Ugrás a tartalomhoz

Morgan Freeman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Morgan Freeman
Született1937. június 1. (87 éves)[1][2][3][4][5]
Memphis[6][7]
Állampolgárságaamerikai
Házastársa
 • Jeanette Adair Bradshaw (1967–1979)
 • Myrna Colley-Lee (1984–2010)
Gyermekeinégy gyermek:
Saifoulaye Freeman
Foglalkozása
 • filmproducer
 • televíziós színész
 • filmrendező
 • pilóta
 • karakterszínész
 • színházi színész
 • színész
 • televízióműsor-vezető
 • szinkronszínész
 • méhész
 • televíziós producer
Iskolái
 • Greenwood Public School District
 • Los Angeles City College
Kitüntetései

Magassága188 cm
Testtömege79 kg[9]
Színészi pályafutása
Aktív évek1964–
Díjai
Oscar-díjak
Golden Globe-díjak

A Wikimédia Commons tartalmaz Morgan Freeman témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Morgan Freeman (Memphis, Tennessee, 1937. június 1. –) Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színész.

Ismertségre az 1990-es években tett szert, miután több hollywoodi sikerfilmben is feltűnt.

Fiatalkora[szerkesztés]

Freeman a Tennessee állambeli Memphisben született idősebb Morgan Porterfield Freeman borbély és Mamie Edna Revere tanítónő fiaként;[10][11][12] apja 1961-ben, májzsugorodás következtében halt meg. Három idősebb testvére van. Gyermekkorában gyakran költöztek, éltek a Mississippi állambeli Greenwoodban, az indianai Garyben és végül Chicagóban, Illinois államban. Freeman nyolcévesen szerezte első színészi tapasztalatait, mikor egy iskolai darab főszerepét játszotta. Tizenkét évesen megnyert egy állami drámaversenyt, a középiskola alatt pedig a nashville-i székhelyű rádióműsorban működött közre. 1955-ben visszautasított egy részleges színi ösztöndíjat a Jackson Állami Egyetemre, hogy szerelőként dolgozhasson az Egyesült Államok Légierejénél.

Freeman a '60-as évek elején Los Angelesbe költözött, s a Los Angeles-i Közösségi Főiskolán másolóként tevékenykedett. Az évtized során New York Cityben is lakott, ahol az 1964-es Világkiállításon táncosként dolgozott, illetve San Franciscóban, ahol az Opera Kör zenei társulat tagja volt. Fellépett a The Royal Hunt of the Sun egy vándorszíntársulat által előadott változatában, s statisztaként feltűnt az 1965-ös The Pawnbroker című filmben. 1967-ben Viveca Lindfors mellett játszott a The Nigger Lovers címet viselő darabban[13][14] (amely a fekete civiljogi mozgalom idején játszódik), mielőtt sor került Broadway-debütjére a Hello, Dolly! 1968-as, teljes egészében afro-amerikai színészek által előadott verziójában.

Pályafutása[szerkesztés]

Noha a stáblistán neve elsőként az 1971-es Who Says I Can't Ride a Rainbow? című film kapcsán jelent meg, Freemant az amerikai média az Another World című szappanopera és a The Electric Company című gyermekműsor révén ismerte meg. Utóbbiban az Easy Reader (kb. 'Szelíd Olvasó') és Vincent the Vegetable Vampire ('Vincent, a Vegetáriánus Vámpír') szerepében jelent meg, s úgy nyilatkozott róla, hogy hamarabb ott kellett volna hagynia.

Az én ötletem volt, hogy folytassuk a The Electric Companyt. Csapdába ejt ez a pénz-dolog. Remélték, hogy maradok. Sok embert vonz, köztük szappanopera-színészeket és reklámszínészeket. Aztán meg nem akarnak valami komolyban látni. Ez történt velem, mondogatták az emberek, „A gyerekeim imádnak!” Túl sok volt az ott töltött három év.

Az 1980-as évek közepétől Freeman jelentős mellékszereplőként tűnt fel számos mozifilmben, aminek köszönhetően a bölcs és atyai szerepek megformálójaként lett ismert. Első Oscar-jelölését az 1987-es Hamis riportban való epizódszerepéért kapta. Ahogy nőtt hírneve, egyre nagyobb szerepekhez jutott, úgymint a címszerep a Miss Daisy sofőrjében és Rawlins főtörzsőrmesteré Az 54. hadtestben, mindkettőt 1989-ben. Előbbiért megszerezte második Oscar-jelölését, ezúttal már a főszereplő kategóriában. 1993-ban a kamera másik oldalán is kipróbálta magát, s Danny Glover főszereplésével megrendezte a Bopha! című filmdrámát. 1994-ben játszotta el Redet, a megtért elítéltet A remény rabjai ünnepelt filmváltozatában. Alakításáért újfent felfigyelt rá az Akadémia, de a szobrocskát ezúttal sem ő vitte haza. Sztárstátusza az 1990-es években már megkérdőjelezhetetlenné vált, hiszen olyan kasszasikerekben szerepelt, mint a Robin Hood, a tolvajok fejedelme, a Hetedik vagy a Deep Impact.

1997-ben Lori McCreary producerrel Freeman megalapította a Revelations Entertainment produkciós céget, s ők ketten a vezetői az online testvércégnek, a 2004 óta működő ClickStarnak is. Itt Freeman a házigazdája az „Our Space” csatornának, ahol speciálisan összeállított videók láthatók, melyekben megosztja a látogatóval szeretetét a tudományok, különösen az űr felfedezése és a repüléstan iránt. A ClickStaron vált Freeman 10 Items or Less című filmje az elsővé, amelyet legálisan le lehetett tölteni, még a moziforgalmazás idején.

2005-ben végül elnyerte a régóta érlelődő Oscar-díjat Clint Eastwood Millió dolláros bébi című filmjében nyújtott alakításáért mint mellékszereplő. Ebben az évben öt filmet számlál filmográfiája, 2006-ban pedig további három szerepe volt. 2007 végén került a mozikba Rob Reiner A bakancslista című rendezése, melyben Freeman Jack Nicholsonnal játszik együtt. 2008 nyarán két képregény alapján készült filmben is láthatják a nézők: elsőként a Wanted című akciófilmben, majd az újabb Batman-moziban.

2008. december 6-án többek között neki ítélték oda a Kennedy Központ életműdíját, melyet a washingtoni külügyminisztériumban vehetett át.

2009. február 2-án újra Oscar-díjra jelölték a Nelson Mandela életét feldolgozó Invictus című, Clint Eastwood rendezte filmben nyújtott alakításáért.

Freeman egyedi orgánumának köszönhetően gyakran vállal narrátori feladatokat. 2005-ben két sikerfilmben, a Világok harcában és az Oscar-díjas Pingvinek vándorlása című dokumentumfilmben is hallható volt hangja.

Magánélete[szerkesztés]

1967. október 22-től 1979-ig volt Jeanette Adair Bradshaw férje. 1984. június 16-án vette el második feleségét, Myrna Colley-Lee-t, akitől Morgana nevű lánya született. Korábbi kapcsolataiból két fia van, Alphonso és Saifoulaye, s mellettük adoptálta első felesége lányát, Deenát. Freeman a Mississippi állambeli Charlestonban, illetve New York Cityben él. Rendelkezik privát pilótaengedéllyel és társtulajdonosa és működtetője a Madini nevű étteremnek, illetve a Ground Zero bluesklubnak; mindkettő Clarksdale-ben, Mississippiben található.

Ellenzője a Black History Month-nak („Fekete Történelmi Hónap”), s nem vesz részt semmilyen ehhez kapcsolódó eseményen. Úgy nyilatkozott, „Nem akarok fekete történelmi hónapot. A fekete történelem az amerikai történelem.” Szerinte az egyetlen módja a rasszizmus megállításának, ha nem beszélnek róla többet, s megjegyzi, hogy nincs „fehér történelmi hónap.” Egy a 60 Minutes műsorvezetőjének, Mike Wallace-nak adott interjúja során azt mondta, „Nem nevezem többé fehér férfinek, s arra kérem, hogy Ön se nevezzen engem többet fekete férfinek.”[15] A színész 2010. február 9-én mégis részt vett a Fekete Történelmi Hónap (Black History Month) keretében rendezett koncerten a washingtoni Fehér Ház nagy báltermében.

2006. október 28-án Freemant életműdíjjal tüntették ki az első Mississippi's Best Awardson, Jacksonban, a nagyvásznon és azon kívül végzett munkájáért. „Ő afféle apafigura számomra,” mondta C.A. Webb, az esemény alapítója. „Mr. Freeman azon emberek közé tartozik, akiket egyszerűen tisztelsz, bármilyen szerepet is játszanak.”

Freeman Művészetek és Levelek Doktora tiszteletbeli diplomát kapott a Delta State Universitytől 2006-ban.

Morgan Freeman 2008. augusztus 3-án éjjel súlyos közúti balesetet szenvedett charlestoni otthona közelében, Mississippi államban. A 71 éves Freeman által vezetett autó lesodródott az útról és többször megpördült, mielőtt megállt volna. A színészt légi mentők szállították kórházba. Azóta képtelen volt mozgatni bal kézfejét, amiről 2013-ban kijelentette, hogy idegi károsodás miatt véglegesen megbénult. Emiatt több hobbijáról le kellett mondania, így a repülőgép-vezetésről és a vitorlázásról is, de mint mondta, a golf megmaradt számára, továbbra is tud dolgozni, és sétálni mindig el tud menni a birtokán.[16]

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

  (Vezető) filmproducer
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang Rendező
1964 zálogos, AA zálogos The Pawnbroker ember az utcán Sidney Lumet
1966 A Man Called Adam vendég Leo Penn
1968 Hol voltak önök, amikor kialudtak a fények? Where Were You When the Lights Went Out járókelő Hy Averback
1980 Bilincs Brubaker Walter Wohlmuth István Stuart Rosenberg
1981 Vigyázó szemek (Átverés) Eyewitness Black hadnagy Varga Tamás Peter Yates
1984 Tanárok Teachers Lewis Arthur Hiller
Harry és fia Harry & Son Siemanowski Breyer Zoltán Paul Newman
1985 Marie Marie Charles Traughber Pákozdi János Roger Donaldson
Akkor és most That Was Then, This Is Now Charlie Woods Kristóf Tibor Christopher Cain
1987 hamis riport, AA hamis riport Street Smart Fast Black Jakab Csaba Jerry Schatzberg
1988 Tisztán és józanul Clean and Sober Craig Király Attila Glenn Gordon Caron
1989 Miss Daisy sofőrje Driving Miss Daisy Hoke Colburn Rajhona Ádám Bruce Beresford
54. hadtest, AzAz 54. hadtest Glory John Rawlins törzsőrmester Kristóf Tibor Edward Zwick
Reviczky Gábor
Bízzál bennem! Lean on Me Joe Clark igazgató John G. Avildsen
Johnny, a jóarcú Johnny Handsome A.Z. Drones hadnagy Reviczky Gábor Walter Hill
1990 Hiúságok máglyája The Bonfire of the Vanities White bíró Bodor Tibor Brian De Palma
1991 Robin Hood, a tolvajok fejedelme Robin Hood: Prince of Thieves Azeem Edin Bashir Al Bakir Reviczky Gábor Kevin Reynolds
Barbinek Péter
Barbinek Péter
1992 Nincs bocsánat Unforgiven Ned Logan Kránitz Lajos Clint Eastwood
Egyedül a ringben The Power of One Geel Piet Papp János John G. Avildsen (2)
1993 Bopha Bopha! nem szerepel Morgan Freeman
1994 remény rabjai, AA remény rabjai The Shawshank Redemption Ellis Boyd "Red" Redding Papp János Frank Darabont
1995 Vírus Outbreak Billy Ford dandártábornok Kristóf Tibor Wolfgang Petersen
Hetedik Se7en William Somerset nyomozóhadnagy Helyey László David Fincher
1996 Láncreakció Chain Reaction Paul Shannon Kristóf Tibor Andrew Davis
Moll Flanders Moll Flanders Hibble Helyey László Pen Densham
1997 gyűjtő, AA gyűjtő Kiss the Girls Dr. Alex Cross Csernák János Gary Fleder
Amistad Amistad Theodore Joadson Rajhona Ádám Steven Spielberg
1998 Deep Impact Deep Impact Tom Beck elnök Barbinek Péter Mimi Leder
Vízözön Hard Rain Jim Rajhona Ádám Mikael Salomon
2000 Betty nővér Nurse Betty Charlie Papp János Neil LaBute
Vass Gábor
Meggyanúsítva Under Suspicion Victor Benezet százados Kárpáti Tibor Stephen Hopkins
2001 pók hálójában, AA pók hálójában Along Came a Spider Alex Cross Kristóf Tibor Lee Tamahori
2002 rettegés arénája, AA rettegés arénája The Sum of All Fears William Cabot CIA-igazgató Barbinek Péter Phil Alden Robinson
Tiszta ügy High Crimes Charles W. Grimes Reviczky Gábor Carl Franklin
2003 minden6ó, AA minden6ó Bruce Almighty Isten Kristóf Tibor Tom Shadyac
Álomcsapda Dreamcatcher Abraham Curtis ezredes Kristóf Tibor Lawrence Kasdan
Lebegés Levity Miles Evans lelkipásztor Kristóf Tibor Ed Solomon
Bűnös ellenségek Guilty by Association Redding hadnagy Kristóf Tibor
2004 nagy zsozsó, AA nagy zsozsó The Big Bounce Walter Crewes Kristóf Tibor George Armitage
Millió dolláros bébi Million Dollar Baby Eddie 'Hepaj' Dupris Helyey László Clint Eastwood (2)
2005 Befejezetlen élet An Unfinished Life Mitch Bradley Gruber Hugó Lasse Hallström
Világok harca War of the Worlds Narrátor (hangja) Reviczky Gábor Steven Spielberg (2)
Batman: Kezdődik! Batman Begins Lucius Fox Kristóf Tibor Christopher Nolan
nyakörv, AA nyakörv Danny the Dog Sam Papp János Louis Leterrier
Edison Edison Moses Ashford Kristóf Tibor David J. Burke
Pingvinek vándorlása La Marche de l'empereur Narrátor (hangja) Luc Jacquet
Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D Neil Armstrong (hangja) Mark Cowen
2006 Kalandtúra The Contract Frank Carden őrnagy Helyey László Bruce Beresford (2)
Alvilági játékok Lucky Number Slevin A főnök Helyey László Paul McGuigan
Szerepszemle 10 Items or Less önmaga Helyey László Brad Silberling
2007 Evan, a minden6ó Evan Almighty Isten Kristóf Tibor Tom Shadyac (2)
szerelem bősége, AA szerelem bősége Feast of Love Harry Stevenson Vass Gábor Robert Benton
Hideg nyomon Gone Baby Gone Jack Doyle százados Kristóf Tibor Ben Affleck
bakancslista, AA bakancslista The Bucket List Carter Chambers Kristóf Tibor Rob Reiner
2008 Wanted Wanted Sloan Kristóf Tibor Timur Bekmambetov
Love Guru The Love Guru narrátor (hangja) Marco Schnabel
sötét lovag, AA sötét lovag Batman: The Dark Knight Lucius Fox Reviczky Gábor Christopher Nolan (2)
2009 kód, AA kód Thick as Thieves Keith Ripley Helyey László Mimi Leder (2)
Műkedvelő műkincsrablók The Maiden Heist Charles Peterson Helyey László Peter Hewitt
Invictus – A legyőzhetetlen Invictus Nelson Mandela Helyey László Clint Eastwood (3)
2010 RED Red Joe Matheson Reviczky Gábor Robert Schwentke
2011 vadon kölykei, AA vadon kölykei (rövidfilm) Born to Be Wild narrátor (hangja) Mécs Károly David Lickley
Conan, a barbár Conan the Barbarian narrátor (hangja) Vass Gábor Marcus Nispel
Delfines kaland Dolphin Tale Dr. Cameron McCarthy Reviczky Gábor Charles Martin Smith
2012 Monte Wildhorn csodálatos nyara The Magic of Belle Isle Monte Wildhorn Papp János Rob Reiner (2)
sötét lovag – Felemelkedés, AA sötét lovag – Felemelkedés The Dark Knight Rises Lucius Fox Reviczky Gábor Christopher Nolan (3)
2013 Támadás a Fehér Ház ellen Olympus Has Fallen Allan Trumbull, a Képviselőház elnöke Helyey László Antoine Fuqua
Feledés Oblivion Malcolm Beech Reviczky Gábor Joseph Kosinski
Szemfényvesztők Now You See Me Thaddeus Bradley Helyey László Louis Leterrier (2)
Last Vegas Last Vegas Archie Helyey László Jon Turteltaub
2014 Lego-kaland, AA Lego-kaland The Lego Movie Vitruvius (hangja) Kőszegi Ákos Chris McKay
Transzcendens Transcendence Joseph Tagger Papp János Wally Pfister
Lucy Lucy Norman professzor Papp János Luc Besson
Delfines kaland 2. Dolphin Tale 2 Dr. Cameron McCarthy Reviczky Gábor Charles Martin Smith (2)
Öt emelet boldogság 5 Flights Up Alex Carver Papp János Richard Loncraine
makik szigete: Madagaszkár, AA makik szigete: Madagaszkár Island of Lemurs: Madagascar narrátor (hangja) Papp János David Douglas
2015 utolsó lovagok, AzAz utolsó lovagok Last Knights Bartok Papp János Kirija Kazuaki
Ted 2. Ted 2 Patrick Meighan Reviczky Gábor Seth MacFarlane
Momentum Momentum szenátor Papp János Stephen Campanelli
2016 Támadás a Fehér Ház ellen 2. – London ostroma London Has Fallen Allan Trumbull alelnök Reviczky Gábor Babak Najafi
Szemfényvesztők 2. Now You See Me 2 Thaddeus Bradley Papp János Jon M. Chu
Ben-Hur Ben-Hur Sheikh Ilderim Reviczky Gábor Timur Bekmambetov (2)
2017 Vén rókák Going in Style Willie Davis Papp János Zach Braff
Csak most kezdődik Just Getting Started Duke Diver Papp János Ron Shelton
2018 Alfa Alpha narrátor (hangja) Albert Hughes
diótörő és a négy birodalom, AA diótörő és a négy birodalom The Nutcracker and the Four Realms Drosselmeyer Papp János Lasse Hallström (2)
Brian Banks Brian Banks Jerome Johnson (stáblistán nem szerepel) Papp János Tom Shadyac (3)
2019 Az utca hercegnője Princess of the Row nem szerepel Max Carlson
Kenneth Chamberlain megölése The Killing of Kenneth Chamberlain nem szerepel David Midell
Mérgező rózsa The Poison Rose doktor Papp János George Gallo
Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása Angel Has Fallen Allan Trumbull elnök Papp János Ric Roman Waugh
2021 nagy visszatérők, AA nagy visszatérők The Comeback Trail Reggie Fontaine Papp János George Gallo (2)
Amerikába jöttem 2. Coming 2 America önmaga Papp János Craig Brewer
Vanquish Damon George Gallo (3)
Sokkal több mint testőr 2. The Hitman's Wife's Bodyguard Senior Papp János Patrick Hughes
2022 Országút a paradicsomban Paradise Highway Gerick Barbinek Péter Anna Gutto
A perc, mikor holtan ébredsz The Minute You Wake Up Dead Thurmond Fowler seriff Barbinek Péter Michael Mailer
2023 Muti: Halálos rituálé The Ritual Killer Dr. Mackles Papp János George Gallo (4)
Egy jó ember A Good Person Daniel Barbinek Péter Zach Braff
57 másodperc 57 Seconds Anton Burrell Papp János Rusty Cundieff
TBA Támadás a Fehér Ház ellen 4. Night Has Fallen Allan Trumbull elnök Ric Roman Waugh (2)

Televízió[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
1971–1977 The Electric Company több szereplő 780 epizód
1978 Roll of Thunder, Hear My Cry Hammer Logan nagybácsi tévéfilm
1979 Hollow Image {Ralph Simmons "Sweet Talk" tévéfilm
1981 Ryan's Hope Cicero Murphy 2 epizód
The Marva Collins Story Clarence Collins tévéfilm
Death of a Prophet Malcolm X tévéfilm
1983 Another World Dr. Roy Bingham 5 epizód
1985 The Atlanta Child Murders Ben Shelter minisorozat
Alkonyzóna The Twilight Zone Tony 1 epizód
Raymond Graham kivégzése The Execution of Raymond Graham Pratt börtönigazgató
1986 Resting Place Luther Johnson tévéfilm
1987 Harc az életért Fight for Life Dr. Sherard tévéfilm
1988 Vérbosszú Clinton and Nadine Dorsey Pratt
1990 The Earth Day Special Walter Samson televíziós különkiadás
2008 Smithsonian Channel's Sound Revolution önmaga (házigazda)
Küzdelmes élet A Raisin in the Sun narrátor (hangja) tévéfilm
Amerika, egy angol szemével Stephen Fry in America önmaga 1 epizód
2010 Saturday Night Live önmaga (cameo) 1 epizód
2014–2019 Madam Secretary Frawley főbíra
 • 3 epizód
 • vezető producer
2016– Isten nyomában Morgan Freemannel The Story of God with Morgan Freeman önmaga (házigazda) vezető producer
2016 2017 Breakthrough Prize Ceremony önmaga (házigazda) televíziós különkiadás
2017– ember nyomában Morgan Freemannel, AzAz ember nyomában Morgan Freemannel The Story of Us with Morgan Freeman önmaga (házigazda) vezető producer
2017 2018 Breakthrough Prize Ceremony önmaga (házigazda) televíziós különkiadás
2020 Scooby-Doo és (sz)társai Scooby-Doo and Guess Who? önmaga 1 epizód
2021 Solos Stuart 7 epizód
Kominsky-módszer, AA Kominsky-módszer The Kominsky Method önmaga 2 epizód

Narrátor[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
 2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Munzinger-Archiv (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 10.)
 7. https://www.imdb.com/name/nm0000151/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm
 8. https://www.arts.gov/honors/medals/morgan-freeman
 9. https://starsunfolded.com/morgan-freeman/
 10. filmreference.com – Morgan Freeman
 11. hellomagazine.com – Morgan Freeman
 12. Édesapja nevét Morganként említették az Inside the Actors Studióban
 13. imdb – Morgan Freeman biográfia
 14. tiscalo.co.uk – Morgan Freeman. [2007. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. szeptember 18.)
 15. msnbc.msn.com – Freeman szerint a fekete történelmi hónap 'röhejes'
 16. femina.hu: Morgan Freeman bevallotta: bal keze lebénult 2013-04-08

További információk[szerkesztés]