Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-10-08 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések szombatról  


Vallásórák[forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Vallásorák ==
Azt szeretném megtudni, hogy
--5.15.48.253 (vita) 2015. október 3., 07:39 (CEST)
válasz
System-search.svg
Ha egy külső keresőbe, mint amilyen például a Google, beírod, hogy vallásóra, akkor az elvezet téged a szóba jöhető web-oldalakhoz.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. október 3., 11:14 (CEST)
Megjegyzés

A kérdés valószínűleg hittanórákra vonatkozik.MZ/X vita 2015. október 3., 16:38 (CEST)

Trittico és Madopar együttes hatása[forrásszöveg szerkesztése]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
== tritiko és medopár egyűtes hatása ==
--77.221.41.233 (vita) 2015. október 3., 23:37 (CEST)
válasz
Ezek vényköteles gyógyszerek, azaz csak orvosi javaslatra szedhetők! A Trittico AC leírása és a Madopar leírása
Fordulj orvosaidhoz, akik ezeket a gyógyszereket felírták neked! Mondd meg, hogy szeded a másik gyógyszert is! A választ ők fogják megadni.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. október 4., 00:00 (CEST)


Kérdések vasárnapról  


juris mortis[forrásszöveg szerkesztése]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--86.101.29.166 (vita) 2015. október 4., 06:53 (CEST)
kérdés
Milyen tartalmú szövegben fordul elő ez a szókapcsolat?
Az egyes szavakat meg lehet találni a szótárban, de a szókapcsolat magyar megfelelőjét/megfelelőit nem. A juris jelentheti: hatalom, jog, törvény, a mortis jelentheti: halál, hulla - szinte mindegyik szó jelenthet elvont fogalmat, de konkrét tárgyat is. Így - a téma ismerete nélkül - csak találgatni lehet...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. október 4., 10:48 (CEST)
válasz
Az internetes keresőkben ha idézőjelbe teszünk több szót, akkor az pontosan azokra a szavakra, és abban a sorrendben fog keresni. Ebből kiderül, hogy Juris mortis néven van a Steampunk fantáziavilághoz tartozó lőfegyver. --Rodrigó 2015. október 4., 16:33 (CEST)
Köszönöm a kiegészítést! Ennek alapján megtaláltam a Juris Mortis nevű tárgy fényképét!
A tanácsolt keresési módot ismerem - csak a kérdező kisbetűkkel írta a szókapcsolatot, így eszembe sem jutott, hogy névről van szó!
Mivel egy konkrét tárgy tulajdonnevéről van szó, talán nem is kell lefordítani... (Sántító hasonlatok: a Mona Lisa neve sincs lefordítva magyarra - ld. Mona_Lisa#A_cím, vagy a Traviata címe sem.)
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. október 4., 23:44 (CEST)
Kiegészítés

Érdekességként megemlítem, hogy ez a jogi kifejezés előfordul Michael Jackson halálával és boncolásával kapcsolatban. A szövegkörnyezet szerint az amerikai szavazási jog törvénybe ikatatása előtt a négernek semmihez sem volt joga, csak egyhez: meghalni. = A halálhoz való jog. MZ/X vita 2015. október 5., 16:14 (CEST)

Hogy hívják azt a műveletet, mely függvényhez rendeli egy helyettesítési értékét[forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy hívják azt a műveletet, mely paramétere egy függvény, és egy előre rögzített értéken vett helyettesítési értékét rendeli hozzá: Mx a művelet, ez egy függvény, mely f-hez f(x)-et rendeli, vagyis Mx: f -> f(x): tehát Mx(f) = f(x). Tehát Mx olyan függvény, melynek paramétere is függvény, de az értéke már nem biztos. Hogy ne legyen zavaró, M-et önmagában ne nézzük, csak x-szel együtt. Az angol neve is érdekelne. Köszönöm. Hebefil vita 2015. október 4., 19:24 (CEST)
Részválasz
Magyarul beágyazott, rekurzív, inline függvényként szoktak erre hivatkozni. Angolul recursive, embedded, inline formula / function / sequence. --Rodrigó 2015. október 5., 11:04 (CEST)

Adomány[forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy lesz-e elérhető valamikor a Wikipedia emelt díjas SMS-sel való támogatása? Én személy szerint meg vagyok elégedve az oldallal, hiteles információkat tartalmaznak a lapok (több helyen is utána szoktam olvasni bizonyos témáknak), és szándékomban áll támogatni a szerkesztőséget, hogy továbbra is megfelelően ellenőrizzék az olvasók által szerkesztett cikkeket, és megőrizze reklámmentességét az oldal, azonban erre csak SMS-es lehetőségem van.
Üdvözlettel: Máté – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 80.99.99.187 (vitalap | szerkesztései) 2015. október 4., 21:47‎
válasz 
Nem tudom lesz-e, azt se hogy van-e most valamilyen lehetőség, de mivel ÁFA van rá, meg a telefonszolgáltató is levesz belőle, ha van más mód, inkább támogasd úgy: kérj számlaszámot és fizess be rá készpénzt vagy utalj át rá pénzt, paypal-lel otthonról is lehet bankkártyával. Hiba volt hogy ilyen lehetőség egyáltalán volt. 1/1,27*0,75 = 0,59 rész marad: majdnem a fele elmegy! Hebefil vita 2015. október 4., 22:36 (CEST)
Ha bemész egy bármilyen bankfiókba, a bankszámlánkra történő készpénzes befizetéssel is támogathatsz bennünket. A számlaszámunkat itt megtalálod: Adományozási információk.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. október 5., 00:18 (CEST)


Kérdések hétfőről  


Tatai sportklub kézilabdaszakosztálya; csapatnév és -fénykép[forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Tatai sport klub kézilabda szakosztály csapat név és fénykép ==
--94.21.209.158 (vita) 2015. október 5., 15:48 (CEST)
íme
https://www.facebook.com/Tacferfikezilabda/photos/a.356634151089527.84665.355796617839947/885189771567293/?type=3
Ha nem látod, akkor regisztráld magadat, légy Facebook-tag...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. október 6., 19:25 (CEST)


Kérdések keddről  


Ennek a szövegnek a helyére írd a témád címét néhány szóban[forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--82.150.48.34 (vita) 2015. október 6., 16:29 (CEST)

Azt én is szeretném tudni Vigyor – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. október 6., 16:30 (CEST)

Mi lenne, ha a wikipédiának lenne Azt szeretném megtudni, hogy sablonja, a Tudakozó tetején pedig fel lenne tüntetve a sablon lehetősége Vigyor? Egyébként pedig szerintem most már Azt szeretném megtudni, hogy bekerülhet a leggyakoribb kérdések közé Vigyor. Apród vita 2015. október 6., 18:12 (CEST)


Kérdések szerdáról  


Ki a bordóilé feltalálója[forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy KI a BORDÓILÉ FELTALÁLÓJA?
lehet magyar származásu Dr Szegő András???
ITT NEM TALÁLTAM:https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9z-szulf%C3%A1t#Bord.C3.B3i_l.C3.A9
Köszönöm válaszukat!
rubintkatoth@gmail.com
--89.132.35.5 (vita) 2015. október 7., 15:38 (CEST)
Megjegyzés
Bordeauxi keverék létezett dr Szegő András születése előtt is. MZ/X vita 2015. október 7., 15:55 (CEST)
válasz

Pierre-Marie-Alexis Millardetnek köszönhető a bordói lé, más néven a bordói keverék. Egyenlőre Pierre-Marie-Alexis Millardetről nincs róla magyar nyelvű szócikk (más nyelvű wikikben igen), ezért magyar nyelvű külső linket mutatok a felfedezéséről: A réz és a növényvédelem találkozása ill. Bodnár János 1916-ban leközölt A peroczid című tanulmányának különlenyomata (A peroczid). Utóbbi régi ugyan, de kiderül belőle, hogy volt egy Jouet nevű munkatársa, de róla ennél többet nem tudok. Apród vita 2015. október 8., 00:21 (CEST)

Minden forog?[forrásszöveg szerkesztése]

Az egyszerűség kedvéért egy kalap alá veszem a forgás és a keringés; valamint az egyenes vonalú és az oszcilláló mozgást. Tehát a legkisebbtől a legnagyobbig:

 1. Nem tudom, hogy az atommag forog-e a tengelye körül (igaz, oszcillálni képes)
 2. Nem tudom, hogy az elektron forog-e a tengelye körül.
 3. Az elektron Rutherford szerint körpályán kering
 4. A Hold forog
 5. A Hold kering a Föld körül
 6. A Föld forog
 7. A Föld kering a Nap körül
 8. A Nap forog
 9. A Nap kering a Galaktika középpontja körül
 10. A Galaktika forog
 11. Mit csinálnak az extragalaxisok?
A vöröseltolódás és a világegyetem tágulása következtében az extragalaxisok egyenes vonalú (radiális) mozgást végeznek, távolodnak tőlünk. De nincs mi körül forogniuk.
 1. A kozmikus háttérsugárzás nem forog. Egyenes vonalú (radiális) mozgást végez (igaz, ez nem anyag, hanem sugárzás)
Mire a világegyetem végtelen méretűvé tágul, a kozmikus háttérsugárzás lehűl az abszolút nulla fokra.

Hogy lehet az, hogy van, ami forog, és van, ami nem? MZ/X vita 2015. október 7., 16:08 (CEST)


Kérdések tegnapról  

A mai kérdések