Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-08-04 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések csütörtökről  


Ki volt Bodajkon a plébános 1909 után[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--84.1.166.177 (vita) 2015. július 30., 08:05 (CEST)
válasz
E web-oldalon ez olvasható:
„Plébánosok: kapucinus atyák 1749–1788, Gaál Ferenc 1788–, Papp Ferenc 1806–, Schmith Ádám 1824–, Mattesz Ferenc 1837–, Blauman József 1861–, Janny Ferenc 1887–, Szentiványi Károly 1895–, Puli György 1909–, Vajk Gyula 1942–, Burján Imre 1962–, Gévai László 1979–, Molnár Károly 1986–, Horváth József 2008–, Magyaralmás látja el 2010–, Mórocz Tamás 2012–”
vagyis a keresett név: Puli György.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. július 30., 09:50 (CEST)

Peyer Károly[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--37.76.57.30 (vita) 2015. július 30., 21:03 (CEST)
válasz
Talán rá vagy kíváncsi: Peyer Károly --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. július 30., 21:15 (CEST)


Kérdések péntekről  


Kérdések szombatról  


Kérdések vasárnapról  


Andrológiai-urológiai kérdések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== A herezacskóban milyen folyadék van? ==
A herezacskó nem szorul rá a herékre, mint a vákuumcsomagolás. Milyen folyadék van benne?
--94.21.72.73 (vita) 2015. augusztus 2., 22:30 (CEST)
== Merev hímvessző vérnyomása ==
Azt szeretném megtudni, hogy mennyi a merev hímvessző vérnyomása?
--94.21.72.73 (vita) 2015. augusztus 2., 22:31 (CEST)
válasz
A két kérdést egybevontam, mert nem hiszem, hogy van köztünk szakorvos, aki ezekre a kérdésekre tud válaszolni, és ezért ajánlom, hogy tedd ezt:
Egy kis böngészés után tudom ajánlani pl. ezt a szakorvost: http://kopaandro.hu/ - lehet e-mail-ben is kérdezni tőle...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. augusztus 2., 23:21 (CEST)


Kérdések hétfőről  


A két Lotti a valóságban előfordult-e már?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy milyen valós esetek vannak, amikor egymásról nem tudó egypetéjű ikerpár valahogy tudomást szerzett egymásról. Melyeknél fordult elő hogy szerepet cseréltek? (Szüleik előtt titokban tartották hogy tudnak róla). Esetleg előfordult-e hogy egymásról eleve tudók cseréltek tartósan, több mint 1 napra szerepet? Köszönöm.
--94.21.22.139 (vita) 2015. augusztus 3., 20:03 (CEST)
válasz 1
Fogalmazásod arra utal, hogy olvastad Erich Kästner A két Lotti című regényét. A két kislány, akikről a regény szól: egypetéjű ikerpár. Arról nem tudok, hogy a regény szereplői élő személyek voltak-e. Szerintem a regény: kitalált történet.
Persze, lehetett volna igaz is, hiszen nem olyan ritkák az egypetéjű ikrek! Miként Ikerkutatás című szócikkünkben olvashatod, egypetéjű ikrek akkor születnek, ha a megtermékenyített petesejt a fogantatást követő két hétben osztódik - és ennek gyakorisága nem is olyan kicsi: nagyjából 250 szülésből egyszer egypetéjű ikrek születnek. Ha iskolás vagy, akkor gondolj bele: 10 osztálynyi gyerekseregben szinte biztosan van 1 egypetéjű ikerpár. De a két Lotti története, ahogyan a regényben le van írva: a kislányok szerepcseréje és a szülők „újrasütött” házassága, ez az író leleménye.
A regénytől függetlenül, a való életben biztosan sokszor előfordul, régen is, ma is, és a jövőben is, hogy egymásra tökéletesen hasonlító ikrek, tréfából vagy nem tréfából, rövidebb-hosszabb időre egymással szerepet cserélnek. Hogy ez az ötlet mennyire kézenfekvő lehet, nemcsak Kästnernek, arra példa Jules Verne szinte egy évszázaddal korábban megírt Észak Dél ellen című regénye, a két Texarról.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. augusztus 4., 02:27 (CEST)

Elsősorban az lett volna a kérdésem, hogy tudtok-e olyan valós esetekről, amikor egypetéjű ikrek nem tudtak egymásról? A többit csak megemlítettem. 84.236.70.79 (vita) 2015. augusztus 4., 10:28 (CEST)

Én nem tudok. Teljesen pőrére csupaszítva talán a bulvársajtó témája lehet az ilyen történet - munkatársaik talán archiváltak ilyen eseteket. (Sajnos, nem tudok ilyen fórumról. De ha szerencséd van, lehet, hogy éppen most hoznak le szenzációként újra ilyen regényes hírt valamelyik portálon... Mert nem lehetetlen.) - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. augusztus 4., 11:44 (CEST)
válasz 2
A Lotti történethez legközebbi feljegyzett, emlékezetes helyzet Fox fivérek esete. Ezt magyar szócikkekben is érdemes lesz feldolgozni. Szóval 1857 született Albert Ebenezer Fox és Ebenezer Albert Fox egypetéjű ikrek, akiknek neve és kinézete is szinte egyező volt. Bár anyagi körülményeik rendezettek voltak, legalább 150 alkalommal kapták el egyiküket orvvadászaton. A másikuk pedig egyidőben alibit biztosított, és abban bíztak, hogy a büntetést elkerülhetik, hiszen nem megállapítható hogy ki a büntetendő. Ez éveken át sikeresen zajlott, amíg Sir Edward Henry, a londoni rendőrség vezetője újfajta módszerével - az ujjlenyomatok eltérése alapján rájuk tudta bizonyítani egyértelműen a cselekményeket. Ez az eset, amiről a New York Times is beszámolt 1913-ban, felgyorsította az ujjlenyomatok általános használatát a bűnüldözésben. Angol cikk: Albert and Ebenezer Fox --Rodrigó 2015. augusztus 4., 13:12 (CEST)


Kérdések tegnapról  

Végtelen ciklus a következő sablonban: Wikipédia:Tudakozó/Fejrész

A mai kérdések