Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-08-31 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések szerdáról  


Kérdések az M3 és az M5 televízióadókról[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Lehetség-e azért az M5 online nézhetősége?[szerkesztés]

Még ha nem is kötelesek a szolgáltatók, még a szerbiai sem beletenni minden szolgáltatónak a kínálatba, lehet majd online is nézni a főváros környéki televíziót? Még külföldön is?

Bošnjak Ilija 2015. augusztus 26., 10:07

Ha megszűnt az M3D csatorna, és elindult az M3, akkor legalább miért nem osztozkodnak a műsoridőn (csakúgy, mint az M2 és a Petőfi TV?[szerkesztés]

Ezt nem egészen így kellett volna megoldani, hogy még el sem indult az M3D hivatalos műsorszórása, de már is lekapcsolják, hanem legalább miután elindult a retrócsatorna, és akkor a hivatalos adás is elkezdőthetett (volna), és így szépen mondjuk a nappali adában a retró, az éjszakai adás pedig a 3D adások vetítése lenne (vagy fordítva), hiszen elvégre ugyanolyan logójuk van, de azért kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is! Kedves Vitorlának előre megírom, hogy ez (is) csak egy véleménykérdés (illetve véleménykifejtés)!

Bošnjak Ilija 2015. augusztus 26., 20:32

válasz vitorlától
Eddig még senki nem válaszolt, én viszont megszólíttattam általad - ezért szántam rá egy kis időt, belenyúltam a Tudakozóba, és átrendeztem a beírásaidat! (Meghagytam annak a lehetőséget, ha más is akar válaszolni...) Egyszerre válaszolok mindkettőre.
Én nem tudok válaszolni, egyik beírásodra sem! Kb. 10 éve nem nézek tévét! Megúntam a filmeket szétszabdaló reklámokat, a pontatlan műsorkezdéseket, az örökösen egyszemélyes világ-megváltókról szóló akciófilmeket, a sok SMS-ező tinglitangli vetélkedőt stb. Engedd meg nekem ezt a fellengzős hangnemet, elvégre elég sokszor láttam ugyanazt a filmet, ugyanazt a kívánságműsort - most is a műsorfüzetek mutatják: a csatornák (számomra) tele vannak ismétlésekkel! Már betöltöttem a 69. évemet, én eleget láttam őket!
Kb. 2000 óta előfizettem a filmes csatornákra (Cinemax- és HBO-család). Drágul az élet, jobban, mint a nyugdíj emelkedése. Luxussá vált a (számomra) jobb műsor. Ezért lemondtam a műsorszolgáltatást, a teljeset, mert az alapcsomagokból szinte semmi nem érdekel.
Fogalmam sincs arról, mi folyik az MTVA-nál.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. augusztus 27., 00:27 (CEST)
Az MTVA-nak szóló kérdések megválaszolására nem illetékes a Wikipédia. Nem vagyunk illetékesek a kábeltévé szolgáltatók nevében, vagy a MinDigTV hálózat nevében sem eljárni, sem válaszolni.

Ezekkel a kérdésekkel az illetékesekhez kellene fordulnod. Mi is csak úgy nézzük a műsorokat, mint bárki más. MZ/X vita 2015. augusztus 27., 17:34 (CEST)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Az M3D-nek és az M3-nak tudtommal nincs köze egymáshoz. Előbbi egy 3D-s műsorokat sugárzó, rövid életű csatorna volt, melyet még 2012-ben megszüntettek s el is felejtettek, utóbbi pedig 2013 végén indult. Minthogy az M3D már egyáltalán nem létezik s nem létezett az M3 indulásakor sem, így nincs értelme osztott műsoridőről beszélni. m82xe (vitalap), 2015. augusztus 31., 23:56 (CEST)

Gedó György[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
ki írta Gedó Györgyről az adatokat ? a lány vagyok és most leírom mi az igaz ezt szeretném hogy kijavítsak !
1996-tól a Magyar Ökölvívó Szövetség tanácsadója sosem volt.
20 éve egy alkalommal volt a Magyar Ökölvívó Szövetségben amikor az Ökölvívó Sport Érdemrend kitüntetést kapta.
58 éve van a Magyar Ökölvívó Sportban.
Szigeti Ferenc nem volt az edzője helyette Adler Zsigmond volt ezt is javítani szeretnénk . 97 mérkőzés 586 győzelem 57 kiütéses győzelem.

Köszönöm szépen a javítást!

--Angiegedo vita 2015. augusztus 26., 13:40 (CEST)
válasz
Kedves Angie! (Jól írtam?)
Kérésedet továbbítottam a Wikipédia:Olimpiaműhely egyik tagjához. Számíthatsz rá, hogy a te vitalapodon keresztül hamarosan felveszi veled a kapcsolatot! A szócikk javításának részleteit ott beszéljétek meg!
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. augusztus 27., 02:25 (CEST)


Kérdések csütörtökről  


Valójában hány néző örül az M1 hírcsatornává alkításának? És lehet-e ebből végül tüntetés?[szerkesztés]

Ezt a kérdést már csak azért is teszem fel, mert elhiszem hogy sok ember szeret információt kapni a világ számos pontjáról, és némikor én is megnézem a csatornát, de nem örülök, hogy átalakították a csatorna tematikáját, már csak azért, mert volt korábban csatorna MTVA Info néven, amit egyáltalán nen kellett volna megszűntetni, hanem minden szolgáltatónak továbbítania kellett volna, ráadásul így is már elég sok hírcsatorna van, és szerintem a nézők többsége nem örül az új tematikájú csatornának. Az is lehet, hogy előbb vagy utóbb tüntetni fognak. A legrosszabb, hogy ezzel csak még inkább csökkent az M1 nézettsége, mivel nem igaz hogy az a legnézetebb csatorna, mivel gondolom csak hamisítottak a nézettségi adaton. Kiváncsi vagyok a többi szerkesztő véleményére!

Bošnjak Ilija 2015. augusztus 27., 11:35

Megjegyzés

Van nekünk is politikai orientációnk, de nem a Wikipédián tesszük közzé. A Wikipédia semleges. MZ/X vita 2015. augusztus 27., 18:02 (CEST)

vén paripa fején bogáncs a bokréta[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--188.36.3.218 (vita) 2015. augusztus 27., 17:02 (CEST)
válasz

Ez, sajnos, nem kérdés! De ha a mondat értelme érdekel, akkor nézd meg itt! (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy te is nyugodtan beírhattad volna a Google-ba, mint én.) Wikizoli vita 2015. augusztus 27., 17:55 (CEST)

forrás

Egri csillagok. A fogoly török tiszt fejékét feleslegesnek tekintik a magyar vitézek (Mekcsey, Cecey). MZ/X vita 2015. augusztus 27., 17:59 (CEST)


Kérdések péntekről  


Kérdések szombatról  


Kérdések vasárnapról  


Lesz az X-Faktornak hatodik évada?[szerkesztés]

Eddig öt évadot adtak le, de lesz vajon hatodik évada is?

Bošnjak Ilija 2015. augusztus 30., 13:03

Kedves Bošnjak Ilija

Rengeteget kérdeztél már. Sok választ kaptál. Tudhatod, hogy a Tudakozóban a kristálygömb csak február 31-én működik.

Az eddigi évadok nagy nézettséggel mentek, tehát várható, pár bőrt még lehúznak róla... Lehet, hogy a címét vagy egy két lényegtelen részletet megváltoztatnak, de számíthatsz rá...

Kérlek vedd figyelembe, csak a magánvéleményemet írtam, nem vagyok egyik tévétársaságnál sem vezető alkalmazott.

A hivatalos válasz:

A Wikipédia olvasószolgálata ilyen kérdésre nem tud érdemi választ adni

Robogos vita 2015. augusztus 30., 13:23 (CEST)


Kérdések tegnapról  

A mai kérdések