Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala 
Admin mop question.svg
Ezen az üzenőfalon hagyhatsz üzenetet az adminisztrátoroknak, ha olyan intézkedésnek látod szükségét, amihez adminisztrátori jogosultság kell. A felvetett problémák megoldását az adminisztrátorok a {{megoldva|~~~~}} sablonnal jelzik a szakasz elején. 

Ha egy felvetésre makacsul nem akar válasz jönni, vagy a megoldás nem kielégítő, a {{függőben|~~~~}} sablon alkalmazásával a szakasz elején elejét veheted annak, hogy az automatikus archiválás eltüntesse a süllyesztőben a még aktuális szakaszt. (Az archiválóbot minden 7 napnál „öregebb” szakaszt kérdezés nélkül archivál.)

Hasznos tippek
 • Ha az adminisztrátorokra tartozó más közlendőd van, nem adminbitet szükségessé tevő esemény bejelentéséről van szó, ne ide írd, hanem ennek az üzenőfalnak a vitaoldalára. Így ez a lap könnyen áttekinthető marad.
 • Ha mondanivalódat nem csupán az adminisztrátorok tudomására akarod hozni, hanem a teljes szerkesztőségre tartozik, akkor a legjobb helye a nagy látogatottságú Kocsmafal (egyéb) oldalon van.
 • Mások üzeneteivel ne itt vitatkozz, legfeljebb jelezd egy a vitalapra mutató hivatkozással, hogy vita támadt az ügyben. Ezen a lapon ne változtass, ne törölj innen üzeneteket, az üzenőfal kezelése az adminisztrátorok feladata! Az üzenőfalon kibontakozott hosszabb vitákat, amennyiben nem találunk jobb helyet nekik, és eltakarják a kilátást, általában az Offtopik allapra mozgatjuk.
Az adminisztrátorok adminjogot igénylő tevékenységének legfontosabb lépései utólag is nyomon követhetők a következő rendszernaplókban (illetve a MediaWiki-névtér lapjainak laptörténetében): Blokkolási napló | Lapvédelmi napló | Törlési napló.
Az adminisztrátorokra tartozik
 • anonvandalizmus nagyobb mennyiségben (ha a szép szó nem használt). Használd az anon sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl. {{anon|1.2.3.4}}(?).
 • egy szerkesztő által elkövetett ismétlődő vandalizmus vagy a közösségi szabályok súlyos megsértése. (Ami nem ismétlődő és nem súlyos, először próbáld a kérdéses szerkesztővel megbeszélni. A megbeszélési kísérletet lehetőleg hivatkozással együtt mellékeld.) Használd a {{szerkesztő}} sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl.: {{szerkesztő|ProblémásSzerk}}.
 • rendetlenkedő botok átmeneti, védekezésjellegű blokkolása
 • védett lap módosítása, lapok levédése, létrehozás elleni védelme vagy a védelem feloldása. Használd a {{cikk}}(?) sablont (de ne a szakaszcímben), pl. {{cikk|Zabhegyezés}}(?).
 • spammel kapcsolatos problémák, weboldalak felvétele a fehér- vagy a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve eltávolításuk onnan
 • a felhasználói felület szövegeinek módosítása (a MediaWiki-névtér lapjai ugyanis általában védettek)
 • minden olyan ügy, amit nem tudsz elbírálni egyedül, hogy kire tartozik, és nem szerepel az alábbi, ide nem tartozó ügyek listájában (ugyanakkor ezeket is érdemes a kocsmafalon szóvá tenni előbb, ahol tapasztalt szerkesztők meg tudják válaszolni a kérdést, mert könnyen lehet, hogy nem igényel adminisztrátort).

Több Wikimedia-projektre kiterjedő („crosswiki”) vandalizmus gyanúja esetén érdemes megnézni a Metán a Vandalism reports lapot, illetve ott is jelezni a problémát a Current cross-wiki vandalism szakaszban a {{luxotool|usernév}} sablon használatával.

Nem az adminisztrátorokra tartozik
Mi a teendő, ha nem felelnek az adminok?

Ha valami oknál fogva épp egyetlen admin sincs talpon a vidéken, érdemes benézni a Wikipédia-IRC-re, ahol egyrészt adminok is elő szoktak fordulni, másrészt tapasztalt szerkesztőkkel lehet értekezni élőben, és kiderülhet, hogy adminra nincs is épp szükség… (belépés). Ha épp senki se reagál, az !admin parancs begépelésével riasztani lehet az aktuálisan IRC-n lógó adminokat.

Mi a teendő a kifogásolt adminisztrátori intézkedésekkel?
Az ilyesmi kitárgyalására külön allap működik: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása. Amennyiben hosszabb megbeszélést igénylő észrevételek/problémák/javaslatok merülnek fel, ott érdemes megbeszélést kezdeményezni, illetve innen, az üzenőről oda átvinni az ilyesmivel kapcsolatos elnyúló vitákat, hogy a tematikus allapon könnyebben követhető, archiválható és utólag visszakereshető legyen. A tematikus allap megfelelő használata esetén önmagában is megmutatja, milyen típusú problémák merülnek fel az adminisztrátorok működésével kapcsolatban.
Az adminüzenő archívumai időrendben

Kompromitáló tartalom[szerkesztés]

Kedves Adminisztrátorok, A sajtóból értesültem arról, hogy a rólam szerkesztett Wikipédia-lapon valaki a becsületembe és jóhírembe gázoló kiegészítéseket toldott be úgy, hogy a módosításról nem kaptam értesítést. Megbíztam a lapban, nem néztem rendszeresen, hogy nincs-e rajta változás, fél éven keresztül kompromittált a jelenség. Ha nem jelent védelmet a saját magamról történő szerkesztés, akkor kár használni a lapot, kérem, szíveskedjenek válaszolni, hogy ennek a veszélynek folyamatosan ki vagyok-e téve? Köszönettel: Pajor András

Tisztelt Pajor András! A Wikipédia oldalai bárki által szabadon szerkeszthetőek, a forráshivatkozással megfelelően ellátott, ellenőrizhető állítások eltávolítása viszont nem megengedett. – Puskás Zoli vita 2016. július 18., 19:02 (CEST)

Pokémon Go[szerkesztés]

Nem adminisztrátori hatáskör. Nem adminhatáskör:Tartalmi kérdésekbe az adminisztrátorok nem szólhatnak bele, a szócikkeket pedig bárki szerkesztheti.

– Pagony foxhole 2016. július 20., 15:15 (CEST)

Kedves Adminisztrátorok!

Pár napja kezdőként vágtam bele az általam indított Pokémon Go oldalba. Örömmel kezdtem neki a szerkesztésnek, rendesen teleraktam anyaggal, sokat kutattam a téma után. Két napja mint friss szerkesztő azonban elment a kedvem, mert egy szerkesztőtárs gyakorlatilag megrohanta a felületet, átgázol mindenen (többen is szerkesztették a lapot, de nem ennyire agresszíven). Tudom, hogy a ez csapatmunka, de a bevezetőt már túl nagyra duzzasztotta, többször átírta, gyakorlatilag a csak azzal törődve.

Ma ahogy elkezdtem, azonnal jött: http://puu.sh/q85Yp/ff5921d760.png

Itt a meglehetősen nagy bevezető: http://puu.sh/q861F/e8d93eaf2e.png

Segítséget kérnék az ügyben, mert már többször ráírtam, de továbbra is szinte mániákusan, agresszíven szerkeszt, és ahogy kész lehetőleg ellenőrzést kér azonnal.

A témához nem ért, ezt a linket tette be először a hihetetlen népszerű Pokémon GO témában, ami röhejesen gyenge, 3 bekezdésből áll: http://bulvar.info/pokemon-go-a-szornyecskek-ujjaszuletese-2588

Segítségeteket megköszönve:

Martin – Martin King Martin vita 2016. július 20., 14:52 (CEST)

A szócikk nem magántulajdon, bárki szerkesztheti. Ha valami nem jó, azt vissza lehet vonni. Ha nézeteltérés van köztetek, azt meg lehet beszélni az illetővel a vitalapján. Épp csak ránéztem az utolsó javításaira, de nem találtam benne semmi kivetnivalót. Wikizoli vita 2016. július 20., 15:10 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Őszintén szólva én nem érzem túl hosszúnak a bevezetőt, de ezt a cikk vitalapján kéne megbeszélnétek a téma iránt érdeklődő többi szerkesztőt is bevonva. Adminisztrátori teendőt igénylő megnyilvánulást a magam részéről sem a cikkben, sem a vitalapjaitokon nem látok. – Puskás Zoli vita 2016. július 20., 15:17 (CEST)

Tudom, hogy nem magántulajdon, ez természetes, a többiekkel nagyon jól kijövünk, de ő gyakorlatilag más szavakkal átírta, amit szerkesztettem. Ha beleírok a bevezetőbe, rátromfol, mint egy gyerek (lásd itt: http://puu.sh/q85Yp/ff5921d760.png - dátumot érdemes nézni, egy percen belül ott van). Visszanéztem a múltját, az én panaszom a sokadik ilyen ügyben, és volt egy örökös eltiltása is.

Én nem hisztizek, de azért mindenki enged másnak egy természetes teret - ő viszont nem.

Egyszerűen mániákus - rengetegen mondják rá.

– Martin King Martin vita 2016. július 20., 15:51 (CEST)

Hát igen, a WP így működik, lehet, hogy holnap jön még ötven ember, aki átírja, átfogalmazza, majd másnap másik ötven, aki visszacsinálja, illetve átírja az ő saját szája íze szerint (közben szinte észrevétlenül a cikk egyre jobb lesz). Nem kell ezzel foglalkozni, nekem is vannak cikkeim (nem az enyémek, de én kezdtem el őket) amikre rá sem ismerek már. Sokakat számomra rendkívül antipatikus szerkesztőtársak szerkesztettek, erőszakosan, nyomulósan, de a cikkek javára. Ez a lényeg. A bevezető viszont szerintem nem hosszú. Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. július 20., 17:27 (CEST)

Ezt nézd már mekkora: http://puu.sh/q8gt9/64d6b10bde.png

Átnéztem több játék oldalt (hasonló témakör, lévén), de ez olyan bevezető, amit egy felhasználó nem olvas végig.

Szerintem nem magunknak szerkesztjük, hanem a felhasználóknak. Továbbá olyan témákat bont ki, amit nem a bevezetőben kellene részletezni.

– Martin King Martin vita 2016. július 20., 18:18 (CEST)

Igen, néztem. Van viszont, aki eleve csak a bevezetőket olvassa el és abból tájékozódik. Aki meg nem olvassa el, megy tovább. Ogodej Mal 0.png vitalap 2016. július 20., 21:29 (CEST)

Az lenne jó, ha a két – e témában összecsapó fél – néhány napra abbahagyná a cikk szerkesztgetését és egymás szemmel tartását. Ez nem árthat a szócikknek és a Wikipédiának. Ellenkező esetben megjósolható az elfajulás. OsvátA Palackposta 2016. július 20., 18:37 (CEST)

Nem fajul el, hiszen megyünk Pokémon Gózni :D– Dencey vita 2016. július 20., 19:15 (CEST)

Látod Dencey, ez most nagyon jó duma volt, hangosan felnevettem :), komolyan. Én így képzelem a wikit, lazán.

OsvátA-nak igaza van, én lazábbra veszem, de nem tudok két napra leállni (még a csapból is Pokémon GO folyik nálunk). – Martin King Martin vita 2016. július 20., 20:44 (CEST)

Ez az Martin King Martin! Éreztem, hogy csak álca a hisztérikus, tulajdonosi attitüd a részedről és, mint fiatal játékos csak a tapasztalatlanságod okozza azt, hogy azonnal gyakorlott Dencey-rugdosóként lépsz fel itt a wikipédián. Gratulálok ahhoz, hogy profi szerkesztőként, mint egy igazi főnix startoltál el a Pokémon Go cikkel.– Dencey vita 2016. július 21., 10:18 (CEST)

Kérés![szerkesztés]

Tisztelt adminisztrátorok!

Kérem szíveskedjetek megvizsgálni ezt a vitalapot, és ha szükségesnek tartjátok figyelmeztetni "Nl" szerkesztő társat, a következő kijelentésért: "Kívülről beleugatni..."

Előzmények:

 • Július 18.-án Devecseri Szilárd szócikkében -kitakarással- javítottam egy adatintegritási hibát, és az "Egyéb" kocsmafalon, Jelenleg, napjainkban alcímmel folyó vita ajánlása alapján javítottam a 'jelenleg" időhatározót. A javítást a vitalapon dokumentáltam.
 • Néhány perccel később, szerkesztőtársam megköszönte javításomat, de az említett időhatározót visszaállította.
 • Válaszul indokoltam az időhatározó cserét és invitáltam az említett oldalra, annak érdekében, hogy ott is ismertesse álláspontját.
 • Véleményét azonban csak a szócikk vitalapján fejtette ki.
 • Kissé személyeskedő viszontválaszára nem reagáltam és udvariasan lezártam a párbeszédet.
 • Ekkor írta az általam kifogásolt mondatot.

Köszönettel: – Kispados vita 2016. július 20., 23:48 (CEST)

Ui: Egyébként nem szemezgetem, hanem rendszeresen tájékozódom a wikipédia cikkeiből. Az említett és más játékos adataira is egy tévéközvetítés inspirálására lettem kíváncsi.

Szerkesztőket keresünk![szerkesztés]

Nem adminisztrátori hatáskör. Nem adminhatáskör:A Sportműhely vitalapján és az Egyéb Kocsmafalon (ahova kitetted), jó helyen van a felhívás. Valószínűleg jó lenne értesíteni a Labdarúgásműhelyt is. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. július 22., 10:03 (CEST)

Sziasztok Adminok! Még soha nem fordultam hozzátok segítségért, de most ez a pillanat is bekövetkezett. Segítsetek legyetek olyan szívesek, olyan helyre tenni ezt a felhívást amit sok szerkesztő láthat! Esetleg lehet olyat kérni, hogy mondjuk 1 hétig vagy 10 napig minden bejelentkezett szerkesztőnél egy ablakban megjelenjen a felhívás? Köszönöm előre is a segítséget!

Szerkesztőket keresünk az első osztályú labdarúgó bajnokság csapatainak szezonális szócikkeinek szerkesztésére! A 12 csapatból eddig (abc-sorrenben) a Debreceni VSC és az Újpest FC szócikkei készültek el ill. szerkesztődnek folyamatosan. Ezeknél meg is lehet nézni, hogy hogyan is néz ki egy csapat szezonális szócikke. Az fontos, hogy ne csak alkalom szerűen szerkessze, aki elvállalja, hanem az egész szezonban folyamatosan tartsa karban, aktualizálja a választott csapat szócikkét. Még csak 1 forduló ment le a bajnokságból, most még könnyű szerrel be lehetne csatlakozni a szerkesztői munkába.

Keressük tehát a:

Külön jelentkezni nem szükséges, csupán az egyik, már elkészült csapat szócikkének tartalmát kell átmásolni és javítani, aktualizálni a kiválasztott csapat szezonális szócikkére, amit a fenti listából lehet kiválasztani. A szerkesztői munkáért előre is köszönet! Üdv, –Cakesam Tux Paint pink cake.svg Hagyj üzenetet 2016. július 21., 12:25 (CEST)

Nem tartom jó ötletnek, hogy mindenkinél megjelenjen, így is káosz van az ilyen cikkekben, csak rosszabb lenne ha olyan kezd hozzá, aki még sose csinálta. Na meg más területen is elkélne a segítség, egy jó pár oldalas listát lehetne akkor a szerkesztőtársak elé tenni. Biztosan értékelnék. Ja és szerintem ez nem adminfeladat. Kemenymate vita 2016. július 21., 21:30 (CEST)

Kicsi cikk[szerkesztés]

Nem adminisztrátori hatáskör. Nem adminhatáskör:Tartalmi kérdés, nincs adminisztrátori teendő. – Puskás Zoli vita 2016. július 22., 22:12 (CEST)

Daniel Gillies. Teendő? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője ‎SJanos.92 (vitalap | szerkesztései)

Rendbetenni. OsvátA Palackposta 2016. július 21., 17:51 (CEST)

Szokásos hoaxoló anon[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva3 nap blokk. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. július 22., 11:02 (CEST)

31.46.245.191 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | blokkolás) blokkra jelentkezik tegnapi hoaxfeltöltés (Denyeva) és adathamisítás miatt. Hoaxbusters vita 2016. július 22., 10:38 (CEST)