Jock Ewing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jock Ewing
Dallas-szereplő
Jim Davis mint Jock Ewing
Jim Davis mint Jock Ewing
Megjelenési információk
Első megjelenése 1978. április 2.
Az új asszony
Utolsó megjelenése 1981. április 10.
Újrakezdések
Távozásának oka A színész, Jim Davis elhunyt rákban, a sorozatban Jock helikopter balesetben halt meg Dél-Amerikában.
Megalkotta David Jacobs
Megszemélyesítője Jim Davis
Magyar hang Gera Zoltán
Epizódok száma 75
Szerepelt 1978-81, 1986
Spin-off megjelenések Dallas: A korai évek
Jock Ewing adatai
Születési neve I. John Ross Ewing
Beceneve Jock
Neme férfi
Állapota elhunyt
Életkora 72
Született 1909. november 23.
Elhunyt 1982. január 1.
Foglalkozása
  • A Ewing Olajtársaság alapítója, és vezetője (1930-1982, hivatalosan 1977-ben vonult nyugdíjba)
  • Southfork Ranch társtulajdonosa (1938-1982)
  • Befektető a Cyberbyte cégnél (A Dallas: Jockey visszatér című filmben halhattuk ezt.)
Titulusa Olajvállalkozó
Családja Ewing
Testvérek Jason Ewing (elhunyt)
Házastársa Amanda Lewis (1927-1930) (elvált)
Ellie Southworth (1938-1982)
Élettársa Margaret Hunter (II. világháború alatti affér)
Gyermekei Jockey Ewing (elhunyt)
Gary Ewing
Bobby Ewing
Ray Krebbs (törvénytelen fia)
Rokonai Jamie Ewing Barnes (unokahúga, elhunyt)
Jack Ewing (unokaöccse, elhunyt)
Unokák Lucy Ewing
James Beaumont
John Ross Ewing III
Christopher Ewing (adoptált unokája)
Bobby Ewing II
Betsy Ewing
Margaret Krebbs
Lucas Krebbs
Ismeretlen Harper
Molly Whittaker
Dédunokák Jimmy Beaumont
Lakóhely Kelet-Texas (1909-1938)
Southfork Ranch, Braddock, Texas (1938-1982)
Jock Ewing az IMDb-n

John Ross "Jock" Ewing, Sr. (1909–1982) a Dallas című sorozat egyik főszereplője, megszemélyesítője, Jim Davis volt 1978–1981 között. Dallas: A korai évek-ben Dale Midkiff alakította. Jock alapította a Ewing Olajtársaságot 1930-ban.

Háttér[szerkesztés]

Korai élete és pályafutása[szerkesztés]

Jock 1909. november 23-án született a Ewing család második gyermekeként. A bátyja Jason, munkát adott neki egy texasi olajmezőn, amikor már nagyobb volt. Amikor egyszer úton volt egy vonaton, találkozott Willard "Digger" "Tintás" Barnes-al, és hamar összebarátkoztak. Jock, a Tintás és Jason a legjobb barátok voltak, együtt járták az mezőket olaj után kutatva. A Tintásnak kiváló szimata volt az olajhoz, megérezte, hogy hol van az olaj a föld alatt, Jock pedig kiváló üzletember és ügyintéző volt. Később Jason megnősült, elhagyta Texast és Alaszkába költözött, ahol feleségül vette Nancy Shaw-t, aki Jack, és Jamie édesanyja lett. Jock és a Tintás viszont visszatértek Dallasba, és Jock elment Southforkba, ahol találkozott Eleanor "Ellie" Southworth-al. Digger és Miss Ellie együtt jártak, viszont a Tintás nem tudta abbahagyni az ivást és Ellie látta, hogy Digger soha nem fog megváltozni, így nem ment hozzá feleségül. Jock és Digger folytatták a pályájukat az olajüzletben, de amikor a Ewing 6-os mezőn olajat találtak, Jock a mezőt átíratta a nevére, mert Digger veszélyt jelentett volna számára, az állandó ivászat és a szerencsejátékok miatt. Digger emiatt meggyűlölte Jock-ot és azt állította, hogy kifosztotta mindenéből. Ezzel a barátságuk véget ért.

Házassága és gyermekei[szerkesztés]

Később, 1938-ban Jock és Ellie összeházasodtak. Eleinte Jock vonakodott a házasságtól, mert már volt egy felesége, Amanda Lewis. Amanda idegösszeropanást kapott, röviddel azután, hogy összeházasodtak, így Jock betette egy elmegyógyintézetbe. Az orvos azt mondta, hogy Amanda soha nem fog már meggyógyulni, és azt tanácsolta Jock-nak, hogy váljon el tőle. Ellie elment Jockhoz, és itt kiderült, hogy terhes Jockey-val, és azt követelte, tőle, hogy vegye feleségül. Ezzel Jock megmentette Southforkot is a csődtől. Jock viharos kapcsolatban volt Ellie édesapjával, Aaron Southworth-al és bátyjával Garrison Southworth-al, aki közeli barátja volt Digger Barnes-nak. Aaron és Garrison is gyűlölték az olajmágnásokat. A halálos ágyán Aaron befogadta a családba Jockot azzal, hogy neki ajándékozta a kedvenc fegyverét.

Jocknak és Ellie-nek három gyereke született. Jock a második világháborúban katonaként szolgált az Angliai fronton, ahol megismerkedett egy nővérrel, Margaret Hunter-el, aki Kansas-ből jött. Egy ideig viszonyuk volt egymással, de aztán hirtelen véget is ért a kapcsolatuk, mivel Jockot átrendelték Franciaországba. Margaret később férjhez ment Amos Krebbs-hez és nem sokkal ezután született meg Jock törvénytelen fia, Ray Krebbs.

A háború után Jock visszatért Southforkba és bevallotta, Ellie-nek, hogy megcsalta. Ő megbocsátott neki, de egy napon a 15 éves Ray Krebbs felbukkant Southforkban, ahol egy levelet adott át Jock-nak, amiben Margaret arra kérte, hogy adjon munkát a fiának. 1980 végén derült ki, hogy Jock volt Ray apja, és ezt az egész családnak be is vallotta, és Ellie is elfogadta később a dolgot, és ezután mindig úgy tekintett Ray-re, mint a saját gyermekére.

Nyugdíjba vonulása[szerkesztés]

1977-ben Jock nyugdíjba vonult a Ewing Olajtársaságtól. Utódjává a legidősebb fiát, Jockey-t tette meg. Ezután aktívabban vett részt a Southforki farm életében a munkavezetővel, Ray Krebbs-el.

Halála[szerkesztés]

Jock és Ellie rövid ideig különéltek 1981-ben, de aztán kibékültek, és elmentek egy második nászútra Párizsba. Később Jock és Ellie Washingtonba mentek. Itt az amerikai külügyminisztérium egy kérelemmel fordult Jock-hoz. A kérelem arról szólt, Dél-Amerikában addig feltáratlan olajmezőket találtak, és a kitermeléshez Dallasból kerestek szakembereket. Jock elfogadta az ajánlatot, így Ellie egyedül tért vissza Southforkba, míg Jock egy konferencián volt Washingtonban. Később aztán Jock visszatért Southforkba egy pár órára, amíg megoldották az átszállását Dél-Amerikába. Miután Jock munkája véget ért, visszaindult Dallasba. A helikopter, amelyben utazott viharba keveredett, aztán összeütközött egy kis géppel, majd a dzsungelben egy tóba zuhant. A holtteste soha nem került elő, csak az oroszlánfejes medálja, amelyet Bobby talált meg a tóban. Majdnem egy évvel később, 1982 őszén nyilvánították halottá Jockot, törvényesen. A karaktert a színész, Jim Davis halála miatt írták ki. A színész emlékére való tisztelettel "A Keresés" című epizód végén berakták a képét, és hogy mettől meddig élt. Jock emlékműve Southforkban található a felesége, Miss Ellie sírja mellett.

"Visszatérés"[szerkesztés]

Évekkel később, a tizedik évadban felbukkant egy Wes Parmalee nevű ember, aki Southfork munkavezetője lett. Egy napon Ellie megtalálta a szobájában Jock övcsatját, a zsebkését, és a leveleket, amelyeket ő küldött Jock-nak Dél-Amerikába. Parmalee azt állította, hogy ő Jock, és túlélte a balesetet, és emiatt plasztikai műtéteken ment keresztül, és több éves rehabilitáción vett részt egy dél-amerikai kórházban. Egyre többen kezdték azt hinni, hogy tényleg igazat mond, hiszen annyi mindent tudott a családról, beleértve Jock első feleségét Amandát, a Takapa-tónál tett kirándulásukról is tudott. Ráadásul a röntgenfelvételen látható sérülései is mérnöki pontossággal egyeztek Jock sérüléseivel, sőt a hazugságvizsgálaton is átment, amit Jockey kezdeményezett. Azonban, Clayton, Bobby és Jockey egyáltalán nem hittek neki. Bobby elrepült Dél-Amerikába, és beszélt az orvossal, aki annak idején Jockot kezelte, amikor lázas volt. Azzal az orvossal is találkozott, aki Parmalee új arcát megalkotta, elmondta Bobbynak, hogy 6-8 hónapba telt, hogy visszatérjen az emlékezete. Addig tökéletes amnéziában volt. Az orvos elmondása szerint egy nap ránézett, könnyes volt a szeme és ezt mondta: "Eszembe jutott múlt éjjel! Tudom, már ki vagyok! Jock Ewing. A nevem Jock Ewing!" Ez megmagyarázza, hogy miért ment át a hazugságvizsgálaton. Bobby visszatért Southforkba ahol éppen a szokásos Ewing ünnepség zajlott. Itt Jock legjobb barátja, Punk Anderson elárulta, hogy amíg Jock lázas volt, akkor végig mesélte az életét, és az emlékeit, és akkor ott volt a közelében Parmalee is. Közben Parmalee elmondta Ellie-nek, hogy ő nem Jock. Bevallotta, hogy találkozott Jockkal Dél-Amerikában a munka közben, és ott volt mellette, amikor lázas volt. Aztán elmondta, hogy ugyanazon a helikopteren utazott, amelyiken Jock is, és amikor a helikopter lezuhant, Jock meghalt, ő viszont súlyos sérülésekkel, de túlélte a szerencsétlenséget. A végén bevallotta Ellienek, hogy ő nem Jock és örökre elhagyta Dallast.

Három ponton viszont homályos a történet. Egyrészt nem derül ki pontosan, hogy mitől múlt el Parmalee memóriazavara, másrészt nem kapunk választ a röntgenfelvételek egyezésére, harmadrészt az utolsó beszélgetés, ami Parmalee-ről szól, igen kétértelmű:

Clayton: - Miért döntött úgy hirtelen, hogy bevallja az igazat? Miért?

Ellie: - Nem akart nekem még több fájdalmat okozni.

Gyakorlatilag a néző előtt nyitott az a kérdés, hogy Parmalee szélhámos, vagy valóban Jock, csak az igazságot inkább egy kegyes hazugsággal leplezte. A sorozat karakterei ezzel szemben egységesen csalóként emlegetik.

Hagyatéka[szerkesztés]

Jock Ewing Lincoln Mark V kocsija a Southfork-i ajándéküzletben.

Miután Jim Davis elhunyt, egy művész, Ro Kim festett egy portrét a színész karakteréről, Jock Ewing-ról. A portré ezek után a Dallas középpontjába került, és számos epizódban láthattuk végig a sorozat alatt. A festmény jelenleg Larry Hagman otthonában található, aki az antagonista Jockey Ewing megszemélyesítője volt. Southfork Ranch-en, ahol a Dallas összes jelenetét felvették, van egy másik Jock Ewing portré is, ami "Jock Nappalijában" található.

Jock egy 1977-es Lincoln Mark V kocsit vezetett, a rendszáma EWING 1. A kocsi ma is megtalálható Southfork-ban.

Dallas (2012, televíziós sorozat)[szerkesztés]

Jock örökségét továbbvitte a Ewing család az új sorozatban. Jockey és Bobby többször is említették őt. Jock emlékműve Southforkban található a felesége, Miss Ellie sírja mellett, és nemrég Jockeyt is melléjük temették. Ahhoz, hogy bepótolják az elvesztegetett időt, Jockey felajánlotta Johhny-nak, hogy mindent megtanít neki az olajüzletről, amit Jock tanított neki. Jockey is azt az elvet követte, amit egyszer Jock is említett: "A hatalmat nem kapja az ember, az igazi hatalmat meg kell szerezni!"

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jock Ewing című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.