Bud Spencer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bud Spencer
2009 decemberében
2009 decemberében
Született
Carlo Pedersoli
1929. október 31. (86 éves)[1][2]
Nápoly, Campania, Olasz Királyság
Művészneve Bud Spencer
Állampolgársága olasz
Házastársa Maria Amato (1960–)
Foglalkozása
Színészi pályafutása
Aktív évek 1949[3]
Úszó- és vízilabdázó-pályafutása
Aktív évek 1937–1967

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bud Spencer témájú médiaállományokat.

Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli (Nápoly, 1929. október 31. –) olasz úszó, vízilabdázó, színész, akit leginkább a Piedone-filmekből, spagettiwesternekből és a Terence Hill-lel közös filmjeiből ismernek. Az első olasz úszó, aki 100 m-es gyorsúszásban egy perc alatti eredményt ért el.

Életpályája[szerkesztés]

Carlo Pedersoli[szerkesztés]

Anyanyelve tulajdonképpen a nápolyi nyelv, ezt ő maga vallja is. Albumot is jelentetett meg dalaiból, ahol énekel olaszul és nápolyiul egyaránt. A Piedone Afrikában c. filmben, amikor megkérdezik Piedonét (azaz Spencert), hogy ő olasz-e, azt feleli: Nem, nápolyi vagyok. Olaszországban a filmjeit ezért "nápolyi"-ról (és sok esetben az eredeti angolról) "olasz"-ra szinkronizálták, legtöbb esetben Glauco Onorato kölcsönözte a hangját.

Édesapjának akkoriban vasgyára volt a nápolyi kikötőben, de amikor a gyár előtt horgonyzó hajó egy baleset során felrobbant, a vasgyár hirtelen tönkrement. Nyolcévesen lett tagja a helyi úszóklubnak, ahonnan aztán Rómába igazolt, amikor a család 1940-ben a fővárosba költözött.

Tanulmányi eredményei egészen kimagaslóak voltak, ötévesen volt elsős, majd az ötödik osztályt átugorva került hatosztályos gimnáziumba. Ezután a római egyetem vegyészkara következett, (mindössze 16 évesen vált az egyetem hallgatójává), tanulmányait azonban meg kellett szakítania, mert a család 1947-ben elhagyta Olaszországot és Brazíliába költözött. Ő másfél év múlva (1948 végén), míg családja 1950-ben tért haza. Folytatta az egyetemet, bár már nem a vegyészmérnöki, hanem a jogi karon, illetve a sportolást. 1949-ben mellúszásban olasz bajnoki címet nyert, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszás bajnoka lett egy perc alatti idővel. Még ebben az évben az olasz vízilabda-válogatottal 4. helyezést ért el az Európa-bajnokságon. Miután aláírta első hollywoodi szerződését 1967-ben, visszavonult az aktív sportolástól, utolsó vízilabda-mérkőzését a Kárpáti György és Gyarmati Dezső fémjelezte magyar válogatott ellen vívta. Kárpáti György így emlékszik a meccsre: „Pedersoli, aki jóképű, magas, karcsú, széles vállú srác volt, miután megkapta amerikai filmszerződését, Budapesten játszott utoljára az olasz válogatott tagjaként. A vízilabda nem a szelídségéről ismert sportág, könnyen el lehet veszíteni néhány fogat, a felrepedt szemöldök látványa pedig egészen megszokott dolog. A színészpalánta ezért kéréssel fordult a magyar csapat tagjaihoz, az arca épségének megóvását szerette volna elérni. A mieink könyörületesek voltak az ellenfél játékosához, megígérték neki, hogy nem bántják, ha a meccset követő vacsorán elénekel nekik egy dalt. A mérkőzés egyetlen lidérces álom volt szegény Pedersoli számára. A magyarok körbeadogatták egymás között, mind a hat mezőnyjátékos elszórakozhatott vele. Az illetőnek a labdával tulajdonképpen nem kellett törődnie, minden figyelmét az olasz fogsorára összpontosíthatta. Pedersoli halálra vált arccal kapkodta a fejét a horgok és felütések elől. Az öklök és könyökök azonban szerencsére mindannyiszor időben megálltak, nem okoztak sérülést. A magyar válogatott végül 7:3-ra nyert, és a győzelmi banketten behajtotta az ígért dalt a később Bud Spencer néven híressé lett főhősünktől.
(Dr. Kárpáti György: Medencék, gólok, pofonok)

16 éves ismeretség után, barátnőjével, Maria Amatóval (Giuseppe Amato mozihálózat-tulajdonos lányával) 1960-ban kötöttek házasságot. Ebben az időben dalokat szerzett, szöveget írt, kisebb reklámfilmekben szerepelt, árult autót és festéket is. Három gyermekük született: Giuseppe (1961), Christine (1962) és Diamante (1972).

Bud Spencer[szerkesztés]

Carlo Pedersoli 1950-ben

Bár már korábban is szerepelt filmekben – az első film, amiben szerepelt a Quel fantasma di mio marito[4] volt –, csak első tengeren túli szerződése (az Isten megbocsát, én nem) bírta rá, hogy felhagyjon sportolói pályafutásával, és költözzön át Amerikába, 1967-ben. Ennek a filmnek a forgatásán növesztette meg szakállát, és alkotta meg, majd vette fel a Bud Spencer művésznevet. Akkoriban divat volt angolos hangzású művésznevet választani, hogy ezáltal eladhatóbbak legyenek a western típusú filmek. A Budot, az egyik kedvenc sörmárkája neveként vette fel, a Spencer név pedig kedvenc színészére, Spencer Tracyre utal.[5] Állítólag mókásnak találta, hogy termete ellenére Budnak (rügy) szólították.[6] Itt ismerkedett meg Terence Hill-lel is, és derült ki az is, hogy Olaszországban már egyszer szerepeltek együtt az 1959-es Hannibal című filmben, akkor még mindketten az eredeti nevükön. Mivel közös jelenetük nem volt, nem valószínű, hogy akkor találkoztak volna.

1967-től 1985-ig nem kevesebb mint tizenhét filmben szerepeltek együtt, mely számára is meghozta a sikert és az elismerést, valamint legendává emelte a párosukat. 1985-ben aztán mindketten külön utakra tértek: Spencer megalapította saját légitársaságát, a Mistral Airt, melyet később eladott, hogy megvehessen egy gyermekruhákat gyártó textilüzemet, illetve beindíthassa saját étteremláncát Bud Food néven. Közel tíz év múltán, 1994-ben ismét összeállt a legendás páros egy utolsó közös film, a Bunyó karácsonyig leforgatására, ezután útjaik végleg különváltak.

Azóta csak önálló filmjei voltak, egyre kisebb számban, amíg 2003-ban abba nem hagyta. 2010-ben tért vissza utoljára a I delitti del cuoco című filmsorozatban, amelyet Magyarországon 2013 elején a magyar RTL 2 tűzte műsorára Nincs kettő séf nélkül címmel. Budot Papp János szinkronizálta, miután állandó hangjai, Bujtor István és Kránitz Lajos is elhunytak.

Bud Spencer és Terence Hill nem az egyetlen színészpáros az olasz filmgyártásban: az akkori időkben igen divatosnak számított a művészek gyakori párosítása. Spencert és Hillt megelőzően ma is legendásnak számít két szicíliai színész Franco Franchi és Ciccio Ingrassia komikus kettőse, mely több mint harminc évig szórakoztatta a közönséget. Még sok hasonló próbálkozás született színészpárosok megalkotására (némelyik Spencert és Hillt utánozva bunyós-párosként lépett fel), de ezek az epigonok többnyire messze elmaradnak Franco-Ciccio, vagy a Bud-Terence kettősöktől.

Spencer 2005-ben jelöltként indult Lazióban a regionális tanácsnokok választásán a Forza Italia párt színeiben, de alulmaradt vetélytársával szemben.

2010-ben Terence Hill-lel együtt, életművéért elnyerte a David di Donatello-díjat. Önéletrajzi könyve (Bud Spencer: Különben dühbe jövök),[5] ugyanebben az év decemberében megjelent magyarul is.

Többször is halálhírét költötték.[7][8]

Filmjei[szerkesztés]

Önálló filmjei[5][szerkesztés]

 • 1951 – Quo Vadis
 • 1954 – Siluri umani (Magyarországon nem mutatták még be)
 • 1955 – Napjaink hőse
 • 1957 – Il cocco della mamma (Magyarországon nem mutatták még be)
 • 1957 – Búcsú a fegyverektől
 • 1968 – Ezer pofon ajándékba
 • 1968 – Az utolsó számlát te fizeted
 • 1969 – Ötfős hadsereg
 • 1969 – Vesztesek és győztesek

(Magyarul még: Isten velünk.)

 

Televíziós produkciói:

 • 1988-89 – Az óriási nyomozó (Magyarul még: Big Man)' (6 részes sorozat) Jack Clementi
 • 1990 – Extralarge '(Magyarul még: 'Mint a bulldog) (6 részes sorozat) Jack Costello "Extralarge"
 • 1992-93 – Extralarge II. (6 részes sorozat) Jack Costello "Extralarge"
 • 1995-96 – Őrangyalok (6 részes sorozat)
 • 2009 – Maffiózó vagyok, drágám! Pepe, a sorozatgyilkos
 • 2010 – Nincs kettő séf nélkül (12 részes sorozat) Carlo Banci

Terence Hill-lel[5][szerkesztés]

Film megjelenési éve, cím, utána a magyarországi bemutató évszáma, külön jelezve, ha nem moziban mutatták be. Egyes filmek több névvariánsban is szerepeltek, ezek dátum szerint vannak feltüntetve, az első az eredeti forgatáskori filmcím (nem feltétlenül a legismertebb)

Magyar hangjai[szerkesztés]

 • Bujtor István – a kettejük közti külső hasonlóság miatt kézenfekvő választás volt Spencer szinkronizálására. Főképp a Mokép és az MTV által forgalmazott filmekben hallhatjuk az ő hangját. Ha egy filmnek több magyar szinkronja is van, a rajongók számára a vele készült változat az „igazi”. Közmegelégedésre a DVD-kiadásokra többnyire ezek is kerültek fel, a rajongók sajnálatára viszont a kilencvenes évek közepén felhagyott a szinkronizálással. A külső hasonlóságot kihasználta az Ötvös Csöpi-filmekben is, melyeket a Piedone magyar változatának tekinthetünk. A 2005-ös Napló interjúban szinkronizálta utoljára.
 • Kránitz Lajos – a kilencvenes évektől kezdve szintén gyakori magyar hangja volt, elsősorban kereskedelmi tévék és videóforgalmazók számára készült szinkronokban. Akadnak köztük újraszinkronizált filmek, de olyanok is, amelyeket eredetileg feliratosan mutattak be és csak később készült hozzájuk szinkron (Az angyalok is esznek babot, Piedone Afrikában, Sheriff az égből), illetve amelyeket eleve az ő hangjával ismert meg a magyar közönség (Banános Joe, Rabló-pandúr, Isten megbocsát, én nem!, Extralarge – 1. évad, Ezer pofon ajándékba, Vadnyugati Casanova, A szél fiai, Atyai pofonosztó). A DVD-kiadásokon többnyire akkor hallható a hangja, ha az az egyetlen magyar változat, illetve a Piedone-filmeknél mindkét szinkron választható.
 • Ujlaki Dénes – néhány mellékszerepben (Vesztesek és győztesek, Hárman az örökkévalóságnak), illetve idősebb korában készült filmben (Őrangyalok, A szél fiai, Hárman az örökkévalóságnak, Dal a bordélyházból) szinkronizálta a színészt.
 • Papp János – néhány kései filmjében szinkronizálta: A végső határ, A szél fiai, Maffiózó vagyok, drágám, Nincs kettő séf nélkül. Az MTV decemberben készített Carlo Pedersoliról riportfilmet, ahol Papp János hangján szólalt meg, illetve az Atyai pofonosztó c. filmben kölcsönözte a hangját, melyet Remény atya címmel a FilmBox készített. Az MTVA 2014-ben készített Jónak lenni jó című műsorában is ő kölcsönözte a hangját a riportnál.
 • Gruber Hugó – a Bombajó bokszolóban ő volt a magyar hangja.
 • Vajda László – a Bosszú El Pasóban eredeti szinkronjában, valamint a Nyomás, utána! egyik kevéssé ismert videóváltozatában szinkronizálta.
 • Gesztesi Károly – a Kalózok kincse A második MTV által készített szinkronjában adja hangját míg, az első eredeti szinkronban Bujtor István és Kalózok háborúja címmel vetítették eredetileg.
 • Csurka László – a Kalózok háborúja c. filmhez a Duna TV is készített egy szinkron-verziót Fekete kalóz címmel (ezt vetítette a TV2 is), melyhez magyar hangnak Csurka Lászlót szerződtették.
 • Túri Bálint – az Ötfős hadsereg c. western első szinkronváltozatában egyetlenegyszer.
 • Faragó AndrásA szél fiai c. filmben egyetlenegyszer, melyet Az aztékok bukása címmel készített a Pannonia Sound System.
 • Törköly Levente - Az Ötfős hadsereg című western második szinkronváltozatában egyetlenegyszer.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

 • 1975 Bambi Awards - Győztes: Bambi Díj
 • 1990 Giffoni Film Fesztivál - Győztes: François Truffaut Díj
 • 1996 Giffoni Film Fesztivál - Győztes: François Truffaut Díj
 • 2004 Italian National Syndicate of Film Journalists - Jelölés: Ezüst szalag Díj
 • 2010-ben egész életművéért elnyerte a David di Donatello-díjat.[9]

DVD kiadók / forgalmazók listája[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]