Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 6 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2023-03-22 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 6 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések péntekről  

Kérdések szombatról  

Kérdések vasárnapról  


ALDI saját márkás termékeinek aránya[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--94.27.168.99 (vita) 2023. március 19., 07:20 (CET)Válasz[válasz]
válasz
Az 'ALDi Magyarország' egy élelmiszerek és egyéb fogyasztási cikkek lakossági kereskedelmével foglalkozó üzletláncot működtető cég.
Hogy hány sajátmárkás terméke van, és azok milyen arányúak a többi termékhez képest, azt sok tényező befolyásolja, akár napi, akár szezonális összehasonlításban: a fogyasztói kereslet ingadozása, a piaci alul- és túlkínálat, egyáltalán a cégvezetés ezekhez alkalmazkodó (vagy nem alkalmazkodó) üzletpolitikája.
Az ilyen adatok lehetnek publikusak, akár évente többször is nyilvánosságra hozhatja a cég - belátható, hogy ilyen közlemények nem lexikonba valók, hiszen nyilvánosságra hozásuk után szinte azonnal elavulttá vál(hat)nak!
Mi - a Wikipédia - egy (internetes) lexikon vagyunk, ezért mi legfeljebb csak megemlíteni tudjuk az ALDI tevékenységének ilyen részletét! (Akár) napi ingadozású adatokkal miért foglalkoznánk?!
Fordulj az ALDI-hoz, van ügyfélszolgálatuk, bizonyára ők tudnak a kérdésedre válaszolni!
Ezen a címen telefonon és írásos formában is szívesen állnak rendelkezésedre!
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2023. március 19., 09:39 (CET)Válasz[válasz]

Sík Sándor a Szent jobbról írt verse[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--2001:4C4C:21E4:300:0:0:0:1000 (vita) 2023. március 19., 13:00 (CET)Válasz[válasz]
felelet
Ilyen című (ami a 'Szent Jobb'-szópárt tartalmazza) verset nem találtam a netre feltett versgyüjteményeiben!
Egy tippem van: a 'Szent-István himnusz'-ra gondolsz!
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2023. március 19., 13:33 (CET)Válasz[válasz]

Kérdések hétfőről  

Kérdések keddről  

Kérdések tegnapról  

A mai kérdések