Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2016-08-28 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések keddről  


Petrikó Gábor-1883 Várasfenes[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy , hol találom Petrikó Gábor Várasfenes születési kivonatát?
--Imester vita 2016. augusztus 23., 11:47 (CEST)
válasz
Vajon az 1883-as év születési dátum? A válasz sokat számít!
Először is Várasfenes ma Romániában van, Bihar megyében, egy falu a Fekete-Köröstől délre - 1899-ig Fenes, mai neve románul: Finiș. Békéscsabától keletre van, tőle kb. 90 km-re.
Az általad mondott adatok jól illeszkednek egy régi fényképhez, amit a Facebookon találtam, a katonákat ábrázolóhoz.
Magyarországon az 1894. évi XXXIII. törvénycikk az, amely az állami anyakönyvezést elrendelte, és 1895. október 1-jétől lett ez kötelező - addig egyházi anyakönyvezés volt.
Ha a mondott évszám a kérdezett személy születési éve, akkor azt kellene tudni, hogy ő és családja milyen vallású volt, s arra rákeresni, hogy ez a falu mely egyházi hivatalhoz tartozott/tartozik. Talán még őrzik mindmáig archívumukban az akkori anyakönyveket...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. augusztus 23., 15:00 (CEST)

@Vitorla: Milyen jó a kereső, rátaláltál a kérdező facebook-oldalára. Wikizoli vita 2016. augusztus 23., 17:07 (CEST) @Wikizoli: Igen, hamar előkerült a Facebook-oldala. Más nyomok is vannak tőle - úgy látszik, nagyon foglalkoztatja a családfája. Azt hiszem, segítettem neki, azzal, hogy az egyházi anyakönyvezésre hívtam fel a figyelmét. Innentől talán boldogul... De ha megírja, hogy melyik egyházhoz tartozott a keresett személy, akkor talán még tovább léphetünk. - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. augusztus 23., 19:31 (CEST)

Kérdések szerdáról  

Kérdések csütörtökről  


Csimár Krisztina[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

sziasztok csimár krisztina agyok szeretném ha betennétek a wikipédiába céom hogy csaádom rendküi embersége és jósága hasonóan az átaam rt anges airys and the bond -ban pontosan reeánsan megjeenjen köszi csimár kriszti csimarkrisztina
--193.225.217.205 (vita) 2016. augusztus 25., 13:46 (CEST)
válasz
Szócikket bárki írhat, élő személyről is.
Azt tudni kell, hogy a Wikipédia: egyfajta enciklopédia (az interneten létező fajtából).
Enciklopéda-voltából következik, hogy „ő” nem az elsődleges közlés helye, csak forrásokkal alátámasztott tényeket közöl szócikkeivel.
A szócikk témájának - akár átvitt értelemben - nevezetesnek kell lennie. Ajánlom, erről olvasd el ezt a tájékoztatót: Wikipédia:Nevezetesség.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. augusztus 25., 15:31 (CEST)

Dominikánus udvarba be lehet-e menni?[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
van Budán a várban a Hilton szállodában a dominikánus udvar, abba bele lehet-e menni?
--178.164.135.24 (vita) 2016. augusztus 25., 13:56 (CEST)
vélemény
Feltételezem, hogy kíváncsi turistaként néznéd meg a Dominikánus udvart.
Nem hiszem, hogy csupán puszta nézelődésre alkalmas lenne ez a hely. Ugyanis én csak a Hilton szálló (különleges) szolgáltatásait említő szövegben találkozom e névvel a Google egyszerű keresési listájában.
Gondolom, hogy szabadtéri étteremhez hasonló a helyszín. (Én sosem jártam ott.)
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. augusztus 25., 15:08 (CEST)

Bródy Sándor 1880-ban készült fotója[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a neves íróról, Bródy Sándorról készült fotó, mely a róla szóló szócikkben lett közzétéve, melyik közgyűjteményben található, mert amit forrásként megjelöltek (www.szinhaz.hu, az nem valós. A következő képről van szó: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Brody_Sandor_2.jpg

Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Csiffáry Gabriella

--Csiffary vita 2016. augusztus 25., 16:32 (CEST)

Nem tudom, de itt is megvan: [1] Wikizoli vita 2016. augusztus 25., 16:42 (CEST)

Meg itt is: http://www.maszol.ro/index.php/kultura/43983-kolozsvari-idoutazas-hunyady-marosan-csaba-sandorkavalb_jonas 2016. augusztus 25., 17:17 (CEST)

Lehet, hogy ezek a Wikipédiából vették, mindkettő újabb, mint a wikipédiás kép. Wikizoli vita 2016. augusztus 25., 18:05 (CEST)

Hangfelvétel “A kép-mutogató”[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Hol találok olyan hangfelvételt, amin valaki Arany János: “A kép-mutogató” balladáját szavalja, lehetőleg egy jó színész? Kerestem online könyvtári katalógusban (beleértve az ODR-t), a Tecsőn, és a MEK-en. Más Arany János versek előadásait találtam, de ezt nem. – b_jonas 2016. augusztus 25., 23:11 (CEST)

Itt találtam egy felvételt, nem tudom, jó lesz-e: [2]. Szalakóta vita 2016. augusztus 26., 18:11 (CEST)

Köszi, ezt már láttam, a tecsőn az egyik első találat. Ez egy modern színpadi előadás. Lehet, hogy színdarabként valakinek tetszik, de szavalásnak semmiképp nem jó. – b_jonas 2016. augusztus 26., 20:13 (CEST)
Magánvélemény

Arany János világával egyáltalán nem harmonikus ez a modernkedő színházi előadás. Mellesleg, a szöveg alig érthető; a verselés ritmikája hiányzik. Támasszátok fel Sinkovics Imrét! MZ/X vita 2016. augusztus 27., 12:26 (CEST)

Básti Lajost vagy Latinovits Zoltánt, ha választhatok, de természetesen Sinkovits Imrétől vagy mástól is szívesen meghallgatnám. – b_jonas 2016. augusztus 27., 15:27 (CEST)

Kérdések péntekről  

Kérdések szombatról  

Kérdések tegnapról  


Augusztus 28-án szent mise kezdete[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--Radírpók vita 2016. augusztus 28., 09:54 (CEST)

@Radírpók, na jó, de hol? – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. augusztus 28., 10:14 (CEST)

Már lekésted, 10 órakor kezdődött. – b_jonas 2016. augusztus 28., 13:51 (CEST)
Késés

Penitenciába három Miatyánk és egy Üdvözlégy! MZ/X vita 2016. augusztus 28., 16:08 (CEST)

A mai kérdések


Keszthelyi Festetics-kastély szobra[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Festetics Palace Park. Bust, Keszthely, 2016 Hungary.jpg
Azt szeretném megtudni, hogy kit ábrázol, mikor készült valamint, hogy ki készítette.
- - Globetrotter19 vita 2016. augusztus 29., 11:58 (CEST)
vélemény
A felvétel láttán nekem Csokonai Vitéz Mihály jut eszembe. Nem tudom, hogy mi köze lehet a Festetics-kastélyhoz (vagy inkább a Festetics-családhoz), de a költőnek sok szobra van az országban (legalább 25 ábrázolás), lévén a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja. Lehet itt is szobra (ez is hasonlít az említett 25-re, amennyire azok egymásra)...
De ez csak egy ötlet! Az épület egyben a Helikon Kastélymúzeum is! Múzeológusok...! Nem lehet nekik feltenni a kérdést, hátha tudják a helyes választ? Elérhetőségük: http://helikonkastely.hu/hu/kapcsolat/
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. augusztus 29., 12:45 (CEST)
Köszönöm, tényleg hasonlít a többi Csokonai Vitéz Mihály műre. - - Globetrotter19 vita 2016. augusztus 29., 12:49 (CEST)