Ez a lap átnevezés ellen védett

Wikipédia:Homokozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Wikipédia:Homokozó 
Egy valódi, homokozóba való vödör kislapáttal
A Homokozó a Wikipédia játszótere, itt az újdonsült szerkesztők szabadon garázdálkodhatnak, bármilyen szerkesztést kipróbálhatnak kötetlenül, természetesen a civilizált viselkedés keretein belül, valamint úgy, hogy ne legyen jogsértő a szerkesztés. Az itt olvasható szövegeket szerkesztőink a felület tesztelése céljából írták, azok tartalmát senki nem ellenőrizte, a helytelen vagy valótlan állításokat nem nézte át, nem javította senki.

Az oldalon szereplő „információt” tehát természetesen jobb nem megfogadni, komolyan venni. A Wikipédia közösségével kapcsolatos kérdéseket, illetve egyéb komoly kérdéseidet pedig a kocsmafalon teheted fel, műszaki, technikai szerkesztési problémáidat pedig annak műszaki és kezdőknek fenntartott szekciójában. A leggyakrabban előforduló kérdésekre, problémákra a segítség-oldalakon igyekszünk választ adni.

Sablonok tesztelésére használhatod a sablonhomokozót és a sablonok kibontására való lapot.

Az ideírtakat az erre járók folyton felülírják, ez egyszerűen csak egy firkapapír. Ha nem csak próbálkozni szeretnél, hanem már a készülő cikked piszkozatán dolgozol, akkor kaphatsz egy saját homokozót is. Ehhez – ha még nem tetted volna meg – előbb regisztrálj (azaz válassz magadnak egy szerkesztői nevet), majd kattints ide!

Egyszerűen csak kattints az oldal tetején és az egyes fejezetcímek mellett található „[szerkesztés]” gombra.

Némi eligazításért lásd a „Szerkesztés” oldalt, lépésről lépésre haladó útmutatást pedig az első lépések oldalon találsz. Ha kész vagy a módosításokkal, csak nyomd meg a „Lap mentése” gombot – igen, ennyire egyszerű! Semmit nem ronthatsz el, ne aggódj. Ha véletlenül az egészet törlöd, akkor is könnyen vissza tudjuk állítani.

Csak egy dologra kérünk: a lap forrásának első során, amelyben az olvasható, hogy {{/***** Arra kérünk, hogy ezen a soron ne változtass! *****}}, tényleg ne változtass!


A lap első megnyitásakor az UTC szerinti idő 16 óra 22 perc volt.
A lap frissítéséhez kattints ide!


Die aktuelle UTC ist: 16:22
A lap frissítéséhez kattints ide!

Hantz Péter[szerkesztés]

Hantz Péter (Kolozsvár, 1974 február 1-) erdélyi magyar biofizikus, feltaláló, közéleti személyiség [1].

Tanulmányai[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban folytatta. 1992 és 1998 között fizikát tanult a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az ELTE hallgatójaként a Bolyai Kollégium tagja volt. 1998-ban vendéghallgató volt az Oxfordi Egyetemen. Doktori fokozatát[2] 2006-ban szerezte elméleti fizikából a Genfi Egyetemen .

Tudományos pályája[szerkesztés]

2003 és 2006 között a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Elméleti Fizikai Tanszékének tanára [3]. 2007 és 2010 között posztdoktori ösztöndíjas a heidelbergi Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumban (EMBL), ahol génexpressziós mintázatokat tanulmányoz. 2011 és 2015 között a bázeli Friedrich Miescher Orvosbiológiai Kutatóintézet posztdoktori ösztöndíjasaként retina elektrofiziológiával foglalkozik[4]. 2016-ban az École Polytechnique Fédérale de Lausanne kutatója. 2017-től a Pécsi Egyetem Orvosi Karának tudományos főmunkatársa, kutatómunkája több fizikai, biológiai és technológiai területet is érint. 2019-ben Kolozsváron megalapította a kutatás-fejlesztés területén tevékenykedő Fibervar KFT-t[5]. Számos tudományos közlemény, ismeretterjesztő írás és több szabadalom szerzője, illetve társszerzője.

Közéleti tevékenysége[szerkesztés]

1993-ban a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke, 2004 és 2015 között a Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke [6]. 2013-ban megalapítja a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestületet, melynek ügyvivője [7]. Szerkeszt és fenntart egy, a nemzetközileg ismert és elismert magyar értékeket bemutató honlapot.

Kitüntetései[szerkesztés]

Julianus díj [8]

Források[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Erdélyi magyar ki kicsoda 2010
  2. Pattern formation in a new class of precipitation reactions. Université de Genève (2006. augusztus 20.) 
  3. BBTE Magyar Fizikai Intézet, 2019
  4. Magyar fejlesztésű a világ egyik legfejlettebb, látáskutatásban alkalmazott szoftvere. www.delmagyar.hu , 2017
  5. Diaspora Romania-Ungaria - Peter Hantz, 2019
  6. Statement of the Presidency of the Hungarian Rectors’ Conference. www.mrk.hu , 2005
  7. Kürtőskalács. Sepsiszentgyörgy: Háromszék Vármegye Kiadó (2015. augusztus 20.). ISBN 978-606-8235-43-1 
  8. Julianus díjátadás, 2006. www.szereda.ro , 2006