Kincs, ami nincs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kincs, ami nincs
(Chi trova un amico, trova un tesoro)
1981-es olasz–amerikai nagyjátékfilm

Logo zwei asse.png
Rendező Sergio Corbucci
Producer Josi W. Konski
Vezető producer Victor Gillespie
Műfaj akció, kaland, filmvígjáték
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Camelo és Michelangelo La Bionda
Operatőr Luigi Kuveiller
Vágó Ashley Daleki
Jelmeztervező Franco Carretti
Gyártásvezető Vittorio Galiano
Gyártás
Gyártó
  • Elpico Cinematografica
  • Take 1 Productions
Ország
Nyelv olasz
Forgatási helyszín Florida
Játékidő 102 perc
Képarány
  • 1,37:1 (eredeti)
  • 1,66:1 (vágott)
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kincs, ami nincs (eredeti cím olaszul: Chi trova un amico, trova un tesoro, am. „Aki barátot talál, kincset talál” / angolul: Who Finds a Friend, Finds a Treasure) 1981-ben bemutatott amerikaiolasz kalandfilm, filmvígjáték, amelynek főszereplői Bud Spencer és Terence Hill. A film rendezője Sergio Corbucci, producere Josi W. Konski. A forgatókönyvet Mario Amendola írta, a zenéjét Camelo és Michelangelo La Bionda szerezte. A mozifilm az Elpico Cinematografica és a Take 1 Productions gyártásában készült, Olaszországban a CEIAD és Amerikában a Columbia Pictures forgalmazásában jelent meg.

Olaszországban 1981. december 18-án, Amerikában 1981. december 16-án, Magyarországon 1984. március 22-én, a felújított változatot pedig 2017. január 5-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Alan Lloyd (Terence Hill) mindig is a pénzszerzés könnyebb módját választotta, így nem meglepő, hogy gyakran megfordul a lóversenypályán. Egy balszerencsés fogadás után hatalmas adósság szakad a nyakába, ezért menekülnie kell, de előtte még beszerez bácsikájától egy térképet, mely állítólag hatalmas kincshez vezetheti tulajdonosát. Alan titokban Charlie O'Brien (Bud Spencer), a magányos tengerész és az ehetetlen Puffin lekvár reklámarcának hajóján rejtőzik el. Miután lelepleződik, Alan titokban a térképen megjelölt kincses sziget felé kormányozza a hajót, de a turpisság kiderül és civakodás közben mindketten vízbe esnek, a hajó pedig elsodródik. A partra érve Alan mindent bevall a kincsről a dühöngő Charlie-nak, hamarosan pedig találkoznak a sziget együgyű, de jólelkű lakóival: többek közt a teljesen lökött Anuluval (Salvatore Borghese) és Mamával (Louise Bennett), a sziget királynőjével. Egy második világháborús japán veterán, Kamasuka (John Fujioka) azt hiszi, még mindig tart a háború, ezért megpróbál Alanbe és Charlie-ba golyót repíteni, megérkezésük „örömére”. Amikor Charlie-ék megtudják, hogy a bennszülötteket kalózok terrorizálják, úgy döntenek, megvédik barátaikat. Miután őket legyőzik, még meg kell verekedniük Friscóval (Salvatore Basile) és bandájával, aki miatt Alan adósságba keveredett. Aztán egy téves jelentés miatt azt hiszik, hogy a 300 millió dollár, azaz a kincs hamis, ám arra, hogy tévedtek, csak akkor döbbennek rá, amikor a haditengerészet elszállítja a pénzt.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Alan Lloyd Terence Hill Ujréti László
Charlie O'Brien Bud Spencer Bujtor István
Kamasuka John Fujioka Petrik József
Mama Louise Bennett Fónay Márta
Anulu Salvatore Borghese Székhelyi József
Frisco Joe Salvatore Basile Csurka László
Kaldor kalózkapitány Claudio Ruffini Gruber Hugó
Brady bácsi Herbie Goldstein Komlós András
Varázsló Baba Subraniam Huszár László
Alua Terry Moni Mapuana Eszenyi Enikő
Ula Kainowa Lauritzen n. a.
Ayola Mirna Seya n. a.
Frisco Joe emberei Giancarlo Bastianoni Szersén Gyula
Giovanni Cianfriglia Várkonyi András
Riccardo Pizzuti Trokán Péter
Sergio Smacchi eredeti nyelven
Steven Luotto
Alex Edlin n. a.
Walkmanes kalóz Roberto Messina Orosz István
Napszemüveges kalóz Marcello Verziera Fodor Tamás
Kalózok Ottaviano Dell’Acqua eredeti nyelven
Jay Amor
n. a.
„Szöszke” Linda Prast Kováts Adél
Riporternő Kathy Lun Ábrahám Edit
Tengerészgyalogos őrnagy Tom Tully Szerednyey Béla
Warner, tengerészgyalogos Arnie Ross Forgács Péter
Férfi a lóversenyen Josi W. Konski Sörös Sándor
Paquito (hang) (papagáj) Varga T. József
Bennszülött n. a. Márton András
Sportriporter a lóversenyen (hang) Korbuly Péter
Hangosbemondó a lóversenyen (hang) Czigány Judit
Parti rádió (hang) Balázsi Gyula
Rádiós (hang) Koroknay Géza

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

A filmen a "Pongo Pongo"" nevet viselő egzotikus szigeten játszódó felvételeket a Miamihoz közeli Key Biscayne szigeten forgatták.[1] A szigeten játszódó cselekmény ugyanazon a helyen van, ahol Alan nagybátyjának, Bradynek a háza is van.

Kiadások, kópiák[szerkesztés]

Charlie, Anulu, Alan és Kamasuka a film egyik jelenetében

A filmnek forgalomba került egy „kontinentális” és egy „angolszász” kópiája, utóbbi rövidebb, nem tartalmazza azt a jelenetet, amikor Alan és Charlie a pálmafák mellett kutat a kincs után, de csak két korábbi kincsvadász sírját találják meg (a kalózok első megverése és a páncélautós jelenet között).[2]

Magyarországon forgalomba került változatok:

  • Mokép-féle kópia: teljes hosszában tartalmazza a filmet, viszont az elején felcserélték a főcímzenét Alan és Brady beszélgetésével (az eredeti változatban előbb van a beszélgetés, utána a főcím), a stáblista pedig magyarul van kiírva. A végén a szöveget, amelyben a film készítői köszönetet mondanak a szigetlakóknak, narrátor olvassa fel, miközben a kép elsötétül (az eredetiben kimerevített kép előtt van kiírva a szöveg). Képarány 4:3 (teljes). Így mutatták be 1984-ben a mozikban és ezt adta 1990. március 17-én a Magyar Televízió, valamint 1997. augusztus 6-án a TV3 is.[3]
  • VHS-kiadás (Intercom): az első jelenet és a főcím eredeti sorrendben, idegen nyelvű stáblista (a szinkron azonban eredeti, így elmarad a Magyarországon szokásos stáblista-olvasás), teljes hossz, a végén a felolvasott szöveg alatt az eredeti kiírás is látszik, 4:3 képarány.
  • vágott kópia: az első jelenet és a főcím eredeti sorrendben, angol nyelvű stáblista, vágott verzió („sírásós” jelenet nélkül), a végén a felolvasott szöveg alatt az eredeti kiírás is látszik, 16:9 képarány (alul-felül levágva). Az RTL Klub sugározta korábban és így jelent meg DVD-n. A későbbiekben is ezt sugározták, de lényegesen jobb képminőséggel (élesebb kép), a stáblista nyelve hol olasz, hol angol volt (utóbbiban később magyarul is kiírták a címet az eredeti alá).
  • Blu-ray kiadás: 102 perces változat. Képarány 16:9. A film tartalmazza azt a jelenetet, amikor Alan és Charlie a pálmafák mellett kutat a kincs után, de csak két korábbi kincsvadász sírját találják meg (a kalózok első megverése és a páncélautós jelenet között). A film elején és végén a stáblista olasz nyelvű, a film végén a készítők köszönetet mondanak a szigetlakóknak. A blu-ray kiadáson a magyar 2.0-s, az angol 2.0-s sztereo szinkronhangú, az olasz 5.1-es térhatású szinkron. Az olasz hang a blu-ray kiadáson egy utószinkronos változat, nem a színészek eredeti hangja hallható. Ezért Bud Spencer saját hangjával készült egy riport, amely felkerült erre a kiadásra. A blu-ray-t 2012. november 27-én adták ki a Wiamfilm Kft gondozásában.

Érdekesség[szerkesztés]

A szinkron készítésénél Székhelyi József improvizálta Anulu szövegeit.[4]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

TV-2, Duna TV, TV3, RTL Klub, Film+, Poén TV / Prizma TV / RTL+ / RTL Három, Cool, Film+ 2

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]