Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-12-17 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések keddről  


Máriapócs látnivalója[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy File:Shrine, 2017 Máriapócs.jpg kép mit ábrázol!

Esetleg kút volt? de nincs rajta sehol nyílás, talán befedték? Egy háromszög alakú téren áll, három irányban egy-egy vallási kép (ikon?) látható. Kissé a jászberényi kőképekre emlékeztet [1]. A válaszokat előre is köszönöm. - - Globetrotter19 vita 2017. december 12., 12:21 (CET)

A Titán folyói[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Az Asi folyo ==
Azt szeretném megtudni, hogy az ASI FOLYO igaz hogy visszafele folyik???? :Koszonom a valaszt.
--78.97.200.199 (vita) 2017. december 12., 18:18 (CET)
Részleges válasz

A képaláírás a szerzői jogokat tartalmazza. Pontosabban: NASA, Caltech, JPL, és ASI. Ez valószínűleg egy intézmény neve. Például California Institute of Techology, Jet Propulsion Laboratory, sőt, a Cornell University is feltűnik a szerzők listáján. AZ ASI is alighanem ilyen rövidítés. Utánanézek.

Ebben a folyóban egyébként nem víz folyik, hanem cseppfolyós metán és etán elegye a Titán felszínén. MZ/X vita 2017. december 12., 21:23 (CET)

További részlet

Az ASI az űrhajózási intézet neve: Agenzia Spaziale Italiana. MZ/X vita 2017. december 12., 21:32 (CET)


Visszafelé folyik? - teszed fel a kérdést!
Merre folyik, ami nem visszafelé?
Válasz: lefelé, magasabb helyről mélyebbre.
Igen. Szabatosabban, a szócikkünkből idézek: a folyók vize „a gravitáció hatására a magasabb területekről az alacsonyabbak felé folyik. A víz mozgási iránya a folyásirány.”
Visszafelé - azaz: szembe az eredeti folyásiránnyal - egy folyó vize akkor folyik, ha alulról felfelé tolja egy ennél erősebb hatás. Például a tenger dagálya benyomul a folyó völgyébe. Vagy: orkán-erejű szél... Természetesen, visszaáll az eredeti folyásirány - a „fentről lefelé” -, ha megszűnik az ellenirányú hatás.
A víz folyik. Ez a legismertebb ilyen természeti jelenség. A fenti kijelentések a víz esetében zavarbaejtően kézenfekvőek.
De nemcsak a víz folyik. Folyik az iszap, a sár, a láva, a hamu, a homok. (Biztosan van más is...) Ezek nehezen folynak visszafelé, mert nagy a sűrűségük, a rájuk ható gravitációs erőt nehezen tudja legyőzni más természeti hatás. De azért talán láttál már olyat, hogy hamut, homokot sodort a szél felfelé a halom oldalán!
A Titán a Szaturnusz holdja. Felszínén -180°C körüli a hőmérséklet. Ilyen körülmények között nincs folyékony víz a felszínen, az sziklakeménységű kristályos anyag lehet csak. A metán és az etán - Föld-felszíni körülmények között mindkettő gáz halmazállapotú - forráspontja -162°C és -89°C, olvadáspontja pedig mindkettőnek -183°C - azaz a Titánon a metán és az etán (amely részük nem szilárd): folyadékok.
A Titán átmérője kicsi, kb. 5 ezer km. Felszínén a gravitációs gyorsulás nagyon kicsi, a földi értéknek 1/7-e. A Holdé 1/6-a a földinek - ha láttad az amerikai űrhajósokat, hogyan rúgták a port a Holdon, s az milyen lassan hullott vissza, akkor gondolj bele abba, hogy a Titánon még kisebb a tömegvonzás visszahúzó ereje - azaz sokkal könnyebb a dagály, a szélvihar dolga a titáni szénhidrogén-folyók folyásirányának (időleges? - nem biztos) megváltoztatásában.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. december 12., 23:18 (CET)
Adalék

A Titánról szóló szócikk egy érdekes mondatot tartalmaz: "These storms produce strong downdrafts, flowing eastward at up to 10 meters per second when they reach the surface." Ez azt jelenti, hogy napéjegyenlőség idején a viharok hatására a porból és folyadékból képződött sár visszafelé folyik, a légköri gázok által sodortatva. MZ/X vita 2017. december 14., 18:12 (CET)

A downdraft kifejezés értelmezéséhez lásd: Fel- és leáramlás szócikket. MZ/X vita 2017. december 14., 18:21 (CET)

Az Encyclopedia Britannica ábrát is közöl a jelenségről. MZ/X vita 2017. december 14., 18:25 (CET)

Máriapócs látnivalója II.[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy a File:Az emberi méltóság temploma tábla, Szent Mihály templom, 2017 Máriapócs.jpg képen említett 'Az emberi méltóság temploma'-nak (2013-ban? épült) van-e más neve? esetleg meg tudja valaki mondani, hogy kell-e angol név vagy jó lesz a commonsba 'Az emberi méltóság temploma, Máriapócs' kategória. Köszönettel. - - Globetrotter19 vita 2017. december 12., 22:40 (CET)

Kérdések szerdáról  

Kérdések csütörtökről  


Máriapócs látnivalója III.[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy a File:Kút, Szent Mihály templom kerítésfal, 2017 Máriapócs.jpg képen látható,-a templom kerítésfalánál lévő,-kútnak (illetve a rajta lévő domborműnek) ki volt a készítője? Miből készült? mészkő vagy márvány? A dombormvőn Jézus és Mária csónakázik (ilyesmire nem emlékszek a Bibliából)?

Illetve, hogy a File:Monastery well, sign, 2017 Máriapócs.jpg képen látható másik kút,-ez a kolostorban van kb 20m-re,-között van e összeköttetés. Azt hiszem, hogy igen. Köszönettel. - - Globetrotter19 vita 2017. december 14., 15:48 (CET)

Kérdések péntekről  


Mobil telefon számom segítségével szeretném megtudni, az online hozzáférésemet[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy hogy a Telekom Mobil szolgáltatóhoz, hogy tudok belépni.A gép nem fogadja el az általam tudott adatokat.
--92.63.252.2 (vita) 2017. december 15., 14:22 (CET)

Ezt a telekomtól kellene kérdezni, mi nem tudjuk. A telefonszámait ne tegye így közzé, az ön érdekében törlöm. Alensha 2017. december 15., 14:50 (CET)

Pontosítás

Milyen hozzáférésről van szó?

 1. fiók a Telekomnál
 2. ftp a TElekomnál
 3. WEB a Telekomnál

...MZ/X vita 2017. december 15., 18:16 (CET)

Kérdések szombatról  


Nyírbátor, Báthory István 1933-as domborműves emléktáblája[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy a File:Báthory István születésének 400.-ik évforduljára emléktábla, 2017 Nyírbátor.jpg képen látható dombormű kinek az alkotása. Köszönettel. - -  Globetrotter19 vita 2017. december 16., 13:40 (CET)

Széklet transzplantáció[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--79.121.41.52 (vita) 2017. december 16., 19:13 (CET)
válasz
Ha beírtad volna, a Google ablakába, máris kaptál volna egy listát, várakozás nélkül - ezt:
Google Keresés(Széklet transzplantáció) találati lista
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. december 16., 19:40 (CET)

Kérdések tegnapról  


Nyírbátor, Várostörténeti sétány[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy Várostörténeti sétány szoborcsoportjait ki(k), milyen anyagból és mikor (2011 [2] vagy 2010? [3]) készítette(ék). Köszönettel. - - Globetrotter19 vita 2017. december 17., 23:12 (CET)

A mai kérdések