Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-08-15 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések csütörtökről  

Kérdések péntekről  


Jelszó probléma[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy miért nem működik az elfelejtett jelszó funkció. Vagy hogy hogyan tudok jelszót változtatni. Az elfelejtett jelszó funkció ígérte reset e-mail soha nem érkezik meg az e-mail címemre. Ez most még nem gond, mert az egyik gépemen a Chrome még automatikusan bejelentkeztet. De ha ez valami okból megszűnik (vagy ha másik gépet használnék), soha többé nem tudnám használni az accountomat, amiről vagy ötezer cikket írtam eddig. Korovioff vita 2017. augusztus 11., 10:55 (CEST)
--Korovioff vita 2017. augusztus 11., 10:55 (CEST)
Javaslat

Azon a gépen, amelyen él még a jelszó, lépj be a beállításokba, ott van a jelszó változtatási lehetőség.

Tanács

Ne engedd semmilyen programnak, hogy helyetted letárolja a jelszavadat.

Sajnos, az én jelszavam elveszett az unciklopédián, és ott valóban nem működik az elveszett jelszó visszaállítása. MZ/X vita 2017. augusztus 11., 12:13 (CEST)


Sikerült. Köszönöm szépen a tanácsokat. Korovioff vita 2017. augusztus 11., 12:42 (CEST)

Él-e még Gabi, a miskolci állatkert medvéje?[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy megvan-e még Gabi maci, a miskolci vadaspark barnamedvéje? Pár éve is öreg volt már, mi lett vele azóta?
--62.165.195.41 (vita) 2017. augusztus 11., 13:01 (CEST)

@62.165.195.41: Kedves Érdeklődő! Gabi maci már évek óta elpusztult. Helyette két nőstény medve látható a Miskolci Vadasparkban. Telefonszám: 46/332-121, mivel a neten nem találtam hozzá infót, itt érdeklődtem meg én is. Üdvözlettel: Gg. AnySymbole-faune.pngÜzenet 2017. augusztus 11., 14:10 (CEST)

Kár érte. Kösz!

Kérdések szombatról  


Treton bakelit lemezjátszó[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a Treton márkájú feltehetően német bakelit lemezjátszó, mikor készült milyen gyárban, meddig lehetett kapni a forgalmazónál?
Milyen paraméterei és jellemzői vannak a típusnak, készült-e más termék is esetleg e névvel ellátva? Milyen árban lehetett hozzájutni?
Létezik-e valamilyen leírás a cégről és termékeiről?
Köszönettel!
--217.197.186.157 (vita) 2017. augusztus 12., 11:15 (CEST)
Kérés

Kérünk további információt, hogy érdemben válaszolhassunk.

A kérdés alapján feltételezem, hogy olyan lemezjátszóról van szó, amely csak 78-as fordulatszámú normállemezek lejátszására alkalmas. Az erről a korszakról származó információk nem jutottak fel az Internetre, így nem kereshetőek a találat reményében. Ez információ nélküli "halott" korszak. A szervizek anyagai sem juthattak még fel a hálóra. De azért megpróbálunk utánanézni. MZ/X vita 2017. augusztus 12., 12:33 (CEST)

Kérdéses hely

Kérdéses helyen találtam. A használtcikk eladók nem túl hitelesek számomra. Ha az oldal igaz, akkor ez rádióval erősítővel és hangszórókkal egybeépített eszköz Model-30155. Mégegyszer feltételezve: ha ezt igaz, akkor nem csak 78-as lemezek játszására alkalmas. MZ/X vita 2017. augusztus 12., 12:43 (CEST)

Nosztalgia

Egy kereskedőnél ezt találtam (a Wikipédia nem keresekedő, ezért nem írok helyet):

Treton Nostalgie Plattenspieler 30155

FM-AM Radio/Record Player System

Technische Daten:

- AC: 230V 9W 50/60Hz

- FM: 88-108MHz

- AM: 540-1600KHz

- Antenne

- Abtastsystem

- 3 Geschwindigkeiten: 33 1/3, 45 und 78 für Schellackplatten

- Riemenantrieb Nadel-Typ: SJN-75

- Integrierte Lautsprecher

- Breitbandsystem 7,7 cm Dynamic 8 Ohm.

Maße: B x T x H: 38,5 x 30 x 18cm

Gewicht: 4,40kg

Véleményem szerint ez nem HIFI kategória, de hasznos jószág lehet. MZ/X vita 2017. augusztus 12., 12:50 (CEST)

Kiegészítés

„Shure N 75 B T2 Nadel für M 75 B Type 2 - Originalnadel ” Ha ez Shure tűvel működik, akkoe komolyan kell venni. MZ/X vita 2017. augusztus 12., 12:53 (CEST)

Szeretném megköszönni a treton lemezjátszó és erősítő ügyében adott válaszát! Esetleg ha lesz később tudomása erről a szerkezetről, írja meg!
Azt nem tudom milyen tűje van a szerkezetnek, fekete házban van és piros az alja. Mikor készülhetett, és németországban?
Köszönettel! Z.Gy.
--217.197.186.157 (vita) 2017. augusztus 12., 15:48 (CEST)
Válasz

Ennél többet nem tudtam megállapítani.

A kereskedelemben terjednek az ú.n. „nosztalgia” készülékek, amelyek valójában semmire sem hasonlítanak a valóban régi készülékek tulajdonságai közül – főként design tekintetében nem. Ahogy az ehhez hasonlókat nézem a kirakatokban, jó középkategóriás készülékek. Előnyük, hogy új gyártásúak, és belsőleg modern tervezésűek, tehát tartósnak ígérkeznek.

Hozzá kell tennem, hogy minőségi középhullámú és rövidhullámú adásokat nem nagyon lehet találni az éterben, és a lejátszható hanglemezek is régi gyártásúak. A rajongók kedvéért gyártanak még igazi hanglemezeket, de ezek nehezen érhetők el, és valószínűleg drágák. MZ/X vita 2017. augusztus 13., 21:06 (CEST)

szigetközi józsef csörögi lakos élete[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--176.63.58.12 (vita) 2017. augusztus 12., 14:25 (CEST)
válasz

Talán Csörögön kellene érdeklődni. Wikizoli vita 2017. augusztus 12., 18:14 (CEST)

Kérdések vasárnapról  

Kérdések hétfőről  


Szlovéniában született festőművész neve[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Szlovéniában született festőművész nevét /1905-07 között festette a Becei Szentháromság templom oltárképét/ ==
Rómában tanult, Esztergomban is élt rövid ideig, ott is festett oltárképet. A nemesvitai Szt. István képet is ő készítette.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 84.0.30.2 (vitalap | szerkesztései) 2017. augusztus 14.

felelet
Mivel oltárképről, Szent Istvánról írsz a festővel kapcsolatban, azért megkerestem a nemesvitai plébánia elérhetőségét! Talán tudnak segíteni, ha felveszed velük a kapcsolatot: http://veszpremiersekseg.hu/plebania-profil/7657/
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. augusztus 14., 19:26 (CEST)

Kérdések tegnapról  

A mai kérdések