Wikipédia:Tudakozó/Emlékkönyv

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Alfa-ketosav 3 évvel ezelőtt a(z) Amire még nem való a Tudakozó témában


Wikipédia:Tudakozó

Így kérdezz | A kérdésfeltevés után | Amiben segíthetsz | A tegnapelőtti kérdések | A tegnapi kérdések | A mai kérdések | A Tudakozó ihlette cikkek | Archívum | Kategória, sablonok | TUGYIK | Emlékkönyv

Üdvözlünk a Wikipédia:Tudakozó Emlékkönyvében!

Ezen a lapon gyűjtjük össze a kérdezőknek a Wikipédia:Tudakozóról írt véleményeit és köszöneteit, valamint mindazt, amit a Tudakozó önkéntesei a kérdés-feleletek közül érdekesnek találtak. Egészítsd ki bátran egy új szakasszal! Ehhez a lap tetején levő „+” feliratú fülre kell kattintani.

Matek kisötös[szerkesztés]

2008. február 6.

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni: 5 db matematikust kellene gyűjtenem a 13-14. századból, és leírni 1-2 adatot róluk. Én eddig 3-at találtam (Li Je; Jang Huj; Nemorarius,Jordanus), de többet valahogy sehogy se tudok, és ezen múlik a matek kisötösöm!:) Ti vagyok az utlosó reményem!:D Előre is köszönöm! Anna (egyébként múltkor már kértem Tőletek segítséget, akkor a hatványvonallal kapcsolatban, és meg is kaptam rá a pontot, úgyhogy mégegyszer nagyon köszönöm, hogy segítettetek!)

Gyors és humoros válasz[szerkesztés]

2008. november 1.

Kedves segítők, szerkesztők!
Mivel csak kezdő Internet használó vagyok, csak így tudom megköszönni gyors és humoros válaszukat közoktatási törvény-ügyben. Köszönöm.
Tanító néni

Megj.: Szerkesztő:Sóhivatal válaszáról van szó: Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2008-10-31#Oktatási törvény Karmelaposta 2008. november 1., 18:03 (CET)Válasz

Ismételten köszönöm az elismerését, de a választ nem humorosnak szántam. Az itteni divat szerint a szerkesztők nem használják valódi nevüket, hanem a szerkesztői neveket. Az igazi életben több évtizedig a közigazgatásban dolgoztam és ismerem az oktatásügy valódi helyzetét. Üdvözlöm: Bárdos Dezső alias Sóhivatal (Javaslom ezt a szócikket is szíveskedjék elolvasni, nagyon tanulságos, annak ellenére, hogy nem én szerkesztettem.

wikipedia a legjobb mindenre tudja a választ ...thx

Ha időm engedi, búvárkodom a napi kérdések között[szerkesztés]

2008. november 28.

KÖSZÖNÖM !!

Kedves Szerkesztők, Segítők !!!

Szorgalmas böngészője vagyok a Wikipédiának és el sem tudom képzelni e nélkül a hiányosságok /hiányosságaim/ pótlását! Ahányszor választ kapok kérdésemre, szinte személyesen is, egy puszival és öleléssel hálálkodnék a fáradozásukért. Ha időm engedi, búvárkodom a napi kérdések között, hiszen a válaszokból csak tanulni lehet. A mai kérdésemre azonnal megkaptam a választ KARMELA és PSTVFAN szerkesztőktől,akiknek most is köszönettel tartozom. Karmela javaslatára elolvastam a Nyelvészeti vitafórumot a magyar helyesírásról, ami igen érdekes és elgondolkodtató. Számomra olyan ez a rovat, mint egy varázslat: beszélgetek valakivel,aki nekem segít,tanácsot ad. Ez a csodálatos benne!! Munkájukhoz kívánok sok türelmet,kitartást!

Üdv: Egy Olvasó

Eddig minden kérdésemre tudtátok a választ, így nem is kerestem másfelé... :)[szerkesztés]

2008. 12. 14.
Vérnyomásmérés
a vérnyomás mérés története érdekelne: mikor találták fel? ezek után mennyi idővel kezdték szabályozni gyógyszerrel? esetleg természetes eszközökkel pl: tea? mekkora piaca van jelenleg a vérnyomás-csökkentőknek? érdekelne ezen aspektusok koleszterin mérés szempontjából is.
eddig minden kérdésemre tudtátok a választ, így nem is kerestem másfelé... :) köszönet a munkátokért! kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánok nektek!
luszien
--Luszienrubanple vita 2008. december 14., 14:34 (CET)Válasz

...hogy rám áldoztál az idődből[szerkesztés]

2008. december 24.

További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Kérek valakit, aki esetleg ért hozzá, segítsen. Hogy mondják latinul, hogy Ausztria fáklyái? A szótárban nem tudom, hogy a lampas kell-e vagy a fax, melyiket használják/ták? Többes számba meg hogy lehetne őket rakni, mert nem is magánhangzóra felyeződnek be. Valaki tudna segíteni, hogy hogyan van ez a birtokos kifejezés, hogy Ausztria fáklyái?

Előre köszönöm a segítséget!

Zsombor – 62.77.220.2 (vita) 2008. december 23., 09:10 (CET)Válasz

Jaja! Faces Austriae vagy taedae Austriae, esetleg melléknévvel: faces/taedae Austriacae. Cserébe elárulod, mi ez?! :-) Ötletem sincs. Mint a fény az éjszakában? Fáklyaként lángoló intellektusok Ausztria egén? Bennófogadó 2008. december 23., 16:25 (CET)Válasz

Jaj, nagyon köszönöm! Akkor vagy Faces Austriae vagy Taedae Austriae. Nagyon köszönöm.

Egy évig tanultam spanyolt, most elköltözünk és a mostani gimis osztályomban csak latint meg németet tanultak, így latinos lettem. A tanár úr, akit tudása miatt egyépként mélyen tisztelek, pedig mivel új vagyok folyamatosan engem egrecéroztat, mindig én felelek, írok, kapok legtöbb házit. Most legutóbb 4 A4-es oldalt hasonló feladatokkal, mint ez, birtoklás, fordítás oda-vissza, stb... Ezt a típust viszont nem tudtam megoldani, még azt se tudom, hogy mit hol találok az új könyvembe, a nyakamba szakadt ez az egész, nem kerülhettem volna egy kezdő csoportba vagy valami, tudom, hogy crescit sub pondere palma, de ez akkor is nagyon sok. Most magántanárt keresek ezügyben, de angol, német, francia, spanyol sőt még olasz is van szép számmal, de nem tudom, hogy latint hol fogok találni. Majd egyszer, valahol.

Mégegyszer köszönöm, hogy segítettél és hogy rám áldoztál az idődből.

Zsombor

U.I.:Ha nem sértelek meg vele, és ha ünnepled, akkor Boldog Karácsonyt!

Wikipédia rulez[szerkesztés]

Az érdekelne, hogy hány hang eltérés van egy esz hangolású szaxofon és egy pianinó között? Azaz, mondjuk, ha a szaxofon c hangot játszik, az minek felel meg a zongorán? Láttam a cikkükben beszéltek a kiegyenlített hangolás okozta problémáról, ez érinti az általam említett két hangszer összjátékát?
--87.97.22.66 (vita) 2009. február 23., 09:09 (CET)Válasz

A szaxofon egy transzponáló hangszer, és a de:Saxophon#Aufbau und Bauformen német cikk egy táblázatban mutatja be, hogy milyen hangnak felel meg a zongorán az egyes szaxofonok „C” fogása, valamint hogy mi a hangterjedelmük.

  • Ez a cikk részletezi a különböző szaxofonfajták hangolását a zongorához viszonyítva:
Lincoln Armstrong: What Keys are Saxophones Pitched In (angol nyelven)
  • Ez pedig a miértekre ad választ:
Dear Cecil: Why are saxophones made in different keys? (angol nyelven). The Straight Dope, 1980. március 7.
  • Szépen illusztrált bevezető a szaxofon akusztikájába:
Joe Wolfe: Introduction to saxophone acoustics (angol nyelven)
  • Ez a részletes és szépen illusztrált cikk a szaxofon hangolásának mikéntjéről egyáltalán nem válasz a kérdésedre, de valószínűleg érdekelni fog:
Curt Altarac: Tuning a Saxophone With Crescents (angol nyelven). MusicMedic.com, 2000-2008
Karmelaüzenőlap 2009. február 23., 10:32 (CET)Válasz
Nagyon köszönöm Karmela a segítségét, sokat segített. Wikipédia rulez (ha megbocsátja ezt a fiataljaim által használt „trendy” kifejezést). Mindig mondtam én azoknak, akik azt mondták, hogy nem megbízható forrás, anyag.– 87.97.22.66 (vita) 2009. február 23., 14:31 (CET)Válasz

Ez jólesett, köszönöm a többi Wikipédista nevében is! :)
Még egy kis kiegészítés a kérdés eddig még meg nem válaszolt részét illetően, miután egy kicsit továbbkutattam: a szaxofon azok közé a hangszerek közé tartozik, amiknél a játékosnak az intonációval lehetősége van arra, hogy alkalmazkodjon a zongora kiegyenlített hangolásához. A szaxofon hangmagasságát nem egyedül a hangszer hangolása határozza meg, hanem a játék során finoman változtatható. Ennek begyakorlására a következő CD-t és könyvet lehet segítségül venni:

Minden világos![szerkesztés]

Kérem segítsen aki tud latinul: "Temetni jöttem Caesart, nem dicsérni,..."
--Docska vita 2009. február 22., 21:36 (CET)Válasz
Ez nem latin szállóige, hanem Shakespeare Julius Caesar drámájából Marcus Antonius gyászbeszédének egy sora. Angolul: "I come to bury Caesar, not to praise him" – Dencey vita 2009. február 22., 23:23 (CET)Válasz

Köszönöm szépen a segítséget, így minden világos! (D.Ottó)

hellló[szerkesztés]

Szeretném h mindenki segítene a Mátyás címmel ellátott kérdéseken

Cupp– Szaszancs vita 2009. május 9., 17:27 (CEST)SzaszancsVálasz

Vajon miért szeretnéd, hogy a kérdéseken segítsenek? Bajban vannak a kérdések? :)

A választ egyébként már ott találod a kérdésed alatt.

Karmelaüzenőlap 2009. május 9., 19:16 (CEST)Válasz

Köszönet[szerkesztés]

Csak köszönetet Szeretnék mondani a Jó tanácsért. Tisztelettel T-zoltán

--Dobolyi T Zoltán vita 2009. május 24., 06:08 (CEST)Válasz

Köszönöm! ez az egész Wikipédia enciklopédiát én be vallom 73 éves vagyok tavaj vetem az intenet gépet még nem igazán vagyok mestere a gépnek de nagyon sokmindent olvaok és nagyon, csodálkozom. Mennyi minden olvasni való van itt meg mennyi mindent nem tudok. De remélem még sokáig élek és lesz mit megtanulni. Történelemböl sosem voltam jó de a brátnömnek mesélek mit olvasok azt mondja érdekes. Ezt nem fogod elfejteni én sokat tanulok belöle az életemben sokmindenröl nem tudok, de most már igen. Örülök ennek a lapnak és köszönöm hogy lehetővé teszik az Őnők tudását Bp.2009.08.22. Kovács Lászlóné.

Emlékkönyvbe[szerkesztés]

Köszönöm szépen, hogy fel regisztrálhattam a tegnapi napon erre az oldalra. Ezt azért tettem, mert volt egy legenda amiről hallottam és az angol wiki-n megtalálható volt, de itt nem. az volt a célom, hogy lefordítom, de még nem vagyok olyan jó angolból és így csak egy részletét fordítottam le és az internetről midnent amit még tegnap megtaláltam erről (ami megjegyzem igen csekély mennyiségben volt magyar) felraktam ide forrás megjelölésekkel együtt. Mindent megtettem, hogy a lap látogatóinak tájékoztastása teljeskörű lehetsssen a témával kapcsolatban, de sajnálattal láttam, hogy a mai napon törölték a bejegyzéseimet, amit gondossan és sok munkával készítettem el. Ezért gondolom, hogy köszönöm szépen, de ebből az oldalból többet nem kérek. Köszönöm a megaláztatást, amit kaptam és hogy a cikkemet "humbuknak" nevezték és letörölték. Értelmesebb magyarázatot is kaphattam volna úgyhiszem, ha ennyi energiámat dobják ki a szemétbe. Nem hiszem, hogy érdemes lenne továbbra is munkálkodni az oldal nevében úgyhogy a regisztrációmat a mai nappal törlöm. Köszönöm a közreműködést és további szép napot. És sok sikert a többi szerkesztőnek és több türelmet.

Anderia vita 2009. augusztus 27., 01:06 (CEST)Válasz

Azóta a kérdés rendeződött. A cikk szerkesztői allapra került. – Cassandro Ħelyi vita 2009. augusztus 27., 01:25 (CEST)Válasz

Dr. Just Sándor[szerkesztés]

Köszönöm a kimerítő válaszokat. Így megszülethetett a szócikk. Nem szerettem volna dátumok nélkül beírni, bár az élete első része így is homály! Mégegyszer köszönöm! – Tambo vita 2010. január 25., 10:52 (CET)Válasz

Kodlibet[szerkesztés]

A fenti szó jelentését keresem,már 2x beírtam de nem tudok rájönni,miként küldjem el?SEGITS! (Mert ezzel sem tudok mit kezdeni!)

A fenti szó jelentését keresem,már 2x beírtam de nem tudok rájönni,miként küldjem el?SEGITS! (Mert ezzel sem tudok mit kezdeni!) KÖZBEN-ÚGY TŰNIK-RÁHIBÁZTAM!!! HURRÁ!

A fenti szó jelentését keresem,már 2x beírtam de nem tudok rájönni,miként küldjem el?SEGITS! (Mert ezzel sem tudok mit kezdeni!) KÖZBEN-ÚGY TŰNIK-RÁHIBÁZTAM!!! HURRÁ De hogy' kapom meg a választ?

Csak most látom ezt, mert nem a Tudakozóba írtad, hanem az emlékkönyvébe. Ezt a cikket kellett volna megnézned: Quodlibet. --Karmela posta 2012. október 24., 10:49 (CEST)Válasz

Amire még nem való a Tudakozó[szerkesztés]

Nem való arra se, hogy azon keresztül tanuljuk meg a Wikipédia szerkesztését. Erről sokan elfeledkeznek, elfeledkeztek, ezért kérdeznek, kérdeztek rá egyesek olyan alapvető dolgokra, mint pl. hogy hogy lehet új táblázati sort kezdeni. (Vö. a főoldalt.) Alfa-ketosav vita 2021. április 29., 17:27 (CEST)Válasz