Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 6 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2022-09-25 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 6 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések keddről  

Kérdések szerdáról  

Kérdések csütörtökről  

Kérdések péntekről  


Manuálonként hány oktáv az eltérés?[szerkesztés]

Dialog-accept.svg Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy többmanuálos orgona- illetve szintetizátorbillentyűzet esetén, az alsó vagy a felső manuál a mélyebb, illetve a szomszédos manuálok között hány oktáv az eltérés? Én például 3 manuálosat láttam a YouTube-n, 5 oktáv 1 manuál. Ha 1 oktáv az eltérés, akkor 7 oktáv az orgona hangterjedelme, ha 2, akkor 9 oktáv. Többnek nincs is értelme, még a 9-nek se nagyon, mert az alsó 16 Hz - 32 Hz oktáv elejét sokan nem is hallják, illetve érzékelik, de nem kelt hangérzetet, hanem félelemérzetet kelt (egyes kastélyokban a "kísérteties" érzést ez okozza), még a 19 Hz is, és sokan nem 20 kHz-ig hallják, hanem jóval kevesebbig, és a felső néhány oktáv annyira magas, hogy kellemetlen hallani. A zongorabillentyűzetek A-tól kezdődnek: 27,5 Hz, és C-ig tartanak a 88 billentyűsek: 7,25 oktáv. A teljes 16 Hz - 20 kHz 10,25 oktáv, a 20 Hz - 20 kHz közel 10 oktáv. Nem vagyok zenész, nem is leszek, csak kíváncsi vagyok rá. 27,5 Hz-től kezdve 9 oktáv 14 080 Hz-ig tart, de a felső oktáv nagyon kellemetlen, így érdemesebb 8 oktávosra csinálni: felesleges a felső. Amit én láttam az 2 fekete billentyűvel kezdődött: C-től tehát: 32,7 Hz. Ha 7 oktávos, akkor 4186 Hz-ig tart, ha 9, akkor 16 744 Hz-ig. Az tehát valószínűleg 7 oktávos, így 1 oktáv lehet az eltérés. De mivel nem vagyok szakértő, így ez nem biztos. A 4186 Hz is kellemetlen már.
--84.2.245.52 (vita) 2022. szeptember 23., 16:00 (CEST)Válasz[válasz]
Hozzászólás

A teljes választ nem ismerem. Véleményem szerint mindez gyártó cégtől függő kérdés. Megjegyzem, vannak hangversenytermi orgonák, amelyek a 8 Hz frekvenciájó hangot is lépesek megszólaltatni (Sidney, pl. MZ/X vita 2022. szeptember 23., 21:07 (CEST)Válasz[válasz]

Köszi, közben kiderült, hogy minden egyes manuálra külön beállítható a hangmagassága. Őszintén szólva fogalmam sincs, minek 8 Hz-es hang, ha úgyse halljuk: 20 Hz-et szoktak minimumnak megadni, a normál zongora 27,5 Hz-től tudja, ez a 0. oktáv A hangja, 88 billentyűs: 7,25 oktáv . A MIDI szabványban is van ez a -1. oktáv (8 Hz - 16 Hz), ott se tudom minek van. A 8 Hz a -1. oktáv C-je egyébként. 91.120.153.231 (vita) 2022. szeptember 23., 21:30 (CEST)Válasz[válasz]
Efféle orgonákról itt, vagy itt lehet olvasni. A C hang frekvenciája 8,175 Hz. Hasonló frekvenciájú hangokat ajánlanak megnyugtatás, pihentetés céljára. A 8 Hz megszólaltatásához tervezett orgonákhoz 64 láb hosszú orgonasípra van szükség. Úgy emlékszem, van ilyen Kansas Cityben is. MZ/X vita 2022. szeptember 24., 12:37 (CEST)Válasz[válasz]
Itt azt írják, hogy Csajkovszkij 1812 című nyitányának ágyúdörgését 8 Hz frekvenciájú orgonával lehet előállítani. MZ/X vita 2022. szeptember 24., 12:44 (CEST)Válasz[válasz]

Kérdések szombatról  

Kérdések tegnapról  

A mai kérdések