Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2016-05-03 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések csütörtökről  


UVSE Vízilabda Klub[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy tudnék létrehozni egy új oldalt, és azt linkelgetni.
Az UVSE az UTE-ből alakult vízilabda klub.
Ennek a klubnak vagyok a PR menedzsere és szeretném létrehozni az UVSE tartalmat.
Köszönettel
--UVSE vita 2016. április 28., 13:53 (CEST)
válasz
A regisztráció már megvan. Ajánlott bejelentkezni a szerkesztés előtt, hogy az ön nevén legyen a szerkesztés. A keresőmezőbe be kell írni a kívánt címszót, az enter megnyomása után megjelenik egy link, hogy ilyen címszó létrehozása, rá kell kattintani, beírni a cikk tartalmát, majd a mentés gombra kattintani. Utána pár naponta-hetente figyelni hogy ellenőrzött-e már: a szókknél a felső menüben a laptörténetnél látható.
A szerkesztői lapon levő átírva (például egyesületünk -> egyesületük) mehet a szócikkbe. A Wikipédián belüli linkelés: szócikk neve dupla szögletes zárójelben: [[UVSE]]. Az UVSE tartalma csak egy átirányítás legyen: #REDIRECT [[Aminek a rövidítése az UVSE]] Normális vita 2016. április 28., 20:34 (CEST)

Homopoláris motor, generátor miért nem terjedt el?[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a homopoláris motor, generátor miért nem terjedt el, hiszen ez a legegyszerűbb felépítésű villanymotor és generátor, egyenárammal megy és egyenáramot ad. A többinél a tengely egyik oldalán van az északi, a másikon a déli pólus, ennél az egyik végén az északi, a másikon a déli. Az angol Wikipédiában en:Homopolar motor ez van: "This simplicity is most readily achieved with single turn designs, which makes homopolar motors unsuitable for most practical applications." Közel középfokon tudok angolul. Ez a mondat az én számomra azt jelenti, hogy azért alkalmatlan gyakorlati alakalmazásra, mert túl egyszerű. Értelmes mondat, de felfogni mégse tudom: miért baj ha egyszerű? Tudom hogy transzformátor nem megy egyenárammal, de ettől még bőven vannak egyenáramú motorok, generátorok, és nem ezt szokás használni. Egyébként azt is írják, hogy kell neki csúszógyűrű: de ha a forgórészben van az állandó mágnes, és az állórészben a tekercs, akkor nem kell. Köszönöm.
--Normális vita 2016. április 28., 15:30 (CEST)


Kérdések péntekről  


Korrupciós eljárások a NAV-nál és a hatalmi ág végrehajtói vonalán[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--79.121.64.49 (vita) 2016. április 29., 10:44 (CEST)
válasz
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2016. április 29., 13:54 (CEST)


Kérdések szombatról  


Kérdések vasárnapról  


Kérdések hétfőről  


A Puskaporos tó története Békés városban[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
== puskaporos tó története békés városban ==
--91.82.88.172 (vita) 2016. május 2., 10:39 (CEST)
A területet állítólag lőtérnek használták Robogos vita 2016. május 2., 10:59 (CEST)


Kérdések tegnapról  

Végtelen ciklus a következő sablonban: Wikipédia:Tudakozó/Fejrész

A mai kérdések