Wikipédia:Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Kezdőlap < Tudakozó
Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | GYIK | Emlékkönyv

Carl Spitzweg 021.jpg
Üdvözlünk a Wikipédia Olvasószolgálatában!

Ezen a lapon néhány önkéntes igyekszik választ adni az enciklopédiába, lexikonba való kérdésekre.
1.  Szavak, kifejezések jelentésének inkább a Wikiszótárban nézz utána.
2.  Az enciklopédiába illő témában érdemes először is a Wikipédia ►keresőjével próbálkozni. Ott keresőszavakat használhatsz.
3.  Keress az ►Archívumban! Lehet, hogy a kérdésedet már más is feltette.
4.  Ha ezek a keresések nem sikerültek, akkor:

Kérdezz tőlünk érthető, kerek mondatokban. Kattints ide!

A kérdés beírásának technikájáról tájékoztatót fogsz látni.

Az olvasószolgálat önkéntesei, ha tudnak, segítenek a válasz megtalálásában. Ez egy-két napot igénybe vehet, nézd meg a kérdésedet több alkalommal is! Mielőtt újra megkérdezed ugyanazt, keresd meg a kérdésedet, talán már vár a válasz. 3 nap múltán a kérdésed az Archívumba kerül át.


Ha szerkesztői problémádhoz kérsz tanácsot, akkor az nem ide, hanem a szerkesztők külön fórumára, az úgynevezett Kocsmafalra tartozik. A kezdő szerkesztők azt is kérhetik, hogy egy személyes segítő, mentor álljon melléjük, akivel megtanácskozhatják a szerkesztéssel kapcsolatos gondjukat-bajukat.

Nem tekinthetjük feladatunknak a jogi, orvosi, gazdasági vagy más, szakmai tanácsadást. Eltűnt személyek, családfák, címek, telefonszámok felkutatásával sem foglalkozunk.

Ha tanuló vagy és a házi feladattal gondjaid vannak, segítünk, ha tudunk, de nem fogjuk a feladatot helyetted megoldani.

Information icon.svg
Hol és hogyan keressek?

A kérdés feltevése után
 • A frissen beírt kérdések mindig a lap aljára kerülnek.
 • Ha a szakaszcím melletti „szerkesztés” feliratra kattintasz, akkor később is módosítani tudod a kérdésedet.
 • Minden nap új lapot kezdünk. A mai nap kérdései ezen a lapon, a tegnapiak a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2015-07-06 lapon találhatóak. A teljes listát a Wikipédia:Tudakozó/Archívum lapon találod meg.
 • Jegyezd meg, hogy hányadikán tetted fel a kérdésedet. Az archívumban a dátum szerint tudsz keresni a válasz után. A választ önkénteseink mindig a kérdésedhez fogják írni – már ha találnak rá választ.
 • Kérünk, hogy
  • Legyél türelemmel – itt mindenki a szabad idejét fordítja arra, hogy a segítségedre legyen.
  • Ne tedd fel ugyanazt a kérdést a Wikipédia különböző oldalain.
  • Az archivált napok lapjain utólag már ne tégy fel új kérdéseket!
 • Ha sikerült segítségedre lennünk, akkor örülnénk neki, ha írnál róla pár szót az Emlékkönyvünkbe!
Amiben segíthetsz

Szívesen látunk téged is a Wikipédia:Tudakozó önkéntesei között! Ezen a lapon: Wikipédia:Tudakozó/Amiben segíthetsz találsz néhány ötletet arra, hogyan segítheted a Wikipédia:Tudakozó munkáját: válaszadással, az esetleg ügyetlenül beírt szövegek tagolásával, cikkírással, sablonkészítéssel, stb.

Az Archívum használata

Minden nap végeztével a Tudakozó aznapi kérdései az archívumba kerülnek át. Az archívum a kérdéseket naponként csoportosítva tárolja. Az elmúlt 3 nap anyagát a Tudakozó kezdőlapján találod meg. A korábbi napok anyagát az archivált napok listájában találod meg, lásd lejjebb. Ha nem ismered a pontos napot, az archívum anyagában szavakra kereshetsz is. A megnyitott nap kérdései közötti tájékozódáshoz használd az oldal tartalomjegyzékét, vagy a böngésződ keresőfunkcióját. Itt találsz segítséget arról, hogy hogyan teheted meg ezt a leggyorsabban.


Kérdések szerdáról  

Ha sikerül is megállítani a globális felmelegedést, mi lesz Oroszország szellemvárosával?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ezt a kérdést már csak azért is teszem fel, mert ha sikerül is a jövőben úgy tüzelnünk, hogy nem bocsátunk ki füstöt az égbe, mi lesz ha viszont nem találnak az oroszok minél előbb megoldást arra, hogy eloltsák a tüzet Kadikcsanban? Merthogy nem kellene hogy 250 évig égjen ott a tűz, mert a felszálló füst szennyezi a levegőt, és az ózonréteget is vékonyítja! Remélem azért az oroszoknak (is) sikerül valamit kitalálni, hogy eloltsák a tüzet, ami jelenleg az 1-2 lakosú Kadikcsanban ég!

Bošnjak Ilija 2015. július 1., 13:52

A szándioxid démonizálva lett. A széndioxid a földi élet fontos építőköve, az állatok kilélegzik, a növények feldolgozzák. A probléma a mértéktelen kibocsájtással van, illetve azzal, hogy ennek hatása egy olyan időszakban jelentkezik, amikor éppen a föld légkörre amúgy is melegszik és az őserdők elképesztő irtásával párosul.

Az égő bánya máshol is van, sőt a tűzhányók is rengeteg széndioxidot bocsájtanak ki.

A megoldás az, hogy a széndioxid kibocsájtását meredeken csökkenteni kell (ez messze nem olyan egyszerű, mint hangzik), és az erdők terjeszkedését segíteni (nem fákat telepíteni! mert az erdő és a faültetvény között a különbség hatalmas).

Robogos vita 2015. július 1., 16:03 (CEST)

De gondolom nem lesz teljesen jobb ettől a helyzet, mert szerintem az erdőbővítés ellenére továbbra is égni fog a két szellemvárosban a bányatűz!

Bošnjak Ilija 2015. július 2., 10:15

A kérdésedre kicsit általánosabban válaszolok: A bányász városok a bányákra épültek. Akármit csinálnak, ezeknek a bányáknak már annyi. Ha találnak nekik új feladatot újra alapíthatják, de érdemben akkor sem azok a városok lesznek, amit elhagytak, hanem új városok ugyan azon a helyen (esetleg az épületeket felhasználva), mert nem a bányászatból, hanem iparból kereskedelemből, kitudja miből fog élni. Ha a szellemvárosok széndioxid kibocsájtása miatt aggódsz, akkor nyugodtan tekintsd elhanyagolhatónak az ipari és közlekedési kibocsájtáshoz képest. A biológiaihoz képest pedig főleg.

Robogos vita 2015. július 2., 16:24 (CEST)

Ki énekli az I give it to you dalt, és ki a You can too do what I want dalt?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bošnjak Ilija 2015. július 1., 14:22

Martina McBride énekli az I give it to you dalt. A másik dalnál az a sejtésem hogy a címben valójában to do what I want van és nem too do what I want. Apród vita 2015. július 2., 01:24 (CEST)

Hát én nem egészen erre gondoltam!

Bošnjak Ilija 2015. július 2., 10:12

Valaki más esetleg?

Bošnjak Ilija 2015. július 4., 22:05


Kérdések csütörtökről  


Kérdések péntekről  


Kérdések szombatról  


Szeretném megtudni Bokor Pál elérhetőségét[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--176.63.232.43 (vita) 2015. július 4., 17:41 (CEST)
válasz
Olvasd el a Bokor Pál című szócikkünket! Őt keresed?
Ha őt, akkor cikkünkből láthatod: ő az Atlantic Press Kiadó igazgatója-főszerkesztője.
Az Atlantic Press honlapján olvashatod elérhetőségét: http://www.atlanticpress.hu/index.php/kapcsolat
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. július 4., 18:21 (CEST)


Kérdések vasárnapról  


Hogyan nevezik a repülötereken használt szalagkorlátok mozgatható oszlopait?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zöld pipa.png Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--89.12.186.202 (vita) 2015. július 5., 13:17 (CEST)
válasz
Úgy látszik, ezt a kérdést egyikünk sem tudja megválaszolni...
Talán azok tudják, akiknek ezek a tárgyak a(z egyik) munkaeszközük, akik ezeket az oszlopokat maguk mozgatják!
Javaslatom: fordulj a Budapest Airport Zrt.-hez - elérhetőségüket ezen a web-oldalon megtalálod.
Próbálkozz talán a Call Centerrel - lehet, hogy megkapod a választ...
Adventuress Under Sail.jpg vitorlavita 2015. július 7., 00:20 (CEST)


Kérdések tegnapról  

A mai kérdések