Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 6 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2019-10-21 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 6 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések szerdáról  

Kérdések csütörtökről  


Választás Tiszaburán[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
a firosz tiszaburán 12 milioval vásárolta meg a szavazatokat
--213.181.196.135 (vita) 2019. október 17., 18:13 (CEST)
válasz
Nem tudjuk, hogy az állításod-kérdésed igaz-e!
Mi nem újságírók vagyunk, nem is politikusok, nincsenek aktivistáink sem, akik Tiszaburára kiszállva elbeszélgethetnének a választókkal.
(A „firosz” micsoda, mit jelent ez a szó?)
Mi egy (internetes) lexikon/enciklopédia vagyunk, mi csak bizonyított, forrásokkal alátámasztott tényekkel foglalkozunk, foglaljuk szócikkekbe, illetve válaszoljuk meg olvasószolgálatunkban (a Tudakozóban)!
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2019. október 17., 19:13 (CEST)

Evolúció tanítása iskolában[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a magyar iskolákban mióta tanítják teremtés helyett az evolúciót, csak a kommunizmus óta vagy korábban is?
--2A02:AB88:2A45:2800:3645:430B:B325:60F0 (vita) 2019. október 17., 22:51 (CEST)
vélemény
Én már 73 éves vagyok. 1952-ben kezdtem iskolába járni, akkor lettem elsős. Soha nem vettem részt hittan-oktatásban.
Arra emlékszem, hogy alsótagozatban nem voltak szaktárgyak, pl. történelem, magyar nyelv és irodalom, biológia stb. Nem is hiszem, hogy 10 év alatti gyerekek egyáltalán találkoztak tanulmányaikban az evolúció fogalmával - ennek megértése nekik még túl nagy feladat lenne.
Volt olyanszerű tantárgyunk, mint manapság a környezetismeret - talán beszélgetés volt a neve. Ehhez a megtanulni-valót az olvasókönyvünkben láthattuk, mindenféle érdekes történetek formájában, ismeretterjesztő szinvonalon. A honfoglalás mondái, a régi tengerészek hajói, a modern lakóházak építési módja, a különböző dolgok mértékegységei, a krumplikeményítő házilagos elkészítése, az állatok háziasítása, az istállóskői ősember eszközei stb. Evolúcióról nem.
Konkrétan arra sem emlékszem, hogy a felsőtagozatos biológia órákon ki lett-e mondva-taglalva az evolúció-elmélet.
Én gimnáziumba jártam, 1960-64 között, ennek keretében tanultam rendszerezett biológiát négy éven át, az élet keletkezésétől kezdve az ember biológiájáig. Ennek a trendje az evolúció elméletén alapszik.
Az 1952-es iskolánk épületének homlokzatára, végig, az ablakok felett, az volt kiírva, csupa nagybetűvel: ÁLLAMI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Minden oktatónk világi ember volt. Nem volt a tanterv része a hittan. (Hittan-tanítás volt, az iskola épületében, de csak fakultatív módon, tanítási időn kívül - papok, egyházi személyek tartották ezeket a foglalkozásokat.)
Szüleim már meghaltak, de beszéltek arról, hogy amikor ők jártak elemi és polgári iskolába - tehát az első nyolc osztályba (főleg az 1930-as években) -, nekik az órarendjük része volt a hittan-óra!
Sajnos, arról nem beszélgettünk, hogy az evolúcióról hallottak-e a polgári iskolában! Én nem hiszem, hogy - különösen a kötelező hittan-oktatás mellett - ez része lett volna a tudnivalóknak! (Szüleim magasabb szintű iskolába nem jártak.)
Wikipédiánknak van két szócikke - érdemes elolvasni őket: Evolúció és Az evolúciós gondolkodás története. Nem ad a kérdésedre választ, de - elolvasván - elgondolhatod, hogy a múlt század első felében az alapoktatásnak nem igazán lehetett része az evolúcióelmélet ismertetése, talán csak a középiskolák utolsó négy évében. Egyetemi tananyag már lehetett, sőt, kellett is legyen!
(Megjegyzés a kérdésedhez: nálunk sohasem volt kommunizmus. Népköztársaság voltunk, 1949-től 1989-ig. A kommunizmusnak még az alsó fokáig, a szocializmusig, annak felépítéséig sem jutottunk el.)
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2019. október 18., 13:30 (CEST)
További vélemény

Én első elemiben jártam egyházi iskolába (1947). Amint ez megszűnt, állami iskolákba jártam. Emlékezetem csak a gimnáziumi biológiára terjedt ki. A mendeli öröklődést tanították.

Ismerőseim, akik egyházi iskolába jártak a XX. század végi Magyarországon, azt mondták, hogy a paptanárok a lehető legrészletesebben tanították az emberi faj szármasásának elméletét éppúgy, mint az ősrobbanást. MZ/X vita 2019. október 19., 11:55 (CEST)

Kérdések péntekről  

Kérdések szombatról  

Kérdések vasárnapról  


Piramis város[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mit jelent
--194.38.117.249 (vita) 2019. október 20., 16:10 (CEST)
válasz
Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2019-10-13#Mit_nevezünk_piramisvárosnak?
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2019. október 20., 21:19 (CEST)

Kérdések tegnapról  


Meghallgatás kér-és-kegy-elem![szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Tisztelt Válaszolók! Áldott napot kívánok!

Tisztelettel Palotai Ilona Mária

--151.0.64.228 (vita) 2019. október 21., 09:50 (CEST)
válasz
Norwegian-road-sign-402.8.svg

Valószínű, hogy a kérdését, üzenetét valaki másnak szánta, és csak tévedésből került egy enciklopédia - főleg műveltségi kérdésekben segítő - olvasószolgálatához.
Ne feledje az üzenetet az eredeti címzettnek újra elküldeni!

Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2019. október 21., 17:30 (CEST)

A mai kérdések


Mi a neve Nagykölked templomának?[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni melyik a helyes a wiki oldalon a név Szent Miklós /ez alapján/ vagy a http://nagyvofely.hu/nagykolked/templomok Urunk mennybemenetele-templom ez alapján. A oldal a 47.068018, 16.553101 megadása után 'térkép'-en Szent Miklós-templomot 'OSM'-ben Urunk mennybemenetele-templomot jelez. Köszönettel. - - Globetrotter19 vita 2019. október 22., 13:51 (CEST)