the copy in the File: namespace.

A 480 px alighanem azért lett kiválasztva, mert a bélyegképek a szócikkben ekkora vagy kisebb méretben jelennek meg, tehát ennél nagyobb kép feltöltése nem teljesítené azt a kritériumot, hogy csak olyan mértékben idézünk, amit a felhasználás módja feltétlenül megkövetel. – Tgrvita 2016. november 5., 22:50 (CET)

Személyazonosító okmány feltöltése[szerkesztés]

Véleményt kérnék az alábbi képről, Commonsra van feltöltve.

Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. november 5., 20:47 (CET)

 • Az a fő gondom ezzel a képpel, hogy komoly visszaélésre adhat alkalmat. Sok helyen - akár a neten - pár adatot, pl. szigszámot, kérnek, s azzal akár biztosítást, hitelt lehet kötni. Veszélyes játék. Én törölném. -Némo (Morgóhely) 2016. november 5., 20:55 (CET)

Az érdekesebb kérdés az, hogy jogvédett-e a kép. Az Szjt. 1. § (4)-et (Nem tartoznak e törvény védelme alá a jogszabályok, az állami irányítás egyéb jogi eszközei, a bírósági vagy hatósági határozatok, a hatósági vagy más hivatalos közlemények és az ügyiratok, valamint a jogszabállyal kötelezővé tett szabványok és más hasonló rendelkezések.) meg lehet próbálni ráhúzni, de egy elég hasonló esetben (bankjegyek) az SZJSZT elkaszálta ezt az érvelést. – Tgrvita 2016. november 5., 21:20 (CET)

Mindkét oldala fent van Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. november 5., 21:25 (CET)
A fent idézett Szervác Attila megjegyzés szerintem nem igazán helytálló, mivel a wikidata nem tartalmaz minden adatot. Az, hogy ő egy zeneszerzőnek vallja magát, és nyilván az is, és a családja is híres, nem indokolja, hogy szemályes okmányait kitegye a Commonsra. Szerintem törölni kellene. Sajnos a korábban enwikiben létező életrajzát nem lelem. Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. november 6., 10:46 (CET)
nem indokolja, hogy szemályes okmányait kitegye a Commonsra” – De nem is tiltja. Sőt, egyelőre úgy néz ki, nincs megálló indoklása a törlésnek. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. november 6., 11:09 (CET)
Ird le ide nekem azt a szabályt, ami ezt megengedi. Különben ahol én lakom van egy férfi, aki megszólalásig hasonlít Szervác Attilához, de én tudom, hogy nem ő az, mert személyesen ismerem. De lehetnek páran, akik nem tudják, hogy valójában kicsoda. Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. november 6., 11:32 (CET)
Lásd Tgr 2016. november 5., 21:20-kori válaszát: „Az Szjt. 1. § (4)-et (Nem tartoznak e törvény védelme alá a jogszabályok, az állami irányítás egyéb jogi eszközei, a bírósági vagy hatósági határozatok, a hatósági vagy más hivatalos közlemények és az ügyiratok, valamint a jogszabállyal kötelezővé tett szabványok és más hasonló rendelkezések.) meg lehet próbálni ráhúzni, de egy elég hasonló esetben (bankjegyek) az SZJSZT elkaszálta ezt az érvelést.”, tehát maga a kép nem engedélyköteles. A feltöltő meg vállalta, hogy ily módon közzéteszi az adatait. Le is írta, hogy vállalja a kockázatot (amelyről azt is állítja, hogy nincs olyan). Írd le ide nekem azt a szabályt, amely tiltja ezt. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. november 6., 11:41 (CET)
Amúgy van egy olyan megoldási lehetőség, hogy valaki – akit annyira zavarnak az adatok – kitakarja a sorszámot és rátölti az a kisatírozott változatot a mostani képre, és az adminisztrátorokkal elrejteti a korábbi fájlváltozatot. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. november 6., 12:02 (CET)
Nem túl elegáns megoldást próbáltál alkalmazni HuFi. Még mindig nincs egyértelműen leírva, hogy lehet. Máskülönben Szervác Attila sem nem rokonom, sem nem közvetlen jó barátom, hogy védelmezzem a jogait. Azontúl pedig a már nyomokban sem fellelhető Creative Commons Magyarország Egyesület tagja, második elnöke, amely egyesület a Creative Commons licencek felhasználásának ösztönzését tűzte ki célul. Ily módon pontosan ismernie kell és kellett ezen licenszeknek a tartalmát. Egyébiránt ennek az egyesületnek Gervai Péter is tagja volt/van. Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. november 6., 13:28 (CET)
Semmilyen megoldást nem alkalmaztam jelen képpel kapcsolatosan. :-) Szerintem az sincs egyértelműen leírva, hogy nem lehet, de a lehet az egyértelműbben van leírva, mint a nem lehet. Nem értem, mi a relevanciája itt annak, hogy Gervai Péter milyen egyesületnek a tagja? Egyébként az sem egészen világos, hogy ha nem Szervác Attila jogait akarod védeni, akkor tulajdonképpen mit is szeretnél? Ha nem a személyes adatokat akarod védeni akkor milyen apropóból akarod töröltetni ezt a képet? Ezt azért kéne tisztázni, mert
 1. Az Szjt. 1. § (4) szerint használható az igazolványkép (bár a licencet valószínűleg le kell cserélni a megfelelőre).
 2. Az igazolványon szereplő Szervác Attila (akié ugyebár az igazolvány adattartalma (a dizájnja természetesen nem) vállalta a felelősséget és az adatai megadásával járó kockázatot.
Tehát egyrészről van egy szerzői jogi rész, amely – úgy tűnik – legálissá teszi a használatot, másrészről pedig van egy személyiségi jogi rész, ami szintén tisztázott, mivel nem egy harmadik személy, hanem maga Szervác Attila töltötte fel az igazolványának képét a rajta lévő adatokkal, majd a határozott kérésre leírta, hogy tudja, mivel járhat(na ha érvényes lenne az igazolvány) ez.
Mi akkor itt a tulajdonképpeni probléma? Kérlek, válaszodban, szorítkozz a tényekre, és ne terelj nem valós állításokkal másfelé. Köszi. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. november 6., 13:45 (CET)
Semmiféle elterelést nem alkalmazok. Grint azért hoztam fel, mert Ő nyilván teljesen tisztában van mindenféle licensszel, tehát tanácsot lehet kérni tőle, ha fontos. Véleményem szerint ez nem szerzői jogi kérdés, hanem adatvédelmi. Az igazolvány képét tegnap fedeztem fel, az állásfoglalás a Wikipédia részéről azért fontos, hogy az ezt követő eseteket kezelni lehessen. Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. november 6., 17:03 (CET)
„Az igazolványon szereplő Szervác Attila (akié ugyebár az igazolvány adattartalma (a dizájnja természetesen nem) vállalta a felelősséget és az adatai megadásával járó kockázatot.” – Ne haragudj, hogy megkérdezem, de te a válaszok egészét elolvasod, vagy csak azt, amire válaszolni akarsz/tudsz? Mint az látható, nem csak szerzői joggal kapcsolatos válaszokat adtam. Direkt ketté is bontottam. SZERVÁC Attila felnőtt ember, aki képes felelősségteljes döntéseket hozni. Megtette azt a döntést, hogy feltöltötte az igazolvány képét, rajta az adataival, azaz a saját adatairól döntött, majd rákérdezésre megerősítette azt, hogy tudja, mit tett és amit tett az mivel járhat.
Nyilván más lenne a dolog, ha idegen személy töltötte volna fel az engedélye nélkül. De nem ez történt. Ha SZERVÁC Attila hozzájárult az adatai ilyenformán történő megadásához, akkor az nem a Wikipédia felelőssége.
„tisztában van mindenféle licensszel, tehát tanácsot lehet kérni tőle, ha fontos” – A licencelés (WP-n képeket illetően) momentán szerzői jogi kérdés. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. november 6., 17:22 (CET)
Kérlek, részemről befejeztem. Üdv, Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. november 6., 18:24 (CET)
HUFI+1. Az adatvédelem remek dolog, de ha valaki önként úgy dönt, hogy az adatait közszemlére teszi, tudatában annak, hogy ez mivel jár, az az ő dolga. Xia Üzenő 2016. november 17., 09:56 (CET)

Annyit azért hozzátennék, hogy első a Szabadság, a szólásszabadság például. Feltettem a régi személyimről szóló képet a Commonsra, és betettem például olyan szócikkekbe, melyek különféle országok ilyenjeit tartalmazzák. Hasznos volt és nem tiltott, hanem szabad. Számomra ez a lényeg. Nem szeretném, ha bárki önkényesen letörölhetné, és nem szeretnék többé értesítést kapni erről, hanem nyilván inkább együttműködésekről. Köszönöm. SZERVÁC Attila vita 2016. november 25., 13:53 (CET)

SZERVÁC Attila: Köszönöm, hogy elmondtad a véleményedet és álláspontodat. Talán a további értesítések elkerülésének érdekében el kellene helyezni majd egy tájékoztatást erről a díszkurzusról. Hátha segít megelőzni a további problémafelvetést. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. november 25., 14:03 (CET)

Kategória:Panorámaszabadság alapján felhasznált képek[szerkesztés]

Tulajdonképpen milyen képeket gyűjt a Kategória:Panorámaszabadság alapján felhasznált képek? A kategóriában szereplő képek között pillanatnyilag van

 1. Olyan kép, ami kültéri műalkotásról készült olyan országban, ahol teljes a panorámaszabadság (pl. a brüsszeli Atomium képe)
 2. Olyan kép, ami kültéri műalkotásról készült olyan országban, ahol a panorámaszabadság csak épületekre vonatkozik, műalkotásokra nem (pl. a koppenhágai Hableány-szobor)
 3. Olyan képek, amelyek épületeket illetve kültéri műalkotásokat ábrázolnak Romániában, ahol a panorámaszabadság csak nemkeresekedelmi felhasználást engedélyez
 4. Olyan képek, amelyek egy épület belterét ábrázolják, és amelyekre ezért a panorámaszabadság egyáltalán nem vonatkozik (pl. a csíkszeredai Makovecz-templom belsejét ábrázoló kép)
 5. Olyan kép, amely egy egyszerű információs táblát ábrázol, ahol a tábla szerintem semmilyen szerzői jogvédelemre sem jogosult, mert nincs egyéni, eredeti jellege (pl. az egykori Belle Vue hotel falán álló információs tábla Csernovciban)

Ha tisztáztuk, hogy milyen képeket kellene tartalmaznia a kategóriának, akkor szerintem ezt a definíciót írjuk fel a Kategória:Panorámaszabadság alapján felhasznált képek lapra, a félrekategorizált képeket pedig távolítsuk el belőle. Esetleg meg lehetne gondolni, hogy nem kéne-e átnevezni a kategóriát.

Ha jól látom, ebbe a kategóriába elsősorban úgy kerülnek képek, hogy a {{Panorámaszabadság}}(?) (más néven {{FOP}}) sablon bekategorizálja őket.

Aki gyorsan át szeretné tekinteni a panorámaszabadság helyzetét Európában, annak itt egy térkép.

– Malatinszky vita 2016. november 25., 15:35 (CET)

Az Atomium akkor került a kategóriába, amikor még nem volt Belgiumban panorámaszabadság – a fenti térkép fáljtörténete alapján idén július 15-étől lehet szabadon fotózni Brüsszelben. Szerintem kb. a 2-3-as pontot célozza meg a kategória. – Tacsipacsi vita 2016. november 25., 22:18 (CET)
Az Atomiumról készült két fotót áttöltöttem a Commonsra. – ✮ Einstein2 vitalap 2016. november 29., 23:04 (CET)