Ez a lap átnevezés ellen védett

Wikipédia:Homokozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Homokozó 
Egy valódi, homokozóba való vödör kislapáttal
A Homokozó a Wikipédia játszótere, itt az újdonsült szerkesztők szabadon garázdálkodhatnak, bármilyen szerkesztést kipróbálhatnak kötetlenül, természetesen a civilizált viselkedés keretein belül, valamint úgy, hogy ne legyen jogsértő a szerkesztés. Az itt olvasható szövegeket szerkesztőink a felület tesztelése céljából írták, azok tartalmát senki nem ellenőrizte, a helytelen vagy valótlan állításokat nem nézte át, nem javította senki.

Az oldalon szereplő „információt” tehát természetesen jobb nem megfogadni, komolyan venni. A Wikipédia közösségével kapcsolatos kérdéseket, illetve egyéb komoly kérdéseidet pedig a kocsmafalon teheted fel, műszaki, technikai szerkesztési problémáidat pedig annak műszaki és kezdőknek fenntartott szekciójában. A leggyakrabban előforduló kérdésekre, problémákra a segítség-oldalakon igyekszünk választ adni.

Sablonok tesztelésére használhatod a sablonhomokozót és a sablonok kibontására való lapot.

Az ideírtakat az erre járók folyton felülírják, ez egyszerűen csak egy firkapapír. Ha nem csak próbálkozni szeretnél, hanem már a készülő cikked piszkozatán dolgozol, akkor kaphatsz egy saját homokozót is. Ehhez – ha még nem tetted volna meg – előbb regisztrálj (azaz válassz magadnak egy szerkesztői nevet), majd kattints ide!
Egyszerűen csak kattints az oldal tetején és az egyes fejezetcímek mellett található „[szerkesztés]” gombra.

Némi eligazításért lásd a „Szerkesztés” oldalt, lépésről lépésre haladó útmutatást pedig az első lépések oldalon találsz. Ha kész vagy a módosításokkal, csak nyomd meg a „Lap mentése” gombot – igen, ennyire egyszerű! Semmit nem ronthatsz el, ne aggódj. Ha véletlenül az egészet törlöd, akkor is könnyen vissza tudjuk állítani.

Csak egy dologra kérünk: a lap forrásának első során, amelyben az olvasható, hogy {{/***** Arra kérünk, hogy ezen a soron ne változtass! *****}}, tényleg ne változtass!

Homokozzo

! Ez a szócikk fiktív elemeket tartalmaz. Kezeld is úgy.

Pajkaszeg (németül Pajkanagel, a köznyelvben Pájkászeg) egykori község, hamarosan a Világörökség része. Hivatalos neve eredetileg Pajtaszeg, csak az erősen ittas lakosok remegő kézzel helytelenül vésték fel a nevet várostáblára.

2006 nagy év volt a település életében, hiszen saját irányítószámot kapott, ez lett a 2508. A jelenlegi népesedési biztos ezt a lélekszámot szeretné minél hamarabb elérni, mivel a lakosok alacsony gyermekvállalási kedve miatt pár éve még csupán 319 fő lakott a faluban. Egyelőre nem tartanak további népszámlálást, hiszen a helyi kormányzat szerint, amiről nem beszélünk, az nincs is.

3 Lakónépesség[szerkesztés]

Pajkaszeg népessége 2011-ben mindössze 319 fő volt, de ez a falu legöregebbje szerint biztos, hogy nem növekedett. A település gazdasági potenciálja és az ott élők szakmai kvalitásai évek óta az országos átlag alatt vannak, ráadásul rossz keresztény módjára az egyháztól is elfordult a lakosok többsége. Ahogy mondani szokták, innen szép nyerni.


3.1 Híres személyek=[szerkesztés]

Károly (1951-) Pajkaszeg folyamatosan ügyeskedő polgármestere, akinek mindig a falu az első - rögtön a saját érdekei után; rutinos és gyors döntéshozó, aki ritkán hoz a nép számára kedvező döntéseket

Erika (1987-) a polgármester jobbkeze, a félsikerült ötletek koronázatlan királynője, ugyanakkor a falu jóakarója és a bögyös kocsmáros nő nemezise, aki minden közösségi feladatból szívesen kiveszi a részét

Teca (1985-) a falu egyik legfontosabb embere, hiszen ő a helyi kocsma tulajdonosa, aki nem csak fiatal és gyönyörű, hanem kemény és megközelíthetetlen; az üzletet olyan jól vezeti, ahogy az odajáró törzsközönséget is

pap (születési idő és név ismeretlen, Isten tudja miért) megnyerően jóképű, helyi születésű plébános, aki rendkívül jól ismeri az alacsony intelligenciájú lakosságot, akik miatt szeretne minél hamarabb szabadulni Pajkaszegről

Laci (1988-) megrögzött álmodozó, aki éleslátásával mindig tudna segíteni, csak éppen senki nem veszi komolyan; mindenesként dolgozik a polgármesteri hivatalban, de borzasztóan nehezen lavíroz a szembenálló felek között

doktor (1949-) a falu állatorvosa, aki munkaerő hiányában nem csak a jószágokat, hanem Pajkaszeg összes választópolgárát is kezeli; a falu legműveltebb polgára, bár köztünk szólva nem túl erős a mezőny

Stoki (1976-) Pajkaszeg rendjének fáradhatatlan őrzője, akinek tempója halálos, a bringája már kevésbé; gyenge szellemi képességeit elképesztő tenni akarással ellensúlyozza; túlbuzgósága ellenére mindenki szereti

Gyuri (1982-) egy nagymenő fociedző, aki addig ügyeskedik, míg végül mindig jól jár; a falu önjelölt ezermestere, aki naphosszat imádott kocsiját tuningolja, ha éppen nem a helyi gyerekeknek tart futballedzéseket4 Nevezetességek[szerkesztés]

A templompótló[szerkesztés]

Pajkaszeg plébánosa - aki milliószor adott már hangot elégedetlenségének - csak a helyi kultúrház előadótermében tudja fogadni a híveket, ami iszonyatosan kis helyen terül el, hiszen mellé egy kivitelezői hiba miatt egy edzőterem is került. A borzasztó körülményeknek köszönhetően a falu lakosságának csupán 10% jár rendszeresen istentiszteletre, amit a kereszténydemokraták haragosan fogadtak.

A megfelelő templom építését egyébként már régóta meg kellett volna oldani, amire pályázaton keresztül meg is kapta a pénzt az önkormányzat, csak Károly, a polgármester inkább a halastó melletti dőzsölésre fordította az így elnyert, többmilliós összeget.


A legendás kocsma[szerkesztés]

A helyi közösségi élet mozgatórugója és egyben szellemi központja Teca kocsmája, ahol a törzsközönség reggelente, délutánonként és sokszor esténként is össze szokott verődni. Ilyenkor a következő műszakkezdésig szokott folyni a világmegváltás és becsületsüllyesztés, amiért leginkább a messzeföldön hírhedt pajkaszegi pálinka okolható.


5 Közlekedés[szerkesztés]

Pajkaszeg közlekedési viszonyai - más kistelepülésekhez hasonlóan - igencsak alulfejlettek, felújításra, illetve korszerűsítésre szorulnának, csak a lakosokat leszámítva éppen senkit nem foglalkoztat ez a kérdés. Egy híddal azért mégis rendelkezik a település, ami többszáz éve vezet Westergom irányába. A mendemondák szerint ezen a hídon keresztül osont be Pajkaszegre az az ipari kém, aki egy szigorúan őrzött sütödéből szerezte meg az ínycsiklandozó kakaós briós titkos receptjét.

Az egyetlen busz, ami erre jár a legkevésbé sem biztonságos, rendszerint lefullad, nagyritkán kigyullad. Ezért a fővárosi közlekedésre hajazó élményt érdemesebb bicikli- vagy gyalogtúrára váltani, ami ugyan rengeteg időt felemészt, de legalább útközben meg lehet csodálni az Isten adta táj semmihez sem fogható szépségeit.

[1]

Leauge of Legends Hős:Teemo a fürge felderítő[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

Teemo élő legenda a yordle testvérei között, Bandlevárosban. A yordlék szerint Teemo furcsább az átlagosnál. Bár jól érzi magát más yordlék társaságában, mégis ragaszkodik hozzá, hogy rendszeresen önálló küldetéseket hajtson végre Bandleváros védelme érdekében. Alapvetően szívélyes természete ellenére harc közben Teemo agya teljesen kikapcsol, így a járőrözés során elvett életek nem terhelik a lelkiismeretét.

Tulajdonságok[szerkesztés]

Életerő: 515.76 (+82 szintenként) Sebzés: 49.54 (+3 szintenként) Támadási sebesség: 0.690 (+3.38% szintenként) Mozgási sebesség: 330 Életerő-regen: 5.74 (+0.65 szintenként) Páncél: 24.3 (+3.75 szintenként) Varázsellenállás: 30 (+0 szintenként)

Képességek[szerkesztés]

Gerilla-hadviselés: Ha Teemo rövid ideig nem mozdul és nem cselekszik, akkor tetszőleges ideig lopakodhat. A bokrokban Teemo mozgás közben is képes lopakodni. A lopakodásból kilépve Teemo elnyeri a Meglepetés erejét, amely 3 másodpercre megnöveli a támadási sebességét.

Vakító lövés: Erős méreggel homályosítja el a célpont látását, és sebzést okoz neki, illetve megvakítja a hatás időtartamára.

Gyors futás: Teemo nekiiramodik, és passzívan növeli a mozgási sebességét, amíg el nem találja egy ellenséges hős vagy torony. Teemo sprintelhet is, ilyenkor egy rövid ideig a mozgási sebesség tovább nő, és a hatás találat esetén sem szakad meg.

Méreglövedék: Teemo minden támadása mérgezi a célpontot, és a becsapódáskor, illetve a következő 4 másodperc minden másodpercében sebzést okoz.

Veszedelmes csapda: Teemo a táskájában tárolt gombák egyikének felhasználásával eldob egy robbanást produkáló, mérges csapdát. Ha egy ellenfél rálép a csapdára, az egy mérgező felhőt bocsát ki, amely lassítja és folyamatosan sebzi az ellenséget. Ha Teemo egy másik gombára dobja a gombát, az továbbpattan, így messzebbre juttatható el.

[2]

Facebook[szerkesztés]

A Facebook (ejtsd: Fészbuk) amerikai alapítású közösségi hálózat, amely 2004. február 4-én kezdte meg működését. Eredetileg Thefacebook-nak hívták. Az egyik legnagyobb ismeretségi hálózat a világon, amely 2011 februárjára már több mint 637 millió regisztrált felhasználót számlált. A Facebook a világ leggyakrabban használt szociális hálózatává vált a 2009. januári Compete.com rangsorolása alapján, az aktív havi felhasználók száma szerint, megelőzve a MySpace nevű közösségi oldalt. 2009. november 25-én Mark Zuckerberg bejelentette, hogy a Skype és a Twitter mintájára tőzsdére viszi a Facebookot. 2011 tavaszán a tőzsdei bevezetést még mindig korainak találták, és az időpontját 2012-re tették, közben azonban a Facebook értékét folyamatosan számítgatták és felbecsülték. A tőzsdei bevezetésre végül 2012. május 18-án délután 17 órakor került sor. A következő mérföldkő 2012. október 4. – ezen a napon a Facebook elérte az 1 milliárd regisztrált felhasználót. Felhasználóinak száma 1,23 milliárd, a teljes internetpopuláció 38%-a. Több mint egymilliárd felhasználó használja mobiljáról a Facebookot.


Jellemzői[szerkesztés]

A rendszer használata ingyenes, egy egyszerű regisztrálással lehet meghívás nélkül hozzá csatlakozni, szemben a 2010 végéig meghívásos alapon működő magyar iWiW-vel. A felhasználók létrehozhatnak egy személyes profilt, kapcsolódhatnak ismerőseikhez, csoportokhoz és rajongói oldalakhoz egyaránt, valamint üzeneteket válthatnak és eseményeket szervezhetnek. Az üzenőfalon keresztül híreket, információkat, weboldalakat és videókat is megoszthatnak egymással. Városok, munkahelyek, felsőoktatási intézmények vagy régiók (például Magyarország) által szervezett közösségekhez csatlakozhatnak, és érhetnek el bennük másokat. A saját hálózaton belül a mások adatlapja részleteiben is látható, míg más közösséghez tartozó felhasználó adatlapja nem, de ez függ a felhasználók egyedi beállításaitól is.

2011 augusztusában a Facebook megújította adatvédelmi és a tartalommegosztási rendszerét, jelentős részben a honlapot ért kritikák és a Google+ szerencsésebb beállításai nyomán. Néhány héttel később megjelent egy újabb frissítés, amely a közzététel rendjét szabályozza, lehetővé teszi általunk nem ismert emberek követését (beleegyezésükkel), a hírfolyamokat pedig áttekinthetőbbé teszi a barátok és az események besorolásával. Vélhetően erre a fejlesztésre is hatással volt a Google+ rendszere, amely különösen ügyel a felhasználók csoportba rendezésére és az információ ettől függő megosztására. Emellett újabb fejlesztéseket vezetnek be, amelyek online életünk számos mozzanatát naplózzák (a felkeresett tartalmakat automatikusan lájkolják); a Facebook egyfajta multimédiás központtá alakul.

Története[szerkesztés]

Az oldal létrehozásának ötlete eredetileg Mark Zuckerberg egyetemi előkészítő iskolájának, a Phillips Exeter Academynek fényképes, nyomtatott, könyv alakú kiadványa volt. Ezek a könyvek már évtizedek óta közkedveltek voltak, és használatban álltak a tanárok és a diákok számára. A Facebook története valójában 2003-ban kezdődött a Facemash nevű alkalmazás kidolgozásával. Adam D'Angelo, aki Mark Zuckerberg legjobb barátja volt a középiskolában, létrehozott az egyetemisták számára egy kezdetleges társasági oldalt. A programnak olyan sikere lett, hogy használóinak száma a százezret is meghaladta. A honlap népszerűségének hatására írta meg Mark Zuckerberg a CourseMatch programot, ami aztán a Facebook létrehozásához vezetett. Ő és Eduardo Saverin akkor alapította a Facebookot, amikor még a Harvard Egyetemre jártak, társaik voltak még a fejlesztésben Dustin Moskovitz és Chris Hughes. Kezdetben csak a Harvard hallgatói számára volt elérhető az oldal felhasználása, majd kiterjesztették az Ivy League-re és a Stanford Universityre. Azután minden egyetemista, majd minden 13 évesnél idősebb személy is regisztrálhatott a Facebookon. Peter Thiel volt az első, aki anyagilag is támogatta a céget, mintegy félmillió dollárral. Az oldalon lehet üzeneteket felírni az üzenőfalra, lehet fotókat feltölteni és megosztani. Jelenleg több mint 1 milliárd aktív felhasználója van, ez a szám napról napra emelkedik. (A Hi5 58, az Orkut pedig 46 millió körüli havi látogatószámmal bír.) Az oldal jelenleg 207 országban, 37 különböző nyelven érhető el, és 2010 januárjára már szinte teljesen elkészült a magyar változat, amelynek fordítását a felhasználók készítik.


2012-ben a Facebook megváltoztatta az Adatkezelési Szabályzatát, mert a Facebook felhasználók 30%-a nem szavazott ellene. A változás szerint a Facebook átadhatja személyes adatainkat az Instagramnak.

Játékos oktatás[szerkesztés]

Sokan hallunk olyan tanítási módszerekről, amik nem megszokottak, hanem olyan módszert alkalmaznak, mint például egy internetes szerepjáték alkalmazása. Ezek a szerepjátékok magára a tanulásra specializálódtak, mivel ezekben úgy tud fejlődni a diák, hogyha például elkészíti a házi feladatot, amiért tapasztalatpontot kap. Vannak képességek is, melyeket képességpontok felhasználásával lehet megtanulni, ezeket a képességpontokat, szintlépéssel lehet kapni. Vannak olyan képességek például, hogy a dolgozat összpontjához kap egy "jutalom" pontot, ami által esély adatik a diáknak, hogy jobb jegyet érjen el. További információkért olvassa el az alábbi cikket: [1]

Az első és egyetlen gipszkarton gyár Magyarországon[szerkesztés]

A gyárról pár szó[szerkesztés]

2008 szeptemberében megnyitották Magyarország első és egyetlen gipszkarton gyárát a Mátrában. A beruházáshoz a több mint 30 millió eurós tőkét, mintegy 10 milliárd forintot, a több mint 350 éves múlttal rendelkező francia Saint-Gobain Group (SGG) nyújtotta. A francia cég világelsőséget szerzett több építőanyag ipari termék, így a gipszkarton lap gyártásában is. Mivel Magyarországon természetes képződményként gipsz kőzet nem található, ezért a gyártás alapanyagaként a Mátrai Hőerőmű melléktermékéből előállított gipsz anyagot használják fel.

A gipszgyártás folyamata[szerkesztés]

Az erőműben kéntelenítési folyamat során a gipszből a nehézfémek és az oldható sók kivonásával egy, a természetben található gipsznél is finomabb, magasabb minőségű gipszet hoznak létre. A kéntelenített és megtisztított gipsz ÉMI minősítéssel rendelkező építőipari termék.

Gipszkarton gyár előnyei[szerkesztés]

  • A gyár több mint 13 millió m2 gipszkarton lap gyártására alkalmas, amely a magyar piac jelentős gipszkarton lap igényét a külföldi gyáraktól való függőség nélkül tudja ellátni. A gyár termelésének majdnem 30 százalékát a cég exportra termeli.
  • Több mint 60 új munkaerő felvételével jelentősen hozzájárul a térség munkaerő-ellátottságához, a meglévő munkanélküliség csökkentéséhez. A műszakokat gépész-, és villamosmérnökök irányítják.
  • Az új munkatársak a világszínvonal biztosításához megfelelő szintű tréningeken és továbbképzéseken vesznek részt Magyarországon és külföldön egyaránt.
  • Növeli a település adóbevételeit.
  • Növeli a Mátrai Hőerőmű Zrt. bevételét. [[2]]
  • A gyár megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, működése során főként a termelés szárítási fázisában keletkezett vízgőzt bocsátja ki. A gipszkarton lap másik alapanyagát, a kartonpapírt a Rigips importból szerzi be, amely környezetbarát, újrahasznosított papír. A gyártáshoz nincs szükség hazai faállomány felhasználásra.