Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2016-12-08 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések szombatról  

Kérdések vasárnapról  


Egy táltos egy lóval és a jászok a Szent István-bazilika timpanonján?[szerkesztés]

Saint Emeric, Stephen I and Madonna at the St. Stephen's Basilica tympanum, 2016 Budapest.jpg
Madonna and Child, Ladislaus I and Saint Leopold at the St. Stephen's Basilica tympanum detail, 2016 Budapest.jpg

Azt szeretném megtudni, hogy kik a a Szent István-bazilika timpanonján szereplő mellékalakok. A kép bal szélén egy nem keresztény pap? hanem egy táltos/sámán van áldozati tőrrel, lófejjel (kozterkep.hu alapján). A következő alak is érdekes szerintem a szárnyas sisak nem a magyarokra jellemző, ráadásul kürt van nála (Lehel?). A jobb szélen Lipót őrgróf mellett egy ujabb család és egy pap? figura (talán ez lett a kereszténység felvétele után a sámánból?). Válaszokat előre is köszönöm. - - Globetrotter19 vita 2016. december 4., 14:13 (CET)

Kérdések hétfőről  

Kérdések keddről  

Kérdések szerdáról  


A mándoki vasúti átjáró 2016.12.06-i üzemzavara elhárult-e már?[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Mándoki vasúti átjáró 2016.12,-hó,06,-án üzemzavar hibája elhárult e már? ==
Szép jó estét! Köszönöm a befogadást!
Szeretném kérdezni hogy a Mándoki vasúti átjáró meg javult e már?
Ugyanis 2012.12,-hó,06,-án,11,-óra és ,déli 12,-óra körül voltunk Mándokon vásárolni párommal,és jelző őr segítette az gyors szakszerű átkelést.Vasúti átjáró jelző rendszere nem működött ,láthatóan munkások dolgoztak az átjáróban.Lónya településem lakom ,komp közlekedéshez vagyok kötve ,kérdésem az lenne hogy ,válasszak e más útvonalat? Településünkről több ismerős is járt ugyanabban az időpontban Mándokon és ,tapasztalta a hibás vasúti jelző berendezés hibáját.
Tisztelttel meg köszönöm a választ.Kelt Lónya 2016.12.-hó,07.Wolfgéher Ferenc
--WOLFGÉHER FERENC vita 2016. december 7., 16:44 (CET)
válasz

Kedves Ferenc! A kérdésével kapcsolatban bővebb információt a MÁVDirekt telefonos vonalán tudnak adni, őket a +36 1 (06 1) 349 4949-es számon érheti el. Üdvözlettel - Dorganvita 2016. december 7., 16:50 (CET)

Kérdések tegnapról  

A mai kérdések