Wikipédia:Kocsmafal (képek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – képek és egyéb médiafájlok kezelésével foglalkozó szekció
A Képek szekciójában tudsz szerkesztőtársaidhoz fordulni a képek és egyéb médiafájlok kezelése kapcsán felmerült összes műszaki, jogi és más problémával. Ha egy felvetés megfelelő választ nyert, az áttekinthetőség kedvéért jelezd a róla szóló szakasz elején a {{megoldva|~~~~}} sablonnal.
  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
  • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
  • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
  • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
  • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
  • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke

1 •  2 •  3 •  4 •  5 •  6 •  7 •  8 •  9 •  10 •  11 •  12 •  13 •  14

Kért képek listája[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)

ami megvan, kéretik az utolsó oszlopban, a képre linkelve jelezni!

Miről kéne kép Hol van Témakör Mely szócikk(ek)be Kép linkje
Újvárosháza V. kerület, Váci u. 62-64. épület Fővárosi Önkormányzat
Tarlós István személy (élő) Tarlós István File:TarlósIstván.jpg
Boross Péter személy (élő) Boross Péter, Boross-kormány Fájl:Péter Boross 2014.JPG
Dobi István személy (elhunyt) Dobi István, Dobi-kormány Fájl:Dobi István 1948-06.jpg
Hegedüs András személy (elhunyt) Hegedüs András, Hegedüs-kormány File:András Hegedüs 1956 (crop).jpg
File:András Hegedüs 1956.jpg
Felsőnyék régi képek, emberek, képeslap Tolna megye község Felsőnyék
Benkő József szobra a középajtai református templom előtt Középajta szobor Benkő József
De Gerando Ágost emléktáblája Martonvásár, Brunszvik-kastély emléktábla De Gerando Ágost
Teleki Emma és De Gerando Ágost portréjával díszített sztélé Szatmárpálfalva, református templom kertje szobor De Gerando Ágost
(volt) Jezsuita rendház, Kolozsvár, Monostori út 9. (Lásd link szövegét is) épület Jezsuita rendház (Kolozsvár) Fájl:ManasturuluiNr9.JPG
Kakas Lídia Szeretetotthon emléktábla VIII. kerület, Üllői út 24. udvari körfolyosó falán (hétvégén zárják a bejárati kaput, hét közben talán nyitva van) emléktábla Emléktáblák Budapest VIII. kerületében Fájl:Kakas Lídia Szeretetotthon emléktábla.JPG
Sarkadi Imre emléktábla XIV. kerület, Thököly út 85. (hátsó épületen, magánterületen elhelyeztek egy emléktáblát) emléktábla Emléktáblák Budapest XIV. kerületében, Sarkadi Imre
Fövenyes üdülőtelepi képek Balaton északi partja, Balatonudvari mellett település Balatonudvari, ehelyett kéne: Fájl:Fövenyes.jpg
Michelberger Pál szobra, Kecskemét Kecskemét (Műszaki) Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar, Járműtechnológia Tanszék, Izsáki út 10. mellszobor
(pl. itt [1])
Michelberger Pál
Szentháromság tér a 2014-es felújítás után Budapest I. kerület (Budai vár) tér Szentháromság tér
Jane Haining személy (elhunyt) Jane Haining File:JaneHaining.jpeg
Gandhi Gimnázium Pécs, Komját Aladár u. 5. épület Gandhi Gimnázium
Ferhád pasa dzsámija romjai Pécs, Kazinczy utca 4. épület rom Ferhád pasa dzsámija
Múzeumutca neves épületei Pécs, Káptalan utca épületek Múzeumutca
Amerigo Tot Múzeum Pécs, Káptalan utca 4. épület Amerigo Tot Múzeum
Pannon Filharmonikusok Pécs, Kodály Központ zenekar Pannon Filharmonikusok
Idrisz Baba türbéje belülről Pécs, Nyár utca 8. (a Gyermekkórház kertjében) épület Idrisz Baba türbéje
Jakováli Hasszán dzsámija – belülről Pécs, Kórház tér épület Jakováli Hasszán dzsámija
Victor Vasarely Múzeum belülről Pécs, Káptalan utca épület Victor Vasarely Múzeum (Pécs)
Benjamin Graham - személy (elhunyt) Értékalapú befektetés
Torgyán József személy (élő) Torgyán József File:Torgyán József.jpg

Nem értem, milyen kép kell Boross Péterről. Az OGY honlapján ott a kép, amiről tud is a cikk szerzője, hiszen linkel rá. Ugyanez vonatkozik kormányának tagjaira.

Miért nem szeditek le onnan? Nem jó a minősége? Jogi gond van vele? Ez utóbbi esetben talán tudok segíteni. – Gyimhu vita 2010. december 19., 00:19 (CET)

Boross Péterre vonatkozóan nem tudom felfogni, hogy miért kellene új kép. Én számos alkalommal, így köztük Somló hegyén is találkoztam Borossal. Ő jelentős poziciókat töltött be az MDF -ben, én egyszerű talpas voltam a Belvárosban. Sok képet készítettem róla és a hu. wikipédiára fel is tettem őket. Ehhez képest valamennyi képből a legsüketebbet (ma is szégyellem, hogy ilyen rossz fotót feltettem), az egész világon használják, számos wikipédiában. Érthetetlen, hogy a többi Borossról készült képemet, ahol nem süket, nem hunyja be a szemét, értelmes képet vág stb. és melyek ugyanott vannak a hu. wikipédián, nem hajlandó senki használni. Sőt, feltétlenül új képeket kell keresni. Borossal nem könnyű találkozni, még nehezebb jó képet készíteni róla. Kösz: dea

Megteheted, hogy cseréled azokon a bizonyos helyeken a képet. Aztán törölteted a rosszat. OsvátA Palackposta 2012. december 13., 10:06 (CET)
Ilyenkor nem az a legegyszerűbb, ha új verzióként tölti föl az ugyan máskor-máshol, de jobban sikerült képet uaról a helyett a kép helyett, ami nem sikerült jól (persze ilyenkor helyesbíteni kell hozzá az adatokat, kivéve, ha kellőképpen kevés infó van megadva.. ;o) )? Akkor automatikusan cserélődik/cserélődhetne arra minden, arra-hivatkozó cikkben a kép... vagy ezt a wikipedia nem "engedi" (megérteném azt is, van abban is logika, csak így meg prktikus, ha a képek készítője úis uaz és úgy vélekedik a képről, mint itt dea... magyarázatként meg lehet a minőségre hivatkozni)? Ill. az adott esetben esetleg van-e arra lehetőség, hogy ha az előbbi javaslat működőképes, de már új képként fölkerült, akkor átirányításként működjön, mint pl. szócikkeknél is? Fauvirt vita 2012. december 13., 11:40 (CET)

Az "új verzió feltöltése" a legjobb megoldás, mivel akkor az előző változat törlődik és nem kell az összes adatot újból megadni. misibacsi*üzenet 2012. december 13., 15:35 (CET)

Fauvirt: Légy szíves, ne használj "small" formázást (sehol), mert olvashatatlanul kicsik lesznek a betűk. Fel tudom nagyítani, de lehet, hogy valaki nem tudja hogyan kell. misibacsi*üzenet 2012. december 13., 15:35 (CET)

A kormánytagok esetében megoldottam a problémát, anno engedélyt kértem tőlük és azóta már fel is töltöttem a képeket a Commons-ba. Az Országgyűlés honlapján található. Az OGY honlapján található képeknek mi a jogállása? --Norden1990 2012. december 17., 22:42 (CET)

Szerintem ugyanaz, mint bármilyen más képnek: valakinek a tulajdona, és annak az engedélyére van szükség. --Tgrvita 2012. december 20., 01:44 (CET)

Ahol megvan a kép (link az utolsó oszlopban), ott ki dönti el, hogy kell-e még, jobb, más kép is, vagy OK, ki lehet venni a sort? Akela vita 2015. december 2., 16:08 (CET)

PD mark[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)

Jegyzet későbbre: a közkincs sablonokba valószínűleg integrálni kéne a PD markot (a közkincs sajátot meg lecserélni CC0-ra). Lásd még [2], [3]. – Tgrvita 2010. október 18., 01:59 (CEST)

újabb jegyzet: fenti módosítás esetén Wikipédia:Közkincs lap is módosítandó. – CsGábormegbeszélés 2010. október 21., 13:44 (CEST)

Külső kép használata[szerkesztés]

Sziasztok!

A Syntrichia caninervis szócikket hoztam létre de nincs semmilyen fotó a wikicommons-ban. De találtam ezen a linken ezt a képet: [4] Ezt fel lehet tölteni wikicommons-ra? Veszt vita 2016. május 10., 14:52 (CEST)

Sajnos nem! A kereskedelmi célú felhasználása nem megengedett, így nem szabad licenc. Tambo vita 2016. május 10., 15:26 (CEST)

Köszi! Nem tudtam, hogy a wikicommons kereskedelmi célú. Veszt vita 2016. május 10., 15:41 (CEST)

Nem az, de lehetővé teszi azt. Wikizoli vita 2016. május 10., 16:10 (CEST)

Én nem így látom: a forrást megadták, ha jól látom, ez {{commons:PD-USGov}} (vagyis közkincs, a lehető legszabadabb kép). --Tacsipacsi vita 2016. május 10., 20:25 (CEST)

Egész pontosan {{commons:PD-USGov-BLM}}. Igen, feltölthető a Commonsba. – Regasterios vita 2016. május 10., 21:24 (CEST)

Köszönöm a segítséget! Feltöltöttem a képet a megfelelő leírással. Veszt vita 2016. május 11., 09:25 (CEST)

@Veszt: nem egészen jól csináltad. Egyrészt nem jelölted meg a pontos forráslinket, másrészt rosszul adtad meg a licencet. A File:Syntrichia caninervis 01.jpg képnél pótoltam mindkettőt, ezt mintául használva a másiknál (File:Syntrichia caninervis 02.jpg) is így kellene tenni, különben könnyen törölhetik a fotót. – Regasterios vita 2016. május 13., 01:27 (CEST)

Tick-green.png Oliv0 vita 2016. május 13., 10:11 (CEST)
Regasterios Köszönöm, de én nem látok most különbséget a két fájl között, valaki vagy megcsinálta már, vagy nem tudom... mindenesetre köszi a segítséget. De ha törölni fogják, biztos jogosan fogják tenni és nem jogszerű a kép használata. Veszt vita 2016. május 13., 13:37 (CEST)
@Veszt: Oliv0 közben javította már a második kép összegzését is. A képek használata teljesen jogszerű, viszont úgy kell kitölteni az adatokat, hogy ez mások számára is nyilvánvaló legyen. – Regasterios vita 2016. május 13., 14:30 (CEST)

Képek a Wikia oldalakról, CC-BY-SA 3.0 ("kezdők" lapon)[szerkesztés]

Kezdők lapján van egy idevágó kérdés, amelyhez én is csatlakozom, de nem akarom ide áttölteni. Kérlek, nézzetek rá ott, hátha van pozitív megoldási javaslatunk. Akela vita 2016. május 21., 22:15 (CEST)

Maradék filmkockák 480px fölött[szerkesztés]

Nagyjából a végére értem az előírt átméretezésnek. A maradékba már nem akarok belepartizánkodni:

Montázsképeknél szerintem egy-egy képkockára vonatkozzon a max. 480x480px. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2016. május 25., 16:35 (CEST)
A montázsok már felmerültek nemrég ebben a témában, és valaki azt mondta (szerintem nagyon is igaza van), hogy egy montázs önmagában galériának számít, amit a WP:NEMSZABAD explicite tilt. --Tacsipacsi vita 2016. május 25., 19:55 (CEST)
Ki lehetne vágni belőlük a legjobb képet, a többi meg kuka. Sztem ilyen egyszerű; de nem babrálom, mert hátha másnak fáj ez a megoldás. OsvátA Palackposta 2016. május 27., 15:00 (CEST)

LOgó[szerkesztés]

Mióta nem lehet egy angol wikipédiára feltöltött képet átrakni a magyar wikipédiára?Mitöl különb a kettő és a magyar miért hiszi azt hogy ő a császár és mindig sz...ik a pereskedéstől? – VeszélyesElem vita 2016. május 27., 14:51 (CEST)

Nem különb. Országonként eltérőek a szerzői jogi törvények. Ezért. Szarozni meg nem kéne mindenütt, ahol csak megjelensz. OsvátA Palackposta 2016. május 27., 14:55 (CEST)

Kisgyermekkori kép mint életrajzot illusztráló portré[szerkesztés]

Mallász Gitta (1907-1992) életrajzi szócikket egy {{filmkocka480}}(?) képpel illusztráltam, amely minden tekintetben megfelel a WP:NEMSZABAD követelményeinek. @Regasterios: szerkesztőtárs ezután talált egy szabad képet, amely az írónőt kábé öt-hatéves korában ábrázolja. A gyermekkép meglétére hivatkozva a felnőtt portrét kivette a cikkből és törlésre jelölte. Kérdésem általános éllel: Kisgyermek képét (korhatár nélkül) általában elfogadjuk-e felnőtt személy életrajzát megfelelően illusztráló portréként, és egyben a WP:NEMSZABAD-nak megfelelő felnőtt portré törlési indokaként is? Akela vita 2016. május 29., 18:35 (CEST)

Az én általános véleményem az, hogy le kellene végre állnod a filmkockák tömeges feltöltésével portrékép gyanánt, és neki kellene állnod a szabad képek felkutatásának, kérvényezésének. – Regasterios vita 2016. május 29., 18:47 (CEST)

A feltett kérdésre kérnék véleményeket. Nota bene: Az általam feltöltött filmkocka portrék mindenben megfelelnek a WP:NEMSZABAD által engedélyezett paramétereknek. Az általam eddig feltöltött filmkocka portrék max 10-12%-át váltották ki utólag szabad képpel. Akela vita 2016. május 29., 19:09 (CEST)

Nem, nem felelnek meg. Már egyszer elmagyaráztam, hogy amíg nem teszel meg mindent a szabad kép beszerzéséhez egy adott szócikkalany esetén, addig felejtsd el a filmkockát. Hiába jössz itt a százalékokkal, nem másra kell várni, hogy szabad képet szerezzen. – Regasterios vita 2016. május 29., 19:34 (CEST)

De hogy az eredeti kérdésre is válaszoljak: egy csecsemőkori kép nyilván nem megfelelő portréképnek, de amely olyan korban készült, amikor az alany már képes arra, hogy értelmes képet vágjon a kamerának, szerintem megfelelő (ez akár egyénenként eltérő is lehet). – Regasterios vita 2016. május 29., 20:19 (CEST)

A probléma szerintem hatványozott, ugyanis a magyar szerzői jogi törvény a magyar filmekből való idézést teszi bizonyos keretek között lehetővé ...de nem tudom, hogy a francia törvények hogyan vannak ezzel... ugyanis ezt a filmet a francia ina.fr készítette. Amúgy pedig abban igazat adok Regasteriosnak, hogy a magyar Wikipédia engedményt tett, hogy a legszükségesebb esetekben lehessen jogvédett képeket is feltenni, ami nem azt jelenti, hogy minden adandó alkalmat megragadjon az ember, hogy ilyen képekkel elárassza a Wikipédiát. Az internet épp elég szegmense hány fittyet más emberek jogaira, bennem tiszteletet ébreszt az, hogy a Wikipédia szellemében nem így tesz... nem kéne ezt lezülleszteni. A Wikipédia a szabadon terjeszthető tartalmakat kínálja, nem pedig a jogokkal való visszaélés "szabadságát"... Sajnálom Akela, de ebben a kérdésben nem értünk egyet. Bár én azzal sem értek egyet, hogy a szabad kép váltotta volna ki a nemszabadot. Véleményem szerint a nemszabad képeket csak nyomós okkal (sokkal nyomosabb annál, mint hogy még nem töltött vagy talált más szabad képet) lenne szabad egyáltalán feltölteni. Eleinte én is töltöttem fel ilyen filmkockákat, de amióta tisztességes, jó minőségű képeket szerzek be (jó-jó, nem fénysebességgel, de azért már szereztem be párat), érzem a különbséget, mennyivel nagyobb tisztelet egy rendes képet adni valakinek/valaminek... (a kevesebb néha több... és miért lenne baj, ha valaki máshol lel rá képre, nem feltétlenül a Wikipédia által (legtöbb esetben) biztosított szabadon (el- és szét)cincálható szabadsággal).... Fauvirt vita 2016. május 29., 20:28 (CEST)