Sean Connery

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sir Sean Connery
Sean Connery 1983-ban
Sean Connery 1983-ban
Életrajzi adatok
Születési név Thomas Sean Connery
Született 1930. augusztus 25.
Edinburgh, Skócia
Elhunyt 2020. október 31.(90 évesen)
Lyford Cay, Nassau (Bahama-szigetek)
Házastársa
Gyermekei Jason Connery
Pályafutása
Iskolái Tollcross Primary School
Aktív évek 19542012
Híres szerepei
Díjai
Oscar-díj
Golden Globe
BAFTA-díj
További díjak

Sir Sean Connery aláírása
Sir Sean Connery aláírása

Sir Sean Connery weboldala
Sir Sean Connery IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Sir Sean Connery témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sir Thomas Sean Connery (Edinburgh, 1930. augusztus 25. – Lyford Cay, Bahama-szigetek, 2020. október 31.) Oscar-díjas skót színész. Connery kis szerepeket játszott különböző tv- és mozifilmekben, mielőtt megkapta volna azt a szerepet, amivel üstökösként felívelő színészi pályafutása elkezdődött. Egy alacsony költségvetésű brit film, a Dr. No elindította a filmtörténet egyik leghosszabb sorozatát. Connery James Bondként szerepelt az Oroszországból szeretettel, a Goldfinger, a Tűzgolyó, a Csak kétszer élsz, a Gyémántok az örökkévalóságnak és a nem hivatalos Soha ne mondd, hogy soha című epizódokban.

Élete[szerkesztés]

A korai évek[szerkesztés]

Thomas Sean Connery a skóciai Edinburgh-ban született egy szegény munkáscsalád gyermekeként. Apja teherautósofőr, édesanyja pedig takarítónő volt. A család anyagi helyzete miatt félbe kellett szakítania az általános iskolát, hogy dolgozhasson. Segédmunkásként, életmentőként és aktmodellként vállalt munkát, majd csatlakozott a Királyi Haditengerészethez, ahonnan azonban gyomorfekélye miatt leszerelték. Fiatalkora óta aktívan sportolt: az 1953-as Mr. Universe versenyen szülőhazája színeiben versenyzett, és amikor a South Pacific című musicalben megkapta első színpadi szerepét, még profi labdarúgóként képzelte el jövőjét. Később azonban, amikor meghívást kapott a Manchester United ificsapatába, már viszonylagos színházi tapasztalattal a háta mögött mondott nemet az ajánlatra. Ettől kezdve minden szabadidejét a könyvtárakban és a színházak környékén töltötte, és egyre jelentősebb szerepekben tűnt fel. Az 1950-es évek közepén kapta első televíziós szerepeit, majd az MGM-mel írt alá szerződést és több filmben (Hell Drivers, Tigris akció, Az időzár) epizódszerepekben tűnt fel. Első jelentősebb alakítását a Lana Turner főszereplésével készült (Another Time, Another Place) (1958) című filmben kapta.

Az 1960-as évek – James Bond[szerkesztés]

Connery jókedvűen lubickolt a mellékszerepekben, azonban 1962-ben nagyot fordult a sorsa, mivel sok neves színész közül őt választották Ian Fleming nevezetes figurájának, James Bondnak a megformálására, a Dr. No (1962) című filmben. Connery hihetetlenül nagy nemzetközi sikert aratott a 007-es szerepében, s majd egy évtizeden át a nézők őt azonosították az ügynök figurájával. A következő években további öt alkalommal öltötte magára James Bond fekete öltönyét: Oroszországból szeretettel (1963), Goldfinger (1964), Tűzgolyó (1965), Csak kétszer élsz (1967), Gyémántok az örökkévalóságnak (1971). A színész azonban egy idő után megunta a világhírt hozó imázsát, és ki akart törni a sablonok keretei közül, ezért különféle műfajú filmekben vállalt szerepet, melyek közül talán a legkiemelkedőbb a Sidney Lumet által rendezett A domb (1965) című filmdráma, amely Ray Rigby azonos című, nagy sikert arató könyvének történetét dolgozza fel.

Az 1970-es évek[szerkesztés]

A hetvenes évek eleje viszonylag csendesen telt el a színész számára, ez alól csak az utolsó James Bond- filmje a kivétel, majd három évvel később ígéretes szerepben, a Gyilkosság az Orient expresszen (1974) című Agatha Christie-krimi filmadaptációjában volt látható. Ezután a Zardoz című sci-fi következett, majd egy évre rá Michael Caine partnereként tűnt fel az Aki király akart lenni (1975) című kalandfilmben. 1976-ban a Robin és Marien című, a középkorban játszódó romantikus filmben és a kor színészsztárjait felvonultató, A híd túl messze van című háborús eposzban láttatta magát a vásznon. Az évtized végén A nagy vonatrablás (1979) című krimivel folytatta sikersorozatát, majd a Meteorral (1979) a katasztrófafilmek műfajába tett kitérőt.

Az 1980-as évek[szerkesztés]

Az öregedés magával hozta a karakterszerepeket is, melyekben Connery szintén otthon érezte magát. 1981-ben Peter Hyams Gyilkos bolygó című filmjében játszott főszerepet, majd korábbi kijelentése ellenére, miszerint nem bújik többé a 007-es ügynök szerepébe megváltozott és 1983-ban a Soha ne mondd, hogy soha címűben még utoljára magára öltötte a nyugdíj előtt álló Bond öltönyét, hogy meghódítsa a szépséges Kim Basingert, és legyőzze a főgonoszt, akit Klaus Maria Brandauer alakított. Ez a film is bebizonyította, hogy az évek múltával Connery egyre jobb színész lett, gyérülő üstöke és szaporodó ráncai csak előnyére váltak. 1986-ban feltűnt a Hegylakó című, azóta már igazi kultuszfilmnek számító moziban Christopher Lambert partnereként, majd ezt követően a világhírű irodalmi regény filmadaptációjában, A rózsa neve (1986) című filmben játszotta a főszerepet. Connery ezen alakításáért kapott először rangos kitüntetést pályafutása során, hiszen a Brit Filmakadémia a legjobb férfi színésznek járó BAFTA-díjjal jutalmazta. 1987-ben Brian De Palma kérte fel egy szerepre, az éppen akkor készülő nagyszabású maffiafilmjébe. A szesztilalom idején játszódó Aki legyőzte Al Caponét című filmben egy rutinos ír zsarut formált meg, aki segít a rendőrség új vezetőjének, a fiatal Eliot Nessnek (Kevin Costner), elkapni a hírhedt chicagói bandavezért, Al Caponét (Robert De Niro). Alakításáért elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat és Golden Globe-díjat. Steven Spielberg 1989-ben neki szánta az Indiana Jones harmadik részében a főhős bogaras, szeretetreméltó, szintén régész apjának szerepét, amelyet szintén sikeresen személyesített meg.

Az 1990-es évek[szerkesztés]

Conneryt azonban nem kerülték el a főszerepek sem, hiszen a kilencvenes évek elején olyan filmekben volt első számú személy, mint az Oroszország ház könyvkiadója, vagy a Vadászat a Vörös Októberre orosz tengeralattjáró parancsnoka. A Robin Hood, a tolvajok fejedelme című film végső jelenetében is feltűnik néhány másodpercre, azonban ezért is jelentős összeget zsebelt be. Újfent látható volt a nagy sikerű Hegylakó folytatásában, mely A hegylakó visszatér címmel jelent meg, majd rá egy évre a Medicine Man című kalandfilmben játszotta a címszereplőt. Ezután két krimiben is játszott; Gyilkos nap (1993) és Egy igaz ügy (1995). Arthúr király megformálója volt Az első lovag (1995) című kalandfilmben, amelyben Richard Gere és Julia Ormond voltak a partnerei. A Sárkányszívben (1996) pedig igen nagy örömét lelte, ugyanis nemcsak ő kölcsönözte a hangját Dracónak, az animációs sárkánynak, hanem az animátorok Connery arcvonásaival is felruházták a figurát. Szintén ebben az évben szerepelt a hatalmas sikert arató, A szikla című akciófilmben, melyben Nicolas Cage és Ed Harris voltak a partnerei. 1998-ban a Briliáns csapda című krimiben Catherine Zeta-Jones tolvajtársát alakította és ugyanebben az esztendőben szerepelt még a Bosszúállók című brit fantáziafilmben is, amelyet a kritikusok az év legrosszabb filmjének kiáltottak ki.

2000 után – A visszavonulás[szerkesztés]

A Fedezd fel Forrestert! (2000) című filmben Connery igazi, korához illő figurát alakít, egy idős, visszavonult írót és alakításából is kiderül, mennyire élvezte a figurát. E filmje után kisebb szünet következett, de ő eközben sem tétlenkedett; saját produkciós cége, a Fountainbridge Films keretében Connery számos tervet dédelget, például néhány kedvence folytatását – Időbanditák, Indiana Jones, A szikla – mi több, még azt is lehetségesnek tartotta, hogy még egyszer eljátssza James Bondot, azonban ezek később is csak tervek maradtak. Connery ugyanis bejelentette, hogy A szövetség (2003) című filmje után visszavonul a filmipartól, és attól kezdve családjának fog élni. Ebben a film rossz kritikái és a rendezővel való rossz viszonya játszhatta a főszerepet.[4] Bár több rendező próbálta visszacsalogatni, némelyik igen jelentős pénzösszeg fejében, Connery nem adta be a derekát, és valóban 2003-ban láthatták őt a nézők utoljára a mozivásznon, kivételt csak egy szinkronszerep kedvéért tett egy animációs filmben 2012-ben.

Magánélete[szerkesztés]

Az évtizedek során a James Bondként egykor nők millióinak szívét megdobogtató Connery vonzereje mit sem kopott. Sőt, a szerepei begyakorlása során a karakter mozgására különleges gondot fordító színész egyike azon keveseknek, akik 60 év felett is testre szabott szerepeket kaptak (mint erről a Fedezd fel Forrestert! című filmben is meggyőződhettünk). A fáradhatatlan színész nagy skót hazafi, még a hetvenes években megalapította a Scottish International Education Trustot, az alapítványt, amely a szegények oktatásában próbál meg segítséget nyújtani. Magánélete is rendezett volt, első feleségének, az ausztrál Diane Cilento színésznőnek tőle született Jason fia, második nejét, a francia–marokkói festőművésznőt, Micheline Roquebrune-t 1975-ben vette el, akivel először egy golfversenyen találkozott öt évvel korábban, miután a színész nagyon kedvelte a golfozást is. Connery pályafutása során számos elismerésben is részesült: egyebek mellett megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendje kitüntetést, valamint 1990-ben életműdíjjal jutalmazta a Brit Filmakadémia. 1995-ben Cecil B. DeMille-díjat kapott a Hollywood Foreign Presstől, 1998-ban pedig elnyerte a BAFTA legrangosabb díját, a British Academy Fellowshipet. II. Erzsébet brit királynő 2000-ben lovaggá ütötte – miután pár évvel korábban mint skót nacionalistától megtagadták tőle az elismerést. Azóta viszont igényt tarthatott a Sir Sean megszólításra. 2003 utáni visszavonulása után főleg arról lehetett hallani, hogy demenciában szenved, erről később felesége is beszélt. 2006 után már nem is hagyta el nassaui birtokát, 90 évesen, 2020. október 31-én álmában hunyt el.[5] Halálát tüdőgyulladás, szívproblémák és idős kora okozta.[6]

Egyéb kitüntetései[szerkesztés]

 • 2006. Amerikai Filmintézet – Életműdíj
 • 2005. Európai FilmdíjÉletműdíj
 • 2002. Karlovy Vary-i Nemzetközi FilmfesztiválA zsűri különdíja
 • 2002. Olasz Telegatto-díj – Különdíj
 • 2001. Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál – Sivatagi Pálma Életműdíj
 • 1999. Európai FilmdíjKözönség-díjBriliáns csapda
 • 1999. ShoWest Egyesület – Életműdíj
 • 1997. Blockbuster Entertainment-díj – Kedvenc férfi mellékszereplőA szikla (film)
 • 1997. Lincoln Center Film Egyesület – Ünnepi kitüntetés
 • 1997. MTV Movie-díj – A legjobb filmes páros (Nicolas Cage-dzsel megosztva) – A szikla (film)
 • 1995. Amerikai Fantázia és Horrorfilmek Akadémiája – Életműdíj
 • 1993. Nemzeti Filmszemle Tanács, USA – Karrier-díj
 • 1992. Amerikai Cinematheque Gála – Cinematheque-díj
 • 1988. Kansas City Filmkritikusok Szövetségének Díja – Legjobb férfi mellékszereplőAki legyőzte Al Caponét
 • 1988. Londoni Filmkritikusok Szövetségének Díja – Az év férfi színészeAki legyőzte Al Caponét
 • 1987. Germán Film-díj – Legjobb férfi színészA rózsa neve
 • 1987. Nemzeti Filmszemle Tanács, USA – Legjobb férfi mellékszereplőAki legyőzte Al Caponét
 • 1985. Bambi-díj
 • 1984. Pudding Fesztivál – Az év embere cím
 • 1982. ShoWest Egyesület – Különdíj – Az év világ sztárja
 • 1966. Laurel-díj – A legjobb akció alakításTűzgolyó
 • 1965. Laurel-díj – A legjobb akció alakításGoldfinger
 • 1964. Laurel-díj – A legjobb akció alakítás 3. helyDr. No

Filmográfia[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang Rendező
1954 Lilacs in the Spring ismeretlen szerep[7] Herbert Wilcox
1957 No Road Back Spike Montgomery Tully
Hell Drivers Johnny Kates Cy Endfield
Tigris akció Action of the Tiger Mike Terence Young
időzár, AzAz időzár Time Lock hegesztő Gerald Thomas
1958 Máshol, máskor Another Time, Another Place Mark Trevor Lewis Allen
1959 kertész és a kis emberkék, AA kertész és a kis emberkék Darby O'Gill and the Little People Michael McBride Kautzky Armand Robert Stevenson
Tarzan's Greatest Adventure O'Bannion John Guillermin
1961 On the Fiddle Pedlar Pascoe Cyril Frankel
Fightened City, TheThe Fightened City Paddy Damion John Lemont
1962 leghosszabb nap, AA leghosszabb nap Longest Day, TheThe Longest Day Flanagan közlegény Lesznek Tibor Ken Annakin
Juhász György Andrew Marton
Bernhard Wicki
Dr. No Dr. No James Bond Vass Gábor Terence Young
Csernák János
1963 Oroszországból szeretettel From Russia with Love Vass Gábor
1964 Goldfinger Goldfinger Vass Gábor
Marnie Marnie Mark Rutland Jakab Csaba Alfred Hitchcock
Vass Gábor
Gyilkosság a hajón – Szalmaasszony Woman of Straw Anthony "Tony" Richmond Szilágyi Tibor Basil Dearden
Epres Attila
Bolla Róbert
1965 domb, AA domb Hill, TheThe Hill Joe Roberts Bitskey Tibor Sidney Lumet
Tűzgolyó Thunderball James Bond Vass Gábor Terence Young
1966 új világ, EgyEgy új világ Un monde nouveau önmaga cameoszerep) Vittorio De Sica
Fine Madness, AA Fine Madness Samson Shillitoe Irvin Kershner
1967 Csak kétszer élsz You Only Live Twice James Bond Vass Gábor Lewis Gilbert
Bowler and the Bunnet, TheThe Bowler and the Bunnet[8] önmaga Sean Connery
1968 Shalako Shalako Moses Zebulon "Shalako" Carlin Csikos Gábor Edward Dmytryk
Vass Gábor
1969 foglyai, A jégszigetA jégsziget foglyai Krasnaya palatka Roald Amundsen Mensáros László Mihail Kalatozov
1970 Viszontlátásra a pokolban Molly Maguires, TheThe Molly Maguires Jack Kehoe Varga T. József Martin Ritt
Csankó Zoltán
1971 Anderson-magnószalagok, AzAz Anderson-magnószalagok Anderson Tapes, TheThe Anderson Tapes Duke Anderson Szilágyi Tibor Sidney Lumet
Gyémántok az örökkévalóságnak Diamonds Are Forever James Bond Vass Gábor Guy Hamilton
1973 igazság ereje, AzAz igazság ereje (A támadás) Offence, TheThe Offence Johnson nyomozó őrmester Tordy Géza Sidney Lumet
Bolla Róbert
Csankó Zoltán
1974 Zardoz Zed John Boorman
Gyilkosság az Orient Expresszen Murder on the Orient Express Arbuthnot ezredes Kristóf Tibor Sidney Lumet
Váltságdíj Ransom Tahlvik Bárány Frigyes Caspar Wrede
1975 Dream Factory, TheThe Dream Factory[8] önmaga Michael Negrin
szél és az oroszlán, AA szél és az oroszlán Wind and the Lion, TheThe Wind and the Lion Mulai Ahmed er Raisuni Vass Gábor John Milius
Aki király akart lenni Man Who Would Be King, TheThe Man Who Would Be King Daniel Dravot Reviczky Gábor John Huston
1976 Robin és Marian Robin and Marian Robin Hood Vass Gábor Richard Lester
arab összeesküvés, AzAz arab összeesküvés Next Man, TheThe Next Man Khalil Abdul-Muhsen Tolnai Miklós Richard C. Sarafian
1977 híd túl messze van, AA híd túl messze van Bridge Too Far, AA Bridge Too Far Roy Urquhart vezérőrnagy Kristóf Tibor Richard Attenborough
Koroknay Géza
Bolla Róbert
1979 nagy vonatrablás, AA nagy vonatrablás First Great Train Robbery, TheThe First Great Train Robbery Edward Pierce Bujtor István Michael Crichton
Barbinek Péter
Kristóf Tibor
Bolla Róbert
Meteor Meteor Dr. Paul Bradley Bitskey Tibor Ronald Neame
Csernák János
Kuba Cuba Robert Dapes őrnagy Vass Gábor Richard Lester
Barbinek Péter
1981 Gyilkos bolygó Outland William T. O'Niel marshall Bujtor István Peter Hyams
Vass Gábor
Időbanditák Time Bandits Agamemnón király Kristóf Tibor Terry Gilliam
1982 G'olé![8] narrátor Tom Clegg
nyár öt napja, EgyEgy nyár öt napja Five Days One Summer Douglas Meredith Kristóf Tibor Fred Zinnemann
Gyilkos optika Wrong Is Right Patrick Hale Sztankay István Richard Brooks
1983 Sean Connery's Edinburgh (rövidfilm)[8] önmaga Murray Grigor
Soha ne mondd, hogy soha Never Say Never Again James Bond Vass Gábor Irvin Kershner
1984 vitézek kardja, AA vitézek kardja (Gawain és a Zöld Lovag) Sword of the Vailant Zöld Lovag Stephen Weeks
1986 Hegylakó Highlander Juan Sánchez Villa-Lobos Ramírez Tolnai Miklós Russell Mulcahy
Kristóf Tibor
rózsa neve, AA rózsa neve Name of the Rose, TheThe Name of the Rose Baskerville-i Vilmos Mádi Szabó Gábor Jean-Jacques Annaud
Ujlaki Dénes
Kristóf Tibor
Szélyes Imre
1987 Aki legyőzte Al Caponét Untouchables, TheThe Untouchables Jim Malone Tolnai Miklós Brian De Palma
Kristóf Tibor
1988 Bűntény a támaszponton Presidio, TheThe Presidio Alan Caldwell alezredes Tolnai Miklós Peter Hyams
Mindez én vagyok Memories of Me önmaga (cameoszerep)[7] Henry Winkler
1989 Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag Indiana Jones and the Last Crusade Henry Jones professzor Sinkovits Imre (1-2. szinkron) Steven Spielberg
Családi ügy Family Business Jessie McMullen Tordy Géza Sidney Lumet
1990 Vadászat a Vörös Októberre Hunt for Red October, TheThe Hunt for Red October Marko Ramius kapitány Kristóf Tibor John McTiernan
Oroszország-ház Russia House, TheThe Russia House Barley Blair Reviczky Gábor Fred Schepisi
1991 Hegylakó 2. – A visszatérés Highlander II: The Quickening Juan Sánchez Villa-Lobos Ramírez Sinkovits Imre Russell Mulcahy
Kristóf Tibor (2-3. szinkron)
Robin Hood, a tolvajok fejedelme Richard király Oroszlánszívű Richárd (cameoszerep)[7] Sinkovits Imre (1-2. szinkron) Kevin Reynolds
Szersén Gyula
1992 Medicine Man Medicine Man Dr. Robert Campbell Szersén Gyula John McTiernan
Kristóf Tibor
1993 Gyilkos nap[9] Rising Sun John Connor százados Kristóf Tibor Philip Kaufman
1994 Afrika koktél Good Man in Africa, AA Good Man in Africa Dr. Alex Murray Kristóf Tibor Bruce Beresford
1995 igaz ügy, EgyEgy igaz ügy[9] Just Cause Paul Armstrong Kristóf Tibor Arne Glimcher
első lovag, AzAz első lovag First Knight Artúr király Kristóf Tibor Jerry Zucker
1996 Sárkányszív Dragonheart Draco (szinkronhang) Sinkovits Imre Rob Cohen
szikla, AA szikla[9] Rock, TheThe Rock John Patrick Mason Kristóf Tibor Michael Bay
1998 Bosszúállók Avengers, TheThe Avengers Sir August de Wynter Bitskey Tibor Jeremiah S. Chechik
Szeress, ha tudsz! Playing by Heart Paul Kristóf Tibor Willard Carroll
1999 Briliáns csapda[10] Entrapment Robert MacDougal Kristóf Tibor Jon Amiel
2000 Fedezd fel Forrestert![10] Finding Forrester William Forrester Kristóf Tibor Gus Van Sant
2003 szövetség, AA szövetség[9] League of Extraordinary Gentlemen, TheThe League of Extraordinary Gentlemen Allan Quatermain Kristóf Tibor Stephen Norrington
2012 Sir Billi Sir Billi (szinkronhang) Sascha Hartmann
Ever to Excel[8] önmaga Murray Grigor

Jelentősebb díjak és jelölések[szerkesztés]

1964
1988
BAFTA-díj
Oscar-díj
Golden Globe-díj

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]