Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 6 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2020-08-10 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 6 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések szerdáról  


Adomány küldhető?[szerkesztés]

Dialog-accept.svg Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogyan vehetem fel Veletek a kapcsolatot? Nyugdíjas vagyok, támogatni szeretnélek Benneteket - na nem nagy összeggel, mert arra nem jut -, mekkora az az összeg, amelyre nem pirul az arcom a szégyentől? Semmilyen csekkem, átutalásom stb. nincs, a nejem intéz mindent, az ilyesmihez én lusta vagyok.
Ismételten: kapcs.felvétel Veletek, valamilyen adó- v. egyéb szám, átutalás, csekk, ezt meg a kislányom intézi.
Kérlek, ne gondoljatok emiatt h...-ének! :)
A nevem, lakcímem, tel.számom: [név, lakcím és telefonszám].
(A Te érdekedben kitöröltük az itt megadott személyes adatokat. A web-oldalunk nyilvános, bárki olvashatja: ezért nem tanácsoljuk, hogy az e-mail-címedet, címedet, telefonszámodat vagy más hasonló személyes adatodat az interneten így közzétedd. A választ kizárólag ugyanide, a kérdésed alá írjuk.)
Bp., 2020. 08. 05., 10:51
Tisztelettel: -94.44.102.187 (vita) 2020. augusztus 5., 10:52 (CEST)
válasz
Kedves tisztelőnk!
Örülünk a lelkesedésednek, és előre köszönjük a támogatásodat!
Tudjuk, hogy nem mindenki szeret elektronikus úton pénzügyeket intézni - mert nem szokott hozzá! (Tudod, erre azt szoktam mondani, hogy aki sosem viseli a hallókészülékét, csak a vasárnapi misén, az sosem tanulja meg a hallókészülék használatát! Szóval, nemcsak ehhez kell fokozatosan szoktatni magadat, hanem mindenhez, mint pl. a matematikához is: kezdeni mindenkinek az 1+1-gyel kell kezdeni! - Meg ne sértődj, 74 éves nyugdíjas vagyok, több mint négy évtizede viselek hallókészüléket...! És három évtizede van lakossági folyószámlám is...)
Írod, családodban az elektronikus pénzügyekben a lányod segíthet! Ez első lépésedként nagyon jó!
Ugyanis készpénzt nem fogadunk el, mert nincs pénztárunk, postai csekkünk sincs, csak banki átutalás és hasonló tranzakciók jöhetnek szóba!
Mutasd meg lányodnak a bal felső sarokban lévő Wikipédia-embléma alatti - függőlegesen sorakozó - menüpontok között az Adományok menüpontot, s kattintsatok rá! Az új oldalon - a bekeretezett részen - lehet választani, hogy egyszeri adományra gondolsz, vagy havi rendszerességűre. És választhatsz az átutalandó összeg nagyságában is! Háromféle bankkártya közül választhattok...
Ha ez nem megfelelő, akkor van még egyéb lehetőség is: ennek az adomány-oldalnak a legalján van egy 'Az adományozás más módjai' című hivatkozás - ha erre kattintotok, tudomást szerezhettek egyéb lehetőségről is...
Van még egy harmadik lehetőség is, a Wikipediának van magyar csoportja (ezt hívjuk 'é'-vel Wikipédiának). Tudtommal támogatást nekik is lehet küldeni - sajnos, az ő elérhetőségüket én nem ismerem - talán szerkesztőtársaim kisegítenek! (Lehet, hogy erre a segítségre néhány napot várni kell...)
Üdvözlettel Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2020. augusztus 5., 15:17 (CEST)
A magyar Wikimédia Magyarország Egyesületet itt lehet elérni: https://wikimedia.hu/wiki/Adom%C3%A1nyoz%C3%A1si_inform%C3%A1ci%C3%B3k banki átutalással és paypallel is lehet támogatni az egyesületet, akármilyen kicsi összeggel. Köszönjük a szerkesztők nevében is :) Xia Üzenő 2020. augusztus 5., 15:32 (CEST)

vannak-e megyeri családnevek?[szerkesztés]

Dialog-accept.svg Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--87.97.56.71 (vita) 2020. augusztus 5., 20:17 (CEST)
válasz
A Családnevek enciklopédiája segíthet. Xia Üzenő 2020. augusztus 5., 20:55 (CEST)
Én személyesen is ismerek Megyeri családnevű embert. - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2020. augusztus 5., 21:33 (CEST)
Eredetét tekintve a honfoglalók egyik törzse volt a Megyer (törzs); ez a név eredeti forrása MZ/X vita 2020. augusztus 6., 12:23 (CEST)

Kérdések csütörtökről  

Kérdések péntekről  

Kérdések szombatról  


A román nyelvvel foglalkozó tudomány neve?[szerkesztés]

Dialog-accept.svg Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy mi a román nyelvet kutató tudomány neve. Mint ami a németnek a germanisztika vagy az angolnak az anglisztika. Próbáltam rájönni, de a romanisztika minden újlatin nyelvvel foglalkozik, a romológia a romákkal, a romanika meg egy művészeti stílus. A romanológia keresésre is a romákat adja a google akkor is, ha idézőjelbe keressük. Köszi előre is --2A02:AB88:36B7:4900:0:0:0:3 (vita) 2020. augusztus 8., 19:28 (CEST)
válasz
Ahogy a germanisztika általában a germán népek nyelvével, s ezen belül a némettel, úgy a romanisztika is általában az újlatin, s ezen belül a román nyelvvel foglalkozik. – Vépi vita 2020. augusztus 8., 20:02 (CEST)
Létezik románológia: [1][2][3] angolul: https://en.wiktionary.org/wiki/Romanology Xia Üzenő 2020. augusztus 8., 21:06 (CEST)

A germanisztika akkor lehet, nem volt jó példa, de van pl. italianisztika is, azért gondoltam, hogy nyelvenként kell lennie ilyennek, nem csak nyelvcsaládonként. A románológiát köszönöm, akkor ez lesz az. - Aláíratlan hozzászólás: 2a02:ab88:36b7:4900::3 2020. augusztus 8., 22:19‎

Kérdések vasárnapról  


Karolina császárné[szerkesztés]

Dialog-accept.svg Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mi a pontos neve a Karolina császárnénak aki után kapta a Karolina kórház a nevét? Karolina Auguszta magyar királyné?
- - Globetrotter19 vita 2020. augusztus 9., 10:27 (CEST)
a válasz a webolalukon is fenn van :-) http://www.karolinakorhaz.hu/index.php?page=bemutat-nevadonkrol Xia Üzenő 2020. augusztus 9., 10:50 (CEST)
Köszönöm! - -  Globetrotter19 vita 2020. augusztus 9., 11:33 (CEST)
Akkor ezek szerint Karolina Auguszta magyar királyné a róla szóló cikk. – b_jonas (üzenj) 2020. augusztus 9., 15:26 (CEST)

Kérdések tegnapról  


Reklamáció[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--2A01:36D:1000:15F6:29D4:4D48:5AAF:42CF (vita) 2020. augusztus 10., 02:53 (CEST)
Circle-question-purple.svg
További információt szeretnénk a kérdezőtől: Mi a kérdés? Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra kattintasz. Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Gábor, szobrász, bronz szobor, Schöpflin Aladár[szerkesztés]

Emblem-question-yellow.svg Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Gábor nevű szobrász, mikor készített bronz fej szobrot Schöpflin Aladár Nyugat szerkesztő-röl
--2001:4C4C:22A7:F300:156E:6056:F117:D7E (vita) 2020. augusztus 10., 17:35 (CEST)
válasz

Ha a szobor múzeumban vagy galériában van kiállítva, akkor kérdezze közvetlenül a múzeumot, illetve írja meg nekünk, hogy melyik múzeumban és mikor látta. Ha más épületben van, akkor is a hely tulajdonosát vagy fenntartóját érdemes kérdezni. Ha köztéren van, akkor az önkormányzatnál érdemes érdeklődni. Ha a szobor rögzített, akkor írja meg, hogy hol található, és mikor látta, és lehet, hogy jobban utána tudunk nézni. Sajnos sokszor mi se tudjuk minden szobor történetét kideríteni. Ha a szobor az ön tulajdona és hordozható, akkor javaslom, hogy vigye el a szobrot a BÁV-hoz vagy más műkereskedéshez, ott van olyan szakértő, aki ilyesmit ki tud deríteni. – b_jonas (üzenj) 2020. augusztus 10., 18:43 (CEST)

adalék
Fémes Beck Vilmos (1885-1918) készített róla bronz portrét - e cikk szerint e szobrot(?) a Petőfi Irodalmi Múzeum őrzi. - Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2020. augusztus 10., 18:48 (CEST)

A mai kérdések