BIBSYS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
BIBSYS
Alapítva 1972
Megszűnt 2018. január 1.
Jogutód Unit
Székhely Trondheim

A BIBSYS egy Norvégia Oktatási és Kutatási Minisztériuma által létrehozott kormányhivatal.[1]

A BIBSYS feladata adatok cseréjéhez, megőrzéséhez és eléréséhez szükséges termékek (programok, adatbázisok, keresőmotorok) biztosítása. Mint integrátor a norvég felsőoktatási és tudományos kutatóintézetek együttműködésének az összehangolója. Mint szerviz szolgáltatónak(wd) a kutatásokhoz, oktatáshoz szükséges adatok tárolása, cseréje, és azok elérhetőségének biztosítása a fő feladata. Ez eredetileg könyvtári források metaadatait jelentette, de ez ma már sokkal nagyobb területet ölel fel.

A BIBSYS együttműködik Norvégia egyetemeivel, egyetemi intézeteivel, kutatóintézetekkel és a Norvég Nemzeti Könyvtárral. Formálisan a BIBSYS Trondheimben a Norvég Tudományos Műszaki Egyetem(wd) (NTNU) intézeteként működik, de az igazgatótanácsát közvetlenül Norvégia Oktatási és Kutatási Minisztériuma nevezi ki. A kutatók és a diákok számára a könyvtári adatbázisok elérését egy általános lekérdező felület, a „Bibsys Orio” (Oria.no) biztosítja.

A BIBSYS a DataCite(wd) együttműködés tagja és Norvégiában a DataCite nemzeti képviselője.[2] A norvég felsőoktatási- és kutatóintézetek részére a BIBSYS biztosítja kutatásaikban a DOI használatát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. About us. What do we do. [2018. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 5.)
  2. BIBSYS. [2015. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 5.)