Cliffhanger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1914-ből származó poszter, a The Perils of Pauline című, a mozikban futó sorozatról. Ebben a filmben alkalmazták először az epizódok végén a cliffhangert.

A cliffhanger kifejezést a filmszakmában alkalmazzák az egyes filmek vagy sorozatepizódok függőben hagyott cselekményére. A cliffhanger befejezés általában azt jelenti, hogy a főszereplőkkel valami váratlan vagy veszélyes történik és a szituáció végkimenetelét a film készítői nyitva hagyják, ezzel fokozva a drámai feszültséget. A cliffhanger célja, hogy a néző kíváncsi legyen a folytatásra.

A cliffhangert gyakorta alkalmazzák a televíziós sorozatok egy-egy epizód vagy évad végén, de több részes mozifilmek esetében is előfordul. Az egyik legismertebb és legnagyobb érdeklődésre számot tartó cliffhanger befejezés a Dallas című televíziós sorozat harmadik évadjának befejező epizódja volt 1980-ban, amikor az egyik főszereplőt, Jockey Ewingot lelövik.[1] A török parlament még egy ülést is félbeszakított miatta.[2]

Ez a műfaj gyakran jellemző az olyan televíziós sorozatokra, mint például a régi Ki vagy, doki?, amelynek minden története több részből áll, és vannak olyan részek, amelyek átvezetőkkel végződnek a következő történetre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tucker, Ken (March 25, 2011). „Unforgettable Cliff-Hangers”. Entertainment Weekly (Issue #1147): 12.
  2. Rettenmund, Matthew, Totally Awesome 80s: A Lexicon of the Music, Videos, Movies, TV, St. Martin's Press, October 1996, pp. 143, ISBN 9780312144364

Források[szerkesztés]

  • Cliff Hanger. TVTropes. (Hozzáférés: 2011. szeptember 19.)
  • Cliffhanger. The Free Dictionary. (Hozzáférés: 2011. szeptember 19.)
  • Cliffhanger. Filmes Szótár. [2010. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 19.)