Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 6 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2021-10-26 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 6 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések csütörtökről  

Kérdések péntekről  


Tóth Gábor (1982-) lábtoll-labdázó[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy tudok egy elég gyakori névnél új cikket létrehozni, mint pl. ,,Tóth Gábor", az egyértelműsítő lapon próbáltam bevezetni, vagy más a megoldás?Köszönöm!
--Labtoll-labda vita 2021. október 22., 09:49 (CEST)[válasz]
Szia! Az ilyen kérdéseket inkább a Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek) oldalon érdemes feltenni, a Tudakozó lexikális kérdésekre van inkább. Elsősorban azt a kérdést kell feltenned, hogy a személy megfelel-e a Wikipédia nevezetességi követleményeinek, mert ha nem, akkor felesleges felvinni az egyértelműsítő lapra a nevét, hisz nem születhet róla szócikk. Xia Üzenő 2021. október 22., 10:57 (CEST)[válasz]

Válasz a konkrét kérdésre: ha Tóth Gábor lábtoll-labdázóról akarsz cikket létrehozni, akkor a cikk címe Tóth Gábor (lábtoll-labdázó) kell legyen. Ha a cikk rendben van, akkor felviheted (vagy valaki más felviszi) az egyértelműsítő lapra is. – Vépi vita 2021. október 22., 11:05 (CEST)[válasz]

Kérdések szombatról  

Kérdések vasárnapról  

Kérdések hétfőről  


PITE tagja[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy egy 1927-es eredetű szövegben találtam olyat, hogy pedagógus és cserkészparancsnok több más szervezet mellett a PITE tagja volt. Fel tudja oldani valaki nekem ezt a rövidítést?
--Balfülü2 vita 2021. október 25., 11:11 (CEST)[válasz]
válasz
Az I lehet Ifjúsági, a T Turista (vagy Természetjáró), az E Egyesület. A P valószínűleg a helyre utal. A szöveg ismeretében ki lehet okoskodni, aztán rákereséssel megerősíteni. Vépi vita 2021. október 25., 11:34 (CEST)[válasz]

Megpróbálom a p akkor pesti lesz. Sajnos a gépem valami miatt lassabb, mint az emberiség fejlődése...Valami szakirodalom nincs, ahol ezek össze vannak gyűjtve? Számítógépes meg szocialista időszakokból találtam, de 1945 előttit nem.Balfülü2 vita 2021. október 25., 11:57 (CEST)[válasz]

Nehéz lesz a beazonosítás! Mert találtam egy PITE rövidítésű egyesületet, de az 1997-ben alakult, és egy szót sem írnak arról, hogy legalább hétévtizede volt egy azonos(?) nevű elődjük! Íme: Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület ( P.I.T.E.)
Aztán, nagyon hasonló, és 2004-ben alakult: Piliscsabai Természetjáró Egyesület (PI-TE)
Ebben a cikkben is szerepel egy titokzatos PITE Egyesület: Devizahitelesek reménye
Mind modern csoportosulások...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2021. október 25., 13:00 (CEST)[válasz]

Kérdések tegnapról  

A mai kérdések