Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Botjelentkezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Botjelentkezés 
Bote Boas Vindas2.png
Ezen az üzenőfalon a botjogok kérelmezésével kapcsolatban hagyhatsz üzenetet a bürokratáknak.
 • Ha új botot indítasz, ellenőrizd, hogy helyesen működik-e!
 • Ha még nem tetted, olvasd el a botok lapot!
 • Ha a botot ritkán használod és kevés szócikket módosít, nincs szükség regisztrációra, csak a szerkesztőlapjára helyezd el a {{nem regisztrált bot}}(?) sablont!
 • Ha a botod sok szócikket módosít, többször is használni szeretnéd vagy gyakran (percenként többször) végez mentéseket, továbbá futását a fentiek alapján ellenőrizted, a bejegyzési kérelmet helyezd el a „bejegyzésre váró robotok” szakaszban, és a bot lapjának elejére pedig a {{robot tesztüzemben}}(?) sablont. Ezután egy ideig tesztüzemben fusson összesen 50-100 szerkesztéssel, és minden szerkesztését igyekezz ellenőrizni.
 • Lehetőleg minden jelentkezést (a botgazdán kívül) legalább 2-3 szerkesztő erősítsen meg jelezve, hogy szerintük is hasznos a bot, ellenőrizték a működését és szükséges neki a botjog. Ezzel megkönnyíted a bürokraták döntését.
 • A Meta-wiki botokra vonatkozó irányelve értelmében az interwikilinkek karbantartására és kettős átirányítások javítására használhatsz globális bot is, vagy ugyancsak a Meta-wikin kérhetsz „automatikus” engedélyt (angolul).
Az alábbi sablont használd a kérésed bevezetőjeként, ezzel megkönnyítve a bürokraták dolgát a botlista frissítésekor, ha a botod jelentkezését elfogadják.

Az új jelentkezések kerüljenek legalulra, a jelentkezés után teszteld a botot egy ideig, hogy a közösség és a bürokraták feltehessék az esetleges kérdéseiket, és dönthessenek a botod jelentkezésének elfogadásáról. Az is segít, ha megkérsz 2-3 embert, hogy ellenőrizzék ők is a botod működését.

== Bot neve ==

{{botjelentkezés | név = | gazda = | feladat = | program = | awb = | pywikipedia = | mód = | indult = | frissítés = | státusz = }}
 • név: a bot felhasználói neve
 • gazda: a bot gazdájának a neve
 • feladat: a bot feladata (pl. interwiki, szövegcsere stb.)
 • program: a botot futtató program neve, saját kód esetén linkel a kódot tartalmazó vagy arra hivatkozó oldalra. Továbbá:
  az awb paraméternek adj értéket, pl. igen, ha AWB-t használsz (és ne írd be a programhoz!)
  a pywikipedia paraméternek adj értéket, pl. igen, ha Pywikipediát használsz (és ne írd be a programhoz!)
  A botot futtató program megadása kötelező.
 • mód: a bot működésének módja, megadható értékek: kézi / automatikus / kézi és automatikus / főként automatikus, kézi / főként kézi, automatikus
 • indult: a bot indulásának ideje ÉÉÉÉ-HH-NN formátumban (pl. 2008-04-29), linkelés nélkül
 • frissítés: a mikor frissítetted utoljára a botot működtető programot. Megadható egy dátum ÉÉÉÉ-HH-NN formátumban, valamint pl. naponta vagy modulonként eltérő is.
 • státusz: a botod státusza, míg nem kaptál botstátuszt, addig a botstátuszra vár értéket add meg. Miután megkaptad, az alábbi megadható értékek vannak: aktív / inaktív / blokkolt
Botsablon a bot szerkesztői lapjára

Minden botjoggal rendelkező bot szerkesztői lapjára helyezd el a {{regisztrált bot}}(?) sablont. Az első paraméter az üzemeltető felhasználóneve, a második, site paraméter a honos Wikipédia, ahová üzeneteket vár (ha az nem a magyar).

Reklamációk
 • Ha nem értesz egyet valamelyik bot bejegyzésével a kérelem elbírálása alatt, indokaidat a botjog kérelme alatt jelezd! Minél részletesebben, érthetőbben fejted ki a problémát, annál valószínűbb, hogy meghallgatásra talál.
 • Ha egy bot működésében problémákat tapasztalsz, jelezd a bot gazdájának. Amennyiben a probléma visszatérő vagy igen súlyos, a botjog visszavonását az erre szolgáló oldalon kérheted. Ha a bot közreműködésében súlyos problémát találsz és sürgős intézkedés szükséges, a bot leállítása érdekében jelezd ezt az adminisztrátoroknak, hogy blokkolják a botot a hiba kijavításáig. A botok blokkolása nem büntetés, hanem műszaki megelőzés. A botok bármikor blokkolhatóak a bot leállítása érdekében, és a blokk eltávolítható, ha a probléma megszűnt.
Az elbírált jelentkezések archívumai:

Az archívumok tartalomjegyzéke:


Bejegyzésre váró robotok / Requests for bot approval[forrásszöveg szerkesztése]

ZegzugBot[forrásszöveg szerkesztése]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaVárjunk még egy jó pár évet.– Ruisza Kérem a következőt! 2016. január 24., 14:27 (CET)
Bot neve Tulajdonos Feladat Program Mód Indult Frissítés Státusz
ZegzugBotvita közrem. (jogok) Ruisza vita elsősorban gyakori helyesírási hibák javítása AutoWikiBrowser főként kézi, automatikus 2016. január 19. ismeretlen botstátuszra vár

@Ruisza: Kérlek, csinálj 50-100 próbaszerkesztést! (Csak „New York-ban”-ból 181 van a cikknévtérben a kereső szerint, úgyhogy van elég javítandó cikk a próbaszerkesztésekhez.) --Tacsipacsi vita 2016. január 19., 20:29 (CET)

Milyen feladatokat akarsz automatikusan csinálni? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. január 20., 07:44 (CET)

@Tacsipacsi: Először szükségem lenne egy kis segítségre az AWB-vel kapcsolatban, egyelőre azt se tudom, hogyan cseréljem ki az előforduló New York-banokat New Yorkbanra. @Bináris: Ugyanazt, amit kézileg: a gyakori helyesírási hibákat javítani.– Ruisza Kérem a következőt! 2016. január 23., 15:48 (CET)

Ebben az esetben Symbol oppose vote.svg ellenzem a botjog megadását. Kérlek, tájékozódj egy kicsit előbb a feladatról. Helyesírást nem javítunk automatikus módban, abból csak baj lehet. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. január 23., 16:36 (CET)

Ne haragudj, de a fenti hozzászólásodból olyan érzésem van, hogy csak kísérletezni akarsz, habzsolod a Wikipédiát minden fronton, de a botmunka ennél nagyobb felelősséggel jár, mert egy rossz csere után többszörös munka lehet visszajavítani. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. január 23., 16:38 (CET)
Automatikusan szeretném például kijavítani az említett New York-bant is. Abból mi lenne a kalamajka?– Ruisza Kérem a következőt! 2016. január 24., 13:48 (CET)

@Ruisza: Ebben az esetben én is ellenzem a botjogot. Ha kipróbálsz egy akár egyszerűnek tűnő szövegcserét, rá fogsz jönni, hogy rengeteg olyan előre nem látott eset lehetséges, amikor a kiadott utasítás nem azzal az eredménnyel jár, mint amire gondoltál. Az a baj a botjoggal való szerkesztéssel, hogy ezeket a módosításokat alapvetően nem ellenőrzi senki (rendszerszerűen legalábbis), és tetszőleges sebességgel és mennyiségben lehet végrehajtani. Ha a bot üzemeltetője nem kontrollálja azt, ami történik, akkor nagyon rövid idő alatt hatalmas „kalamajkát” is lehet csinálni. Samat üzenetrögzítő 2016. január 24., 13:53 (CET)

Köszönöm a választ. Annyi még a kérdésem, hogy nembotként mennyire lehet az AWB-t használni?– Ruisza Kérem a következőt! 2016. január 24., 13:58 (CET)
Nem tiltott (a huwikin, de pl. az enwikin, dewikin vagy a commonson igen), de tömeges szerkesztésre nem javasolnám: minden szerkesztésed megjelenik a friss változtatások listájában (technikailag is korlátozva van a mentések gyakorisága, részben emiatt, részben a szerver túlterhelését elkerülendő). Kis sebességgel, felügyelet mellett (kézi vagy félautomata módban, amikor minden egyes mentésnél te nyomod meg a mentés gombot, a program csak segít, előkészít) nyugodtan próbáld ki, tanulmányozd, mit hogyan lehet csinálni, ha kérdésed van, biztosan lesz, aki segít. Ha már gyakorlott vagy és látod, mivel jár egy gomb megnyomása, akkor térjünk vissza a kérelmedre. Samat üzenetrögzítő 2016. január 24., 15:58 (CET)

CFCBot[forrásszöveg szerkesztése]

Eltávolítottam a botok listájából, és végtelenre blokkoltam a botgazda halála miatt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. február 1., 14:48 (CET)