Wikipédia-vita:Sablonműhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wikipédia-vita:Sablonműhely 
Curly Brackets.svg

A Sablonműhely vitalapján

 • elmondhatod a sablonok készítése közben felmerült problémáidat, így segítséget kaphatsz a sablonok terén jártasabb szerkesztőktől;
 • megkérhetsz más szerkesztőket új sablonok készítésére;
 • javaslatokat tehetsz meglévő sablonok módosítására;
 • javaslatokat tehetsz a sablonokkal kapcsolatos irányelvekkel kapcsolatban.

Egyetlen dolgot vegyél figyelembe: a sablonkészítők is saját szabadidejüket használják fel, így ne légy türelmetlen. Köszönjük!

(A pozíciós sablonok térképeivel kapcsolatban a térképészeti műhely tud segítséget nyújtani.)

Vasúti jármű infobox[szerkesztés]

Függőben Függőben CsGábor[±]  2012. február 18., 14:27 (CET)

Sziasztok! A {{vasúti jármű infobox}}(?)ban maradt még pár apró hiba. A TCDD DE18000 sorozat lapon láthattok példát rá. Ez egy dízelmozdony, azonban a hengerek száma paraméter kitöltése miatt megjelenik egy gőzvontatás szakasz is a sablonban. Az a baj, hogy gőzmozdonynak is és dízelmozdonynak is vannak hengerei! – B.Zsolt vita 2012. február 12., 23:05 (CET)

Van-e olyan paramétere az infoboxnak, ami rögzíti, hogy gőz, dízel vagy villany? – CsGábor[±]  2012. február 18., 14:22 (CET)

Bocsi, csak most láttam, hogy kérdeztél. Nincs! Talán elég lenne egy olyan csere, hogy a hengerek száma helyett gőzhengerek száma, és plussz egy új paraméter, talán motor???hengerek száma! Továbbá jelenleg 3 féle teljesítmény van, amit senki sem tölt ki értelemszerűen. Szerintem elég lenne csupán egy. – B.Zsolt vita 2012. február 24., 18:03 (CET)

A hengerrknek csinálok új paramétrrt, csak nem tudom hogy találjam meg az eddig rosszul beírt adatokat.– Bencoke vita 2016. szeptember 9., 23:58 (CEST)

A dízelvontatás fejezetet a gőzvontatás fejezet fölé raktam és kitöröltem a hengerek számát a gőzvontatás feltételei közül, így már a dízelvontatás alján fog megjelenni a hengerek száma, ha nincs a gőzvontatásban más adat megadva.– Bencoke vita 2018. június 17., 15:37 (CEST)

Nyelv infobox[szerkesztés]

Függőben Függőben (aláíratlan)
 1. Jól gondolom, hogy a {{Nyelv infobox}}(?) leírásban az ISO 639-3-nál szereplő "dialektuskód" a 639-3-ban megadott ún. makronyelvekben foglalt egyes nyelvekre vonatkozik? (lásd hozzá ezt: Makronyelv#A makronyelvek listája, a táblázatban pedig klikk egy számra)
 2. Ha igen, akkor ennek a sornak a végét: "A nyelvekhez tartozó dialektusok ISO 639-3-as kódja, link nélkül. A szám értéke 1 és 30 között lehet." át kellene írni erre: "A szám értéke 1 és 60 között lehet.", egyúttal a paramétert, ha kell, 60-ig fel kéne vinni, mivel a zapotékban jelenleg 58 "dialektus" van (elég lenne az 58 is, de hátha bővül majd és a 60 szép kerek szám :).
 3. Jelenleg úgy működik, hogy ha beírom a 639-3 kódot, megjeleníti. Ha azonban dialektuskódokat is beírok alá, akkor a 639-3 kód eltűnik, helyette pedig az jelenik meg, hogy "többféle:" (ez látható most a mintában,meg az Arab nyelv infoboxában, amit mintának megcsináltam). Ezt meg kellene változtatni, úgy, hogy a 639-3 (fő)kód mindenképp látszon, mivel ez nem egyezik meg az alkódokkal.
 4. dialektuskód#név: Magában csak akkor linkel, ha kiírom a teljes címet, pl. " algériai arab nyelv ". A "nyelv" azonban szükségtelen. A dialektuskód#link-el együtt már működik (ha ide azt írom, hogy " Algériai arab nyelv " a névhez meg hogy " algériai arab ".) Ellenben ez sztem szükségtelenül nehézkes és bonyolult (nekem félóra kísérletezésbe került kitalálnom, hogy kell csinálni). Nem lenne-e egyszerűbb, ha "d.#link" meg lenne szüntetve, a "d.#név"-hez meg egyszerűen a megszokott wikis formát lehetne írni, pl. [[Algériai arab nyelv|algériai arab]]. A leírásban is ez van: "a név által hivatkozott szócikk címe - amennyiben nem egyezik meg a dialektuskódszámnév értékével, a dialektuskódszámlink használatával adható meg", csakhogy, mivel minden nyelvi cikk "xy nyelv" formájú, a "nyelv" pedig ide felesleges, ezek soha nem fognak megegyezni.
 5. Ha jól látom, a dialektusoknál a kódot automatikusan linkeli a SIL megfelelő lapjához. Ugyanez kellene a 639-3 főkódjánál is, mert jelenleg be kell írni a linket is.
 6. A 639-3 alá be kellene tenni ezt és persze a boxban is kellene majd, hogy működjön:
:; ''ISO 639-6''
:: A nyelv [[ISO 639-6 nyelvkódok listája|ISO 639-6]]-os kódja.

(Majd a "dialektus" helyett kell vmi másik szó, mert ez így nem pontos, ráad az igazi dialekusok a 639-6-ban vannak.) Előre is kösz! --eLVe abcdefg 2012. október 12., 09:50 (CEST)

Ha minden igaz, a 2-es és 3-as pont kész. Az egyesre szerintem te jobban tudod a választ :) A többi pontot emésztem. --BáthoryPéter vita 2012. október 13., 21:42 (CEST)

Köszi! Akkor átírtam a dokut a javításoknak és a jelen állapotoknak megfelelően, meg egy kicsit magyarítottam, hogy éthetőbb legyen. • A 4-eshez: Ha megnézed a dokut most, akkor jobban látszik, hogy mire gondoltam, tettem be egy példát is. Végülis, ha bonyolult megoldani, akkor maradhat így is (mostmár érthető a leírása is), csak nyilvánvaló, hogy a "dialektus#név" és a "dialektus#link" mindig különbözni fog, ezért gondoltam, hogy egyszerűbb lenne a jelenlegi
| ISO 639-3 = [http://www.sil.org/iso639-3/documentation.asp?id=ara ara]
| dialektuskód1   = arq
| dialektuskód1név  = algériai arab
| dialektuskód1link = Algériai arab nyelv

helyett ez a megoldás (ekkor a dialektushoz elég csak két paraméter):

| ISO 639-3 = [http://www.sil.org/iso639-3/documentation.asp?id=ara ara]
| dialektuskód1   = arq
| dialektuskód1név  = [[Algériai arab nyelv|algériai arab]]

Az 5-ös (automatikus linkelés) és 6-os (639-6) pontokkal együtt pedig ez:

| ISO 639-3 = ara
| dialektuskód1   = arq
| dialektuskód1név  = [[Algériai arab nyelv|algériai arab]]
| ISO 639-6 = akármi

Sztem egyszerűbb és könnyebben áttekinthető, meg szerkeszthető. (Ellenben ha a dial. változtatásra kerül, az valszeg érinteni fog egy rakás infoboxot a cikkekben, úh lehet, hogy ezt mégis el kéne napolni, mert a javításukra csak később lesz kapacitásom. De az érdekelne, hogy ennek van-e egyáltalán értelme.) --eLVe abcdefg 2012. október 14., 09:33 (CEST)

4, 5 kész, méghozzá ha jól sejtem, az eredeti dokumentációnak megfelelően, tehát a link megadása nélkül automatikusan linkel. A sil hivatkozást is megoldottam, hogy linkel automatikusan is, de ha meg van adva már a sil link, azt is megeszi. Szerintem próbálgasd és látni fogod, hogy működik. Egyedül a 6-os pontot nem értem, hogy ott mit kéne csináljon. Egyszerűen megjeleníti a kódot, mint az ISO 639-1 esetében? --BáthoryPéter vita 2012. október 15., 12:05 (CEST)

Nagyon kösz! Ki fogom próbálni és referálok. • 6-os pont: Igen. Ugyanazt kell, hogy csinálja majd mint a 639-1, de mivel ehhez majd csak (jóval) később lesz meg a lista, sztem egyelőre hagyjuk. --eLVe abcdefg 2012. október 15., 13:15 (CEST)

Infoboxfejlécek[szerkesztés]

Függőben Függőben Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. szeptember 2., 14:01 (CEST)

Sziasztok! Az itt található infobox-fejléclistában nem találtam megfelelőt a célra, néhány új piktogram is kellene. Kérlek készítsetek új CSS-fejlécstílusokat az alábbi képek felhasználásával: [1], [2], [3], [4], [5], [6]

A turista- és kerékpárút, barlang, borvidék, apátság, vár, kastély, stb témájú infoboxokat szeretném ezekkel felképesíteni.

Vagy ha vannak már ilyenek, de nincsenek benne a fenti listában, kérlek mondjátok meg, milyen paramétert használjak class-ként az egységes infoboxsablonban. Köszönöm szépen! Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. szeptember 2., 12:39 (CEST)

Meg is csinálhatnám, csak látom, hogy a common.css védett. Ki az, aki ezt szerkesztheti? Ha később újakra van szükség, akkor újra kérni kell majd ezt a módosítást? Köszönöm. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. szeptember 2., 14:01 (CEST)

Ha kell, a CSS-kódot is megírom, csak valaki, aki szerkesztheti a common.css fájlt, kérem rakja be oda. Köszönöm! Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. szeptember 7., 09:21 (CEST)

Csak az adminok és a felületszerkesztők. Az előbbieket a WP:AÜ oldalon éred el, utóbbiak ketten vannak, csak Tacsipacsi aktív. – Máté (vitalap) 2016. szeptember 7., 10:21 (CEST)

Piktogram készítése a fejléchez nem olyan egyszerű, pont azért nincs mindenre, mert nem minden kép megfelelő hozzá. Dani annak idején, amikor csinálta, elég sokat gürcölt vele, hogy működjön. Nem csak annyi, hogy bepakoljuk a képet a css-be oszt' működik. :) Xia Üzenő 2016. szeptember 7., 10:23 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) @Máté: Köszönöm a válaszod, akkor náluk kérdezősködöm tovább! @Teemeah: nem bonyolult, némi css-gyakorlat kell hozzá, oszt' működik. ;) Ezért ajánlottam fel a segítségem, mert hátha nem ér rá a joggal rendelkező szerktárs ilyesmire. Ezt megértem. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. szeptember 7., 10:33 (CEST)

Én is bármikor meg tudom írni a szükséges CSS-kódot. Valószínűleg Dani se azzal vacakolt, hogy hogy kell háttérképet beállítani egy cellának, hanem hogy aztán normálisan is nézzen ki. Pl. alapkövetelmény, hogy szürkeárnyalatos legyen, hogy ne legyen túl hivalkodó, de olyanból is volt probléma, hogy valami hadihajó infoboxában sötét alapon fehér betűs volt a cím, és belecsúszott a szintén fehér ikonba, amitől olvashatatlan lett. (És persze ki kell találni megfelelő osztályneveket, de ez már a legkisebb gond.) Azt javaslom, hogy először nézz meg infoboxokat úgy, hogy a böngésződ fejlesztői eszközeivel állítod át a háttért. Az alpinizmus pl. gyanítom, hogy nem nézne ki jól. – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 8., 01:02 (CEST)

A hadihajós probléma nem csak volt, még mindig ott virít fent függőben. Én örülnék, ha valaki meg tudná oldani a problámát.– Bencoke vita 2016. szeptember 9., 21:53 (CEST)

Hopp, úgy látom akaratomon kívül zavart okoztam! :) Szeretnék segíteni, ennyi az egész. Senkiről nem állítottam, hogy ne értene a css-hez. :) Megértettem, hogy szerintetek mi a feladat trükkös része. Ezzel együtt sem érzem ördöngösségnek, és a legnagyobb akadály továbbra is a common.css-hez való hozzáférés.

Szerintem ugyanis nem célszerű megoldás ez így, hogy az infoboxok fejléc-háttérképének beállításához felületszerkesztői jogok kellenek. A gond az, hogy az infoboxfejlécnek használt képek különböző beillesztési módjai a common.css-ben vannak megoldva, így ha új infobox készül, mindig nyaggatni kell valakit, aki elfoglalt, ahelyett hogy az infobox készítője maga megoldaná némi kép- és css-szerkesztéssel. Félreértés ne essék: nem a common.css-hez szeretnék jogot kapni! Az infoboxfejléc átalakításával erre nem lenne szükség. Továbbra is gond maradna ugyan, hogy - ahogy Ti is állítjátok, - mindenféle különböző formátumú háttérkép lenne. Ezért nem egy egyszerű url-csere a megoldás. Na de azt meg háttérképenkénti burkolósablonokkal meg lehetne oldani. Szívesen foglalkoznék ezzel (próbalapon, nem élesben). Érdekel, hogy mi a véleményetek, illetve hogy nyitott-e ilyesmire a társaság. Vagy hagyjam inkább, ne foglalkozzak vele és várjam ki, amíg valaki megcsinálja a fejlécet a régi megoldással. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. szeptember 8., 11:20 (CEST)

Pont azért van így kitalálva, hogy ne változtathassa meg akárki a fejlécképet. Egy rosszul tervezett kép az összes szócikkben taccsra vágja az infoboxot. Nem jó hozzá bármilyen svg vagy png. Daninak volt egy fejlécikon készítője, amit használt, de hát már ki tudja hol van meg hogy működött... Xia Üzenő 2016. november 18., 16:45 (CET)

Amennyire beleolvastam ebbe a szakaszba meg ebbe a levélbe, ha jól látom, összepasszolnak. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 2., 10:13 (CEST)

A hsb:Wikipedija:Infokašćik lap közepe felé meg van mutatva egy csomó ilyen piktogram. A magyar wikipédián a MediaWiki:Gadget-infobox.css fájl végére kellene ezeket beszerkeszteni, ha lenne rá igény.– Pzgulyas vita 2018. március 4., 13:34 (CET)

Törlés gombsor[szerkesztés]

Függőben Függőben Úgy néz ki, van lehetőség a megoldására, akkor pedig ne tűnjön el megoldatlanul. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. november 8., 13:54 (CET)

A Sablon:Törlés gombsor (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) sablonban megoldható lenne, hogy ha a lezáró adminisztrátor a lezár gombra kattint, akkor a szerkesztési módban megjelenjenek a {{tt}} és {{ta}} sablonok a megfelelő helyeken? Jelenleg a gom a szerkesztés gomb funkcióját tölti be, de annak nem sok értelme van, hogy két gomb legyen ugyanarra a funkcióra. Főleg úgy nem, hogy a lezár gombnak (értelmezésem szerint) speciális funkciót kéne betöltenie. Emellett megkönnyítené a lezárások technikai részét. Köszönet előre is. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 28., 16:41 (CEST)

A MediaWiki által kínált eszközökkel nem, csak JavaScripttel – a szerkesztőablakban megjelenő szöveg csak lap létrehozásakor módosítható az URL segítségével (preload paraméter). – Tacsipacsi vita 2016. október 28., 18:28 (CEST)
Ne lepődj meg, ha én a válaszodra azt a választ adom, hogy tiéd a USS Enterprise főgépészi pozíciója parancsnokhelyettesi rangban. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 28., 19:43 (CEST)
URL módosítása = pusztán a sablonban a link céljának változtatása, azonnali hatás mindenkinek. JavaScript = segédeszköz (is) kell hozzá, valamelyest lassítja a lapbetöltést, értelemszerűen nem mindenkinek kapcsolódik be automatikusan. – Tacsipacsi vita 2016. október 28., 20:13 (CEST)
Hiszek neked. Vigyor Az egészből csak annyi világos, hogy megoldható (olyannak, aki technológiailag ért hozzá). Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 29., 09:35 (CEST)

Idővonal[szerkesztés]

Függőben Függőben Pasztilla 2017. május 22., 13:33 (CEST)

Sziasztok! A {{Albánia-idővonal 1912–1914}} sablon kapcsán kérdezném:

 1. Van-e lehetőség a hónapoknak megfelelő másodlagos rácsok megjelenítésére?
 2. Miért nem lehet a sávokhoz szöveget illeszteni (ahogy a magyarázatokhoz lehet), hogy melyik sor "belpolitikai események", melyik "fegyveres konfliktusok", melyik "államalakulatok"?

Köszi! Pasztilla 2017. május 14., 10:35 (CEST)

Egyáltalán, nincs ennek olyan változata, amelyben dátumokkal lehet operálni a tizedesek helyett, hogy 2017. június 30-a ne 2017.5 legyen? És hogy ne adj isten, egy item fölé húzva az egeret, megjeleníti a kódolt dátumot? Pasztilla 2017. május 14., 10:40 (CEST)

@Pasztilla: ez függőben van még? Xia Üzenő 2019. március 4., 21:31 (CET)

Nem látom, hogy bárki is válaszolt volna. Pasztilla 2019. március 5., 06:33 (CET)

Show qualifier adott nyelven[szerkesztés]

Függőben Függőben – Antissimo vita 2018. augusztus 30., 14:30 (CEST)

Sziasztok! Hegesztem a Sablon:Személy_infobox/Püspök-öt. A jelmondatnál azt szeretném elérni, hogy mutassa az eredeti latin jelmondatot (wd P1451), valamint az ahhoz tartozó magyar (de csak a magyar!) fordítást (qualifier: P2441, hu). Tud valaki segíteni? Köszönöm! – Antissimo vita 2018. július 30., 22:26 (CEST)

Politikus – vezető: zavar és hiány a Személy infobox alsablonjaiban[szerkesztés]

Függőben Függőben Piraeus vita 2018. november 12., 22:21 (CET)

A {{Személy infobox}}(?) politikus és vezető alsablonjai átfedik egymást logikailag, mivel sok esetben politikai vezetőkre használjuk mindkettőt. Jó példa erre Simonka György esete, ahol a polgármesterségét vezető alsablonnal, a parlamenti képviselőségét pedig politikus alsablonnal jelölte a szerkesztőtárs. Most úgy néz ki, mintha a polgármesterség nem lenne a politikai pályafutás része, a „politikai pályafutás” szakaszban pedig épp az az alapinformáció nem szerepel, hogy az illető parlamenti képviselő.

El kellene dönteni, hogy milyen tisztség kapcsán melyik alsablont ajánljuk használatra. Én vezető alsablont cég vagy más nem választott politikai vezetők esetén használnám. Szerintetek?

A politikus alsablont pedig bővíteni kell hogy meg lehessen adni benne hogy minek a milyen politikai tisztségét tölti be az illető, illetve be kell állítani, hogy az erre vonatkozó adatokat behivatkozza a Wikidatából az alsablon. Viszont jól át kell gondolni a változtatást, mert a két alsablon nem hivatkozhat ugyanazokra a Wikidata elemekre.

Mit gondoltok erről? Piraeus vita 2018. november 4., 11:25 (CET)

Diff sablon fejlesztése[szerkesztés]

Függőben Függőben JSoos vita 2019. január 25., 12:40 (CET)

Kicsit frissítettem a Wikipédia:difflink leírást (sajnos a színeket nem tudom) és közben találtam némi ellentmondást a sablondoc-ban. Pl. hogy mennyire kötelező paraméter az oldid, ill. teljesen mindegy mit írunk be szócikknek, hiába kötelező.

Az lenne a javaslatom, hogy az útmutatóban leírt laptörténeti URL felhasználását egy kicsit megkönnyítve, lehessen megadni az azonosítókat az oldid= és diff= paraméterekkel is, ne csak úgy, hogy ezek sorrendje kötött. Így sokkal könnyebb lenne a laptörténet URLjéből kivágni a sablonba, mivel a két szám abban fordítva van. Valahol mintha már láttam volna ilyen sablont, ahol meg lehetett adni kötött sorrendben paraméter nélkül, ill. tetszőlegesen paraméterrel is adatot, de sajnos nem emlékszem már rá.

Példa:
{{diff|Wikipédia:Difflink|175247|175269|megnevezés}} helyett lehessen így is megadni:
{{diff|Wikipédia:Difflink|diff=175269|oldid=175247|megnevezés}}, ami praktikusabban előállítható ebből
https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikip%C3%A9dia%3ADifflink&type=revision&diff=175269&oldid=175247

JSoos vita 2019. január 9., 18:13 (CET)

Az infobox vagy a kitöltés?[szerkesztés]

Megnézné valaki a Szánoki Gergely cikk infoboxát, hogy mi a baj vele, a sablon nem működik jól vagy valami hibásan van kitöltve? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2019. január 13., 20:16 (CET)

Balint36 megoldotta: "hivatal1" helyett "hivatal" kellett. Wikizoli vita 2019. január 13., 20:27 (CET)

Hosszú név az infoboxban[szerkesztés]

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu- ba próbálok {{hegy infobox}}(?)-ot elhelyezni. Az egészen ortopéd eredmény a szócikkben látható. A pozíciós térkép felirata még plusz desszert. Van-e megoldás ilyen extrém nevekre? Valami sortörés? Akela vita 2019. február 7., 00:39 (CET)

A ­ kóddal lehet feltételes sortörést beszúrni az infobox címébe is. Most bemásoltam a bevezetőben lévő tagolt szöveget; ha nem jó az elválasztás, akkor javítsa mindkét helyen, aki tudja. – Tacsipacsi vita 2019. február 7., 02:44 (CET)

Újság infobox[szerkesztés]

Nem tudom, hogy én rontottam el valamit vagy a sablonnal van baj: ránézne valaki, hogy az Erdélyi Magyar Hírvivő cikk infoboxában miért nem jelenik meg a "megjelenés helye"? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2019. március 1., 10:35 (CET)

Nézem... Palotabarát vita 2019. március 1., 11:04 (CET)
Hkoala igen. Szóval ez a sablon javítanivalóinak egyike, ugyanis ezt "székhely"-ként mutatja, de ezt is csak akkor, ha Wikidatából jön az adat. A Sajtóműhely vitalapján korábban elkezdtem összegyűjteni az infobox fejlesztésével kapcsolatos gondolatokat, ott szerepel ez is: szükség lenne külön székhelyre, ahova a szerkesztőség székhelyét lehetne megadni, és megjelenés helye adatra, amit elsősorban a regionális lapoknál használunk: például a Petőfi Népe c. lapnál megjelenjen, hogy Bács-Kiskun megye, az Esti Hírlapnál, hogy Budapest stb., szóval ez a terjesztéssel, illetve a lap tematikája által lefedett földrajzi területtel összefüggő adat kellene hogy legyen - legalábbis az én elképzelésem szerint.
Szóval amit kérdezel, az egy nem technikai, hanem inkább koncepcionális jellegű hibára mutat rá, egyik pillanatról a másikra nem javítható, de ha már hozzányúlunk, a többi apróságot is javítani kellene a sablonban. Illetve persze megbeszélni, hogy a kívánt változtatások valóban minden típusú lapnál minden korban helyes adatot adnak-e. Palotabarát vita 2019. március 1., 11:17 (CET)

Cikktörténet és Jszauto[szerkesztés]

Sziasztok!

Egy éve bevezettük, hogy ha egy szócikk „Az év szócikke” verseny első helyezettje lesz, automatikusan megkapja a jó státuszt – amennyiben se jó, se kiemelt rangja nincs. Az idei díjazottak jelzéséhez csináltam egy {{jszauto}} sablont, persze csak rövid időre betervezve, és ennek kiváltásához szeretnék segítséget kérni. A cél az lenne, hogy amennyiben az | év szócikke = 2018 / Földrajz / 1 és | jó = igen paramétereket egyszerre megadjuk, egy kombinált sablon jöjjön létre belőlük. Ez lenne lényegében a {{jszauto}}, ami a {{jsz}} és {{Az év szócikke}}(?) sablon összemosása akarna lenni. Remélem valaki tud segíteni ez ügyben. Köszönettel: LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2019. március 4., 17:36 (CET)

Szóval akkor a megadott paraméterezés esetén a {{jsz}} és az {{Az év szócikke}}(?) sablonok helyett a {{jszauto}} jelenjen meg? – balint36 🚌 buszmegálló 2019. március 4., 17:41 (CET)

Pontosan. Nem tudom, meg lehet oldani akár úgyis, hogy valamelyikbe feltétellel beleágyazzuk? Mármint hogy ha az év szócikke első helyezett, akkor a szöveg az hasonló lesz mint a {{jszauto}}-é, és bal oldalra odakerül a jó plecsni is. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2019. március 4., 20:47 (CET)

Végignéztem az egészet, és ennyi gondot találtam, hogy így azokra is kirakná a {{jszauto}} sablont, melyek előbb megkapták a jószócikk státuszt, és csak azután lettek elsők az év szócikke versenyen. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. március 4., 21:41 (CET)

Akkor mi legyen? Legyen a korábbiaknak más paraméterük esetleg? – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2019. március 4., 22:48 (CET)

Hát, a régebbi paramétereket nem lehet bántani. De egy új bevezetésével a {{jsz}} és az {{Az év szócikke}}(?) sablonokat el lehet tüntetni, hogy csak a {{jszauto}} sablont mutassa, de itt felmerül pár kérdés. Hogy működjön a paraméter? Elég legyen megadni neki egy igen értéket? De ekkor mellé szükséges lesz továbbra is az |év szócikke= paraméter. Vagy az új paraméter már egyből többet kérjen? – balint36 🚌 buszmegálló 2019. március 4., 23:54 (CET)

Miközben végigmentem a kérdéseken, fel is vázoltam egy lehetséges megoldást, már ha mindenkinek megfelel Vigyor Az |év szócikke győztes= vagy |év szócikke nyertes= (amelyik tetszik) lenne az új paraméter, aminek a |év szócikke= paraméterhez hasonlóan megadnánk az évet és témát (év / téma formátumban). Továbbá lesz még 1-2 feladat vele, de azt majd megoldom. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. március 5., 00:10 (CET)
Szerintem elfogadható, úgyis csak évente egyszer kell vele foglalkozni. :D – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2019. március 5., 10:06 (CET)

Kész, működik is. Csupán annyi gond akadt, hogy a {{Cikktörténet}}(?) alsablonja(i) csak egy ikont fogadnak el. – balint36 🚌 buszmegálló 2019. március 5., 15:04 (CET)

Rendben, köszönöm! – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2019. március 5., 16:11 (CET)

Pozíciós térképek sablondokumentációja[szerkesztés]

A mai nap többször is oda nem illő tartalmat helyeztek el a {{Sablondokumentáció/pozíciós térkép}} sablonban, az az a pozíciós térképek dokumentációjáért felelős sablonban. Már a sokadik visszavonás és figyelmeztetés után kezdtem el gondolkodni, hogy amúgy olyan sűrűn nem kell változtatgatni a tartalmát, valamint úgy ezres nagyságrendben szerepel ilyen-olyan pozíciós térképnél, kaphatna egy műszaki védettséget. Valakinek van ötlete/hozzászólása/ellenvetése ezzel kapcsolatban? – balint36 🚌 buszmegálló 2019. március 11., 23:25 (CET)

Tíz év alatt egyetlen harmincöt-negyven perces időszakban vandalizáltak egy olyan lapot, ami egyetlen szócikkben sem jelenik meg. Szerintem ilyen esetben a megoldás az, hogy minél több ember felveszi a figyelőlistájára, hogy néhány napon belül mindenképpen visszaállíttasson a nem jobbító módosítás. – Tacsipacsi vita 2019. március 16., 23:22 (CET)

Színdarab infobox[szerkesztés]

Sziasztok! A Sablon:Színdarab infobox miért nem húz be semmit a WD-ből? Fauvirt vita 2019. március 12., 13:19 (CET)

Mert még nem készítette el senki sem a módosításokat! :) Amit tudtam, megtettem, lásd: Othello (színmű). Ha szeretnél még valamit az infoboxban látni, írd meg itt. – B.Zsolt vita 2019. március 12., 14:32 (CET)

Köszönöm @B.Zsolt!! Még jó lenne esetleg a premier ideje paraméterbe a premier dátuma (P1191) és az ebben megjelenő hely (P276) tulajdonság a premier helyéhez... ha nem túl bonyolult. De már így is jobb! Még egyszer köszönöm! Fauvirt vita 2019. március 12., 15:34 (CET)

(Megjegyzem, míg többnyire valóban a P1191 minősítőjeként szerepel a hely, közben létrejött a premier helye (P4647) tulajdonság is. – Máté (vitalap) 2019. március 12., 16:07 (CET))

meglepődött pedig próbáltam begépelni, de nem adott ki semmit... (hacsak el nem gépeltem)... akkor gondolom ez egy komoly botmunka lesz, vagy párhuzamosan marad a kettő?... esetleg lehet két helyről behívni egy infobox-infót? Fauvirt vita 2019. március 12., 16:12 (CET)

Kész! Példa rá: Kurázsi mama és gyermekei. Jó lenne, ha megpróbálnál minnél több műfajt lefordítani magyarra, mert megint meg leszek szólva, hogy tele van a magyar wiki angol kifejezésekkel! :) – B.Zsolt vita 2019. március 12., 17:47 (CET)

Igen, az ilyesmit praktikusan a sablon módosítása előtt kellene elvégezni. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2019. március 12., 17:49 (CET)

@Fauvirt: Lesz most munkád bőven! Rengeteg drámában, színdarabban nincs infobox, sok helyen a premier helye nem csupán egy város, hanem egy színház maga, a dátumok nincsenek linkelve, sok műfaj angolul jelenik meg... – B.Zsolt vita 2019. március 12., 18:00 (CET)

Hát, ha meg lehet találni ezeket a műfajokat csokorban a wikidatán, szívesen végigmegyek, átnézem, beírom a magyar neveit (aminek csak tudom)... de hasra ütés szerűen ez elég lehetetlen feladatnak tűnik... tudtok ebben segíteni? Az epikus színház műfaj ezennel magyarítva. Fauvirt vita 2019. március 12., 18:30 (CET)

Ilyenkor kell készíteni egy Wikidata-lekérdezést, ami kigyűjti ezeket. Meglátom, mit tehetek. – B.Zsolt vita 2019. március 12., 18:35 (CET)

Ajjaj, fogod te még ezt bánni! :) Színházi műfajok listája – B.Zsolt vita 2019. március 12., 18:43 (CET)

Ezt a félig sem lefordított, forrás nélküli listát nem kellett volna a szócikk névtérbe tenni. Átmozgatnátok szerkesztői vagy műhely-allapra? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2019. március 12., 18:47 (CET)

Most lesz lefordítva! :) A lista a Wikidata-címkék alapján majd magától frissül. – B.Zsolt vita 2019. március 12., 18:50 (CET)

Ebben vannak olyan műfajok (? és alműfajok, lásd a színházi műfaj (Q15850590) angol és német leírását) is, amik terület és időspecifikusan alakultak ki... rögtön az elején pl. az afterpiece... de mondjuk ettől még... megpróbálhatok végigmenni... ellenben a szócikk (ha az marad) címén finomítani kell! Fauvirt vita 2019. március 12., 19:13 (CET)

Ja igen, és jó lenne ha bal oldalt csak az lenne kék, amihez tényleg van magyar szócikk, mert így eléggé meg lesz kavarodva egy átlag olvasó, hogy minden figyelmeztetés nélkül a WD-n találja magát... Fauvirt vita 2019. március 12., 19:23 (CET)

Vízilabdázó infobox[szerkesztés]

Sziasztok! A Halassy Olivér cikk kapcsán vettem észre, hogy néhány lényeges információt nem jelenít meg a sablon. Így születési neve, commons kategória. Jó lenne, ha valaki tudná kiegészíteni. Előre is köszönöm. Üdv. Tambo vita 2019. március 13., 10:11 (CET)

Commons kategória hozzáadva, születési név paraméter nincs is az infoboxában. – B.Zsolt vita 2019. március 13., 17:17 (CET)

Szia! Köszönöm! A születési név szerepel a datában, de nem jeleníti meg. (Haltmayer Olivér). Üdv. Tambo vita 2019. március 18., 14:37 (CET)

SN sablon dátumot ír ott, ahol nem kéne[szerkesztés]

Sziasztok! Lehet, hogy hibás az SN sablon? Piraeus vita 2019. március 16., 08:52 (CET)

Iskola infobox - rektorok[szerkesztés]

Sziasztok! Az {{Iskola infobox}}(?) "rektor" sorát - ami egyébként is a Wikidatából húzta be az adatot - kiegészítettem azzal, hogy a rektori időszak kezdő-végző dátumait is mutassa. A Wikidatás adatbehívára - legalábbis a név esetén - azért van szükség, mert a nagyon sok infobox, ahol kézzel volt beírva a rektor neve, elavult információt mutatott. Azt kell mondjam, hogy a magyar egyetemek interwiki cikkeinek a többsége pontatlan volt e tekintetben, a külföldi egyetemek magyar cikkei közül pedig kb. minden második, harmadik. Ha a Wikidatából húzza az adatokat, nagyobb esély van az infoboxban aktuális adatot találni, ha pedig a dátumot is mutatja, akkor szembeötlő lehet, ha pl. egy rektor túl hosszú időszakot tölt a hivatalában, rá lehet nézni, hogy aktuális-e még az adat (Magyarországon 1990 óta öt évre adják a megbízást), de egyébként is fontos információról van szó szerintem.

 • A magyar egyetemek Wikidata elemeit a közelmúltban aktualizáltam, és napra pontos adatokkal frissítettem. Ez most visszaütött, mert jó hosszú dátumformátumok jelennek meg, szerintem pedig elegendő lenne az inbfoboxban az évszámot mutatni. A hónap és a nap feltüntetése elsődlegesen a rektor személyének szócikkébe kívánkozik (esetleg az egyetemébe), de az infobox az adatok áttekintésére szolgál, nem kell mindent aprólékosan megmutatni, ráadásul a teljes dátumok miatt több sorba fér csak el ez az adat: hosszú név és augusztusi-szeptemberi kinevezés esetén háromba. Szóval meg lehet oldani, hogy az infoboxban csak az év jelenjen meg?
 • Vannak egyetemek, ahol nagyon szépen ki van töltve a Wikidata-elem évekre visszamenőleg a rektori időszakokkal (pl.: Humboldt Egyetem). Úgy tudom, hogy a Wikidatán a "rang" jelzése (elavult, preferált) nem arra szolgál, hogy az infoboxos megjelenést befolyásoljuk, ráadásul ugye néha több tucat adatról van szó. Meg lehet oldani, hogy csak az időben legfrissebb, aktuális név jelenjen meg az infoboxban?

Kösz előre is. Palotabarát vita 2019. március 18., 13:16 (CET)

Szóval a másodikat javítottam, mielőtt idetévedtem :). Az aktuálisnak kell mindig a preferáltnak lennie (a többi normál), ez a Humboldtnál is így van, és akkor csak az aktuális jelenik meg alapértelmezetten. A gond itt az volt, hogy az alapértelmezett bestről átállítottad validra a megjelenítendő rangot. A best az mindig a preferált, ha van, és a normál, ha nincs. A valid mindig felsorolja az összes normált és preferáltat is. – Máté (vitalap) 2019. március 18., 14:27 (CET)
Máté értem, kösz a segítséget. Máshonnan másoltam azt a sort, nem is figyeltem, hogy ez benne maradt. Palotabarát vita 2019. március 18., 15:23 (CET)

Wikipédia:Segítség infoboxok paramétereinek Wikidatához való kapcsolásához[szerkesztés]

Sziasztok!

Írtam egy rövid összefoglalót a sablonok módosításáról néhány példával. Olvasgassátok, ha kell, javítsátok! remélem hasznosnak fogjátok találni. :) – B.Zsolt vita 2019. március 19., 18:10 (CET)

B.Zsolt de hol van? :-) Palotabarát vita 2019. március 19., 19:39 (CET)

Itt: Wikipédia:Segítség infoboxok paramétereinek Wikidatához való kapcsolásához. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2019. március 19., 19:42 (CET)

Bocsi, a link lemaradt! :) – B.Zsolt vita 2019. március 19., 19:45 (CET)