Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Botjelentkezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Botjelentkezés 
Bote Boas Vindas2.png
Ezen az üzenőfalon a botjogok kérelmezésével kapcsolatban hagyhatsz üzenetet a bürokratáknak.
 • Ha új botot indítasz, ellenőrizd, hogy helyesen működik-e!
 • Ha még nem tetted, olvasd el a botok lapot!
 • Ha a botot ritkán használod és kevés szócikket módosít, nincs szükség regisztrációra, csak a szerkesztőlapjára helyezd el a {{nem regisztrált bot}}(?) sablont!
 • Ha a botod sok szócikket módosít, többször is használni szeretnéd vagy gyakran (percenként többször) végez mentéseket, továbbá futását a fentiek alapján ellenőrizted, a bejegyzési kérelmet helyezd el a „bejegyzésre váró robotok” szakaszban, és a bot lapjának elejére pedig a {{robot tesztüzemben}}(?) sablont. Ezután egy ideig tesztüzemben fusson összesen 50-100 szerkesztéssel, és minden szerkesztését igyekezz ellenőrizni.
 • Lehetőleg minden jelentkezést (a botgazdán kívül) legalább 2-3 szerkesztő erősítsen meg jelezve, hogy szerintük is hasznos a bot, ellenőrizték a működését és szükséges neki a botjog. Ezzel megkönnyíted a bürokraták döntését.
 • A Meta-wiki botokra vonatkozó irányelve értelmében az interwikilinkek karbantartására és kettős átirányítások javítására használhatsz globális bot is, vagy ugyancsak a Meta-wikin kérhetsz „automatikus” engedélyt (angolul).
Az alábbi sablont használd a kérésed bevezetőjeként, ezzel megkönnyítve a bürokraták dolgát a botlista frissítésekor, ha a botod jelentkezését elfogadják.

Az új jelentkezések kerüljenek legalulra, a jelentkezés után teszteld a botot egy ideig, hogy a közösség és a bürokraták feltehessék az esetleges kérdéseiket, és dönthessenek a botod jelentkezésének elfogadásáról. Az is segít, ha megkérsz 2-3 embert, hogy ellenőrizzék ők is a botod működését.

== Bot neve ==

{{botjelentkezés | név = | gazda = | feladat = | program = | awb = | pywikipedia = | mód = | indult = | frissítés = | státusz = }}
 • név: a bot felhasználói neve
 • gazda: a bot gazdájának a neve
 • feladat: a bot feladata (pl. interwiki, szövegcsere stb.)
 • program: a botot futtató program neve, saját kód esetén linkel a kódot tartalmazó vagy arra hivatkozó oldalra. Továbbá:
  az awb paraméternek adj értéket, pl. igen, ha AWB-t használsz (és ne írd be a programhoz!)
  a pywikipedia paraméternek adj értéket, pl. igen, ha Pywikipediát használsz (és ne írd be a programhoz!)
  A botot futtató program megadása kötelező.
 • mód: a bot működésének módja, megadható értékek: kézi / automatikus / kézi és automatikus / főként automatikus, kézi / főként kézi, automatikus
 • indult: a bot indulásának ideje ÉÉÉÉ-HH-NN formátumban (pl. 2008-04-29), linkelés nélkül
 • frissítés: a mikor frissítetted utoljára a botot működtető programot. Megadható egy dátum ÉÉÉÉ-HH-NN formátumban, valamint pl. naponta vagy modulonként eltérő is.
 • státusz: a botod státusza, míg nem kaptál botstátuszt, addig a botstátuszra vár értéket add meg. Miután megkaptad, az alábbi megadható értékek vannak: aktív / inaktív / blokkolt
Botsablon a bot szerkesztői lapjára

Minden botjoggal rendelkező bot szerkesztői lapjára helyezd el a {{regisztrált bot}}(?) sablont. Az első paraméter az üzemeltető felhasználóneve, a második, site paraméter a honos Wikipédia, ahová üzeneteket vár (ha az nem a magyar).

Reklamációk
 • Ha nem értesz egyet valamelyik bot bejegyzésével a kérelem elbírálása alatt, indokaidat a botjog kérelme alatt jelezd! Minél részletesebben, érthetőbben fejted ki a problémát, annál valószínűbb, hogy meghallgatásra talál.
 • Ha egy bot működésében problémákat tapasztalsz, jelezd a bot gazdájának. Amennyiben a probléma visszatérő vagy igen súlyos, a botjog visszavonását az erre szolgáló oldalon kérheted. Ha a bot közreműködésében súlyos problémát találsz és sürgős intézkedés szükséges, a bot leállítása érdekében jelezd ezt az adminisztrátoroknak, hogy blokkolják a botot a hiba kijavításáig. A botok blokkolása nem büntetés, hanem műszaki megelőzés. A botok bármikor blokkolhatóak a bot leállítása érdekében, és a blokk eltávolítható, ha a probléma megszűnt.
Az elbírált jelentkezések archívumai:

Az archívumok tartalomjegyzéke:


Bejegyzésre váró robotok / Requests for bot approval[szerkesztés]

Nannerl1Bot[szerkesztés]

Bot neve Tulajdonos Feladat Program Mód Indult Frissítés Státusz
Nannerl1Botvita közrem. (jogok) Nannerl1 vita korrektúra, formázás AutoWikiBrowser kézi ismeretlen ismeretlen botstátuszra vár

Kérlek csinálj ~50 próbaszerkesztést! – Hunyadym HunyadymVita 2016. szeptember 11., 16:55 (CEST)

@Nannerl1: veszélyes dolog törölni a </noinclude> elemet, mert előfordulhat, hogy fél évig senki sem veszi észre a kérelmedet :) Mivel azt látom, hogy több mint fél éve nem vagy aktív és a bot próbaszerkesztéseit sem csináltad meg, így ezt a kérésedet lezárom, amíg ezek a feltételek teljesülnek. Samat üzenetrögzítő 2016. november 6., 10:50 (CET)

KMBot[szerkesztés]

Bot neve Tulajdonos Feladat Program Mód Indult Frissítés Státusz
KMBotvita közrem. (jogok) Kemenymate vita korrektúra, formázás, linkek és sablonok javítása AutoWikiBrowser kézi 2016. szeptember 3. 2016. szeptember 3. botstátuszra vár

Kérlek csinálj ~50 próbaszerkesztést! – Hunyadym HunyadymVita 2016. szeptember 11., 16:55 (CEST)

@Kemenymate: Én pedig arra szeretnélek kérni, hogy lehetőség szerint magyar szerkesztési összefoglalót használj – sajnos az AWB alapból nem nagyon ad rá lehetőséget, de az eddigi egyetlen próbaszerkesztésednél egyszerűen megoldható lett volna: az Options fülön lévő Normal settings gombbal előhívható panelen kikapcsolod az Add replacements to edit summary opciót, majd a Start fülön a szerkesztési összefoglalót átírod pl. arra, hogy {{[[Sablon:Viszonylat infobox|Viszonylat infobox]]}}: család paraméter egységesítése. – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 11., 17:21 (CEST)

@Hunyadym: A saját felhasználói fiókommal már többet is csináltam, az nem felel meg? Nem volt kedvem minden egyes szerkesztésem ellenőrzötté tenni, de ha szükséges, akkor természetesen megcsinálom. (Nem tudom hogyan kell linkelni, ezért így teszem be ide: [1])

@Tacsipacsi: Amit látsz, az az első szerkesztések egyike volt, és azóta megadok magyar nyelvű összefoglalót (ld az eggyel fentebbi linket) A replaced szót még nem tudtam eltüntetni, de az általad leírtakat a következő feladatnál természetesen ki fogom próbálni. Kemenymate vita 2016. szeptember 11., 17:39 (CEST)

Az nem csak a „replaced” szót, hanem a „replaced: |viszonylatcsalád → |család” szöveget távolítja el. Sajnos külön nem megy (a legjobb az lenne, ha le lehetne fordítani, de azt gondolom, hogy ha több mint tíz éve nem lehet, akkor nem holnaputánra lesz meg a funkció). – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 11., 17:57 (CEST)

Szerintem, ha kéred, megerősítettséget kaphat soron kívül a bot, hogy ne kelljen egyenként ellenőrizni a szerkesztéseit. – Tacsipacsi vita 2016. szeptember 11., 17:59 (CEST)

Rendben, írtam a BÜRÜ-n, ha megerősített lesz, akkor már tudom is, hogy hol próbálom ki, amit írtál. Kemenymate vita 2016. szeptember 11., 18:04 (CEST)

Nem gondoltam külön megerősítésre (50-et nem olyan bonyolult külön végigkattintgatni, azért csak ennyit kérünk). Mindenesetre a saját fiókoddal végzett szerkesztések alapján a jogot megadtam. Jó botozást, üdv! – Hunyadym HunyadymVita 2016. szeptember 12., 11:31 (CEST)

Köszönöm! Kemenymate vita 2016. szeptember 12., 16:56 (CEST)

BenedettoBot[szerkesztés]

Bot neve Tulajdonos Feladat Program Mód Indult Frissítés Státusz
BenedettoBotvita közrem. (jogok) K-Ben04 vita cikkértékelés, sporttal kapcsolatos cikkek botmunkája, hiányzó kategóriák pótlása AutoWikiBrowser főként kézi, automatikus 2016. szeptember 19. ismeretlen botstátuszra vár

Szia! Úgy látom, hogy a bot még nincs regisztrálva. Előbb kérlek, végezz vele kb. 50 próbaszerkesztést! Köszönöm, nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpg 2016. szeptember 20., 14:13 (CEST)

Szia! Volt már bármilyen technikai jellegű közreműködésed idáig? Csak mert létrehoztál egy szerkesztői lapot egy be sem regisztrált szerkesztőnek, és ennek alapján felmerült bennem, hogy még nem biztos, hogy elég jártas vagy a Wikipédia technikai dolgaiban, pedig egy botgazdától valamilyen szintet azért elvárunk. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 20., 14:15 (CEST)

@Bináris: Szia! Lehetséges, hogy igazad van, túl korán kértem botjogot. Másrészt még új szerkesztő vagyok, lehet, hogy azért nem hallottál még rólam. Hagyom még egy kicsit a botot. – 2016. szeptember 20., 15:41 (CEST)

Regisztráltam Benedetto bottal. Még csodálkoztam, hogy nem fogadja el a beírt felhasználót. K–Ben04 vita 2016. szeptember 21., 16:22 (CEST)

Egy illetékes ránézne? Azt hiszem a kért 50 próbaszerkesztése már rég megvolt. :) Kemenymate vita 2016. október 28., 20:29 (CEST)

Már több hete megvolt az 50 próbaszerkesztés. Megerősített jogot is kértem a botnak, de azt sem vette észre egyetlen illetékes sem. Addig leveszem a regisztrált bot sablont. K–Ben04 vita 2016. október 29., 11:12 (CEST)

Megnéztem a közreműködéseit, jelenleg 209 szerkesztése van. K–Ben04 vita 2016. október 29., 12:16 (CEST)

Szia K-Ben04! Jogos a türelmetlenséged, elnézést a hosszú várakozásért! Megnéztem a bot tevékenységét, de nem győztél meg teljesen. Technikailag pl. az összes összefoglalóba azt írtad, hogy clean up, miközben tartalmi változtatásokat végeztél. Az összefoglalót olyan formában kell megírni, hogy utaljon arra a szerkesztésre, amit a bot elvégzett, így csupán a laptörténet alapján is ki lehet találni, mikor mi változott. Emellett a botot nem javaslom, hogy automatikusan futtasd tartalmi változtatások esetén: mindig vannak olyan esetek, amikre nem gondolsz előre (automatikusan csak olyan technikai tevékenységeket javaslok végezni megfelelő tesztelést követően, mint korábban az interwikik frissítése, átnevezett fájlok linkjeinek frissítése, kategória módosítása a kategória átnevezése esetén stb.; talán a cikkértékelés is ide tartozik, ennek a működését azonban nem ismerem.) Tartalmilag nem vagyok benne biztos, hogy a változtatásaid, ahol pl. az angol szó linkeléseit kicserélted az angolokról Angliára, vagy a skót szó linkeléseit kicserélted a skótok helyett Skóciára, helyes-e. Volt erről valamilyen megbeszélés, megegyezés korábban? A bottal csak olyan változtatásokat végezzél, amikről közösségi megegyezés van. (A botok nagy mennyiségben tudnak változtatásokat végezni, amiket sok és felesleges munka visszacsinálni, kijavítani, és kevésbé is ellenőrzik a járőrök őket, így sokára derülhet ki, mikor már nagy a baj.) Apróság ugyan, de felesleges és hibás a közszavakat nagy kezdőbetűsre cserélni a linkekben (annak ellenére, hogy nagy kezdőbetűvel szerepelnek a szócikkcímben). Samat üzenetrögzítő 2016. november 6., 10:46 (CET)

ZegzugBot (2)[szerkesztés]

Bot neve Tulajdonos Feladat Program Mód Indult Frissítés Státusz
ZegzugBotvita közrem. (jogok) Ruisza vita gyakori helyesírási hibák javítása kézi ellenőrzéssel AutoWikiBrowser kézi ismeretlen ismeretlen botstátuszra vár

Csináltam 50-60 próbaszerkesztést. Az összes többi szerkesztése is ilyen lesz a botnak, például Nick-kel helyett Nickkel, San Francisco-ban helyett San Franciscóban.– Ruisza' Kérem a következőt! 2016. október 2., 19:54 (CEST)

Nekem ez rendben levőnek látszik, de egy csomó egyéb változtatást is csináltál, erről tudsz és szándékos? Ez például elég áttekinthetetlen. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 2., 20:40 (CEST)

@Bináris: Én átnéztem ezt a szerkesztést AWB-ben, mivel én is láttam, hogy eléggé sok mindent csinált.– Ruisza' Kérem a következőt! 2016. október 3., 06:17 (CEST)

Ilyeneket az enyém is csinál, külön be lehet állítani, hogy általános javításokat is végezzen a bot, így nekem is összegzi a forrásokat többe között. A legtöbb szerkesztését ellenőriztem a botnak, szerintem is rendben van. nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpg 2016. október 2., 20:43 (CEST)

Én támogatom. A Wikipédia-szabályok ismerete és a műszaki tudás elsajátítása után már csak a kezelő (botgazda) figyelmességén múlik a problémamentes működtetés. Samat üzenetrögzítő 2016. október 3., 09:01 (CEST)

A fentiek és a szerkesztések alapján a botjogot megadtam. nyiffi Dasyatis brevicaudata.jpg 2016. október 3., 09:36 (CEST)

Apró megjegyzés: fentebb tőlem azt kérték, hogy az angol nyelvű összefoglalót kapcsoljam ki. Kemenymate vita 2016. október 3., 10:30 (CEST)

Köszönöm szépen. Az összefoglalóban a clean up-ot sikerült kicserélnem apró változtatásokra, de a replace-t nem.– Ruisza' Kérem a következőt! 2016. október 3., 12:47 (CEST)

@Ruisza: A find&replace ablakban van egy Add replacements to edit summary, onnan kell kivenni a pipát. Kemenymate vita 2016. október 3., 17:20 (CEST)

Közben rájöttem, de köszönöm szépen!– Ruisza' Kérem a következőt! 2016. október 3., 17:32 (CEST)