Az ördög jobb és bal keze 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az ördög jobb és bal keze 2.
(…continuavano a chiamarlo Trinità)
1971-es olasz film
RendezőE.B. Clucher
ProducerItalo Zingarelli
Vezető producer
Műfaj
ForgatókönyvíróE.B. Clucher
Főszerepben
ZeneGuido és Maurizio de Angelis
OperatőrAldo Giordani
VágóAntonio Siciliano
JelmeztervezőLuciano Sagoni
GyártásvezetőFranco Palaggi
Gyártás
GyártóWest Film
Ország Olaszország
Nyelv
Forgatási helyszínMolise
Játékidő
  • 127 perc (teljes)
  • 117 perc (vágott)
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Olaszország Delta
  • Amerikai Egyesült Államok AVCO Embassy Pictures
  • Magyarország Mokép
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőAz ördög jobb és bal keze (1970)
KövetkezőSons of Trinity
További információk
SablonWikidataSegítség

Az ördög jobb és bal keze 2. (eredeti cím olaszul: …continuavano a chiamarlo Trinità, angolul: Trinity Is STILL My Name!) 1971-ben bemutatott olasz spagettiwesternfilmvígjáték, melyet E.B. Clucher írt és rendezett, zenéjét Guido és Maurizio de Angelis szerezte. Az ördög jobb és bal keze (1970) folytatása, a főbb szerepekben ismét Bud Spencer és Terence Hill látható.

A mozifilm a West Film gyártásában készült és a Delta forgalmazásában jelent meg. Olaszországban 1971. október 21-én, az Amerikai Egyesült Államokban 1972. július 20-án, Magyarországon 1992. június 19-én mutatták be a mozikban.

A filmnek van egy Magyarországon kevésbé közismert harmadik része is, mely 1995-ben jelent meg Trinità & Bambino... e adesso tocca a noi! címmel. Ezt szintén E.B. Clucher rendezte, de már nem a Spencer-Hill duóval készült: a főszereplők Trinity és Bambino fiai.

Cselekmény[szerkesztés]

Szentlélek hazalátogat szüleihez, miután kirabolt három útonállót, valamint a babukat is megette, ahogy Bumburnyák is tette ezt előtte. Otthon az apjuk azt kéri, dolgozzanak össze, amit Bumburnyák nem akar, de belemen azzal a feltétellel, hogy ő lesz a főnök.

Miután útnak indulnak, egy családba botlanak, akiket ki akarnak rabolni. Szentlélek a kocsiban egy gyönyörű lányt talál, ezért változtat a terven: a kocsi egyik eltört kerekét kicseréli és pénzt ad a családnak, hogy a gyereket orvoshoz tudják vinni.

A városba érve a seriff azonnal kiszúrja és a kocsmában figyelmezteti őket: egyetlen hiba és börtönbe kerülnek. Szentlélek, aki zseniális hamiskártyás, egy profi kártyással és másik két másik férfivel ül le kártyázni, a partiba Bumburnyák is beszáll. Egy nagyobb tét után Szentlélek nyer, de a profi kártyás szerint csalással. A piperkőc külsejű kártyás a pult előtt akar elégtételt venni Szentléleken, de az a villámgyors jobb kezével kétszer is megalázza, majd kilövi kezéből a pisztolyt, megadásra kényszerítve őt. Miután a pénzből új ruhát vesznek maguknak, Szentlélek meglátja azt a lányt, akit ki akartak rabolni. A lánynak és a szüleinek azt hazudja, hogy ő és a kapitány, vagyis a Bumburnyák titkos ügynökök, akiket a kormány küldött egy ügy kivizsgálása miatt. A párbeszédre Parker egyik embere felfigyel és azonnal szól a kisváros teljhatalmú urának.

A két testvér egy flancos étterembe megy enni, ahol nem kis megrökönyödést keltenek sajátos evési szokásaikkal. Parker is jelen van az étteremben, veszélyesnek találja a két „ügynököt”, ezért egyezkedni akart velük. Fejenként négyezer dollárért cserébe annyit kér, hogy hunyjanak szemet a piszkos üzletei felett. Szentlélek és bátyja rá is bólintanak az ajánlatra. A két testvér ismét találkozik a családdal, akik vacsorára hívták korábban őket. Szentlélek és a lány között szerelmi kapcsolat bontakozik ki. Visszaérve a kocsmába, egy szóváltás és néhány pofon kiosztása után a seriffhez visznek pár embert, akik körözött bűnözők voltak. A seriff — nem lévén jobb ötlete — odaadja nekik a jutalmat, majd börtönbe zárja a három férfit, akik valójában a becstelen seriff cinkosai.

Szentlélek megtudja, hogy létezik egy szerzetesrend, aminek köze van a városban történt ügyekhez. Kis nyomozás után kiderül, hogy nagyobb értékű pénzösszeg van náluk, ami fel is kelti Bumburnyák érdeklődését. A pénz Parker piszkos üzletéből származik, aki a kolostort álcaként használja kétes üzelmeihez. Szentlélek és Bumburnyák a szerzetesekkel együtt megverik a seriff embereit, majd meg akarnak lépni a pénzzel, de megjelennek az igazi ügynökök – ők viszont nem gyanakodnak a két szélhámosra, hanem elhiszik, hogy azok is ügynökök. A valódi ügynökök megköszönik a testvérpár „szolgálatait”, azonban a pénzt magukhoz veszik, Bumburnyák nagy bánatára.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Szentlélek (Trinity) Terence Hill Ujréti László
Bumburnyák (Bambino) Bud Spencer Bujtor István
Papa Harry Carey, Jr. Kránitz Lajos
Farrah, a testvérek anyja Jessica Dublin Pécsi Ildikó
Denveri banditavezér Riccardo Pizzuti Trokán Péter
Jesse, farmerlány Yanti Somer Orosz Helga
Szerzetes Pupo De Luca Székhelyi József
Seriff Enzo Tarascio Helyey László
Farmer Enzo Fiermonte Buss Gyula
Farmer felesége Dana Ghia Farkas Zsuzsa
James Parker Emilio Delle Fülöp Zsigmond
Főpincér Franco Ressel Jakab Csaba
Lopert Gérard Landry Szokolay Ottó
Fogadós Luigi Bonos Makay Sándor
Nagykártyás Hendrix Antonio Monselesan Csankó Zoltán
Denveri banditák Fortunato Arena Kun Vilmos
Rosta Sándor
Kárpáti Tibor
Félszemű kártyás Gilberto Galimberti Balázsi Gyula
Stingary Smith Benito Stefanelli Ujlaki Dénes (1. hang)
Wohlmuth István (2. hang)
Murdock Jean Louis Szabó Sipos Barnabás
Csendőrvezér Adriano Micantoni Kisfalussy Bálint
Istállós Dante Cleri Imre István
Harry, utas a kocsin
Clementino testvér
Filippides testvér
Fegyverboltos Pataky Imre
Idősebb kártyás Dobránszky Zoltán
Idős vendég Antal László
Stingary Smith társai
Stingary Smith testvérei Ujlaki Dénes
Várkonyi András
Gonzales, fegyvercsempész Orosz István
Ágnes, utas a kocsin Papp Ágnes
Idősebb utas a kocsin

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

RTL Klub, Film+, Cool, Film+ 2, Mozi+, TV2, PRIME, Moziverzum

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az ördög jobb és bal keze 2. - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. december 22.)

További információk[szerkesztés]