Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsmafal – műszaki problémák szekciója
A műszaki szekcióban vitathatod meg a MediaWiki szoftverrel, HTML/CSS/JS/... kóddal, böngészőkkel stb. kapcsolatos ötleteidet, problémáidat. A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont. Hibák jelzésekor írd meg a böngésződ típusát, és hogy kaptál-e hibaüzenetet!
Amennyiben nem a Wikipédiához vagy a MediaWikihez kapcsolódó műszaki kérdésed van (például különböző számítógéppel kapcsolatos problémák), azt ne itt tedd fel, hanem keress fel egy, az ilyen kérdésekre szakosodott fórumot.
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
 Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.
 Archívumok | Az archívumok tartalomjegyzéke


műszaki kérés kat. & WP névtérben[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)

Sziasztok!

Be lehetne rakni új kategória létrehozásánál a lap tetejére vmi figyelmeztető szöveget, hogy az csak akkor lesz látható, ha vki megerősített szerkesztő, vagy ha azt vki megjelöli? De talán azt is jeleznünk kéne, hogy először is nézze át a Wikipédia:Hogyan kell a kategóriákat használni? oldalt ill. hogy jelezze azt a Katjavaslatokon.

A másik kérésem pedig az lenne, hogy megkérjük a szerkesztőt, hogy ha wiki névtérben akar létrehozni egy új katot, akkor legyen már olyan kedves fölfáradni a WPM:WP-re és szólni. Bennó és én az elmúlt 1 évben nem kevés időt töltöttünk el azzal, hogy az egész wiki névteret átkategorizáljuk, és bizony mostanában volt pár hibás kat, amit javítanom kellett.

A megszövegezésben lécci segítsetek! Köszönöm, OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2010. szeptember 17., 14:32 (CEST)

Kategória létrehozásához simán tudunk csinálni figyelmeztetőt! BennóPffffft-kalpagos.gifiroda 2010. szeptember 17., 19:07 (CEST)

Igen, ezt tudom, de nekem sajna lövésem sincs, hogy ilyet hogyan lehet létrehozni. (Hova van ez egyált leírva?)
BTW, segíccsé megfogalmazni is! ;) – OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2010. szeptember 17., 19:12 (CEST)

Miért lenne csak akkor látható? Csodálkoznék, ha nem ugyanúgy működne, mint a szócikkeknél. – Tgrvita 2010. szeptember 17., 22:12 (CEST)

Szerintem Orsi nem a szerkesztési bevezetőre gondolt, csak elliptikus a mondata. Azt mondja, hogy a figyelmeztetésben legyen benne, hogy a kategória is csak megerősítés/jóváhagyás után lesz látható, ha nem megerszerk. szerkeszti. BennóPffffft-kalpagos.gifiroda 2010. szeptember 17., 22:23 (CEST)

yes. – OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2010. szeptember 17., 22:58 (CEST)

De hát nem csak akkor; ha létrehozol egy új szócikket, az azonnal látható lesz. Egyáltalán, ha szócikk névtérben nem tartjuk fontosnak a késleltetett megjelenésre felhívni a figyelmet, akkor miért pont a kategóriáknál? – Tgrvita 2010. szeptember 18., 01:31 (CEST)

Ami azt illeti, nem ártana. Számos visszajelzésből úgy tűnik, az egyik legkomolyabb frusztrációs forrás a késleltetés. BennóPffffft-kalpagos.gifiroda 2010. szeptember 18., 09:50 (CEST)

Abszolúte egyetértek. Egyébként meg nézd meg a Sablon névteret, ott is van figyelmeztetés új sablon létrehozásakor, ami szerintem nagyon hasznos. – OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2010. szeptember 18., 11:17 (CEST)
A figyelmeztetés akkor hasznos, ha hasznos dologra figyelmeztet. (Kategórialétrehozáskor is vannak egyébként figyelmeztetések.) – Tgrvita 2010. szeptember 19., 09:11 (CEST)

Nesze semmi, fogd meg jól. Nyilván az a hasznos, ami hasznos (lásd: tautológia). Értsük ezt úgy, hogy szerinted a késleltetett megjelenésre való figyelmeztetés nem hasznos? Mint fentebb mondám, számos visszajelzésből úgy tűnik, az új szerkesztőket ért első számú frusztráció a nem azonnali megjelenés. Kategóriák létrehozásakor már van egyébként figyelmeztetés a katjavaslatokra és egyébre is, más kérdés, hogy ki veszi azt figyelembe. A WP-névtérre vonatkozó figyelmeztetést el lehet helyezni. Kétféleképpen is, csak meg kell fogalmazni a szöveget:

Tekintve, hogy a cikkek nem jelennek meg késleltetve, tényleg nem érzem hasznosnak (viszont ha jól emlékszem megjelenik egy figyelmeztető üzenet azokban az esetekben, amikor tényleg nem azonnal láthatóak a változtatások). A frusztráció jellemzően nem abból fakad, hogy nem tudják, hogy a változtatások nem lesznek azonnal láthatóak, hanem hogy nem örülnek neki. (Ami nem zárja ki, hogy az előbbi is okoz frusztrációt, csak arról ritkábban tudunk, mert ha az illető nem is érti, hogy mi történt, kevésbé valószínű, hogy jelzi nekünk.) – Tgrvita 2010. szeptember 19., 22:35 (CEST)

Mi az hogy a cikkek nem késleltetve jelennek meg? Eddig úgy tudtam, hogy a változtatások a már ellenőrzött lapoknál csak ellenőrzés után jelennek meg, ha nem megerszek. v. járőr szerkesztette őket. Nem így van?

Azokból a visszajelzésekből, amiket én láttam, nem egészen az derült ki, amit leírsz, hanem inkább az, hogy először nem tudták az okát, miért nem jelenik meg azonnal valami, aztán megtudták, hogy az ok a WP:JEL, és erről panaszkodtak. Valószínű, hogy sokakat frusztrál azok közül is, akik nem jeleznek vissza.

Éppen ezért a szerkesztési ablak fölött egy kerek mondatban figyelmeztetni az ellenőrzésre és a WP:JEL-re nem volna haszontalan. És minthogy a katnévtérre is kiterjed immár, ott ugyanúgy.

Orsi: pontosan mit szeretnél írni a figyelmeztetésbe? BennóPffffft-kalpagos.gifiroda 2010. szeptember 22., 09:19 (CEST)

3 dolgot:
 1. Másszon föl az illető katjavra új katnál
 2. Ha WP-névtérről van szó, akkor egyeztessen a Műhellyel
 3. Ha nem megerősített szerkesztő, akkor a JÜ-n kérje a megjelölést.

OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2010. szeptember 27., 12:10 (CEST) Így van, de ez az új cikkeknél nem túl releváns. Egyébként próbáltál már kijelentkezve szerkeszteni? Érdemes, mielőtt interfészváltoztatásokat javasolsz. – Tgrvita 2010. szeptember 24., 02:39 (CEST)

OK, a kategóriákon lendüljünk most túl! Valaki segítsen, hogy hol kell figyelmeztető üzenetet létrehoznom, ha azt szeretném, hogy egy szerkesztő jelezné a WPM:WP vitáján ha létrehoz egy új lapot? -- OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2012. december 19., 20:38 (CET)

en:Wikipedia:Editnotice. Nálunk is működik, de nem biztos, hogy pont ugyanúgy. – Tgrvita 2015. szeptember 21., 01:26 (CEST)
Ha jól látom, nálunk ez a MediaWiki:Bevezető szerkesztésnél/Névtér/Wikipédia (lásd {{Bevezető szerkesztésnél}}(?)). nyuszika7h vita 2015. szeptember 21., 14:18 (CEST)

@OrsolyaVirág: Egészen pontosan mi függő ebben a szakaszban? A jelölt lapváltozatok figyelmeztet, ha nem jelenik meg azonnal a szerkesztés (a vicces az, hogy ha elavult ellenőrzött lapot szerkesztek, akkor nekem is szól, hogy csak akkor lesz látható, ha egy erre jogosult felhasználó jóváhagyja, azt nem említve, hogy én pl. ilyen vagyok). A szerkesztési bevezetőket a MediaWiki:Bevezető szerkesztésnél allapjaként kell létrehozni, esetleg a MediaWiki:newarticletext módosításával. – Tacsipacsi vita 2017. május 8., 18:50 (CEST)

Számok és dátumok sorba rendezése táblázatban[szerkesztés]

Függőben Függőben(aláíratlan)

A Budapest kerületei cikkben lévő táblázatban szeretném megoldani, hogy a 100ezres számok a 9-esek után következzenek, vagyis ha a népesség szerint rendezzük őket, akkor a 100ezresek legyenek legfelül, aztán jöjjön a 90ezres, stb. Ennek kiegészítő kérdése, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy hasonló rendezésre kattintva pl a 123 ne előzze meg a 123 456-ot, illetve az 1234 ne ékelődjön az 123 111 és az 123 999 közé. Ez megoldható valahogy? – Vince blabla :-) 2012. február 18., 19:51 (CET)

Nem nagyon, mivel a táblázat szövegesen rendezhető. Legfeljebb ha a kisebb számokat balról nullákkal egészíted ki, de az meg ronda lesz. Hacsak valaki gyökeresen át nem írja a sorbarendező scriptet. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 18., 20:14 (CET)

Illetve talán elég lenne a számsablont átírni, hogy vegye le a vezető nullákat, és {{szám|056}} hatására 56 jelenjék meg. Ez egyszerűbb. Akkor meg lehetne csinálni, ha mindegyik számsablonnal lenne megadva. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 18., 20:16 (CET)

Félig a bugzilla:31527 hiba miatt van, félig a rendezőscript lokalizációja rossz (nem kezeli rendesen a szóközöket). Az utóbbira egyszer majd lesz időm, az előbbi a cikkben bemutatott ronda módszerrel áthidalható (bár ha rendesen magyarítani tudnánk, hogy mit ismer fel számként, akkor automatikusan jó rendezési módot választana, és nem is lenne rá szükség). --Tgrvita 2012. február 18., 20:51 (CET)

Továbbá a dátumokat ilyen táblázatban (és csak itt!) indokolt lenne számokkal megadni, tehát pl. 1879. 05. 24. (természetesen a szóközök megtartásával); ez esetben dátum szerint könnyen rendezhetnénk, és örülhetnénk neki, hogy végre van valami, amiben mi, magyarok vagyunk a szerencsések, és még a nemzetközi dátumszabvány is a mi írásunkat utánozza, mert már rég rájöttünk, hogy az évszámnak kell elöl állnia. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 18., 20:57 (CET)

Inkább a rendezőscriptet (tablesorter) kéne megtanítani a magyar formátumok kezelésére. --Tgrvita 2012. február 19., 09:03 (CET)

Ez valami külső eszköz, van nekünk ilyenünk a Wikipédiában? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 19., 09:06 (CET)

Csak annyiban külső, hogy nem a MW fejlesztők írták, de ez a scriptek elég jelentős részére igaz. --Tgrvita 2012. február 19., 09:47 (CET)

Akkor hajrá! :-) Sajnos én még nem vagyok otthon a javascriptben. De olyan scriptem van, amelyik a számozott dátumformátumokat javítja normál szöveges hónapnevekre, és eddig úgy kellett mindenféle bonyolult machinációkkal visszafogni, hogy a táblázatokat ne írja át, de ha megcsinálnád a rendezőt, akkor örömmel engedném szabadjára. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. február 19., 10:01 (CET)

Félmegoldás, de amit <span style="display:none"></span> közé teszel, azt a sorba rendezésnél figyelembe veszi, de nem jeleníti meg. – Matthew (hűtőszekrényajtó) 2012. március 23., 21:18 (CET)

@Tgr: függő még ez? Mert úgy látom, hogy megoldottad a problémát. --Tacsipacsi vita 2014. szeptember 17., 18:40 (CEST)
Az új script kevesebbet tud, mint a régi. Nem kezel magyar dátum- és számformátumokat, nem magyar ékezeteket; lehetnek más különbségek is. --Tgrvita 2014. szeptember 20., 00:01 (CEST)

A rejtett szöveg helyett van jobb megoldás:

| data-sort-value="20150920" | 2015. szeptember 20.

nyuszika7h vita 2015. szeptember 20., 10:52 (CEST)

Ez nagyon jól hangzik! Valami új találmány, vagy csak most fedezted fel? Ha jól működik, bele kéne írni a WP:TÁ cikkbe, és azzal le is lehet venni innen a függőónt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. szeptember 20., 11:24 (CEST)

Már korábban is használtam a Linkers – Titkos kódok c. cikkben, csak most találtam meg ezt a témát. De azért jó lenne, ha egy sablonnal automatizálni lehetne, mint az angol Wikipédián a {{dts}} (mondjuk az még a régi rejtett szöveges módszert használja). nyuszika7h vita 2015. szeptember 20., 11:42 (CEST)

Javascript kérés a jegyzetelő sablonokhoz[szerkesztés]

Egy korábbi, pár szakasszal feljebbi azonos kéréssel összevonásSamat üzenetrögzítő 2014. november 1., 21:45 (CET)

Függőben Függőben Karmela posta 2011. november 22., 23:20 (CET)
Az alábbiakat időnként megkérdezem, Tgr szokott rá válaszolni miszerint megoldható. Aztán a kérés újra meg újra eltűnik a süllyesztőben. Talán most kedvet kap valaki, és megcsinálja. Ez a script lehetne ötletadó: http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:HarvardReferences/Scripts.
A {{hely|param}} sablon nyilacskájára való kattintás az első olyan helyre ugrat és azt kisárgítja, ahol a horgony a back:param. Az lenne jó, ha nem csak az elsőt, de az összes olyan helyet kisárgítaná, aminek ez a horgonya. Ezek a horgonyok valamennyien a class="dokulink"-hez tartoznak.
Ahhoz kellene, hogy lássuk hány helyről és hol hivatkozták a cikkben az illető forrást.
Fontos lenne.
 Karmela posta 2011. november 22., 23:20 (CET)

Fontos lehetne bizony. Én támogatom. --Pagonyfoxhole 2011. november 22., 23:23 (CET)

+1. Talán segít. Samat üzenetrögzítő 2014. november 1., 21:42 (CET)


Függőben Függőben--Karmela posta 2012. november 3., 23:04 (CET)
Ezt a javascriptet régóta kérem, emlékeztetőnek írom ide:
Jelenleg a forráslistában az egyik { {hely} } sablon kis nyilacskájára kattintva az első olyan hivatkozásra ugrunk, ami ehhez a forrásleírást használja, és az a refhely ebbe bele is sárgul.
Ugrani persze csak az első hivatkozásra lehet (sajnos), de legalább be kéne sárgítani mindent, ami ide mutat.
Ez a script lehetne ötletadó: http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:HarvardReferences/Scripts.
Ezeknek a linkeknek azonos az id-je, az id-k prefixe a forrásleírás előtt „hely:”, a cikktörzsben pedig „back:”, a linkek kölcsönösen egymásra mutogatnak.
A class="dokulink" fogja össze őket.
--Karmela posta 2013. május 24., 21:00 (CEST)

+1 Már nekem is eszembe jutott, hogy ennek így kellene működnie... JSoos vita 2016. január 19., 09:20 (CET)

Óhaj-sóhaj. --Karmela posta 2016. november 6., 11:27 (CET)

Az a probléma, hogy horgonyt (id) használ, márpedig a böngészők nem szeretik, ha egy horgony többször is szerepel ugyanazon a lapon, és úgy tűnik, azzal reagálnak rá, hogy a :target pszeudoosztályt csak az első kapja meg. Tehát a jelenlegi, pusztán CSS-re épülő megoldással nem lehetséges, JavaScript kell hozzá, valamint az, hogy a megfelelő helyeken (a szövegközi linkeknél) legyen egy megfelelő CSS-osztály, ami alapján JavaScripttel meg lehet oldani. Nem kéne olyan dolgokra építeni, amik egyértelműen ellenjavalltak (többszörös horgony), a HarvardReferences allapjához meg több mint hat éve nem nyúltak, nagy részére minimum van jobb megoldás, de van mára teljesen megbízhatatlanul működő része is. Szerencsére azzal nem kell törődni, hogy mobilon működni fog-e, mert a jelenlegi megoldás se jó… – Tacsipacsi vita 2016. november 6., 16:14 (CET)

@Tacsipacsi: A szövegközi linkeknél van már egy CSS-osztály: class="dokulink". Jó lesz ez a javascripthez?

--Karmela posta 2016. november 6., 17:43 (CET)

Nem, kvázi a horgony helyett (a hivatkozás miatt mellett) kéne, csak a horgony (elvileg) nem tartozhat több elemhez egyszerre. – Tacsipacsi vita 2016. november 7., 18:21 (CET)

Segítség a bejelentkezéshez (+ regisztrációs oldal)[szerkesztés]

Függőben Függőbenmég van vele munka--BáthoryPéter vita 2013. június 23., 20:21 (CEST)

Belépéskor látható egy piros link: Segítség a bejelentkezéshez. Ez a megszüntetett „Segítség:” névtérbe vezet. Valahol bizonyára van egy aktuális segítséglap is ehhez, javítani kéne.

--Karmela posta 2013. június 17., 15:20 (CEST)
Help:Bejelentkezés helyett kéne valami más (pl. Wikipédia:Bejelentkezés?) a MediaWiki:Helplogin-url-ben vagyis az ott belinkelt translatewiki:MediaWiki:Helplogin-url/hu-ban. Oliv0 vita 2013. június 17., 15:35 (CEST)

Javítva. A regisztrációs oldalon is van két lefordítatlan link MediaWiki:Createacct-helpusername-url és MediaWiki:Createacct-captcha-help-url. --BáthoryPéter vita 2013. június 17., 16:17 (CEST)

Köszönöm! --Karmela posta 2013. június 17., 22:29 (CEST)

Átmeneti megoldás a captcha nélküli regisztráció igénylési lehetőségének megszüntetésére (amíg nincs lefordítva az oldal):
.mw-createacct-captcha-assisted { display: none; }
Ezt kéretik elhelyezni a Common.css-ben. --Tacsipacsi vita 2014. szeptember 28., 14:49 (CEST)
Ez nem jó megoldás. El kéne készíteni a en:Wikipedia:Request an account fordítását. --BáthoryPéter vita 2014. szeptember 28., 22:34 (CEST)
Igen, nekem is szimpatikusabb megoldás. Most már csak kell „valaki”, aki megcsinálja… – Samat üzenetrögzítő 2014. szeptember 28., 22:45 (CEST)
Ha intelligensen van megcsinálva (nem néztem utána), akkor csak --re kell változtatni a MediaWiki:Createacct-captcha-help-url tartalmát, és eltűnik a szöveg. – Tgrvita 2015. szeptember 21., 01:29 (CEST)
Az biztos nem fog működni, mivel azt csak a MediaWiki:createacct-imgcaptcha-help illeszti be normál sablonhívásként. Ott már működhet a letiltás. --Tacsipacsi vita 2015. szeptember 21., 02:13 (CEST)

Státuszindikátor konfliktus[szerkesztés]

Függőben FüggőbenTacsipacsi vita 2015. május 30., 12:21 (CEST)

A MediaWikibe nemrég bekerült egy hasznos feature, a státuszindikátor szintaxis (egy standard szintaxissal lehet az olyan ikonokat, mint a védett lapok lakatja vagy a kiemelt csillag, elhelyezni); nálunk ez ütközik a jelölt változatok információs dobozával, aminek az elhelyezését módosítottuk (ha jól emlékszem, azért, mert az meg a koordinátasablonnal ütközött): [1][2]. Jó lenne ezt valahogy megoldani, és az indikátorsablonokat használni a kiemelt/védett/stb. cikkek jelzésére. --Tgrvita 2015. május 19., 22:56 (CEST)

Sajnos a fájlokat csak te láthatod, de szerintem azt kéne, hogy a jelenlegi ikonokhoz hasonlóan egyszerűen áttoljuk a bal oldalra (az .mw-indicators { float: left; } már nagy vonalakban jó, emellett a szöveget kéne eltüntetni, de ehhez, ha jól látom, bele kell nyúlni a PHP-ba is). Ha ezentúl jobb oldalra raknánk az ikonokat, akkor a jelölt lapváltozatok megoldásán kívül szerintem szavazni is kéne róla, mert minimum teljesen általánossá vált, hogy ott van, de azon sem lepődnék meg, ha találnék szavazást róla. --Tacsipacsi vita 2015. május 19., 23:58 (CEST)

Az is egy megoldás, hogy a flaggedrevs dobozt nem a firstHeading-be tesszük át, hanem az mw-indicators osztályú div-be egy mw-indicator osztállyal, és akkor megszűnik a konfliktus. --JulesWinnfield-hu vita 2015. július 12., 01:28 (CEST)

Viszont az a probléma akkor is fennáll, hogy több dolognál is megszavaztuk (a jó cikkeknél emlékszem konkrétan), hogy a cím előtt legyen az ikon. Ennek megfelelően újra meg kéne szavazni, ha a jobb oldalra raknánk. (Persze ettől még jó ötlet, és azt is lehet, hogy az egyes, megszavazott indikátorokat egyenként toljuk át balra CSS-sel.) --Tacsipacsi vita 2015. július 12., 01:36 (CEST)

Előnézet nem működik a füllel rendelkező menüs lapoknál[szerkesztés]

Függőben FüggőbenSamat üzenetrögzítő 2016. április 4., 00:12 (CEST)

Az előbb vettem észre, hogy a Dani által fejlesztett szép, menüs oldalak szerkesztésénél az előnézet gombra kattintva csak az első fül tartalma jelenik meg. A többi fül és tartalma nem jelenik meg. Samat üzenetrögzítő 2016. február 29., 17:33 (CET)

Tipikusan ez akkor van, ha a load eseményt használja valami szkript a wikipage.content helyett. – Tgrvita 2016. február 29., 19:09 (CET)

Van esetleg olyan, aki ki is tudná javítani? Engem rendkívül zavar, mert rendszeresen frissítek vagy módosítok ilyen lapokat, ma pl. a Wikipédia:CEE Tavasz 2016 lapon vakon kellett kísérleteznem a képméretekkel, mert egyáltalán nem működik az előnézet. @Tacsipacsi, Tgr, JulesWinnfield-hu: bárki más? Samat üzenetrögzítő 2016. április 4., 00:12 (CEST)

@Samat: Élő előnézetet használsz? --Tacsipacsi vita 2016. április 4., 17:52 (CEST)

@Tacsipacsi: ez nem tudom, mit jelent :) Betöltöm a lapot, rákattintok a forrásszöveg szerkesztése gombra: ekkor megnyílik az oldal szerkesztésre és beállításaim szerint felette (rendben) megjelenik az előnézet. Ezután, ha módosítok (vagy nem) majd rákattintok a szerkesztési ablak alatt található előnézet gombra, akkor vagy csak a legelső fül jelenik meg (mint a bürokraták üzenőfalainál) vagy az egész menüs izé nem töltődik be, úgy ahogy van (mint a CEE Tavasz lapjánál). Samat üzenetrögzítő 2016. április 4., 19:57 (CEST)
Az „élő előnézet” azt jelenti, hogy amikor az előnézet gombra kattintasz, nem tölti újra az egész lapot, csak magát az előnézetet kéri le a szervertől. Ezt egyrészt úgy láthatod, hogy amikor az előnézet/változtatások megjelenítése gombra kattintasz, akkor nem kezd el tekerni a böngésző, hanem egy másodpercen belül megjelenik az előnézet, másrészt a Beállítások/Szerkesztés fülön a megfelelő opció ki van pipálva (jelenleg nekem ez a legalsó). Én éppen az ilyen nem jó JavaScriptek miatt nem használom – sajnos nem értek a javításukhoz sem, de ha Tgr javítja (tippre ezt a MediaWiki:Gadget-jquery-tools-tabs.js fájlban kell, de a Wikimenü összes függvénye csak az oldalbetöltéskor fut le), megpróbálom ellesni. (A CEE Tavaszt javítottam, az első fül mindenképpen megjelenik.) --Tacsipacsi vita 2016. április 4., 20:41 (CEST)
Megpróbáltam, de úgy tűnik, a wikipage.content még pont azelőtt fut le, hogy az előnézet tartalma megjelenne... egyelőre nincs időm utánajárni. – Tgrvita 2016. április 8., 12:46 (CEST)

Jövök neked egy csokival! Az élő előnézet (nem is emlékeztem, hogy van ilyen vagy hogy bekapcsoltam valamikor) kikapcsolása megoldotta a problémámat. Ettől még jó lenne kijavítani… Samat üzenetrögzítő 2016. április 4., 22:22 (CEST)

Névtérprobléma[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 6., 05:25 (CEST)

A botom úgy van beállítva, hogy a 0, 6, 10, 100 (cikk, file, sablon, portál) névtérben keressen javítanivalót. Hogy a csudába kerülhetett a gyűjtésébe a Szál:Szerkesztővita:Teemeah/További kérdések/válasz lap? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 7., 17:49 (CEST)

A 90-es névtérben van. Hogyan kérdezted le? – Tgrvita 2016. augusztus 8., 00:45 (CEST)

Egy 1.bat nevű állományt használok:

rreplace.py -xml:c:\Q\huwiki-latest-pages-articles.xml.bz2 -"ns:0, 6, 10, 100" -always %1 %2 %3 %4 %5 %6 %7 %8

(Az rreplace.py a replace.py minimálisan módosított változata, kiír nekem dolgokat menet közben.) És ezt írtam be:

1 -save:baloldal.txt -fix:baloldal

Mindig ugyanezt a módszert használom, a névtereket nem alkalmilag adom meg, és még nem tapasztaltam ilyet, most is csak ezt az egyet. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 8., 07:30 (CEST)

Előfordul néha, hogy egy lap rossz névtérben van, talán ez is egy időben. – Tgrvita 2016. augusztus 8., 08:35 (CEST)

Érdekes módon a lapinformációkra is hiába kattintok, visszadob az oldalra. De most látom, hogy más lapnál se írja ki a névteret, pedig logikusnak tűnne megjeleníteni az alapinformációk között. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 8., 09:06 (CEST)

Megint megtörtént: Szál:Szerkesztővita:Andrew69./Wikiszülinap/válasz (8). Ez aggasztó, mert könnyen belejavíthatok valamibe véletlenül. Mind a kettő ugyanabból a névtérből kóborolt át. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 10., 13:27 (CEST)

Szál:Szerkesztővita:RepliCarter/new side. Kifejezetten ezek a szálak másznak bele folyton. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 10., 15:10 (CEST)

Szál névtérben nem tud a bot szerkeszteni, úgyhogy baj nem lehet belőle. De ha nagyon aggaszt, egy regexszel (-titleregex:^(?!szál:) - teszt) kiszűrheted. – Tgrvita 2016. augusztus 10., 20:36 (CEST)

Legközelebb kipróbálom. :-) Az jobban aggaszt, hogy a szoftver összevissza működik. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 10., 20:38 (CEST)

Úgy tűnik, mégis tudja. És ez egy új probléma, korábban nem találkoztam a jelenséggel. Most meg tömegesen. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 10., 23:49 (CEST)

Talán a phab:T119365#2071363 mellékterméke, bár nem látom, hogy hogyan. Kigyűjtesz egy listát az érintett lapokról? – Tgrvita 2016. augusztus 15., 01:13 (CEST)

2360 címet találtam, és nem is mind szerkesztővita. Inkább elküldtem a céges e-mail címedre. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 15., 08:44 (CEST)

Lefuttattam a keresést az új dumpon is, hátha ott történt a hiba. Az egyetlen különbség, hogy most már 2361. Felezős módszerrel megállapítottam, hogy mindegyik a cikknévtérbe került. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 21., 14:30 (CEST)

Még súlyosabb névtérprobléma[szerkesztés]

Szálhiba.png

Olyan szálakat dob fel a bot, amelyek nem szerkesztővitához tartoznak. Kíváncsiságból megnyomtam a b betűt (nyisd meg böngészőben), erre a „Nincs ilyen téma” hibaüzenetet kaptam. Most már csak azért is kijavítottam kettőt, hogy lássam, mi történik. A friss változtatásokban megjelentek a szerkesztések, de akár a címre, akár a difflinkre kattintok, megint ugyanez a hiba. Tehát valamit szerkesztettem a bottal, de az a valami nem létezik. A képernyőmön viszont látható a tartalma, tehát a bot képes megnyitni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 26., 17:35 (CEST)

A lap létezik, csak nem folybesz-lap (a tartalom típusa normál wikiszöveg). Az ilyenek egy hibás átnevezés következtében kerülnek ebbe a névtérbe, de ahhoz, hogy bármi továbbit megtudjunk róluk, ismét át kell őket nevezni, egy normális névtérbe. A képernyőképen látható első lapot saját allapomra mozgattam, így már látható a laptörténetből, hogy @Duma-Nagy Éva allapjaként kezdte a pályafutását, csak egy szerencsétlen átnevezés következtében szerkeszthetetlenné vált. (Minden bizonnyal újra próbálkozott az illető, ennek eredménye lehet az alatta látható, teljesen azonos szöveg.) Most a Szál:Lax-Friedrichs módszer biztosan törölhető (ezt engedi is a szoftver), az allapommal nem tudom, mi legyen. Az biztos, hogy én nem fogom fejleszteni, még megérteni se biztos, a szerzője meg ki tudja, elő fog-e fordulni itten. Legutóbb akkor járt erre, amikor mindent összekavart a rengeteg névtérközi átnevezésével. Az ilyen problémák jövőbeli elkerülésére talán be lehet vetni a vandálszűrőt (ha átnevezés és célnévtér = 90, akkor tagadja meg a műveletet). – Tacsipacsi vita 2016. augusztus 26., 23:17 (CEST)

Ha mutattok néhány példát, ami még is rossz, csinálok rájuk egy lekérdezést. (Valószínűleg a page_namespace-t meg a page_content_model-t kell összehasonlítani, de látatlanban nem vagyok biztos benne.) – Tgrvita 2016. augusztus 29., 01:46 (CEST)

Elég nehéz ilyen példákat előállítani (ehhez ugye bele kellett szerkeszteni egy láthatóan nem cikknévtérbe szánt lapba), viszont a múltkor elküldtem neked e-mailben 2360 címet. Ha azt sorbarendezed, akkor nagyjából „névtér” szerinti sorrendben lesznek. Gondolom, azokról van szó, ahol a Szál: után nem uservita, hanem valami más, mondjuk ilyen cikknek látszó dolog lesz. – Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 29., 06:49 (CEST)

A Lax-Friedrichs módszert meg nem törölni kéne, hanem átrakni szócikknévtérbe, ahol még nincs. Elég sok munka van benne. Egyelőre nem nyúlok hozzá, hogy Tgr nyugodtan nézelődhessen. – Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 29., 06:52 (CEST)

Szaklektorálást kérő vitalapi sablon (2)[szerkesztés]

Függőben FüggőbenCvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 14., 10:03 (CEST)

Sziasztok! Korábbi, szaklektorálással kapcsolatos felvetésem a nyári uborkaszezonban túl hamar, válaszok nélkül learchiválódótt. Nem tudom, hogy ennek az érdektelenség, vagy az inaktivitás az oka. Röviden összefoglalva a lényege a következő:

 • A szerkesztők kérhetik bizonyos szakmai témakörökben szócikkek létrehozását a vitalapi {{Lektorkérő}}(?) sablonnal
 • Ez megfelelő technikai sablonokkal látja el a szócikket.
 • Akik szeretnének lektorálni, témakörönkénti feliratkozással követhetik, ha valaki egy általuk figyelt témakörben lektort kér.
 • A műhelyek könnyen listázhatják a hozzájuk kapcsolódó lektorálási témaköröket, így a műhelytagok könnyebben összetalálkoznak a szakmai feladatokkal.

A dolog először a Zenei műhely egyes szakismeretet igénylő munkáival kapcsolatban merült fel, célja az lenne, hogy elkészülés vagy nagyobb átdolgozás után a szócikkek több szerkesztő figyelmét megkapják, így lecsökken annak az esélye, hogy a szaknyelvet használó szócikkekbe hosszú ideig beragadnak esetleges szakmaiatlan állítások. Nem célja a javasolt szaklektorálásnak a szerkesztők minősítése, de cél az egyes szerkesztők birtokában levő szakmai készség érvényre juttatása.

Ha a közösség a műszaki megvalósításban nem lát hibát, felvetném a javaslatos kocsmafalon a szaklektorálás megkezdését. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 14., 10:03 (CEST)

Akik szeretnének lektorálni, témakörönkénti feliratkozással követhetik, ha valaki egy témájukba vágó új lektorkérés -

Ezt magyarul légy szíves megismételni. misibacsi*üzenet 2016. augusztus 14., 12:02 (CEST)

@Misibacsi: Figyelmetlen voltam. Kérésedre, a mondat így hangzik magyarul: "Akik szeretnének lektorálni, témakörönkénti feliratkozással követhetik, ha valaki egy általuk figyelt témakörben lektort kér." Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 15., 13:22 (CEST)
Köszönöm, így már jó. misibacsi*üzenet 2016. augusztus 15., 14:09 (CEST)

Nem lenne egyszerűbb jó szócikknek jelölni? – B.Zsolt vita 2016. augusztus 14., 23:56 (CEST)

@B.Zsolt: Ezt fejtsd ki kérlek, mert a jószócikk-jelöléssel és a kiemelési eljárással kapcsolatban nincs sok tapasztalatom. Mi a köze annak ahhoz, hogy egy új szócikket a keletkezése után lektorálunk? Esetleg a lektorálás vége jónak jelölés lehetne, ha erre gondolsz.
Nézetem szerint amikor például egy fontos zeneelméleti szócikk megszületik, de szakmai tartalma még nem éri el a megfelelő szintet, akkor ott nem lehet semmit jó szócikknek jelölni, ellenben érdemes lenne értesíteni más műhelytagokat, hátha lenne valaki, aki ránézne. Így a cikk esetleg nem válik szakmaiatlan tartalmakkal együtt évekre elhagyatottá. Cvbncv Vince(érveljünk) 2016. augusztus 15., 13:22 (CEST)
Arra gondoltam, hogy a Jó szócikk jelölés is több ember közös munkája. A jó szócikknek is megvannak a minimális tartalmi és formai követelményei. Több szem többet lát alapon gondolom, hogy előnyére válik a cikknek, ha minél többen elolvassák. Persze a bonyolult szakmai hiányosságokon nem biztos hogy ez segít.
Régen volt a magyar Wikin referálás nevezetű ellenőrzés. Talán érdemes lenne azt is megnézni, hát ha vannak benne jó ötletek. – B.Zsolt vita 2016. augusztus 15., 21:13 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom a javaslatot, szerintem jó ötlet. Nem ugyanaz, mint a "jószócikk-jelölés", hiszen ezzel az új sablonnal még nem létező témáról is lehetne cikket kérni, illetve születő cikkekről van szó. misibacsi*üzenet 2016. augusztus 15., 14:09 (CEST)

Kattintható szerköfök bővítése[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBencemac A Holtak Szószólója 2017. június 24., 12:57 (CEST)

A kattintható szerkesztési összefoglalókat 2014-es bevezetésük óta aktívan használom és rendkívül kényelmesnek találom. Ha van rá mód, akkor viszont örülnék a repertoár bővítésének. A következőknek örülnék, ha bekerülnének (ha a névtér != 0): kérdés, megoldva/kész, OTRS engedély kihelyezése, Jószócikk-eljárás(ok) adminisztrálása, azonnal törlendő. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. április 16., 10:33 (CEST)

A beillesztendő kód a következőképpen nézne ki:
editsummAddOptionToDropdown(minorDropdown, "Azonnal törlendő"); //mindkettő használható a főnévtérben is 
editsummAddOptionToDropdown(minorDropdown, "[[Wikipédia:Jószócikk-eljárás adminisztrálása|Jószócikk-eljárás(ok) adminisztrálása]]");

editsummAddOptionToDropdown(dropdown, "Kérdés");
editsummAddOptionToDropdown(dropdown, "Megoldva/kész");
editsummAddOptionToDropdown(dropdown, "[[Wikipédia:OTRS|OTRS]] engedély kihelyezése");
Bencemac A Holtak Szószólója 2017. április 17., 09:16 (CEST)

Gyűjtsünk hozzá néhány támogatást. Ha nem csak egy embernek kell, akkor megcsináljuk. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. április 17., 19:28 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatomJoey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2017. május 7., 12:07 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom kevés ember vállalja a jószócikk-eljárások adminisztrálását (OTRS-kezelőből sincs sok), mindenképpen próbáljuk technikailag is támogatni ezeket munkafolyamatokat, ahogy lehet. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. május 7., 12:20 (CEST)
 • Symbol support vote.svg támogatom – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. május 7., 12:32 (CEST)

@Bináris: Kis helyreigazítás, hátha ezzel is bevonzok még pár támogatót: a felső kettő esetén a főnévtér kizárása elhagyandó @Kemenymate esetleg tud segíteni, hogy van-e hasonló igény a kiemelések adminisztrációjánál. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. május 18., 17:51 (CEST)

 • Én eddig nem is hallottam erről a funkcióról (most bekapcsoltam és hasznosnak tűnik). Nekem a böngészőm elmenti az eddig használt szerköfjeimet és egy betű beírásával előjön az összes (bár van egy olyan rossz szokásom, hogy néha lusta vagyok ezt megtenni), ám ettől még Symbol support vote.svg támogatom, hátha valakinek hasznos lesz. Kemenymate vita 2017. május 18., 19:16 (CEST)

A böngésző valóban képes elmenteni az „űrlapkitöltési előzményeket”, de ez a gyakran gépet/böngészőt váltó felhasználóknál (gondolok itt magamra) sajnos nem opció. @Bináris: Szükség van további támogatásokra vagy elég ennyi? Bencemac A Holtak Szószólója 2017. június 8., 16:31 (CEST)

@Bináris: A gentle reminder. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. június 23., 17:52 (CEST)

De mondtam olyat, hogy én csinálom meg személyesen? Talán hamarabb találna gazdát az AÜ-n. Esetleg @Tacsipacsi, neked van időd és affinitásod? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. június 23., 18:05 (CEST)

Elnézést, csak azt szerettem volna tudni, hogy szükségesek-e további szavazatok. Írok az adminüzenőre. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. június 23., 18:37 (CEST)

Én is csak most jöttem rá hogy ilyesmi van, de hasznosnak tűnik, szóval ha van akinek megkönnyíti a munkáját akkor Symbol support vote.svg támogatom. – XXLVenom999 vita 2017. június 23., 18:51 (CEST)

Kész. Úgy gondolom, se az azonnalizás, se a jószócikk-eljárások adminisztrálása nem apró változtatás, úgyhogy ezek is a „sima” listába kerültek. – Tacsipacsi vita 2017. június 24., 12:49 (CEST)

Köszönöm! Mondjuk én aprónak szoktam jelölni a lezárásokkal kapcsolatos szerkesztéseket. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. június 24., 12:57 (CEST)
Én meg nem szoktam örülni neki, mert akkor nem kapok róla e-mailt, és egyébként sem érzem úgy, hogy lényegtelen változtatás lenne a kitüntetés. – Tacsipacsi vita 2017. június 24., 13:02 (CEST)
Akkor ezt megbeszéltük. :-) Bencemac A Holtak Szószólója 2017. június 24., 13:06 (CEST)

Képlicencek legördülő menüje képfeltöltésnél[szerkesztés]

Függőben FüggőbenBináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. május 3., 11:02 (CEST)

Szeretnék megkérni egy arra jogosult műszaki szakit, hogy a Speciális:Feltöltés-nél a választható képlicencek legördülő menüjébe a Saját készítésű képekhez tegye be a CC BY 3.0 és CC BY 4.0 licenceket, a Szabad képekhez a CC BY 4.0 és Szabad képernyőkép licenceket, a Nem szabad fájlokhoz pedig a Jogvédett képernyőkép licencet. Köszönöm! – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2017. április 29., 16:54 (CEST)

Képfeltöltés licence menü 20170430 1.gif

Most egymás alatt duplán felsorolva szerepel a CC-BY-SA 3.0, CC-BY-SA 4.0, CC-BY-3.0, CC-BY-4.0, anélkül, hogy bármi utalna a lényegükre, az egymás közti érdemi különbségre (mikor melyiket?). Szerintem ebből csak a vérprofik igazodnak el. Akela vita 2017. április 30., 09:29 (CEST)

@Sasuke88, Akela:Symbol question.svg kérdés, illetve javaslat: az elavult 3.0-ás licenceket szerintem nyugodtan ki lehetne venni (félreértés ne essék, lehet ezzel licencelni, sőt akár 1.0-val is csak nem nagyon érthető, hogy ezt ajánljuk a korszerűbb, aktuálisabb helyett (vagy ebben az esetben mellett)) és akkor nem lenne ilyen hosszú a lista. A 4.0-ás licenc körül-belül annyiban újabb, hogy egyrészről kompatibilitása van a Free Art license 1.3-mal, és egyirányú kompatibilitása a GPLv3-mal (GNU General Public License version 3). Az egyirányú kompatibilitás itt pontosan azt jelenti, hogy a BY-SA 4.0 anyagok publikálhatóak a GPLv3 alatt, de nem járul hozzá a GPLv3 projekteknek a BY-SA 4.0 szerinti módosításához. Ezen kívül a 4.0 szélesebb jogi környezetben használható, mert több nyelvre lefordították (ezt nem úgy kell érteni természetesen, hogy valaki leült és lefordította mondjuk még öt nyelvre, hanem több, helyi jogi környezettel kellett harmóniába hozni), így értelemszerűen hatékonyabban támogatja a szabad tartalom terjesztését. Ugyan a 3.0-ás verzió átlicencelhető 4.0-ra, de szerintem érdemesebb lenne arra ösztönözni a felhasználót, hogy egy modernebb, széleskörűbben használható licencre kattintson inkább. Mi a véleményed? --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 30., 09:47 (CEST)
@Akela: a szám a verziószámot jelöli (erről a fentebbi behúzásban írok röviden), a betűjelek pedig korlátozó attribútumok, amiket mindjárt fel is oldok. A CC (Creative-Commons) szabad licencek nagy előnye, hogy nagyon kevés korlátozást írnak elő a felhasználás során, de ezek közül kettő benne van abban az ajánlásban a Wikimedia projektek használnak, védendő a szerzőt. Az első betűjel ugye a CC=Creative-Commons a licenc kibocsájtója, a BY (Nevezd meg!) attribútum pedig előírja, hogy a szerzőt megfelelően fel kell tüntetned, hivatkozást kell létrehoznod a licencre és jelezned ha a művön változtatást hajtottál végre, a SA (Így add tovább! Share-alike!) írja elő, hogy ha feldolgozod, átalakítod vagy gyűjteményes művet hozol létre a műből akkor a létrejött művet ugyanazon licencfeltételek mellett kell terjesztened mint az eredetit. Vannak ezeken kívül is attribútumok (például a nem kereskedelmi, NC= non-commercial), de mivel ezek már nem szabad licencű attribútumok, ezekbe nem mennék most bele. A CC licencek egyik legnagyszerűbb tulajdonsága az átlátható használhatóság. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 30., 09:57 (CEST)

@Pallerti: Köszönöm szépen! Esetleg még a kettős licencnél nem lehetne frissíteni 4.0-ra? (Meg a jogvédett képernyőképnél a kis j kezdőbetűt át kéne írni nagyra.) Én a 3.0-át nem venném ki, mert még sok helyen előfordulhat. Vagy, ha valahol mondjuk CC-BY 3.0-át jelölnek meg, azt feltölthetem CC-BY 4.0-ával is? A politikai beszéd részlete jogilag mennyire tér el más jogvédett hanganyagok részletétől, van valami alapja a megkülönböztetésnek? @Akela: Nem kell vérprofinak lenni ehhez a pár betűhöz: BY = Nevezd meg a szerzőt!, SA = A származékos művedet az eredeti mű licencével tedd közzé!, NC = Kereskedelmi forgalomba nem hozható, ND = Nem módosítható. :-) – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2017. április 30., 10:53 (CEST)

@Sasuke88: Válaszolok egyesével: a kettős licencnél szerintem lehet frissíteni, de a pontos válaszhoz egy kis türelmet kérek, mert ott a GFDL kompatibilitást meg kell néznem, viszont őszintén szólva maga a kettős licenc is egy kicsit értelmét veszti a CC-BY-SA-4.0-val, mert CC-BY-SA-4.0 tartalmakat felhasználhatsz GPLv3 alatt (fordítva nem!) így nem szükséges külön is nyilatkozni a GNU licencről. A J kezdőbetűt átírom. a 3.0-át pont azért lehetne kivenni, mert át lehet licencelni 4.0-ra, tehát ha egy 3.0 alatti képet találsz, azt nyugodtan feltöltheteted 4.0-val (vagy ha majd lesz, későbbi verzióval, a CC licencek visszafelé kompatibilisek). A politikai beszédet, vagy a napi eseményekhez kapcsolódó, időszerű gazdasági vagy politikai témákról megjelentetett cikkeket a SZJT egy kicsit szabadabban engedi idézni az egyéb jogvédett műveknél – egészen konkrétan a nyilvánosan tartott előadások és más hasonló művek részletei, valamint politikai beszédek tájékoztatás céljára – a cél által indokolt terjedelemben – szabadon felhasználhatók. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 30., 11:12 (CEST)
@Sasuke88: közben agyaltam a kettős licencen, de annyira egyszerű a válasz, hogy nem is kell kompatibilitást nézni: nem kell átírni, sőt értelme sincsen, mert – ahogyan írtam fentebb – a 4.0 eleve kettős licenc, gyakorlatilag így önmagában az eddigi {{kettős licenc}}(?) upgrade-je, ezért nem kell külön nyilatkozni a GNU licencről. Mivel azonban a 3.0 önmagában nem kompatibilis a GNU licenccel, ezért ott külön is nyilatkozni kell, hogy mindkettő licenc alatt érvényes a szerző engedélye. én inkább azt javaslom, hogy a CC-BY-SA-4.0 kerüljön az eddigi ajánlott, kettős licenc helyére, a régi 3.0-val összefűzöttet meg nyugodtan ki lehet venni. Persze továbbra is a kettős-licenc érvényes az eddig licencelt művekre, csak ne arra ösztönözzük a feltöltőt, hanem inkább a modernebb 4.0-ra, különösen, hogy át is licencelhető a kettős-licenc a 4.0-ra, mivel az kettő licencre ad engedélyt, a CC-BY-SA-ra, ami kompatibilis az új változatra, meg a GFDL 1.2, ami meg szintén kompatibilis a 4.0-val ősszefűzött GNU 1.3-mal. A fentieket összeségében tekintve semmi nem szól amelett, hogy akár a kettős licencet, akár régebbi CC licenceket használjunk a jövőben feltöltött képekhez – tökéletesen kiváltja ezeket a CC-BY-SA-4.0 --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 30., 11:25 (CEST)
@Pallerti: Köszönöm a válaszokat és, hogy utánanéztél mindennek. A fentiek tükrében én is Symbol support vote.svg támogatom, hogy a CC-BY-SA-4.0 legyen az ajánlott. Esetleg, ha időd engedi, majd tudnál segíteni a Wikipédia:Képek licenceinek megadása lap aktualizálásában is? Tegnap nekiálltam frissíteni, bővíteni, javítani, de ahogy látom, te egy "kicsit" jobban értesz ezekhez a licenc dolgokhoz, mint én Vigyor. – Sasuke88 Anime eye.svg vita 2017. április 30., 11:38 (CEST)
@Sasuke88: persze, segítek aktualizálni, holnap, holnapután szánok rá időt, megnézem mit tudok tenni. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2017. április 30., 15:18 (CEST)

Most nincs időm beleásni magam ebbe, de a képfeltöltési útmutatónkat is szükséges lehet aktualizálni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. április 30., 12:15 (CEST)

Bocsánat, függőre cseréltem a megoldva sablont, mert a feladat félig van megoldva. A dokumentációnak együtt kéne járnia a műszaki megoldással, hogy elkerüljük a káoszt. A Sablon:Képekkel kapcsolatos oldalak sablonban van egy egész sornyi licencekkel kapcsolatos oldal. Akkor lesz megoldva ez a feladat, ha valaki jelenti, hogy átnézte és szükség esetén aktualizálta az összeset. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. május 3., 11:02 (CEST)

Alt+0150[szerkesztés]

Mi az, hogy Alt+0150? Állítólag ezzel a billentyűkombinációval egy hosszú kötőjelet lehet létrehozni. De nálam semmit — ilyen próbálkozáskor egyszerűen átlép egy másik internetes honlapra. – Holdkóros vita 2017. június 15., 17:57 (CEST)

Az Alt+xxxx billentyűkombinációk mindig az ún. „szürke” billentyűkre vonatkoznak – régen a jobb oldali számbillentyűk szürkék voltak, míg a többi fehér. Tehát ha rendes (számbillentyűkkel rendelkező) billentyűzeted van, akkor az Alt lenyomva tartása mellett azokon kell beütnöd a számot, különben az Alt+Fn mellett az Fn-es (általában kék) számbillentyűket kell használnod. – Tacsipacsi vita 2017. június 15., 18:43 (CEST)
Nem. Egy ideje nem működik nálam. Semmilyen betűt vagy írásjelet nem tudok előállítani. Meg kell nyitni — vagy inkább állandóan nyitva hagyni — a 'Különleges karakterek' ablakot. – Holdkóros vita 2017. június 16., 00:19 (CEST)
Ha rendes billentyűzeted van, nem lehet, hogy ki van kapcsolva a Num Lock? Különben mit használsz? Nekem Win7 és Win8 alatt is tökéletesen működik – kivéve Wordben, ahol csak a Ctrl+Szürke - kombináció használható. – Tacsipacsi vita 2017. június 16., 15:45 (CEST)
Mivel elég gyakran nagyon undok módon viselkedtek, ezért leszoktam 'Windows'-ékról. Valamivel több mint két éve már egészen mást használok. Rátértem az 'Ubuntu'-ra. Talán 14.04 volt akkor még. Most, ha jól tudom, 16.02 van éppen. – Holdkóros vita 2017. június 17., 00:09 (CEST)
Ha a Wikipédia:Különleges írásjelek lapon nézted, ott a fejlécben szerepel, hogy windowsos bevitel. Aki nem Windowst használ, az oldja meg magának. (Egyébként a Firefoxhoz én használok egy Clippings nevű kiterjesztést, aminek segítségével a helyi menüből is lehet karaktereket beszúrni. Sokkal lassabb, mint a billentyűkombináció, de annak hiányában praktikus lehet. Ezen kívül a szerkesztőablak alatti karakterbeszúróban is van nagykötőjel, azt nem kell kinyitni, és a szerkesztési összefoglalónál is működik.) – Tacsipacsi vita 2017. június 17., 12:40 (CEST)
Jóindulatú egy hozzáállás. Persze egy Wws-rajongótól mire lehet számítani? Egyébként internetezéshez kétféle keresőt használok: Vagy 'Firefox'-ot vagy 'Chromium'-ot. A Wikihez általában ez utóbbit. – Holdkóros vita 2017. június 17., 19:57 (CEST)
Sajnálom, a wikiszerkesztők 99%-a Windowst használ, egyszerűen nincs, aki segítsen. A Windowson kívül van macOS és tengernyi Linux-verzió, amik mind különbözőképpen működhetnek, nem lehet mindenre figyelni. A 150-es kód biztosan működik mindenhol, mivel az a karakter ASCII-kódja, a módosítógombokat pedig Google-kereséssel tudod megtudni. – Tacsipacsi vita 2017. június 17., 23:59 (CEST)
A 0150 nem ASCII-kód, hanem ANSI, amit első sorban a Windows használ. Más rendszereken általában a sokkal bővebb UTF8 az alapértelmezett. – BáthoryPéter vita 2017. június 18., 00:55 (CEST)

Linuxokon Ctrl+Shift+U lenyomása után tudsz UTF8 kódokat beírni. A a nagykötőjel kódja 2013 (ahogy a cikk is írja). Tehát, nyomsz egy Ctrl+Shift+U kombinációt, begépeled a karakterkódot, majd nyomsz egy entert és az addig beírt u2013 kód átváltozik nagykötőjellé. – BáthoryPéter vita 2017. június 18., 00:55 (CEST)

Köszönöm. – Holdkóros vita 2017. június 18., 04:46 (CEST)

Látszer[szerkesztés]

Üdv! Lehet, hogy csak nekem új, de megváltozott a látszer működése: az egér rávitelével már nem a szócikk címe jelenik meg, hanem csak a szócikk bevezetőjének eleje, a szócikk fényképével, már amelyiknek van. Így viszont sajnos elveszti a praktikumát mert – például egyértelműsítő lapoknál – a cím, vagyis a fejléc révén lehetőség van, vagyis volt a szócikk címének a kimásolására anélkül, hogy meg kellene azt nyitni, jóval inkább meggyorsítva a munkát. Elhiszem, hogy ez nagyon látványos, de nem praktikus, úgyhogy én szorgalmaznám a címek valahogy újra láthatóvá tételét, esetleg a látszer visszaállítását. – Vander Jegyzettömb 2017. június 18., 18:31 (CEST)

Nálam megjelenik a szócikk címe is. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. június 18., 18:50 (CEST)

Nálam is (Monobookban).– RuIsZa Blue old car.svgbevitel 2017. június 18., 18:57 (CEST)

Nem információs kártyákat láttok? Korábban ez valami béta funkció volt, ha jól emlékszem szó volt róla, hogy egyszer majd átveheti a látszer helyét (most nem találtam meg a beállításokban). – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. június 18., 19:13 (CEST)

Lehet, hogy akkor az az, talán magától is visszaáll, de nálam az jelent meg. – Vander Jegyzettömb 2017. június 18., 20:58 (CEST)

Mostanra visszaállt, akkor ez is csak valami alkalmi zavar volt az erőben. – Vander Jegyzettömb 2017. június 18., 23:39 (CEST)

Mobilos szerkesztés: sablon szerkesztésnél[szerkesztés]

Sziasztok! Mobilos szerkesztés: sablon szerkesztésnél van, hogy szeretném szerkeszteni és nem jön be vagy csak forog egy fogaskerékhez hasonló forog és nem jön be, más sablon szerkesztésnél ia tapasztaltam. Mi lehet az oka? Mert szeretnék sablonokat létre hozni szezonos szócikkekhez. üdv: Sziasztok! Attila1486 vita 2017. június 19., 09:52 (CEST)

@Attila1486: Pontosan mit szeretnél szerkeszteni? Egy szócikkbe akarsz sablont beszúrni, azt módosítani vagy a Sablon névtérben szeretnél új lapot létrehozni? Pontosan milyen szócikkről és/vagy sablonról van szó? Milyen böngészőt használsz (Chrome, Safari, Opera, Firefox, Samsung böngésző, egyéb)? Ezek nélkül nem tudom megnézni, hogy nekem is rossz-e. – Tacsipacsi vita 2017. június 20., 18:48 (CEST)


@Tacsipacsi: Szia. Chrome-ot használok. Egyrészt: meglevőt szereték módosítani. Másrészt: szeretnék újat létre hozni a szezonos szócikkekhez amiket létre hozok. Amikor a megjelenített kép ilyen, vagy ilyen akkor nem tudom szerkeszteni/módosítani. De ha ilyen a megjelenített kép,használati útmutatós amit én hoztam már létre akkor igen, működik. Szeretnék pl AS Roma/Juventus szenok sablont létre hozni amiket létre hoztam/hozok szezonos szócikkekhez. Előre is köszönöm.Üdv: Szia

Attila1486 vita 2017. június 20., 19:13 (CEST)

A problémának két része van, mindkettő szoftverhiba: egyrészt a szerkesztőlink rossz (a vége #/editor/0 kéne hogy legyen #/editor/1 helyett), másrészt nem szól, hogy problémája támadt. Jeleztem őket, addig annyit tudsz tenni, hogy az URL-t módosítod, hogy 0-ra végződjön, ne 1-re. Létrehozásnál ennek nem kéne gondot okoznia, az hol nem megy? – Tacsipacsi vita 2017. június 20., 21:43 (CEST)
@Tacsipacsi: Szia.Szerkesztésnél nincs. Minta képen szeretném megnézni a kész sablonokat. Ennek a mintájára szeretnék pl.: egyet a Real Madridnak, a Juventusnak, az As Romának, a Vasasnak stb. Létre hozni. Köszönöm szépen! Meg Kategóriákat is le gyártani.

Üdv: Szia Attila1486 vita 2017. június 21., 09:54 (CEST)

A kész sablonokat nem fogod tudni megnézni, csak ha a lap alján az Asztali linkre kattintasz, ugyanis a navboxok szándékosan el vannak rejtve mobilon (nem tudom, ki találta ki, de úgy tűnik, sikerült kiirthatatlanná tenni az elképzelését). – Tacsipacsi vita 2017. június 21., 14:45 (CEST)

Tech News: 2017-25[szerkesztés]

2017. június 19., 17:44 (CEST)

Commons-on-osm (újra) meg újra[szerkesztés]

Commons-on-osm nem müködik! Ugyanaz a probléma amit már többször is irtam a kocsmafalon (pl. itt https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Kocsmafal_(m%C5%B1szaki)/Arch%C3%ADv103#Commons-on-osm_.28.C3.BAjra.29 ), hogy a Commons on OSM nem jeleniti meg a képeket. Most éppen az elmúlt négy nap képei hiányoznak pl. File:Serbian cross (1792), Szabadság Square, 2017 Pomáz.jpg vagy File:HÉV-állomás, 2017 Pomáz.jpg vagy File:Saint Stephen of Hungary Church, portal, 2017 Hatvan.jpg, File:Az új gyalogos híd egyik pilonja és kereszteződése, 2017 Hatvan.jpg vagy File:Zagyva and railway bridge, 2017 Hatvan.jpg.

A probléma két héttel korábban is jelentkezett akkor a 3. vagy a negyedik nap 'megjavult' a rendszer és 'előkerültek a térképen képek'. Ez várható ismét? - - Globetrotter19 vita 2017. június 24., 12:18 (CEST)

Tartalomjegyzékek eltűnése a szócikkekből[szerkesztés]

Közvélemény-kutatást tartanék. Nálam az alábbi szócikkekben nem jelenik meg tartalomjegyzék: Miss Marple, Marina Ivanovna Cvetajeva, Muraszaki Sikibu, továbbá szúrópróbaszerűen még egy csomó kiemelt cikkben. Megjelenik viszont például a Beda Venerabilisban, a Sir Gawain és a Zöld Lovagban és szúrópróbaszerűen még egy csomó kiemelt cikkben. Semmi magyarázatát nem lelem, NOTOC egyikben sincs. Kíváncsi volnék, mások hogy állnak ezzel. – Pagony foxhole 2017. június 24., 13:58 (CEST)

Nálam az említett szócikkekben ugyanaz a helyzet, mint ahogyan Pagony mondja. Chrome-ot használok. --Sphenodon vita 2017. június 24., 14:02 (CEST)

Hibaüzenetet nem kaptam. --Sphenodon vita 2017. június 24., 14:05 (CEST)

Én is Chrome-ot használok. De erre a totális esetlegességre a böngésző aligha lehet magyarázat. – Pagony foxhole 2017. június 24., 14:08 (CEST)

Internet Explorerben és Firefoxban mutatja a tartalomjegyzéket. A Chrome-ban és a Chrome-alapú SlimJetben viszont nem. Úgy tűnik, ez mégis böngészőprobléma lehet. – Dodi123 vita 2017. június 24., 14:18 (CEST)

Megemlítem, hogy ha a Miss Marple cikkben az első sorban szereplő fájlhivatkozást kitöröljük, akkor megjelenik a tartalomjegyzék a Chrome-ban is. Ez talán közelebb visz a probléma megoldásához. – Dodi123 vita 2017. június 24., 14:20 (CEST)

Akkor is megjelenik, ha a fájlhivatkozás és a szócikk első sora közötti üres sort kitöröljük. – Dodi123 vita 2017. június 24., 14:21 (CEST)

Jó, de ez eseti tűzoltás olyan problémára, ami eddig nem létezett, másrészt akkor miért lát a böngészőm x esetben tartalomjegyzéket? – Pagony foxhole 2017. június 24., 14:24 (CEST)

Marina Ivanovna Cvetajeva és Muraszaki Sikibu esetén ugyancsak az üres sor okozza. Ha eltávolítjuk a sablon és a szócikk első sora közötti üres sort, akkor megjelenik a tartalomjegyzék. Az ellenpéldaként felhozott Sir Gawain és a Zöld Lovagban nincs üres sor a képhivatkozás és az első sor között (ott meg is jelenik). Érdekesség azonban, hogy a Beda Venerabilisban van üres sor az infobox és az első sor között, mégis megjelenik a tartalomjegyzék. Itt azonban csak egy sablon van, a Marina Ivanovna Cvetajeva és Muraszaki Sikibu esetén három, illetve kettő. A Miss Marple esetében azonban nem sablon, hanem egy képhivatkozás van. Az okát nem tudom, de talán ezek az információk segítséget nyújtanak egy olyan valaki számára, aki utána tud járni. – Dodi123 vita 2017. június 24., 14:33 (CEST)
Akkor már haladunk a "meleg" felé, viszont továbbra is kérdés, hogy eddig miért nem jelentkezett ez a probléma. – Pagony foxhole 2017. június 24., 14:48 (CEST)
Ami érdekes még, hogy ha a laptörténetből az utolsó előtti változatot nyitom meg, ott megjelenik a tartalomjegyzék (az utolsó, aktuális változatnál a laptörténetből megnyitás esetén sem). Az utolsó módosítások minden esetben más-más jellegűek. Kezd rejtélyessé válni számomra a dolog :) – Dodi123 vita 2017. június 24., 15:09 (CEST)

Óriási! :) Remélem, idejönnek a techguruk is. – Pagony foxhole 2017. június 24., 15:20 (CEST)

Valami a tárolt változattal lehet, vagy a fordítóprogramnak lehetett valami hibája az érintett cikkeknél (meg még ki tudja, hány szócikknél), mert ha most megnyitjuk szerkesztésre, nem változtatunk semmit, csak megnézzük az előnézetet, akkor látszik a tartalomjegyzék. Szívesen kipróbálnám valamelyiknél, hogy a tényleges elmentés után a laptörténetből előhozva a jelenlegi változatot, akkor is jelentkezik-e a jelenség, hogy a tartalomjegyzék nem látszik. Kipróbálhatom? – Dodi123 vita 2017. június 24., 16:58 (CEST)

Én semmilyen fordítóprogramot nem használtam a cikkeimnél, :) de persze, próbáld meg nyugodtan. Kíváncsian várom az eredményt. – Pagony foxhole 2017. június 24., 17:11 (CEST)

Amikor a "Változtatások közzététele" gombra kattintunk, akkor wikipédia lefordítja a szerkesztőablakban levő karaktersorozatot olyan formájúra, amely olvasási nézetben megjelenik. A Marina Ivanovna Cvetajeva szócikkel kipróbáltam: megnyitottam szerkesztésre, nem javítottam semmit, majd közzétettem a változatot. Mivel nem változtattam semmit, ezért a laptörténetbe be sem került. A tartalomjegyzék viszont megjelent a szócikkben. A laptörténet szerinti utolsó változat megnyitása esetén is látszik, annál, amelyiknél korábban a probléma jelentkezett. A többi ilyen szócikkel is ugyanígy lehet eljárni, hogy megjelenjen a tartalomjegyzék. Egy techguru véleményére én is kíváncsi lennék, mi okozhatta ezt. – Dodi123 vita 2017. június 24., 17:24 (CEST)

És valóban! De ez így nagyon nem jó. Mi van a bejelentkezetlen külső felhasználókkal az ilyen cikkek esetén? Ők sem kapnak tartalomjegyzéket? Egy-egy kiemelt szócikk áttekinthetetlen káoszként jelenik meg előttük? Mert ha igen, ez túlmutat az én személyes problémámon. – Pagony foxhole 2017. június 24., 18:10 (CEST)

A Miss Marple és a Muraszaki Sikibu szócikkekkel is megcsináltad a változtatás nélküli újrafordítást? Nálam most ugyanis ezeknél is megjelent a tartalomjegyzék akár bejelentkezve, akár bejelentkezés nélkül néztem meg. Szerintem az nem játszik szerepet, hogy bejelentkezve vagy bejelentkezés nélkül nézi valaki. Ha nem látszik, akkor ugyanúgy nem látszik és viszont. – Dodi123 vita 2017. június 24., 18:29 (CEST)

Előbbiben Dencey szerkesztett, utóbbit én megcsináltam, igen. A Császári és Királyi Légierő például továbbra is nélkülözi a tartalomjegyzéket. – Pagony foxhole 2017. június 24., 18:54 (CEST)

Most már a Császári és Királyi Légierő esetében is van tartalomjegyzék, mivel végeztem egy nulleditet. Úgy tűnik, hogy egy bármilyen szerkesztés (ami lehet Dencey-féle vagy nulledit) elegendő a tartalomjegyzék újbóli megjelenéséhez. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2017. június 24., 19:03 (CEST)

Igen, ez lejött nagyjából, de hány ezer ilyen cikk lehet? Mindig változó számban, természetesen. Még az se biztos, hogy x idő eltelte után nem lesz-e megint csupasz a most szerkesztett cikk. – Pagony foxhole 2017. június 24., 19:26 (CEST)