Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2016-10-27 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések szombatról  


Forradalom és a szabadságharc Bélapátfalván[szerkesztés]

Revolution Memorial in Bélapátfalva, 2016 Hungary.jpg

Azt szeretném megtudni, hogy itt ez mit jelent 48/49 vagy 56-ról van szó esetleg ki és mikor alkotta. (Köztérképen nincs fenn a 'mű'). Köszönettel. - - Globetrotter19 vita 2016. október 22., 13:14 (CEST)

válasz
Az emlékmű két látható szimbóluma arra mutat, hogy ez az 1848/49-es események emlékműve.
 • A piros-fehér-zöld zászlóról az 1848. áprilisi törvényekben lett kimondva, hogy ez a magyar nemzeti lobogó (Magyarország_zászlaja).
 • A bal oldalon látható koronás címer sérültnek van ábrázolva! A Habsburgok trónfosztását 1849. áprilisában mondta ki a magyar országgyűlés (Függetlenségi_nyilatkozat_(Magyarország)).
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. október 22., 13:48 (CEST)
Köszönöm a gyors választ, esetleg a készítés időpontjáról valamit lehet tudni. Lehet azonos a közelében lévő Tanácsköztársasági emlékművel (60-as évek)?
Erre tényleg nem tudom a választ! (Az emlékmű taglalt jelentését is csak nagyon valószínűnek tartom - ugyanis, az akármilyen koronás címer sehogyan sem illeszthető 1956 emlékéhez. Akkor a Rákosi-címer helyett a Kossuth-címer volt az új jelkép - Kádárék is elfogadták a Rákosi-címer elvetését.) Javaslom, hogy fordulj a bélapátfalvi művelődési ház és könyvtár vezetőjéhez, s neki tedd fel ezeket a kérdéseket - bizonyára választ kapsz! Elérhetősége ezen az oldalon megtalálható: http://www.belapatfalva.hu/index.php/polgarmesteri-hivatal.html
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. október 22., 19:21 (CEST)
Rendben! Ez is nagy segítség volt a kép kategorizálásában. Köszönöm még egyszer. - - Globetrotter19 vita 2016. október 22., 22:23 (CEST)

Kérdések vasárnapról  


Mi a különbség automata és félautomata fegyver között?[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mi a különbség automata és félautomata fegyver között? Úgy tűnik a sorozatlövésre alkalmas fegyvert ki így, ki úgy nevezi. A sorozatlövésre alkalmas azt jelenti hogy van olyan üzemmódja, hogy nem kell minden egyes lövésnél meghúzni a ravaszt, hanem ha meghúzzák, elkezd lőni, és amíg folyamatosan nyomva tartják, lő, mondjuk másodpercenként 10-szer. Köszönöm.
--2A01:36C:1400:493:6C5F:47F3:20A1:DB89 (vita) 2016. október 23., 20:02 (CEST)
válasz
Az egyszerű záváros puska esetén minden lövés elött a závárral csőre kell tölteni a fegyvert, minden lövés után a závárral tölteni kell és újra célozni is.
Az automata fegyver folyamatosan tüzel mindaddig, amíg az elsütő billentyűt nyomva tartják (és ameddig tart a lőszer). A következő lőszer betöltési folyamatának energiáját az előbb kilőtt lövedék energiája adja.
A félautomata fegyver az elsütő billentyű meghúzására lő egyetlen lőszert, csőre tölti a következő lőszert automatikusan, de az újabb lövéshez elöbb el kell engedni a billentyűt és újra meghúzni.
Nem lehet összekeverni a két fogalmat - legfeljebb arról lehet szó, hogy vannak fegyverek, amelyek mindkét üzemmódban működtethetők (pl. az AK gépkarabély is ilyen).
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. október 23., 22:15 (CEST)
Köszönöm, én eddig úgy tudtam, hogy a legegyszerűbb, legkisebb pisztoly is olyan, hogy ha 2-szer húzzák meg a ravaszt, 2-t lő ki. Tehát akkor minden ma használt (nem múzeumba való) fegyver félautomata? Vagy csak a pisztolyok, és a nagyobbak nem mind? 2A01:36C:1400:9EF:6C5F:47F3:20A1:DB89 (vita) 2016. október 24., 09:46 (CEST)

Kérdések hétfőről  


Betlehem[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a Betlehem építését mikor kel elkezdeni?
Időponthoz van-e kötve?
--81.183.216.145 (vita) 2016. október 24., 09:17 (CEST)
válasz
Nincs idóponthoz kötve, mint a Luca székének elkészítése (ami egy bűverővel bíró tárgy lesz - ami egy varázslási aktushoz szükséges, amely aktus csak egy szertartás betartása révén érvényesülhet).
Nem kell minden karácsonyra újra elkészíteni a templom alakú 'betlehem'-et, a bibliai szereplőket láttató mindenféle bábukkal, hiszen a népszokás lényege tulajdonképpen a betlehemezők pásztorjátéka, és utána a jókívánságok és az ajándékok átadása. Hogy ez nincs időponthoz kötve, azért is így van, mert néha élő személyek és állatok - esetleg valódi istállóban - jelenítik meg a bibliai eseményt (Betlehem építése szabadtéri rendezvényhez).
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. október 24., 10:25 (CEST)

Genotherm kifejezés eredete[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Üdvözletem! A genotherm kifejezés eredetére, etimológiájára vagyok kíváncsi. Köszönöm szépen előre is!
--Zadorlat vita 2016. október 24., 12:33 (CEST)
válasz
vitorla
Google wordmark.svg Ez a szerkesztő főként Google keresőt használ.
Ez szerepel a bemutatkozó lapomon, mivel az én egyik leghasznosabb segítőm az interneten a Google 'Keresés'-funkciója.
Most nem segített! Semmit nem találok e szó eredetéről! Sem magyarul, sem angolul, sem oroszul.
Magyarul van erről szócikkünk: Genotherm. Az elnevezésről nincs magyarázata, semmilyen forrásra utalás sem.
Angolul nem így hívják. Hanem így: punched pocket, vagyis 'lyukasztott(perforált) tasak'. Ez a brit angol-beli neve. Mert „amerikaiul”: 'sheet protector' ('lapvédő').
Oroszul sem. Hanem: файл (канцелярская принадлежность), vagyis 'fájl' (egyértelműsítésként: 'irodai tartó,tok').
Olaszul leggyakoribb elnevezése: 'multi foro' (valószínű a latin eredet). Legalábbis az orosz nyelvű ismertetés szerint. Ez az elnevezés sok oroszországi vidék adminisztrációjában is elterjedt 'multifor, multifora' formában!
A balti államokban 'karman' vagy 'karmasek' a neve.
Németül: Klarsichthülle = 'átlátszó boríték'.
Svédül: Plastficka = 'műanyag tasak'
Stb-stb. Sehol nem fordul elő a 'genotherm' szó...!
Ezekből arra következtetek, hogy ez a szó csak a magyar (forgalmazású) teméknek a neve lehet.
Ki hozza forgalomba ezen a néven? Ők talán tudják a kérdésedre a választ!
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. október 24., 17:33 (CEST)

Mivel a Genotherm német műanyagipari cég(ek) védjegye: https://appliedmarks.com.au/browse/tm/trademarks-exact-genotherm/ , feltételezhető, hogy köznevesülés (Fajtanévvé vált védjegy) útján terjedt el Magyarországon, mint például a cellux, damil, teflon vagy éppen a xeroxozás. – SepulturaHalloween286.pngP's.box 2016. október 24., 19:13 (CEST)

@Sepultura Nagyon köszönöm a kiegészítésedet! A feltett kérdés azért hozott izgalomba, mert mindig elcsüggesztett egy pillanatra, hogy nem ugrik be a neve, hogy számomra valami nyelvtörő szó lesz („nem, nem termofég - másképpen hívják...”), pedig régóta ismerem ezt az irodai kelléket, és mégis mindig megakadok egy pillanatra, ha ki kell mondanom. Ezért akartam most a végére járni! - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. október 24., 22:35 (CEST)
@Sepultura Köszönöm, ez valószerűnek hangzik. Amúgy annak, hogy a kollégám genotejmként emlékszik rá és mondja sokszor, lehet köze a német kiejtéshez? Zadorlat vita 2016. október 25., 20:38 (CEST)
@Sepultura Kérlek, hogy bővítsd ki, akár csak egy mondattal, a te fenti észrevételeddel a Genotherm szócikket! (Bizonyára bolondság, de számomra pontot tettél valami után! :-)) - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. október 26., 09:25 (CEST)
Ha lenne valamilyen bizonyítékom, akkor ez már nem feltételezés volna. Tovább nem jutottam, hogy a Genotherm védjegyet a https://www.kunststoffe.de/en/specialized-information/trade-names?detail.trademark=Genotherm a Klöckner-Pentaplast cég https://www.kpfilms.com/en/index.php használja a fólia és műanyaglap termékeire pl. http://www.sl-online.dk/Default.aspx?tabid=2669&cid=349&sid=349&ProductID=1079&Page=0&language=da-DK Ettől többet nem sikerült megtudni, ezért a további feltételezgetés felelőtlen volna. SepulturaHalloween286.pngP's.box 2016. október 26., 10:22 (CEST)
@Sepultura Megértettem. Hát, ha meglátok egy nyomtatványboltot, vagy hasonlót (keveset járok az utcán), majd szerét ejtem, megnézem a genotherm csomagolását - hátha segít. Fogalmam sincs erről; ami a birtokomban van, talán 2000 óta, innen-onnan, az nem - a német [osztrák?] eredetűnek látszó A5-ös cimkéje nem is tartalmazza ezt a szót (igaz, magyarul semmit)! - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. október 26., 14:06 (CEST)

Kérdések keddről  


Ingó vagyon[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a bakban tartott pénz ingo vagyonnak számít- e?
--2A01:36C:115:4473:7852:6DC8:2FB8:2ED1 (vita) 2016. október 25., 00:10 (CEST)
válasz
Innen idézek mondatokat: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0027_INY2/ch01s04.html
 • Minden birtokba vehető testi tárgy tulajdonjog tárgya lehet, ebből az következik, hogy dolognak azt a testi tárgyat kell tekinteni, amely birtokba vehető, azaz tényleges uralom alá vonható. A törvény kiterjeszti a dolgok körét azzal, hogy dolognak kell tekinteni a pénzt (mint általános csereértéket), az értékpapírokat (mint valamely jogosultságot megtestesítő okiratot) és a dolog módjára hasznosítható természeti erőket (villamos energia, napfény, szél, víz, atomenergia).
 • A vagyon sokféleképpen osztályozható. A dolgok természeti tulajdonságuk szerint megkülönböztethetők ingó-ingatlan, elhasználható-elhasználhatatlan, helyettesíthető-helyettesíthetetlen, egyszerű-összetett, élő-élettelen dolgok.
 • Ingatlan a föld, és minden, ami vele tartósan egyesítve, szilárd összeköttetésben van (építmény, épület, műtárgy, ültetvény, fák, növényzet, lábon álló termés).
 • Ingó minden egyéb dolog, amely nem ingatlan.
Eljutottunk kérdésed válaszához: a pénz (akárhol van) ingó vagyon.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. október 25., 10:18 (CEST)
Nyelvészkedés

Az ingatlan szó rövidülés következménye. Teljes egészében úgy hangoznék, hogy ingathatatlan (azaz, a helyzete nem változik meg akkor sem, ha a tulajdonosa megváltozik). Klasszikusan ilyen a földterület, a ház.

A pénz ezzel szemben átvihető egyik bankból a másikba, tehát ingóság. MZ/X vita 2016. október 25., 18:02 (CEST)

Kérdések szerdáról  


Ki találta fel az A-vitamint?[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
Ki találta fel az A vitamint?
--89.147.71.70 (vita) 2016. október 26., 18:49 (CEST)
válasz
Sajnos, nincs róla magyar nyelvű szócikkünk, de angolul van: Elmer McCollum amerikai biokémikus fedezte fel, 1913-ban.
Magyarul ebben a cikkben olvashatsz nagyon röviden az ő felfedezéséről (is).
(Annyit megjegyeznék: nem feltalálta, hanem felfedezte.)
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. október 26., 22:39 (CEST)

Kérdések tegnapról  

A mai kérdések