Internet Movie Database

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Internet Movie Database
IMDB Logo 2016.svg
Jelmondat Movies, TV and Celebrities
Kereskedelmi? Igen
Oldal típusa Online filmadatbázis
Regisztráció opcionális
Elérhető nyelv(ek) angol, német, olasz, spanyol, francia, portugál, magyar
Alapítás 1990. október 17.
Alapító Col Needham
Alexa érték 58
URL www.imdb.com
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Internet Movie Database témájú médiaállományokat.

Az Internet Movie Database (IMDb), melynek tulajdonosa az Amazon.com, egy online információs adatbázis filmszínészekről, filmekről, filmsorozatokról, egyéb televíziós műsorokról, reklámokról és videojátékokról. A regisztrált felhasználók értékelhetik a filmeket és szerkeszthetik a cikkeket. Az IMDb a legismertebb és legnagyobb méretű filmes internetes adatbázis.

Tartalma[szerkesztés]

Az IMDb hatalmas mennyiségű információt tesz elérhetővé az alkotásokról, többek között alapvető adatokat, mint a színészek és rendezők neve, a stáb tagjai, a történet, kritikák, valamint kevésbé ismert adatokat, mint a háttérinformációk, baklövések, zenei kiadványok listája, képarány és alternatív verziók. A színészeknek, rendezőknek, íróknak és egyéb résztvevőknek is van saját adatbázis információjuk, felsorolva a filmeket és adásokat, melyekben részt vettek, továbbá a legtöbb esetben életrajz is olvasható róluk.

Az IMDb több, mint egy film és videojáték adatbázis, mivel napi film és TV híreket közöl, valamint kiemelt információkat tesz elérhetővé nagyobb filmes eseményekről, például az Oscar-díj átadásról. Az IMDb egy aktív közösséggel is rendelkezik. Minden filmhez tartozik egy szál a lap alján, továbbá általános vitalapok is vannak. Kibővítették a szolgáltatásokat a hivatásos szakemberek számára, így létrehozva az IMDbPro adatbázist, ahol a filmiparban szereplő személyek elérhetőségét, esemény naptárat és sok más szolgáltatás érhető el. Az IMDbPro nem a nyilvánosság számára készült, és így a tartalom sem ingyenes.

Mindenki, aki egy e-mail címmel és egy cookie-kat támogató böngészővel rendelkezik, regisztrálhat az IMDb-re, majd feltölthet információkat, véleményezheti a filmeket, rangsorolhatja őket. A lekérdezések eredménye letölthető (tömörített) szöveges fájlként és a tartalmuk kinyerhető (jellemzően parancssoros eszközökkel).[1] Az ellenőrzés hiányosságai miatt az adatbázisba téves információk is bekerülhetnek (például amatőr, botcsinálta vagy akár teljesen önkényes címfordítások), így a tartalom mindig fenntartással kezelendő.[2]

Története[szerkesztés]

1989-ben Col Needham és mások jelen voltak a rec.arts.movies Usenet hírcsoportban, ahol filmekről beszélgettek és információkat osztottak meg egymással. GYIK (Gyakran ismételt kérdések) listákat hoztak létre színészekről, színésznőkről és rendezőkről, adatokat és bibliográfiát közöltek a filmkészítőkről, akik elhunytak. 1990 végén közel 10 000 filmről és televíziós sorozatról volt már GYIK. 1990. október 17-én Needham Unix héjprogramokat küldött be, amik képesek voltak keresni a négy GYIK listában, és így megszületett az IMDb. Abban az időben azonban rec.arts.movies filmadatbázisként volt ismert.

1993-ra az adatbázist kiegészítették háttér-információkkal, bibliográfiákkal és tartalmi összefoglalókkal, és egy központosított email felülettel a lekérdezések egyszerűsítésére. Még ebben az évben áttették World Wide Webre. Az adatbázis a walesi Cardiff Universityn található szervereken fut. Rob Hartill volt az eredeti webes felület alkotója. 1994-ben az email felületet továbbfejlesztették, hogy képes legyen fogadni információkat, így már nem kellett a lista karbantartónak elküldeni a változásokat. Az évek során tartalom tükrök hálózata alakult ki a világ minden táján – adományozott sávszélességgel.

A legjobb 10[szerkesztés]

A 10 legjobb film a felhasználók szavazatai alapján. (2016. január 30-i állapot)[3]

  1. A remény rabjai (1994)
  2. A keresztapa (1972)
  3. A keresztapa II. (1974)
  4. A sötét lovag (2008)
  5. Ponyvaregény (1994)
  6. Schindler listája (1993)
  7. Tizenkét dühös ember (1957)
  8. A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003)
  9. A Jó, a Rossz és a Csúf (1966)
  10. Harcosok klubja (1999)
A teljes IMDb Top 250

Szerzői jogi kérdések[szerkesztés]

Minden közreműködő, aki tartalmat hoz létre az adatbázisban, szerzői jogokkal rendelkezik az általa létrehozott tartalomra, de teljes jogot ad másolásra, módosításra, valamint hozzáférést biztosít magának az IMDb-nek is. Az IMDb nem teszi lehetővé mások számára írásos engedély nélkül, hogy felhasználják a film összefoglalókat vagy a színészek életrajzait. A reklámszűrő szoftverek használata az oldalon kifejezetten tilos. A filmográfiák csak egy kis részét lehet idézni, és azokat is csak nem kereskedelmi weboldalakon. Az utóbbi adatfelhasználási megkötés nem érvényesíthető az Amerikai Legfelsőbb Bíróság ítélete értelmében (Feist v. Rural), mivel a tények gyűjtése nem tartozik a szerzői jog hatálya alá.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]