Wikipédia:Legtöbbet hivatkozott csonkok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wikipédia:Legtöbbet hivatkozott csonkok 

Alább az 1000 legtöbbet hivatkozott csonk vagy szakaszcsonk sablonnal ellátott szócikk látható. A lista a magyar Wikipédia adatbázisának 2014. május 3-i mentése alapján készült.

MySQL, 1.5-ös adatbázisséma

SELECT CONCAT('*[[',pl_title,']] (', COUNT(*),' link)')
FROM pagelinks pl
   INNER JOIN page p ON pl.pl_title = p.page_title
WHERE pl.pl_namespace = 0
 AND EXISTS (SELECT * FROM templatelinks
       WHERE SUBSTR(tl_title FROM 1 FOR 5) = 'Csonk'
       AND tl_from = p.page_id
       LIMIT 1 )
GROUP BY pl.pl_title
ORDER BY COUNT(*) DESC
LIMIT 1000;

Nálam a fenti lekérdezés – általam ismeretlen ok miatt – sok idő alatt nem futott le. Mivel a TEMPLATELINKS táblát csak erre az egy célra hoztam létre, ezért az alábbi első utasítás kitörli belőle az itt szükségtelen rekordokat, amely több, mint 99%! Ezután az egyszerűsített lekérdezés 6-7 perc alatt elkészíti a kigyűjtést.

DELETE FROM templatelinks
       WHERE SUBSTR(tl_title FROM 1 FOR 5) != 'Csonk';
-- Ezután egyszerűsített lekérdezés:
SELECT CONCAT('*[[',pl_title,']] (', COUNT(*),' link)')
FROM pagelinks pl
   INNER JOIN page p ON pl.pl_title = p.page_title
WHERE pl.pl_namespace = 0
 AND EXISTS (SELECT * FROM templatelinks
       WHERE tl_from = p.page_id
       LIMIT 1 )
GROUP BY pl.pl_title
ORDER BY COUNT(*) DESC
LIMIT 1000
INTO OUTFILE 'csonk.txt';

A legtöbbet hivatkozott 1000 csonk változása 2010 márciusa és 2012 között

A magyar Wikipédia adatbázisának 2010. március 5-i mentése alapján készült listában a legtöbbször, (15098-szor) a Földrajzi koordináta-rendszer cikkre hivatkoztak. Ugyanez a belső hivatkozás 2012. július 22-én változatlanul az élen van, most már 23840-nel. Az utána következő hivatkozások 2010-ben számszerűen tízezer alatt voltak. 2012-ben szorosodott az élmezőny: a második helyen Magyarország áll 22661 hívással, majd az Amerikai Egyesült Államok (14361), a Bolygó, Kisbolygó és Jupiter cikkek következnek, ami a csillagászat lexikális népszerűségét mutatja. A fentebb említett cikkek általában jelentős terjedelműek, csak egyes szakaszaik vannak csonknak minősítve.

2010-ben az 1000-s lista végén 195 hívású cikkek voltak, míg a cikkek számának növekedésével 2012-ben már legalább 416 hivatkozás kellett a táblázatba kerüléshez. Így 260 linkeléssel kimaradtak – mivel nem szaporodott a rájuk hivatkozás – a Legfelső szintű tartomány (TLD) cikkei, bár nem tudom hogy esetükben milyen bővítéssel lehetne a csonk szintet átlépni? Jelenleg 416-417 hívással jelentős számú, navigációs sablonban szereplő horvát falut ismertető cikk zárja a listát: bár ezek csak statisztikai adatokat tartalmaznak, kutatást feldolgozást nem folytattak a szerkesztők, mégis értékes részét alkotják a magyar Wikipédiának.

2012. július 22. és szeptember 9. között érdemleges változás a listában nem történt. 2012. szeptember 9. és november 26. között – úgy tűnik – egyetlen csonk cikk sem bővült.

A fenti helyzet miatt ezt a listát nem frissítettem (más sem), de most kérésre megtörtént egy 4 hónappal korábbi dump felhasználásával (2014. szeptember 9.)


Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]