Wikipédia:Kocsmafal (fordítási segítség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kocsmafal – fordítási segítséggel kapcsolatos szekció

Üdvözlünk! Ezen az oldalon, mint azt a neve trükkösen állítja, mindenféle fordítási, szövegértési részfeladattal kapcsolatos segítség kérhető. Annyit kérünk, hogy egész mondatokat csak nagyon indokolt esetben írj ide, komplett bekezdéseket pedig semmi esetre sem, ezen a lapon (jó esetben) fordítási / szövegértési segítséget adnak, nem pedig helyetted fordítják le a komplett szöveget!

Új szakasz nyitásakor a következőkre figyelj
 • Nevezd meg a kapcsolódó szócikket, hogy a szövegkörnyezetet is figyelembe vehesse, aki segít! Használd a szakasz elején a {{cikk}}(?) sablont!
 • Feltétlenül írd oda jó vastagon, milyen nyelvből (nyelvekből) van szükséged segítségre, lásd a mintát!
Hasznos tippek
 • Ha a probléma megoldódott, a szakaszcím alá illeszd be a {{megoldva}}(?) sablont, hogy mások is lássák, nincs szükség további válaszokra!
 • Ha nem akar válasz érkezni a kérdésedre, fordulj bátran a helyesírási és stilisztikai kérdésekkel foglalkozó kocsmafali szekcióhoz!
 • Figyelem! Minthogy az oldal automatikusan archiválódik, minden szakasz 28 nap lejártával az archívumba kerül akkor is, ha nem oldódott meg a probléma. Ezt a {{függőben}}(?) sablon elhelyezésével előzheted meg. Az a szakasz, amire kitették a függőben jelzést, nem archiválódik.
Segítség
Minta új szakasz létrehozására
== Szócikk címe ==

* {{cikk|Szócikk címe}}
* '''Valamilyen''' nyelven kérnék segítséget.

A probléma rövid, de velős megfogalmazása, aláírás (~~~~). 
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21


Okrug[szerkesztés]

Ezt a szláv nyelvterületen használatos közigazgatási egység nevet hogy fordítanátok (ha egyáltalán kell fordítani): ru:округ, en:okrug (okrug (Q1427085))? Például: Kercs városi körzet (Q17266290). Palotabarát vita 2020. augusztus 5., 12:18 (CEST)

Kercs esetében nagyjából egyenértékű a magyar megyei jogú város kategóriával. Egyébként az okrug legelterjedtebb fordítása körzet. Már a cári Oroszországban is használták valamilyen adminisztratív terület meghatározására. Военный округ = katonai körzet; Национальный vagy автономный округ = nemzetiségi vagy autonom körzet; de lehet több területet, várost, tagköztársaságot magába foglaló nagyobb területi egység is Nagyon sok változatban használják. itt kaphatsz képet a sokszínűségéről ennek a fogalomnak. Texaner vita 2020. augusztus 5., 12:42 (CEST)

A Gáldi-Uzonyi szótár szerint körzet, az akadémiai szótár [1] a járás fordításaként is hozza. </nowiki> Xia Üzenő 2020. augusztus 5., 17:37 (CEST)

Az Urban Okrug (és konkrétan a Kerch Urban Okrug esetében is) az önkormányzatok egyik típusát jelenti (2006 óta), és az Oroszország közigazgatási beosztása cikk "Önkormányzati rendszer" szakaszában városi körzetnek fordítottuk. – Vadaro vita 2020. augusztus 5., 20:00 (CEST)

@Texaner, Teemeah, Vadaro: nagyon köszönöm mindenkinek! Palotabarát vita 2020. augusztus 6., 00:45 (CEST)

Translation request[szerkesztés]

To those who are interested, can you translate and upload the articles en:Azerbaijani art, en:Azerbaijani literature, [[:en:List of statues in Baku] in Hungarian Wikipedia? Karalainza vita 2020. augusztus 7., 10:14 (CEST)