Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2018-07-19 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések szombatról  

Kérdések vasárnapról  


Szentirmai Zoltán[szerkesztés]

Az lenne a kérdésem, hogy él-e még? https://www.kozterkep.hu/a/1586/szentirmai-zoltan.html szerint már 4 éve nem! Köszönettel. - – Globetrotter19 vita 2018. július 15., 12:59 (CEST)

Minden bizonnyal helytálló a kozterkep.hu-n talált információ, vö. http://lakastarlat.hu/szentirmai-zoltan-eletrajza/, https://www.facebook.com/pg/szentirmaizoltanszobrasz/about/, http://www.dekorszovetseg.hu/. Megkeresve a legjobb forrást, javítani kellene a Wikipédián is! – Tudor987 vita 2018. július 17., 00:49 (CEST)
Köszönöm. - - Globetrotter19 vita 2018. július 17., 15:57 (CEST)
Bencemac szerint,-források alapján,-él. Lásd [1]. Mi az a hiteles forrás? - - Globetrotter19 vita 2018. július 17., 16:27 (CEST)
@Bencemac:, @Globetrotter19: A kérdésre adott választ fenntartom.
Nem látok az említett helyen ("Bencemac szerint") forrást, ami szerint él. Az, hogy bizonyos oldalakon (PIM, artportal), akárcsak a Wikipédián, nincs felvezetve az elhalálozása, az nem jelenti azt, nem forrás arra, hogy él. De valóban jó lenne a halálozás helyéről, időpontjáról egy megbízható forrást találni.
"A linkelt források láthatóan tőlünk lettek másolva, hiteles forrásra lenne szükség." felvetés első felét viszont nem értem az általam megadott három linkre vonatkozóan. Az elsőre még talán. A Facebook oldalt érdemes megnézni, célzottan emlékoldal (bár a Facebook nyilván nem mindig hiteles forrás). Ha viszont megnézitek a Dekorszövetség honlapját, aszerint volt búcsúztatása, temetése, nem hiszem, hogy ezzel ott viccelnének. De ugyanott szerepel hozzátartozó elérhetősége, hátha még működik, lehet biztos információt kérni. – Tudor987 vita 2018. július 17., 17:10 (CEST)
+1: Szentendre hivatalos honlapján: https://szentendre.hu/szentendre-buszkesegei-2/ "sajnos már posztumusz". – Tudor987 vita 2018. július 17., 23:11 (CEST)
Alaposan utána kell nézni, ha nincs két független, egyértelmű adatforrás, hanem csak utalások, akkor inkább ne módosítsuk. Részletek: Wikipédia:Élő személyek életrajza --– Rodrigó 2018. július 20., 08:34 (CEST)

Vecsési Sándor[szerkesztés]

Azt szeretném megkérdezni él-e még? Az artportál szerint igen. A hirado.hu szerint 3 éve meghalt! Köszönettel. - -  Globetrotter19 vita 2018. július 15., 13:04 (CEST)

A hirado.hu híre szerint elég egyértelmű a válasz. – Tudor987 vita 2018. július 17., 00:50 (CEST)
Köszönöm. - - Globetrotter19 vita 2018. július 17., 16:03 (CEST)

képernyő kicsinyítése[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--213.253.198.107 (vita) 2018. július 15., 16:06 (CEST)
válasz
Feltehetőleg a képernyú tartalmának részletességét szeretné állítani a kérdező, amihez itt egy segítség:

– Rodrigó 2018. július 20., 08:31 (CEST)

Kérdések hétfőről  

Kérdések keddről  


Petőfi Sándor domborműves emléktábla, Oroszlány[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy ki készítette a [2] domborművet? Esetleg mikor? A 2008-as képen [3] még nem volt látható. Köszönettel. - -  Globetrotter19 vita 2018. július 17., 16:14 (CEST)

Válasz itt: http://www.oroszlanyimedia.hu/Content/GetFile/1065 – Tudor987 vita 2018. július 17., 17:15 (CEST)

Hanzlik János (1908-1974)[szerkesztés]

Hanzlik János (1908-1974) oroszlányi sportoló lásd [4] az Hanzlik János (Oroszlány, 1943. április 14. –) sportoló rokona? Köszönettel. - - Globetrotter19 vita 2018. július 17., 16:32 (CEST)

Azt hiszem, apja és fia. Nézd meg a http://www.oroszlanyimedia.hu/hirek/2017/10/31/oroszlany-olimpikonja cím alatti videót. – Tudor987 vita 2018. július 17., 17:20 (CEST)
Igen. Köszönöm. Passzolnak az adatok. A házszám is ahol jártam. Érdekes, hogy nem használják ifjabb idősebb megkülönböztetést. - - Globetrotter19 vita 2018. július 18., 08:28 (CEST)

Pénzösszeg átváltása[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy egyrészt 18 000 angol font 1979-ben hány forintot ér manapság, mit lehet(ett) ezért az árért venni, és ha az uitt kapott választ beírom egy Wikipédia cikkbe, akkor hogy tudom forrásolni. GubbubuDeMinek? 2018. július 17., 18:45 (CEST)
-- GubbubuDeMinek? 2018. július 17., 18:45 (CEST)

Az árfolyamokra w:en:Hungarian_forint#Historic_rates hivatkozik a http://arfolyam.iridium.hu/ oldalra, és itt valóban le tudsz kérni 1979-es árfolyamokat, e szerint 1979-02-15-kor egy angol font 72.66 forintot ért. Nem biztos, hogy ez reprezentatív, mert ez az akkori Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyama, de akkor még Magyarországon csak korlátozott mennyiségben lehetett valutát venni forintért, tehát ez nem egy szabad piaci árfolyam. Azt, hogy mit lehetett kapni érte, arra nem tudok válaszolni. – b_jonas (üzenj) 2018. július 17., 19:32 (CEST)

Köszi. GubbubuDeMinek? 2018. július 18., 14:51 (CEST)

Kérdések szerdáról  


Majk, Majki műemlékegyüttes, Majk Abbey[szerkesztés]

Azt szeretném tudni mi az a Majki műemlékegyüttes? A cikk alapján csak az apátság/remeteség. Én úgy gondolom a kűlső kertekkel együtt habár ez nem egyértelmű (a Felső kertben van a Grottakápolna és az egykori gyümölcsös területén a jégverem). Ezzel az a gondom, hogy más műemlék is van Majkon a pl. a vízimalom ez az 'országúton' túl található. A commons-on egyébbkként a Majki műemlékegyüttes a Majk Abbey-jel van összekötve az angol wikipédián viszont Majk ('village') falura mutat habár itt (az angol wikin) van külön Majk Abbey cikk is. Szóval melyik a helyes? Talán ide tartozik még a kérdés, hogy a Oroszlányi Bányászati Gyűjtemény Majkpuszta/Majk része-e vagy egy egyébb külterülete Oroszlánynak? Adalék a cikkből: 'Majk szomszédságában, a kolostortól mintegy 700 méterre található' (a Majk link itt is a Majki műemlékegyüttes-re mutat). Köszönettel. - - Globetrotter19 vita 2018. július 18., 21:30 (CEST)

Kérdések tegnapról  


Katar lakossaga[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--81.196.67.57 (vita) 2018. július 19., 18:51 (CEST)
válasz
Katarról van cikkünk:Katar Vikidrama vita 2018. július 19., 20:58 (CEST)

A mai kérdések