Wikipédia:Homokozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Homokozó 
Egy valódi, homokozóba való vödör kislapáttal
A Homokozó a Wikipédia játszótere, itt az újdonsült szerkesztők szabadon garázdálkodhatnak, bármilyen szerkesztést kipróbálhatnak kötetlenül, természetesen a civilizált viselkedés keretein belül, valamint úgy, hogy ne legyen jogsértő a szerkesztés. Az itt olvasható szövegeket szerkesztőink a felület tesztelése céljából írták, azok tartalmát senki nem ellenőrizte, a helytelen vagy valótlan állításokat nem nézte át, nem javította senki.

Az oldalon szereplő „információt” tehát természetesen jobb nem megfogadni, komolyan venni. A Wikipédia közösségével kapcsolatos kérdéseket, illetve egyéb komoly kérdéseidet pedig a kocsmafalon teheted fel, műszaki, technikai szerkesztési problémáidat pedig annak műszaki és kezdőknek fenntartott szekciójában. A leggyakrabban előforduló kérdésekre, problémákra a segítség-oldalakon igyekszünk választ adni.

Sablonok tesztelésére használhatod a sablonhomokozót és a sablonok kibontására való lapot.

Az ideírtakat az erre járók folyton felülírják, ez egyszerűen csak egy firkapapír. Ha nem csak próbálkozni szeretnél, hanem már a készülő cikked piszkozatán dolgozol, akkor kaphatsz egy saját homokozót is. Ehhez – ha még nem tetted volna meg – előbb regisztrálj (azaz válassz magadnak egy szerkesztői nevet), majd kattints ide!
Egyszerűen csak kattints az oldal tetején és az egyes fejezetcímek mellett található „[szerkesztés]” gombra.

Némi eligazításért lásd a „Szerkesztés” oldalt, lépésről lépésre haladó útmutatást pedig az első lépések oldalon találsz. Ha kész vagy a módosításokkal, csak nyomd meg a „Lap mentése” gombot – igen, ennyire egyszerű! Semmit nem ronthatsz el, ne aggódj. Ha véletlenül az egészet törlöd, akkor is könnyen vissza tudjuk állítani.

Csak egy dologra kérünk: a lap forrásának első során, amelyben az olvasható, hogy {{/***** Arra kérünk, hogy ezen a soron ne változtass! *****}}, tényleg ne változtass!

Homokozó[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A homokozó egy olyan hely, ahova lehet írogatni. Ez segíteni fog, hogy jól menjen a Wikipédia szerkesztése.

Első alfejezet a homokozóban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Bla
  • Blabla
  • Blablbalbla
  • Blablala
  • Balabalabba

[1]

A blabla törzs ezek variációt használja. Például: Jó napot!- Bla balablabla blablabla?

References[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. 7. Dale, A. M., & Buckner, R. L. (1997). Selective averaging of rapidly presented individual trials using fMRI. Human Brain Mapping, 5(5), 329-340.

Második alfejezet a homokozóban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Izoterm kompresszibilitási együtható definiálása és meghatározása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Izoterm izé esetén beszélhetünk egy olyan izés izéről, mely az izé"izéségét" izéli,úgy izélhetjük, mint az egységnyi izére izélő relatív izé állandó izén.


χT = -  \left( \frac{1}{V} \right) \left( \frac{\partial V}{\partial p}\right)_T (1)

A Boyle-Mariotte-törvény egyenlete: pV = állandó

p (nyomás) szerint deriválva a következőt kapjuk:

V+p\left( \frac{\partial V}{\partial p}\right)_T = 0

Ebből kifejezve a \left( \frac{\partial V}{\partial p}\right)_T mennyiséget és behelyettesítjük a definicióba (1), a következőre jutunk:

χT =  \left( \frac{1}{p} \right) .

Dimenziója: T] = LTM-1

Nemzetközi mértékegysége T]SI =  \left( \frac{1}{p} \right) SI =  \frac{m^2}{N} (Négyzetméter osztva Newtonnal)

Schuster-féle támadócsel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Schuster-féle támadócsel a goblet egyik magasszintű taktikai formulája, nemzetközi játékhelyzetkódja ZR18-S. A mozdulatot először az 1987-es világbajnokságon alkalmazta Friedrich Schuster, ezzel a taktikával győzve le az ún. progresszív gobletet játszó Sergey Ostjapenkovic Borisovot. Bár a Schuster-támadócselt évekre kiszorította az Andrei Papshapka és Djirk van Der Berken által játszott totális goblet, több bajnokságban (német Regionalliga 1, az angol Super League, stb.) a mai napig használják. A 2016-os világbajnokság előtti értékelésen Hans Sonnentantz ex-Világbajnok és kétszeres Európa-bajnok az NB1-es bajnok Györki Ferencet emelte ki, mint a Schuster-féle támadócsel legtehetségesebb alkalmazója napjainkban.

Almadi Sejla[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

B@

Portré[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Almadi Sejla tudományos szempontból jelenleg az Université de Bordeaux-n (Bordói Egyetemen) matematikából, kockázatkezelésből doktorál. Az ezt megelőző egyetemi végzettségeit mind summa cum laude teljesítette, tanult a budapesti Corvinus Egyetemen és a párizsi Télécom Paris Tech-ben. Szakmai megbízásai az Európai Parlament és az Európai Befektetési Bank és Alap több csoportjához, valamint a CNH Parts and Service Közép-Kelet-Európa osztályához kötik. Jelenleg a new yorki székhelyű Academy of Management (Management Tudományos Akadémia) az éves konferenciája keretében bírái közé választotta.


Sejlát mindig a humán tárgyak vonzották inkább, közülük is főként az irodalom. 17 évesen, a szeretett nagymamája elvesztését követően, pasztell képeket kezdett készíteni, amelyek rögtön felhívták magukra a figyelmet. A gimnáziumi művészettörténelem és rajz tanára, Aladzsits Szilvia ekkor felkarolta a többnyire „halál, elvesztés, fájdalom” témájában alkotó lányt megragadó, egyéni képzeletvilága miatt, és ekkor, a gimnázium utolsó évében elküldte két képét egy nemzetközi KEMÖPI szervezésű versenyre. Az akvarell képeket Sejla erre az alkalomra, a versenykiírásra készítette, az egyik Nemzeti hagyományaink (Kalocsai hímzés c. kép), a másik Legkedvesebb tájam (Nyári rét c. kép) témakörében, ahol második helyezést ért el. 19 éves korában egy országos művészeti versenyre készített pasztell és akvarell képeket Szülőhazám, otthonom témakörében (Tatai vár c., Geológiai múzeum c. képek), ahol a megtisztelő első helyezett díját Szili Katalin adta át. Az ezt követő években egy-két kivétellel főleg a tudományos tevékenységek kötötték le Sejlát, amelyek művészetét még inkább a komolyabb gondolatok és hangulatok felé sodorták, ezúttal grafikai szempontból, itt kiemelkedik a Mit alkotna Rembrandt 2006-ban pályázati kiírásra készített Az élet eredője a romlás c. grafikája.


2010-ben a tatabányai Anyakönyvezető Hivatal felkérte első, egy éven át tartó önálló tárlatára Esküvő címmel. Az addigi hagyományokkal szakítva új aspektusból új anyagokkal dolgozott, 3 altémában készített képeket: szerelem, együttlét és nászutasok. Minden altémához más hangulatot, más anyaggal és más technikával kötött. A szerelem megfoghatatlanságát lágy akvarell és pasztell képekkel, az együttlét meghitt sötétjét grafikákkal, a nászutasok vidámságát pedig humorral és iróniával megfestett olajképekkel fejezte ki. A kiállítást megnyitotta dr. Bene Magdolna címzetes főjegyző asszony, aki szeretettel és tisztelettel beszélt Almadi Sejláról, mint művésznőről. A kiállítás képei, hangulata és dinamikus témája nagy sikert aratott a látogatók körében, Sejla ekkor tért át az olyan könnyed, vidám képek alkotásához, amelyekkel másokat a szépre emlékeztethet. 2011-ben Luxembourgban zártkörű tárlatot szerveztek Sejlának Poster Lovers címmel, amelyre grafikai-akrill megoldással modern plakátokat készített ismét a laza erotika és vonzalom horizontján. Ezt követte 2012-ben egy olyan, rendkívül nagy sikert aratott, külföldi fiataloknak szóló, budapesti kiállítás, amely címe okán, One Night Stand (Egyéjszakás kaland) is csak egy éjszakán át tartott, és témájába vágó hangulattal, anyagokkal megálmodott képekkel szórakoztatott. A rendezvényt francia származású egyetemisták nagy odaadással szervezték azzal a céllal, hogy a fiatalság két legfőbb érdeklődési körét összekapcsolják, azaz az éjszakai kikapcsolódást a művészetekkel, és főleg a magyar kortárs kultúra egy darabjával.


2013-ban a luxembourgi EIB Cercle, azaz az Európai Befektetési Bank művészetekkel foglalkozó köre lehetőséget adott Sejlának egy önálló tárlatra az intézményen belül az East-West Passage-on, ahol korábban már neves művészek mutathatták be a munkáikat. Az East-West Passage sajátossága, hogy a pályázók nemtől, kortól, származástól és alkotási módtól függetlenül, de kizárólag rendkívül igényes alkotásokkal jelentkezhetnek az elbírálásra. Sejla az addigi legfiatalabb kiállító volt, már a lágy kubai dallamra épített megnyitó rendezvény is önmagában nagy sikert aratott (EIB Cercle elnöke személyesen nyitotta meg a rendezvényt). A tárlat címe az igen nehéz teológiai kérdést boncolgató Eredendő bűn, Sejla eddigi leghíresebb sorozata, amelynek bemutatására azóta számos intézmény és galéria felkérte. Ekkor alakult ki a művésznő mai stílusa, mind a téma, mind a technika felhasználásában. Az alkotások önmagukban is láttatnak magával ragadó szépséget, a felszín alatt megbúvó, súlyos tartalom felfedése nélkül is. A képek főként irodalmi, itt teológiai ihletettségűek, színeikben dinamikusak, formáikban szenvedélyesek, kontúrjaikban mértéktartóak. Az elkövetkezendő sorozatok ezt a módozatot követték Bordeaux-ban a Collection d’Élégance (Elegancia kollekció), Prágában az Unbearably Love (Elviselhetetlenül szerelem vagy a Szerelem elviselhetetlen könnyűsége), a Summer and Smoke (Nyár és füst), Ile d’Oléronon Á l’Océan (Óceánnál) c. kiállításokon, vagy a legutóbbi, 2015-ös tatai Kacér barokk c. tárlaton. A művésznő jelenleg A tavasz ébredése: Liliom és A tavasz ébredése: Marie Antoinette c. egybefogott kiállításra készül, ahol a különböző korokat és sorsokat a tavasz, a testiség ébredése kapcsolja össze. A különböző felkéréseknek habár igyekszik Sejla eleget tenni, tudományos megbízatásai, sajnos, csak töredéküknek hagynak időt (belga Royal Botanique Gardens, francia Ancienne Salle de la Criée, stb.). A növekvő franciaországi igények, és az amúgy is ottani kutatómunkája okán, pár hónapos kitérő után, ősszel visszaköltözik Párizsba.

Öreg-tó Club Hotel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tatai Öreg-tó Club Hotel a 80-as évek elején épült a KISZ tábor égisze alatt. A ma már magánkézben lévő Hotel mintegy 3 hektáros területén idővel az ifjúsági szállások is helyet kaptak faházak és kőházak formájában. Az épületet 2011-ben felújították. Így bár szép boltíves árkádjai megmaradtak, de kissé szögletes formája is őrzi a rég múlt idők varázsát. A létesítmény komplexum mintegy 300 méterre fekszik a gyönyörű Öreg-tó partjától, amiről a nevét is kapta.

Fájl:Akkor és most
Öreg-tó Club Hotel

Demusizmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Demusizmus egy életmódreform irányzat, mely alkalmazóját eljuttatja a békés magabiztossághoz.

Részletek hamarosan, a hivatalos iránymutatók urdu szakirodalmának fordítása miatt.