Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – műszaki problémák szekciója
A műszaki szekcióban vitathatod meg a MediaWiki szoftverrel, HTML/CSS/JS/... kóddal, böngészőkkel stb. kapcsolatos ötleteidet, problémáidat. A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont. Hibák jelzésekor írd meg a böngésződ típusát, és hogy kaptál-e hibaüzenetet!
Amennyiben nem a Wikipédiához vagy a MediaWikihez kapcsolódó műszaki kérdésed van (például különböző számítógéppel kapcsolatos problémák), azt ne itt tedd fel, hanem keress fel egy, az ilyen kérdésekre szakosodott fórumot.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!


Kategóriabeszúrón belüli sorrend (Hotcat)[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben(aláíratlan)

A fájlok kategorizálásához a kategóriabeszúrót használom, és azt vettem észre, hogy a kategóriák nem ABC-sorrendben vannak, hanem össze-vissza. Tudja valaki ennek az okát, és be tudná állítani az ABC-sorrendet? Köszönettel venném. (nem csak a magyar ékezetes szavakkal van gond) misibacsi*üzenet 2010. április 13., 10:14 (CEST)

Nem is cél, hogy ABC-sorrendben legyenek, általában inkább logikailag vannak csoportosítva, vagy fontosság szerint rendezve (vagy véletlen sorrendben belehányva). – BáthoryPéter vita 2010. április 13., 10:27 (CEST) Elnézést, HotCatre gondoltam --BáthoryPéter vita 2010. április 13., 13:08 (CEST)

Pedig jó lenne az ábécésorrend, hogy meg is találjuk azt a kategóriát, ami kell. Engem is zavar, amikor tudom, hogy van olyan kategória, amit be akarok rakni, de a listában nincs benne, mert "nem fontos", ezért hátrébb kerül. Ha teljesen beírom a nevét, rögtön megjelenik, de akkor meg minek a listából való kiválasztás lehetősége, ha amúgy is kézzel kell beírni a kategória (néha hosszú) nevét? – PerfectmissGlobo terraqueo 2.gifide írj! 2010. április 13., 12:54 (CEST)

Szerintem te is a HotCatre gondoltál :) A kategóriabeszúró azt a sorrendet használja, amit a MediaWikitől visszakap, az pedig ugyanaz, ami a kategóriaoldalon van; vagyis elvileg ABC-sorrendben kéne lennie, kivéve ha kézzel eltérő rendezés lett megadva az egyes szócikkekben. --TgrvitaIRCWPPR 2010. április 13., 13:19 (CEST)
De persze megoldható, hogy szigorúan ABC-sorrendben legyen. --TgrvitaIRCWPPR 2010. április 13., 13:20 (CEST)

A logikai rendezés óriási meló, és tévútnak is tűnik (például azért, mert lineárisan jelenik meg, a csoportok nem elkülöníthetőek vizuális jellel, ami nem tesz jót az összefüggéseknek). Szerintem a szigorú ABC-rend per pillanat a legjobb, amit a tájékozódásért tehetünk (na meg talán az, ha nincs millió felesleges, rosszul átgondolt kategória egy lapon). Az már nagy előrelépés volt, amikor sikerült rejtetté tenni a kategóriákat. BennóPffffft-kalpagos.giffogadó 2010. április 13., 14:02 (CEST)

Én most nem tudom, ki mire gondol, de én valóban a HotCatre. Amikor rábökök a + gombra, egy üres mezőt kapok, amibe elkezdem beírni a kívánt kategória nevét, mire megjelenik egy lista azokkal a kategóriákkal, amik azzal vagy azokkal a betűkkel kezdődnek, amiket már beírtam. Na most ebben a listában sokszor nincs benne az a kategória, amiről pedig tudom, hogy létezik. Szinte teljesen be kell írnom kézzel, és akkor már a lista is mutatja. Erre mondtam én, hogy jó lenne, ha ebben a listában kivétel nélkül minden kategória benne lenne, és nem fontossági, hanem ábécésorrendben. Nem tudom, a többiek mire gondoltak, de ha arra, hogy a cikk végén a katgóriák ábécérendben legyenek megjelenítve a lap mentése után, nos, az szerintem tökmindegy. Én legalábbis nem szoktam foglalkozni vele. Van egy ilyen kategóriabeszúró gomb is a szerkesztőlécen "kategória kiválasztása" néven. Na, az szerintem teljesen használhatatlan. Még sose találtam meg vele azt, ami kellene. Se ábécérendileg, se logikailag nem jó. Vagy csak én vagyok béna. :-)PerfectmissGlobo terraqueo 2.gifide írj! 2010. április 13., 15:50 (CEST)

Én akkor használtam ezt az eszközt, hogyha olyan cikkbe botlottam, amiben egyáltalán nem volt kategória. Egy tág kategória még mindig jobb, mint a semilyen kategória. :) – B.Zsolt vita 2010. április 13., 20:53 (CEST)

Ezt a jelenséget én is tapasztaltam, de csak akkor, ha nemrég létrehozott kategóriát írok bele. Kb. annyi idő múlva adja fel az új kategóriákat, mint amennyit a mi hivatkozik erre linkben a javított sablonoknál kell. (Nekem ennél nagyobb bajom a HotCattel, hogy rendkívül agresszíven akarja a saját elgondolását rám erőltetni.) L AndrásMagyar-horvát.jpg 2010. április 13., 16:23 (CEST)

Függő még ez a szakasz? – Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2012. május 1., 23:27 (CEST)

Megoldódott? Ha nem, akkor függő. --Tgrvita 2012. május 11., 18:07 (CEST)

Nekem úgy tűnik, csak az ékezetekkel van baja, egyénként abc-be rendez (mint a keresés mező is, ha jól látom). – Winston vita 2015. szeptember 21., 09:56 (CEST)

műszaki kérés kat. & WP névtérben[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben(aláíratlan)

Sziasztok!

Be lehetne rakni új kategória létrehozásánál a lap tetejére vmi figyelmeztető szöveget, hogy az csak akkor lesz látható, ha vki megerősített szerkesztő, vagy ha azt vki megjelöli? De talán azt is jeleznünk kéne, hogy először is nézze át a Wikipédia:Hogyan kell a kategóriákat használni? oldalt ill. hogy jelezze azt a Katjavaslatokon.

A másik kérésem pedig az lenne, hogy megkérjük a szerkesztőt, hogy ha wiki névtérben akar létrehozni egy új katot, akkor legyen már olyan kedves fölfáradni a WPM:WP-re és szólni. Bennó és én az elmúlt 1 évben nem kevés időt töltöttünk el azzal, hogy az egész wiki névteret átkategorizáljuk, és bizony mostanában volt pár hibás kat, amit javítanom kellett.

A megszövegezésben lécci segítsetek! Köszönöm, OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2010. szeptember 17., 14:32 (CEST)

Kategória létrehozásához simán tudunk csinálni figyelmeztetőt! BennóPffffft-kalpagos.gifiroda 2010. szeptember 17., 19:07 (CEST)

Igen, ezt tudom, de nekem sajna lövésem sincs, hogy ilyet hogyan lehet létrehozni. (Hova van ez egyált leírva?)
BTW, segíccsé megfogalmazni is! ;) – OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2010. szeptember 17., 19:12 (CEST)

Miért lenne csak akkor látható? Csodálkoznék, ha nem ugyanúgy működne, mint a szócikkeknél. – Tgrvita 2010. szeptember 17., 22:12 (CEST)

Szerintem Orsi nem a szerkesztési bevezetőre gondolt, csak elliptikus a mondata. Azt mondja, hogy a figyelmeztetésben legyen benne, hogy a kategória is csak megerősítés/jóváhagyás után lesz látható, ha nem megerszerk. szerkeszti. BennóPffffft-kalpagos.gifiroda 2010. szeptember 17., 22:23 (CEST)

yes. – OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2010. szeptember 17., 22:58 (CEST)

De hát nem csak akkor; ha létrehozol egy új szócikket, az azonnal látható lesz. Egyáltalán, ha szócikk névtérben nem tartjuk fontosnak a késleltetett megjelenésre felhívni a figyelmet, akkor miért pont a kategóriáknál? – Tgrvita 2010. szeptember 18., 01:31 (CEST)

Ami azt illeti, nem ártana. Számos visszajelzésből úgy tűnik, az egyik legkomolyabb frusztrációs forrás a késleltetés. BennóPffffft-kalpagos.gifiroda 2010. szeptember 18., 09:50 (CEST)

Abszolúte egyetértek. Egyébként meg nézd meg a Sablon névteret, ott is van figyelmeztetés új sablon létrehozásakor, ami szerintem nagyon hasznos. – OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2010. szeptember 18., 11:17 (CEST)
A figyelmeztetés akkor hasznos, ha hasznos dologra figyelmeztet. (Kategórialétrehozáskor is vannak egyébként figyelmeztetések.) – Tgrvita 2010. szeptember 19., 09:11 (CEST)

Nesze semmi, fogd meg jól. Nyilván az a hasznos, ami hasznos (lásd: tautológia). Értsük ezt úgy, hogy szerinted a késleltetett megjelenésre való figyelmeztetés nem hasznos? Mint fentebb mondám, számos visszajelzésből úgy tűnik, az új szerkesztőket ért első számú frusztráció a nem azonnali megjelenés. Kategóriák létrehozásakor már van egyébként figyelmeztetés a katjavaslatokra és egyébre is, más kérdés, hogy ki veszi azt figyelembe. A WP-névtérre vonatkozó figyelmeztetést el lehet helyezni. Kétféleképpen is, csak meg kell fogalmazni a szöveget:

Tekintve, hogy a cikkek nem jelennek meg késleltetve, tényleg nem érzem hasznosnak (viszont ha jól emlékszem megjelenik egy figyelmeztető üzenet azokban az esetekben, amikor tényleg nem azonnal láthatóak a változtatások). A frusztráció jellemzően nem abból fakad, hogy nem tudják, hogy a változtatások nem lesznek azonnal láthatóak, hanem hogy nem örülnek neki. (Ami nem zárja ki, hogy az előbbi is okoz frusztrációt, csak arról ritkábban tudunk, mert ha az illető nem is érti, hogy mi történt, kevésbé valószínű, hogy jelzi nekünk.) – Tgrvita 2010. szeptember 19., 22:35 (CEST)

Mi az hogy a cikkek nem késleltetve jelennek meg? Eddig úgy tudtam, hogy a változtatások a már ellenőrzött lapoknál csak ellenőrzés után jelennek meg, ha nem megerszek. v. járőr szerkesztette őket. Nem így van?

Azokból a visszajelzésekből, amiket én láttam, nem egészen az derült ki, amit leírsz, hanem inkább az, hogy először nem tudták az okát, miért nem jelenik meg azonnal valami, aztán megtudták, hogy az ok a WP:JEL, és erről panaszkodtak. Valószínű, hogy sokakat frusztrál azok közül is, akik nem jeleznek vissza.

Éppen ezért a szerkesztési ablak fölött egy kerek mondatban figyelmeztetni az ellenőrzésre és a WP:JEL-re nem volna haszontalan. És minthogy a katnévtérre is kiterjed immár, ott ugyanúgy.

Orsi: pontosan mit szeretnél írni a figyelmeztetésbe? BennóPffffft-kalpagos.gifiroda 2010. szeptember 22., 09:19 (CEST)

3 dolgot:
 1. Másszon föl az illető katjavra új katnál
 2. Ha WP-névtérről van szó, akkor egyeztessen a Műhellyel
 3. Ha nem megerősített szerkesztő, akkor a JÜ-n kérje a megjelölést.

OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2010. szeptember 27., 12:10 (CEST) Így van, de ez az új cikkeknél nem túl releváns. Egyébként próbáltál már kijelentkezve szerkeszteni? Érdemes, mielőtt interfészváltoztatásokat javasolsz. – Tgrvita 2010. szeptember 24., 02:39 (CEST)

OK, a kategóriákon lendüljünk most túl! Valaki segítsen, hogy hol kell figyelmeztető üzenetet létrehoznom, ha azt szeretném, hogy egy szerkesztő jelezné a WPM:WP vitáján ha létrehoz egy új lapot? -- OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2012. december 19., 20:38 (CET)

en:Wikipedia:Editnotice. Nálunk is működik, de nem biztos, hogy pont ugyanúgy. – Tgrvita 2015. szeptember 21., 01:26 (CEST)
Ha jól látom, nálunk ez a MediaWiki:Bevezető szerkesztésnél/Névtér/Wikipédia (lásd {{Bevezető szerkesztésnél}}(?)). nyuszika7h vita 2015. szeptember 21., 14:18 (CEST)

"Új szócikk létrehozása" gomb[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben--Tgrvita 2011. július 24., 16:44 (CEST)

Megoldható lenne valahova egy ilyen vagy hasonló nevű gomb/menüpont beillesztése? Jelenleg elég nehézkes az új szócikk létrehozása, ha nem egy szócikkben lévő piros linkre kattintva tenném. (én: beírom a keresőbe, kijön a találati lista, az elején a sorral, hogy nincs ilyen, írd meg, stb, és az abban lévő piros linkre kattintva tudom elkezdeni). RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2011. július 20., 21:37 (CEST)

Biztos megoldható, de szerintem jobb látni a találati listát, mivel sok esetben más írásmóddal előfordulhat az a szó / szókapcsolat / név. Saját magadnak tudsz ilyet csinálni, de szerintem ott jobb az allap létrehozása, majd átnevezés, ha kész. Mi van, ha rákeresés nélkül megírsz egy cikket, majd később kiderül, hogy van már egy szócikk, hasonló tartalommal, csak a szócikk címe más? Az nem nagyobb méreg? Ez a "rákeresek, rákattintok" módszer annyira macerás? misibacsi*üzenet 2011. július 21., 14:01 (CEST)

Nem szörnyen macerás, tényleg csak kényelmesebb lenne. De nem ragaszkodom hozzá. :-) - RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2011. július 21., 16:09 (CEST)

Szerintem is körülményes a mostani, de én hasznosnak látom ezt a beépített szűrőt: már ütköztem meglévő szócikk-címbe, nem is egyszer. Talán ha a speciális karakterek (francia, romány. lengyel betűk) közvetlenül bepöttyenthetők lennének a keresőbe, valami kis táblázatból, az jó lenne. (Most a szerkesztőmezőben kell összeállítani és onnan bemásolni a szót a keresőbe). De ez ritkán kell. Akela vita 2011. július 23., 20:13 (CEST)

Hasznos lenne, mert sokan nem jönnek rá, hogy kell új szócikket írni (case in point - ez talán nem tartozik a "hasznos, hogy kiszűrjük" kategóriába); az egyetlen hátulütője, hogy meg kell csinálni :-) --Tgrvita 2011. július 24., 16:44 (CEST)

Replicarter: a felhasználói lapodon a hasznos résznél ott van egy szövegdoboz, amit használhatsz új cikkek létrehozására, nem csak allapokhoz jó. Sablon formájában létezik hasonló (lásd itt) a Wikihírekben, áthozva működne itt is. - Xbspiro vita 2011. augusztus 3., 19:16 (CEST)

Nekem úgy tűnik, hogy az "új cikk létrehozása" gomb egyetlen mozdulatot sem spórolna meg. Ebben az esetben rányomsz az új cikk gombra, majd beírod a címet. Most beírod a címet a keresőbe és rányomsz a piros linkre. A kettő pontosan ugyanannyi mozdulatot igényel. – LADis LA ék.jpgpankuš 2012. április 13., 13:12 (CEST)

Egy ilyen nem lenne jó (?):


OsvátA Palackposta 2012. április 13., 13:18 (CEST)
De.
Re: La. Most két kattintás: beírod a keresőbe, entert nyomsz (nem teljesen egyértelmű, hogy lehet olyan dolgokra is keresni, ami nem létezik, hiszen rögtön feldobja a létező és nem releváns cikk címeket), és utána megkeresed a piros linket. Az OsvátA-s megoldásban beírod a címet és rákattintasz a gombra, azt kész. Ha létezik már a szócikk, akkor az töltődik be szerkesztésre. Ha létezik, de más néven, akkor ez egy jó jel arra, hogy ott hiányzik egy átirányítás. Üdv, Dami vita 2012. április 13., 13:28 (CEST)

És miből derül ki, hogy más néven létezik? Ez a megoldás szerintem a duplexek (főleg hibás című duplexek) terjedését okozná. – LADis LA ék.jpgpankuš 2012. április 13., 14:30 (CEST)

Nem hiszem, hogy ez lenne igazán a szűk keresztmetszetünk - inkább az, hogy nincs elég új ember és akik vannak, azok túl hamar lemorzsolódnak. Ehhez képest, elhanyagolható extra munka lenne a létrejövő csonkokat beépíteni a már meglévő cikkekbe és létrehozni a hiányzó átirányításokat; ha azt eredményezi, hogy többen és könnyebben hoznak létre új tartalmat. Üdv, Dami vita 2012. április 13., 14:48 (CEST)

Teszteld ezt az inputboxot itt fentebb. Ha létező cikkcímet írsz be, megnyitja a cikket szerkesztésre. Ha nem létezőt, új cikket indít. OsvátA Palackposta 2012. április 13., 14:44 (CEST)

Az rendben is van. Csakhogy ha ugyanazt a keresőbe írod, jó eséllyel megtalálod a hasonló címeket, illetve amik az adott kifejezést tartalmazzák. Lehet, hogy csak egy redirt kéne létrehozni, de ez nem derül ki ezen a módon. – LADis LA ék.jpgpankuš 2012. április 13., 14:51 (CEST)

Próbaképp beírtam, hogy Kinizsy Pál. Természetesen készségesen kinyílt a szerkesztőablak, és már írhatnám is rossz címmel a cikket, holott Kinizsi Pál cikk van. Ez egy nem teljesen életszerű példa, mert nagyon figyelmetlennek kell lenni ahhoz, hogy Kinizsit y-nal írja valaki. De hasonló eset bármikor előfordulhat, mondjuk a Báthoriakkal, vagy akármi mással. Erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy a rossz című duplexek elszaporodása lehetne a vége. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy ezt az inputboxot beillessze a szerklapjára, aki szeretné, és tisztában van azzal, mit csinál. De nem igazán értem, mi a haszna, mivel normális esetben én úgy kezdenék neki egy cikk írásának, hogy rákeresek, van-e már valami hasonló. Ezzel egy lépésben minden szükséges információhoz és a piros linkhez is hozzájutok. – LADis LA ék.jpgpankuš 2012. április 13., 20:14 (CEST)

A példa nagyon is életszerű. Rengetegen rontanak címeket, kezdve például a nemecseklovagokon. Nemrég például A 2. világháború című valamit töröltem (cikknek nem mondom). Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. április 13., 21:25 (CEST)

Nézzétek meg, hogyan kell új bugreportot csinálni a bugzillán, vagy új kérdést a stackoverflow-n, kb. ezt a workflow-t lenne érdemes megvalósítani. Nagy, színes "új szócikk megkezdése" gomb -> dedikált felület, ahol meg lehet adni a címet + esetleg az első 1-2 mondatot -> kap egy listát a hasonló című szócikkekről, ha már létezik, akkor készíthet redirektet. --Tgrvita 2012. április 13., 21:53 (CEST)

@Tgr: Ez nagyon jól hangzik. Nehéz lenne idehozni? --Karmela posta 2012. október 19., 18:23 (CEST)

Ezt kéne valahogy felokosítani még egy kereséssel is:

illetve az általános változat:

--Karmela posta 2014. november 1., 22:30 (CET)

@Tgr, Karmela:, függőben van ez még? Várhatóan meddig? 2011-ben lett függő sablonnal felszerelve. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. december 23., 14:49 (CET)

@RepliCarter: @Misibacsi: @Akela: @Tgr: @Xbspiro: @Laszlovszky András: @OsvátA: @Bdamokos: @Bináris: @Karmela: Már 2016 februárja van. Függőben maradjon még? Apród vita 2016. február 4., 10:50 (CET)

Megoldódott azóta? Szerintem nem. Tehát függőben van. Kérdés, hogy van-e valami szándék, vagy lehetőség a megvalósításra, de ezt kábé csak néhányan tudnák megmondani. – LADis LA ék.jpgpankuš 2016. február 4., 10:56 (CET)

Ne tartsunk "függőben" évekig egy ilyen kérdést. Kaptunk pár ötletet, akinek kellett, használja fel. misibacsi*üzenet 2016. február 5., 16:36 (CET)

Nem attól van valami függőben, hogy úgy "tartjuk", hanem hogy senki nem csinálja meg (miközben mindenki egyetért, hogy jó lenne megcsinálni). Lehetőség van rá, szándék is, idő nincs.

Hogy a kocsmafal-e a megfelelő hely a függő feladatok nyilvántartására, azon lehetne vitatkozni (valószínűleg most már nem, lásd T91286), de nekem most arra sincs időm :-) – Tgrvita 2016. február 8., 02:45 (CET)

Sablon:ÉLŐ editintro[forrásszöveg szerkesztése]

Az ÉLŐ sablon alkalmazásáról egy másik lapon (is) folyt megbeszélés.

Függőben Függőben--Karmela posta 2011. december 28., 12:10 (CET)

Javasolom, hogy adaptáljuk az en:Template:BLP editintro-t a magyar Wikipédiára. A sablon akkor jelenik meg a szerkesztőablak fölött, ha vagy egy élő, vagy egy nem régen meghalt személy cikkét nyitja meg valaki szerkesztésre, és figyelmeztet a mértéktartásra és a kellő forrásoltságra a következő szöveggel:

„This article must adhere to the policy on biographies of living persons. Contentious material about living persons that is unsourced or poorly sourced should not be inserted and if present, must be removed immediately, especially if potentially libellous. If such material is repeatedly inserted, or if there are other concerns about the biography of a living person, please report the issue to this noticeboard. If you are connected to the subject of this article and need help with issues related to it, please see this page. ”

 1. Először is le kéne fordítani a szöveget,
 2. a hivatkozásokat pedig kicserélni a magyar megfelelőkre.
 3. Ezen kívül értelmezni kéne az en:MediaWiki:Common.js-nek azt a részét, ami a sablonra vonatkozik, és
 4. adaptálni kéne a magyar Wikipédiához. Ennek eredményéhez kell végül
 5. (és ezt a lépést csak egy adminisztrátor tudja elvégezni) a MediaWiki:Common.js-t hozzáigazítani.

Valaki?

--Karmela posta 2011. december 28., 12:01 (CET) --Karmela posta 2011. december 28., 12:01 (CET)

Hogyan azonosítjuk a lapokat? Az enwikin explicit kategória alapján van. – Bean49 vita 2011. december 28., 23:14 (CET)

Az en:Wikipedia:Biographies of living persons/Help-nek nincs magyar megfelelője. --Tgrvita 2011. december 28., 23:45 (CET)

Bottal nyilván megoldható lenne, hogy maguk a cikkek kapjanak egy kategóriát, mégpedig: Kategória: Kortárs személyek életrajzai. Részint a vitalapon már elhelyezett sablon:élő alapján, részben pedig az olyan személyeknél, akik kevesebb mint 115 éve születtek, és ugyanakkor nincs halálozási dátum feltüntetve az életrajzukban, vagy van ugyan, de a kortárs személyek közé tartozónak tekinthető az illető.
--Karmela posta 2011. december 29., 11:54 (CET)
@Karmela: szerintem a Kortárs nem egyenlő az Élővel... :) Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2015. február 16., 09:45 (CET)

A technikai részét JavaScript helyett Luával megcsináltam, a {{élő editintro}} sablont kell meghívni a MediaWiki:Bevezető szerkesztésnél/Névtér/Szócikk lapról az 1–2. lépések elvégzése után (az „Ez egy élő személy életrajza.” szöveget kell kicserélni a sablonban). Az {{élő}}(?) sablon alapján dolgozik, pontosan így kell megjelennie a vitalap szövegében ahhoz, hogy megjelenjen majd a szerkesztési bevezető. --Tacsipacsi vita 2015. október 28., 22:34 (CET)

Számok és dátumok sorba rendezése táblázatban[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben(aláíratlan)

A Budapest kerületei cikkben lévő táblázatban szeretném megoldani, hogy a 100ezres számok a 9-esek után következzenek, vagyis ha a népesség szerint rendezzük őket, akkor a 100ezresek legyenek legfelül, aztán jöjjön a 90ezres, stb. Ennek kiegészítő kérdése, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy hasonló rendezésre kattintva pl a 123 ne előzze meg a 123 456-ot, illetve az 1234 ne ékelődjön az 123 111 és az 123 999 közé. Ez megoldható valahogy? – Vince blabla :-) 2012. február 18., 19:51 (CET)

Nem nagyon, mivel a táblázat szövegesen rendezhető. Legfeljebb ha a kisebb számokat balról nullákkal egészíted ki, de az meg ronda lesz. Hacsak valaki gyökeresen át nem írja a sorbarendező scriptet. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 18., 20:14 (CET)

Illetve talán elég lenne a számsablont átírni, hogy vegye le a vezető nullákat, és {{szám|056}} hatására 56 jelenjék meg. Ez egyszerűbb. Akkor meg lehetne csinálni, ha mindegyik számsablonnal lenne megadva. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 18., 20:16 (CET)

Félig a bugzilla:31527 hiba miatt van, félig a rendezőscript lokalizációja rossz (nem kezeli rendesen a szóközöket). Az utóbbira egyszer majd lesz időm, az előbbi a cikkben bemutatott ronda módszerrel áthidalható (bár ha rendesen magyarítani tudnánk, hogy mit ismer fel számként, akkor automatikusan jó rendezési módot választana, és nem is lenne rá szükség). --Tgrvita 2012. február 18., 20:51 (CET)

Továbbá a dátumokat ilyen táblázatban (és csak itt!) indokolt lenne számokkal megadni, tehát pl. 1879. 05. 24. (természetesen a szóközök megtartásával); ez esetben dátum szerint könnyen rendezhetnénk, és örülhetnénk neki, hogy végre van valami, amiben mi, magyarok vagyunk a szerencsések, és még a nemzetközi dátumszabvány is a mi írásunkat utánozza, mert már rég rájöttünk, hogy az évszámnak kell elöl állnia. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 18., 20:57 (CET)

Inkább a rendezőscriptet (tablesorter) kéne megtanítani a magyar formátumok kezelésére. --Tgrvita 2012. február 19., 09:03 (CET)

Ez valami külső eszköz, van nekünk ilyenünk a Wikipédiában? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 19., 09:06 (CET)

Csak annyiban külső, hogy nem a MW fejlesztők írták, de ez a scriptek elég jelentős részére igaz. --Tgrvita 2012. február 19., 09:47 (CET)

Akkor hajrá! :-) Sajnos én még nem vagyok otthon a javascriptben. De olyan scriptem van, amelyik a számozott dátumformátumokat javítja normál szöveges hónapnevekre, és eddig úgy kellett mindenféle bonyolult machinációkkal visszafogni, hogy a táblázatokat ne írja át, de ha megcsinálnád a rendezőt, akkor örömmel engedném szabadjára. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 19., 10:01 (CET)

Félmegoldás, de amit <span style="display:none"></span> közé teszel, azt a sorba rendezésnél figyelembe veszi, de nem jeleníti meg. – Matthew (hűtőszekrényajtó) 2012. március 23., 21:18 (CET)

@Tgr: függő még ez? Mert úgy látom, hogy megoldottad a problémát. --Tacsipacsi vita 2014. szeptember 17., 18:40 (CEST)
Az új script kevesebbet tud, mint a régi. Nem kezel magyar dátum- és számformátumokat, nem magyar ékezeteket; lehetnek más különbségek is. --Tgrvita 2014. szeptember 20., 00:01 (CEST)

A rejtett szöveg helyett van jobb megoldás:

| data-sort-value="20150920" | 2015. szeptember 20.

nyuszika7h vita 2015. szeptember 20., 10:52 (CEST)

Ez nagyon jól hangzik! Valami új találmány, vagy csak most fedezted fel? Ha jól működik, bele kéne írni a WP:TÁ cikkbe, és azzal le is lehet venni innen a függőónt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 20., 11:24 (CEST)

Már korábban is használtam a Linkers – Titkos kódok c. cikkben, csak most találtam meg ezt a témát. De azért jó lenne, ha egy sablonnal automatizálni lehetne, mint az angol Wikipédián a {{dts}} (mondjuk az még a régi rejtett szöveges módszert használja). nyuszika7h vita 2015. szeptember 20., 11:42 (CEST)

Javascript kérés a jegyzetelő sablonokhoz[forrásszöveg szerkesztése]

Egy korábbi, pár szakasszal feljebbi azonos kéréssel összevonásSamat üzenetrögzítő 2014. november 1., 21:45 (CET)

Függőben Függőben Karmela posta 2011. november 22., 23:20 (CET)
Az alábbiakat időnként megkérdezem, Tgr szokott rá válaszolni miszerint megoldható. Aztán a kérés újra meg újra eltűnik a süllyesztőben. Talán most kedvet kap valaki, és megcsinálja. Ez a script lehetne ötletadó: http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:HarvardReferences/Scripts.
A {{hely|param}} sablon nyilacskájára való kattintás az első olyan helyre ugrat és azt kisárgítja, ahol a horgony a back:param. Az lenne jó, ha nem csak az elsőt, de az összes olyan helyet kisárgítaná, aminek ez a horgonya. Ezek a horgonyok valamennyien a class="dokulink"-hez tartoznak.
Ahhoz kellene, hogy lássuk hány helyről és hol hivatkozták a cikkben az illető forrást.
Fontos lenne.
 Karmela posta 2011. november 22., 23:20 (CET)

Fontos lehetne bizony. Én támogatom. --Pagonyfoxhole 2011. november 22., 23:23 (CET)

+1. Talán segít. Samat üzenetrögzítő 2014. november 1., 21:42 (CET)


Függőben Függőben--Karmela posta 2012. november 3., 23:04 (CET)
Ezt a javascriptet régóta kérem, emlékeztetőnek írom ide:
Jelenleg a forráslistában az egyik { {hely} } sablon kis nyilacskájára kattintva az első olyan hivatkozásra ugrunk, ami ehhez a forrásleírást használja, és az a refhely ebbe bele is sárgul.
Ugrani persze csak az első hivatkozásra lehet (sajnos), de legalább be kéne sárgítani mindent, ami ide mutat.
Ez a script lehetne ötletadó: http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:HarvardReferences/Scripts.
Ezeknek a linkeknek azonos az id-je, az id-k prefixe a forrásleírás előtt „hely:”, a cikktörzsben pedig „back:”, a linkek kölcsönösen egymásra mutogatnak.
A class="dokulink" fogja össze őket.
--Karmela posta 2013. május 24., 21:00 (CEST)

+1 Már nekem is eszembe jutott, hogy ennek így kellene működnie... JSoos vita 2016. január 19., 09:20 (CET)

Kategóriabeszúró nem működik[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. november 20., 22:11 (CET)

Felírom újra, mert az előző szakasz reggel archiválódik: a kategóriabeszúró március közepe (kb. az MW 1.19 bevezetése) óta nem működik, a + jelre hiába kattintok, nem nyitja ki a fát. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. november 20., 22:11 (CET)

Én felváltva próbálkozom ezzel, most nálam a HotCat van bekapcsolva erre a célra. Azt csinálja, hogy alapból nem működik, majd 2-3 oldalfrissítés után hajlandó 1x működni (de volt olyan, hogy legalább 10x kellett frissítenem az oldalt). Tudnak erről a hibáról a fejlesztők?? misibacsi*üzenet 2013. június 30., 22:05 (CEST)

@Bináris:, ez függő még? Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. december 23., 14:58 (CET)

Sajnos nagyon is az! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2014. december 23., 20:26 (CET)

Segítség a bejelentkezéshez (+ regisztrációs oldal)[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőbenmég van vele munka--BáthoryPéter vita 2013. június 23., 20:21 (CEST)

Belépéskor látható egy piros link: Segítség a bejelentkezéshez. Ez a megszüntetett „Segítség:” névtérbe vezet. Valahol bizonyára van egy aktuális segítséglap is ehhez, javítani kéne.

--Karmela posta 2013. június 17., 15:20 (CEST)
Help:Bejelentkezés helyett kéne valami más (pl. Wikipédia:Bejelentkezés?) a MediaWiki:Helplogin-url-ben vagyis az ott belinkelt translatewiki:MediaWiki:Helplogin-url/hu-ban. Oliv0 vita 2013. június 17., 15:35 (CEST)

Javítva. A regisztrációs oldalon is van két lefordítatlan link MediaWiki:Createacct-helpusername-url és MediaWiki:Createacct-captcha-help-url. --BáthoryPéter vita 2013. június 17., 16:17 (CEST)

Köszönöm! --Karmela posta 2013. június 17., 22:29 (CEST)

Átmeneti megoldás a captcha nélküli regisztráció igénylési lehetőségének megszüntetésére (amíg nincs lefordítva az oldal):
.mw-createacct-captcha-assisted { display: none; }
Ezt kéretik elhelyezni a Common.css-ben. --Tacsipacsi vita 2014. szeptember 28., 14:49 (CEST)
Ez nem jó megoldás. El kéne készíteni a en:Wikipedia:Request an account fordítását. --BáthoryPéter vita 2014. szeptember 28., 22:34 (CEST)
Igen, nekem is szimpatikusabb megoldás. Most már csak kell „valaki”, aki megcsinálja… – Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 28., 22:45 (CEST)
Ha intelligensen van megcsinálva (nem néztem utána), akkor csak --re kell változtatni a MediaWiki:Createacct-captcha-help-url tartalmát, és eltűnik a szöveg. – Tgrvita 2015. szeptember 21., 01:29 (CEST)
Az biztos nem fog működni, mivel azt csak a MediaWiki:createacct-imgcaptcha-help illeszti be normál sablonhívásként. Ott már működhet a letiltás. --Tacsipacsi vita 2015. szeptember 21., 02:13 (CEST)

Deprecated[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenBáthoryPéter vita 2014. június 29., 23:44 (CEST)

Sziasztok,

a MediaWiki hamarosan átáll a jQuery legújabb verziójára (részletesebb információk itt, bár az átállást azóta elhalasztották nyár végére); ez azzal jár, hogy egyes jQuery függvények megszűnnek működni, és az azokat használó segédeszközök elromlanak. Ezt elkerülendő, az elavulófélben lévő függvények hamarosan figyelmeztetéseket fognak küldeni a böngésző konzoljára ("use of XXX is deprecated"), és az alapján be lehetne azonosítani és le lehetne cserélni őket.

A feltételes mód azért van, mert a huwiki javascript eszközeinek kódja olyan mértékben tele van ezer éve elavult függvényhívásokkal, hogy lehetetlen közöttük megtalálni a valóban problematikusakat. (Valóban problematikus alatt most azokat értve, amik néhány hónap múlva egyáltalán nem fognak működni.) Úgyhogy végig kéne futni a common.js/monobook.js/vector.js és az általuk betöltött lapokat, meg a főbb gadgeteket, és lecserélgetni ezeket az elavult függvényeket útmutató itt), hogy aztán neki lehessen állni a jQuery függvények kijavításának. Ez nagyrészt az előbbi útmutatóban lépésről lépésre leírt cseréket jelent, minimális javascript ismeretek szükségesek csak hozzá. --Tgrvita 2014. június 29., 00:19 (CEST)

Egyszer nekiálltam pucolni, akkor sikerült eltüntetni a konzolon panaszkodó függvények nagy részét, de volt aminek nem sikerült megtalálni a forrását, és volt olyan is amit azért adtam fel, mert a teljes újraírást járhatóbb útnak tartottam. --BáthoryPéter vita 2014. június 29., 23:44 (CEST)

Debug módban (?debug=1) a konzolon látod, melyik fájlból jön. --Tgrvita 2014. június 30., 06:24 (CEST)

Nem emlékszem már pontosan, de voltak furcsaságok. Biztosan volt valami olyan, hogy debug módban néztem, de a hivatkozott fájlban nem volt olyan, mint amire panaszkodott. Meg mintha olyan is lett volna, hogy a warning debug módra váltva eltűnt. Most nyaralásra készülök, nem lesz időm ránézni. Ha addig más nem pucolja ki, nyár végén leszek szabadabb. --BáthoryPéter vita 2014. július 1., 22:15 (CEST)

Jelzem szándékomat, hogy én foglalkoznék ezzel. --JulesWinnfield-hu vita 2014. augusztus 22., 13:08 (CEST)

@BáthoryPéter: Függő még ez? Van még problémás kód? --Tacsipacsi vita 2015. március 29., 20:08 (CEST)

Már elég sokat megcsináltam, de még biztos maradt. Fontossági sorrendben próbáltam haladni, viszont így nem könnyű megmondani, hogy mi maradt ki. Folytatni fogom. --BáthoryPéter vita 2015. március 29., 23:34 (CEST)

Felszámoltam egy régi, bosszantó figyelmeztetést. Jelenleg, kijelentkezve nincs figyelmeztetés. Smiley.svg – JulesWinnfield-hu vita 2015. augusztus 31., 18:16 (CEST)

Kattintható gyakori szerköfök[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben Többeknek is ki kéne próbálni ezt, a bekapcsolást lásd az első szakaszban. A tapasztalatok alapján BáthoryPéter egy ügyesebb változatot dolgozna ki. --Karmela posta 2014. szeptember 18., 07:13 (CEST)

Kattintható gyakori szerköfök: így kapcsolhatod be a beállításaidban[forrásszöveg szerkesztése]

Beállításaim
» Segédeszközök
» Szerkesztést könnyítő segédeszközök
» Gyakori szerkesztési összefoglalók. A szerkesztési összefoglaló alatt menüből választhatod ki a leggyakrabban használtakat és kattintásra kitölti vele az összefoglalót.

– Pipa és mentés.

Meg tudom oldani. Egy kis időt kérek, most munkával is el vagyok havazva, otthon meg költözködünk. --BáthoryPéter vita 2014. szeptember 16., 10:08 (CEST)

Nem kerget a tatár, köszönet, hogy foglalkozol vele. --Karmela posta 2014. szeptember 17., 07:44 (CEST)
@BáthoryPéter: ez itt egy ping, emlékeztetőül, de nem sürgetés gyanánt. --Karmela posta 2014. október 13., 08:17 (CEST)
Újabb ping @BáthoryPéter: számára. --Karmela posta 2014. december 7., 02:00 (CET)

Skin.css/js-ek és JavaScriptes kiemeltcsillagok[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTacsipacsi vita 2015. április 9., 20:22 (CEST)

Sziasztok! Most, hogy már alig vannak használatban a {{Link FA}}(?) és {{Link GA}}(?) sablonok, azt hiszem, hogy felesleges mindenhol betölteni a szükséges JavaScriptet (mindenhol = minden oldalletöltésnél, legyen az akár laptörténet vagy kocsmafal). Ráadásul az erre vonatkozó kód háromszor két helyen található, mindenhol kicsit másképp: MediaWiki:Vector.css/js, MediaWiki:Monobook.css/js és MediaWiki:Modern.css/js (a Kölni kék (nem támogatott) felületen nem is működik a JS-alapú csillag). Nem értek igazán a JavaScripthez, de szerintem bármelyik kód működne mindhárom felületen (csak a sablonok kimenetének megkeresésében vannak különbségek). A CSS a Vector esetén teljesen más (felsorolásjel helyett háttérnek teszi be), de a Wikidatás változat már ott is felsorolásjelet módosít, és láthatóan működik. Véleményem szerint legfeljebb segédeszközként lenne érdemes megtartani (és akkor is badge-featuredarticle/badge-goodarticle osztályt adjon hozzá a JavaScript, így külön CSS nem kell, hanem használja a Wikibase kiterjesztést). Megvalósítható ez? --Tacsipacsi vita 2015. április 1., 16:16 (CEST)

Egyéb felesleges részek skin.css/js-ben[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTacsipacsi vita 2015. április 9., 20:22 (CEST)

Nem akarom összekeverni az előzőekkel, úgyhogy új szakaszt kezdek. A kiemeltcsillagok átnézése közben figyeltem fel arra, hogy sok (szerintem) nem odavaló kód van a skin.css/js-ekben. Az alábbiakat találtam (a kiemeltcsillagokon kívül, amiknek szintén a Common.css/js-ben lett volna eddig a helyük):

 • egy externalSearchEngines() nevű függvény a MediaWiki:Monobook.js-ben, ennek szerintem a segédeszközök között a helye (minden felületre),
 • #mw-revisionratings-box (jelölt lapváltozatok: szempontonkénti minősítés) elrejtése, mindhárom CSS-ben szerepel, tehát nyugodtan mehetne a Common.css-be,
 • a jelölt lapváltozatok dobozának abszolút pozicionálása mindenhol szerepel (csak a MediaWiki:Modern.css-ben nem, ott bele van építve a JS-be), összefésülhetők?,
 • alcím formázása ugyanaz (Monobook.css, Vector.css),
 • vannak elszórtan „ideiglenes” jelzésű kódok (Monobook.js, Modern.js)

Biztos lehet még mást is találni. --Tacsipacsi vita 2015. április 1., 16:19 (CEST)

Státuszindikátor konfliktus[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben FüggőbenTacsipacsi vita 2015. május 30., 12:21 (CEST)

A MediaWikibe nemrég bekerült egy hasznos feature, a státuszindikátor szintaxis (egy standard szintaxissal lehet az olyan ikonokat, mint a védett lapok lakatja vagy a kiemelt csillag, elhelyezni); nálunk ez ütközik a jelölt változatok információs dobozával, aminek az elhelyezését módosítottuk (ha jól emlékszem, azért, mert az meg a koordinátasablonnal ütközött): [1][2]. Jó lenne ezt valahogy megoldani, és az indikátorsablonokat használni a kiemelt/védett/stb. cikkek jelzésére. --Tgrvita 2015. május 19., 22:56 (CEST)

Sajnos a fájlokat csak te láthatod, de szerintem azt kéne, hogy a jelenlegi ikonokhoz hasonlóan egyszerűen áttoljuk a bal oldalra (az .mw-indicators { float: left; } már nagy vonalakban jó, emellett a szöveget kéne eltüntetni, de ehhez, ha jól látom, bele kell nyúlni a PHP-ba is). Ha ezentúl jobb oldalra raknánk az ikonokat, akkor a jelölt lapváltozatok megoldásán kívül szerintem szavazni is kéne róla, mert minimum teljesen általánossá vált, hogy ott van, de azon sem lepődnék meg, ha találnék szavazást róla. --Tacsipacsi vita 2015. május 19., 23:58 (CEST)

Az is egy megoldás, hogy a flaggedrevs dobozt nem a firstHeading-be tesszük át, hanem az mw-indicators osztályú div-be egy mw-indicator osztállyal, és akkor megszűnik a konfliktus. --JulesWinnfield-hu vita 2015. július 12., 01:28 (CEST)

Viszont az a probléma akkor is fennáll, hogy több dolognál is megszavaztuk (a jó cikkeknél emlékszem konkrétan), hogy a cím előtt legyen az ikon. Ennek megfelelően újra meg kéne szavazni, ha a jobb oldalra raknánk. (Persze ettől még jó ötlet, és azt is lehet, hogy az egyes, megszavazott indikátorokat egyenként toljuk át balra CSS-sel.) --Tacsipacsi vita 2015. július 12., 01:36 (CEST)

Lap tartalma nem jelenik meg[forrásszöveg szerkesztése]

Tegnap és ma is tapasztaltam, hogy egy oldal tartalma nem jelenik. Teljesen random volt. Ide műszaki kocsmafalra is benéztem, hogy van-e valami erről, de elsőre ez az oldal sem jött fel. @Halász János: is említett hasonló problémát. Mi lehet az oka? - Csurla vita 2015. október 15., 22:10 (CEST)

Tegnap ugye nem Wikipédián volt? Mert én a Commonson tapasztaltam. Biztos valami zűr volt a szoftverfrissítés körül (vagy elszúrtak valamit, vagy csak valami inkompatibilis változtatás volt, aminek a javításához pár percre volt szükség). Elvileg eszerint kedden a MediaWiki.org lehetett érintett, ma a Wikipédiák, tegnap meg minden más (Commons, Wikiszótár, Wikiforrás…). --Tacsipacsi vita 2015. október 15., 22:17 (CEST)
Most látom, hogy tényleg valami gixer volt az 1.27.0-wmf.3-as verzióval, le is lett állítva minden frissítés. Elvileg már nem szabad a továbbiakban jelentkeznie a hibának. --Tacsipacsi vita 2015. október 15., 22:25 (CEST)
https://wikitech.wikimedia.org/wiki/Incident_documentation/20151014-MediaWiki --Tgrvita 2015. október 16., 09:25 (CEST)

A lapok egy része (véletlenszerű, hogy melyik) helyén ma is sötét téglalap „jelent meg” már többször is. Van amikor az egeret oda mozgatva az a rész is láthatóvá válik, a görgetésre egyáltalán nem reagál, megy a lappal együtt ki-be a képen, a frissítés mindig gyógyítja. (Chrome) – Puskás Zoli vita 2015. október 16., 10:37 (CEST)

A probléma okát elolvasva, itt jegyezném meg újból, hogy enwikin is és nálunk is kétszer töltődik be a MediaWiki:Common.css, és ez a sor is gyanús nekem. Debug módban ez a két link töltődik le:

 1. https://hu.wikipedia.org/w/load.php?debug=true&lang=hu&modules=site&only=styles&skin=vector
 2. https://hu.wikipedia.org/w/load.php?debug=true&lang=hu&modules=site&only=styles&skin=vector&version=3f90723418bc

Az oldalak forrásában ez a két sor gyanús nekem:

<link rel="stylesheet" href="/w/load.php?debug=false&lang=hu&modules=site&only=styles&skin=vector" />

<script>window.RLQ = window.RLQ || []; window.RLQ.push( function () {
mw.loader.load(["mediawiki.toc","mediawiki.action.view.postEdit","site","mediawiki.user"...

Chrome, Vector, Windows. --JulesWinnfield-hu vita 2015. október 16., 13:03 (CEST)

Nálam is volt ilyen tegnap, és még a beállításokban a segédeszközök fül is üres volt. nyuszika7h vita 2015. október 16., 15:07 (CEST)

JavaScript-hibák a Wikikönyvekben[forrásszöveg szerkesztése]

Függőben Függőben - Üdv. » KeFe « Master editor 2.png Társalgó 2015. december 30., 11:41 (CET)

JS-guru kerestetik! KeFének vannak problémái a Wikikönyvek működésével (Kölni kék felület és hagyományos szerkesztőeszköztár használatával), azt mondja, azóta, hogy megpróbáltam modernizálni a JS-kódokat. A megbeszélésünk a vitalapomon eddig mintegy kilenc A/4-es oldalt tesz ki, úgyhogy összefoglalom a jelenlegi problémákat:

 1. Az eszköztáron a kiegészítő gombok legtöbbször a rendes eszköztár előtt jelennek meg (nálam is jelentkezik – ha jól látom, csak akkor, ha a gyorsítótárból töltöm be a parancsfájlokat);
 2. A sima collapsible osztály nem csinál semmit (se az eredeti, se a jQuerysre átírt változat, de a beépített mw-collapsible megy, nálam mind jó);
 3. A beállításoknál nem csinálnak semmit a „fülek” gombjai (nálam megy, KeFének Chrome-ban se működött, de Internet Explorerben nem voltak linkek – gondolom, olyan régi, hogy már le van tiltva benne a JavaScript);
 4. A szerkesztőablak alatti eszköztár (ha jól értem) JavaScriptje se megy (nekem igen).

Valakinek valami ötlete? (KeFe a Firefox legfrissebb verzióját használja, emellett talán mindet hibásnak találta Chrome-ban is.) --Tacsipacsi vita 2015. december 27., 20:01 (CET)

Nem leszek népszerű, de mi volna, ha KeFe végre áttérne Vector skinre? Legalább öt éve szívunk vele, hogy mindent, amit KeFe használ, fel kell készíteni Kölni kék skin kompatibilitásra, ami az erősen eltérő és egyben erősen elavult felépítés miatt nem kis munka. Soha senki más nem reklamált miatta, valószínűleg az egész univerzumban ő az egyetlen Kölni kék felület használó. – BáthoryPéter vita 2015. december 30., 23:49 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés A beállításokra újonnan regisztrálva, Vector felületen is panaszkodott. Az elsőt most kipróbáltam Vectorral, úgy is rossz. A maradék két hibát nekem emlékeim szerint még Kölni kék felületen sem sikerült elérnem. --Tacsipacsi vita 2015. december 31., 00:16 (CET)
OK, jövőre ránézek. – BáthoryPéter vita 2015. december 31., 10:06 (CET)

pozíciós térképek[forrásszöveg szerkesztése]

Létrehoztam egy új pozíciós térképet {{pozíciós térkép Spanyolország (vasút)}} néven kimondottan a vasútállomásokhoz. Sajnos azonban a pötty nem pont ott jelenik meg a térképen, ahol ideális lenne. Példa rá: Estación de Málaga-María Zambrano. Tudja valaki, hogy hogy lehet megjavítani vagy hogy kit tudnák megkérni rá, hogy megnézze? --B.Zsolt vita 2016. január 28., 22:22 (CET)

A probléma az, hogy a térképnek a vetülete nem megfelelő. Ezekben a sablonokban csak olyan térképek használhatók amelyek Ekvidisztáns hengervetületben készültek. Az általad felhasznált térképet nem térképész készítette és ráadásul jó párszor konvertálta így jelenleg feltehetően semmilyen vetületnek nem felel meg. Ha el kivánsz mélyedni a vetületek rejtelmeiben itt kezd: Vetülettan. Javaslom a törlését! --Texaner vita 2016. január 28., 22:41 (CET)

Újra kellene rajzolni a {{Pozíciós térkép Spanyolország}} sablonban levő Spain location map.svg térkép felhasználásával. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. január 28., 22:50 (CET)

Igen, de valamilyen térképszerkesztő programmal pl.: OCAD, ami megtartja a vetületet. Az Inkscape és társai erre nem alkalmasak! --Texaner vita 2016. január 28., 22:58 (CET)

Sajnálom akkor, a holland állomásoknál pedig jól működik a dolog. Pedig szemre nagyon hasonló az eredeti spanyol pozíciós térképhez. --B.Zsolt vita 2016. január 28., 23:09 (CET)

Módosítottam, nézz rá kérlek. – BáthoryPéter vita 2016. január 31., 23:49 (CET)

Működik, cseréltem is mindenhol! --B.Zsolt vita 2016. február 1., 00:47 (CET)

És a megfejtés: a vasút térképet az üres pozíciós térképből kiindulva készítették, aminek ugye ismert a vetülete. Valamiért viszont a kivágást megváltoztatták, a kép sarkai nem ugyanoda estek. A képet megnyitottam QGIS-ben, plate carrée vetületet feltételezve georeferáltam, majd kimásoltam a sarokkoordinátáit. Georeferálás után látszott, hogy egy kis torzítása van a képnek, de a cikkekben használt méretben ez legfeljebb 1 pixel, vagyis elhanyagolható. --BáthoryPéter vita 2016. február 1., 15:16 (CET)

nézettségi statisztikát nem mutatják a lapok[forrásszöveg szerkesztése]

Jan. 21. óta a nézettségi statisztikát nem mutatják a lapok (pl. Halálozások 2016-ban). Apród vita 2016. január 31., 13:15 (CET)

@Apród Van egy ilyen tegnapi-mai "megbeszélés": en:User talk:Henrik#Henrik is no longer active on Wikipedia! See below for info on stats and where to complain.... angolul van, szóval nem biztos, hogy teljesen jól értem, de a lényeg, hogy a Henrik nevű szerkesztő, aki eddig működtette ezt az oldat eltűnt, vagy valami történt vele és ezért akadozik, illetve talán ezért akadozott többször is már statisztika... 2015-ben a m:2015 Community Wishlist Survey ezért vagy nem ezért, de létrehozott egy demó statisztikai oldalt: https://analytics.wmflabs.org/demo/pageview-api/ , amit a WMF működtet és az en:Wikipedia:Village pump (technical) oldalon lehet hozzászólni, panaszokat tenni az oldallal kapcsolatban... de azért erősítsen, vagy cáfoljon meg egy jobb angolos... :o)) Fauvirt vita 2016. február 2., 15:10 (CET)

Annyi kiegészítést, hogy a közösségi kívánságlista alapján a WMF fogja működtetni a nézettségi statisztikákat. A létrehozott oldal demó üzemmódban már működik (kipróbáltam, valóban megy). CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2016. február 2., 15:20 (CET)

Köszönöm! :-) Esetleg fel lehet vetni, hogy az átirányító oldalak statisztikáját is jelenítsék meg? Most pl. hogy az esküvőfotót átirányítottam az esküvőfotózásra csak az utóbbi statisztikáját lehet behívni, előbbi mintha soha nem is létezett volna (ezt a "Henrik"-féle változat tudta kezelni) - megtenném én is, de nem bízom annyira az angolomban, hogy érthetően elő tudjam adni ;-); persze ha nem, az sem tragédia. Fauvirt vita 2016. február 2., 15:51 (CET)
Az API tudja kezelni, a felület csak demó, a véglegesbe még simán beépülhet. (Mondjuk én nem az angol Wikipédia műszaki kocsmafalán próbálkoznék, hanem ott, ahol kevesebb „zaj” mellett gyorsabban el lehet érni a fejlesztőket – például a fent említett metás oldalról két kattintással elérhető Phabricator-feladatnál.) --Tacsipacsi vita 2016. február 2., 19:43 (CET)

Köszönöm a tájékoztatásotokat. Apród vita 2016. február 3., 20:54 (CET)

Azért jó volna, ha nem kellene a demót nézni folyton, hanem normálisan működne. Elég nehéz így látni, hogy mennyien olvassák az adott cikket. Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. február 4., 20:12 (CET)

Csak hogy könnyebb legyen elérni, akit érdekel: ide kattints. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Elkágyé (vitalap | szerkesztései) 2016. február 4., 22:06‎ (CET)

Nagyon köszönöm a gyorslinket. Erről volna szó. Kérek mindenkit aki segíteni tud ebben a kérdésben, hogy tegye helyre a problémát. Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. február 5., 00:36 (CET)

@Módis Ágnes Vadszederke: de épp itt feletted írtam le, hogy az általad linkelt régi oldal meg fog szűnni (illetve már meg is szűnt), mert az azt működtető szerkesztő nem szerkesztő már és az a felület fog helyébe lépni a nemzetközi alapítvány működtetésében, aminek a demóját linkeltem én is és Elkágyé is. Most fejlesztik, tehát még bele lehet szólni.. de lényegében ez a külcsin lesz a jövő... Fauvirt vita 2016. február 5., 00:42 (CET)
@Fauvirt: Nem a külcsinnel van a baj, hanem, hogy nincs a helyén. Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. február 5., 00:44 (CET)
Ja, értem...:-) nem tudom, hogy ott lesz-e majd, ahol a régi volt... de még csak fejlesztik... nem tudom, mikor lesz éles. Fauvirt vita 2016. február 5., 00:46 (CET)

(Bocsánat, hogy az előbb elfelejtettem aláírni.) Nekem az a bajom vele, hogy kevésbé szemléletes, mint a régi volt, és kevesebb információt tartalmaz. Az lenne a legjobb, ha valaki átvenné Henriktől és az eredetit folytatná, ha Henrik tényleg megszűnik. Bár az is lehet, hogy talán csak átmenetileg esik ki a munkából. Reménykedjünk, hogy visszatér.– Elkágyé vita 2016. február 5., 08:18 (CET)

@Elkágyé: 2015 novemberében egyöntetű 70 fős támogatással elfogadták, hogy egy "teljesebb és rugalmas, grafikus eszköz" ("google translate a barátom", bocsánat a nevében, ha rosszul fordított) vegye át a helyét. Itt az angol wikin leírták, hogy 2014-ben volt Henrik utolsó szerkesztése, 2015-ben inaktív lett, a metán pedig azt, hogy az eleve egy béta verzió volt és hogy megbízhatatlan a rendszer (megjegyzés tőlem: mint látszik, most is leállt), ezért fejlesztik most január óta a "sajátot". (aláírás: nem gond, pótoltuk ;o)) ) Fauvirt vita 2016. február 5., 12:48 (CET)

@Fauvirt: Köszönöm a felvilágosítást. Sajnálom, hogy az eredeti megszűnik és remélem, hogy az új változat fejlesztése sikeres lesz. Addig megpróbálom használni a demót.– Elkágyé vita 2016. február 5., 14:25 (CET)

Tech News: 2016-05[forrásszöveg szerkesztése]

2016. február 1., 22:02 (CET)

Életrajzi lexikoncikk-lista létrehozása[forrásszöveg szerkesztése]

Nem tudom bottal megoldható feladat-e, de arra gondoltam, hogy létrehoznék egy-egy allapot, melyeken kigyűjteném pl. a MÉL / Színházműv.Lex. / KatLex / stb címszavait. Ez arra lenne jó, hogy látnánk, hogy mi van már belőlük megírva és mi hiányzik, mi az ami még bedolgozandó.

Első körben létrehoznám pl. MÉL-ből allapon az ott szereplő nevek listáját Ctrl-C Crtl-V-vel, s mivel sorköz van a nevek között, ezért talán nem kellene még sorokba sem tördelni, így nézne ki a Q betű:

Quint József

Quirin Leó Lipót

Quittner Zsigmond

Ezek a neveket egy botnak mind linkelnie kellene, azaz lényegében a sorok elejére és végére helyezni a dupla szögletes zárójeletek, összesen pedig kb. 20 ezer névről lenne szó.

Megoldható-e ez technikailag? Esetleg az is megoldható-e, hogy fizikailag ne legyen túl hosszú a lista, a sorközöket pedig csillagra cserélje? (nem tudom, ez egyszerűbb-e azután, hogy a linkesítés már kész). Tehát:

Minden bizonnyal felmerülő problémák:

 • a gyakori és azonos nevűeknél és egyes magyarosítottan (esetleg külföldi névalakban) szereplő személyeknél gond adódhat (ezért egyelőre kerülném pl. Szinnyeit), rossz helyre, rossz személyre mutathat a link, ellenőrzés után itt kézi javítást kell majd alkalmazni.
 • a lexikonokban egyes nevek alatt szereplő személyekről ugyan nincs még nincs megírva a WP cikk, de itt azonos néven másik személy szerepelhet, ami szintén félrevezető lehet.

Gyurika vita 2016. február 3., 12:22 (CET)

Szia! Mindez megoldható bottal is, de Excel táblával százszor egyszerűbb. – Puskás Zoli vita 2016. február 3., 13:06 (CET)

Nem nehéz feladat. A 20 ezer cím egy lapon viszont túl sok: a legtöbb böngésző valószínűleg simán összeomlik a megnyitásába. De betűnként darabolva nem lehet probléma. A felvetett problémák viszont minden bizonnyal előjönnek majd, így kézi javítást igényel. Samat üzenetrögzítő 2016. február 3., 13:13 (CET)

Igazából az a kisebbik probléma, hogy kézi javításra van szükség, viszont a javítandó mezőkön túl is már rengeteg sok olyan személyre rátalálunk végigkattintgatás nélkül, akiről hiányzik a cikk. ha nagyon precíze akarunk lenni, még az évszámot is kigyűjthetjük mellé. Igazából egy lapon lenne jó, pláne, mert Ö, X,Y aránytalanul rövid lenne és hamar szükségét is vesztené. Majd este kitalálom hogy legyen. Mivel ez tkp. egy munkalap, segédlet, így ha elkészülnek a cikkek, a listára úgysem lesz már szükség, vagy ahogy készülnek, lehet belőle törölgetni ami már megvan, mint az életrajzi hiányokból. Gyurika vita 2016. február 3., 13:21 (CET)

A következőt csináltam a Q betűsökből Notepad++ segítségével, reguláris kifejezésekkel:

A regexp a következő volt (a visszaperek [\] nem feltétlenül pontosan így kellenek, ez programtól függ: a Notepad++-nál a keresési mezőben a kacsacsőr elé nem kell, más elé igen; a csereszövegnél csak a kerek zárójel elé kell):

<p class\=\"toc\"><a href\=\"\.\.(.*)\" target=\"doc\">(.*)<\/a><\/p>
    ↓
* [[$2]] \([http://mek.oszk.hu/00300/00355/html$1 MÉL]\)

A MÉL-link természetesen kivehető, ha nem kell. --Tacsipacsi vita 2016. február 3., 16:41 (CET)

Szerintem ez is teljesen jó megoldás, praktikus, mert rögtön mellette van a kattintható MÉL-link, de nem tudom mennyivel macerásabb így. A kezdőbetű szerinti szakasztördelést meg meg tudom csinálni utólag kézzel. Gyurika vita 2016. február 3., 18:03 (CET)

Megcsináltam:

Samat üzenetrögzítő 2016. február 3., 20:57 (CET)

Köszönjük! Gyurika vita 2016. február 4., 10:58 (CET)

Ha piros valami, de közben van róla szócikk, akkor rejtetten bele lehet helyezni a Wikipédiában található linket? Apród vita 2016. február 4., 10:43 (CET)

Igen, javítani kellene a linket (a MÉL címszó megtartásával). Gyurika vita 2016. február 4., 10:58 (CET)

Ahol a piros linkben lásd van, ott mi szerepeljen? A szócikket vagy mi is átirányítást tegyünk rejtetten? Ha ugyanis a szócikket teszem oda rejtetten, akkor ez azt jelenti, hogy ahová a MÉL átirányította, oda is ugyanaz a szócikk kerül, amely a lásd jellegű piros linkben szerepel. Apród vita 2016. február 4., 12:13 (CET)