Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2017-02-25 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések hétfőről  

Kérdések keddről  

Kérdések szerdáról  


Alföld Áruház[szerkesztés]

Alföld Áruház csak Kecskeméten létezett (illetve az létezik most is)? Apród vita 2017. február 22., 02:04 (CET)

adatok
E cikk alapján azt gondolnám, hogy igen, csak Kecskeméten...
De van egy másik, Püspökladányban... Vagy az már nincs? Hiszen a budapesti Skála sincs már sehol. (Ugyanis ezek mind - alapításukkor - ÁFÉSZ-áruházak voltak...)
Ez a szolnoki cikk is megemlít egy Alföld áruházat. De a néven kívül semmit: kik és mikor alapították, megvan-e még?!
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. február 22., 18:39 (CET)

Köszönöm a választ. Már most segítettél ezekkel. Apród vita 2017. február 22., 22:12 (CET)

Kérdések csütörtökről  


Honnan érkezhetett a telefon hívás: 369995340[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--91.146.150.161 (vita) 2017. február 23., 18:26 (CET)

Györ Moson Sopron megye Robogos vita 2017. február 23., 19:17 (CET)

@Robogos: Szerintem, hibás számot adott meg a kérdező; tagolva így néz ki: (+)36 99 95340 Valahová még egy számjegy kell, Magyarországon - a körzetszámokkal együtt - nyolcjegyűek a telefonszámok! - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. február 24., 01:08 (CET)

Ha 99-es a körzetszám, akkor Győr-Moson-Sopron megye. [1] Ha viszont elölről hiányzik egy jegy, akkor nem lehet tudni.

További variációk

A nemzetközi hívásoknál a hívott készülék a 00 előtagot írja ki, belföldi hívásnál a 06-ot. Szerintem lehet ez a szám éppen Heves megye (36 körzetszám) körzetszámok. Még az sincs kizárva, hogy előlről egy 1-es számjegy hiányzik, tehát Budapest. Tudomásom szerint az amerikai hagyományok miatt a telefonszámok tízjegyűek. MZ/X vita 2017. február 25., 21:17 (CET)

Valóban Amerikában indult a számozási rendszer, de csak az angol wikipédián van róla szócikk: Amerikai telefonszámok rendszere, emlékezetem szerint onnan származik a számoknak jobbról-balra négyesével való tagolása MZ/X vita 2017. február 25., 22:02 (CET)

Kérdések péntekről  


Mi a demokrácia[szerkesztés]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--78.92.71.234 (vita) 2017. február 24., 09:41 (CET)
válasz
Erről van szócikkünk, e fogalom klasszikus és modern magyarázatával, sok hivatkozással: Demokrácia - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2017. február 24., 11:02 (CET)

Kérdések tegnapról  


David Bowie[szerkesztés]

Sárga kérdőjel.png Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy tényleg megahlt David Bowie?
--217.197.185.36 (vita) 2017. február 25., 19:38 (CET)
Ajánlom figyelmedbe a David Bowie-ról szóló szócikkünket
Robogos vita 2017. február 25., 19:46 (CET)

ez nemcsak kamu? tényleg meghalt? hihetetlen!⅔

A mai kérdések