Wikipédia:Kocsmafal (képek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – képek és egyéb médiafájlok kezelésével foglalkozó szekció
A Képek szekciójában tudsz szerkesztőtársaidhoz fordulni a képek és egyéb médiafájlok kezelése kapcsán felmerült összes műszaki, jogi és más problémával. Ha egy felvetés megfelelő választ nyert, az áttekinthetőség kedvéért jelezd a róla szóló szakasz elején a {{megoldva|~~~~}} sablonnal.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
  • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
  • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
  • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
  • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
  • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

Kért képek listája[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)

ami megvan, kéretik az utolsó oszlopban, a képre linkelve jelezni!

Miről kéne kép Hol van Témakör Mely szócikk(ek)be Kép linkje
Újvárosháza V. kerület, Váci u. 62-64. épület Fővárosi Önkormányzat
Felsőnyék régi képek, emberek, képeslap Tolna megye község Felsőnyék
Benkő József szobra a középajtai református templom előtt Középajta szobor Benkő József (teológus)
De Gerando Ágost emléktáblája Martonvásár, Brunszvik-kastély emléktábla De Gerando Ágost
Teleki Emma és De Gerando Ágost portréjával díszített sztélé Szatmárpálfalva, református templom kertje szobor De Gerando Ágost
Sarkadi Imre emléktábla XIV. kerület, Thököly út 85. (hátsó épületen, magánterületen elhelyeztek egy emléktáblát) emléktábla Emléktáblák Budapest XIV. kerületében, Sarkadi Imre
Fövenyes üdülőtelepi képek Balaton északi partja, Balatonudvari mellett település Balatonudvari, ehelyett kéne: Fájl:Fövenyes.jpg
Michelberger Pál szobra, Kecskemét Kecskemét (Műszaki) Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar, Járműtechnológia Tanszék, Izsáki út 10. mellszobor
(pl. itt [1])
Michelberger Pál
Múzeumutca neves épületei Pécs, Káptalan utca épületek Múzeumutca
Amerigo Tot Múzeum Pécs, Káptalan utca 4. épület Amerigo Tot Múzeum
Pannon Filharmonikusok Pécs, Kodály Központ zenekar Pannon Filharmonikusok
Idrisz Baba türbéje belülről Pécs, Nyár utca 8. (a Gyermekkórház kertjében) épület Idrisz Baba türbéje
Victor Vasarely Múzeum belülről Pécs, Káptalan utca épület Victor Vasarely Múzeum (Pécs)
Benjamin Graham - személy (elhunyt) Értékalapú befektetés
Szűrös Mátyás személy (élő) Szűrös Mátyás
Németh Miklós személy (élő) Németh Miklós (politikus)
Arany János kő mellszobra, és a mellette álló fa emlékoszlop Margit-sziget, a tölgyek alatt szobor (nyilvános helyen) commons:Category:Busts of János Arany commons:Category:Busts on Margaret Island folyamatban: b_jonas 2017-07-ban lefotózta, később feltölti
A többi kb. 30 híres magyar író, építész, zenész mellszobra, köztük feltehetően Ady Endre, Ambrus Zoltán (író), Balassi Bálint, Barabás Miklós, Bartók Béla, Beck Ö. Fülöp, Bihari, Csokonai Vitéz Mihály, Déryné Széppataki Róza, Derkovits Gyula, Ferenczy Károly, Gábor Andor, Izsó Miklós (szobrász), Janus Pannonius, Jókai Mór, József Attila, Katona József, Kodály Zoltán, Lechner Ödön, Liszt Ferenc, Lyka Károly, Medgyessy Ferenc, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond, Munkácsy Mihály, Radnóti Miklós, Stróbl Alajos, Táncsics Mihály, Tompa Mihály, Vörösmarty Mihály, Gróf Wass Albert, Zichy Mihály Margit-sziget szoborpark a Szabadtéri Színpad közelében mellszobor (nyilvános helyen) commons:Category:Busts on Margaret Island folyamatban: b_jonas 2017-07-ban lefotózta, később feltölti, bár néhányat újra kell fotózni délelőtt vagy felhős időben
Néhány kimaradt mellszobor, köztük: Erkel Ferenc, Ferenczy István, Petőfi Sándor, Ybl Miklós Margit-sziget szoborpark a Szabadtéri Színpad közelében mellszobor (nyilvános helyen) commons:Category:Busts on Margaret Island
Szentháromság emlékmű „Sancta trinitas unus deus miserere nobis pecatoribus / ave regina pia virgo pura tuo potenti patrocinio nos fove” felirattal, File:Budapest, Trinity Monument II. Frankel L. 15.JPG (kéne jobb kép) Budapest, Bécsi út / Zsigmond téren van!!! [2] szoborcsoport (nyilvános helyen) commons:Category:Sculptures in Budapest District II, commons:Category:Holy Trinity columns in Budapest File:IThe Trinity of Zsigmond Square 02.jpg, File:IThe Trinity of Zsigmond Square - front.jpg, File:IThe Trinity of Zsigmond Square - back 02.jpg, File:IThe Trinity of Zsigmond Square - back 01.jpg

Nem értem, milyen kép kell Boross Péterről. Az OGY honlapján ott a kép, amiről tud is a cikk szerzője, hiszen linkel rá. Ugyanez vonatkozik kormányának tagjaira.

Miért nem szeditek le onnan? Nem jó a minősége? Jogi gond van vele? Ez utóbbi esetben talán tudok segíteni. – Gyimhu vita 2010. december 19., 00:19 (CET)

Boross Péterre vonatkozóan nem tudom felfogni, hogy miért kellene új kép. Én számos alkalommal, így köztük Somló hegyén is találkoztam Borossal. Ő jelentős poziciókat töltött be az MDF -ben, én egyszerű talpas voltam a Belvárosban. Sok képet készítettem róla és a hu. wikipédiára fel is tettem őket. Ehhez képest valamennyi képből a legsüketebbet (ma is szégyellem, hogy ilyen rossz fotót feltettem), az egész világon használják, számos wikipédiában. Érthetetlen, hogy a többi Borossról készült képemet, ahol nem süket, nem hunyja be a szemét, értelmes képet vág stb. és melyek ugyanott vannak a hu. wikipédián, nem hajlandó senki használni. Sőt, feltétlenül új képeket kell keresni. Borossal nem könnyű találkozni, még nehezebb jó képet készíteni róla. Kösz: dea

Megteheted, hogy cseréled azokon a bizonyos helyeken a képet. Aztán törölteted a rosszat. OsvátA Palackposta 2012. december 13., 10:06 (CET)
Ilyenkor nem az a legegyszerűbb, ha új verzióként tölti föl az ugyan máskor-máshol, de jobban sikerült képet uaról a helyett a kép helyett, ami nem sikerült jól (persze ilyenkor helyesbíteni kell hozzá az adatokat, kivéve, ha kellőképpen kevés infó van megadva.. ;o) )? Akkor automatikusan cserélődik/cserélődhetne arra minden, arra-hivatkozó cikkben a kép... vagy ezt a wikipedia nem "engedi" (megérteném azt is, van abban is logika, csak így meg prktikus, ha a képek készítője úis uaz és úgy vélekedik a képről, mint itt dea... magyarázatként meg lehet a minőségre hivatkozni)? Ill. az adott esetben esetleg van-e arra lehetőség, hogy ha az előbbi javaslat működőképes, de már új képként fölkerült, akkor átirányításként működjön, mint pl. szócikkeknél is? Fauvirt vita 2012. december 13., 11:40 (CET)

Az "új verzió feltöltése" a legjobb megoldás, mivel akkor az előző változat törlődik és nem kell az összes adatot újból megadni. misibacsi*üzenet 2012. december 13., 15:35 (CET)

Fauvirt: Légy szíves, ne használj "small" formázást (sehol), mert olvashatatlanul kicsik lesznek a betűk. Fel tudom nagyítani, de lehet, hogy valaki nem tudja hogyan kell. misibacsi*üzenet 2012. december 13., 15:35 (CET)

A kormánytagok esetében megoldottam a problémát, anno engedélyt kértem tőlük és azóta már fel is töltöttem a képeket a Commons-ba. Az Országgyűlés honlapján található. Az OGY honlapján található képeknek mi a jogállása? --Norden1990 2012. december 17., 22:42 (CET)

Szerintem ugyanaz, mint bármilyen más képnek: valakinek a tulajdona, és annak az engedélyére van szükség. --Tgrvita 2012. december 20., 01:44 (CET)

Ahol megvan a kép (link az utolsó oszlopban), ott ki dönti el, hogy kell-e még, jobb, más kép is, vagy OK, ki lehet venni a sort? Akela vita 2015. december 2., 16:08 (CET)

Másfél év után hadd kérdezzem ismét: Ahol megvan a kép (utolsó oszlopban), ott ki dönti el, hogy kell-e még további kép is, vagy ki lehet-e törölni a sort a kért képek közül? Akela vita 2017. április 8., 21:27 (CEST)

Azt esetleg meg lehet tenni, hogy aki eddig hozzászólt, azt pingeljük. Ésesetleg azokat is, akik rendszeresen hozzászólnak a képi kocsmafal szakaszaihoz. Ha más is hozzászól és véleményt nyilvánít, annak véleményét is figyelembe veszik. Én amiatt nem pingelem a fentieket, mert nem tudom, ki morog vissza rám, ha pingelem. Apród vita 2017. április 8., 21:42 (CEST)

Felvállaltam, hogy a megoldott, már szócikkbe is beillesztett kéréseket kitöröljem, így talán nagyobb hangsúlyt kapnak a még élő kérések. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. április 8., 21:59 (CEST)
Ott még kimaradt egy "folt". Vigyor Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. április 8., 22:00 (CEST)
Megoldottad, köszi, így kiszedtem azt is a listából. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. április 8., 22:10 (CEST)
Néha foltoldóként funkcionálok. Vigyor Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. április 8., 22:11 (CEST)

Egyébként ez a kép megfelelő: Újvárosháza?

Másik kérdés: Felsőnyék esetében hogyan lehet eldönteni, mikor elég egy település - egyébként kiemelt - szócikkébe a képek száma: Felsőnyék#Képek? Apród vita 2017. április 8., 22:12 (CEST)

Köszönöm a takarítást! A másik kérdés, hány kép kell egy szócikkbe: Ez külön téma, külön vita. Nagyon nehéz jó receptet adni. Van, aki tucatjával rakja a saját képeit, illusztráció-értékűt és semmitmondót egybeöntve. Van ahol ez zavaró. Egy kövér cikkben, ahol sok mindenről szó van, több kép OK: Ahol öt sornyi a szócikk, ott 1-2 képnél többet nem szabadna. De ez sem abszolút szabály. Ha a képek zöme a szócikk saját Commons-kategóriájából jön, elég kevesebb kép (+Commons-hivatkozás), nem kell az összes képet a szócikkbe tenni. Német wikin olvastam vitát, ők szócikkenként 4-5 kép határt ajánlottak, de hosszú cikkekben (pl. sokéves történés, ország történelme, város leírása) ott kellhet több. (Én is szeretek az átlagnál több képet tenni, rendszerezve, galériákban). Sokkal nehezebb felvetni és megvitatni, hogy egy kép semmitmondó, tehát fölösleges (mert ebből a legsúlyosabb emberi sértődések jöhetnek). Akela vita 2017. április 8., 23:41 (CEST)

Kérhetek itt képet akkor is, ha nem szócikkhez kell? Ha nem, akkor húzd ki. (Leginkább önmagamtól kérem ezeket, hogy fotózzam le rendesen őket, ha legközelebb arra járok.)
Van olyan oszlop, amibe opcionálisan be lehet írni Commons kategóriákat, amibe a kép valószínűleg tartozni fog? Ez az infó segíthet annak, aki a kért képet adja, úgyhogy szerintem hasznos lehet megengedni. Most a szócikk oszlopba raktam, de lehet, hogy egy új oszlop kéne. – b_jonas 2017. április 29., 18:00 (CEST)

Lásd még Wikipédia:Kért képek. – b_jonas 2017. május 23., 13:22 (CEST)

PD mark[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)

Jegyzet későbbre: a közkincs sablonokba valószínűleg integrálni kéne a PD markot (a közkincs sajátot meg lecserélni CC0-ra). Lásd még [3], [4]. – Tgrvita 2010. október 18., 01:59 (CEST)

újabb jegyzet: fenti módosítás esetén Wikipédia:Közkincs lap is módosítandó. – CsGábormegbeszélés 2010. október 21., 13:44 (CEST)

Videojátékokhoz tartozó képek jogállása, feltöltési lehetősége és használati paraméterei[szerkesztés]

Függőben FüggőbenSasuke88 Anime eye.svg vita 2016. július 19., 10:08 (CEST)

Üdvözlet Tisztelt Szerkesztő-társ ! Nos, újoncként nem csoda, hogy egy-egy képem (több is) moderálásra került. Viszont úgy érzem nem vagyok megértve és minden bizonyára nekem sem világos még minden a magyar wikipédiába és commonsba való képek feltöltésének és paramétereinek feltételeiről (pedig sokat olvastam [időnként egy-egy ilyen cikk nehezen értelmezhető]). Nos, a kérdésem, illetve a beszélgetés arra irányulna, hogy az általam az utóbbi időben erősen gondozott cikkekhez (H5, H6) képeket kívánok feltölteni. Mivel a moderáló-társtól számomra meg-nem-érthető választ és igazságtalanságot tapasztaltam, így egy korábbi beszélgetést idéznék (Videojáték műhely):

Még egy kérdés: képekből mennyit érdemes és milyen jellegűeket felrakni? Mert arra gondoltam, hogy lehetne borítókép, töltőkép, játékkép, küldetésválasztó kép, moziüzemmód-kép, valamint készítők kép.
Rikloam vita 2016. május 21., 14:19 (CEST)
"@Rikloam: (...) 3. Játékból általában 1-2 képet szoktunk feltölteni, mivel jogvédettek és így korlátozni kell a számukat. Betöltőképet és játék screenshotot szabadon fel lehet tölteni {{kereskedelmi screenshot}}(?) licenc alatt, maximum 480x480 px-ben, borítót és promóciós képet viszont csak a jogtulajdonos írásos engedélyével lehet használni. Képek feltöltése előtt ajánlom ezt áttanulmányozni Wikipédia:Felküldési útmutató. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. május 29., 11:14 (CEST)
(...) A képfeltöltéssel kapcsolatban, ha jól értelmezem, akkor a heroes játékokhoz legalább kiegészítőként egy-két képet csatolhatok a fent említett paraméterekkel? Mi lehetne annak a módja, hogy a változtatások hamar elfogadhatóvá váljanak ? – Rikloam \Homama-i Hős Vezír, Wesnoth-i FőKamp\ vita 2016. június 18., 11:43 (CEST)
Igen, cikkenként 1-2 képet fel lehet tölteni. Az infoboxba mehet a játék betöltőképe (ha van és kellően illusztratív), a játékmenettel foglalkozó szakaszba pedig egy kép a futó játékból (ez is legyen lehetőleg minél illusztratívabb). (...) – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. június 18., 12:30 (CEST)
(...)
Segítséget kérnek a műhely tagjaitól - a problémám a videojátékcikkek kép feltöltésével és illusztrálásával van. Több próbálkozásomat is egy itt nem tag járőr felülbírálta, pedig érveimet, véleményemet elmondtam, s igazságtalannak érzem, hogy az én általam szerkesztett cikk megkapja a felügyeletet, de más cikk, ami nyilván ugyanilyen problémával van ellátva (legalább is a járőr szerint az én szerkesztésemben), nem kapja meg. Részletek itt. Köszönöm a megértést, és várom a fejleményeket.
Amit szeretnék, a H6 és H5 cikk minden infóboxjába egy-egy db játék háttérképet, amit korábban fel is töltöttem (csak H6), de a járőr törölte, és egyet meghagyott... érthetetlen...; továbbá a H6 és H5 játékmenet miatt legalább kéne ennyi kép, mert 1# térképválasztó kép, 2# kalandtérkép kép, 3# csata térkép, 4# párbeszéd térkép, 5# animáció kép, ezeket javaslom, ezekből, mivel mindegyik max 480 pix felbontású, egy diavetítőbe be is férne, ha esetleg azzal lenne gond , hogy a szöveget kíséri, pedig kísérhetné, mert hosszú a cikk, illetve az lesz.
– Rikloam \Homama-i Hős Vezír, Wesnoth-i FőKamp\ vita 2016. június 20., 17:58 (CEST)"

A 480px felbontással egyetértek, de hogy borító nem lehet (ellenpélda), vagy hogy háttérkép-betöltőkép-logo nem lehet (ellenpélda), nem értek egyet. Illetve, hogy a játékból screenshot sem lehet (ellenpélda). Sok helyen a 480px feletti képek vannak.

Remélem sikerült a problémámat érthetően közölni és megtalálni a megoldást. Előre is köszönöm. - – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Rikloam (vitalap | szerkesztései)

Szia, elsőként olvasd el a WP:NEMSZABAD irányelvet. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. június 30., 08:05 (CEST)

Az angol Wikipédiát pedig ne hozd példának, ugyanis az amerikai jog ebben a kérdésben jóval megengedőbb (ismeri az ún. fair use fogalmát), viszont a magyar Wikipédián – a Wikimédia Alapítvány döntése értelmében – az amerikai mellett a magyar jognak is meg kell felelnünk, ami csak a fair use-nál sokkal szigorúbb idézést tartalmazza. A magyar cikkek sem feltétlenül jelentenek követendő példát, lehet, hogy csak átcsúsztak az ellenőrzésen, vagy a fenti irányelv egy évvel ezelőtti elfogadása előtt ellenőrizték őket. – Tacsipacsi vita 2016. június 30., 11:27 (CEST)

A WP:NEMSZABAD irányelvet szerintem már vagy 5x elolvastam... Nos, először is köszönöm a válaszokat (és a gyorsaságot). (Az előző a bevezető volt. :D)
Eszembe jutott egy ötlet, amit szerintem meg lehetne valósítani: a fair use felhasználás világos, ez az amerikai, de most jön a magyar, a 1999. évi LXXVI. törvény - a szerzői jogról (2016.07.28-tól) érvényes törvény (korábbi változata itt a wikin is idézett) 33-44§-ok foglalkoznak az idézéssel. Az ötlet maga az, hogy lenne egy új sablon, mint idézés sablon, utalva a magyar törvényre, így egy videojáték esetén a levezetésem a következő: a képi és hang tartalom bár véges, de a variációk száma miatt végtelen, így persze az idézés is akár végtelennek minősülhet (nem, nem kell megijedni, nem karok egy cikket több 100 képpel megtölteni), tehát belefér képernyőkép, nem csak a betöltőkép vagy logó, hanem bármi, ami a játékból képernyőkép, hozzáteszem a 480px miért lett és miért pont ennyi lett megállapítva?! A mai fullHD 1080px illetve felette futó játék képernyőképének ilyen drasztikus csökkentése alig tud magával hordozni informatív jelleget, ami egy cikket információval látna el (nem dekorációról és nem illusztrációról beszélek, előbbi a falon a papírlepke, az utóbbi a tálalási javaslat képe az étel csomagolásán). Mint mondtam a 480px-szel egyetértek, de ott is erős fenntartásaim vannak, egy maximum HD (720p) lenne a javaslatom. És a képernyőkép mindössze egy kis mozzanata a játéknak, még hangot és élményt sem tartalmaz, az idézet részlete, hogy szellemesen fogalmazzak.
A magyar törvény kifejezetten nem tér ki a szoftverekre, videojátékokra, és eléggé általánosan fogalmaz, igazából kéne egy jogász, aki megmondja, hogy a Wikis irányelvekkel és az amerikai jogokkal hogyan hozható össze eme képtartalmak a magyar-Wikin való felhasználása összeegyeztetve a magyar törvénnyel. Addig is ötletem az idézés sablon, ami hivatkozik eme törvény fent említett bekezdéseire.
De sajna a válaszokból még mindig azt érzem, nem igazán vagyok megértve... Egy színesebb -- képekkel is informált [nem dekorált és nem illusztrált]) -- szócikk sokkal pozitívabb véleményt ad a Wikipédiáról - ami csak Nekünk jó.– Rikloam \Homama-i Hős Vezír, Wesnoth-i FőKamp\ vita 2016. június 30., 21:27 (CEST)

Nem kellenek új sablonok, a meglévőket kellene gatyába rázni, hogy tartalmazzák a jogi vonatkozásokat. Emellett tényleg jó lenne egy jogász véleményét is kikérdezni az idézésről és nem ilyen szövegeket mutogatni a licencekben, hogy valószínűleg megfelel meg talán megfelel. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. július 19., 10:08 (CEST)
A Wikimédia Magyarországnak jelenleg jóval több a pénze, mint az önkéntesi kapacitása, ha felajánlod nekik, hogy kikéred egy jogász véleményét, biztosan tudnak benne támogatni. (Én mondjuk kétlem, hogy bármi egyéb származna belőle, mint egy most már jogász által szignált vélemény arról, hogy valószínűleg megfelel. Jó eséllyel a jogász se fog tudni mást mondani, mint hogy a törvényből nem olvasható ki világosan, kialakult joggyakorlat pedig még nincsen.) – Tgrvita 2016. november 5., 22:50 (CET)

A borítókép tiszta ügy: képzőművészeti alkotás, és mint ilyen, az Szjt. 67. § (5) alapján nem idézhető. Ugyanígy a játékban szereplő önálló grafika (pl. a betöltés közben mutatott kép) önálló képzőművészeti alkotás (ami történetesen egy videojátékban szerepel) és mint ilyen nem idézhető.

Minden egyéb valószínűleg felhasználható idézés címén "az átvevő mű jellege és célja által indokolt terjedelemben". A Wikipédia közösségének a feladata eldönteni, hogy mi az a felhasználási mód és mérték, ami 1) megfelel ennek a feltételnek, 2) megfelel a Wikimédia Alapítvány határozatának (miszerint a nem szabad licenc alatt lévő fájlok kerülendőek és csak a Wikipédia ismeretterjesztő küldetésének megvalósításához feltétlenül szükséges mértékben használhatóak fel). A jelenleg érvényes döntést a WP:NSZT tartalmazza. (Ez egyébként nem tér el nagyon az angol megfelelőjétől, ami szerint Minimal number of items. Multiple items of non-free content are not used if one item can convey equivalent significant information. Minimal extent of use. An entire work is not used if a portion will suffice. Low- rather than high-resolution/fidelity/bit rate is used (especially where the original could be used for deliberate copyright infringement). This rule also applies to the copy in the File: namespace.

A 480 px alighanem azért lett kiválasztva, mert a bélyegképek a szócikkben ekkora vagy kisebb méretben jelennek meg, tehát ennél nagyobb kép feltöltése nem teljesítené azt a kritériumot, hogy csak olyan mértékben idézünk, amit a felhasználás módja feltétlenül megkövetel. – Tgrvita 2016. november 5., 22:50 (CET)

Fortepan, Magyar Rendőr, Commons[szerkesztés]

Commons-on masszív törlési kezdeményezés zajlik a Magyar Rendőr forrású Fortepan képek törlése céljából. Ha jól értem, a meccs állása a tömeges törlés felé hajlik. Sok értékes, informatív kép, feldolgozva, leírással ellátva, származékos (kivágott) képekkel, egy vagon szerkesztői munka fekszik benne. Nincs-e (nem alkotható-e) bármilyen jogi lehetőség, tolerálható kiskapu, védhető értelmezés, amelynek segítségével ezeket átmenthetnénk legalább ide a huwikibe? Akela vita 2017. június 14., 09:38 (CEST)

Kis tisztázás, nehogy félreérthető legyen. A képek jogvédettek és a Fortepan által közölt licenc valótlan (nincs joguk nyilatkozni a képek felhasználási feltételeiről). A törlés nem meccs kérdése, hanem csupán idő és erőforrás: már rég törölni kellett volna mindet. Ugyanígy ezek a képek a magyar wikipédiába sem valóak, hiszen mi sem tárolunk jogvédett képeket. Az egyetlen hely ahol lehetnek azok a wikik, ahol létezik „fair use”, de ott is csak speciálisan megjelölve, hogy ezek a képek nem használhatóak máshol, így a magyar wikipédiában sem. Sajnálatos dolog, de a Fortepan a jelenlegi csodálatos és a modern korral lépést tartó, viszont a korrupciótól és a politikai visszaélésektől teljesen mentes szerzői jogi törvényeinknek teljességgel nem felel meg. Meg lehet próbálni áttölteni az enwp-re, de nem biztos, hogy az ottaniak kultiválják a magyar archív képeket. Meg lehet próbálni megkeresni a szerzőket is, de ennek esélye piciny.
Annak nincs akadálya hogy ezeket valaki letöltse, archiválja, saját magának. A törlésük bizonyos, és a Fortepan képek jelentős részére is ez a jövő vár. – grin 2017. június 20., 19:09 (CEST)
Kár értük... viszont ha jól gondolom, a commons se tud semmit véglegesen törölni, később technikailag visszaállíthatóak lesznek, ha változik a jogi környezet. Így van? – B.Zsolt vita 2017. június 20., 20:37 (CEST)
Visszaállíthatóak, de egyrészt nem valószínű, hogy változna a jogi környezet, másrészt tökmindegy, mert a Fortepanról nem fogja senki törölni. – Tacsipacsi vita 2017. június 20., 21:09 (CEST)

Azt világosan megértem, hogy formáljogilag teljesen konformok vagyunk, az írott szabályoknak megfelelünk. De számomra nagyon frusztráló és elkeserítő, hogy 20. századi magyar történelmi és kulturális témájú szócikkeket gyakorlatilag illusztrációk nélkül, vagy gyenge pótmegoldásokkal, tinédzserkori arcképekkel, sírkövek fotóival, és hasonlókkal kényszerülünk megoldani, mert minden más jogvédett, oszt jónapot. A képlink sablon is pótcselekvés, lényegében azt jelezzük, hogy az interneten szabadon fellelhető képeket mi csak hivatkozásként közölhetjük. Nem tudok belenyugodni, hogy nem tudunk valami modus vivendit innoválni. A filmkockákra pl. sikerült kitalálni ilyen áthidaló hiánypótló tűrésmezőt. A fotóillusztrációk közölhetőségére is innoválni kellene valami hasonlót, pl. egy lekicsinyített képet, korlátozott fájlmérettel, jól látható felülbélyegzéssel ("nem szabad kép" vagy "csak Wikipédia"), vagy bármi hasonló. (Az nem vigasz, hogy "majd helyreállíthatók lesznek", ha lejártak a jogok, azaz valamikor unokáink életében). Akela vita 2017. június 21., 09:00 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Amennyi energiát tesztek abba, hogy egy olyan oldalon, ami a szabad felhasználhatóságról szól (uis ettől szabad, nem attól, hogy bármit lehet benne, bármilyen nagyfokú is amúgy is a legálisan megtehető dolgok aránya) ezzel ellentétes dolgok legyenek (mintha azon menne a vita, hogy a 100forintos boltban lehessen autókat vásárolni, legalább papíron), annyi energiával pl. engedélyeket szereznétek (mint tesszük azt jópáran), máris másképp nézne ki a dolog. Egyébként nemrég máshol is elmondtam, a német Wikipédián annyi engedmény sincs, mint nálunk, ott egyszerűen 0 (azaz nulla) nem-szabad (vagyis még olyan képet sem, ami "csak a Wikipédián" engedélyezett) tartalmat lehet feltölteni (a szabályozás Németországban és Ausztriában igencsak hasonló a magyarhoz, Svájcról nem tudok nyilatkozni). Miért a kijátszásra kell menni? És miért épp egy képillusztráció az, ami vigaszt ad, a számos forrásolatlan vagy hiteltelen forrásból származó szöveg mellett? - de ez már csak költői kérdés... Fauvirt vita 2017. június 21., 11:04 (CEST)

Az illusztráció a szócikk értékét, olvashatóságát növeli. (Talán nemcsak énszerintem). Kétféle koncepcióval lehet hozzáállni: (1) Keressünk megoldást, a jogszabályok adta rések és lehetőségek kihasználásával, ezzel javítsuk a tartalom minőségét. (2) A formáljogi kifogástalanságot tartsuk fenn mindenáron, a tartalom rovására is. Bizonyára lenne itt is innovatív megoldás, ahogy a filmkockákra egy sikeres és működő megoldást találtak azok, akik értettek hozzá és akarták. A "100 Forintos" képek lehetne - mint javasoltam - a filmkockához hasonló, lebutított minőségű képek, esetleg tiltó vízjellel, ezek a kereskedelmi felhasználást lehetetlenné tennék. (Megjegyzem, épp a német wiki viszont tele van jól használható képekkel, részben olyanok, amelyek tök felhasználhatók, de őrzik maguknak őket egy sablonnal: "a német szabályok szerint valószínűleg szabad, másutt nem biztos, ezért NE töltsd át a Commonsra". (A Commons Helper nem is tölti át őket). Ezért próbálok érvelni olyan lokális kreatív jogi megoldásért, ami a huwikin tolerálható lenne, a Commonsról meg visszamenthetnénk a vitatott képeket. Akela vita 2017. június 21., 17:36 (CEST)

Akela, abban igazad van, hogy az illusztráció a szócikk értékét, olvashatóságát növeli, de az általad írt két megoldás mellett van egy harmadik is: (3) Engedélyt kérek a szerzői jog tulajdonosától. És ez a legjobb megoldás, mert megfelel a szerzői jognak, megfelel a Wikipédia előírásainak és van illusztráció a cikkben. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. június 21., 18:18 (CEST)

„lebutított minőségű képek, esetleg tiltó vízjellel, ezek a kereskedelmi felhasználást lehetetlenné tennék” – Nem tennék lehetetlenné, mert a forrásmegjelölés kötelezettsége miatt elérhetné bárki a nagy felbontású, vízjelmentes változatot a forráseredetnél, amely (lásd Grin hozzászólását) az esetek nagy részében szintén jogsértő, a Magyar Rendőr esetében 100%-os arányban, és akkor igaz, nem tőlünk szereznék be a jogsértő képeket, de mi vezetnénk el hozzájuk. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. június 21., 17:45 (CEST)

Ez a megállapítás ugyanúgy igaz a képlink sablonra is, és a jegyzetekbe beírt szöveges (de képre mutató) linkekre is. Akela vita 2017. június 21., 17:57 (CEST)

Azért van némi jelentős különbség: a képlinksablonban szerepel az a kitétel, hogy nem található szabad kép, és nem jogszerűtlenül szabad licenc alá helyezett képekre mutogatunk velük (én amúgy a képlinksablon használatát is kerülendőnek tartom, és ahonnan lehet, ki is veszem ezeket), és nem jelenítünk meg velük jogsértő képeket, semmilyen formában. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. június 21., 18:15 (CEST)

A képlink sablonok törlésének gyakorlata nekem nóvum. Eszerint az illusztrációk utáni kutatás még annál is fölöslegesebb, mint eddig hittem. Nem tudok se hozzátenni, se javasolni semmit. Akela vita 2017. június 22., 09:39 (CEST)

Én is sajnálattal vettem tudomásul a tömeges törléseket, és ha csak az az egyetlen megoldás, hogy engedélyt kérünk mindenre külön, akkor azt szerintetek hogyan lehet elkezdeni? Ha a Fortepanon annyi van feltüntetve, hogy Magyar Rendőr, akkor én, aki szeretnék engedélyt kérni (amit egyébként nagy valószínűséggel meg is kapnék), merre tudok elindulni? Kitől kell ezekre engedélyt kérni? Kemenymate vita 2017. június 25., 16:40 (CEST)

A Magyar Rendőr jogutódja a Zsaru magazin.– – –Dencey vita 2017. június 25., 18:04 (CEST)

Közben küldtem egy mailt a Zsaru Magazinnak, majd kiderül, hogy tudnak-e segíteni. Kemenymate vita 2017. június 26., 11:25 (CEST)

Egyáltalán nem biztos, hogy ilyen egyszerű a jogi helyzet. A Zsaru Magazin csak akkor engedélyezhet, ha munkaviszonyban (nem megbízási) állt a fotósokkal. Úgy tudom, hogy számos művet nem sikerült azonosítani, hogy ki készítette, azok eleve árva művek (erre a Wikipédiának megfelelő licencet nem fognak tudni produkálni). Továbbá ha jól vettem ki a történéseket, akkor a képek közös képviseletét a Magyar Fotográfiai Múzeum látta el, amit azóta továbbadtak a Rendőr Múzeumnak - azaz őket kéne megkeresni, mi a pontos jogi álláspont perpillanat, van-e jogi eljárás vagy megegyezés. A linkek, amiket érdemes átböngészni, mielőtt tudatlanul vágsz neki és meg tudnának fogni, esetleg félrevezetnének:

http://hvg.hu/itthon/20091203_magyar_rendor, http://nepszava.hu/cikk/249635-elvtarsi-helyszinelok-avagy-a-partallami-rendorseg-belso-propagandaja;
http://magyarnarancs.hu/lokal/egy_kulonos_fotoarchivum_-_volt_egyszer_egy_rendorseg-75195;
http://index.hu/fortepan/2016/01/24/mit_adott_nekunk_a_magyar_rendor;
http://magyarrendor.osaarchivum.org/content/index.php?act=about;
https://www.facebook.com/notes/fortepan/a-karhatalom-priv%C3%A1tszf%C3%A9r%C3%A1ja/872225166225884/

Sok sikert! Fauvirt vita 2017. június 26., 12:41 (CEST)

Azért a válaszukat megvárom, és attól függően próbálok majd tovább keresgélni. Mindenesetre köszi a linkeket. Kemenymate vita 2017. június 26., 16:48 (CEST)
Persze, én is így gondoltam. :o) Sajnálom, hogy nem tudtam előbb megírni itt ezeket. Fauvirt vita 2017. június 26., 17:26 (CEST)

Az a szomorú a Fortepannal, hogy sok olyan kép is fönt van, amit tényleg joguk van közölni, csak mivel nem a Fortepan nem tartotta rendesen nyilván, hogy melyik képnek mi a forrása, nem tudjuk ezeket kiválogatni. – b_jonas 2017. július 13., 23:10 (CEST)

EYOF 2017 Győr[szerkesztés]

Sziasztok.

Szerintetek ez alapján:

http://press.gyor2017.hu/sport-areas/page/4

az itt látható képeket a wikipediában is használhatjuk? –  BahuszSmiley green alien.svg vita 2017. július 23., 16:15 (CEST)

Nem, mert ezek nem szabad licencűek, és azokat, amiket ábrázolnak le lehet fényképezni és feltölteni szabad licenc alatt is. Ha a szerzőjük engedélyezi szabad licenc alatt a használatukat, akkor feltölthetőek és használhatóak lesznek. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. július 23., 16:21 (CEST)

De, idézem : „az EYOF 2017 Győr rendezvény versenyeivel és egyéb rendezvényeivel összefüggéseiben lévő médiamegjelenések illusztrációjára” viszont igen. Ez alapján a magyar wikibe esetlen nem lehet átvenni? –  BahuszSmiley green alien.svg vita 2017. július 23., 17:11 (CEST)

Nem lehet, mert ezeket a képeket csak az adott témához lehetne használni, de mindegyik kiváltható szabad képpel, és ami kiváltható szabad képpel, arról nem lehet nem szabad képet feltölteni. Lásd: WP:FÚ. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. július 23., 17:14 (CEST)

OK. Köszönöm.–  BahuszSmiley green alien.svg vita 2017. július 23., 17:15 (CEST)