George Martin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
George Martin
George Martin.jpg
Született
1926. január 3. (89 éves)
Foglalkozása zenei producer
zeneszerző
hangmérnök
karmester
Kitüntetései Commander of the Order of the British Empire
Knight Bachelor

George Martin az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz George Martin témájú médiaállományokat.

Sir George Martin (1926. január 3. –) zenei producer. Időnként az ötödik Beatle-ként emlegetik, utalva a The Beatles együttes producereként végzett munkájára. A zeneiparban végzett szolgálataiért lovaggá ütötték.

A második világháború alatt a brit haditengerészet légiflottájánál szolgát, onnan szerelt le 1947-ben. Zenét kezdett tanulni, majd zongoristaként és oboásként dolgozott. 1950-ben került az EMI-hoz, 1955-ben a kiadó egyik leányvállalatának, a Parlophone-nak lett menedzsere. Eredetileg humoros felvételeket készített olyan művészek közreműködésével, mint Peter Sellers és Rolf Harris. A Beatlest először 1962-ben hallgatta meg, miután a zenekart a Decca elutasította, és szerződést kötött velük, annak ellenére, hogy első benyomása szerint elég rettenetesek voltak. Ez egy hosszú kapcsolat nyitányát jelentette, amelyben Martin zenei jártassága segített áthidalni a rést az együttes nyers tehetsége és az általuk elérni kívánt eredmény között. A legtöbb szimfonikus hangszert az ő ösztönzésére alkalmazták lemezeiken. A közös munkára jó példa a Penny Lane, ahol fuvola, piccolo és szárnykürt került a dalba; McCartney eldúdolta a dallamot, Martin pedig lekottázta és hangszerelte.

A Beatlesen, és tagjainak szólóprojektjein kívül sok más zenekar mellett tevékenykedett producerként, és elismert zeneszerző is (ő írta a Sárga tengeralattjáró című Beatles-film, illetve az Élni és halni hagyni című James Bond-film zenéjét).

In My Life[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1998-ban kiadott egy CD-t In My Life címmel. Ezen számos szokatlan zenészt, énekest és alapvetően nem énekes művészt szerepeltetett. A CD-n Beatles-dalok feldolgozásai hallhatók. Az album készítéséről Egy életen át címmel televíziós műsor is készült.

A dalok listája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Come TogetherRobin Williams & Bobby McFerrin
 2. A Hard Day’s NightGoldie Hawn
 3. A Day in the LifeJeff Beck
 4. Here, There, and EverywhereCéline Dion
 5. BecauseVanessa Mae
 6. I Am the WalrusJim Carrey
 7. Here Comes the SunJohn Williams
 8. Being for the Benefit of Mr. Kite!Billy Connolly
 9. The Pepperland Suite – George Martin
 10. Golden Slumbers/Carry That Weight/The EndPhil Collins
 11. Friends and Lovers – George Martin
 12. In My LifeSean Connery