Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-11-28 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések hétfőről  


Kérdések keddről  


Kérdések szerdáról  


Kérdések csütörtökről  


idöjárási bölcsességek[forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--77.110.142.32 (vita) 2015. november 26., 17:10 (CET)
vélemény
Azt hiszem, közmondásszerű megállapításokra gondolsz! Példák:
Hogyha fénylik Vince, megtelik a pince. (január 22.)
Ha Katalin locsog, akkor karácsony kopog. (november 25. [tegnap])
Továbbiakat például innen válogathatsz!
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. november 26., 19:02 (CET)


Kérdések péntekről  


Budapestről eljutni Ráckevére[forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
Budapest nyugati térröl eljutni Ráckevére? Milyen közlekedési ezközzel lehet a leggyorsabban eljutni.Indulási pont Verőce.Köszönöm.
--87.97.45.176 (vita) 2015. november 27., 19:16 (CET)
válasz
A leggyorsabban autóval juthatsz el Ráckevére, akár a Nyugati pályaudvartól, akár Verőcéről.
A Nyugati pályaudvartól kb. 1 óra alatt, lévén az út - útvonal-választástól függően - 50 és 57 km hosszúságok közötti.
Verőcéről Ráckevére az út hossza 100 és 115 km közötti, a menetidő pedig kb. másfél óra lehet.
Mindezt a Google web-oldal Térkép funkciójának Útvonaltervezés szolgáltatásával sütöttem ki! A verőcei indulás példája: Google Térkép(Verőce → Ráckeve)
Ha konkrétabb segítséget szeretnél, akkor konkrétabb adatokat adj meg, akár nekünk, akár a Google-nak: az utazás időpontját szinte percre pontosan, és azt is, hogy el akarod-e kerülni az útdíj-fizetést.
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. november 28., 00:05 (CET)

szerintem ha lenne kocsija, akkor nem kérdezné, milyen közlekedési eszközzel lehet :) Verőcét nem ismerem, de a Közvágóhídtól van oda hév: H6-os HÉV. Alensha 2015. november 28., 02:42 (CET)

Bizonyára igazad van: ha lenne kocsija... És abban is, hogy van ráckevei HÉV, amelynek a Soroksári út Közvágóhíd nevű részén van a belső végállomása. Tudok róla, hiszen volt idő, amikor naponta jártam munkába a Soroksári úton (egyszer-kétszer a HÉV-et is igénybe vettem)!
De ő a leggyorsabb módot kérdezte, ráadásul a Nyugati pályaudvartól. A tömegközlekedési variációban a lehetőségek sokaságát nyújtja erre a kérdésre a Google Térkép Útvonaltervezés szolgáltatása, ráadásul attól függően is, hogy melyik napon, hány óra hány perckor vág neki az útnak (ismerve a tömegközlekedési hálózatot, és a menetrendjükből adódó optimális csatlakozási lehetőségeket)! Ezt nem tudom bemutatni a kérdezőnek a Tudakozó keretei között adható válasszal - ezért választottam az autós változatot: az útváltozatok hossza az előbb említettektől nem függ, és a megteendő út menetidejének meghatározásában nem szerepel (a Google-szolgáltatás a jelenlegi fejlettségében nem veheti figyelembe) az időszakos forgalmi dugók, az el- és visszaterelések hatása.
A választ egyetlen linkkel meg tudtam mutatni! Ha a kérdező elmélyed benne, akkor megtalálhatja a többi lehetőséget is... Tömör kérdésére kapott egy tömör választ!
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. november 28., 16:38 (CET)


Kérdések tegnapról  


Kettős állampolgárság iránti kérelem[forrásszöveg szerkesztése]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mar 9honapja beadtam a kettősállamp kerelmet es nem kaptam meg mi lehet a probléma
--31.43.244.45 (vita) 2015. november 28., 17:45 (CET)

jo estet a nevem Lajkun Viktoria

A konzulátust kellene megkérdezni. Lehet, hogy egyszerűen rosszul írták fel az értesítési címet vagy telefonszámot. – Hollófernyiges vita 2015. november 28., 20:57 (CET)

A mai kérdések