Wikipédia:Homokozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Homokozó 
Egy valódi, homokozóba való vödör kislapáttal
A Homokozó a Wikipédia játszótere, itt az újdonsült szerkesztők szabadon garázdálkodhatnak, bármilyen szerkesztést kipróbálhatnak kötetlenül, természetesen a civilizált viselkedés keretein belül, valamint úgy, hogy ne legyen jogsértő a szerkesztés. Az itt olvasható szövegeket szerkesztőink a felület tesztelése céljából írták, azok tartalmát senki nem ellenőrizte, a helytelen vagy valótlan állításokat nem nézte át, nem javította senki.

Az oldalon szereplő „információt” tehát természetesen jobb nem megfogadni, komolyan venni. A Wikipédia közösségével kapcsolatos kérdéseket, illetve egyéb komoly kérdéseidet pedig a kocsmafalon teheted fel, műszaki, technikai szerkesztési problémáidat pedig annak műszaki és kezdőknek fenntartott szekciójában. A leggyakrabban előforduló kérdésekre, problémákra a segítség-oldalakon igyekszünk választ adni.

Sablonok tesztelésére használhatod a sablonhomokozót és a sablonok kibontására való lapot.

Az ideírtakat az erre járók folyton felülírják, ez egyszerűen csak egy firkapapír. Ha nem csak próbálkozni szeretnél, hanem már a készülő cikked piszkozatán dolgozol, akkor kaphatsz egy saját homokozót is. Ehhez – ha még nem tetted volna meg – előbb regisztrálj (azaz válassz magadnak egy szerkesztői nevet), majd kattints ide!
Egyszerűen csak kattints az oldal tetején és az egyes fejezetcímek mellett található „[szerkesztés]” gombra.

Némi eligazításért lásd a „Szerkesztés” oldalt, lépésről lépésre haladó útmutatást pedig az első lépések oldalon találsz. Ha kész vagy a módosításokkal, csak nyomd meg a „Lap mentése” gombot – igen, ennyire egyszerű! Semmit nem ronthatsz el, ne aggódj. Ha véletlenül az egészet törlöd, akkor is könnyen vissza tudjuk állítani.

Csak egy dologra kérünk: a lap forrásának első során, amelyben az olvasható, hogy {{/***** Arra kérünk, hogy ezen a soron ne változtass! *****}}, tényleg ne változtass!


A rovásírás folytonossága a Kárpát-medencében

Az ősi magyar rovásírás Kárpát-medencei eredetű – állította már 2005-ben is Friedrich Klára [1] -, mert a Bánáti (Tordos-Vinca) műveltségben már meglévő jelek folyamatos jelenlétéről beszélhetünk. Ezeknek a jeleknek az egymásutániságát már írásnak ismeri el Marija Gimbutas litván-amerikai régésznő, Sir Colin Renfrew a cambridgei egyetem professzora, [Rudgley] angol antropológus és ókortörténész. Volt valaki, aki már 130 évvel ezelőtt küzdött az Akadémiával annak elismeréséért, hogy ez közlésre alkalmas írás és nem csak mesterjegyek sorozata: Torma Zsófia régésznő!

A tudományosság szerint egy jelsor hangértékeit és nyelvi hovatartozását akkor tudjuk csak megállapítani, ha a jelsorból értelmes olvasatot kapunk. Ennek megfelel a bajóti és a kisunyomi felirat, de a Bánáti (Tordos-Vinca) műveltséghez tartozó több felirat is. Ezért feltételezhetjük, hogy rovásírásunk leszármazottja ezeknek a kőkori írásjegyeknek. Egyetlen kivételtől eltekintve (E betű) rovásírásunk minden betűjének az alakilag azonos párját megtalálta Friedrich Klára az újkőkori kárpát-medencei műveltségekben. Néhányat pedig már az átmeneti kőkorban is. Nem csak az önálló jelformák esetében, hanem ami még döntőbb, az összerovások esetében is. Ezt az egyezést nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A táblázatban ezeknek a műveltségeknek jelei és ma is használatos rovásírásunk betűi láthatók. Hasonló táblázatot közölt már számjegyeinkről és az összetett jelekről is. Ennek alapján feltételezhetjük, hogy mai rovásírásunk egyenes leszármazottja a bajóti, tordosi, vincai, tatárlaki, kisunyomi és más kőkori írásjeleknek. Ez alátámasztja a magyarság kárpát-medencei őshonosságát – állítja Friedrich Klára, és folytatja: Ezeknek a jelhordozó tárgyaknak leírása és kormeghatározása a hivatalos, akadémiai tudomány által is elismert régészektől származik. Ezektől az írásemlékektől elhatárolódni a 896-os „honfoglalás” téveszméje miatt, felelőtlenség a magyar őstörténettel szemben.

Ezt az írásműveltséget mi magyarok használjuk még napjainkban is. Ezért ne feledjük, amit Magyar Adorján mondott: „Minden műveltség ott marad fenn legtovább, ahol keletkezett!”

  1. Friedrich Klára - Szakács Gábor: Kőbe vésték, fába rótták...