Wikipédia:Kocsmafal (fordítási segítség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kocsmafal – fordítási segítséggel kapcsolatos szekció

Üdvözlünk! Ezen az oldalon, mint azt a neve trükkösen állítja, mindenféle fordítási, szövegértési részfeladattal kapcsolatos segítség kérhető. Annyit kérünk, hogy egész mondatokat csak nagyon indokolt esetben írj ide, komplett bekezdéseket pedig semmi esetre sem, ezen a lapon (jó esetben) fordítási / szövegértési segítséget adnak, nem pedig helyetted fordítják le a komplett szöveget!

Új szakasz nyitásakor a következőkre figyelj
 • Nevezd meg a kapcsolódó szócikket, hogy a szövegkörnyezetet is figyelembe vehesse, aki segít! Használd a szakasz elején a {{cikk}}(?) sablont!
 • Feltétlenül írd oda jó vastagon, milyen nyelvből (nyelvekből) van szükséged segítségre, lásd a mintát!
Hasznos tippek
 • Ha a probléma megoldódott, a szakaszcím alá illeszd be a {{megoldva}}(?) sablont, hogy mások is lássák, nincs szükség további válaszokra!
 • Ha nem akar válasz érkezni a kérdésedre, fordulj bátran a helyesírási és stilisztikai kérdésekkel foglalkozó kocsmafali szekcióhoz!
 • Figyelem! Minthogy az oldal automatikusan archiválódik, minden szakasz 28 nap lejártával az archívumba kerül akkor is, ha nem oldódott meg a probléma. Ezt a {{függőben}}(?) sablon elhelyezésével előzheted meg. Az a szakasz, amire kitették a függőben jelzést, nem archiválódik.
Segítség
Minta új szakasz létrehozására
== Szócikk címe ==

* {{cikk|Szócikk címe}}
* '''Valamilyen''' nyelven kérnék segítséget.

A probléma rövid, de velős megfogalmazása, aláírás (~~~~). 
 • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
 • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
 • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
 • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
 • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
 • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
 • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21


1992 barcelona olympic games summer[szerkesztés]

– Bobvosgergelymáté vita 2018. november 30., 23:28 (CET)

Angol wikicikk címe[szerkesztés]

Ennek az angol wikicikknek a címét hogyan fordítanátok le: [1]? A magyar változat még nem létezik, de be akarom linkelni egy cikkbe. Armada? Hajóhad? Hadsereg? Valami egyéb? - Tündi vita 2018. december 9., 15:28 (CET)

Érdemi választ sajnos nem tudok adni, de mindenesetre ha megszületik a fordítás, akkor a Wikidatába is érdemes felvésni magyar címkeként, hogy legközelebb már onnan elő lehessen keresni. – Tacsipacsi vita 2018. december 9., 15:30 (CET)
Nem szándékozom lefordítani az egész cikket, csak a címét, hogy be tudjam linkelni egy magyar cikkbe. - Tündi vita 2018. december 9., 17:00 (CET)
Igen, értem. A Wikidata-címkét viszont akkor is el lehet készíteni, ha nincs mögötte cikk, sőt. Ha cikket is írsz, akkor egy bot egy idő után automatikusan hozzáadja a címkét, viszont ha nincs cikk, akkor nem, hiszen nincs honnan. Ha most elkészítjük a címkét, akkor a cikket később megíró szerkesztő már támaszkodhat rá, így nagyobb eséllyel fog a piros link bekékülni ahelyett, hogy valami másik címen jönne létre a cikk. – Tacsipacsi vita 2018. december 9., 17:30 (CET)
7. Portugál Indiai Tengeri Hadsereg (Almeida, 1505). Hat korábbi tengeri hadsereget küldtek már Goára, ez volt a hetedik. Ha jól értem. – Burumbátor Súgd ide! 2018. december 9., 15:56 (CET)
Igen, a földrajzi felfedezések korában többször is nekifutottak expedíciókkal a területnek. :) Először persze csak kereskedni, aztán hódítani. Akkor, legalábbis egyelőre az általad javasolt címen linkelem be, bár nem teljesen világos, hogy az enwikiben miért érezték szükségét a zárójeles egyértelműsítésnek. - Tündi vita 2018. december 9., 16:59 (CET)

Lehet, hogy csak a keresést segítő további információ. – Burumbátor Súgd ide! 2018. december 9., 17:08 (CET)