Ez a lap átnevezés ellen védett

Wikipédia:Homokozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Wikipédia:Homokozó 
Egy valódi, homokozóba való vödör kislapáttal
A Homokozó a Wikipédia játszótere, itt az újdonsült szerkesztők szabadon garázdálkodhatnak, bármilyen szerkesztést kipróbálhatnak kötetlenül, természetesen a civilizált viselkedés keretein belül, valamint úgy, hogy ne legyen jogsértő a szerkesztés. Az itt olvasható szövegeket szerkesztőink a felület tesztelése céljából írták, azok tartalmát senki nem ellenőrizte, a helytelen vagy valótlan állításokat nem nézte át, nem javította senki.

Az oldalon szereplő „információt” tehát természetesen jobb nem megfogadni, komolyan venni. A Wikipédia közösségével kapcsolatos kérdéseket, illetve egyéb komoly kérdéseidet pedig a kocsmafalon teheted fel, műszaki, technikai szerkesztési problémáidat pedig annak műszaki és kezdőknek fenntartott szekciójában. A leggyakrabban előforduló kérdésekre, problémákra a segítség-oldalakon igyekszünk választ adni.

Sablonok tesztelésére használhatod a sablonhomokozót és a sablonok kibontására való lapot.

Az ideírtakat az erre járók folyton felülírják, ez egyszerűen csak egy firkapapír. Ha nem csak próbálkozni szeretnél, hanem már a készülő cikked piszkozatán dolgozol, akkor kaphatsz egy saját homokozót is. Ehhez – ha még nem tetted volna meg – előbb regisztrálj (azaz válassz magadnak egy szerkesztői nevet), majd kattints ide!

Egyszerűen csak kattints az oldal tetején és az egyes fejezetcímek mellett található „[szerkesztés]” gombra.

Némi eligazításért lásd a „Szerkesztés” oldalt, lépésről lépésre haladó útmutatást pedig az első lépések oldalon találsz. Ha kész vagy a módosításokkal, csak nyomd meg a „Lap mentése” gombot – igen, ennyire egyszerű! Semmit nem ronthatsz el, ne aggódj. Ha véletlenül az egészet törlöd, akkor is könnyen vissza tudjuk állítani.

Csak egy dologra kérünk: a lap forrásának első során, amelyben az olvasható, hogy {{/***** Arra kérünk, hogy ezen a soron ne változtass! *****}}, tényleg ne változtass!


Ciklopropenilidén[1]
Cyclopropenylidene.png Cyclopropenylidene-3D-balls.png
Kémiai azonosítók
CAS-szám 16165-40-5
PubChem 6432149
ChemSpider 4937408
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C3H2
Moláris tömeg 38,05 g/mol
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

Hegyi István[szerkesztés]

Hegyi István
Élete
Született 1896. november 10.
Szegvár
Elhunyt 1951. november 29.
Szeged
Nemzetiség magyar
Szülei Hegyi Antal
Bacsa Rozália
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) parasztnovella
Fontosabb művei Vándor falu (1923), Szegénység (1925), Fecskék a porban (1932)

Hegyi István (Szegvár, 1896. november 10.Szeged, 1951. november 29.) magyar novellista. Az 1870-es évektől egészen az 1930-as évekig főleg Szegeden divatos, sajátos irodalmi műfajnak, a parasztnovellának kismestere volt.

Ciklopropenilidén[szerkesztés]

A ciklopropenilidén egy 3 tagú feszített gyűrűs aromás karbén, mely éppen ezért stabilabb, mint a ciklopropán vagy a metilénciklopropén[forrás?]. Magányos elektronpárral írják le, amely lokalizált (ezért lesz aromás). Aromás jellege miatt felfedezői nem tudták egyik, a felfedezése előtti karbéncsaládba se sorolni, így új családba került[1]. Ismerjük 1,2-bisz(diizopropil)amino szubsztituált változatának szililén és germilén analógját is.[1]Ismerik a lineáris izomerjét is, de annak egy nagyságrenddel kisebb az oszlopsűrűsége. [2]

Fizikája[szerkesztés]

A vegyület normálállapota a szingulett[1], amelyben a hidrogének spinjei eredője 0. Elméletileg jól oldódik benzolban, toluolban, dietil-éterben, mindez abból következik, hogy szénhidrogén.

Kémiája[szerkesztés]

Nagyon reaktív, mert karbén. A csillagközi térben gyakran protonokkal, protonált anyagokkal reagál, a reakció:

C3H2+HA+=C3H+3+A

ahol A bármi, még üres atomcsoport is lehet. E reakció a ciklopropenilium iont állítja elő, ami a ciklopropenilidén prekurzora, tehát a ciklopropenilidén lényegében zsákutca. Azonban a PDR-ekben, és sűrű felhőkben a C+ ionnal történő reakciója lesz fontosabb, mely során nagyobb szerves vegyületek is elkezdhetnek létrejönni.

Források[szerkesztés]

  1. a b c d Földönkívüli molekulák a földön
  2. D. Fosse, J. Cernicharo, M. Gerin, P. Cox "Molecular Carbon Chains and Rings in TMC-1" Astrophys. J., 552, 168 (2001)

Teszt[szerkesztés]

szakács[szerkesztés]

a szakácsok foznek es finomakat és vannak segédek a konyhába fehér sapka és ruha van rajtuk

szakácsat[szerkesztés]

fehér sapka és ruha van rajtuk

szakácsat[szerkesztés]

a szakácsat az hasonló gasztronómiához

konyha[szerkesztés]

Lol

Math tag teszt[szerkesztés]

Értelmezés sikertelen (ismeretlen „\begin{eqnarray}” függvény): {\displaystyle \begin{eqnarray} A &=& B \\ C &=& D \\ \end{eqnarray}} Értelmezés sikertelen (ismeretlen „\start” függvény): {\displaystyle \start{eqnarray} A&=&B \\ C&=&D \\ \end{eqnarray}}