Ugrás a tartalomhoz

Amistad (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amistad
(Amistad)
1997-es amerikai film
RendezőSteven Spielberg
Producer
Műfaj
ForgatókönyvíróDavid Franzoni
Főszerepben
ZeneJohn Williams
OperatőrJanusz Kamiński
VágóMichael Kahn
DíszlettervezőRick Carter
Gyártás
GyártóHBO Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő152 perc
Költségvetés36 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóDreamWorks SKG
Bemutató
  • 1997
  • 1998. február 26. (Németország)[1]
Bevétel44 200 000 $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Amistad témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Amistad Steven Spielberg filmrendező egyik, 1997-ben bemutatott amerikai filmdrámája, amely az emberi jogok történetének egyik jelentős, megtörtént eseménysorozatát dolgozta fel.

Rövid leírás[szerkesztés]

Az igaz történeten alapuló, 1839-ben és az azt követő években játszódó film egy csoportnyi, rabszolgasorba szánt afrikai hihetetlen tengeri útjának krónikáját idézi fel. A spanyol rabszolga-kereskedők által elfogott, hazájukban addig szabad emberként élt afrikaiak az Atlanti-óceán nyugati partvidékéhez közeledve, útban az amerikai kontinens felé, fellázadnak elrablóik ellen és elfoglalják azok hajóját, a La Amistadot, hogy megpróbáljanak visszatérni szülőföldjükre. Az amerikai haditengerészet azonban elfogja a hajót, a foglyokat pedig az Államokba viszik, hogy ott büntetőeljárást indítsanak ellenük, emberölés vádjával. Az ebből kibontakozó jogi procedúra hamarosan a nemzetközi figyelmet is felkelti, és alapjaiban ingatja meg az amerikai igazságszolgáltatást.

Közreműködők[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Alkotók[szerkesztés]

Történelmi háttér[szerkesztés]

A La Amistad (spanyolul: barátság) rabszolgaszállító hajó volt, amely a kubai Havannáról Puerto Principe-be (ma Camagüey) való útja során kitört rabszolgalázadás miatt híresült el. A hajó a 19. században, Amerikában épült kétárbócos szkúner volt, és egy Kubában élő spanyol rabszolga-kereskedő tulajdonában állva Afrikában szabadon élő emberek csoportját szállította az amerikai kontinensre rabszolgának. 1839. július 2-án azonban a hajón szállított 53 rab (49, a nyugat-afrikai mende néphez tartozó, a mai Sierra Leonéből származó felnőtt és 4 gyerek) fellázadt és átvették a hajó felett az irányítást.

A lázadásról a következő időszakban értesült az amerikai haditengerészet, melynek USS Washington nevű hajója a Long Island-i öbölben feltartóztatta és elfogta az Amistadot. Mivel az elfogást amerikai egységek hajtották végre, az ügyben indított eljárást is annak Legfelsőbb Bírósága folytathatta le. Ez 1841-ben először tulajdonjogi perként indult meg, később emberijogi perré módosult a kérdésessé vált státuszú afrikaiak ügyében (hiszen 1808-tól már jogszabály tiltotta a rabszolgaimportot az USA területére).[2] A hajó ügye egyik jelképévé vált a rabszolgaság eltörléséért küzdő abolicionista mozgalmaknak az Egyesült Államokban.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)
  2. Unidentified Young Man
  3. Adalékok a rabszolgaság történetéhez