Modern Talking

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Modern Talking
A Modern Talking utolsó fellépése - 2003. június 21.
A Modern Talking utolsó fellépése - 2003. június 21.
Információk
Eredet  Nyugat-Németország
Alapítva 1983
Megszűnt 2003
Aktív évek 1984–1987, 1998–2003
Műfaj Eurodisco, szintipop, New Wave, Europop, Eurodance
Kiadó Hansa Records, BMG, BMG International, N.V.
Kapcsolódó előadók Blue System,
Systems in Blue
Tagok
Thomas Anders
Dieter Bohlen

A Modern Talking weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Modern Talking témájú médiaállományokat.

A Modern Talking a 80-as évek egyik jelentős német popegyüttese, Thomas Anders és Dieter Bohlen részvételével. Nagyon könnyed, romantikus és egyszerű hangulatú, de ennek ellenére kidolgozott slágereket adtak elő. A tagok külön-külön is sikeres pályát jártak be, Anders mint szólóénekes, Bohlen mint számos más híres énekes és együttes (C. C. Catch, Blue System, Bonnie Tyler, Chris Norman, Smokie „Midnight Lady”) zeneszerzője.

Az 1984 októberében alakult, és néhány hónappal később világhírűvé vált együttes több mint 124 millió eladott lemezzel (A BMG 2003. júniusi adatai szerint) az egyik legsikeresebb európai együttesnek számít. Első feloszlásukat 1987. november 11-én jelentette be Dieter Bohlen, a csapat zeneszerző-producere, és a hangzás kitalálója. A Modern Talking visszatértét 1998. február 27-étől számíthatjuk, mikor Thomas Gottschalk újra „összeházasította” őket a „Wetten dass…”-ban. További hat stúdióalbummal, számos slágerlistás dallal, valamint öt évvel később a duó tagjai közti érdekellentét újabb feloszláshoz vezetett. Ezt is Dieter Bohlen jelentette be 2003. június 7-én egy rostocki koncerten 25 ezer megrökönyödött rajongó előtt. A hatodik albumukat kivéve minden nagylemezük arany vagy platina státuszt ért el világszerte. Albumaik átlagban 5-6 millió példányban fogytak a Föld 50 országában. A már örökzölddé vált slágerek újra és újra felbukkannak a rádiókban, rendezvényeken. Habár már kevésbé keresett e hangzás, mégis több követője akad Németországban, Oroszországban. Thomas Anders továbbra is énekel Modern Talking-dalokat szólókoncertjein, amelyekkel a világ keleti országait (Kelet-Európa, Ázsia) járja, ahol még mindig hihetetlenül népszerű az együttes, még ennyi idő elteltével is.

Története[szerkesztés]

1984-ben Nyugat-Németországban egy fiatal producer rátalált egy összetéveszthetetlen hangú énekesre, akivel aztán megalkották első slágerüket, a „You’re My Heart, You’re My Soul”-t, ami bejárta a fél világot. Hamburgban így egy új, eddig ismeretlen hangzás született, ami aztán meghatározta a zenei életet. Hányan próbálták másolni a diszkó hangzást, melynek doktora Luis Rodriguez és Dieter Bohlen volt. Az énekes, Thomas Anders szerepe is vitathatatlan a sikerben: ez a világhíres összetétel egyedülállónak bizonyult még a producer, Dieter Bohlen kiemelkedő zenei teljesítményében is. Feldolgozások, és „másolatok” százai nem voltak képesek ezt megismételni. A recept kész volt, és így készültek egymás után a slágerek: Cheri Cheri Lady, Brother Louie, Geronimo’s Cadillac, Jet Airliner, stb. A fülbemászó dallamok és a könnyen megjegyezhető szöveg volt a siker záloga. 1987-ben aztán a siker hirtelen megtorpant, mivel a duó 11 évre elhagyta a színpadot. Már ekkor is 65 millió eladott albummal büszkélkedhettek, azonban a nem túl szépnek mondható távozás és a duó által akkor „kiharcolt” negatív kampány megpecsételte a történelmüket, és a kritikusok mint zenei baklövés és balul elsült próbálkozás kezelték őket, aminek szerencsére vége lett. Thomas, Nora (Anders felesége, akkoriban úgymond az együttes harmadik tagjaként tetszelgett) és Dieter már nevetségessé vált a sok egymás elleni áskálódással. Thomas szólókarrierbe kezdett, melynek sikere mérsékeltebb volt, és slágerlistás dalokat már nem tudott készíteni. Dieter Bohlen a Blue Systemmel és produceri munkáival azért továbbra is reflektorfényben maradt, bár csillaga 1997 végére már kihunyóban volt. Ekkor jött az ötlet, hogy hosszú idő után újra életre hívja legnagyobb projektjét, a Modern Talkingot. Ezzel – mondhatnánk – a duó nagykorúvá vált, és sikerük 1998-ban a visszatérés után nagyobb volt, mint a nyolcvanas években bármikor. Eldobták ballasztjukat, már nem volt szükség Nora nyakláncra, lila öltönyre és joggingruhára. Nem voltak többé nagy botrányok, és hat évig tökéletesen működött is minden. Az első két évben rengeteg régi dalt újramixeltek, így korszerűsítve a hangzást az új nemzedék számára. A Sexy Sexy Lover után olyan felejthetetlen dalok születtek, mint a China In Her Eyes, Win The Race, vagy a Ready For The Victory. Nyolc év alatt 13 albumot adtak ki, ebből 7 a visszatérés után. Több mint 124 millió eladott lemez világszerte. Több mint 400 arany és 50 platinalemez. Ez alatt a viszonylag rövid idő alatt 20 kislemezt/maxit készítettek, ebből Németországban öt első helyezett, további négy Top 5 helyezett, és még további négy Top 10, illetve kettő Top 20 helyezett volt. Magyarországon a visszatérés után kiadott 12 kislemez mindegyike bejutott a legjobb 10 maxi közé, és kettő első helyezett volt. Az utolsó 7 albumból 5 került be a Mahasz Top 10 albumai közé, kettő Nr. 1. volt, ebből a Back For Good az elmúlt évtized 19. legjobban fogyó albuma.

Míg a Modern Talking Németországban mindvégig erőteljesen jelen volt, a világsikerű duó elhanyagolta külföldi rajongóit, és hazáján és Oroszországon kívül máshol nem is koncertezett, aminek aztán sok helyütt a lassú elfelejtődés lett a vége.

Dieter Bohlen és Thomas Anders aztán 2003-ban úgy döntött, befejezik közös pályafutásukat, és újra szólóban folytatják tovább.

2014 májusában Thomas Anders bejelentette, hogy 11 év után találkozott Dieter Bohlennel és újra beszélnek egymással, kibékültek. A bejelentésnek az adott jelentőséget, hogy 2014 őszén ünnepelte a Modern Talking a megalakulásának 30. évfordulóját. (Első kislemezük, a You’re My Heart, You’re My Soul 1984. október 29-én jelent meg). 2014 áprilisától a jogtulajdonos elkezdett videókat feltölteni a Modern Talking fellépéseiről a ModernTalkingVEVO nevű hivatalos Youtube-csatornára, 4 év után először. 2014. október 3-án – 11 év után – új, hivatalos remix albummal jelentkezett az együttes. A "30" című rózsaszín borítós dupla CD-n új, 2014-es remixek találhatók Dieter Bohlen és a Blank & Jones duó keverésében, valamint korábbi sikereik „remastered” verziói. A jubileum alkalmából azonos címmel egy tripla DVD-s gyűjtemény is megjelent, október 3-án.

Albumaik[szerkesztés]

A legnagyobb slágereik címei (Singles)[szerkesztés]

 • You’re My Heart, You’re My Soul (1984)
 • You Can Win If You Want (1985)
 • Cheri Cheri Lady (1985)
 • Brother Louie (1986)
 • Atlantis Is Calling (S.O.S. For Love) (1986)
 • Geronimo’s Cadillac (1986)
 • Give Me Peace On Earth (1986)
 • Jet Airliner (1987)
 • In 100 Years (1987)
 • You’re My Heart, You’re My Soul ’98 (1998)
 • Cheri Cheri Lady '98 (1998)
 • Brother Louie ’98 (1998)
 • You Are Not Alone (1999)
 • Sexy Sexy Lover (1999)
 • China In Her Eyes (2000)
 • Don’t Take Away My Heart (2000)
 • Win The Race (2001)
 • Last Exit To Brooklyn (2001)
 • Ready For The Victory (2002)
 • Juliet (2002)
 • TV Makes The Superstar (2003)

Egyéb[szerkesztés]

Modern Talking címmel közölte Nádasdy Ádám a Magyar Narancsban nyelvművelő írásait 2000 júliusától 2008 májusáig.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Modern Talking
A Wikimédia Commons tartalmaz Modern Talking témájú médiaállományokat.