Adidas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Adidas AG
Adidas-original.svg
Herzogenaurach - Adidas - 2016.jpg
Típus Részvénytársaság
Alapítva 1924 (Bejegyezve: 1949)[1]
Névadó Adolf Dassler
Székhely Herzogenaurach, Németország
Vezetők Adolf Dassler (alapító)
Herbert Hainer
Erich Stamminger
Hans Friderichs
Patrik Nillson (elnök, adidas America)
Alapító Adolf Dassler
Iparág
Forma Aktiengesellschaft
Termékek Sportszergyártás
Árbevétel 22 511 000 000 € (2022)[2]
Alkalmazottak száma 38 982 fő (2008)
Leányvállalatai Reebok
TaylorMade
Tőzsde
  • frankfurti tőzsde
  • OTC Markets Group

Adidas AG (Németország)
Adidas AG
Adidas AG
Pozíció Németország térképén
é. sz. 49° 34′ 57″, k. h. 10° 54′ 34″Koordináták: é. sz. 49° 34′ 57″, k. h. 10° 54′ 34″
Az Adidas AG weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Adidas AG témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Az adidas gyár Herzogenaurachban, Németországban

Az Adidas német sportszergyártó cégcsoport, amelyhez az Adidas mellett a Reebok és a Taylormade márka tartozik. A cég székhelye alapítása óta a németországi Herzogenaurach. A vállalkozás 1989 óta részvénytársasági formában működik, a tőzsdére 1995-ben vezették be. 2006 májusa óta a cég hivatalos neve Adidas AG.

Története[szerkesztés]

Adidas Active Bodies

A vállalkozást az első világháború után a két Dassler fivér, Adolf és Rudolf alapította, 1920-ban kezdtek el a szűkös időkben fellelhető anyagokból sportcipőket készíteni. A két testvér közül Adolf volt a feltaláló és újító, míg Rudolf a kereskedői vénával megáldott. Az alapötlet az volt, hogy minden egyes sportágnak más és más jellegű cipőre van szüksége. A kezdeti próbálkozások után a két testvér Herzogenaurachban megalapította „Gebrüder Dassler” (Dassler-testvérek) néven a családi vállalkozást. Adolf folyamatosan jelen volt a sporteseményeken és szoros kapcsolatban állt a sportolókkal is, hogy minél jobban megismerhesse az igényeiket. Már a '20-as évek közepétől kísérleteztek a stoplis cipőkkel. Először az 1928-as amszterdami olimpián viseltek a sportolók Dassler-cipőket.

A '30-as évek közepére a vállalkozás már közel 100 főt foglalkoztatott és 11 sportág számára 30 különféle speciális lábbelit készített. 1936-ban Jesse Owens Dassler-futócipőben nyerte a berlini olimpián az aranyérmet. A háborúban a két testvér és családjaik vitája elfajult, ami végül a cég kettéosztásához vezetett. Adolf 1947-ben indította újra a termelést 47 dolgozóval, a cég pedig 1949. augusztus 18-tól viseli az Adidas nevet, amelyet Adolf Dassler nevéből alkottak.[3]

Az áttörést az 1954-es labdarúgó-világbajnokság megnyerése jelentette, ahol a német csapat cserélhető stoplis Adidas-cipőkben játszotta a legendás Aranycsapat elleni döntőt. A fejlesztések mellett Adolf Dassler volt az első vállalkozó, aki híres sportolókkal reklámozta a termékeit: Jesse Owens, Muhammad Ali, Franz Beckenbauer.

A cég minden jelentősebb sporteseményen képviseltette magát és az aktív sportolókkal tartott jó kapcsolatának köszönhetően szinte minden egyes sportág számára optimális cipőt készített.

1952-ben készítették el az első sporttáskát, 1963-tól indult meg a labdák gyártása, amelyek 1970 óta minden jelentős labdarúgó esemény hivatalos labdái. 1967-től gyártanak edző- és versenyruházatot, 1974-től pedig teniszütőket is.

Adolf Dassler 1978-as halálát követően a cég irányítását a felesége, Käthe és fia Horst vették át. Horst nevéhez fűződik a márka franciaországi bevezetése és a sportmarketing terén elért vezető hely. Horst Dassler 1987-ben, 51 évesen teljesen váratlanul hunyt el.

1989-ben a vállalatot részvénytársasággá alakították, majd a '90-es évek elején visszatértek a hagyományokhoz, a kiemelkedő minőségű csúcstermékek gyártásához. 1991-ben vezették be az adidas EQUIPMENT márkát, 1992 óta pedig a Streetball a fiatalabb generációt célozza meg. 1993-ban Robert Louis-Dreyfus vette át a cég irányítását.

A részvényeket 1995-ben vezették be a tőzsdére, 1997-ben az Adidas egyesült a Salomon Grouppal. 1998-ban kiszervezték a Taylormade-et a Salomonból, amely az Adidas Golffal együtt folytatta a tevékenységét.

A vállalat vezetését 2001-ben Herbert Hainer vette át. 2005-ben a Salomont a hozzá tartozó leányvállalatokkal és márkákkal (Salomon, Mavic, Bonfire, Arc'Teryx, Cliché) eladták a finn Amer Sports Corporationnek. 2006. január 31-én hozták nyilvánosságra a Reebok átvételét, amellyel a cégcsoport forgalma kb. évi 9,5 milliárd euróra nőtt.

A cég logói[szerkesztés]

A három csíkos ábrát Adolf Dassler egy finn sportszergyártól, a Karhutól vásárolta meg az 1952-es Olimpia után.[4] Ez jelent meg ismertetőjegyként a cipőkön, majd később a ruházaton is. A '60-as években a cég terjeszkedésével megjelent a termékpalettán a szabadidős ruházat is, ezért a Dassler házaspár új, kiegészítő szimbólum után kutatott. Végül 1971 augusztusában több mint 100 javaslatból a három levelet választották ki, amely 1972-től jelenik meg a termékeken, majd később a cég logójában is. Ma az Originals kollekció egyik védjegye.

Az eredeti háromleveles Adidas logo, amely 1972 és 1998 között volt használatos.

1997-ben egységes megjelenés mellett döntenek, és egy már használt jelképet választanak: a három gerendát, amelyet még 1990-ben tervezett Peter Moore. A jelet 1997 előtt az Equipment kollekción használták, a cipőkön látszódó három csíkot mintázza. A gerendák egy hegyet formáznak, a kihívást és az elérendő célokat szimbolizálva.

1998-ban az Adidas-Salomon új szimbólumot kapott, amely mindkét vállalatot jelképezi: a kék szín az Adidast, a piros a Salomont, az ábra egy gyémántot formáz, amely három részből áll, középen egy felemelt karú, győzelmet ünneplő stilizált emberalakkal. Ez a logó azonban csak az akkori céges iratokon jelent meg, a termékeken viszont nem.

2002-ben a vállalat jelentős átszervezésével mindhárom üzletág külön logót kapott, amelyek a kollekciókon a 2007-es összevonás után is változatlanul megmaradtak. A Salomon 2005-ös eladása után a cégcsoport 2006 áprilisában az új szerkezetet jelképező, valamennyi tevékenységet átfogóan megjelenítő logót kapott. A cégcsoporton belül a másik két márka, a TaylorMade és a Reebok is önálló megjelenéssel rendelkezik.

Termékek[szerkesztés]

Az Adidas csoport három fő márkája:

  • Adidas: sportcipők, sportruházat, kiegészítők
  • Reebok: sportcipők, sportruházat, kiegészítők
  • TaylorMade-Adidas Golf: golffelszerelés, golfruházat, kiegészítők

A vállalat a termékeit kezdetben hagyományosan cipők és ruházat/kiegészítők kategóriákba sorolta. 2000-ben teljes átszervezéssel Forever Sport, Original és EQUIPMENT néven működnek tovább az egyes területek. 2002-ben egy újabb változtatás után Sport Performance (sportolóknak szánt és szabadidős termékek), Sport Heritage (az Original termékeit vitte tovább, a hangsúly a hagyományokon és eredetiségen van) és Sport Style (Yohji Yamamoto által tervezett kollekció, a „sportruházat jövője”) nevet kapta. 2007-ben tovább egyszerűsödött a profil: a Sport Performance a sportolók igényeit igyekszik kielégíteni, míg a Sport Heritage-ből és a Sport Style-ból összevont Sport Style inkább az életstílust reprezentáló termékeket képviseli.

Szponzoráció[szerkesztés]

Labdarúgás[szerkesztés]

Az Adidas számos társulási labdarúgó-válogatott készlete készíti szerte a világon, valamint az UEFA Bajnokok Ligája és a FIFA világkupája bajnokságán 1970 óta használt labdákat.

Válogatott[szerkesztés]

Európa
Afrika
Ázsia
Észak-Amerika
Dél-Amerika
Óceánia
Autonóm államok labdarúgó csapatai

Klubcsapat[szerkesztés]

Olimpiai csapat[szerkesztés]

2016[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Adidas Group History. [2011. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 26.)
  2. éves jelentés, 2023. március 8.
  3. Adidas / Group / History. Adidas. [2015. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 13.)
  4. Archivált másolat. [2017. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. június 17.)
  5. http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/rio-2016-szokatlan-itt-a-magyar-csapat-rioi-kollekcioja-2430549

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Adidas
A Wikimédia Commons tartalmaz Adidas témájú médiaállományokat.