Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2016-07-25 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések szerdáról  


Pálinkaház, Jutaspuszta[szerkesztés]

Spirit house, Jutaspuszta, 2016 Hungary.jpg

Azt szeretném megtudni, hogy:

'A' Jutaspuszta Veszprém milyen része? Olyan mint Budapest egy kerülete pl. a Várkerület (I. kerület) vagy mint egy negyede pl. a Várnegyed (az I. kerület egy része). (A commonsban szeretném kategorizálni ott az előbbi a 'city parts' az utóbbi 'neighborhoods' kategóriának felel meg.)

'B' A Pálinkaház Jutaspusztán (lásd a kép) http://muemlekem.hu/muemlek?id=10608 azonos e a http://muemlekem.hu/muemlek?id=-13291 link szerinti lakóházzal. A képek alapján és egy helyi lakossal beszélgetve ezek azonosak, bár a 'linkek' helyrajzi számai (360, 1997 és 2066) eltérőek. A link szövege szerint az ún. Pálinkaház egykor levéltár volt, szerintem azonban, mivel egykori káptalani birtokot is említenek (és a név alapján) én inkább valami mezőgazdasági épületnek gondolom. Ha valaki tudja mi az igaz kérem jelezze. A válaszokat előre is köszönöm. - - Globetrotter19 vita 2016. július 20., 19:57 (CEST)

Szerintem Jutaspuszta a második esetbe tartozik, hisz Budapesten kívül nincs máshol olyan, hogy egy városon belül önálló közigazgatási egységek léteznének. – Rakás vita 2016. július 21., 15:59 (CEST)

Kérdések csütörtökről  


Olimpia[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy melyik ország szerezte az eddigi legtöbb olimpiai aranyérmet. Köszönöttel: Salamon János
--SJanos.92 vita 2016. július 21., 17:22 (CEST)

Kattints ide: Az olimpiai játékok éremtáblázata. A fejlécben a két kis fekete háromszögre kattintva, megváltoztathatod a sorrendet. Pl. A "Nyári"-nál kattintva így, meg lehet csinálni, hogy a legkevesebb, illetve a legtöbb aranyérmet szerzett ország legyen elől. Wikizoli vita 2016. július 21., 18:09 (CEST)

Kérdések péntekről  

Kérdések szombatról  

Kérdések vasárnapról  

Kérdések tegnapról  

A mai kérdések