Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala 
Admin mop question.svg
Ezen az üzenőfalon hagyhatsz üzenetet az adminisztrátoroknak, ha olyan intézkedésnek látod szükségét, amihez adminisztrátori jogosultság kell. A felvetett problémák megoldását az adminisztrátorok a {{megoldva|~~~~}} sablonnal jelzik a szakasz elején. 

Ha egy felvetésre makacsul nem akar válasz jönni, vagy a megoldás nem kielégítő, a {{függőben|~~~~}} sablon alkalmazásával a szakasz elején elejét veheted annak, hogy az automatikus archiválás eltüntesse a süllyesztőben a még aktuális szakaszt. (Az archiválóbot minden 7 napnál „öregebb” szakaszt kérdezés nélkül archivál.)

Hasznos tippek
 • Ha az adminisztrátorokra tartozó más közlendőd van, nem adminbitet szükségessé tevő esemény bejelentéséről van szó, ne ide írd, hanem ennek az üzenőfalnak a vitaoldalára. Így ez a lap könnyen áttekinthető marad.
 • Ha mondanivalódat nem csupán az adminisztrátorok tudomására akarod hozni, hanem a teljes szerkesztőségre tartozik, akkor a legjobb helye a nagy látogatottságú Kocsmafal (egyéb) oldalon van.
 • Mások üzeneteivel ne itt vitatkozz, legfeljebb jelezd egy a vitalapra mutató hivatkozással, hogy vita támadt az ügyben. Ezen a lapon ne változtass, ne törölj innen üzeneteket, az üzenőfal kezelése az adminisztrátorok feladata! Az üzenőfalon kibontakozott hosszabb vitákat, amennyiben nem találunk jobb helyet nekik, és eltakarják a kilátást, általában az Offtopik allapra mozgatjuk.
Az adminisztrátorok adminjogot igénylő tevékenységének legfontosabb lépései utólag is nyomon követhetők a következő rendszernaplókban (illetve a MediaWiki-névtér lapjainak laptörténetében): Blokkolási napló | Lapvédelmi napló | Törlési napló.
Az adminisztrátorokra tartozik
 • anonvandalizmus nagyobb mennyiségben (ha a szép szó nem használt). Használd az anon sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl. {{anon|1.2.3.4}}(?).
 • egy szerkesztő által elkövetett ismétlődő vandalizmus vagy a közösségi szabályok súlyos megsértése. (Ami nem ismétlődő és nem súlyos, először próbáld a kérdéses szerkesztővel megbeszélni. A megbeszélési kísérletet lehetőleg hivatkozással együtt mellékeld.) Használd a {{szerkesztő}} sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl.: {{szerkesztő|ProblémásSzerk}}.
 • rendetlenkedő botok átmeneti, védekezésjellegű blokkolása
 • védett lap módosítása, lapok levédése, létrehozás elleni védelme vagy a védelem feloldása. Használd a {{cikk}}(?) sablont (de ne a szakaszcímben), pl. {{cikk|Zabhegyezés}}(?).
 • spammel kapcsolatos problémák, weboldalak felvétele a fehér- vagy a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve eltávolításuk onnan
 • a felhasználói felület szövegeinek módosítása (a MediaWiki-névtér lapjai ugyanis általában védettek)
 • minden olyan ügy, amit nem tudsz elbírálni egyedül, hogy kire tartozik, és nem szerepel az alábbi, ide nem tartozó ügyek listájában (ugyanakkor ezeket is érdemes a kocsmafalon szóvá tenni előbb, ahol tapasztalt szerkesztők meg tudják válaszolni a kérdést, mert könnyen lehet, hogy nem igényel adminisztrátort).

Több Wikimedia-projektre kiterjedő („crosswiki”) vandalizmus gyanúja esetén érdemes megnézni a Metán a Vandalism reports lapot, illetve ott is jelezni a problémát a Current cross-wiki vandalism szakaszban a {{luxotool|usernév}} sablon használatával.

Nem az adminisztrátorokra tartozik
Mi a teendő, ha nem felelnek az adminok?

Ha valami oknál fogva épp egyetlen admin sincs talpon a vidéken, érdemes benézni a Wikipédia-IRC-re, ahol egyrészt adminok is elő szoktak fordulni, másrészt tapasztalt szerkesztőkkel lehet értekezni élőben, és kiderülhet, hogy adminra nincs is épp szükség… (belépés). Ha épp senki se reagál, az !admin parancs begépelésével riasztani lehet az aktuálisan IRC-n lógó adminokat.

Mi a teendő a kifogásolt adminisztrátori intézkedésekkel?
Az ilyesmi kitárgyalására külön allap működik: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása. Amennyiben hosszabb megbeszélést igénylő észrevételek/problémák/javaslatok merülnek fel, ott érdemes megbeszélést kezdeményezni, illetve innen, az üzenőről oda átvinni az ilyesmivel kapcsolatos elnyúló vitákat, hogy a tematikus allapon könnyebben követhető, archiválható és utólag visszakereshető legyen. A tematikus allap megfelelő használata esetén önmagában is megmutatja, milyen típusú problémák merülnek fel az adminisztrátorok működésével kapcsolatban.
Az adminüzenő archívumai időrendben

Képtakarítás[szerkesztés]

Függőben FüggőbenXia Üzenő 2016. október 18., 16:42 (CEST)

Sziasztok! Szeretném kérni admin segítségét az alábbi kategóriákban felgyűlt, sok hónapja törlésre váró képek takarításához:

Elkezdem majd átnézni az összegzést nem tartalmazó képeket (amit lehet, természetesen megpróbálok megmenteni, pótolni az adatokat, ilyesmi), így az elkövetkezendő napokban a fenti kategóriákban még több kép lesz, szeretném ehhez kérni egy dedikált admn segítségét, hogy ne maradjanak bent megint hónapokig a törlendőek, hanem mondjuk egy hét múlva ki tudjuk pucolni őket. szívesen venném, ha itt jelentkezne egy kolléga, aki segít nekem ezt véghezvinni. Mintegy 4000 kép van már csak abban a kategóriában. :) Addig ha nem haragszotok, teszek rá egy függőbent, hogy ne tűnjön el a feladat. Köszönettel Xia Üzenő 2016. október 18., 16:42 (CEST)

Én szívesen nyomogatom a törlőgombot, ha ez segít, de biztos vagy abban, hogy a fenti három kategóriában lévő képek valóban mind törlendőek? – Malatinszky vita 2016. október 18., 16:50 (CEST)

Azért kerülnek oda... Amihez nem nyúlt a feltöltője hónapok óta, hogy kijavítsa vagy tisztázza a jogi helyzetet, azt nem kell tartogatni. Mi magunk követünk el jogsértést a jogsértő képek huzamos tárolásával. Xia Üzenő 2016. október 19., 10:34 (CEST)

A 4000 inkább 400. Szerintem. :) -Némo (Morgóhely) 2016. október 18., 16:51 (CEST)

Kategória:Összegzést nem tartalmazó fájlok‎ kategóriáról van szó. (4 886 F) @Nemokap: Xia Üzenő 2016. október 19., 10:34 (CEST)
Ok, én a fenti kategóriákat néztem meg. -Némo (Morgóhely) 2016. október 19., 10:49 (CEST)

Gondolom, a törlés előtt vagy után a rájuk mutató hivatkozásokat is el akarjuk távolítani a cikkekből, és nem piros linkek seregét hátrahagyni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 19., 10:45 (CEST)

Általában így történik, igen. :) Xia Üzenő 2016. október 20., 15:02 (CEST)
Ettől olyan babramunka ez a képtörölgetés. Malatinszky vita 2016. október 20., 15:08 (CEST)
Ahhonnan tudom, magam is kiszedem felsablonozáskor. Xia Üzenő 2016. október 20., 15:20 (CEST)

Műszaki rész[szerkesztés]

Mindkét adminválasztásomkor leszögeztem, hogy nem foglalkozom a képecskék licenceivel, és ehhez továbbra is tartom magam. Szerintem ennél a mennyiségnél ez automatizálandó feladat, de csak akkor tudok bármit kezdeni vele, ha az érdemi részben elég támogatást kapok, hogy pontosan mit, hogyan, miért kell törölni. Úgyhogy inkább segítsetek, hogy jól látom-e a feladatot. Ha végül nem én állok neki megoldani, akkor is ezeket kell tisztázni. A kategória alapján történő törlést célszerűtlennek tartom, mert nem nyújt elég ellenőrzési lehetőséget. Közvetlenül a kategorizáló sablon alapján oldható meg a feladat.

Mit kell törölni?

Úgy látom, ilyen sablonokat kell keresni:

{{problémás kép|nincs forrás=igen|idő=2016. október 19., 10:45 (CEST)}}
{{problémás kép|nincs engedély=igen|idő=2016. július 24., 14:59 (CEST)}}
{{problémás kép|vitatott licenc=igen|idő=2016. október 18., 16:28 (CEST)}}

És ezek közül kell a legalább ötnaposakat kiválasztani.

 • Ellenőrizve, hogy képnévtérbeli, helyi lapról van szó.
 • Napra vagy percre?
 • Van több lehetséges paraméter is?
 • Előfordulhat több is egyszerre? Van ilyenkor prioritás, hogy elsődlegesen melyikért töröljük?
 • Amelyiken ilyen sablon van, azt az öt nap lejárta után automatikusan töröljük minden további cicó nélkül?
 • Láttam még jelenleg üres „tömeges” alkategóriákat, ezekbe mi teszi a képet? (Lehet, hogy az első körből ki fognak maradni.)
Hogy kell törölni?
 • A megadott kép beillesztéseit (esetleg a sablonnak megfelelően differenciált szerkesztői összefoglalóval) el kell távolítani
  • a közvetlen hivatkozásokból
  • az infoboxokból (egységes paraméternév létezik?)
  • a galériákból (ami lehet tag vagy sablon is, hogy egyszerűbb legyen az élet) → bonyodalom: mi van, ha üres marad a galéria?
  • a Széles képpel megadott hivatkozásokból
  • és még? Egyáltalán van róla áttekintésünk, hányféle módon lehet képet beilleszteni?
 • A megadott képre mutató (pl. átnevezés után visszamaradt) átirányításokat is meg kell keresni, és ugyanezt végigcsinálni velük.
 • Mindezt névtértől függetlenül (a korábbi közmegegyezés szerint akár szerkesztői aláírásokból is),
 • de odafigyelve, hogy a nowikibe vagy kommentbe tett előfordulásokat ne.
 • Végül a sablonnak megfelelően differenciált szerkesztői összefoglalóval törölni kell a képet, de ez már a legegyszerűbb része a dolognak...

Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 22., 13:52 (CEST)

Honnan tudjuk, hogy ki, mikor, miért tette rá a sablont? Előfordulhat, hogy valaki trollkodásból vagy tévedésből rárak egy képre egy sablont, netán szándékosan visszadátumozva, és észre se vesszük? Mert ha ezt nem tudjuk kezelni, akkor lőttek az automatizálásnak. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 22., 14:05 (CEST)

Nem feltétlen kell a törlést magát automatizálni. Én nem vagyok automata, ergó limitált számú képet tudok felsablonozni naponta, tudtommal meg más nem foglalkozik most az elfekvőben lévő képekkel, csa a friss feltöltésűeket szokták ellenőrizni a járőrök... Ha esetleg annyit meg lehet tenni, hogy kigyűjteni egy listába az egy hétnél régebbi törlésre jogosító sablonokat tartalmazó képlapokat, akkor már beljebb vagyunk, akkor az adminnak nem kell minden egyes képet megnyitnia, hogy mikor került rá a sablon és törölheti-e. A "nincs engedély" típusú sablont külön kell kezelni, mert engedély beszerzésére 30 nap van. Azok 30 nap után törlendőek. Szerintem már ennyi is óriási segítség lenne, az admin pedig mindenkép nézze meg, mit töröl. Nem trollok miatt, hanem mert lehetnek problémás esetek (képvitalapon pl.), meg én is emberből vagyok, tévedhetek is. Arra nem kell számolni, hogy két nap alatt végzek mind a 4000 kép átnézésével :) lehet szépen lassan törölgetni közben a már felsablonozottakat. Xia Üzenő 2016. október 24., 11:26 (CEST)

Ezt a részét össze lehet kötni a szubcsonkbot esedékes felújításával, ami a BÜ-n a cikkjelöltek kapcsán látható, mert ugyanaz a mechanizmus. Lista helyett azt tudnám elképzelni, hogy ugyanúgy sablonokba gyűjtse a bármikor törölhetőeket, mint a szubcsonkokat. Amit nem kell megoldani, azzal nem foglalkozom, csak én úgy gondolkodom, hogy az ismétlődő mechanikus munkákat jobb automatizálni, ha lehet. Viszont itt tényleg elég sok a buktató. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 24., 12:01 (CEST)

Igen, a képeknél nem ennyire egyszerű. Ezért lenne jó akár listába, vagy nem tudom, megoldható-e úgy, hogy külön kategóriába akár (Már törölhető képek, vagy valami hasinló címmel, vagy átvezethei őket a bot az Azonnal törlendő fájlok kategóriájába is, akkor nem kell külön kategóriát létrehozni). Xia Üzenő 2016. október 24., 12:24 (CEST)

A kategória nem kér enni. Fogalmilag ezek külön esetek, az AT alkategóriája jöhet szóba a szubcsonkok mintájára. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 24., 13:21 (CEST)

@Teemeah: Ha nem ~~~~~ formában írod a dátumot, hanem 2017-01-18 11:17-ként (az előbbit sajnos nem lehet sablonnal feldolgozni), akkor a megfelelő időben (persze a gyorsítótár miatt valamekkora késéssel) magától azonnalizza a képet a {{problémás kép}}(?). Ehhez nem kell bot se – pont az adminok segítésére (illetve az elmaradozó törlések elősegítésére) építettem be fél éve, csak – úgy tűnik – nem nagyon van azóta se használatban. – Tacsipacsi vita 2016. október 24., 23:50 (CEST)

Köszönet érte, de szerintem nem olyan jó ötlet a dátumformátum megváltoztatása az általánosan használthoz képest, ami meg máshol okozhat gondot. Plusz több munka elhelyezni. Inkább azon kéne gondolkodni, hogyan lehet mégis feldolgozni az alapértelmezett dátumformátumot (pl. Lua-modullal?); illetve botos megoldásnak előbb-utóbb lennie kell a cikkjelöltek miatt is. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 25., 00:03 (CEST)

@Tacsipacsi: én nem szoktam kézzel írogatni semmilyen formában. A lap teteji járőrscriptet használom, az teszi az időbélyeget. Xia Üzenő 2016. október 25., 14:23 (CEST)

@Bináris: Elkészítettem a Lua-feldolgozást a Nyelvtani modul részeként, elvileg jó, azonban mielőtt berakom, szeretnélek lelkileg felkészíteni titeket: várhatóan legalább száz kép fog megjelenni a Azonnali törlésre váró képek kategóriában az elmúlt évek terméséből. – Tacsipacsi vita 2016. október 26., 00:38 (CEST)

Köszi, kincset érsz! Nagy trauma senkit nem fog érni, erről a mennyiségről beszéltünk mostanáig, meg még többről is. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 26., 00:48 (CEST)

Beraktam. Még nem ocsúdott fel a rendszer, azt állítja, hogy csak öt azonnal törlendő kép van, pl. az se szerepel még ott, amit konkrétan megnéztem (amin teszteltem). – Tacsipacsi vita 2016. október 26., 22:23 (CEST)

@Malatinszky: elértük a 3000-es küszöböt, most már lehet takarítgatni a fent említett kategóriákat :) Jöhet a következő ezres adag :)) Xia Üzenő 2016. november 21., 14:26 (CET)

Külső linkek megadás - Erzsébet királyné - bécsi és gödöllői "Erzsébettel kapcsolatos múzeumok" által támogatott (magyar-angol nyelvű) oldal[szerkesztés]

Kedves Adminisztrátor!

Szeretném hozzáadni az Erzsébet Magazinom linkjét Erzsébet királynéhoz - illetve, próbáltam a közeli családtagjaihoz is hozzáadni, de kiírta, hogy vigyázzak, nehogy letiltson a wikipedia, ne haragudjatok, nem elsőbséghez akartam jutni. A rovatomat a bécsi Schloß Schönbrunn Kultur- und BetriebsgesmbH (Hofburg, Schönbrunn, Sisi Múzeum etc.) és bécsi Mútormúzeum, valamint a Gödöllői Királyi Kastély támogatja több száz képpel és információval elismerve azt, hogy ez egy hiteles és egyedülálló Erzsébet-királynéval és a családjával foglalkozó rovat - magyar és angol nyelven. Különleges, egyedülálló módon közelítem meg a királyné életét, nagyon sok munkát fektettem bele. Szeretném, ha a célközönség olvasná, és ez a célja az engem információval és képekkel támogató szervezeteknek is. Egyedülálló, hiteles alrovat, kérlek, ne tiltsátok le (elnézést kérek, ha valamilyen szabályt megszegtem:)))))

Itt tudjátok megtekinteni (heti 2-4 cikkel bővül angol ill. magyar nyelven is, szeptemberben indult a magyar nyelvű, október közepén az angol nyelvű):

Névtér:lap címe (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) Erzsébet királyné: http://tumag.hu/Erzs%C3%A9bet-kir%C3%A1lyn%C3%A9%E2%80%93Sisi

Empress Elisabeth: http://tumag.hu/empress-elisabeth-%E2%80%93-sisi

Pont azért indítottam - bécsi történésszel, Erzsébet kutatóval egyetértésben - az alrovatomat, mert nagyon kevés igazán hiteles, és elismert cikk jelenik meg a királynéról. Folyamatban van (8 hónapon belül) pont emiatt egy 5 nyelvű Erzsébet császárné honlapom/magazinom is. Ezt teljesen hobbiszinten csinálom (író vagyok, egyébként - fordító és tanár is).

Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!


Üdvözlettel:

Káli-Rozmis Barbara

Káli-Rozmis Barbara

Melissa Leo - szubcsonk[szerkesztés]

Függőben Függőbenegyelőre egy napra blokkoltam, a visszatérése után majd figyeljük a szerkesztéseit --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2016. december 31., 16:22 (CET)

Szaboadam19990717 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)

A fenti szerkesztő a vitalapjára írt több üzenet ellenére folyamatosan törli a szubcsonk sablont az általa létrehozott Melissa Leo szócikkból. Semmire sem reagál, nem kommunikál. Csurla vita 2016. december 24., 06:23 (CET)

A szerkesztési háború miatt három napra félvédetté tettem, amúgy sem hiszem, hogy most lesz bárki, aki nekiáll elmagyarázni neki a 3VSZ-t meg az egyéb szabályokat. – Puskás Zoli vita 2016. december 24., 10:56 (CET)

Hát igen. Kár, hogy nem kommunikál. Köszi. - Csurla vita 2016. december 24., 11:42 (CET)

Már nem szubcsonk. OsvátA Palackposta 2016. december 24., 12:02 (CET)

A fenti szerkesztő sajnos továbbra is problémásan tevékenykedik

 • a figyelmeztetések ellenére sorozatban küldi fel a jogsértő képeket
 • a vitalapjára írt többszöri segítségre, majd figyelmeztetésre semmilyen formában nem reagál
 • a szerkesztéseihez sohasem ad meg forrást

A tevékenysége járőri eszközökkel már kezelhetetlen. - Csurla vita 2016. december 30., 14:55 (CET)

Hányszor vette már ki a nincsforrás sablont? Csujaposta 2016. december 30., 16:09 (CET)

Fájl:Dda2b31d823f7ed0b67ae5e28748306e.jpg - Ismét jogsértő képet töltött fel. Egy hete folyamatosan problémát okoz. Fent leírtam a nagyobb problémákat, de ahogy tőle sem kaptam semmilyen reakciót, úgy itt sem válaszolt senki, amit nagy furcsállok. - Csurla vita 2016. december 31., 16:10 (CET)

Fájl:Anger zsolt1.jpg és ez is. Továbbá most már hamis licence-t is ad hozzá. - Csurla vita 2016. december 31., 16:12 (CET)

Spanyolajkú jogsértő és zoknibábozó[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– PallertiLapin.svgRabbit Hole 2017. január 8., 08:35 (CET)

Gyaníthatóan ugyanaz a személy, töltögeti a jogvédett videókat és zenéket fel. Nem kizárt, hogy a forrásjelöletlen és hamis lcencű animeképeket töltögető Beto Rigoberto (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) is ő. Hirtelen gyanús, hogy egymás után regelnek spanyol nevekkel. Xia Üzenő 2017. január 6., 11:58 (CET)

Nem oszt, nem szoroz, de a kérdéses nyelv portugál, nem spanyol. – Malatinszky vita 2017. január 6., 16:58 (CET)

Jó lenne blokkolni, mert folytatódnak a jogsértő feltöltések. És törölni is kellene a fájlokat. Komplett zeneszámok meg outube videók vannak feltolva... Xia Üzenő 2017. január 6., 16:46 (CET)

A legtöbbet töröltem, de folyton adatbázishibába ütközöm, amikor a Fájl:Batalha dos Deuses Naruto e Hinata vs Sasuke e Sakura.webm és a Fájl:Steven Universo VS Clarêncio Otimista Duelo de Titãs.webm fájlokat próbálom törölni. Más adminnak talán több szerencséje lesz... – Malatinszky vita 2017. január 6., 17:15 (CET)

Nekem sem sikerült. – Puskás Zoli vita 2017. január 6., 18:59 (CET)

Töröltem mindkettőt, úgyhogy az ezek után járó adminprémium az enyém! ;-) – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. január 6., 19:52 (CET)

Mivel már január van, újra meg kéne adnod a számlaszámodat, ja és be kellene küldened az adóbevallásodat is a tavalyi adminprémiumodról, hátha kapsz adó visszatérítést. Vigyor Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. január 6., 19:54 (CET)
Az adó-visszatérítést nem külön szóba kell írni. Így esélye sem lesz. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2017. január 6., 20:00 (CET)
Most ezt muszáj volt? Ez lett volna a csel, hogy ne jöjjön össze... Most aztán lehet neki perkálni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. január 6., 20:04 (CET)

Gyanítom, hogy visszatért. Ha nem is ő az, azért kaphatna egy kis szabit. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. január 8., 01:14 (CET)

Juhé, most már önreklámozza magát. :P – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. január 8., 01:51 (CET)
Kérem az adminokat, hogy egy óriási méretű blokkot adjanak neki. Köszönöm. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. január 8., 02:33 (CET)
Addig is megkapta a legnagyobb Szedlacsknét, remélem szép álma lesz. :D – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. január 8., 02:37 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés: Magyarázat a megoldva sablonhoz: az a háttértörténete ennek a dolognak, hogy Angolában extrém drága az internet, különösen mobilinternet, viszont a Wikimedia és a Facebook lehetővé tette, hogy a tartalmaik ingyen elérhetővé váljanak. A Wikimedia a Wikipedia Zero program keretében még 2014-ben megegyezett az egyik legnagyobb szolgáltatóval az Unitellel, hogy a tartalmak ingyenes elérhetőek legyenek. A netes kalózok, wareztartalom-terjesztők ezt próbálják kihasználni és Facebook zárt csoportokon, illetve a commonson és egyéb Wikimedia-projekt felületeken próbálkoznak a terjesztéssel. A commonsról és a nagyobb (enwiki, ptwiki) már kiszorultak. Viszonylag könnyen el lehet őket csípni, mert kénytelenek az Unitel hálózatát használni (lévén ez ingyenes) és eléggé jól körülhatárolható tartományból szpemmelenek. Az érintett tartományokat egy hónapra blokkoltam, az érintett szerkesztőket végtelenre blokkoltam és az összes feltöltésüket töröltem. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2017. január 8., 09:44 (CET)

...kiegészítés, tényleg horror, 10 Mbps ADSL kábelnet havi 50e és 120e Ft között mozog, az átlagdíj 75e Ft. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2017. január 8., 11:33 (CET)
Lehet, hogy rövidesen megjelennek a webmenekültek? – Burumbátor Súgd ide! 2017. január 8., 11:46 (CET)
Persze. Ők lesznek az e-migránsok. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. január 8., 11:49 (CET)

Te jó isten, mennyi nicknév :o Köszönöm az intézkedést. Xia Üzenő 2017. január 12., 15:04 (CET)

Vandál blokk alatt folytatja[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Pagony foxhole 2017. január 11., 11:19 (CET)

Kettő örökblokkot kapott blokk kijátszásáért. – Pagony foxhole 2017. január 11., 11:19 (CET)

NagyM999 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) A szokásos vandál, a jelenleg is blokk alatt álló Nagy Márk Csaba (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)/MarkNagy01 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) sokadik reinkarnációja (ezek közül legalább az egyiket lehetne még végtelenre blokkolni, mert mind a kettő egy hónaposon van). Egyúttal kérném levédeni (törlés után) létrehozás ellen (csak admin-szintre) a TrumpLi (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) címszót, nem valószínű hogy ilyen címmel valaha értelmes cikkünk lehet, legalább eggyel kevesebb opció ennek az elvetemültnek. Előre is köszönöm! – XXLVenom999 vita 2017. január 11., 10:48 (CET)

Köszönöm!! – XXLVenom999 vita 2017. január 11., 11:24 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés az ilyen esetekben, amikor különböző neveken tér vissza egy vandál, de van egy kedvenc címszava, amit állandóan létrehoz, megfontolandó azt a lapot nem levédeni, hanem több járőrnek/adminisztrátornak felvenni figy.listára, és akkor nagyon hamar észrevennénk a blokksértést. Ha levédjük, a következő alkalommal nem tudja létrehozni, ezért más címmel fog próbálkozni, amit senki nem figyel.– Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. január 11., 13:04 (CET)

Átirányítás megfordítása[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Malatinszky vita 2017. január 12., 17:17 (CET)

Szeretném, ha valaki felcserélné a Kovács Kiss Gyöngy és a Kiss Mária Gyöngy szócikkek átirányítását. Köszönöm. Wikizoli vita 2017. január 12., 16:42 (CET)

@Wikizoli: Így képzelted? Nem kell hozzá admin.;-) – Pegy22 vita 2017. január 12., 17:06 (CET)

@Pegy22: Szerintem kellett, de ezen ne vesszünk össze. @Wikizoli: kérésednek megfelelően felcseréltem a két szócikk átirányítását. – Malatinszky vita 2017. január 12., 17:17 (CET)

@Malatinszky: Nem fordult meg! Ugyanúgy zöld maradt Kovács Kiss Gyöngy, pedig az kellene legyen a kék. Talán nem voltam elég világos: Kovács Kiss Gyöngy legyen a szócikk neve, és erre legyen átirányítás a másikról. Wikizoli vita 2017. január 12., 17:30 (CET)
Értem. Köszönöm, hogy végül világosan megfogalmaztad a kérésedet. Ismét átneveztem a cikkeket. Remélem, így jó lesz. – Malatinszky vita 2017. január 12., 17:54 (CET)

@Malatinszky: Én megfordítottam, te meg visszafordítottad. Azt hiszem az enyém a kért (jó) változat. – Pegy22 vita 2017. január 12., 17:38 (CET)

Most jó. Köszönöm. (Két bába közt elvész a gyerek -- de köszönöm mindkettőtök igyekezetét a segítségre.) Wikizoli vita 2017. január 12., 18:02 (CET)

Los Angeles Chargers[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– PallertiLapin.svgRabbit Hole 2017. január 16., 14:01 (CET)

Kérném szépen a San Diego Chargers (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) és a Los Angeles Chargers (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) átirányítás megfordítását, a csapat ugyanis visszköltözött Los Angelesbe. Köszi: vampeare vita 2017. január 12., 19:24 (CET)

MEGSZUNIK[szerkesztés]

Most épp február 28-án szűnik meg a C8. 79.116.56.2 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | blokkolás) Csujaposta 2017. január 13., 18:20 (CET)

Persze hogy akkor szűnik meg! Hiszen december 31. már elmúlt! Március közepén meg majd május 1-jén fog megszűnni. – XXLVenom999 vita 2017. január 13., 18:23 (CET)
Nagyon nem szeretheti nézni, már nagyon várja a csődöt... Csujaposta 2017. január 13., 18:25 (CET)
Akkor nem tudom, minek nézi. Tán kényszeríti rá valaki? Vigyor – XXLVenom999 vita 2017. január 13., 19:42 (CET)

Mi az a C8 és mi köze van az adminisztrátorokhoz? – Malatinszky vita 2017. január 13., 18:48 (CET)

@Malatinszky: Nézd meg Panybotond (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) szerkesztéseit, abból kiderül. Csujaposta 2017. január 13., 18:58 (CET)

Levédtem egy napra, aztán majd meglátjuk. – Pagony foxhole 2017. január 13., 19:01 (CET)

Lássuk... Csujaposta 2017. január 13., 19:02 (CET)

„.A C8.TV.HU CSAG 3 EVIG BIRTA. CSUDA” Csujaposta 2017. január 15., 13:29 (CET)

Megint le lehetne védeni (ezt is) C8 (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd). Csujaposta 2017. január 15., 13:34 (CET)

Most csak 2 hét félvédelmet kapott, hátha tényleg megszűnik március 1-jén. :) – Pagony foxhole 2017. január 15., 13:40 (CET)

Egy anon hozzáadott két káros szócikket[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Pagony foxhole 2017. január 14., 10:41 (CET)

Törölve. Ha azonnalira jelölsz valamit, nem kell ideírni. – Pagony foxhole 2017. január 14., 10:41 (CET)

81.183.187.35 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)

Két vandál szócikket adott hozzá. Mindkettőt azonnali törlésre jelöltem. Két szerkesztése van, mindkettő súlyos vandalizmus. Hosszabb szünetet érdemel. K–Ben04 vita 2017. január 14., 09:08 (CET)

176.63.18.242 újabb blokkot érdemel[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva– Pagony foxhole 2017. január 14., 18:01 (CET)

176.63.18.242 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)

Folytatja, amit csinált, hosszabb pihenőt érdemel. K–Ben04 vita 2017. január 14., 17:51 (CET)

Nem. Most már formázza a cikkeit, illetve mások is formázzák őket. Döntse el a közösség, hogy kellenek-e ezek vagy sem. Egyelőre nincs indok a további blokkolásra. – Pagony foxhole 2017. január 14., 18:01 (CET)

85.90.163.216-ot blokkolni kellene[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaCsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2017. január 15., 19:41 (CET)

85.90.163.216 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika)

Több figyelmeztetés után is folytatja a vandálkodást. – Jávori István Itt a vita 2017. január 15., 19:36 (CET)

Gízai nagy piramis[szerkesztés]

Gízai nagy piramis (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Védelmet kérnék a lapra (csak adminszerkesztésest) néhány órára, esetleg egy napra a jelenlegi állapotában, amíg Misibacsival nem tisztázom, hogy mi ütött belé. A laptörténet látszatával ellentétben a visszaállítgatást nem én kezdtem, csak az első visszaállítás elbújik más szerkesztések mellett. – LADis LA ék.jpgpankuš 2017. január 15., 22:21 (CET)

Az irányelv szerint: Ha megsérted a három visszaállítás szabályát, akkor a 24 órán belüli negyedik visszaállításodat követően egy adminisztrátor 24 óráig terjedő időszakra blokkolhat. Azokban az esetekben, amikor több részt vevő fél is megsérti a szabályt, az adminisztrátoroknak mindkét oldalt azonos elbánásban kell részesíteniük. Mind a ketten négynél tartotok. Az azonos elbánás, most azt jelenti, hogy arra kérlek mindkettőtöket, hogy holnap este 22:20-ig ne szerkesszetek semmit, ellenkező esetben szigorúbb szankciók várnak rátok. Úgy gondolom, két ilyen régi szerkesztőhöz méltatlan ez a csiki-csuki. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2017. január 15., 22:30 (CET)

Mint a vitalapok mutatják, én a legelső visszaállítás után már megpróbáltam kommunikálni, amire kioktató válasz és újabb visszaállítás érkezett. Ezek után természetesen nem mérlegelem a visszaállítás szabályait. De egyébként én nem tartok a negyedik visszaállításnál, ugyanis a kettővel ezelőtti szerkesztés nem visszaállítás volt, hanem az igényelt forrás megadása. Amit Misibacsi izomból visszaállított. – LADis LA ék.jpgpankuš 2017. január 15., 22:46 (CET)

Valóban én kezdtem a visszaállítást. Rögtön előre bocsátom, hogy elnézést kérek LA-tól meg mindenkitől. De valóban olyan szövegrészt tett be egy kiemelt cikkbe, hogy a visszaállítás volt a leggyorsabb megoldás arra, hogy a cikk színvonala ne romoljon le egy erősen nem semleges megfogalmazású, forrás nélküli beírástól. Forrást kértem hozzá, erre LA saját állítása szerint: "betettem egy nyomorult ostoba konteós oldalt, pedig nem akartam reklámozni ilyen fost" (szerk.öf. - a "fos" szót elírta). Nekem is az a véleményem, hogy ne legyen ilyen jellegű megfogalmazású szövegrész a cikkben, esetleg nem elfogadható forrással "alátámasztva" (ezt nem néztem meg). Majd át fogom írni az általam kifogásolt részt, semlegesebb megfogalmazással. Remélem LA nem fogja azt visszavonni. Részemről így nyugvópontra jut a dolog, mivel nálam most csak ez az utolsó beírás verte ki a biztosítékot. Tehát szerk. háborúról nincs szó, nem tudom ki találta ki. misibacsi*üzenet 2017. január 16., 16:57 (CET)

Szerkesztési háború a Gízai nagy piramis kiemelt szócikkben[szerkesztés]

Gízai nagy piramis (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

Szerkesztési háború a Gízai nagy piramis kiemelt szócikkben. 4-5 oda-visszaállításbál tart két szerkesztőtársunk. Külső segítségre szorulnak. - Csurla vita 2017. január 15., 22:23 (CET)

Semmi ilyesmiről nincs szó, szerintem meg tudjuk oldani önállóan. Majd szólok, ha segítség kell hozzá. misibacsi*üzenet 2017. január 16., 16:58 (CET)

Ambrus59[szerkesztés]

Függőben Függőben– PallertiLapin.svgRabbit Hole 2017. január 16., 15:58 (CET)

Ambrus59 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) Igazából nem tudom hova kéne írnom, de a címben feltüntettet szerkesztőre szeretném felhívni a figyelmeteket. Elég régóta szerkeszt, alapvetően hasznosnak is tűnik, de a vitalapja tanúsága szerint már 2012-ben is figyelmeztették, hogy ne másoljon be szó szerint máshonnan egész fejezeteket. Hasra ütés szerűen kiválasztottam pár új szócikkét, és ezekben is 70-90% közötti másolásokat mutat a copyvio. Ki tudja mennyi lehet. Ez így elég aggasztó. Kemenymate vita 2017. január 15., 22:36 (CET)

Teljesen jogos. Átírom. Türelmet kérek. köszönettel: – Ambrus59 vita 2017. január 15., 23:40 (CET)

@Ambrus59: megtennéd, hogy feltárod azt, hogy mit, hova, és legfőképpen honnan, milyen mennyiségben másoltál? Nagyon komoly mennyiségű, mélységű cikket vittél fel, fontos lenne tudnunk, hogy mi is a teendőnk ezekkel a cikkekkel. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2017. január 17., 12:54 (CET)

@Kemenymate: Egyrészről köszönet az éberségért és a jelzésért. Másrészről kérhetnénk, hogy egy-két példával megmutasd, hogy Ambrus mely cikkének, mely részét honnan emelte át? --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2017. január 17., 12:57 (CET)

Próbáltam a hosszabb cikkekbe belenézni:

Kemenymate vita 2017. január 17., 13:29 (CET)

Vandalizmus[szerkesztés]

176.63.18.242 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | blokkolás)

Ismét folytatja az értelmetlen, illetve trágár cikkek létrehozását. Nem ártana újabb tiltás. Iulius Aegidius Csak szépeket! 2017. január 16., 15:29 (CET)

Blokkoltam 3 napra. – Pagony foxhole 2017. január 16., 15:56 (CET)

Átnevezés (Magyar Mérnök és Építész Egylet Közlönye)[szerkesztés]

Nem adminisztrátori hatáskör. Nem adminhatáskör:– PallertiLapin.svgRabbit Hole 2017. január 17., 19:14 (CET)

Magyar Mérnök és Építész Egylet Közlönye (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)

A Magyar Mérnök és Építész Egylet Közlönye helyesen - mint a bevezetőjében korrektül is áll - így lenne: "Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye". (Mellesleg az Egylet önálló cimlapja is ekképpen neveződik.) Az esetleges átnevezésről döntsön Adminisztrátor! Kösz. – Brepaga vita 2017. január 17., 15:55 (CET)

A magam részéről óvnék, címleírásokat illenék megtartani az eredeti helyesírással (pl. Magyar Museum), a szövegben lehet jelezni, hogy helyesen vagy ma hogy írnánk. Talán még sablon is van rá. Pasztilla 2017. január 17., 18:58 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés talán ez lehet az: {{rosszcím}}(?) – PallertiLapin.svgRabbit Hole 2017. január 17., 19:14 (CET)

Átirányítás felülírása[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldvaredir maradjon, táblázatokban is szerepel --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2017. január 18., 00:40 (CET)

Sziasztok! A 17M busz (Békéscsaba) jelenleg a 17-es busz (Békéscsaba) cikkre irányít át, de született önálló cikk is a járatról 17M-busz (Békéscsaba) címen. A WP:NÉV#Autóbusz-, trolibusz- és villamosvonalak alapján a 17M-busz (Békéscsaba)17M busz (Békéscsaba) átnevezést kéne elvégezni a céllap felszabadításával. A hivatkozás valószínűleg csak egy navboxban javítandó, utána szerintem törölhető az átirányítás. – Tacsipacsi vita 2017. január 18., 00:13 (CET)

Névtérközi átirányítás, reklámozó szerkesztői név[szerkesztés]

Mosoly Patikák (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) szerkesztői lapjából átirányítást csinált egy szócikkre (már rég jeleztem, hogy ezt technikailag sem kellene megengedni), valamint neve reklámcélokat szolgál. – Vépi vita 2017. január 18., 11:17 (CET)