Televíziós sorozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Televíziós sorozatnak vagy tévésorozatnak nevezzük a rendszerint egy vagy több főhős élete köré szerveződött eseménysorozatot képernyőn elbeszélő többrészes alkotást, amely nagy nézettséget vonz, ezért az alkotók/műsorszórók rendszerint ismétlik, újra feldolgozzák, tovább írják vagy utánozzák.

Magyar nyelven gyakran ebben az értelemben, helyes csak nem pontos elnevezéssel a filmsorozat elnevezést használják. A filmtől nem teljes értelemben, de a mozifilmtől eltérő kategóriáról van szó. A filmsorozat eredeti jelentése szerint a mozi- és a tv-sorozat közös elnevezése. A film szó eredetileg mozgó képek sorát, ilyen képsorokból álló alkotását jelenti. Hétköznapi értelemben sokszor a filmsorozat elnevezését a többrészes mozifilmek elnevezésére használják. Pontos elnevezéssel tévéfilmsorozat vagy televíziós filmsorozat.

Egy-egy epizód hossza fél és egy óra között van, néha reklámokkal szabdalva, néha azok kitiltásával. A cselekmény dramaturgiailag a sajtóban közölt folytatásos regény nyomdokain halad, az elején összefoglalják az eddig történteket, a végén előzetest adnak a várható eseményekből.

Népszerűségük olyan nagy, hogy Magyarországon az időskorú lakosság alig várja a kedvenc sorozat vetítési időpontját, az epizód megnézése szinte minden egyéb lehetséges időtöltési programot kiszorít, és a szereplők élete, sorsa a nézők személyes ügyévé válik.

Magyarországon nemcsak az importált (amerikai, olasz, spanyol, brazil stb.) tévésorozatok népszerűek, de a gyerekek körében az eredeti magyar, gyermekszereplős sorozatok is. Néhány népszerű televíziós sorozat, amely az adott korszakra jellemző és meghatározó: Szomszédok, Linda, Angyalbőrben, Família Kft., Dallas, Rabszolgasors.

Fajtái[szerkesztés]

Az angol nyelvben két szót is használnak a sorozatokra, a cselekményvezetéstől függően. A series esetén az epizódok önmagukban értelmezhető, kerek történeteket mesélnek el, amiket többnyire csak az azonos főszereplők kapcsolnak össze (esetleg azonos helyszín, hasonló téma). A krimisorozatok nagyrészt ezek közé tartoznak. A serials elnevezés pedig olyan sorozatokra használatos, amelyek epizódjai összefüggő láncot alkotnak, továbbviszik az előző cselekményét.[1] Azonban nem minden sorozat besorolása egyértelmű ebből a szempontból, mert előfordul, hogy egyaránt megtalálhatók a cselekményben a végigfutó, de legalábbis több részen átívelő szálak, valamint az egy epizódon belül kibontakozó és megoldódó történetek (többnyire előbbi a szereplők magánéletével, utóbbi a szakmai tevékenységükkel kapcsolatos).

Animációs technikák

  • animációs sorozat: (rajzfilmsorozat, bábfilmsorozat, gyurmafilmsorozat)

Sorozatműfajok

Sorozatokkal kapcsolatos kifejezések[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]