Tomás Milián

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tomás Milián
Tomas Milian 1974 cropped.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Tomás Quintín Rodriguez
Született 1932. március 3. (82 éves)
Havanna, Kuba
Pályafutása
Aktív évek 1960 – napjainkig

Tomás Milián az IMDb-n

Tomás Milián valódi nevén Tomás Quintín Rodriguez (Havanna, 1932. március 3. –) kubai születésű amerikai színész, akit főleg a spagettiwesternek tettek híressé.

Élete és karrierje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Édesapja a tábornok volt a Gerardo Machado idején, s posztján maradt a Batista-rezsimben is. Tehetőssége révén fia az Egyesült Államokban tanulhatott először egy akadémián Miamiban, majd egy New York-i színész stúdióban, továbbiakban amerikai állampolgárságot is kapott. Kubába nem térhetett vissza, mert Fidel Castro hatalomra kerülését követően persona non grata volt ott.
Mivel az államokban még nem volt kezdetben túl sikeres, ezért Olaszországba települt át és ott élt mintegy huszonöt évig. Amíg meg nem tanult meg jól olaszul, szinkronizálni kellett a filmekben a szerepeit.
A kezdetekben művészfilmekben szerepelt, s olyan olasz rendezőkkel dolgozott együtt mint Mauro Bolognini vagy Luchino Visconti. 1960-ban Claudia Cardinale és Tomás Milián volt az egyik főszereplője az I delfini c. filmdrámának. Cardinale, akárcsak Milian ezidőben szintén nem a saját hangján játszott, mert Cardinale édesanyja révén francia anyanyelvű volt.

Az 1960-as évek második felében szerepelt itáliai vadnyugati filmekben. Az első 1966-ban a El Precio De Un Hombre volt. 1968-ban a Tepepa, a hős bitangban játszotta a címszereplőt, amely az egyik népszerű olasz westernek közé tartozik. Ott partnere Orson Welles volt, akivel 1963-ban már dolgozott A túró és az Agymosás c. filmben, de közös jelenetük nem volt. 1970-ben a neves Sergio Corbucci – akinek Django című klasszikusa manapság akkora népszerűségnek örvend mint a Sergio Leone-féle dollár-trilógia –, vele és Franco Neróval forgatta az Egy kincskereső Mexikóban-t. Leone dollár-trilógiájából ismert Eli Wallachal, valamint Giuliano Gemmával volt egy közös, de kevéssé sikeres westernjük. Milián ebben egy emigráns ügyeskezű, de kissé együgyü, bolondos japán szamurájt, Gemma pedig egy svájci revolverhőst, Tell Vilmos afféle „amerikás változatát” játszotta.
Bud Spencerrel is volt egy közös filmje, a Rabló pandúr 1983-ban.

Milián számos filmjében fontos eszköz a humor. A westernekben és a maffiafilmekben elsősorban fekete humor jellemzi stílusát, míg másutt egészen könnyed, feszültség nélküli alakítást nyújt. Milián akár negatív, akár pozitív szereplőként rokonszenvet keltő, dinamikával teli személyiségként képes megjelenni alakításaiban.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]