Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 6 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2021-08-02 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 6 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések szerdáról  

Kérdések csütörtökről  

Kérdések péntekről  

Kérdések szombatról  

Kérdések vasárnapról  

Kérdések tegnapról  


Jogilag jelenleg vészhelyzet van-e?[szerkesztés]

Dialog-accept.svg Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy jogilag jelenleg vészhelyzet van-e? 2021. augusztus 5-9. között kellene, ettől függ hogy az avarégetésről szóló rendelet hatályban van-e. Köszi.
--94.27.139.23 (vita) 2021. augusztus 2., 12:22 (CEST)[válasz]
válasz
szerintem ezt nem tőlünk kéne megtudakolnod, hanem a helyi önkormányzattól, az avarégetést helyi rendeletek is szabályozzák. Xia Üzenő 2021. augusztus 2., 12:30 (CEST)[válasz]
Ők írták május 31.-én, hogy vészhelyzet idején hatályban van, utána nem. De nem tudom hogy jogilag vészhelyzet van-e. Mondjuk lejárt forgalmi engedéllyel, műszaki vizsgával szabad közlekedni? Ha igen, akkor még tart. 94.27.128.180 (vita) 2021. augusztus 2., 13:21 (CEST)[válasz]
https://kormany.hu/hirek/oszig-marad-a-rendkivuli-jogrend ezt magas id megtalálhattad volna, mondjuk. Xia Üzenő 2021. augusztus 2., 13:53 (CEST)[válasz]
Köszi, erre nem is gondoltam. 94.27.130.137 (vita) 2021. augusztus 2., 13:59 (CEST)[válasz]

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után)

Nem vagyok járatos a szakkifejezésekben. Van több hasonló elnevezés: vészhelyzet, veszélyhelyzet, járványügyi vészhelyzet(?) stb. Hogy ezek közül téged melyik érint, azt nem is tudom! Valóban, az önkormányzat jegyzőjét kell megkérdezni, akár aktualizálva is, mert a kormány bármikor adhat ki, akár a korábban már kihirdetett véghatáridő előtt is, változásról új kormányrendeletet - a jegyző napi tennivalójához tartozik ennek követése - nagyot sóhajt (magában), de nem tud mást tenni ő sem! Számodra mindenképpen ő az autentikus forrás...
Én pl. ezt találtam (Hol? Itt! - ez neked valószínűleg érdektelen határidő...):
"A parlament 128 igen vokssal és 57 nem szavazattal módosította a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényt, amelynek hatálya így az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig tart. A döntést az új mutánsok jelenlétével indokolták - olvasható a koronavirus.gov.hu-n. A törvényben rögzítették azt is, hogy a kormány a veszélyhelyzetet korábban is megszüntetheti."
A tippem az, hogy az országgyűlés őszi időszaka nem kezdődik előbb szeptember 15-énél.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2021. augusztus 2., 14:11 (CEST)[válasz]
A Parlament ülésszaka szeptember elsején kezdődik: (ülésrend)
Ennek semmi köze a tűzgyújtási tilalomhoz, mert az a meteorológiai jelenségek függvénye. MZ/X vita 2021. augusztus 2., 17:54 (CEST)[válasz]
Jó, hogy hozzászóltál, mert én nem vettem észre, hogy a kérdező avarégetést szeretne, ezen átsiklottam - a vészhelyzet kérdése mindent elnyomott! Azt gondolom, valóban feleslegesen keresgéltük a kormányrendelet érvényességi idejét! Az országos tűzgyújtási tilalomról, meg a helyiről is, az önkormányzat jegyzője szinte kapásból tudja tájékoztatni a kérdezőt!
Most már, hogy tudjuk, avarégetésről van szó, már mindegy - de mondom, mint plusz információt, hogy ugyan valóban a parlament honlapján az van, hogy az őszi üléssorozat szeptember elsején kezdődik, de azt olvastam máshol (talán két hete, a Népszavában), hogy ez tkp. egy keretdátum eleje: ezen belül a parlament elnöke adja meg a pontos kezdési időpontot, és azt tippelte a cikk szerzője, hogy az talán szeptember közepére várható... (Csak pluszként mondom ezt...)
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2021. augusztus 2., 23:23 (CEST)[válasz]
A rendelet neve hogy avarégetésről szóló rendelet, 1 méter magas levágott és kiszáradt gazról van szó, Mályiban az alföldön, semmi köze a tűzgyújtási tilalomhoz: a közelben sincs erdő. Köszönöm a segítséget. Az önkormányzattól kérdeztem korábban, ők írták hogy a vészhelyzettől függ. A válasz gomb az nem megy egyik se. 81.182.148.56 (vita) 2021. augusztus 3., 10:32 (CEST)[válasz]
mondjuk nem értem, az avarégetésnek mi köze van a vészhelyzethez? Avarégetéssel nem terjed vírus. Valszeg le akartak rázni... Xia Üzenő 2021. augusztus 3., 12:25 (CEST)[válasz]
Megnéztem Mályi honlapját, eredménytelenül - nem találtam sem önkormányzati, sem polgármesteri rendeletet sem tűzgyújtásról, sem avarégetésről.
Tizenöt éve még egy kisvárosban (előtte pár évvel lett az) laktam, mindig szó volt a téged foglakoztató kérdésről. Ma ezt találtam a honlapjukon (alaposan megváltozott a másfél évtized alatt):
https://www.torokbalint.hu/app/cms/TorokbalintApp/index
Írd be a 'Keresés'-mezőbe: tűzgy - és máris felajánlja a 'tűzgyújtási tilalom'-témát! (Az 'avar'--szót nem érti...)
Ha rákattintasz, kapsz több címet. Van, amelyik ma is aktuális nemcsak az én volt kis falumban!
Én ennyit tudtam segíteni! A tűzgyújtási tilalom addig van érvényben, amíg vissza nem vonják!
(A dátum utáni [válasz]-funkció csak bizonyos esetekben működik - nem tudom, hogy mikor, én sosem használtam!)
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2021. augusztus 3., 14:47 (CEST)[válasz]

"Az avarégetésről szóló helyi önkormányzati rendelet a veszélyhelyzet idején hatályban van. A jelenlegi szabályozás alapján tehát az Ön információi helytállóak, vagyis a kertben keletkezett hulladékot/avart hétköznapokon 16:00-18:00 óra között és szombaton 10:00-12:00 óra között van lehetősége elégetni.

Felhívom figyelmét, hogy a veszélyhelyzet megszüntetésének időpontjától azonban, ismételten tilalom alá esik majd az avar és a kerti hulladék égetése." 79.122.30.70 (vita) 2021. augusztus 3., 15:37 (CEST)[válasz]

lolz, ez kemény, mi köze a kettőnek egymáshoz? Xia Üzenő 2021. augusztus 3., 15:57 (CEST)[válasz]
Amit én olvastam a törökbálinti honlapon, azt a tűzgyújtási tilalmat a katasztrófavédelem rendelte el. És ők a meteorológiai vészhelyzetre hivatkoztak! Vészhelyzet ez is, vészhelyzet más is! Mert most szárazság van! Ezt a fajtát eddig csak MZ/X (@Jzana) említette meg!
A kérdezőnek - szerintem - erről a vészhelyzetről szóltak! Akkor viszont a kérdező által most leírt avarégetési időpontok éppen nem indokoltak most, ebben a száraz-szeles, néha viharos időszakban! Én félreolvasásra gyanakszom!
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2021. augusztus 3., 16:30 (CEST)[válasz]
meteorológiai vészhelyzet (szárazság pl) idején tilos avart vagy bármi mást égetni, itt viszont azt írja, hogy amíg vészhelzyet van. addig égethet... Xia Üzenő 2021. augusztus 3., 16:39 (CEST)[válasz]
megint egy hülye kormányrendelet áll mögötte persze https://csopak.hu/hu/content/tajekoztatas-az-avar-es-kerti-hulladek-egeteserol-2021-evben Xia Üzenő 2021. augusztus 3., 16:43 (CEST)[válasz]

Május 31.-én írta ezt az önkormányzat. 81.182.150.19 (vita) 2021. augusztus 3., 18:34 (CEST)[válasz]

Május 31-e már régen volt! Sok minden történt június-júliusban!
A katasztrófavédelem tűzgyújtási tilalma viszont június 21-én kezdődött, és bizonyára még ma is tart!
Jobb lesz ezt újra megkérdezni a jegyzőtől! Legalább egy héttel azelőtt, ahogy tüzelni akarsz!
Ha valakinek csípni fogja a szemét, lehet, hogy szívesen feljelent a jegyzőnél, ha amúgy éppen tilos!
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2021. augusztus 3., 20:29 (CEST)[válasz]

A mai kérdések