Volkswagen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Volkswagen AG
Volkswagen logo 2012.svg
Típus (Nyilvánosan működő) Részvénytársaság
Alapítva 1937
Székhely Wolfsburg, Németország
Vezetők Martin Winterkorn (elnök)
Iparág Gépjárműgyártás
Árbevétel 104,875 milliárd euró (2006)
Alkalmazottak száma 344 902 (2005)
Leányvállalatai Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, SEAT, Skoda, Volkswagen, Man, Scania

A Volkswagen AG weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Volkswagen AG témájú médiaállományokat.

A Volkswagen konszern német autógyártó vállalat, egyike a legnagyobb autógyártó cégeknek a világon. A cégcsoporthoz tizenkét márka tartozik – a Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, Volkswagen Nutzfahrzeuge, Scania és az MAN. Ezenkívül – 19,9%-kal – a Suzuki legnagyobb részvényese. A csoport legnagyobb piaca Kína, ahol külön leányvállalata működik Volkswagen Group China néven. 2011-ben a Volkswagen csoport összesen 8,265 millió autót adott el, mellyel a nemzetközi személygépkocsi-piacon 12,3 %-os részesedést ért el.[1]

A 2011. évi 159 milliárd eurós forgalmát tekintve az egyik legfontosabb európai iparvállalat.[1]

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Volkswagent 1937-ben alapította a nemzetiszocialista német kormány, eredetileg a Volkswagen Bogár gyártására. Adolf Hitler arra utasította az akkori fejlesztőket, élükön Ferdinand Porschével, hogy egy KdF-Wagent, egy „népautót” tervezzenek, mely olcsó, egyszerű , de minősége verhetetlen. A második világháború után 1945-ben az angol hadsereg vette át a lebombázott romokban lévő gyár irányítását. Elkezdődött újra a Bogár gyártása. 1948-ban a brit kormány visszaadta a gyárat teljes egészében a németeknek, akik a volt Opel elnökét, Heinrich Nordhoffot nevezték ki a gyár főnökének.

1960-ban a német kormány részvénytársasággá alakította a céget, részvényei megjelentek a német tőzsdén. 1985 júliusa óta ezeken az értékpapírokon Volkswagen AG-nek (Volkswagenwerk Aktien Gesellschaft) nevezik a társaságot. Ez volt az első jele a cég jövőbeli terveinek – növelni a globális befolyást a nemzetközi autópiacon, melyet más autóipari márkák fúziójában látott. A – Németország kivételével – mindenhol Volkswagen Csoportnak nevezett konszern jelenleg a legnagyobb autógyártó a világon (2009). 2005-ben több mint 5,2 millió járművet értékesített, világpiaci részesedése 9%-nál is nagyobb.

2005 októberében a Porsche 18.53%-os érdekeltséget szerzett a gyárban, melyet 2006 júliusában 25%-ra növelt. Még ugyanebben az évben 30.9%-osra nőtt, szakértők szerint ez a befektetés tökéletesen megfelelt a Porsche stratégiájának.

1998-ban 3 sport- és luxusautó gyártót is felvásárolt, az olasz Lamborghinit, a francia Bugattit, és az angol Bentleyt. A Bugatti Veyron bekerült a Guiness Rekordok könyvébe is, mint a világ leggyorsabb szériaautója. A Lamborghini eladásai is soha nem látott rekordokat döntöttek meg az olasz sportkocsi gyárban az utóbbi évtizedben, valamint mára a Bentley uralja a luxusautó piacot.

2009-ben aztán nagy fordulat következett. Eredetileg Wolfgang Porsche szerette volna felvásárolni a Volkswagent, mely párharc hosszú éveken át zajlott a két gyártó közt, ám végül a Porschét integrálták a wolfsburgi Volkswagen konszernbe, a Volkswagen AG fokozatosan olvasztotta be a sportautó gyártót, kifizetve a Porsche hatalmas, több milliárd eurós tartozásainak nagy részét.

2010-ben 19.9 %-os részesedést vásároltak a Suzukiban, mellyel a Suzuki legnagyobb részvényesévé váltak.

2012-ben felvásárolták az olasz Ducati sportmotorkerékpár gyártót is, mely piaci részesedésének növelésére egyből egy új gyárat kezdtek létesíteni Észak-Amerikában, ahol az Audi modelljei mellett a Ducati sportmotorkerékpárjait is tudják majd gyártani.

Vezetőség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Márkák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A cég profilja jelenleg 12 különböző márkával bír:

További 5 márka volt a palettán, amelyeket ma már nem gyártanak:

Teherautó- és kamionpiac[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Volkswagen a legnagyobb részesedésű tulajdonosa a Scania AB-nek, a világ egyik vezető teherautó és kamion gyártójával. 2007 márciusában ugyan csökkent minimálisan a részesedésük (20,03%-ról 16,5%) mégis ők birtokolják a szavazati jogok 33,4%-át (amelyből előtte 35,31%-ot birtokoltak.)

2006. október 4-én 15,1%-os érdekeltséget tudhatott sajátjának a szintén német MAN AG-ben, amely a Scaniahoz hasonlóan teherautókat és kamionokat gyárt. Később ezt a részesedést 29,9%-ra növelte. Eredetileg a Volkswagen terve volt, ezen a gépjárműpiacon összeolvassza a MAN-t, a Scaniat, és a Volkswagen haszongépjárműveit (melyek főképpen Brazíliában teljesítenek szolgálatot). Így – ha ez megtörténik – az előrejelzések szerint legalább 25.1%-os piaci részesedést szerezhetnek a teherautó- és kamionpiacon.

Lehetséges együttműködés a Protonnal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2007. január 26-án Malajziai jelentések szerint a Volkswagen konszern és a Proton aláírt egy megállapodást, mely szerint a konszern megvásárolja a Proton cég személyautó részlegének 51%-át. Később kiderült, hogy ez nem így történt, de a tárgyalások még mindig folynak a két cég között. A Proton cég iránt erős érdeklődést mutat a General Motors is.

Befektetők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Volkswagen konszern tulajdonosai:

  • 32,4% külföldi befektetők
  • 27,7% magántulajdon / egyéb
  • 30,9% Porsche
  • 14,9% Alsó-Szászország állami tulajdona
  • 9,7% német befektetők

Volkswagen modellek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Volkswagen Aktiensgesselschaft – Der Konzern (német nyelven). © Volkswagen AG. (Hozzáférés: 2012. december 2.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]