Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-04-28 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések vasárnapról  


Medveczky Ilona[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
Mettől meddig járt az Állami Balett Intézetbe Medveczky Ilona?
Mikor tette le a vizsgát ?
--AnaMi vita 2017. április 23., 12:42 (CEST)
válasz
E szócikkünk szerint Medveczky Ilona 1959-ben (18 évesen) végzett az Állami Balettintézetben.
Több helyütt olvasható az interneten - így a róla szóló szócikkünkben is -, hogy kisgyermekkorában elhatározta: primadonna lesz. Hét éves korától táncolt, majd egy válogatást követően felvették az Állami Balettintézetbe. Pontosabb adatunk erről a mozzanatról nincs. Az utódszervezet Magyar Táncművészeti Főiskola honlapja szerint (manapság) a legfiatalabb balettnövendékek 9 évesek...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. április 23., 15:53 (CEST)

Kérdések hétfőről  

Kérdések keddről  


Kathleen Ferrier[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Kathleen Ferrier -ről csak angol nyelvű leírás található, magyarul miért nem?
Köszönöma választ,
Üdv.: Tibsi
Ui.: A wikipédia angol nyelvű oldalán a művésznőről rengeteg info fenn vann. :)
--Tibsi64 vita 2017. április 25., 08:43 (CEST)
válasz
A tényszerű válasz: azért nem, mert senki nem írta meg.
Oka: semmiféle ellenszenvről-hasonlóról nincsen szó - egyszerűen: eddig senkinek nem jutott eszébe. Nyilván azért, mert nem ismerjük (eléggé) a nevét. (Rövid volt a karrierje, és az is régen. Nem lehetett világhírű, mint pl. a kortárs Marlene Dietrich [akit az is segített, hogy elsősorban színész volt]...)
Mi a megoldás? Az, hogy a Wikipédia szócikkeit bárki szerkesztheti... Újat is írhat... (Le is fordíthatja az idegen nyelvű Wikipedián olvasható cikket. - Későbbi kiegészítés: nem csak angol nyelvű olvasható - van még vagy másfél tucat másik is, ld. a szócikk baloldali menüjét... - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. április 25., 14:56 (CEST)) Bárkitől örömmel fogadjuk!
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. április 25., 10:36 (CEST)

Pro Urbe Szolnoktól 1893-1973[szerkesztés]

'A városért' emlékkő, Zuglón

Azt szeretném megtudni, hogy mi volt 1893-ban,-Szolnok és Zugló kapcsolatában,-és miért a 'díj'? Köszönettel! - - Globetrotter19 vita 2017. április 25., 15:23 (CEST)

Magyarország zászlaja.[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy ,ha Magyarország zászlaja vízszintes elrendezésben piros-féhér-zöld, akkor a kereskedelemben miért kapható olyan függőleges elrendezésű/magyar/– zászló amelyben ez a három szín található és a piros szín a zászlórúd mellett van?Esetleg az is érdekelne,hogy az ilyen formátumú zászló milyen országé.
vélemény
A gugli nemcsak magyar zászlóként adott ki piros-fehér-zöld zászló-képet. Ilyen színű még Irán, Nigéria, Olaszország, Tadzsikisztán stb. zászlaja is - de mindegyik egy kicsit eltér a mienkétől: (más) címer van benne, fordított sorrendű színek, más színárnyalatok stb. Függőleges csíkokból álló piros-fehér-zöld zászlót e képek között nem találtam.
Meg kellene kérdezni az üzletben, hogy milyen célra használatos az általad látott formájú zászló!
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. április 25., 18:27 (CEST)
Egy lehetséges válasz

A világ zászlai szerint Bosznia-Hercegovina egyik régebbi zászlaja (zászlója). MZ/X vita 2017. április 26., 18:20 (CEST)

Eredményhirdetés a 2016-os olimpiai játékokon.
Válasz

Nemzetközi sportesemények eredményhirdetésén nemzetközileg elterjedten ezt a "függőleges" elrendezést részesítik előnyben.

részletek: A vonatkozó Magyarország zászlaja szócikkünk bevezetőjében ez áll: A hivatalos állami és polgári zászló három egyenlő szélességű, piros, fehér és zöld vízszintes sávból áll. Az alkotmány méretarányokat, árbóc elhelyezést nem rögzít, emiatt polgári használata sokféle variációt megenged. Előfordul, hogy egy zászlót függőleges felületre függasztve helyeznek el, ilyenkor esztétikailag és statikailag a vízszintes árboc használata indokolt.

Kiegészítés: Piros-fehér-zöld színeket tartalmazó zászlók képei, megnevezésükkel. – Rodrigó 2017. április 27., 09:20 (CEST)

Kérdések szerdáról  


Mi épül a Margit-szigeten?[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mi lesz az új épület, ami a Margit-szigeten épül? – b_jonas 2017. április 26., 22:16 (CEST)

Válasz

Uszoda.

-- ato vita 2017. április 27., 08:06 (CEST)

Köszönöm az infót. – b_jonas 2017. április 27., 13:09 (CEST)

Kérdések csütörtökről  

Kérdések tegnapról  


Buszmenetrend[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
Gyönk Kölesd , Szekszárd közötti buszjárat menetrendje


--46.249.144.249 (vita) 2017. április 28., 14:46 (CEST)

Nézd meg a Dél-dunántúli Közlekedési Központ honlapján a Tolna megyei járatok közül az 5440-es járat és az 5446-os járat menetrendjét. Ezeket az ugyanott található jelmagyarázattal és naptárral együtt lehet értelmezni. Adott napi menetrendért kereshetsz a https://menetrendek.hu/ weboldalon, ami reklámokkal teli, és néha egy-egy buszjáratról szemérmetlenül hazudik; vagy hívd Magyarországról az emelt díjas 11824 tudakozó plusz telefonszámot, ahol ugyanúgy a menetrendek.hu weboldalt nézik, viszont nincsenek reklámok, és kedvesen válaszolnak a kérdéseidre. – b_jonas 2017. április 28., 18:01 (CEST)

Darányi Ignác szobra[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

A Budapesti városligetben a Mezőgazdasági Múzeum előtt, a Károlyi szoborral szemben, megjelent egy újabb ülő alakos bronz-szobor. A talpára az van írva, hogy „Darányi Ignác” és „Si monumentum quaeris, circumspice!“. Feltehetően a Commons:File:Darányi Ignác szobra a Mezőgazdasági Múzeum tó felőli oldalán (a II. világháború alatt megsérült, később megsemmisült). Fortepan 11893.jpg képen látható régi szobor újjáalkotása. A kérdésem: ez melyik Darányi Ignác nevű személyt ábrázolja? – b_jonas 2017. április 28., 23:58 (CEST)

A mai kérdések