Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-01-15 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések keddről  


Régészet házifeladat[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy milyen régészeti ásatások vannak ma Magyarországon, (hol folynak ezek jelenleg), milyen eszközöket használnak a régészek a munkájuk során, és hogy mennyi ideig tart egy régészeti feltárás, valamint azt, hogy konzerválás nélkül meddig áll el egy kengyelcsont anélkül, hogy elkezdene lebomlani. A választ nagyon szépen köszönöm az önkénteseknek! <3
--89.135.93.166 (vita) 2017. január 10., 16:07 (CET)
válasz
Előrebocsátom: nem vagyok régész, sem biológus, így válaszom nem lesz szakszerű, sem mindig célratörő.
 • Magyarországon rengeteg ásatás van folyamatban. Talán még ilyen zegernye időjárásban is, mert sok esetben hajt a rendelkezésre álló idő rövidsége. Rengeteg a régészeti feltárás, mert bárhol új, eddig érintetlen területen, új építmény - (mű)út, épület, védőgát, repülőtér, bármi - fog születni, azon a területen - valamilyen terv szerint - előzetes régészeti átvizsgálást kell végezni. Ha valamit találnak, akkor - esetleg elodázva a tervezett építkezést - részletes feltárást végeznek. Ezeket a feladatokat az egyes helyi (megyei, városi stb.) múzeumok régész-csoportjai végzik el.
 • Mennyi ideig? Nyilván változó. Erre van személyes emlékem is: a 70-es években a Tihanyi Múzeum térképész egyetemistákkal félméteres szintsűrűséggel domborzati térképet készíttetett a Tihanyi félsziget belsejéről, mert a légifelvételek alapján igazolódott annak a gyanúja, hogy az avar korban a mai Tihany mellett földsáncokból épült földvár állott. Csak ez a munka is két hónapig tartott, a nyári szünet alatt. Azután jöhettek a térkép alapján keresgélni a régészek... A további időt az határozhatja meg például, hogy egy olyan földvár területén, amelyen két évezrede aktív földművelés zajlik, mire lehet számítani. És soha nincs kizárva, hogy például fél évszázad múltán megintcsak előkerül valami...
 • Kengyelcsont. A középfül három hallócsontjának egyike. Finom jószág, az embernek ez a legkisebb csontja, mindössze 2,5 mm-es.
Konzerválás nélkül? Mit értesz ezen? A bomlás, a csontté is, egy természetes biológiai folyamat. Sebessége függ a környezeti hatásoktól. A gyomorsav például hamar végez ezzel az aprósággal. De ha csak a középfül (mint környezet) bomlása hat rá, az sem kíméli, hiszen minimum baktériumhadseregek „dolgoznak” már ilyenkor, kémiájukkal (ez a bomlás).
A régészek hallócsontocskákat keresgélnek?
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. január 10., 22:58 (CET)

Kérdések szerdáról  


Feneketlen-tó[szerkesztés]

Üdv! Azt szeretném megtudni, hogy igaz-e a cikk álítása miszerint a tó a tér része, mert '...Kosztolányi Dezső tér helyén állt egykori téglagyár munkásai egy agyaggödröt mélyítettek...' és innen vitték az agyagot.

Szerintem ez a tó egy parkban van,-és nem egy téren,-amely parkot főleg egyébb közterek úgy mint Villányi út, Bartók Béla út, Fadrusz utca stb határolnak és csak a legrövidebb szakasza határos a Kosztolányi Dezső térrel. Köszönettel.  Globetrotter19 vita 2017. január 11., 14:02 (CET)

Kérdések csütörtökről  


sémi főváros volt[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mi volt sémi fövárosa
--2A02:810D:233F:ED48:C911:94CC:F9C0:D9D2 (vita) 2017. január 12., 14:26 (CET)
válaszféle

Nem tudom, mire gondolsz. Én csak sémi nyelvről tudok, és nem országról. Fővárosa pedig csak országnak lehet. Wikizoli vita 2017. január 12., 14:52 (CET)

Kérdések péntekről  

Kérdések szombatról  


szentgotthárdi híd[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy 1986-87 környékén a körmendi katonák építettek egy hidat Szentgotthárdon, vagy környékén, az megvan-e még, és merre van. Próbáltam már utánanézni, de nem találtam meg, talán önök segítenek.
--Ágica67 vita 2017. január 14., 10:28 (CET)

Kérdések tegnapról  

A mai kérdések


Nyitva tartás ?[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy 56-muzeum mikor látogadható ?
--2001:4C4C:1EEB:9900:E851:E45F:43CD:75C0 (vita) 2017. január 16., 12:49 (CET)