Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2018-05-25 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések vasárnapról  


Nyitvatartási idő[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--84.3.68.246 (vita) 2018. május 20., 09:07 (CEST)
válasz
Nálunk nincs nyitvatartási idő...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2018. május 20., 09:20 (CEST)
Tisztelt vásárlók! Üzletünk pünkösd vasárnap és hétfőn zárva tart. Május 22. kedden a megszokott nyitvatartással várjuk önöket. – b_jonas (üzenj) 2018. május 20., 10:33 (CEST)

Népi kifejezés: cicakaki[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a címben jelzett kifejezés mely szekrétumra használandó a gyerek fején?
--Burumbátor Súgd ide! 2018. május 20., 10:43 (CEST)

Úgy emlékszem, hogy orrváladékra. Wikizoli vita 2018. május 20., 11:34 (CEST)

A Google is ezt támasztja alá... Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2018. május 20., 15:29 (CEST)

Rokonértelmű szó: kakonya. – Rodrigó 2018. május 23., 18:43 (CEST)

Kérdések hétfőről  


Forrayné Brunswick Júlia[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Budapest V. kerületben Magyarország első bölcsödéjére emléktábla azt mondja, hogy a bölcsöde „elnöknője Forrayné Brunswick Júlia”. Ez ugyanaz a személy-e, mint a Brunszvik család cikkben említett Júlia (1786–1866), Forray András (1780–1830) felesége? – b_jonas (üzenj) 2018. május 21., 11:33 (CEST)

válasz
Igen, ő az. Szerintem tekinthetjük méltányolható bizonyítéknak, hogy egy grófkisasszony egy gróf Forray András felesége lett. Lásd a Forray-család családfáját: ebben meg vannak számozva az azonos nevűek. Ilyen „leltározás” ismeretében nem lehetett más F.A. a férje...
Ő korompai gróf Brunszvik Júlia. Az előbb idézett családfa elemzésében meg van nevezve apja, rangjával együtt - egyezik a mi Brunszvik család szócikkünk 'C2 József'-ével.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2018. május 21., 15:07 (CEST)
Nem látom, hogy ez miért elég bizonyíték. A Nagy Iván könyvből csak az következik, hogy a Brunszvik család cikk pontos, a benne található Brunszvik Júlia valóban Forray András (főispán) felesége (noha ugyanez a könyv Júlia születését 1787-re teszi.) Azt viszont nem látom belőle egyértelműen, hogy nincs másik Brunszvik Júlia, esetleg a család nem grófi ágából, akinek Forray nevű a férje. – b_jonas (üzenj) 2018. május 22., 12:32 (CEST)
@b_jonas: Találtam egy pdf-fájlt, erről a bölcsődealapításról: HORNYÁK MÁRIA: A 150 éve alapított ELSŐ HAZAI (PESTI) BÖLCSŐDE és FORRAYNÉ BRUNSZVIK JÚLIA grófnő. Ez egy martonvásári alapítvány hírlevelének melléklete - ezért hiteles forrásnak gondolom. Ebben a dokumentumban benne van, hogy ő az a Brunszvik Júlia... (Tudom, elsőre az késztetett óvatosságra, hogy 1972-ben nem volt szokás a nemesi előneveket-címeket-rangokat feltüntetni, s hátha tényleg nem a híres Brunszvikok egyike ez a Brunswick...)
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2018. május 22., 18:49 (CEST)
Köszi, ez remek anyag. Persze itt is derülnek ki furcsaságok: Brunszvik József (1750–1827) legfiatalabb fiát a Brunszvik család cikk szerint Józsefnek hívják, a fenti Hornyák Mária cikk szerint viszont Ágost a neve. – b_jonas (üzenj) 2018. május 22., 19:55 (CEST)
Lehet, hogy mindkét keresztnév rendben van (sőt, lehetett több is)... a szócikk szerzőjének és Hornyák Máriának nem ugyanaz tetszett... - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2018. május 22., 21:56 (CEST)

Szent Erzsébet szobra a bécsi Kunsthistorisches Museumban kit ábrázol?[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Szent Erzsébet szobra a bécsi Kunsthistorisches Museumban melyik Szent Erzsébetet ábrázolja? Árpád-házi Szent Erzsébetet, vagy Aragóniai Erzsébet portugál királynét?

Mindkettőjükhöz kapcsolódik a rózsalegenda, ezért mindkettőtt rózsákkal, királyi dísszel, és olajágakkal ábrázolják. Aragóniai Erzsébet Árpád-házi Szent Erzsébetnek rokona. A Katolikus Lexikon szerint Portugáliai Erzsébet (Aragóniai Erzsébet másik neve) “Ábrázolásai összetéveszthetők Árpádházi Szt Erzsébetével.”

b_jonas (üzenj) 2018. május 21., 15:33 (CEST)

válasz
Ez a szobor - miként írod is - Wenzel Lewy műve. Akit a német szócikkünk (de:Václav_Levý) egyből cseh szobrászként említ! A cseh cs:Václav_Levý szócikkben a szobor neve: Sv. Alžběta Durynská. Türingia cseh neve: Durynsko.
Vagyis a szobor Türingiai Erzsébetet ábrázolja. Azaz: Árpádházi Szent Erzsébetet.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2018. május 21., 15:39 (CEST)
Köszönöm. Nem vettem észre, hogy a szobrászt Václav Levý néven is hívják. – b_jonas (üzenj) 2018. május 21., 15:47 (CEST)

Kérdések keddről  

Kérdések szerdáról  

Kérdések csütörtökről  

Kérdések tegnapról  

A mai kérdések