Ugrás a tartalomhoz

Cadillac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cadillac Motor Car Division
TípusA General Motors tulajdona
Alapítva1902. augusztus 22.
NévadóAntoine Laumet de La Mothe Cadillac
SzékhelyWarren, Amerikai Egyesült Államok
Alapító
Iparágautóipar
TulajdonosGeneral Motors[1]
Formarészleg
Termékekluxusautók

A Cadillac Motor Car Division weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cadillac Motor Car Division témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Cadillac amerikai autómárka, ami főleg luxuskategóriájú autókat gyárt. A Cadillac az egyik legismertebb autómárka a világon. 1902-ben alapította a céget Henry Leland, majd 1908-ban eladta a vállalatot a General Motorsnak, amely azóta is birtokolja a Cadillacet. Az Oldsmobile márka megszűnése után a legöregebb működő amerikai autógyár lett, amelynek autói az Amerikai Egyesült Államokban prémium márkának számítanak.[2] A név eredete Detroit alapítójához, Antoine Laumet de La Mothe Cadillac nevéhez kötődik, aki egyben Henry Leland őse is volt, és így róla kapta az autógyár a nevét. A márka logója a családi címerüket vette alapul, de az évek során többször is változott. A Cadillac jelenleg több mint 50 országba exportál autókat, de jelentős részüket a belföldi piacon értékesíti. A 2008-as válság a Cadillecet is érintette, de az Amerikai Egyesült Államok kormánya nem hagyta csődbe menni a General Motorst.[3] Bár a General Motorsnak több autógyárát be kellett zárnia, de ez nem érintette a Cadillacet, így a márka továbbra is fennmaradhatott. A Saab eladásával a General Motorsnak a Cadillac maradt az egyetlen prémium márkája. Ezért az új Cadillac modelleket rohamosan fejlesztik, hogy minél nagyobb részt fedjenek le a Saab eladása után keletkezett űrből a jármű piacon.[4] A Cadillac 2010 óta jelentős változásokon megy át. Egyik legfontosabb céljuk, hogy a fiatalabb korosztályt is elérjék, jelenleg ugyanis vásárlóik átlagéletkora 62 év.

Történet[szerkesztés]

1900-as évek[szerkesztés]

A Cadillacet 1902-ben Henry Leland mérnök és vállalkozó alapította. A márkát az egyik őse Antoine Laumet de La Mothe Cadillac után nevezte el, aki Detroit városának alapítója volt. A Cadillac család történelmi címerét vette alapul, amikor az autómárkának logót választott. Hat éven belül a Cadillac megteremtette a feltételeit, hogy a modern tömeggyártás beinduljon. Ez eredményezte, hogy az első amerikai autógyárként sikerült elnyernie a Dewar Trophyt, az angol Királyi Automobil Szövetségtől, és adoptálta a „Standard of the World” azaz a „Világ szabványa” szlogent.[5] 1909-ben a General Motors megvette a gyárat.

1910-es évek[szerkesztés]

1914-es Cadillac Sedan

A Cadillac Model Thirty volt az első autó, amelynek beindításához nem volt szükség kurblira, ugyanis elektromos gyújtású motorja volt, ami a jármű lámpáit is működtette. Ez különösen vonzóvá tette a modellt a női vezetők körében. A Cadillacnek ebben az évtizedben másodszor is sikerült elhódítani a Dewar Trophyt, így ők voltak az első autógyár akiknek, kétszer sikerült elnyerniük ezt a címet. 1915-ben a gyár bemutatta az első tömeggyártású nyolc hengeres, vízhűtéses motorral felszerelt Cadillac Type 51et, amely később a védjegyévé vált. Ez a típus volt az első ahová bal oldalra szerelték a kormányt, és későbbi modellek már bal oldali kormánnyal felszerelt típusok voltak.

1920-as évek[szerkesztés]

Az 1920-as években a járművek megjelenéseiben és formáiban jelentős változások történtek. 1924-ben a Cadillac kezdte először alkalmazni a lakkozott festéket a járműveiken. A vásárlóik több mint 500 színkombináció közül választhatták ki az autójuk színét, míg a legtöbb vetélytársuk csak a fekete árnyalataiban gyártotta autóikat. 1926-ban a vállalathoz szerződtették Harley Earlt, aki 1927-ben megtervezte a LaSallet. A LaSalle volt az első amerikai autó, amit nem egy mérnök, hanem egy stylist tervezett. Az eredmény egy elegáns, áramvonalas krómozott kiegészítőkkel felszerelt jármű lett, amely nagy hatással volt a gyár vezetőinek szemléletére. Ezt a filozófiát alkalmazták a későbbi modelljeikben is, és az évtized végére a Cadillac egyet jelentett a szépséggel és a luxussal.

1930-as évek[szerkesztés]

A gazdasági válság körül a Cadillac 16 hengeres motorokkal felszerelt személygépkocsikat is gyártott. Ezek a Cadillacek a gyár ikonjai váltak. Az akkori idők emberei szerint ezek a kocsik „Annyira füstösek és csendesek voltak, hogy nehéz volt elhinni, hogy ezeket a kocsikat is benzin hajtja” A 16 hengeres motorokat egy 12 hengeres motor váltotta, amely átmenet volt a nyolc és 16 hengeres motorok között. 1937-ben építettek egy új nyolchengeres motort, mellyel megnyerték az Indianapolisi autóversenyt, és ennek a sikernek köszönhetően megdöntöttek minden korábbi autó eladási rekordot. 1938-ban a Cadillac vezette be először a napfénytetőt, amivel forradalmasította az autógyártást.

1940-es évek[szerkesztés]

Nem sokkal a Pearl Harbor elleni japán támadás után a gyárban leállították az autógyártást. Tudásukat és forrásaikat a háborús igények kielégítésének szentelték. A nyolc hengeres motorjaikat, váltóikat sikeresen alkalmazták az M-5-ös könnyű harckocsikban és az M-8-as önjáró lövegekben. Ennek hatására új szlogent vett fel a gyár „Famous in Peace – Distinguished in Battle” azaz „Híresek békeidőben – Kiválóak a csatában” A háború után Harley Earl tervező még egyszer forradalmasította az amerikai autógyártást. Bevezette a kocsikon a hátsó szárnyak alkalmazását Ez a stílus határozta meg az elkövetkező 20 év amerikai autóinak formáját. Az ötletet a P–38 Lightning repülőgépek villás hátsófarkai adták. 1949-ben elnyerték a legelső Az Év Autója Díjat, mellyel újra megerősítették a hírnevüket az autógyártásban.

1950-es évek[szerkesztés]

1958-as Cadillac Deville Sedan

A második világháború után egyre több autóra volt szükség, és a Cadillac gyár 1950 és 1951 között több mint 100 000 autót gyártott, ami közel a duplája volt, mint amit a háború előtti években készített. A Cadillacnek újabb dicsőséget sikerült elérnie azáltal, hogy a Le Mans-i 24 órás autóversenyen a harmadik, a tizedik és tizenegyedik pozícióban Cadillac kocsik futottak be. Az évtized végére a Cadillac lett az első olyan autógyár, amelyik rendszeresítette a szervokormányt az összes általa gyártott autóban. A vállalat folytatta a biztonsági elemek beépítését a kocsikba, köztük az automatikus fényváltó kapcsolót. A Cadillac Eldorado farka lett a leghosszabb, a valaha épített személygépkocsik között. Az évtized végére a Cadillac az ötvenes évek egyik szimbóluma lett.

1960-as évek[szerkesztés]

A Cadillac tovább folytatta a korábban megkezdett technológiai és stílusirányzatát. Az 1960-as években megjelentek az első önszabályozó fékek a járművekben. Az Eldorado típust megújították, és ez olyan jól sikerült, hogy az 1963-as Cadillac Eldorado lett minden idők legismertebb Cadillecje. 1964-ben a gyár termosztatikus fűtést, hűtést és légkondicionálót épített az autóiba. A következő években az olyan újítások mint az automata működésű lámpák, az első üléseken lévő biztonsági övek, a változtatható erősségű szervokormányok, az elektromos ülésmelegítők és a sztereó rádiók gyors sikereket hoztak a cégnek. 1965-ben az amerikai éra véget ért, a hosszú hátsó farkak kimentek a divatból, és felhagytak az ilyen típusok gyártásával.

1970-es évek[szerkesztés]

A Cadillac az 1970-es évekre az Eldorado típust megint megújította. Áttervezték a tengelyeket és az új modellben volt a legnagyobb forgatónyomaték, a személygépkocsik között. 1974-ben bevezették a légzsák elődjét és a katalizátoros átalakítót, a káros anyagkibocsátások csökkentésére. 1975-ben a Cadillac volt az első amerikai autó, amelyik bevezette az elektromos injektoros benzinbefecskendezőt. 1978-ban a Seville piacra lépésével, megjelentek az első komputerizált autók, amelyeknek már digitális kijelzője volt.

1980-as évek[szerkesztés]

1980-as Cadillac Seville

A Cadillac a nyolcvanas évek dinamizmusához alkalmazkodva megjelentette a Seville Elegantet, melynek hátsó része már nagyon eltért az 1960-as évek autóitól. A kocsi hátulja az 1930-as és 1940-es évek kocsiformáinak modern változatára emlékeztetett. Az újítások terén a Cadillac volt az első autógyár, amelyik alkalmazott integrált mikroprocesszorokat a jármű irányítóberendezésében, benzinbefecskendezésében és a jármű diagnosztikában. A cég szintén úttörő volt a szervizszolgáltatások terén. Egységesítette az olyan folyamatokat, mint amilyenek az új modellek bemutatói, a járművek kiszállítása a vevőkhöz, vagy az új autók kipróbálásának lehetősége. Ezek a változtatások meghozták a várt eredményt, és a Cadillac az első helyen végzett a vásárlók elégedettségi szintjét mérő felmérésen.

1990-es évek[szerkesztés]

A Cadillac elsőként mutatta be Amerikában az elektronikus kipörgés gátló rendszert, melyet az 1990-es Cadillac Allanteben rendszeresített először. Ugyanebben az évben megnyerte a Malcolm Baldridge Nemzeti Minőség Díjat. 1992-ben a 32 szelepes Northstar 8 hengeres motor lehetővé tette, hogy a jármű vészüzem módban még, 50 mérföldet megtegyen hűtés nélkül. A motorhoz kapcsolódott egy töltési rendszer, amely közel tökéletes benzinadagolást tett lehetővé. 1992-ben a Cadillac Seville Touring Sedan lett az év autója, köszönhetően az olyan alkalmazásoknak, mint a kipörgés gátló rendszer, a blokkolásgátló fékrendszer, a sebességre érzékeny felfüggesztés vagy az elektronikus erőátvitelnek köszönhetően. Ez a modell újra világhírnevet hozott a cégnek, és több mint 40 országba exportálták ezt a modellt.

2000-es évek[szerkesztés]

Ebben az évtizedben ünnepelte a 100-adik születésnapját a gyár, amely bebizonyította, hogy képes a XXI. század formai követelményeinek megfelelni. Erre a díjnyertes Cien Concept modell a bizonyíték, melyet az F–22 Raptor formái ihlettek. A városi luxusterepjárók között a Cadillac Escalade igazi ikonná nőtte ki magát, míg a második generációs Cadillac CTS Sedannak sikerült elnyernie 2008-ban az Év Autója címet. A 2009-es CTS a Nürburgringen új világrekorddal a leggyorsabb nyolchengeres jármű lett. A Converj Concept modellel nyitott a gyár az elektromos hajtású autók irányába. A luxusautót egy forradalmian új elektromos Voltec motor hajtja. Amire a gyár különösen büszke, hogy Barack Obama elnöknek a Cadillac biztosítja az elnöki járművet.

Cadillac Fleetwood Brougham nyújtott kivitelben
1959-es Cadillac pompakocsi, a halottaskocsi igényesebb változata

Egyéb változatai[szerkesztés]

A Cadillac mint az amerikai autóipar egyik vezető luxusmárkája számos különleges kivitelű formában jelent meg: a konkurens Lincolnnal együtt a legrégebb idők óta készülnek belőle különféle nyújtott változatok, ezáltal a tipikus limuzin egyik szinonimájává vált az idők során. Az amerikai elnökök is e két cég speciális, nyújtott és golyóálló változatait használták, de a Cadillacet gyakrabban, jelenleg is ez a márka van használatban. Ezen kívül sokáig mentőjárművek is készültek belőlük és ízléses halottaskocsiknak is régóta a Cadillac modelljei szolgálnak alapként.

Jelenlegi modellek[szerkesztés]

 • ATS
 • CTS
 • CTS-V
 • CTS Station Wagon
 • CTS-V Station Wagon
 • CTS Coupé
 • CTS-V Coupé
 • CT6
 • STS
 • XTS
 • DTS
 • SRX
 • Escalade

Kulturális hatás[szerkesztés]

A világhírű zongoraművész Liberace arany Cadillac gépkocsija][6]

A Cadillac autók megjelenésükkel, és eleganciájukkal hatással voltak a kultúrára. Több olyan film is készült, melyben jelentős szerepet játszik valamelyik Cadillac modell. A Dolan és a Cadillac című filmben a főhősnek egy páncélozott Cadillac Escaladeval utazó maffiózóval kell szembeszállnia. Híres film a Cadillac Man című amerikai film. Az Egyesült Államokban az 1990-es években készült egy rajzfilmsorozat, Cadillacek és dinoszauruszok címmel. Több ismertebb Cadillac is fontos szerepet kapott filmekben, az Austin Powers – Aranyszerszám című filmben Austin Powersnek egy extrákkal felszerelt 1976-os Cadillac Eldoradót biztosít az ügynökség. A Sliders című sorozatban Rembrandt Brown egy 1970-es Cadillac DeVillel együtt csúszott be a párhuzamos világok közötti átjáróba. A Szellemirtók egy 1959-es Cadillac Miller-Meteor mentőautót alakítottak át a legendás Ecto-1-esnek, mellyel a szellemirtásokhoz utaztak.[7] A Transformersek közül Stockade egy Cadillac Escaladé tud átalakulni. Magyarországon Fábry Sándor Cadillac Drive címen készített műsort, melyben egy használt Cadillacet hoztak haza barátjával és a kocsi tulajával, Wahorn Andrással az Amerikai Egyesült Államokból Szibérián keresztül Magyarországra. Az Itt a gyémánt, hol a gyémánt? című francia filmvígjátékban egy 1951 Cadillac Series 62 Convertible látható, mint a szőke bűnözőnő kocsija.

A filmek mellett sok zenei előadót is megihletett a jármű. Warren Smith a Red Cadillac and a Black Moustache számot írta, míg CC Catch a Backseat of your Cadillacet. A nyolcvanas évek egyik meghatározó csapata a Modern Talking a Geronimo’s Cadillac című dalával tisztelgett a kocsi előtt, klipjükben többször is látható egy Cadillac. Little Richard Annie is back, Elvis Presley a Pink Cadillac And A Lot Of Cash, Carey & Lurrie Bell a Cadillac Assembly Line és Chuck Berry a Maybellene dalt írta, melyekben szerepelnek Cadillacek. Elvis Presley a magánéletében is szívesen járt Cadillacel, rózsaszín Cadillacjei, köztük az 1955-ös Fleetwood Series 60-asa, a rock and roll korszak egyik jelképévé vált.[8] Elvis Presley élete során több mint 30 Cadillac tulajdonosa volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://www.nytimes.com/2019/08/27/business/cadillac-brand.html
 2. origo.hu. (Hozzáférés: 2011. március 28.)
 3. privatbankar.hu. [2009. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 28.)
 4. totalcar.hu. (Hozzáférés: 2011. március 28.)
 5. cadillac.com. [2010. december 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 28.)
 6. Gold Liberace Cadillac put up for sale by Mottram businessman, bbc.com
 7. theecto1.com. (Hozzáférés: 2011. március 28.)
 8. elviscadillacs.tripod.com. (Hozzáférés: 2011. március 28.)

Források és külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Cadillac vehicles
A Wikimédia Commons tartalmaz Cadillac témájú médiaállományokat.
A General Motors Cadillac Divíziója, a modellkínálat idővonala az 1980-as évektől napjainkig
Típus 1980-as évek 1990-es évek 2000-es évek
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Középkategória Cimarron BLS
Catera CTS CTS
Felsőközépkategória Seville Seville Seville Seville STS
Luxusautó DeVille DeVille DeVille DeVille DTS
Fleetwood Fleetwood Fleetwood
Brougham
Eldorado Eldorado Eldorado
Szabadidőautó SRX
SUV Escalade Escalade Escalade
Roadster Allanté XLR