Kormányhivatal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A magyar kormányzati szervezetrendszerben kormányhivatal néven két eltérő szervtípus értendő, amelyeket más-más törvény szabályoz.

  • Hagyományosan kormányhivatal alatt a kormány irányítása és miniszter felügyelete alatt álló központi államigazgatási szerveket értjük.[1] Ezek a Központi Statisztikai Hivatal, az Országos Atomenergia Hivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Kutatási, a Fejlesztési és Innovációs Hivatal.
  • A fogalom tartalma 2011. január 1-jével változott, amikor létrejöttek - részben az addigi közigazgatási hivatalok helyett - a fővárosi és megyei kormányhivatalok, mint a Kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervei. Ezeket a miniszterelnök által kinevezett kormánymegbízott vezeti miniszter irányításával.[2] Működési költségüket az Országgyűlés által megszavazott éves költségvetési, államháztartási törvényekben meghatározott fejezetekben biztosítja a kormány vagy a minisztérium, speciális esetben központi szakigazgatási szerv. "A megyei kormányhivatal székhelye a megyeszékhely városban, a fővárosi kormányhivatal és a Pest megyei kormányhivatal székhelye Budapesten van."[3]

Források és jegyzetek[szerkesztés]