Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt FoBe 1 nappal ezelőtt a(z) Kemény István témában
Ezen az üzenőfalon hagyhatsz üzenetet az adminisztrátoroknak. A felvetett problémák megoldását az adminisztrátorok a {{megoldva|~~~~}} sablonnal jelzik a szakasz elején. 

Azokat a szakaszokat, amelyekhez hét napig nem szól hozzá senki, az archiválóbot automatikusan áthelyezi az archívumba. Ha egy felvetésre makacsul nem akar válasz jönni, vagy a megoldás nem kielégítő, a {{függőben|~~~~}} sablon alkalmazásával a szakasz elején elejét veheted annak, hogy az automatikus archiválás eltüntesse a még aktuális szakaszt.

Hasznos tippek
 • Ha mondanivalódat nem csupán az adminisztrátorok tudomására akarod hozni, hanem a teljes szerkesztőségre tartozik, akkor a legjobb helye a nagy látogatottságú Kocsmafal (egyéb) oldalon van.
 • Mások üzeneteivel ne itt vitatkozz, legfeljebb jelezd egy a vitalapra mutató hivatkozással, hogy vita támadt az ügyben. Ezen a lapon ne változtass, ne törölj innen üzeneteket, az üzenőfal kezelése az adminisztrátorok feladata!
 • Ha egy cikkel kapcsolatban szeretnél intézkedést kérni, akkor használd a {{cikk}}(?)másolható minta: {{cikk|szócikk címe}} sablont, amennyiben egy szerkesztő tevékenységére hívnád fel a figyelmet, akkor a {{user}}másolható minta: {{user|azonosító}} vagy {{anon}}(?)másolható minta: {{anon|IP-cím}} használatával segítheted az adminisztrátorok munkáját.

Az adminisztrátorok adminjogot igénylő tevékenységének legfontosabb lépései utólag is nyomon követhetők a következő rendszernaplókban (illetve a MediaWiki-névtér lapjainak laptörténetében): Blokkolási napló | Lapvédelmi napló | Törlési napló.

Az adminisztrátorokra tartozik
 • anonvandalizmus nagyobb mennyiségben (ha a szép szó nem használt). Használd az anon sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl. {{anon|1.2.3.4}}(?).
 • egy szerkesztő által elkövetett ismétlődő vandalizmus vagy a közösségi szabályok súlyos megsértése. (Ami nem ismétlődő és nem súlyos, először próbáld a kérdéses szerkesztővel megbeszélni. A megbeszélési kísérletet lehetőleg hivatkozással együtt mellékeld.) Használd a {{szerkesztő}} sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl.: {{szerkesztő|ProblémásSzerk}}.
 • rendetlenkedő botok átmeneti, védekezésjellegű blokkolása
 • védett lap módosítása, lapok levédése, létrehozás elleni védelme vagy a védelem feloldása. Használd a {{cikk}}(?) sablont (de ne a szakaszcímben), pl. {{cikk|Zabhegyezés}}(?).
 • spammel kapcsolatos problémák, weboldalak felvétele a fehér- vagy a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve eltávolításuk onnan
 • a felhasználói felület szövegeinek módosítása (a MediaWiki-névtér lapjai ugyanis általában védettek)
 • minden olyan ügy, amit nem tudsz elbírálni egyedül, hogy kire tartozik, és nem szerepel az alábbi, ide nem tartozó ügyek listájában (ugyanakkor ezeket is érdemes a kocsmafalon szóvá tenni előbb, ahol tapasztalt szerkesztők meg tudják válaszolni a kérdést, mert könnyen lehet, hogy nem igényel adminisztrátort).

Több Wikimedia-projektre kiterjedő („crosswiki”) vandalizmus gyanúja esetén érdemes megnézni a Metán a Vandalism reports lapot, illetve ott is jelezni a problémát a Current cross-wiki vandalism szakaszban a {{luxotool|usernév}} sablon használatával.

Nem az adminisztrátorokra tartozik
Mi a teendő, ha nem felelnek az adminok?

Ha valami oknál fogva épp egyetlen admin sincs talpon a vidéken, érdemes benézni a Wikipédia-IRC-re, ahol egyrészt adminok is elő szoktak fordulni, másrészt tapasztalt szerkesztőkkel lehet értekezni élőben, és kiderülhet, hogy adminra nincs is épp szükség… (belépés). Ha épp senki se reagál, az !admin parancs begépelésével riasztani lehet az aktuálisan IRC-n lógó adminokat.

Mi a teendő a kifogásolt adminisztrátori intézkedésekkel?

Az ilyesmi kitárgyalására külön allap működik: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása. Amennyiben hosszabb megbeszélést igénylő észrevételek/problémák/javaslatok merülnek fel, ott érdemes megbeszélést kezdeményezni, illetve innen, az üzenőről oda átvinni az ilyesmivel kapcsolatos elnyúló vitákat, hogy a tematikus allapon könnyebben követhető, archiválható és utólag visszakereshető legyen. A tematikus allap megfelelő használata esetén önmagában is megmutatja, milyen típusú problémák merülnek fel az adminisztrátorok működésével kapcsolatban.

Az adminüzenő archívumai időrendben

Technikai okból közzétesszük az üzenőfal vitalapjának linkjét, amivel hozzáférhető annak archívuma: link, de kérjük, hogy a lapra már ne írj semmit, az ott található linkeket ne módosítsd.

Összefésülés[szerkesztés]

Függőben Függőben Bencemac A Holtak Szószólója 2023. november 28., 08:39 (CET)Válasz[válasz]

Megtennétek, hogy összefésülitek ezen két lap laptörténetét? Előre is köszi! Bencemac A Holtak Szószólója 2023. november 20., 15:05 (CET)Válasz[válasz]

‎Marci1996[szerkesztés]

Valaki elmagyarázná ‎Marci1996-nak, hogy nem veheti le folyton a neki nem tetsző sablonokat a cikkről? Úgy látom, nekem nem sikerült elég érthetően fogalmaznom. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. november 30., 18:20 (CET)Válasz[válasz]

Modulok törlése[szerkesztés]

Kérném szépen törölni az alábbi csokrot. Régóta nem szerkesztett, nem használt próbalapok, +1 friss.

 1. Modul:Homokozó/Pepo41/MCitlib
 2. Modul:Homokozó/Pepo41/MCitWeb
 3. Modul:Homokozó/Pzgulyas/Wikidata
 4. Modul:Homokozó/JulesWinnfield-hu/Util/Times
 5. Modul:Homokozó/JulesWinnfield-hu/Util/Times/tests
 6. Modul:Navbox/hu

Köszönettel, Bean49 vita 2023. december 1., 18:02 (CET)Válasz[válasz]

Ázsia-hónap[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBean49

December 3. van, ideje levenni az oldal tetejéről a novemberi Ázsia-hónap reklámot. VargaA vita 2023. december 3., 12:15 (CET)Válasz[válasz]

Leszedtem. – Bean49 vita 2023. december 3., 15:42 (CET)Válasz[válasz]

Kemény István[szerkesztés]

Nem adminisztrátori hatáskör. Nem adminhatáskör:A tartalmi hibák javítása alapvetően nem igényel adminisztárori eszközöket. – FoBe üzenet 2023. december 4., 16:15 (CET)Válasz[válasz]

Kemény István gyermeke Kemény Márton 176.63.39.153 (vita) 2023. december 4., 15:29 (CET)Válasz[válasz]

Kérjük, javítsák 176.63.39.153 (vita) 2023. december 4., 15:29 (CET)Válasz[válasz]
A lapot bárki bátran szerkesztheti, csak fontos, hogy ehhez tüntesse fel az állítások alapjául szolgáló forrásokat. FoBe üzenet 2023. december 4., 16:14 (CET)Válasz[válasz]