Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 6 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2022-11-29 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 6 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések csütörtökről  

Kérdések péntekről  

Kérdések szombatról  


lengyel/fehéroroszországi erődnégyszög - helyesbítés[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

A cikk Ivangorodot említi egyik erődként. Ez helyes, de két ivangorodi erőd létezik. A hivatkozás tévesen az észtországi (!) határon található híresebbre visz tovább (Jaanilinn). Az itt szóba jövő ivangorodi erőd (szintén turisztikai látványosság) természetesen Lengyelországban található, mai neve Deblin.
--85.94.240.142 (vita) 2022. november 26., 09:09 (CET)Válasz[válasz]
kérés
Nem világos, mi a kifogás!
Nem nevezed meg a cikket (nem adsz róla hivatkozást) - két(?) érintett szócikkünk lehet a Wikipédiánkban: Ivangorod, illetve Ivangorodi erőd cím alatt.
Az előbbi nyúlfarknyi, az utóbbi részletes és hosszú. Mindkét cikk két erődről ír: melyik cikk megfogalmazását kifogásolod?
A „Deblin”-elnevezéssel is gond van! Az internetes keresés két 'Deblin' nevű helységnévvel szolgál: en:Dęblin („farkincás” 'ę'-vel) és Deblín (hosszú 'í'-vel). Az előbbi helység (a mai) Lengyelország belsejében, az utóbbi pedig Csehország belsejében van! (Most olvastam, a lengyel Dęblinről szóló angol nyelvű szócikk említi meg, egy fél mondatban, hogy az orosz uralom alatt Ivangorod volt a neve. 2022. november 26., 12:08 (CET))
Pontosabb hely-megjelölést kérünk!
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2022. november 26., 11:56 (CET)Válasz[válasz]
@Vitorla talán az erődnégyszög szócikk alján lévő információra, de csak tipp Xia Üzenő 2022. november 26., 14:18 (CET)Válasz[válasz]
@Xia, kösz! Sosem hallottam az erődnégyszög fogalmáról, nem tudtam, hogy van ilyen címmel szócikkünk is! Amit - talán - a kérdező is olvasott, és amelynek szócikk-végi forrásai egyikére is utalt! Én most este - fáradt lévén - inkább várakozó állásponton vagyok: nyilatkozzon bőbeszédűbben a kérdező... - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2022. november 26., 21:42 (CET)Válasz[válasz]
Az a térkép nagyon tetszik nekem, amely a szócikk infoboxának végén van (en:Dęblin). Azt hogy lehet parméterezni? MZ/X vita 2022. november 27., 17:19 (CET)Válasz[válasz]

Kérdések vasárnapról  

Kérdések hétfőről  

Kérdések tegnapról  

A mai kérdések