Dallas (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dallas
Dallas.svg
Southfork Ranch bejárata (Dallas, Texas)
Southfork Ranch bejárata (Dallas, Texas)
Műfaj sorozat, dráma

Alkotó David Jacobs
Író
Rendező
Főszereplő
Zeneszerző

Formátum
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok 14
Epizódok357 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő kb. 47-50 perc
Gyártó Lorimar Television
Forgalmazó Warner Bros. Television
Sugárzás
Eredeti adó CBS logo.svg
Eredeti sugárzás1978. április 2.1991. május 3.
Első magyar adó M1, RTL Klub, Story4, TV2, Jocky TV
Státusz befejezett
Korhatár
 • Korhatár nélkül megtekinthető (korábban)
 • Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (jelenleg)
Kronológia
Következő Dallas (2012)
Kapcsolódó műsor Knots Landing (1979)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Dallas amerikai televíziós filmsorozat, amely egy texasi olajmágnás család, a Ewing [ˈjuːɪŋ] família hétköznapjait követi nyomon 14 különböző hosszúságú évadon keresztül. Amerikában 1978. április 2. és 1991. május 3. között a CBS tűzte műsorra. A sorozat 2006. november 21-én jelent meg DVD-n.

Magyarországon 1990. december 28. és 1997. október 24. között a Magyar Televízió vetítette, majd később az RTL Klub sugározta, és az M1 tévécsatornák ismételték a szériát, bár a teljes sorozatot egyik tévéadó sem adta újra végig. 2008. szeptember 1-jétől a kereskedelmi Story TV csatorna ismételte az egész szappanoperát. A sorozatot Magyarországon pont akkor kezdték vetíteni, amikor Amerikában már majdnem befejeződött; ennek okaként a rendszerváltást lehet megnevezni. A sorozat kezdete óta eltelt évtized alatt viszont semmi olyan lényeges életviteli változás nem történt, ami miatt a sorozat elavulttá, netán érthetetlenné vált volna, így itthon is nagy népszerűségre tett szert.

A Dallast máig a nemzetközi televíziózás legsikeresebb állomásaként tartják számon. 357 epizódból tevődik össze, amelyek egyenként 47 perc - 50 perc hosszúságúak. A szappanopera ötletének gazdája David Jacobs producer, filmrendező és forgatókönyvíró. Golden Globe- és Emmy-díjas tévésorozat. A sorozat sikerére jellemző, hogy már 1979-ben útjára indult a széria spin-offja, a szintén rendkívül népszerű, hazánkban azonban mindezidáig nem sugárzott Knots Landing is, amely a középső Ewing-fiú, Gary és felesége, Val életét mutatja be többek között.

A sorozat először Bobby Ewing és Pamela Barnes házassága körül forgott, családjaik ugyanis egymás kibékíthetetlen ellenségei. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy lép elő főszereplőként Jockey Ewing, akinek dörzsölt játszmái és üzleti trükkjei kerültek a középpontba. A sorozat híres továbbá az epizódok végén függőben lévő kérdéseiről is: az 1980-as "Ki volt a tettes?" a mai napig az egyik legnézettebb televíziós sorozatepizód. (körülbelül 83-90 millióan látták az amerikai tévénézők.)[1] Technikai okokból a teljes kilencedik évad úgynevezett "álom-évad", csak Pamela álmának szüleménye, a tizedik évad első része ott folytatódik, ahol a nyolcadik abbamaradt.

Cselekményének kiindulópontja[szerkesztés]

A Dallas 1978-ban indult, eredetileg egy ötrészes minisorozatként a CBS-en. A helyszín a Texas állambeli Dallas, egy dúsgazdag olajmágnás família, a Ewingok családi birtoka, Southfork. Southfork hatalmas családi birtok, amelyen a Ewing család külön mezőgazdasági tevékenységet is folytat. Befolyásuk és vagyonuk akkora, hogy valóságos magánállamot alkotnak Southfork területén saját törvényekkel és hagyományokkal. A kisebbik fiú, Bobby (Patrick Duffy) még toleráns édesanyját, Ellie-t (Barbara Bel Geddes) és keménykötésű apját, Jockot (Jim Davis) is meglepi azzal, hogy feleségül veszi Pamela Barnest (Victoria Principal), aki a Ewingok régi ellenségének számító Barnes családból származik. A konfliktus oka, hogy még az 1930-as években Jock Ewing és akkori társa, Willard "Tintás" Barnes között elmérgesedett a viszony: Jock kitúrta barátját a Ewing Olajtársaságból,és elvette feleségül azt a nőt, akit szeretett, Eleanor "Ellie" Southworth-t. A Southworth família nem olyan volt, mint a Ewing: tehenészek voltak, egy ranchot tartottak fent, szerették a földet és a marhákat. Házasságuk után a családi birtok, Southfork lett a Ewingok otthona.

A legidősebb testvér, Jockey (Larry Hagman, az angol nyelvű eredeti sorozatban J.R., azaz John Ross), aki boldogtalan házasságban él az egykori Miss Texas-szal, Sue Ellen Shepard-dal (Linda Gray, a magyar változatban Samantha). Jockey és öccse gyakran kerülnek konfliktusba, mert az ifjabbik fivérben megvan az a morál és jóság, ami bátyjából hiányzik. A középső testvér, Gary, Ellie kedvence, mert ő emlékezteti leginkább a Southworth-ökre, azonban Jock és Jockey miatt nehéz gyerekkora volt. Miután elvett egy pincérnőt, Valene Clemens-t, megszületett az első Ewing-unoka, Lucy (Charlene Tilton). Jockey mesterkedései miatt Gary és Valene rég elhagyták a házat, csak Lucy él a nagyszüleivel.

A farm vezetője Ray Krebbs (Steve Kanaly), aki az egyik korai részben együtt tölt egy éjszakát Lucyvel. A negyedik évad során aztán kiderül, hogy Ray nem más, mint Jock törvénytelen fia, aki egy, a második világháború alatti félrelépésből származik. Ray és Pamela korábban jegyben jártak egy ideig, mígnem a nő bele nem szeretett Bobbyba. Házasságukat Jockey és Ray is ellenzi, és megpróbálják aláaknázni a kapcsolatot. Eközben "Tintás" Barnes fia, Cliff Barnes (Ken Kercheval), aki örökölte apja Ewingok iránti gyűlöletét, különös módon Jockeyval szövetkezik a frigy ellen.

Szereplők[szerkesztés]

Az eredeti, ötrészes minisorozatban hat színész volt a főszerepben: Barbara Bel Geddes játszotta Ellie-t, akinek a családjáé volt valamikor Southfork. Jim Davis alakította Jockot, a családfőt, Patrick Duffy a szívtipró Bobbyt, feleségét, Pamelát Victoria Principal játszotta, Jockey szerepében Larry Hagman, míg Lucyében Charlene Tilton volt látható.

Habár nem voltak ekkor még főszereplők, de jelentős mellékszereplő volt Linda Gray, mint Samantha, Jockey felesége, Steve Kanaly mint Ray, a farm vezetője, és Ken Kercheval, mint Cliff Barnes, Jockey ellensége. Gray és Kanaly már a második évadtól, Kercheval a 3. évadtól lett főszereplő. David Wayne vendégszereplőként volt látható, mint Willard "Tintás" Barnes.

A negyedik évadtól Jock nem volt látható, mert Jim Davis meghalt, karaktere a sorozat szerint repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett. Az ötödik évadtól főszereplő lett Susan Howard, aki Donna Culvert játszotta, Ray első feleségét. A nyolcadik évadtól lett visszatérő szereplőből főszereplő Howard Keel, aki Clayton Farlow-t, Ellie második férjét alakította. Ugyanebben az évadban mutatkozott be Priscilla Presley mint Jenna Wade, aki Bobby szerelme volt, később pedig Ray második felesége. Szintén ebben az évadban helyettesítette Donna Reed Barbara Bel Geddes-t Ellie szerepében, a színésznő egészségi állapota miatt.

Dack Rambo, aki Jack Ewingot játszotta, a tizedik évadban főszereplő lett, de menet közben, tisztázatlan okokból, kiírták a szerepét. Sheree J. Wilson, April Stevens szerepében a 10. évadban debütált, és a 12. évadban főszereplő lett.

A 13. évadban voltak nagyobb változások: George Kennedy, mint Carter McKay érkezett a sorozatba, mint Jockey legújabb riválisa, emellett Cathy Podewell játszotta Cally Harpert, Jockey legújabb, fiatal feleségét. Jockey törvénytelen fia, James Beaumont is febukkant, őt Sascha Mitchell játszotta. Michelle Stevens szerepében Kimberly Foster, míg Stephanie Rogers szerepében Lesley-Anne Down volt látható. A tizennegyedik, egyben utolsó évadban Cliff Barnes menyasszonya, Liz Adams csatlakozott.

Atmoszférája, hangulata[szerkesztés]

Dollárok és szokások[szerkesztés]

A sorozatnak rendkívül karakteres arculatot adott emlékezetes főcímzenéje (amelynek a későbbi évadok számára több, apróbb variánsa is készült), valamint indítóképsora, amely a fontosabb figurák három különböző profilját és a dallasi/southforki tájat pásztázta végig. Maga a szappanopera betekintést engedett az amerikai felső tízezer elegáns és pazar életminőségébe. Az események fő színhelye a fényűző vidéki birtok volt, ahol a kényelembe beleszületett szereplők jártak-keltek, intézték mindennapos teendőiket: reggeliztek, újságot olvastak, társalogtak. A Dallas emellett a nagyvárosi irodaházak, magánlakások, csillogó estélyek, végtelen olajmezők és hatalmas sportpályák előkelő, déli világát is bemutatta a maga teljességében. A sorozat szereplőinek egy része hivatásos farmerként tevékenykedett, de „egyszerű” üzletemberek, közszereplők – főként olajmágnások – is rendre feltűntek a képernyőn. Terítékre kerültek különféle szokásaik is: meccsre, marhavásárra járás, pazar klubokban ebédelés, töméntelen whiskeyfogyasztás, és természetesen a széles karimájú cowboykalap előszeretettel történő viselése. A széria tehát amellett, hogy egy rendkívül tehetős társadalmi réteg mindennapjait mutatja be, a texasi mindennapoknak is meglehetősen precíz összefoglalóját nyújtja. Ugyanakkor az is látható volt, hogy a szereplők életében a vagyon és kényelem ellenére jelen voltak mindenféle kellemetlenségek, problémák is, úgymint betegségek, balesetek, támadások, árulás, hazugság és az üzleti, de ugyanúgy magánéleti ügyek kapcsán is mindenféle spekulációk, kijátszások, zsarolások. Ezek az események némileg árnyalták azt a jólétet, amit a sorozat bemutatott, utalva rá, hogy gondok, jellemhibák a gazdag emberek életében is előfordulnak.

A kapitalista „modell”[szerkesztés]

A sorozat másrészről a „vadkapitalista,” célja érdekében minden eszközt felhasználó üzletember – Jockey Ewing – jellemét is felvázolja. A magyar bemutató után a közvélemény szóvá is tette: a Dallas egyfajta pozitív élménnyel igyekszik vonzóbbá tenni az országra hirtelen „rátörő” kapitalista gazdaságot. Mindamellett, hogy a készítőknek nyilván nem lehettek ilyen konkrét szándékaik, a sorozat valóban részletesen szemlélteti a dörzsölt nagyvállalkozók farkastörvényekre alapított, rideg üzleti machinációkkal átszőtt mintabirodalmát.

A film kapcsán megismerhetjük a Dallasban működő olajkartell életét is. Noha a kartell intézményét ma már az amerikai piacot szabályozó törvények is tiltják, a sorozat készültekor ez még legális üzleti szövetségként működhetett. A sorozat által sugallt „vadkapitalista modellt” természetesen ez is nagyban fokozza. A kartell tagjai: Ames Oil (elnök: Jebson Ames); Lee Oil (Jordan Lee); Bradley Oil (Andy Bradley) és az Anderson Oil (Punk Anderson) vezényletével.

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok száma Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé
1. 5 1990.12.28. 1991.01.25.
2. 24 1991.02.01. 1991.07.12.
3. 25 1991.07.19. 1992.01.03.
4. 23 1992.01.10. 1992.06.12.
5. 26 1992.06.19. 1992.12.11.
6. 28 1992.12.18. 1993.06.25.
7. 30 1993.07.02. 1994.01.21
8. 30 1994.01.28. 1994.08.19.
9. 31 1994.08.26. 1995.03.24.
10. 29 1995.03.31. 1995.10.13.
11. 30 1995.10.20. 1996.05.10.
12. 26 1996.05.17. 1996.11.08.
13. 27 1996.11.15. 1997.05.16.
14. 22 1997.05.23. 1997.10.24.
Az Ewing család otthonának parkja (részlet), Dallas, Texas

Filmek (1986–1998)[szerkesztés]

358. 15x01 Dallas: Ahogy kezdődött - - - - - - - - -

359. 15x02 Dallas: Jockey visszatér 1997.12.16

360. 15x03 Dallas: A Ewingok háborúja - - - - - - - - -

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Szereplés Magyar hang
John Ross II. (J.R.) "Jockey" Ewing
a legidősebb Ewing fiú
Larry Hagman 357 epizód, 1978-1991 Kránitz Lajos
Robert James "Bobby" Ewing
a legfiatalabb Ewing fiú
Patrick Duffy 326 epizód, 1978-1985, 1986-1991 Csankó Zoltán
Eleanor "Ellie" Southworth Ewing Farlow
Jock felesége, később Clayton Farlow hitvese
Barbara Bel Geddes 299 epizód, 1978-1984, 1985-1990 Dallos Szilvia
Donna Reed 24 epizód, 1984-1985
John Ross I. "Jock" Ewing
a Ewing klán feje, az olajtársaság megalapítója,
Ellie első férje
Jim Davis 75 epizód, 1978-1981 Gera Zoltán
Pamela Jean Barnes Ewing
Willard 'Digger' Barnes lánya, Bobby felesége
Victoria Principal 251 epizód, 1978-1987 Simorjay Emese
Margaret Michaels 1 epizód, 1988
Sue Ellen "Samantha" Shephard Ewing Lockwood
Jockey felesége
Linda Gray 308 epizód, 1978-1989, 1991-ben a zárórészben visszatér Szerencsi Éva
Lucy Ann Ewing Cooper
Gary lánya, Jock és Ellie unokája
Charlene Tilton 233 epizód, 1978-1985, 1988-1990 Balogh Erika
Clifford "Cliff" Barnes
Willard 'Digger' Barnes fia
Ken Kercheval 334 epizód, 1978-1991 Végh Péter
Raymond "Ray" Krebbs
Jock törvénytelen fia
Steve Kanaly 285 epizód, 1978-1989, 1991-ben a zárórészben visszatér Melis Gábor

Fontosabb mellékszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Szereplés Magyar hang
Clayton Farlow Ellie második férje Howard Keel 246 epizód, 1981-1991 Szabó Gyula
Donna Culver Krebbs Dowling Ray felesége Susan Howard 198 epizód, 1979-1987 Balogh Emese
Jenna Wade Krebbs Bobby első nagy szerelme Priscilla Presley 141 epizód, 1983-1988 Fazekas Zsuzsa
Francine Tacker 2 epizód, 1980 Détár Enikő (?), Götz Anna
Morgan Fairchild 1 epizód, 1978
John Ross III. ’Johnny’ Ewing
Jockey és Samantha fia
Tyler Banks 38 epizód, 1980-1983 Szőnyi Julika
Omri Katz 142 epizód, 1983-1991 Szőnyi Julika

Glósz Viktor

Christopher Ewing Pam és Bobby adoptált fia Eric Farlow 44 epizód, 1983-1985 Molnár Levente
Joshua Harris 101 epizód, 1985-1991
Jack Ewing Jock unokaöccse Dack Rambo 51 epizód, 1985-1987 Galambos Péter
Willard 'Digger' "Tintás" Barnes
a rivális Barnes család feje, Jock ellenfele
Keenan Wynn 10 epizód, 1979-1980 Tyll Attila
David Wayne 4 epizód, 1978 Horkai János
April Stevens Ewing Bobby második felesége Sheree J. Wilson 112 epizód, 1986-1991 Hegyi Barbara
Jamie Ewing Barnes
Jock unokahúga, Cliff Barnes első felesége
Jenilee Harrison 70 epizód, 1984-1986 Hámori Eszter

Kocsis Judit

Garrison Arthur 'Gary' Ewing
Lucy édesapja, Ellie és Jock harmadik, középső fia
David Ackroyd 2 epizód, 1978 Dörner György
Ted Shackelford 9 epizód, 1979-1991 Kaszás Attila
Valerie Ewing Gary felesége, Lucy édesanyja Joan Van Ark 8 epizód, 1978-1991 Kovács Zsuzsa
James Richard Beaumont Jockey törvénytelen fia Sasha Mitchell 40 epizód, 1989-1991 Bor Zoltán
Jeremy Wendell a WestStar első igazgatója William Smithers 49 epizód, 1981-1989 Pathó István

Versényi László

Carter McKay a WestStar későbbi igazgatója George Kennedy 52 epizód, 1988-1991 Csurka László
Cally Harper Ewing Jockey második felesége Cathy Podewell 59 epizód, 1988-1991 Rudolf Teréz
Michelle Stevens Beaumont Barnes April testvére Kimberly Foster 43 epizód, 1989-1991 Balázs Ági
Liz Adams Cliff kedvese az utolsó szezonban Barbara Stock 19 epizód, 1981-1991 Szirtes Ági
Steven ’Dusty’ Farlow
Clayton fia, Samantha egykori szerelme
Jared Martin † 34 epizód, 1979-1991 Rátóti Zoltán

Balázsovits Lajos

Afton Cooper Lucy sógornője Audrey Landers 84 epizód, 1981-1989 Kiss Erika
Mitch Cooper Lucy férje Leigh McCloskey 46 epizód, 1980-1988 Rudolf Péter, Dunai Tamás
Mark Graison Pamela egykori szerelme John Beck 67 epizód, 1983-1986 Sörös Sándor

Szabó Sipos Barnabás

Mandy Winger Jockey egyik szeretője, a Valentine cég arca Deborah Shelton 63 epizód, 1984-1987 Radó Denise
Rebecca Barnes Wentworth Pamela és Cliff édesanyja Priscilla Pointer 44 epizód, 1981-1983 Faragó Vera
Katherine Wentworth Pam és Cliff féltestvére Morgan Brittany 57 epizód, 1981-1987 Détár Enikő
Kristin Shephard Samantha húga Colleen Camp 2 epizód, 1979 Orosz Helga
Mary Crosby 27 epizód, 1979-1981

További mellékszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Szereplés Magyar hang
Garrison Southworth Ellie bátyja Gene Evans 1 epizód, 1979 Mádi Szabó Gábor
Marilee Stone olajmágnás Fern Fitzgerald 73 epizód, 1979-1989 Timár Éva
Földessy Margit
Angelica Nero őrült gyilkos (álomévad) Barbara Carrera 25 epizód, 1985-1986 Détár Enikő
Maggie Barnes Monahan Pamela és Cliff nagynénje Sarah Cunningham 5 epizód, 1978-1984 Győri Ilona
Patricia Shepard
Samantha és Kristin anyja
Martha Scott 10 epizód, 1979-1985 Győry Franciska
Pápai Erzsi
Lady Jessica Montford
Clayton őrült húga, Dusty biológiai anyja
Alexis Smith 11 epizód, 1984-1990 Tóth Judit
Marvin ’Punk’ Anderson
Jock legjobb barátja, olajmágnás
Morgan Woodward 55 epizód, 1980-1987 ?
Dobránszky Zoltán
Izsóf Vilmos
Mavis Anderson
Ellie legjobb barátnője, Punk felesége
Alice Hirson 26 epizód, 1982-1988 Földi Teri
Charlotte 'Charlie' Wade Jenna lánya Shalane McCall 93 epizód, 1978-1988 Vadász Bea

Simonyi Piroska

Harvey ’Harv’ Smithfield
A Ewing család ügyvédje
George Petrie 49 epizód, 1979-1991 Pataky Imre
Elekes Pál
Csikos Gábor
Scotty Demarest
A Ewing család büntetőjogi ügyvédje
Stephen Elliott 14 epizód, 1980-1987 Buss Gyula
Szabó Ottó
Harry McSween Jockey magánnyomozója James Brown 15 epizód, 1979-1988 Tolnai Miklós

Láng József
Dobránszky Zoltán
Csurka László

Jackie Dugan Pamela munkatársa, később a titkárnője Sherill Lynn Rettino 186 epizód, 1979-1991 Vándor Éva
Kocsis Mariann
?
Phyllis Wapner Bobby második titkárnője Deborah Tranelli 147 epizód, 1981-1991 Némedi Mari
Sylvia "Sly" Lovegren Jockey negyedik és legodaadóbb titkárnője Deborah Rennard 188 epizód, 1981-1991 Kökényessy Ági

Lengyel Kati
Andai Katalin

Kendall Chapman A Ewing Olajtársaság recepciósa Danone Camden 103 epizód, 1982-1991 (?)

Kocsis Mariann

Dave Culver Tom Fuccello 35 epizód, 1979-1991 Hirtling István

Forgács Péter
Mihályi Győző

Mickey Trotter Timothy Patrick Murphy 27 epizód, 1982-1983 Minárovits Péter

Németh Kristóf

Peter Richards Christopher Atkins 27 epizód, 1983-1984 Holl Nándor
Holly Harwood Lois Chiles 25 epizód, 1982-1983 Andresz Kati
Dr. Jerry Kenderson Barry Jenner 25 epizód, 1984-1986 Jakab Csaba

Kovács István

Mihályi Győző

Serena Wald Stephanie Blackmore 20 epizód, 1980-19990 Kocsis Mariann
Dr. Simon Ellby Jeff Cooper 19 epizód 1979-1981 Ujréti László
Alan Beam Lucy udvarlója Randy Powell 18 epizód, 1979-1980 Szabó Sipos Barnabás
Paul Morgan Glenn Corbett 18 epizód, 1983-1988 Szokolay Ottó
Jeanne O'Brien Pamela tökéletes hasonmása Margaret Michaels 4 epizód, 1990 Kocsis Judit
Muriel Gillis Lucy haverja Karlene Crockett 12 epizód, 1979-1983 Nyírő Beáta
Vaughn Leland Dennis Patrick 19 epizód, 1979-1984 Kézdy György
Szabó Sándor
Tolnai Miklós
Eddie Cronin Fredric Lehne 19 epizód, 1984-0985 Gyabronka József
Lil Trotter Kate Reid 17 epizód, 1982-1986 Kassai Ilona
Fenton Washburn megyei seriff Barry Corbin 9 epizód, 1979-1984 Kisfalussy Bálint
Wade Luce Robert Ackerman 13 epizód, 1978-1982 Barbinek Péter
Roger Larson Dennis Redfield 12 epizód, 1982 Laklóth Aladár
Jeff Farraday Art Hindle 11 epizód, 1981-1982 Felföldi László
Thornton McLeish Kenneth Kimmins 11 epizód, 1982-1983 Varga Tamás
Walt Driscoll Ben Piazza 11 epizód, 1982-1983 Pathó István

Versényi László

Edgar Randolph Martin E. Brooks 10 epizód, 1983-1984 Varga Tamás

Kárpáti Tibor

Alex Ward Joel Fabiani 8 epizód, 1981 Trokán Péter
Mrs. Chambers Phyllis Flax 8 epizód, 1982 Pásztor Erzsi
Kassai Ilona
Blair Sullivan Ray Wise 8 epizód, 1982 Józsa Imre
Russell Slater Jack Collins 7 epizód, 1982-1987 Csurka László

Pathó István

Eugene Bullock E.J. André 6 epizód, 1979-1983 Sinkovits Imre
Simon György
Matt Devlin Don Porter 4 epizód, 1980 Szabó Gyula
Julie Grey Tina Louise 5 epizód, 1978-1979 Bencze Ilona
Greg Forrester Lucy tanára Christopher Coffey 5 epizód, 1980 Mihályi Győző
Frank Crutcher Dale Robertson 5 epizód, 1982 Gruber Hugó
Les Crowley Michael Bell 4 epizód, 1980-1981 Tordy Géza
Ben Maxwell Fred Beir 3 epizód, 1979 Bács Ferenc
Dr. Miles Pearson Peter Donat 2 epizód, 1980
Hutch McKinney Pamela vér szerinti apja William Watson 1 epizód, 1980 Hollósi Frigyes
Dave Stratton Christopher Stone 9 epizód, 1981-1984 Jakab Csaba

Szabó Sipos Barnabás

Howard Barker Herbert Rudley 4 epizód, 1981 Horváth Sándor
Howard nyomozó Bob Hoy 4 epizód, 1982 Kristóf Tibor
White nyomozó Tom Stern 3 epizód, 1982 Hankó Attila
Doctor Hooper Raleigh Bond 1 epizód, 1981 Kulka János
Jerry Macon Bruce French 4 epizód, 1981-1982 Varga T. József
Uri István
Orosz István
Arthur Elrod Barry Nelson 3 epizód, 1981 Szersén Gyula
William Packer bíró Liam Sullivan 2 epizód, 1981-1987 Horkai János
Dr. Harlan Danvers Dan Ammerman 1 epizód, 1978 Versényi László
John Zaremba 13 epizód, 1978-1986 Kun Vilmos
Eric Dan Hamilton 4 epizód, 1981-1982 Kovács István
Max Flowers Denny Miller 4 epizód, 1984 Vass Gábor

Kárpáti Tibor

Armando Sidoni Alberto Morin 3 epizód, 1983-1984 Kenderesi Tibor

Kun Vilmos

Mr. Forest Arthur Malet 3 epizód, 1981-1982 Szacsvay László
Charles Eccles Ron Tomme 3 epizód, 1982 Trokán Péter
Ed Chapman H.M. Wynant 3 epizód, 1981-1982 Tordy Géza
Carl Daggett Charles Napier 3 epizód, 1982-1983 Barbinek Péter
Bill Johnson Nicholas Hammond 3 epizód, 1982 Haás Vander Péter

?

Gil Thurman Albert Salmi 3 epizód, 1982-1983 Rajhona Ádám
Nelson Harding Dennis Lipscomb 1 epizód, 1982 Hankó Attila
John Baxter Robin Strand 1 epizód, 1982 Schnell Ádám

Névváltoztatások a magyar változatban[szerkesztés]

 • A magyar változatban a főszereplőt Jockeynak hívják. Az eredeti neve azonban J.R. (John Ross) Ewing J.r. volt.
 • Jockey feleségét Sue Ellent szintén "átkeresztelték", az ő neve Samantha lett.

Szereplők és jellemek[szerkesztés]

 • Jockey (John Ross, 'J.R') Ewing (Larry Hagman) – A Dallas főszereplője és leggonoszabb karaktere. Egyértelműen az ő ördögi gátlástalanságára épül a sorozat konfliktusainak zöme. Tudjuk róla, hogy gyermekként félénk természet volt, már ekkor is egyfajta torz bizonyítási vágy hajtotta. Felnőttként - mint a család idősebb sarja - komoly, de cinkelt lapokkal játszó vállalatigazgató, aki a munkáját a szeretteinél jóval előbbre rangsorolja, sőt, a Ewing famíliát (beleértve a farmot és a családtagokat is) egyenesen az olajtársasággal azonosítja. Környezetével gyakran konfrontálódik, egyedül csinos ágyasaival és az üzleti manipulációiban partneréül szegődő mágnásokkal ért szót. Aljas férfi, a kicsinyes intrikák és zsarolások valóságos művésze. Cinikus, a külvilág felé joviális és végtelenül szeretetreméltó, de ugyanakkor mohó és pökhendi jellem. Nem csoda, hogy a sorozat folyamán többször megpróbálják eltenni láb alól, és sokan tettlegességgel fejezik ki iránta érzett undorukat. Jockey viszont inkább eltűr néha egy-egy pofont, semmint jó útra térjen. A vállalat épsége érdekében bármit hajlandó feláldozni. Egyedül szüleit és fiát szereti többé-kevésbé. Az őt alakító Larry Hagman-re egyébként az évek során ráragadt Jockey figurája, későbbi pályafutása során sem tudott (vagy nem is akart) kibújni a televíziózás-történet leggonoszabb hősének skatulyájából. (Pl. a Nixon című Anthony Hopkins-filmben is olajmágnást alakított 1995-ben.)
 • Bobby (Robert James) Ewing (Patrick Duffy) – Bátyjának szöges ellentéte: szerény, becsületes, és természetesen jóképű fiatalember. Nem készült olajszakembernek, és folyamatosan vívódik: a családi vállalkozást vigye-e tovább, vagy fogjon valami egészen másba? Jockey eleinte nem sok lehetőséget kínál neki ahhoz, hogy az előbbit válassza, de Bobby az évek során egyre inkább ráérez az olaj ízére, és felelősségteljes vállalattulajdonossá érik. A farm körüli munkából is kiveszi a részét. Erős testfelépítésű, sokszor bunyóval torolja meg gyengébb bátyja aljasságait. Makulátlan jellemét pont a bátyjával való szembenállás formálja ki (a sorozat befejező epizódjában, amely azt latolgatja milyen lett volna a világ Jockey Ewing nélkül, Bobby egy kártyázó, élvhajhász emberré alakul át, mivel Jockey nélkül az a pozitív oldala nem is volt képes kialakulni). A feleségével, Pamelával való viszonyára gyöngédség és megértés jellemző, bár kettejükkel a sors csúnyán kibabrált. A bajok sokszor csőstül szakadnak Bobby-ra, de igyekszik mindig megoldani őket. A család támasza. Szimpatikus, életrevaló és talpraesett fiatalember, aki mindig segít másokon, és lerészegedni is csak különleges alkalmakkor szokott. Pamela elvesztése után kissé komorabbá, melankolikusabbá válik, s többfelé is kikacsingat, elvei mellett azonban a végsőkig kitart.
 • Pamela Jean Barnes Ewing (Victoria Principal) – Bobby felesége. A Barnesok közül való, ezért a saját bőrén tapasztalja a Ewing-Barnes rivalizálás szörnyűségeit. Egy balesetnek köszönhetően nem vállalhatja a terhességet, ezért Bobby-val kénytelenek lemondani a gyermekáldásról. Az 1985-86 közötti évadot végül álomévadnak minősítették, melyben Pam megálmodta Bobby halálát. Az ébredés után a zuhanyzóban találja férjét. Az események visszatérnek arra az időszakra, mikor Bobby újra megkéri Pamela kezét. Ennek az évadnak a végén kiderül, mégis lehet gyermekeük, ám egy autóbaleset következtében csúnyán összeég, s ezután már nem meri vállalni arcát Bobby mellett, s elhagyja őt. Karaktere még visszatér később, de már nem Victoria Principal játssza. Itt kiderül, hogy a baleset miatt halálos betegségben szenved, és csak pár hónapja van hátra, ezért nem tér vissza a családjához. A színésznő kilépésével Pamela alakja is talányossá válik.
 • Ellie (Eleanor) Southworth Ewing Farlow (Barbara Bel Geddes) – Ellie, a szeretetteljes anya vasmarokkal fogja össze a sokszor szétszéledő famíliát. Ő Southfork örököse és tulajdonosa, szereti a farmot, hiszen itt nőtt fel, és minden idejét a család felvirágoztatásának szenteli. Kedves és bölcs asszony, aki előszeretettel osztogatja életviteli tanácsait a családtagok számára. Férjével, Jock-kal való meghitt viszonya, őseinek és a család intézményének tisztelete, becsületessége az egyik legemberközelibb karakterré teszi.
 • Samantha (Sue Ellen) Shepard Ewing (Linda Gray) – Jockey felesége, egykori szépségkirálynő, aki kezdetben mániákusan vonzódik férjéhez, majd amikor rádöbben annak igazi természetére, aljas hűtlenkedéseire, hirtelen öntudatra ébred. Megalkuvást nem ismerő, öntörvényű és határozott nővé válik. A sorozatot kibővítő két filmben a Jockey visszatér-ben és a Ewingok háborújá-ban bár újból egymásra találnak férjével, miután Samantha elfogadja Jockey néhány rossz tulajdonságát, de ugyanakkor Jockey is komolyan átértékel bizonyos dolgokat az életéből.
 • Cliff (Clifford) Barnes (Ken Kercheval) – Willard Barnes fia, aki szűkölve utálja Jockey Ewing-ot, s persze ez az érzés kölcsönös. A két férfi megszállott kötélhúzása végighúzódik az egész cselekményen, de Cliff - tekintve, Jockey mögött rendszerint sokkal jelentősebb erők sorakoznak fel - menetrendszerűen elveszíti a gonosz olajmágnás elleni akaratos küzdelmét. Jockey-hoz hasonlóan őt is a győzelem és a dicsőség érdekli, de emberarcúbb, mint végletesen aljas ellenlábasa. Érzékeny, öntörvényű személyiség.
 • Ray (Raymond) Krebbs Ewing (Steve Kanaly) – A farm vezetője, aki később feleségül veszi Donna Culvert. Ray egyszerű ember, viszont igen erős morális érzékkel bír. Tisztességes, és persze a tanyasi munka szeretete hajtja. Jock-kal való kapcsolata meghatározó jelentőségű az életében. Amikor megtudja, hogy a Ewing-családfő valójában vér szerinti édesapja, a mindkettejük számára meglepő felismerés új alapokra helyezi eddig is bensőséges viszonyukat.
 • Lucy Ann Ewing Cooper (Charlene Tilton) – Nyafogós tinilányként indul, aki nem találja a helyét az életben. Szerelmi csalódások, családi identitászavar (szülei, Gary Ewing és Valene Ewing elváltak, és magára hagyták), szeretethiány jellemzi mindennapjait, míg nem találkozik Mitch Cooper-rel, akivel egymásba szeretnek és összeházasodnak. A sorozat harmadik évadja közben Lucy anyja és apja újra összeházasodtak, majd ketten Kaliforniába költöztek. Az ő történetüket meséli el az amerikai Knots Landing sorozat, amely 14 évadot élt meg.
 • Donna Culver Krebbs (Susan Howard) – Ray felesége. Korábban Sam Culver politikus hitvese volt, de az idős férfi halála után megtetszett neki a farmer Ray, és kapcsolatuk rövidebb mosolyszünet után házassággá érett. Ő a Texasi Energiabizottság elnöke.
 • Clayton Farlow (Howard Keel) – Miután Jock Ewingot baleset éri, és meghal, Clayton Farlow feleségül veszi Ellie-t, és tulajdonképpen az elhunyt családfő helyébe kíván lépni. Ez persze nem tetszik Jockey-nak. Farlow becsületes, és a Ewingokat sajátjaiként szerető férfi, aki maga is dúsgazdag. Fiának, Dusty-nak és Samanthának korábban szerelmi viszonyuk volt, a történet elején.
 • Jock (John Ross) Ewing (Jim Davis) – A Ewing család feje, aki keménykötésű, de udvarias és jószándékú férfi. Ifjúkorában építette fel a Ewing Olajtársaságot, áldozatos munkával, majd később, amikor megöregedett, Jockey-nak adta át a vállalat irányítását. A sorozat 5. szériájában repülőgépszerencsétlenség áldozata lesz, és meghal. Szükséghelyzet kívánta így, mivel az őt alakító színész, Jim Davis valóban jobb létre szenderült 1981-ben.

A magyar Dallas[szerkesztés]

A sorozatot Magyarországon először 1990. december 28. és 1997. október 24. között, péntekenként este 8 órai kezdéssel sugározta a Magyar Televízió egyes csatornája. A sorozat magyar szinkronja az idők folyamán legendássá nemesedett. A Magyar Szinkron- és Videovállalat, majd a Videovox Stúdió Kft. gyártotta a sorozat magyar változatát, amelyben Larry Hagman Kránitz Lajos, Patrick Duffy Csankó Zoltán, Linda Gray Szerencsi Éva, Victoria Principal Simorjai Emese, Barbara Bel Geddes Dallos Szilvia, Howard Keel Szabó Gyula, Jim Davis Gera Zoltán, Ken Kercheval Végh Péter, Charlene Tilton Balogh Erika, Steve Kanaly pedig Melis Gábor hangján szólalt meg, de a szereposztás az állandó munkafeladatok mellett számos magyar színészt foglalkoztatott. Hét év alatt a kisebb-nagyobb szerepekben felbukkant Sinkovits Imre, Mádi Szabó Gábor, Szabó Sándor és Tordy Géza is, miközben természetesen a gyakori szinkronhangok közül is több tucat művésznek adott munkát a sorozat.

Dallas a környező országokban[szerkesztés]

Volt Jugoszlávia: A jugoszláv határ mentén élők már 1987-től élvezhették eredeti nyelven a Dallast, mivel a jugoszlávok csak feliratozták a külföldi sorozatokat. A legelső részt 1984. április 14-én vetítették elsőként.[2] 1987.03.07-től szombaton a Jugoszláv 2. program 18:40-19:27 között vetítette. Nem került bemutatásra a teljes sorozat.[3]

Németország: 1981.06.30.-1989.10.17; keddenként 21:45-kor az ARD vetítette.[4]

Ausztria: 1981.07.06.-1988.09.27; keddenként 21:45-kor az ORF-1 vetítette.[5]

Nagy-Britannia: 1978. szeptember 5; BBC 1 tűzte műsorra elsőként.[6]

Filmek[szerkesztés]

A világszerte méltán óriási sikert arató Dallas című sorozat utolsó epizódja után sem szűnt meg a nézőközönség rá irányuló kereslete. A sorozat alapján készült 1996-ban a Dallas: Jockey visszatér (Dallas: J. R. Returns) és 1998-ban a A Ewingok háborúja (War of the Ewings) című filmek. Ezek a filmek némi karaktertorzítással tulajdonképpen a népszerű sorozat folytatását képezik. A sorozat alatt is készítettek egy filmet, 1986-ban: a Dallas: Ahogy kezdődött vagy más címen: Dallas: A korai évek, (Dallas: The Early Years) a Ewing-Barnes viszály gyökereit tárja fel a nézőközönség előtt.

Dallas újra[szerkesztés]

2010-ben a TNT bejelentette, hogy újra elkezdik forgatni a Dallas-t, a sorozat Cynthia Cidre forgatókönyve alapján készült. A Jesse Metcalfe, Jordana Brewster és Brenda Strong nevével fémjelzett sorozat középpontjában Jockey fia, John Ross, és Bobby fogadott fia Christopher áll, de az eredeti sorozatból ismert a Jockeyt játszó Larry Hagman, a Samanthaként befutó Linda Gray, és a nők kedvence, a Bobby-t játszó Patrick Duffy is szerepet kapott.[7] Magyarországon 2012. augusztus 29-től kezdi el vetíteni az RTL Klub,[8] az előtte való két hét szerdáján a két Dallas-sorozat között forgatott Dallas: Jockey visszatér és a Dallas: A Ewing-ok háborúja című filmeket vetíti le.

Járművek[szerkesztés]

A sorozat egyik figyelemreméltó vonása, hogy a módos főszereplők habár az ízig-vérig amerikai Texas államban éltek, Jockot kivéve majdnem mind európai, főleg német autókkal közlekedtek, amelyek ráadásul nem is voltak feltétlenül hagyományos értelemben vett luxusautók, sőt, némely szereplő egész szolid, hétköznapi autókkal is járt. Sofőr elvétve akadt csak, alapvetően mindenki maga vezetett. (Hogy mindezekre a főszereplők szimpatikusabbá tétele miatt, vagy valamilyen lobbi, netán burkolt reklám miatt került sor nem tudni.) Egy kicsit talán szokatlannak tűnhetett ez egy olyan helyen, ahol jellemzően hatalmas, korabeli amerikai cirkálókkal közlekedtek a gazdagok, Texasról lévén szó sokszor bikaszarvakkal vagy más díszekkel is ékesítve a kocsijaikat. Jock "nagy öreg olajmágnás" karaktere szintén ilyen cirkálóval járt, de a család többi tagjának vagy már eleve európai, vagy hétköznapi amerikai autói voltak, amiket idővel viszont szintén európaira cseréltek. (Jock karaktere viszont jellege miatt valószínűleg később sem váltott volna európai autóra.) A főszereplők járművei aztán szintén összeforrtak a karakterekkel, amiket a laikusok nem egyszer azokkal összefüggésben azonosítottak, pl. "Bobby-Merciként".[9]

A főszereplők autói[szerkesztés]

Szereplő Márka Autótípus
Jockey Mercedes
Cadillac
Jockey szinte mindig egy világoszöld, S osztályú, vagyis a legnagyobb négyajtós Mercedesszel járt.
Először egy (W116-os) 280 SE-vel, majd 450 SEL-el. Ezt követte egy (W126-os) 380 SEL és még egy 500 SEL is. Rövid ideig egy szürke Cadillac Allantéja is volt a sorozat vége felé. (Rendszáma: EWING 3)
Bobby Mercedes
Maserati
Jaguar
Bobby egy piros sport Mercedesszel járt, annak is a cabrio, vagyis nyitott változatával.
Az ő Mercedese még annyit sem változott mint Jockey-é, végig R107-es modell maradt, először egy 450 SL, majd 380 SL. Rövidke ideig egy Maserati Biturbót és egy (R129-es) Mercedes SL-t is tulajdonolt, mindkettőt feketében és ugyancsak nyitottban.
Később a sorozat vége felé egy világosbarna, szintén cabrio Jaguar XJS-el járt. (Rendszáma: EWING 4)
Ellie Volkswagen Ellie autója egy fehér Volkswagen Golf Mk1 Cabriolet volt, amit viszont alig használt a sorozatban.
Vezetni is talán csak egyszer vezette egy drámaibb epizódban, ezáltal a vezetését is dramaturgiai eszközként felhasználva. (Rendszáma: EWING 2)
Jock Lincoln Jock egy világoskék, 1977-es Lincoln Continental Mark V-öt használt. (Rendszáma: EWING 1)
Pamela Chevrolet
Porsche
Pamelának először egy fekete, szintén 79-es Chevrolet Corvette stingray-je, majd két barna Porschéja volt, előbb egy 911-es targa, majd egy 911-es cabrio. (Rendszáma: EWING 6)
Samantha Mercury
Ford
Mercedes
Samanthának volt a legtöbbféle autója a főszereplők közül.
Kezdetben masszív, amerikai "woody"-kat, vagyis fabetétes kombikat használt, legelőször egy piros, 1975-ös Mercury Colony Parkot, majd ugyanezt sárgában. Később ugyanezen autó 1979-es modellje tűnt fel, ugyancsak sárga színben. De volt egy ugyanilyen évjáratú-színű Ford LTD Country Squire-je is. (A Mercury amúgy a Ford cég egyik márkája.)
Ezután ő is "Mercedes-párti" lett, legalábbis az autói alapján: először egy szintén kombi, szintén sárga vagy világos drapp (S123-as) 300 TD-je volt, majd "kitörve" a sárga kombik közül kupéja, egy szürke (C126-os) 380 SEC-je lett.
Lucy Fiat
Triumph
Porsche
Lucy első autója, amit a sorozatban ajándékként is kapott meg egy ezüstszürke Fiat X1/9 volt.
Ezt egy hasonló színű, nyitott Triumph TR7 követte, utána két Porschéja lett neki is, mint Pamelának: egy szürke 924-es, majd később egy sötétszürke 944-es. (Rendszáma: EWING 5)
Ray Krebbs Chevrolet
és mások
Ray kisteherautókkal járt, mint farmon élő és dolgozó ember, mint például egy világoszöld-fehér színű, 1969-es Chevrolet C-10-zel.
Clayton Farlow Rolls-Royce Clayton végig ugyanazzal a kék Rolls-Royce Silver Spirit-tel járt a Southfork Ranch lakójaként is, amellyel korábbi otthonából megismerhették a nézők.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

 • 1982 - Golden Globe-díj - a legjobb színésznő dráma tv-sorozatban (Barbara Bel Geddes)
 • 1980 - Emmy-díj - a legjobb színésznő dráma sorozatban (Barbara Bel Geddes)
 • 1985 - Golden Globe-jelölés - a legjobb színész dráma tv-sorozatban (Larry Hagman)
 • 1984 - Golden Globe-jelölés - a legjobb dráma tv-sorozat
 • 1983 - Golden Globe-jelölés - a legjobb színész dráma tv-sorozatban (Larry Hagman)
 • 1983 - Golden Globe-jelölés - a legjobb színésznő dráma tv-sorozatban (Victoria Principal)
 • 1983 - Golden Globe-jelölés - a legjobb dráma tv-sorozat
 • 1982 - Golden Globe-jelölés - a legjobb színész dráma tv-sorozatban (Larry Hagman)
 • 1982 - Golden Globe-jelölés - a legjobb színésznő dráma tv-sorozatban (Linda Gray)
 • 1982 - Golden Globe-jelölés - a legjobb dráma tv-sorozat
 • 1981 - Golden Globe-jelölés - a legjobb színész dráma tv-sorozatban (Larry Hagman)

Hatása a popkultúrára[szerkesztés]

1992-ben Magyarországon a gödöllői Török Ignác Gimnázium négy végzőse, Szabó Márk, Kaján János, Bíró Szabolcs és Balogh Norbert elkészítette a sorozat alapján annak trágár szinkronparódiáját a 4 évad 17., "Az új Mrs Ewing" című részéből. Az internet elterjedésével az egyik első magyar mém lett a videó, egyes sorai a mai napig klasszikus nyelvi szófordulatok, közismert frázisok lettek.[10] Például a "Véged lesz, mint a Twin Peaks-nek b.meg"

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Archivált másolat. [2011. március 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 20.)
 2. Dallas (TV Series 1978–1991)”.  
 3. Dunántúli Napló, 1987. március (44. évfolyam, 59-89. szám) | Könyvtár | Hungaricana (magyar nyelven). library.hungaricana.hu. (Hozzáférés: 2018. július 1.)
 4. Dallas (1978) im Fernsehen (Das Erste)” (de-DE nyelven).  
 5. Dallas (1978) im Fernsehen (ORF eins)” (de-DE nyelven).  
 6. Dallas (TV Series 1978–1991)”.  
 7. Bejelentették! Újra lesz Dallas![halott link]
 8. Ősz az RTL Klubon: jön a Dallas, az X-faktor és Sebestyén Balázs kvíze. kisalfold.hu, 2012. augusztus 16. [2012. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 9. A Dallas autóinak listája
 10. Gyula, Szűcs. „20 éves a Szarok a farmra”, 2012. szeptember 15. (Hozzáférés ideje: 2018. június 18.) (magyar nyelvű) 

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]