Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-10-20 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések vasárnapról  


Segítségkérés: építmény fajtákra példa (felépítményekre, alépítményekre, általános iskolai házi feladat)[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva@Burumbátor, Vitorla, B jonas, Wikizoli, Jzana: köszönöm szépen a segítségeteket, összeszedtük a leírtak alapján, majd csütörtökön kiderül, hogy erre gondolt -e a feladat kiötlője. Az már most tanulság, amit Nektek is átadnék, hogy csak építészdiplomával jelentkezzetek általános iskola felső tagozatba, mert kelleni fog. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. október 18., 00:01 (CEST)
A következő, ötödik osztályos általános iskolai házi feladathoz lenne szükségem segítségre: fel kell sorolni építmény fajtákat, az alábbi struktúra szerint:
 1. lakóépület
 2. középület
 3. építmények
  • felépítmények
  • alépítmények

A bolddal kiemelt, felépítményekhez és alépítményekhez kell példákat felsorolni (mondjuk olyan hármat). Legnagyobb meglepetésemre nulla találatot sikerült eddig guglizni, az alépítmény szónak még a definícióját sem sikerült kiderítenem, kizárólag vasúti pálya (illetve egyéb kötöttpályás járművek) összefüggésében találok róla információkat, de itt most nem az a feladat. Ha a definiálásban tudsz segíteni az is nagy előny, mert akkor valószínüleg tudok tovább keresgélni. Légy szíves, ha tudsz valamilyen segítséget adni akkor pingelj meg, hogy észrevegyem. A segítséget nyújtónak felajánlom éves adminisztrátori javadalmazásom 1/365-öd részét. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. október 15., 10:42 (CEST)

--PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. október 15., 10:42 (CEST)

Samat bizonyosan definiálni is tudna :) Én alépítménynek a pincét, alapot, mélygarázst, alagutat, aluljárót érteném (Építmény alatt a nem állandó emberi tartózkodásra készült infrastruktúrát értve.) Hasonlóan: felépítménynek a hidat, felüljárót, adótornyot stb. gondolnám. – Burumbátor Súgd ide! 2017. október 15., 10:48 (CEST)

@Burumbátor:, hopp már ezzel előrébb vagyok, mert eddig az építmény fogalmát sem igazán értettem (vagy legalábbis nem gondoltam így át, mint ahogyan definiálod). Alighanem Nálad lesz a megfejtés. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. október 15., 11:00 (CEST)
@Pallerti:} Ezen az oldalon 19-szer fordul elő az építmény szó, definícióval is! Ez a fogalom egy logikailag tágabb fogalom az épületnél, a műtárgynál... Van egy-két példa is. Hogy ne legyenek skrupulusaid: az biztos, hogy ami a talajszint felett van, az felépítmény, ami meg alatta, az alépítmény... - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. október 15., 14:35 (CEST)
Az én tippem az lett volna, hogy építmény minden, amit építészek tervezhetnek munkájuk során, vagyis például épületek, utak, vasutak, hidak, gátak, tornyok. Ezek azok a tárgyak, amiket a Commonson “architecture” névvel illetünk. De a Vitorla által hivatkozott oldalban jobban érdemes megbízni.
Felépítményre szerimte példát mutatnak a fentiek. Az első három híres magyarországi példa: a régi fa hullámvasút (műemlék) a Budapesti Vidámparkban, a Széchenyi lánchíd Budapesten a Duna felett, és a nagy rádióadótorony Solt mellett, ahonnan a Kossuth rádió adását sugározzák középhullámon, hogy a szomszédos országokban is fogható legyen (az ultrarövidhullám nem megy el elég messzire).
Alépítményre híresebb magyarországi példák az M3-as autópálya, a Budai Váralagút (közúti alagút), a Hungária körút aluljárója a vasút alatt a Kőbányai úttöl közvetlenül északra (erről hirtelen nem találok fényképet). Egy gát is jó lenne példának, de ilyenből Magyarországon nem tudok híreset, úgyhogy a Hoover gátat mutatom a Colorado folyón az Egyesült Államokban.
b_jonas 2017. október 15., 15:39 (CEST)
@B jonas: Köszönöm szépen már alakul a kép. Igazából nem konkrét példa kell, tehát elég, hogy gát, meg híd, csak például az zavaros nekem ebben, hogy az autópálya vagy a gát az miért alépítmény és ha követelmény egy tizenegyéves gyereknek, hogy ezt saját kutatómunkával derítse ki, akkor miért nem lehet ilyen összefüggésben információt találni erről szerte a széles világhálón. Van egy olyan érzésem, hogy ez az egész nem más, mint a technikatanár önkényes kategóriafája. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. október 15., 16:05 (CEST)
Azt én sem tudom, hogy a felépítmény és az alépítmény között mi a különbség, ebben csak Vitorla kijelentését próbáltam követni. És igen, lehet, hogy a tanár (vagy a tankönyv) önkényes kategóriái. – b_jonas 2017. október 15., 16:30 (CEST)
Ha nem konkrét példa kell, akkor az egy még rosszabb feladat. Az, hogy amikor a Déli pályaudvarra beérkezel vonattal, közvetlenül a pályaudvar előtt átmegy a vonat egy hosszú sötét alagúton, az sok pestinek szemléletesebb, mint az absztrakt kategorizálás. Különösen akkor segít a konkrét példa, ha olyasmiről van szó, amit a Magyarországon élő emberek ritkán tapasztalnak. Nem is csak a nagyobb vízi erőművekről beszélek. Például aki jár metróval, tudhatja, hogy az aluljárók és alagutak falát és mennyezetét szinte mindenhol erős betonfalak tartják. De érdekes módon ez nem mindenhol van így. Ha Svédországban utazol metrón, akkor szinten mindenhol a nyers berobbantott kőfalat fogod látni. Ezt azért tehetik meg, mert a felső néhány méter alatt a talaj mindenhol olyan kemény kő, hogy az alagutak egyszerűen nem omlanak be maguktól. Ilyen konkrét példák nélkül nehezen tudnám elképzelni, milyen változatos az építészet. – b_jonas 2017. október 15., 16:44 (CEST)
Én is gyanakszom az önkényes besorolásra, mert miért fontos az, hogy egy építmény a föld alatt vagy felett van, mikor olyan is lehet, hogy félig alatta félig felette van. A felépítmény nekem egészen mást jelent, l. itt. Wikizoli vita 2017. október 15., 16:47 (CEST)
Észrevétel

A kérdés feltevője határozná meg a választ - ha tudnánk, ki az. Az iskolákban elég vad kérdéseket szoktak feltenni. Az én fogalmaim szerint egy építménynek van alépítménye is és felépítménye is. Amennyire emlékszem, ez vasúti szakkifejezés, és alépítmény néven a töltést (vagy a töltés alapozását) nevezik. Ehhez képes a sín már a felépítmény (de magamnak is utána kell néznem). MZ/X vita 2017. október 15., 20:45 (CEST)

Ja, még egy: a posztamens is elvezet ide. MZ/X vita 2017. október 15., 21:15 (CEST)

Kérdések hétfőről  

Kérdések keddről  


mi az a fetish model?[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
a a mia khalifa szócikkébe szerepel oldalt a dobozba hogy hogy fetish modell a foglalkozása, az mi?
--188.143.21.209 (vita) 2017. október 17., 19:00 (CEST)
Magyarázat

Szexuális fetisizmus, illetve annak szereplője. MZ/X vita 2017. október 17., 20:59 (CEST)

Ellenőrizetlenből ellenőrzött lap[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, milyen lépés vár még rám, hogy az általam írt szócikk megkapja az ellenőrzött lap "minősítést", illetve mikor válik láthatóvá a kép? A gyik szerint a szerkesztés 1-2 napot vesz igénybe, a szócikkem viszont 2 hónapja parkol. Lehet, h valamiről megfeledkeztem? AugusteComte
--AugusteComte vita 2017. október 17., 21:57 (CEST)
válasz
Nem valószínű. Az új, vagy megváltozott szócikkek ellenőrzése az ún. járőrök feladata. A járőrök az egyszerű szerkesztőkhöz képest többletjogokkal rendelkeznek. Csak egy baj van: aránylag kevesen vannak! Mivel elég aktívak a szerkesztőtársak, így elég sok ellenőriznivalójuk van! Ezért várólistájuk van, ami általában nagyon hosszú. A meglévő szócikkek némelyike minősítve van, ezért a kiemelt jelentőségűek (ha változtatás van bennük), e várólistákban előbbre vannak sorolva, a most születettek így hátrébb... De nem kell elcsüggedned, előbb-utóbb, általában pár hónap alatt minden szócikkre rákerül az ellenőrzöttség pecsétje.
Ha majd több cikket megírsz, és azok megfelelők lesznek, ezt látva a járőrök, javaslatukra, esetleg a mentorodéra, vagy éppen az adminisztrátorokéra maguktól, ún. megerősített szerkesztő rangjára emelnek téged az adminisztrátorok, és akkortól kezdve minden általad szerkesztett szócikk - járőri ellenőrzés nélkül - ellenőrzőtt lesz...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. október 18., 00:41 (CEST)

Nagyon köszönöm! AugusteComte

Kérdések szerdáról  

Kérdések csütörtökről  


Pintér Attila szobrász[szerkesztés]

Lázár Ervin új szobrát Budapesten Pintér Attila szobrász készítette a szoborba vésett felirat tanúsága szerint. Tudjuk-e, hogy ez melyik Pintér Attila, vagy bármilyen más adatot róla, amivel meg lehet különböztetni a többi hasonló nevű személytől? Ismerjük-e más szobrát? – b_jonas 2017. október 19., 13:00 (CEST)

Válasz önmagamnak: a köztérkép honlap szerint Pintér Attila szobrász, szül. 1976 és mutat is néhány másik szobrot. – b_jonas 2017. október 19., 13:04 (CEST)

Kérdések tegnapról  


Mikor volt Jerikónak 3000 lakosa[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--188.127.128.18 (vita) 2017. október 20., 16:52 (CEST)
válasz

A Jerikó szócikkünkben nem találsz erre választ, de az angol nyelvűben igen: 1945-ben 3010 lakosa volt, ma több mint 20 ezer. Wikizoli vita 2017. október 20., 17:27 (CEST)

Jacobus Anderth Anno 1737? a Mosoni temetőben[szerkesztés]

Jacobus Anderth oszlopa

Azt szeretném megtudni, hogy helyesen olvastam-e el a nevet és a számot. Ha igen akkor hogyan lehet, hogy a temető bejáratánál lévő táblán az áll, hogy az 'létesült az 1770-es években' (lád kép File:Moson (község-mezőváros) új köztemetője tábla, 2017 Mosonmagyaróvár.jpg). Esetleg tud valaki valamit az oszlopról/sírról? A kora és művészi értéke ellenére se a muemlekm.hu-n se kozterkep.hu nem talátam semmit.

P.S. Amúgy a temető ejáratánál lévő tábla File:Moson (község-mezőváros) új köztemetője tábla, 2017 Mosonmagyaróvár.jpg feliratának nem felelt meg a kereszt sem File:1875-ös kereszt, Mosoni temető, 2017 Mosonmagyaróvár.jpg (hacsak nem egy másikra gondoltak, én a műemlék kápolna előttit fotóztam) egy évtízed az eltérés 1875-ös szám szépen látszik a kereszt hátoldalán) érdekes mód ezt sem találtam sehol a neten. Köszönettel. - - Globetrotter19 vita 2017. október 20., 18:35 (CEST)

A mai kérdések