Wikipédia-vita:Sablonműhely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Wikipédia-vita:Sablonműhely 
Curly Brackets.svg

A Sablonműhely vitalapján

 • elmondhatod a sablonok készítése közben felmerült problémáidat, így segítséget kaphatsz a sablonok terén jártasabb szerkesztőktől;
 • megkérhetsz más szerkesztőket új sablonok készítésére;
 • javaslatokat tehetsz meglévő sablonok módosítására;
 • javaslatokat tehetsz a sablonokkal kapcsolatos irányelvekkel kapcsolatban.

Egyetlen dolgot vegyél figyelembe: a sablonkészítők is saját szabadidejüket használják fel, így ne légy türelmetlen. Köszönjük!

(A pozíciós sablonok térképeivel kapcsolatban a térképészeti műhely tud segítséget nyújtani.)

Vasúti jármű infobox[szerkesztés]

Függőben FüggőbenCsGábor[±]  2012. február 18., 14:27 (CET)

Sziasztok! A {{vasúti jármű infobox}}(?)ban maradt még pár apró hiba. A TCDD DE18000 sorozat lapon láthattok példát rá. Ez egy dízelmozdony, azonban a hengerek száma paraméter kitöltése miatt megjelenik egy gőzvontatás szakasz is a sablonban. Az a baj, hogy gőzmozdonynak is és dízelmozdonynak is vannak hengerei! – B.Zsolt vita 2012. február 12., 23:05 (CET)

Van-e olyan paramétere az infoboxnak, ami rögzíti, hogy gőz, dízel vagy villany? – CsGábor[±]  2012. február 18., 14:22 (CET)

Bocsi, csak most láttam, hogy kérdeztél. Nincs! Talán elég lenne egy olyan csere, hogy a hengerek száma helyett gőzhengerek száma, és plussz egy új paraméter, talán motor???hengerek száma! Továbbá jelenleg 3 féle teljesítmény van, amit senki sem tölt ki értelemszerűen. Szerintem elég lenne csupán egy. – B.Zsolt vita 2012. február 24., 18:03 (CET)

A hengerrknek csinálok új paramétrrt, csak nem tudom hogy találjam meg az eddig rosszul beírt adatokat.– Bencoke vita 2016. szeptember 9., 23:58 (CEST)

A dízelvontatás fejezetet a gőzvontatás fejezet fölé raktam és kitöröltem a hengerek számát a gőzvontatás feltételei közül, így már a dízelvontatás alján fog megjelenni a hengerek száma, ha nincs a gőzvontatásban más adat megadva.– Bencoke vita 2018. június 17., 15:37 (CEST)

Hajó infobox fejlécének képe[szerkesztés]

Függőben Függőben✮ Einstein2 vitalap 2013. augusztus 4., 13:53 (CEST)

A {{Hajó infobox}}(?) fejlécében szereplő képet lehetne egy kicsit átlátszóbbá tenni? Csak hogy ne forduljon elő több olyan eset, mint az Anna királynő bosszúja cikkben (csak az Anna királynő bossz szöveg látszik rendesen). Einstein2 Smiley green alien.svgide írj 2012. szeptember 24., 19:45 (CEST)

Itt inkább a képen kellene módosítani (Fájl:Picto infobox ship.png), szerintem, amúgy meg a css-t csak az adminok tudják változtatni (MediaWiki:Common.css). – Matthew (hűtőszekrényajtó) 2012. szeptember 24., 21:50 (CEST)

Hát ez most így "gyönyörű" lett, a világos fejléchez abszolút nem passzol a csoportok sötétkék csíkszíne, szerintem is a CSS-t kellene módosítani, vagy kisebbre tenni, vagy valahogy jobban belesimítani a háttérbe. --→ Sasuke88 Hungarian cockade.png vita 2012. szeptember 25., 18:05 (CEST)

Javítottam. ✮ Einstein2 vitalap 2013. augusztus 3., 18:12 (CEST)

Nem azért a húsz fillérért, de eredetileg a hajós sablonnak (meg a repülősnek, tankosnak, stb.) azért olyan a színe amilyen, mert a Hadtudományi műhelyben ki lett alakítva egy színrendszer, amihez a többi sablon is illeszkedik. Ezért ha nem nagy probléma, akkor jó volna, ha ezeknek a sablonoknak (jelen esetben a hajósnak) megmaradna a korábbi (navy) színe. --Dili vita 2013. augusztus 4., 00:50 (CEST)

Bocs, erről nem tudtam. ✮ Einstein2 vitalap 2013. augusztus 4., 13:53 (CEST)
Én azt javasolnám inkább, hogy a fejlécből azt a kis hajósziluettet tökítsük el, amitől igaz, hogy kevésbé lesz csicsás, de nem nem lesz sem ilyen belógás, a színek is jók maradnak és mindenki boldog lehet. Másik megoldásként feltöltöttem a képnek egy módosított változatát, amivel a repülős infobox fejlécéhez hasonlító fejlécünk lehet. Üdv: --Dili vita 2013. augusztus 4., 01:18 (CEST)

Szerintem a legjobb megoldás egy áttetsző fehér hajó lenne – ez azt jelenti, hogy bármilyen sötét háttéren használható, de például sötétkék háttéren nem fehér az eredmény, hanem világosabb kék, így láthatók rajta a fehér betűk. Ha valakit érdekel még közel öt év után a kérdés, szívesen elkészítem a képet. – Tacsipacsi vita 2018. április 28., 17:51 (CEST)

Szeretném, szeretném, jelentkezem mindhárom kezemmel! Bencemac A Holtak Szószólója 2018. április 28., 19:30 (CEST)

Nyelv infobox[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)
 1. Jól gondolom, hogy a {{Nyelv infobox}}(?) leírásban az ISO 639-3-nál szereplő "dialektuskód" a 639-3-ban megadott ún. makronyelvekben foglalt egyes nyelvekre vonatkozik? (lásd hozzá ezt: Makronyelv#A makronyelvek listája, a táblázatban pedig klikk egy számra)
 2. Ha igen, akkor ennek a sornak a végét: "A nyelvekhez tartozó dialektusok ISO 639-3-as kódja, link nélkül. A szám értéke 1 és 30 között lehet." át kellene írni erre: "A szám értéke 1 és 60 között lehet.", egyúttal a paramétert, ha kell, 60-ig fel kéne vinni, mivel a zapotékban jelenleg 58 "dialektus" van (elég lenne az 58 is, de hátha bővül majd és a 60 szép kerek szám :).
 3. Jelenleg úgy működik, hogy ha beírom a 639-3 kódot, megjeleníti. Ha azonban dialektuskódokat is beírok alá, akkor a 639-3 kód eltűnik, helyette pedig az jelenik meg, hogy "többféle:" (ez látható most a mintában,meg az Arab nyelv infoboxában, amit mintának megcsináltam). Ezt meg kellene változtatni, úgy, hogy a 639-3 (fő)kód mindenképp látszon, mivel ez nem egyezik meg az alkódokkal.
 4. dialektuskód#név: Magában csak akkor linkel, ha kiírom a teljes címet, pl. " algériai arab nyelv ". A "nyelv" azonban szükségtelen. A dialektuskód#link-el együtt már működik (ha ide azt írom, hogy " Algériai arab nyelv " a névhez meg hogy " algériai arab ".) Ellenben ez sztem szükségtelenül nehézkes és bonyolult (nekem félóra kísérletezésbe került kitalálnom, hogy kell csinálni). Nem lenne-e egyszerűbb, ha "d.#link" meg lenne szüntetve, a "d.#név"-hez meg egyszerűen a megszokott wikis formát lehetne írni, pl. [[Algériai arab nyelv|algériai arab]]. A leírásban is ez van: "a név által hivatkozott szócikk címe - amennyiben nem egyezik meg a dialektuskódszámnév értékével, a dialektuskódszámlink használatával adható meg", csakhogy, mivel minden nyelvi cikk "xy nyelv" formájú, a "nyelv" pedig ide felesleges, ezek soha nem fognak megegyezni.
 5. Ha jól látom, a dialektusoknál a kódot automatikusan linkeli a SIL megfelelő lapjához. Ugyanez kellene a 639-3 főkódjánál is, mert jelenleg be kell írni a linket is.
 6. A 639-3 alá be kellene tenni ezt és persze a boxban is kellene majd, hogy működjön:
:; ''ISO 639-6''
:: A nyelv [[ISO 639-6 nyelvkódok listája|ISO 639-6]]-os kódja.

(Majd a "dialektus" helyett kell vmi másik szó, mert ez így nem pontos, ráad az igazi dialekusok a 639-6-ban vannak.) Előre is kösz! --eLVe abcdefg 2012. október 12., 09:50 (CEST)

Ha minden igaz, a 2-es és 3-as pont kész. Az egyesre szerintem te jobban tudod a választ :) A többi pontot emésztem. --BáthoryPéter vita 2012. október 13., 21:42 (CEST)

Köszi! Akkor átírtam a dokut a javításoknak és a jelen állapotoknak megfelelően, meg egy kicsit magyarítottam, hogy éthetőbb legyen. • A 4-eshez: Ha megnézed a dokut most, akkor jobban látszik, hogy mire gondoltam, tettem be egy példát is. Végülis, ha bonyolult megoldani, akkor maradhat így is (mostmár érthető a leírása is), csak nyilvánvaló, hogy a "dialektus#név" és a "dialektus#link" mindig különbözni fog, ezért gondoltam, hogy egyszerűbb lenne a jelenlegi
| ISO 639-3 = [http://www.sil.org/iso639-3/documentation.asp?id=ara ara]
| dialektuskód1   = arq
| dialektuskód1név  = algériai arab
| dialektuskód1link = Algériai arab nyelv

helyett ez a megoldás (ekkor a dialektushoz elég csak két paraméter):

| ISO 639-3 = [http://www.sil.org/iso639-3/documentation.asp?id=ara ara]
| dialektuskód1   = arq
| dialektuskód1név  = [[Algériai arab nyelv|algériai arab]]

Az 5-ös (automatikus linkelés) és 6-os (639-6) pontokkal együtt pedig ez:

| ISO 639-3 = ara
| dialektuskód1   = arq
| dialektuskód1név  = [[Algériai arab nyelv|algériai arab]]
| ISO 639-6 = akármi

Sztem egyszerűbb és könnyebben áttekinthető, meg szerkeszthető. (Ellenben ha a dial. változtatásra kerül, az valszeg érinteni fog egy rakás infoboxot a cikkekben, úh lehet, hogy ezt mégis el kéne napolni, mert a javításukra csak később lesz kapacitásom. De az érdekelne, hogy ennek van-e egyáltalán értelme.) --eLVe abcdefg 2012. október 14., 09:33 (CEST)

4, 5 kész, méghozzá ha jól sejtem, az eredeti dokumentációnak megfelelően, tehát a link megadása nélkül automatikusan linkel. A sil hivatkozást is megoldottam, hogy linkel automatikusan is, de ha meg van adva már a sil link, azt is megeszi. Szerintem próbálgasd és látni fogod, hogy működik. Egyedül a 6-os pontot nem értem, hogy ott mit kéne csináljon. Egyszerűen megjeleníti a kódot, mint az ISO 639-1 esetében? --BáthoryPéter vita 2012. október 15., 12:05 (CEST)

Nagyon kösz! Ki fogom próbálni és referálok. • 6-os pont: Igen. Ugyanazt kell, hogy csinálja majd mint a 639-1, de mivel ehhez majd csak (jóval) később lesz meg a lista, sztem egyelőre hagyjuk. --eLVe abcdefg 2012. október 15., 13:15 (CEST)

Személy infobox javítása[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBencemac A Holtak Szószólója 2015. december 28., 13:53 (CET)

Tambo felvetette a botüzenőn, hogy az {{Életrajz infobox}}(?)-ot mindenhol {{Személy infobox}}(?)-ra cserélhetnénk. A botmunka elkezdéséhez azonban több változtatás is szükséges a személy infoboxban. A következők paraméterek hiányoznak: sírhely, állampolgárság, kitüntetései, díjak. A születési dátum/hely paramétert születés dátuma/helye-re kell cserélni, hogy képes legyen majd átvenni. Ez nagyszámú cserével jár majd, amit vállalom, hogy elvégzek. Bencemac A Holtak Szószólója 2015. december 13., 11:57 (CET)

Eszmeileg támogatlak. Néhány esetben meléptem magam is.– Rakás vita 2015. december 13., 13:04 (CET)

A születési dátum/hely és születés dátuma/helye lehet kétnevű paraméter is, nem? – Máté (vitalap) 2015. december 13., 13:22 (CET)

Elvileg lehet, de nem nagyon szeretjük, mert nehezebb kezelni (pl. bottal a későbbiekben, de a Sablonmesternek is baja van vele). Lehetne az Életrajz infoboxot burkolósablonná alakítani, majd bottal substolni. A kitüntetések és díjak pedig az alsablonokban vannak, így az adott pályafutásához kapcsolódó elismerések vannak együtt. --Tacsipacsi vita 2015. december 13., 14:48 (CET)

|sírhely= és |állampolgárság= hozzáadva. – Máté (vitalap) 2015. december 13., 15:47 (CET)

Lehetne a hétvégén cserélni a születési dátum/hely paramétereket? Vállalom azt, hogy bottal végigmegyek rajtuk és javítom mindenhol születés dátuma/helye-re, így maximum pár napig lesznek csak hiányosak a cikkek. Bencemac A Holtak Szószólója 2015. december 18., 15:54 (CET)
Melyik sablonban szeretnéd ha miről mire változna? Ha az életrajz infoboxban kétnevesítenénk, akkor ott úgysem jelentene hosszú távon problémát, elvégre azokat le akarjuk cserélni, de ha bottal cserélődnek a sablonok, akkor azt is lehet, hogy amikor cseréljük, a paraméterneveket is átírjuk egy szuszra. Egyedül a díjakkal és kitüntetésekkel lesz gond, azokat manuálisan kellene intézni, hacsak nincs kedve valakinek kézi ellenőrzésű botot írnia a dologra. – Máté (vitalap) 2015. december 18., 18:17 (CET)
Kigyűjtöttem, még kétezer sincs… Mindenesetre a botot gondolom lehet úgy futtatni, hogy a kategóriába tartozó lapokat kihagyja, és „csak” a maradék 14 210 lapon megy végig. --Tacsipacsi vita 2015. december 18., 22:37 (CET)
Igen, képes átlépni egy kategória elemeit. @Máté: Az életrajz infobox születési dátum/hely paraméterét kéne születés dátuma/helye-re kéne cserélni. Bencemac A Holtak Szószólója 2015. december 19., 09:29 (CET)

Újabb paramétereket kéne átírni az életrajz infoboxban: weboldala, blogja ->weboldal, blog. Illetve a személy infobox blog paraméterét Wikidatásítani kéne. Bencemac A Holtak Szószólója 2015. december 28., 13:53 (CET)

Infoboxfejlécek[szerkesztés]

Függőben FüggőbenCvbncv Vince(érveljünk) 2016. szeptember 2., 14:01 (CEST)

Sziasztok! Az itt található infobox-fejléclistában nem találtam megfelelőt a célra, néhány új piktogram is kellene. Kérlek készítsetek új CSS-fejlécstílusokat az alábbi képek felhasználásával: [1], [2], [3], [4], [5], [6]

A turista- és kerékpárút, barlang, borvidék, apátság, vár, kastély, stb témájú infoboxokat szeretném ezekkel felképesíteni.

Vagy ha vannak már ilyenek, de nincsenek benne a fenti listában, kérlek mondjátok meg, milyen paramétert használjak class-ként az egységes infoboxsablonban. Köszönöm szépen! Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. szeptember 2., 12:39 (CEST)

Meg is csinálhatnám, csak látom, hogy a common.css védett. Ki az, aki ezt szerkesztheti? Ha később újakra van szükség, akkor újra kérni kell majd ezt a módosítást? Köszönöm. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. szeptember 2., 14:01 (CEST)

Ha kell, a CSS-kódot is megírom, csak valaki, aki szerkesztheti a common.css fájlt, kérem rakja be oda. Köszönöm! Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. szeptember 7., 09:21 (CEST)

Csak az adminok és a felületszerkesztők. Az előbbieket a WP:AÜ oldalon éred el, utóbbiak ketten vannak, csak Tacsipacsi aktív. – Máté (vitalap) 2016. szeptember 7., 10:21 (CEST)

Piktogram készítése a fejléchez nem olyan egyszerű, pont azért nincs mindenre, mert nem minden kép megfelelő hozzá. Dani annak idején, amikor csinálta, elég sokat gürcölt vele, hogy működjön. Nem csak annyi, hogy bepakoljuk a képet a css-be oszt' működik. :) Xia Üzenő 2016. szeptember 7., 10:23 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) @Máté: Köszönöm a válaszod, akkor náluk kérdezősködöm tovább! @Teemeah: nem bonyolult, némi css-gyakorlat kell hozzá, oszt' működik. ;) Ezért ajánlottam fel a segítségem, mert hátha nem ér rá a joggal rendelkező szerktárs ilyesmire. Ezt megértem. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. szeptember 7., 10:33 (CEST)

Én is bármikor meg tudom írni a szükséges CSS-kódot. Valószínűleg Dani se azzal vacakolt, hogy hogy kell háttérképet beállítani egy cellának, hanem hogy aztán normálisan is nézzen ki. Pl. alapkövetelmény, hogy szürkeárnyalatos legyen, hogy ne legyen túl hivalkodó, de olyanból is volt probléma, hogy valami hadihajó infoboxában sötét alapon fehér betűs volt a cím, és belecsúszott a szintén fehér ikonba, amitől olvashatatlan lett. (És persze ki kell találni megfelelő osztályneveket, de ez már a legkisebb gond.) Azt javaslom, hogy először nézz meg infoboxokat úgy, hogy a böngésződ fejlesztői eszközeivel állítod át a háttért. Az alpinizmus pl. gyanítom, hogy nem nézne ki jól. – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 8., 01:02 (CEST)

A hadihajós probléma nem csak volt, még mindig ott virít fent függőben. Én örülnék, ha valaki meg tudná oldani a problámát.– Bencoke vita 2016. szeptember 9., 21:53 (CEST)

Hopp, úgy látom akaratomon kívül zavart okoztam! :) Szeretnék segíteni, ennyi az egész. Senkiről nem állítottam, hogy ne értene a css-hez. :) Megértettem, hogy szerintetek mi a feladat trükkös része. Ezzel együtt sem érzem ördöngösségnek, és a legnagyobb akadály továbbra is a common.css-hez való hozzáférés.

Szerintem ugyanis nem célszerű megoldás ez így, hogy az infoboxok fejléc-háttérképének beállításához felületszerkesztői jogok kellenek. A gond az, hogy az infoboxfejlécnek használt képek különböző beillesztési módjai a common.css-ben vannak megoldva, így ha új infobox készül, mindig nyaggatni kell valakit, aki elfoglalt, ahelyett hogy az infobox készítője maga megoldaná némi kép- és css-szerkesztéssel. Félreértés ne essék: nem a common.css-hez szeretnék jogot kapni! Az infoboxfejléc átalakításával erre nem lenne szükség. Továbbra is gond maradna ugyan, hogy - ahogy Ti is állítjátok, - mindenféle különböző formátumú háttérkép lenne. Ezért nem egy egyszerű url-csere a megoldás. Na de azt meg háttérképenkénti burkolósablonokkal meg lehetne oldani. Szívesen foglalkoznék ezzel (próbalapon, nem élesben). Érdekel, hogy mi a véleményetek, illetve hogy nyitott-e ilyesmire a társaság. Vagy hagyjam inkább, ne foglalkozzak vele és várjam ki, amíg valaki megcsinálja a fejlécet a régi megoldással. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. szeptember 8., 11:20 (CEST)

Pont azért van így kitalálva, hogy ne változtathassa meg akárki a fejlécképet. Egy rosszul tervezett kép az összes szócikkben taccsra vágja az infoboxot. Nem jó hozzá bármilyen svg vagy png. Daninak volt egy fejlécikon készítője, amit használt, de hát már ki tudja hol van meg hogy működött... Xia Üzenő 2016. november 18., 16:45 (CET)

Amennyire beleolvastam ebbe a szakaszba meg ebbe a levélbe, ha jól látom, összepasszolnak. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 2., 10:13 (CEST)

A hsb:Wikipedija:Infokašćik lap közepe felé meg van mutatva egy csomó ilyen piktogram. A magyar wikipédián a MediaWiki:Gadget-infobox.css fájl végére kellene ezeket beszerkeszteni, ha lenne rá igény.– Pzgulyas vita 2018. március 4., 13:34 (CET)

Törlés gombsor[szerkesztés]

Függőben FüggőbenÚgy néz ki, van lehetőség a megoldására, akkor pedig ne tűnjön el megoldatlanul. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. november 8., 13:54 (CET)

A Sablon:Törlés gombsor (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) sablonban megoldható lenne, hogy ha a lezáró adminisztrátor a lezár gombra kattint, akkor a szerkesztési módban megjelenjenek a {{tt}} és {{ta}} sablonok a megfelelő helyeken? Jelenleg a gom a szerkesztés gomb funkcióját tölti be, de annak nem sok értelme van, hogy két gomb legyen ugyanarra a funkcióra. Főleg úgy nem, hogy a lezár gombnak (értelmezésem szerint) speciális funkciót kéne betöltenie. Emellett megkönnyítené a lezárások technikai részét. Köszönet előre is. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 28., 16:41 (CEST)

A MediaWiki által kínált eszközökkel nem, csak JavaScripttel – a szerkesztőablakban megjelenő szöveg csak lap létrehozásakor módosítható az URL segítségével (preload paraméter). – Tacsipacsi vita 2016. október 28., 18:28 (CEST)
Ne lepődj meg, ha én a válaszodra azt a választ adom, hogy tiéd a USS Enterprise főgépészi pozíciója parancsnokhelyettesi rangban. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 28., 19:43 (CEST)
URL módosítása = pusztán a sablonban a link céljának változtatása, azonnali hatás mindenkinek. JavaScript = segédeszköz (is) kell hozzá, valamelyest lassítja a lapbetöltést, értelemszerűen nem mindenkinek kapcsolódik be automatikusan. – Tacsipacsi vita 2016. október 28., 20:13 (CEST)
Hiszek neked. Vigyor Az egészből csak annyi világos, hogy megoldható (olyannak, aki technológiailag ért hozzá). Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. október 29., 09:35 (CEST)

Idővonal[szerkesztés]

Függőben FüggőbenPasztilla 2017. május 22., 13:33 (CEST)

Sziasztok! A {{Albánia-idővonal 1912–1914}} sablon kapcsán kérdezném:

 1. Van-e lehetőség a hónapoknak megfelelő másodlagos rácsok megjelenítésére?
 2. Miért nem lehet a sávokhoz szöveget illeszteni (ahogy a magyarázatokhoz lehet), hogy melyik sor "belpolitikai események", melyik "fegyveres konfliktusok", melyik "államalakulatok"?

Köszi! Pasztilla 2017. május 14., 10:35 (CEST)

Egyáltalán, nincs ennek olyan változata, amelyben dátumokkal lehet operálni a tizedesek helyett, hogy 2017. június 30-a ne 2017.5 legyen? És hogy ne adj isten, egy item fölé húzva az egeret, megjeleníti a kódolt dátumot? Pasztilla 2017. május 14., 10:40 (CEST)

Re sablon[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2018. május 26., 10:11 (CEST)

{{Re}} ({{válasz}}(?)) sablon max. hét (7) szerkesztőnév paraméterezését engedi. A használati útmutatóban "max. 50 szerkesztő" szöveg szerepel. Ellentmondás-e, vagy én értek-e félre valamit? Akela vita 2018. május 3., 13:39 (CEST)

Szerintem arra gondol, hogy ha írsz egy üzenetet (mint pl. most én), akkor csak 50 szerkesztőnek tudsz egyszerre értesítést küldeni (akár több sablonra bontva). Szerintem így lenne logikus. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. május 3., 13:50 (CEST)
Lehetséges! (Ilyen sokat még nem próbáltam egyszerre). Legutóbb 9-nek küldtem, 7+2 bontásban tudtam megtenni. Akela vita 2018. május 3., 13:54 (CEST)

@Akela, LaSza: Pontosítottam a dokumentációt. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 26., 10:11 (CEST)

@Bencemac: Így teljesen egyértelmű, köszönöm. Akela vita 2018. május 26., 10:22 (CEST)

Év/szám egyért[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2018. május 26., 09:55 (CEST)

Sziasztok! A {{egyért-év}}(?) és {{egyért-sz}}(?) egymásra linkelnek, így ha a szám mást is jelent (pl. egy együttes neve), akkor azt nehéz megkapni. Hozzáadtam egy paramétert az egyért-évhez, aminek az eredménye itt látható. Ha nem jó, vagy esetleg másvalami kell, akkor vonjátok vissza. :-) Üdv, Whitepixels vita 2018. május 11., 13:18 (CEST)

@Whitepixels: Picit okosítottam a sablonon, hogy magától felismerje és megjelenítse az egyértelműsítő lapokat. Arra szeretnélek viszont kérni, hogy segíts az így fölöslegessé vált {{egyért3}}(?) sablonok eltávolításában (7 lap). Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 26., 09:55 (CEST)
Köszi! Eltávolítottam a fölösleges sablonokat. Whitepixels vita 2018. május 27., 19:37 (CEST)

Country data sablonok[szerkesztés]

Az "Államok vezetőinek listája" szócikkek készítése közben vettem észre, hogy a zászlók megjelenítése használja ezeket a technikai sablonokat. Nincs is baj, de a történelmi hűséget maximálisan betartani akarván meghívtam a {{Country data USA}} sablont és felfedeztem, hogy az angolon található megfelelőjében megjelenő zászlóknak csak kb. a fele van a magyar sablonban. Megpróbáltam átteni az angolt (ahogy több más országi változatnál), de azt vettem észre, hogy a magyar sablonban csak kb. 10-re van korlátozva a megjeleníthető zászlók száma. Ezt kellene feloldani, és ugyanezt meg kellene tenni a {{Country data Irán}} esetében is. Lehet, hogy lesznek még, de egyelőre ez a kettő az, ami megakaszt. Előre is köszönöm, – Burumbátor Súgd ide! 2018. május 14., 13:02 (CEST)

@Burumbátor: Jelzésed alapján ránéztem. Sajnos nem jöttem rá, hogy a magyar alapsablon miért nem tud 10-nél több zászlóvariánst kezelni :-(Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2018. június 10., 17:55 (CEST)

@Burumbátor, Joeyline: piszkosul nem értek hozzá, de a {{Country showdata}}(?) sablonban (amit a Country data USA meghív) a Zászlóváltozatok szakaszban var1-től var9-ig van felsorolva a megjelenítés, a többi ki van kommentelve. Nem akartam belepiszkálni, de nem lehet, hgoy az szab gátat a még több zászló megjelenítésének? Az iráni ugyanezt hívja meg, és lehet, hogy az összes többi is, csak azokba még nem próbáltál tíznél több zászlót beletenni. Palotabarát vita 2018. június 11., 09:04 (CEST)
Itt volt a kutya elásva, 30-ig bővítettem a sablonban a lehetőséget! – Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2018. június 11., 10:52 (CEST)

Nem teljesen tökéletes még a dolog, mert (az USA-nál) a légierő és a hadsereg zászlaja beékelődik a megjelenési listában a 9. és a 10. évszámos lehetőség közé, valamint nem jelenik meg még pár egyéb szervezeti lehetőség, amit pedig áthoztam az angol sablonból (a nemzeti válogatott sportcsapatok linkje nálunk nem játszik, azokra külön egységesített sablonunk van). – Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2018. június 11., 11:03 (CEST)

Nagyon köszönöm! Ha korlát lehullt, már valamit biztosan lehet majd vele kezdeni. Köszönöm mindkettőtöknek!! – Burumbátor Súgd ide! 2018. június 13., 12:43 (CEST)

keretsablon[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaLásd {{2017–18-as Atlético Madrid keret}}. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 21., 20:51 (CEST)

Sziasztok! Az {{Atlético Madrid keret}} sablon mintájára valaki csinálna nekem ugyanezzel a játékoskerettel egy olyat, amin a következő cím jelenik meg: Atlético Madrid keret – 2017–2018 – Európa-liga győztes (3. cím) ?!. Köszi! – Gerry89 vita 2018. május 17., 07:48 (CEST)

@Gerry89: Valami frappáns ötlet a sablon nevére? Milyen színű legyen (ez a vérvörös szerintem elég randa)? Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 21., 20:33 (CEST)
@Bencemac: Négy napos sztori :) Már kész a sablon, kisírtam Kobeatnál, ma meg kiderült, hogy Mr. Tama 17-én megcsinálta, és brrakosgatni is elkezdte a szócikkekbe. De köszönöm kerdésed, legalább te reagáltál. Gerry89 vita 2018. május 21., 20:37 (CEST)
Próbáltad volna csak nálam kisírni. Gonosz Komolyra fordítva a szót, sürgős eseteket leszámítva lassan őrölnek malmaink (lásd #Égitest infobox furcsaságai). Apropó égitest, nézz már rá kérlek a Hold kérgének összetevőire; az se baj, ha megméred nekem. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 21., 20:51 (CEST)
Gondolom ez csak valami vicc volt. Nem jöttem rá, mit kellene rajta nézni. Annyira meg nem érdekel a téma, hogy méricskéljek is Gonosz Szóval nem vagyok olyan szintű szakavatottja a témának, hogy hozzászóljak érdemben. Gerry89 vita 2018. május 21., 21:09 (CEST)
Én sem, viszont „Oxigén: 43%”? Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 21., 21:18 (CEST)
Passz! Nem tudom. Hisz az okosok szerint úgyis ott él majd az emberiség. :D De szerintem kérdezz inkább témát értőt. Gerry89 vita 2018. május 21., 21:28 (CEST)

Katonai kitüntetés infobox, kép WD-ből[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2018. május 21., 20:27 (CEST)

{{Katonai kitüntetés infobox}}(?), WD-ből nem jön át a kép, példa: Koronarend (Belgium). Infoboxban több (alsó és felső) képnek van rovata. Kompatibilissé tehető-e, vagy egyszerűbb közvetlenül (nem WD-ből) beírni a képeket az infoboxba? Akela vita 2018. május 18., 00:30 (CEST)

@Akela: A sablon mostantól képes átvenni az első képet, mivel a {{Wikidata}}(?) dokumentációja szerint csak a sablon csak az első állítás szűrésére képes. Pár lapon rossz paraméterrel van használva az infobox; érdekelne egy ezeket tartalmazó Excel tábla? Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 21., 20:27 (CEST)

Köszönöm a javítást. Még a WD-s képaláírás hiányára nézz rá, kérlek. (Excelt szívesen megnézem, bár a paraméter-átvitelhez, mélyebb programozói ismeretek hiányában nem tudok hozzászólni). Akela vita 2018. május 22., 07:45 (CEST)

Nem hiszem, hogy az {{infobox/Két kép}} sablonnal kivitelezhető, ezért inkább kitöltöttem az infoboxot. A hibás paraméterek javításához nincs szükség különösebb tudásra; elég csak átírni a paraméter nevét (pl. createdalapítás dátuma, Air Force Cross). Ha küldesz egy e-mailt, szívesen átdobom a táblázatot (nincs sok javítanivaló). Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 22., 19:39 (CEST)

900 lap egy új kategóriában[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaPalotabarát vita 2018. május 27., 12:38 (CEST)

Sziasztok! Szoktam figyelni és rendezgetni a Speciális:Keresett_kategóriák oldalt, és a május 19-i frissítéssel felbukkant benne egy pár angol nyelvű kategória, méghozzá olyanok, amelyek korábban nem voltak benne, (ez tuti, mert naponta nézem, és cirka háromnaponta frissül a fenti spec. lap). Pl. a Kategória:Taxonbar pages without Wikidata taxon IDs hirtelen 7-8 szócikkel tűnt fel, de a Kategória:Taxonbars without from parameter 939 szócikket tartalmaz. Érdekesség, hogy ha jól láttam, mindegyik szócikk, ami most bekerült ezekbe a kategóriába, {{Taxobox}}(?) sablont tartalmazó növény szócikk. Azt is megtaláltam, hogy a Modul:Taxonbar tartalmaz ilyen kategóriákat. Az a kérdésem, hogy meg lehet-e állapítani, mi az a hiba, ami május 18-án még nem volt meg, május 19-én azonban közel ezer szócikket érintett, ill. hogy pontosan milyen paramétert hiányol a modul, ami miatt aktiválta ezt a kategóriát? Az túl általános nekem, hogy valamilyen Wikidata adat hiányzik belőle (már ha egyáltalán erről van szó). További most felbukkant kategóriák (ám csak 1-2 lap van bennük): Kategória:Taxonbars on possible non-taxon pages, Kategória:Taxonbar pages requiring a Wikidata item, Kategória:Taxonbars desynced from Wikidata, Kategória:Taxonbars using multiple manual Wikidata items, Kategória:Taxonbars with 20+ taxon IDs Vagy ha rosszul teszem fel a kérdést, akkor válaszoljatok valami jót :) Kösz Palotabarát vita 2018. május 21., 13:45 (CEST)

A Taxonbar okozza ezeket. Ez a sablon egyelőre még építés alatt áll, remélhetőleg a létrehozója hamarosan lefordítja az angol kategóriákat is. Ezután ezeket létre kell hozni rejtett kategóriaként és be kell őket kategorizálni a kategória:Tartalmi problémák kategória alá. – B.Zsolt vita 2018. május 21., 14:06 (CEST)

A probléma az, hogy félkész és teszteletlen sablon lett {{taxonbar}}(?) személyében bezúdítva a szócikknévtérbe. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 21., 14:11 (CEST)

Esetleg @Texaner:? Palotabarát vita 2018. május 21., 14:27 (CEST)
A {{taxonbar}}(?) sablon teljes mértékben le lett tesztelve! Természetesen nagyon hálás leszek Bencemac-nak ha az én csekély ismereteimet jóval meghaladó tudásával segíti a wikipédia jobbá tételét és további teszteket végez, javít rajta!
A Kategória:Taxonbars on possible non-taxon pages, Kategória:Taxonbar pages requiring a Wikidata item, Kategória:Taxonbars desynced from Wikidata, Kategória:Taxonbars using multiple manual Wikidata items, Kategória:Taxonbars with 20+ taxon IDs valóban figyelmeztetést tartalmazó kategóriák, aki tud angolul az azt is tudja, hogy mi az adott szócikkekkel a probléma. Mivel az elmúlt 4 napban nem voltam gépközelbe nem volt még időm magyarítani őket. A Kategória:Taxonbars without from parameter egy tájékoztató kategória olyan mint pl a Kategória:Wikipédia-szócikkek BNF azonosítóval a nagyközönség számára érdektelen az adott szakterület szerkesztői számára alkalmasint fontos lehet. Texaner vita 2018. május 21., 15:49 (CEST)

@Texaner: WP:CIVIL – kerüld más hozzászólásának meghamisítását! Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 21., 16:00 (CEST)

Ha már itt tartunk, borzasztóan jó érezni az együttműködési szándékot, a kölcsönös segítőkészséget, a támogatást, egyszóval azt a szinergiát és baráti közösséget ami itt a Wikipédián körülveszi a szerkesztőket, biztosítva a közös célok minél nagyszerűbb megvalósítását! Köszönet neked ezért Bencemac! Texaner vita 2018. május 21., 16:48 (CEST)

Uraim, uraim! Néhány kategóriát kell csak lefordítani és létrehozni! Nem ér meg annyit a dolog, hogy ezen összevesszen bárki is. A dolog egyszerű, hiszen nem kell lapokat sem átmozgatni.

Ha valaki lefordítja ezeket, én szívesen létrehozom a kategóriákat:

– B.Zsolt vita 2018. május 23., 00:53 (CEST)

Kösz a segítséget, egyet azonban kifelejtettem: Kategória:Taxonbar pages without Wikidata taxon IDs = Taxonbár sablon Wikidata taxon-azonosító nélkül? Palotabarát vita 2018. május 26., 11:26 (CEST)
Szócikkek Wikidata taxonazonosítók nélkül - Texaner vita 2018. május 26., 20:15 (CEST)
Texaner kösz a javítást! Még van benne egy pár, ami Category:-val kezdődik ,ha van időd és kedved... De én átállítom a szakaszt megoldottra, mert tudunk róla. Palotabarát vita 2018. május 27., 12:38 (CEST)
Rajta vagyok, előbb utóbb készen lesz. Texaner vita 2018. május 27., 15:59 (CEST)

Bevezető tananyag sablonok[szerkesztés]

Sziasztok,

egy Wikipédia szerkesztési maratonhoz tervezem a napokban lefordítani ezt a rövid és szuper bevezetőt: https://en.wikipedia.org/wiki/Help:Introduction Viszont ez az oldal olyan sablonokat használ, amelyek nem léteznek magyarul, ezek fordításához viszont nem értek. Tudnátok segíteni ebben? Ezekről van szó: https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Wikipedia_quick_introduction_templates

Köszi, – Adam Harangozó vita 2018. május 22., 20:00 (CEST)

@Adam Harangozó: Elvileg áthoztam a {{bevezetés}}, {{bevezetés fül}} (példa: Sablon:Bevezetés/fülek) és {{bevezetés alap}} (példa: Sablon:Bevezetés/alap) sablonokat. Próbáld ki, hogy működnek-e, aztán javítgatok rajta, meg idővel a dokumentációt is megcsinálom. – Máté (vitalap) 2018. június 2., 15:24 (CEST)

Nagyon köszi, próbálom nemsokára! :) – Adam Harangozó vita 2018. június 3., 20:51 (CEST)

@Máté: a fülek sablon nem tud megjelenni, amikor a {{bevezetés}}-t használom, pl. ilyet ír ki: "Wikipédia:Bevezetés az irányelvekbe és útmutatókba 1 létrehozása/fülek". Illetve ezt még le tudnád fordítani? Köszi! – Adam Harangozó vita 2018. június 5., 21:24 (CEST)

@Adam Harangozó: A Wikipédia:Bevezetés az irányelvekbe és útmutatókba/1, Wikipédia:Bevezetés az irányelvekbe és útmutatókba/2 stb.lapokra kerül elvileg a fejezetek tartalma, a Wikipédia:Bevezetés az irányelvekbe és útmutatókba/fülek oldalra meg a füles sablonokból álló menü. Mentés után működnie kell. – Máté (vitalap) 2018. június 5., 23:50 (CEST)
@Adam Harangozó: Most csináltam volna, de úgy látom, közben a single-t is megoldottad :). Érdemes lett volna magyarítani annak a paramétereit is, de valószínűleg úgysem nagyon lesz máshol használva, így mindegy is. Aztán sok sikert a hétvégére! – Máté (vitalap) 2018. június 12., 21:07 (CEST)
@Máté: Nagyon köszi a segítséget! :) – Adam Harangozó vita 2018. június 12., 21:10 (CEST)

Kategória:Chrudimi járás települései[szerkesztés]

Sziasztok. Segítsetek légyszi, nem jövök rá hol kell javítani ezt a hibát: a Prosíčka szócikk két kategóriába sorolódik: a Kategória:Chrudimi járás települései és a Kategória:A Chrudimi járás települései. Nyilván ez utóbbi (a névelővel ellátott kategórianév) a helyes, de egyszerűen nem találom mi és hol okozza a hibát, vagyis mi teszi bele kitörölhetetlenül a másik, nem létező kategóriát is. Felteszem a {{Csehországi járás települései}}(?) sablon lehet a ludas, de pl. az ugyenezt a sablont használó Seč (Chrudim járás) nem csinálja ezt a kettős kategorizálást - ahogy a többi szócikk sem. Valószínűleg valami nagyon banális hiba lehet, ami ott van a szemem előtt, de nem veszem észre... Előre is kösz Palotabarát vita 2018. május 26., 11:02 (CEST)

Törölni kellett a [[Kategória:{{wikidata|p131|link=nem}} települései]] sort. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. május 26., 11:09 (CEST)

Köszönöm! Palotabarát vita 2018. május 27., 23:58 (CEST)

Térképikon mérete[szerkesztés]

Elnézést, hogy ilyen bliktri üggyel, de raknám össze ezt a térképet, és az istennek nem tudom az ikonok (pötty, négyzet stb.) méretét egymáséhoz igazítani. Próbálkoztam a jpg/svg után beszúrt |10px megoldásokkal, de nem működik. Pasztilla 2018. május 30., 18:59 (CEST)

Én kérek elnézést, rájöttem a sablondokumentáció alapján. Megoldva. Pasztilla 2018. május 30., 19:10 (CEST)

Halott linkek[szerkesztés]

A {{Linkek – ez alá a sor alá kerülnek a tanúsítványok, a megjegyzések és az igényelt változtatások.}} sablon a kiemelési lapon jelenik meg. Ott vettem észre, hogy a "Halott linkek"-re kattintva egy szálláskereső oldal jön be. Nem tudom, hogy hova kellene mutatnia, de így biztosan nem jó. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. június 1., 21:59 (CEST)

Javítva, elköltözött az oldal. – Tacsipacsi vita 2018. június 1., 22:26 (CEST)

Cite journal kötet félkövér[szerkesztés]

{{cite journal}}(?)-ban a volume (kötet vagy évfolyam) kövér betűvel van, más hasonló sablonokban semmilyen paraméter sincs kövérrel (cit per sem). Példa: Mackó Mici (2018). „Hihetetlen mesék” (brumbrum nyelven). Maciújság XXXVIII., 17-18. o.  . Szerintem ez valami bent maradt hiba lehet. Javaslom a normál betűtípust. Akela vita 2018. június 1., 22:09 (CEST)

Szerintem meg ebben a hivatkozási stílusban ilyen, az angolban is így van. Javaslom messziről elkerülni az egész borzalmat, de nem kéne módosítani, mert így felel meg valami hivatkozási stílusnak. – Tacsipacsi vita 2018. június 1., 23:10 (CEST)

Érdemes a {{CitPer}}(?)-t használni ez helyett. Ogodej Mal 0.png vitalap 2018. június 4., 08:41 (CEST)

Csak nálam estek szét az infoboxok?[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldvaidőközben rendbejött – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. június 3., 10:41 (CEST)

Várom a fenti kérdésre a választ, igazából bármelyiket nézem meg szét van esve nálam. Pl. {{Település infobox}}(?) Ha másnál is ez van, akkor egyrészt mi történt, másrészt valaki helyre tudná hozni? – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2018. június 3., 10:26 (CEST)

Sablon:Szellemi örökség[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2018. június 5., 16:11 (CEST)

Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni. Elkezdtem létrehozni a Sablon:Szellemi örökség sablont, egy korábbi hasonló sablon alapján. Ha nem adok meg paramétert, akkor az jelenik meg, amit szeretnék, beolvassa a lap névét. Ha kitöltöm mindkét paramétert szintén jól jelenik meg a sablon. Viszont, ha csak a második paramétert töltöm ki, akkor nem olvassa be a Pagename-et. És itt kimerült a sablonszerkesztési ismeretem. Légyszi nézzetek rá. Előre is hálásan köszönöm. - Hirannor Postaláda 2018. június 5., 13:11 (CEST)

Most már nincs szükség a névelő paraméterre. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 5., 16:11 (CEST)

Építmény infobox[szerkesztés]

Sziasztok! Fel lehetne "turbózni" az Építmény infoboxot úgy, hogy behívja például az építés éveit, vagy az építészeti stílust? Kotyelnyicseszkaja-rakparti lakóház (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) → Ebben a cikkben a magasságot is kétszer hívja be valamiért. (Az már csak hab a tortán hogy miért rak be ekkora nagy Moszkva-térképet, elég lenne a belvárosról.) – XXLVenom999 vita 2018. június 5., 15:43 (CEST)

Szellemi kulturális örökség infobox[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2018. június 7., 20:27 (CEST)

A {{Szellemi kulturális örökség infobox}}(?)-hoz tudna valaki készíteni egy dokumentációt, benne másolható mintát? – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. június 5., 17:29 (CEST)

@Hkoala: Elkészítettem egy másolható mintát, valamint magán a sablonon is pofoztam egy kicsit. A dokumentáció hiánya és az össze-vissza lévő paraméterek mind arra vezethetők vissza, hogy a {{Világörökségi helyszín infobox}}(?) egyszerűen csak copy pastelve lett. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 7., 20:27 (CEST)

Lakat[szerkesztés]

{{Védelem}}(?)

Nem tudom, kell-e az új védelmi funkcióhoz módosítani a sablont (mondjuk egy új opcióval bővíteni), de ha kell akkor jeleztem, hogy szükséges lehet. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. június 9., 16:36 (CEST)

Sablon:OrvosiNobelDíj[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2018. június 10., 13:35 (CEST)

Valaki hozzáértő ránézne a {{OrvosiNobelDíj}} sablonra? Ha a benne található linkre (m, v, sz) kattintok, egy nem létező lapra visz. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. június 10., 13:28 (CEST)

@Hkoala: A |név= paraméter nem egyezett a sablon nevével, javítottam. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 10., 13:35 (CEST)

archiveurl, archivedate, website paraméterek a cite sablonokban[szerkesztés]

Sziasztok! Az enwikiben történtek változások a cite sablonokon, és így a miénkkel nem igazán egyezik. Pl. az archiveurl paramétert már archive-url formában írják, és publisher helyett is a website paramtérert használják, ami nálunk nincs. Emiatt az átvett linkeket manuálisan javítani kell folyton (ez egy 300 forrásos szócikk fordításánál kicsit macerás).

 • Nem lehetne-e az |archive-url és |archive-date paramétert is betenni (hogy felismerje a kötőjeles formát is)?
 • Kellene egy |website= paraméter.

referencia: en:Template:Cite web

Nem tudom szerkeszteni a cite sablonokat, lakatos... :( Köszönettel Xia Üzenő 2018. június 12., 14:41 (CEST)

Archívum kész. A website-ot hogy gondoltad? A publisher mellé? Külön? – Tacsipacsi vita 2018. június 12., 17:35 (CEST)
Most látom, hogy az enwiki szerint a work másik neve. Itt is az legyen? – Tacsipacsi vita 2018. június 12., 17:42 (CEST)
Igen, az úgy szuper lesz, köszi :) Xia Üzenő 2018. június 12., 19:01 (CEST)
Kész. – Tacsipacsi vita 2018. június 13., 22:22 (CEST)
Köszönöm szépen! Xia Üzenő 2018. június 14., 11:41 (CEST)