Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív9

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Hivatkozás cikken belül

Tudnátok segíteni abban, hogyan készíthetnék hivatkozást egy szócikken belül? Olyanra gondolok, mint a tartalomjegyzék, csak ennél én adnám meg, hogy a szócikk mely részére ugorjon. My-wiki 2007. március 17., 21:51 (CET)

Ez például felugrik a lap tetejére; remélem. OsvátA palackposta 2007. március 17., 23:05 (CET)

És ez hogyan működik? A címsorokra lehet ezzel hivatkozni? Mert amire hivatkozni szeretnék nem lenne címsorként kiemelve, csak egyszerű szöveg lenne (esetleg nagyobb betűmérettel) és arra szeretnék a lap tetejéről hivatkozni. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője My-wiki (vitalap | szerkesztései)

ide!

Oda.

--Tgr vita / IRC 2007. március 18., 14:41 (CET)

Köszönöm, most már menni fog! My-wiki 2007. március 18., 14:43 (CET)

Ezzel kapcsolatban lenne egy javaslatom, nem udom, jó helyre írom-e: belső fejezetcímekre történő hivatkozásnál, pl. #WikEd a Wikiforrásban, ugye, ki kell, írjuk a # jelet, és gyakran csak azért kell egy | jelet is betenni, hogy a # ne látsszon. Nem lehet olyat csinálni, hogy a # soha ne látszódjék (a programmotor kivegye automatice, vagy az ilyen hivatkozás a szerkesztés során átalakuljon a megfelelő formára), és akkor a [[#WikEd a Wikiforrásban|WikEd a Wikiforrásban]] helyett [[#WikEd a Wikiforrásban]] is elég lenne? --KGyST 2007. május 4., 09:37 (CEST)

Userlap

Alig három év wikizés után észrevettem, hogy a userlapoknál a felső fülön külön van írva, hogy userlap, pedig egybe kéne. Ezt tudnátok javítani? (az sem biztos, hogy itt fenn a „wikipédia lap” helyes, de ezt nem tudom, hogy kéne.) Köszi! – Alensha Ankh.svg üzi 2007. március 18., 16:37 (CET)

Mi lenne, ha "felhasználói lap lenne"?--Burumbátor Burum kerekasztala 2007. március 18., 16:42 (CET)
Megfordult a fejemben, de akkor a User: előtagot is meg kellene változtatni, az meg bonyolult, nem? – Alensha Ankh.svg üzi 2007. március 18., 16:57 (CET)
Nem is az User: előtag megváltoztatásával van gond, hanem azzal, hogy az összes User vita: hivatkozás hibás lesz utána (az user: még átirányítana a felhasználó:-s alakra, de az user vita: nem, csak az eredeti user talk: )... --Danivita 2007. március 18., 17:11 (CET)
Én ehhez is hülye vagyok, de szerintem ahol a User talk:-ból User vita: lett, ugyanott lehetne az eredeti User talk:-ból Felhasználói vita: is... Vagy nem...?--Burumbátor Burum kerekasztala 2007. március 18., 17:22 (CET)

Nem tudjuk meg, ha meg sem próbáljuk... Egy késő esti időpontban, amikor gyakorlatilag 3-4 óra alatt 50 szerkesztés történik, szerintem nyugodtan lehet egyet élesben tesztelni. Addig az összes fentebb felsorolt dolog csak elmélet.--Vince blabla :-) 2007. március 18., 17:29 (CET)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után)
Felesleges itt élesben tesztelni, mert pl. nekem fel van rakva itthon a MediaWiki szoftver ugyanazon verziója, mint ami itt a Wikipédián van, tehát tudok tesztelni. De ez biztos így van:
az eredetiben van ugye User: meg User talk:. Minden wiki elnevezi úgy, ahogy akarja. Itt van User: meg User vita:. Az eredeti változatokról még mindig elérhetőek a mostaniak, tehát az User talk: átirányít az User vita:-ra (nyugodtan ki lehet próbálni: User talk:Bdanee). Viszont ha lecseréljük az User:-t Felhasználó:-ra, az User vita:-t Felhasználói vita:-ra, akkor az User: még át fog irányítani Felhasználó:-ra, az User vita viszont nem fog a Felhasználói vita:-ra (csak az eredeti User talk:. Így lesz egy rakás piros hivatkozásunk (amit ha akarunk átírhatunk bottal).--Danivita 2007. március 18., 17:39 (CET)

Akkor a User talk-ot kell átírni :) --Vince blabla :-) 2007. március 18., 17:41 (CET)

Hány felhasználónk van összesen? 4-5ezer? (ebből aktív?) Még jó a botos megoldás, megoldható. --Vince blabla :-) 2007. március 18., 17:42 (CET)

Csináltam egy tesztet, pont úgy működik, ahogy mondtam. Amúgy nem számít, hogy hány felhasználónk van, mert a lapok automatikusan ott lesznek (pl. akkor Felhasználó:Vince és Felhasználói vita:Vince lesz), hanem a kocsmafalon, vitalapokon, stb kell átírni, ami azért nem 4-5000 db-ot jelent.... --Danivita 2007. március 18., 17:52 (CET)

Ésha ezt mindenki megoldja magának? Csak egy redirektet kell fabrikálnia, mit szólsz? Elég kihirdetni a kocsmafalon. Egyúttal megtudnánk, hogy ki a (perpill) aktív szerkesztő - vagy legalábbis az, aki követi a dolgokat) --Vince blabla :-) 2007. március 18., 17:54 (CET)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után)
Na igen, igazad van... Azért csak kérdezzük meg azokat az aktív szerkesztőket a javaslatok oldalon, mi a véleményük róla. --Danivita 2007. március 18., 17:59 (CET)
Azt elfelejtettem mondani, hogy nem kell átmozgatni semmit (láttam a Szerkesztő:Vince oldalt), az átírással a meglévő lapok most már onnan lesznek elérhetőek. --Danivita 2007. március 18., 18:02 (CET)

Ha a vita névtér nem <normál névtér>_vita alakú lenne, az sokmindent hazavágna. Ez tipikusan a van egy megoldásunk, keressük hozzá a problémát jelenség. (Viszont legalább lenne tőle sok új problémánk. Át kéne nézni az összes sablont, megnézni, hogy nem használ-e valamelyik kanonikus névteret lokalizált helyett, végigtúrni bottal a Wikipédia párszázezer lapját stb.) --Tgr vita / IRC 2007. március 18., 18:29 (CET)

Azt akartam épp sipítani, de megelőztetek, hogy az enyhénszólva is béna és bürokratikus "felhasználó" (még jó hogy nem "jóhiszemű, jogcím nélküli felhasználó") helyett legyen már akkor "szerkesztő" sokkal inkább. – Bennó Pffffft.gif (idemondjad)/(mitművelt) 2007. március 18., 18:57 (CET)
User egyenlő volna szerkesztővel? Na de kolléga.... Nyelvileg, fordításilag nem támogatható. Debürokratizálásság mián igen...--Burumbátor Burum kerekasztala 2007. március 18., 19:06 (CET)
A fene se beszél itten kérem fordításról, a user már ott is hülyeség volt. Ha egyszer a regisztráltakat egyébként szerkesztőnek nevezzük, akkor szerk. Jut eszembe, mit szólnátok a "kolléga" laphoz? :o) Esetleg szaktárs? Godson Lyúzer javaslata se rossz éppen, csak nehezen védhető. Júzer? – Bennó Pffffft.gif (idemondjad)/(mitművelt) 2007. március 18., 19:27 (CET)
Aki IP-ről ír, az is szerkesztő... --Tgr vita / IRC 2007. március 18., 21:15 (CET)
Egy Vandál névtér esetleg? :) – KovacsUr 2007. március 18., 22:33 (CET)
Sokadszorra is kínálom: LYÚZER...--Mihasznay-Kibitz Godson fóruma 2007. március 18., 19:10 (CET)
Lúzer + júzer= Lyúzer (a legmagyarabb és leghaszontalanabb "lyukbetűvel"!) Mit kellene ezen védeni??:))--Mihasznay-Kibitz Godson fóruma 2007. március 18., 19:37 (CET)

Mindentől függetlenül, azért az egy kellemes dolog volt idáig, hogy nem volt ékezet az előtagban (jó: sablon, nemjó: kategória), és így az URL értelmesen nézett ki. SyP 2007. március 18., 19:33 (CET)

hú, ékezet az tényleg ne legyen benne, ebbe bele se gondoltam... akkor inkább maradjon user. így, hogy egybe van írva, már szép :) – Alensha Ankh.svg üzi 2007. március 18., 22:27 (CET)

Ki írta?

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy megtudhatnám-e, ki írt egy bizonyos cikket a Wikipédián. A személyiségi jogok megsértése nélkül, természetesen, tehát nekem egy e-mail cím is elég lenne, vagy ha az enyém eljutna hozzá! Fontos lenne felvennem vele a kapcsolatot, mert élet-halál kérdése, hogy a cikkében szereplő információk honnan származnak, hitelesek-e és további infókkal is el tudna-e látni a témában. Konkrétan a Bódis-hegy címszó alatt a Növény és állatvilág című rész szerzőjéről van szó. Előre is köszi! Csáki Eszter tigrisszem@chello.hu

Kedves Eszter! A Wikipédián a cikkek általában több ember közös munkájának az eredménye. A szerkesztők közreműködéseit a kérdéses oldal laptörténet fülére kattintva találhatod meg. Ha a szerkesztő nem egy IP cím, akkor rákanntinhatsz a nevére, ott pedig hagyhatsz egy üznetetet a vitalapján - csak szerkeszd oda a mondanivalódat, ahogy ide is tetted. A legközelebbi bejelentkezéskor erről ő értesítést kap. Emailt is tudsz a szerkesztőnek küldeni:
 http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Speci%C3%A1lis:Emailuser&target=Dunee
itt értelemszerűen az én nevemet kell a kérdéses szerkesztő nevére kicserélni. Beállítás kérdése, hogy a szerkesztő hajlandó-e emailt fogadni, így ez a megközelítés sem száz százalékos. Üdv, Dunee Bananas.svg msg 2007. március 20., 16:15 (CET)

Különböző inviteles IP-címekről írták, esélytelen utólag megtalálni. --Tgr vita / IRC 2007. március 20., 20:32 (CET)

Bocsánat

Elnézést, figyelmetlen voltam az előbb, lemaradt az aláírás-gombos aláírás.--86.101.255.174 2007. március 20., 16:08 (CET)Csáki Eszter, tigrisszem@chello.hu

IW gondok

Van pár interewiki link, amit nem ismer fel a rendszer, pl a 254 lapon a "bpy:" és "ru-sib:" --Vince blabla :-) 2007. március 21., 14:27 (CET)

Úgy tűnik, most már felismeri őket. --Tgr vita / IRC 2007. március 23., 10:58 (CET)

Ezt nekem is eljátszotta már párszor, magától rendbejön, bár kiváncsi lennék mi okozhatja...--Dami reci 2007. március 25., 23:19 (CEST)

Kep

Probalkozok en is egy cikkel. A kovetkezo kerdesem lenne:

Ez a kep:
Fájl:03-05-JPN012.jpg
Tengeri akvárium
miert nem jelenik meg a cikkben? az akvarisztika cikket szeretnem angol nemet meg roman wikibol magyarra forditani de a kep beillesztese nem jon ossze. Egy masik kep beillesztese gond nelkul ment. Nem ertem mi a hiba. Ha valaki tud segiteni kerem illessze be az akvarisztika szocikkbe a kepet. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Zoli77 (vitalap | szerkesztései)

Az angol wikipédiába feltöltött képeket nem tudod közvetlenül elérni. Átmásoltam a képet a Commonsba Whale Shark at Osaka Aquarium.jpg néven. --Tgr vita / IRC 2007. március 23., 10:57 (CET)

Megint ártatlanul szívat a spamszűrő!

Emiatt a link miatt nem engedte elmenteni az általam végzett szerkesztést: www.tajmahal.tz4.com A linket természetesen nem én írtam a Tádzs Mahal cikkbe, az már korábban ott volt! A spamszűréssel több probléma van:

 1. Engem szívat, pedig semmi közöm hozzá, nem én írtam bele a linket.
 2. A szóban forgó oldallal semmi gond nincs, nem spam oldalról van szó!. Teljesen normális oldal, ami csak egy témáról szól, ez a Tádzs Mahal, és mindösszesen 1 link van rajta az Amazon.com-ra... emiatt van rajta a spamlistán??
 3. Az spamszűrő üzenetében továbbra sem szerepel, hogy vissza kell lépni az oldalra, és el kell menteni a saját munkát, különben az elvész!
 4. Jó lenne, ha a magyar adminok közül valaki foglalkozna a spamszűrő beállításaival, mert jelenleg én még csak a negatív oldalaival találkoztam, a valódi spam-et nem szűri ki!

misibacsi 2007. március 25., 22:48 (CEST)

A tz4.com-os linkekkel a lawikiben spammeltek. A tartalom sok-sok oldalon megtalálható, válassz egy másikat, ami nincs a feketelistán (pl. [1]). – KovacsUr 2007. március 25., 23:04 (CEST)
Hm, ezen az oldalon pont nem egyezik teljesen a szöveg, de szerintem megteszi ez is. – KovacsUr 2007. március 25., 23:06 (CEST)
 • a tz4 egy linkrövidítő. Használd az oldal rendes linkjét.
 • Az üzenetben szerepel, hogy vissza kell lépni, de ha van ötleted, hogy hogyan lehetne jobban megfogalmazni, ne tartsd vissza.
 • Honnan gondolod, hogy a valódi spamet nem szűri ki?

--Tgr vita / IRC 2007. március 25., 23:55 (CEST)

A múltkor már átbeszéltük ezt az üzenetet, de nem ez jelent meg! Abban a szövegben nem volt benne a visszalépési tanács, hanem a Kezdőoldalra akar irányítani (azt a linket jó lenne kivenni). Azért gondolom, hogy valódi spam oldalakat nem szűri ki, mert ezekkel már találkoztam a cikkekben... Majd összegyűjtök párat, ha érdekel... De pl. a Gportal.hu elég sok oldala ilyen, inkább azt kellene kivágni... misibacsi 2007. március 26., 09:41 (CEST)

Jelen esetben az oldal rendes linkje nem segítene, az is rajta van a feketelistán. :) – KovacsUr 2007. március 25., 23:58 (CEST)

Kipróbáltam, ez az üzenet jelenik meg. Viszont tényleg megjelenik alatta egy kezdőlapra mutató link is, aminek nem kéne, írtam róla bugreportot: bugzilla:9416 hiba. A spammel, amit kiszűr, nyilván nem találkozol, de azért elég sok van belőle. --Tgr vita / IRC 2007. március 26., 10:04 (CEST)

Téli időszámítás a Friss változtatásokban?

 Animated flower.GIFKarmelaposta  2007. március 27., 16:47 (CEST)

Igen, igen! Hol lehet átállítani, hogy GMT+2-t mutasson? – Bennó Pffffft.gif (idemondjad)/(mitművelt) 2007. március 27., 16:58 (CEST)

beállításaim, dátum és idő, töltse ki a böngésző. (ez a kérdés mindig felmerül, valahányszor óraátállítás van... :D – Alensha Ankh.svg üzi 2007. március 27., 17:05 (CEST)

Igen, mert félévente át kell állítani :( SyP 2007. március 27., 17:11 (CEST)

Köszönöm, átállítottam.
Javaslat: A Speciális:Friss változtatások lapon felülre egy figyelmeztetés óraállítás után egy héten keresztül.  Animated flower.GIFKarmelaposta  2007. március 27., 17:24 (CEST)

Üresen kell hagyni a mezőt, és akkor magától vált ilyenkor... legalábbis azt hiszem. --Tgr vita / IRC 2007. március 27., 17:19 (CEST)

Valaki jelezzen vissza, hogy működik, és akkor beleírom az üzenetbe. --Tgr vita / IRC 2007. március 29., 15:15 (CEST)

Hát én most üresen hagytam, és jó, de nem tudom, hogy ez nem annak köszönhető-e, hogy előzőleg azt kérem, töltse ki maga. Mindenesetre most jó. – Bennó Pffffft.gif (idemondjad)/(mitművelt) 2007. március 29., 15:18 (CEST)
A töltse ki a böngésző gomb nem csinál semmi mást azon kívül, hogy beírja a számot helyetted. Annak biztos nincs semmilyen mágikus mellékhatása. --Tgr vita / IRC 2007. március 30., 14:19 (CEST)

Üresen hagyva nem megy. (nálam) --Vince blabla :-) 2007. március 29., 15:23 (CEST)

Nálam megy, kivéve a Commonst meg hasonszőrűeket. FBöbe 2007. április 13., 23:20 (CEST)

Single sign-on

Sziasztok! Tudtok valami friss hírt Single sign-on ügyben? A metán ezt olvastam: m:User:Brion_VIBBER/Berlin_roundup: Target for single sign-on: mid-February to early March. Az meg már elmúlt! SyP 2007. március 27., 17:11 (CEST)

Az semmi, az approved version supportot már két éve is tegnapra ígérték. --Tgr vita / IRC 2007. március 27., 17:23 (CEST)

Közösségi portálra mutató az éppen aktuális témákról

Hogyan lehetne megcsinálni azt, hogy a közösségi portálon a KF ajánlója alatt mindig ott legyen az utolsó két-három téma, amit frissiben nyitottak? (ugyanígy lehetne ajánlani talán a legfrissebb refi és kszeket) – Bennó Pffffft.gif (idemondjad)/(mitművelt) 2007. március 29., 14:28 (CEST)

Bottal, de szerintem már így is épp elég helyet vesz el. Aki kíváncsi a kocsmafalra, úgyis látja a témákat a figyelőlistájában. A ref/ksz doboz viszont tényleg botosítható lenne. --Tgr vita / IRC 2007. március 29., 14:41 (CEST)

Már megbocsáss, de szerinted mégis mihez képest foglal el túl nagy helyet? Ezt már a múltkor sem értettem. A közösségi portál bőbeszédű, hosszadalmas és túl nagy, de a KF kábé az egyik legfontosabb része. A többit kéne karcsúsítani, de igencsak. – Bennó Pffffft.gif (idemondjad)/(mitművelt) 2007. március 29., 14:48 (CEST)
Sorban: Átgondolatlan a Közösség és Kapcsolatfelvétel box, totál felesleges a lektor/korr satöbbit listázni, pláne több sorban, elég mindegyikről az első kettő vagy egy közös "figyelmet igénylő lapok", a sorrend nem a fontosságot tükrözi, miért van a Csonk legalul, túl nagy a wikimédia hírek sat. Ugyancsak át kéne gondolni a közösségi portál szerkezetét. – Bennó Pffffft.gif (idemondjad)/(mitművelt) 2007. március 29., 14:52 (CEST)

Olvasd végig ezt a lapot, és mondd meg, mik azok a fejezetek, amik hasznos lenne, ha szerepelnének a Közösségi Portálon. Szerintem egyik se. Amikor időnként van egy-két valóban közérdeklődésre számot tartó téma, azokat nyugodtan fel lehet venni kézzel a hírek közé. --Tgr vita / IRC 2007. március 29., 15:24 (CEST)

Az a hasznos, ami aktuális, ezért írtam, hogy az éppen legfrissebb utolsó kettő mondjuk, mint tartjegyzék. – Bennó Pffffft.gif (idemondjad)/(mitművelt) 2007. március 29., 15:50 (CEST)

Csapjon a kénköves ménkű a BASEPAGENAME-be (hivatkozási gondok a sablonokban)

Egy hete viaskodom a Sablon:Sablonhasználati útmutató beillesztve sablonnal, ez a /doc allapból beillesztett sablonhasználati útmutatók fejléce, hogy ha valaki külön talál rájuk. Az enwikis verzióban BASEPAGENAME-mel kell elérni, hogy ne saját magára mutasson, hanem a BASE-lapra, ami jelen esetben a Sablon:Cikktörténet, ennek ellenére vidáman saját magára mutat: Sablon:Cikktörténet/doc. Mit lehet itt tenni? Nem ismerjük a BASEPAGENAME-et, vagy máshogy kell írni itt? – Bennó Pffffft.gif (idemondjad)/(mitművelt) 2007. március 30., 13:50 (CEST)

Az enwikiben engedélyezve vannak az allapok a sablon névtérre, nálunk meg nem. --Tgr vita / IRC 2007. március 30., 14:17 (CEST)

És nem lehetne engedélyezni? A világ arrafelé halad, hogy a sablondokumentáció allapos legyen. :o) – Bennó Pffffft.gif (idemondjad)/(mitművelt) 2007. március 30., 14:18 (CEST)

bugzilla:9456 hiba. --Tgr vita / IRC 2007. március 30., 14:40 (CEST)

thx. Szavaztam. – Bennó Pffffft.gif (idemondjad)/(mitművelt) 2007. március 30., 14:47 (CEST)


Media - multi-listen sablon

 • Jó lenne szerintem ha lenne a magyar wikiben is az alábbi sablon (persze nem tudom hogy ültetik át), ugyanis hasznos lenne ha zenei fájlok is közétehetők lennének itt is. --Beyond silence 2007. március 31., 09:15 (CEST)

Íme. --Tgr vita / IRC 2007. március 31., 22:55 (CEST)


 • Köszi szépen!! Az is jó lenne ha az angolhoz hasonlóan a kis hangfal ikon is ott volna, esetleg. --Beyond silence 2007. április 1., 12:45 (CEST)

CTRL-F5. --Tgr vita / IRC 2007. április 1., 13:38 (CEST)

 • DURVA! És ez mégis mit csinált?! Köszönet --Beyond silence 2007. április 2., 16:36 (CEST)
  Érvénytelenítette a böngésződ gyorsítótárában található változatot, és újat kért a szervertől. – KovacsUr 2007. április 2., 16:38 (CEST)

címkézés, aláírást megelőző kötőjelek

Felvetődött egy probléma a globális felmelegedésrol szolo vitában. "Arról beszélek, hogy most hogy fel lett vetve a Kategória:Klímaváltozás, de nem tudok rákeresni, hogy milyen cikkek vannak a wikiben ezzel kapcsolatbana, mik kb érintik. Valamifajta CÍMKE rendszer kellene, mint a YouTubeon a videoknal..Hogy tudom leszedni a két--jelet a nevem elől véglegesre? "

válasz "hogy a bajuszkától hogy lehet megszabadulni, arról gőzöm sincs, de talán majd valami informatikus is vetődik errefele. (Ha nagyon zavar, tedd fel a kédést a Kocsmafal (műszaki)-ra.) a tag-gel való ellátást ugyanazon a kocsmafalon kéne firtatni " A bajuszka a nevem elott két "--" jel, ezeket szeretnem leszedni.--Kádár Tamás Megint vitatkozol?? 2007. március 31., 16:51 (CEST)

"Kedves Ügyfelünk! Ezúton felhívjuk figyelmét, hogy a beszélgetést rögzítjük."

--Kádár Tamás Megint vitatkozol?? 2007. március 31., 16:51 (CEST)

Szia. A legegyszerűbben úgy tudod eltávolítani a két "bajuszt", ha még mentés előtt kitörlöd a négy huláámosjel elől (az aláírásnak az nem része). : Dami reci 2007. március 31., 17:05 (CEST)

Hogy érted, hogy nem tudsz rákeresni? A kategória tartalmát megtalálod a Kategória:Klímaváltozás lapon. --Tgr vita / IRC 2007. március 31., 22:23 (CEST)

1. minden egyes alairasnal torolnom kell a 2 jelet? nem lehet ezt menteni?? 2. wikipedia keresője nagyongyenge 1 googlehez kepest. Googlenek nincs wikioediaban kereső motorja? Sokat segítene a cimkézési lehetőséget keresztulvinni.. --Kádár Tamás Megint vitatkozol?? 2007. április 1., 04:45 (CEST)

Gyorsabb lehet a négy hullámvonal beírása, mint a két kötőjel törlése, ha erre gondolsz. A google kereséseket szűkítheted a Wikipédiára a site:hu.wikipedia.org odaírásával a keresőkifejezés után.--Dami reci 2007. április 1., 10:34 (CEST)

Ha ennyire zavar az a bajusz, akkor írd be a monobook.js-edbe, hogy
mwEditButtons[9]["tagOpen"]="~~~~"
. --Tgr vita / IRC 2007. április 1., 12:00 (CEST)

Mi az a monobook.js ? Hol talalom?Kádár Tamás Megint vitatkozol?? 2007. április 1., 17:38 (CEST)

Itt. --Tgr vita / IRC 2007. április 2., 14:13 (CEST)

Mintha mar meg is oldottad volna Tgr! thx, de a 2 kerdest fenttartom.Kádár Tamás Megint vitatkozol?? 2007. április 1., 17:39 (CEST)

Képecske a szócikk fülre

Bocsánat, hogy a Wikiforrásban felmerült kérdést itt teszem fel, de ott lassan (értsd sohase) kapnék választ rá.

Az angol Wikiforrásban a cikkek fejlődési állapotának megjelölésére (hiányos, teljes, ellenőrzött meg ilyenek) aranyos kis ikonokat használnak, mint például ez: 75%.svg. Ezeket valahogy a lapok Szócikk fülére varázsolják (példa itt, de nem találom, hogyan. Van hozzá egy sablonjuk (ez), és valószínűleg ebben van a titka (mert ha agyoncsapom a javascriptet akkor nem működik), de ennél sokkal tovább nem jutottam.

Az a kérdés, hogy hogyan lehet ezt megcsinálni (vagy valami hasonlót, a jobb fölső sarokba a lap címével egy sorba is lehetne tenni, de a fülön jobb lenne.) FBöbe 2007. március 31., 20:56 (CEST)

Nagyon tetszik! Tényleg jó dolog lenne. Nagyobba kéne azonban.  Animated flower.GIFKarmelaposta  2007. március 31., 21:07 (CEST)
Próbáld meg ezt beírni a monobook.css-edbe (de figyelmeztetlek, nem lesz szép :-):
#ca-nstab-main img {
  width: 11px;
  height: 11px;
}

A dotabs() függvény csinálja. --Tgr vita / IRC 2007. március 31., 22:22 (CEST)

És persze magyar nyelven nem működik. (Ha a beállításaimnál az angoltól eltérő nyelvet adok meg, akkor valami csúfság jelenik meg a fülön, ilyesmi: 100 percent.svg f="/wiki/Universal_Declaration_of_Human_Rights" title="View the content page [alt-shift-c]" accesskey="c">Seite Vanvalami univerzális módszer az ilyen nyelvközi problémák megoldására? FBöbe 2007. április 12., 18:45 (CEST)

Szólni kell az adminnak. --Tgr vita / IRC 2007. április 12., 19:14 (CEST)

Források két hasábba szedése

előzmény

Van ennek valami hátránya vagy kockázata, ami miatt nem lenne jó ötlet defaultnak beállítani? --Tgr 2006. október 8., 19:29 (CEST)

Van, így nem lehet egy (három, stb.) oszlopos forráslistát készíteni. Jobb lenne erre egy sablon, ami tesz egy divet a references elem köré, pl. {{hivatkozások|2}} két oszlopos listát készítene. Ebben a sablonban már lehetne az alapbeállítás két oszlop, a probléma csak az, hogy jelenleg más formázás egyáltalán nem alkalmazható, mert inline stílusként van ott a -moz-column-count az ol elemen. Egyetlen lábjegyzet megadásakor például egyáltalán nem kívánatos két oszlopba törni a szöveget.

Ha van már megoldás a problémára, csak én nem találtam meg, elnézést kérek. – KovacsUr 2007. április 1., 12:39 (CEST)

Át lehetne tenni a stílust css-be, es egy megfelelő körétett div hatására felülírni. Bár a {{hivatkozások}} annyiból szimpatikusabb, hogy magyarul van. --Tgr vita / IRC 2007. április 1., 14:07 (CEST)

Hivatkozás stílusa

Wikipedián belüli hivatkozásra hogyan lehet stílust megadni? Próbálgattam de sehogy sem sikerült. My-wiki 2007. április 2., 13:59 (CEST)

Sehogy. Mire kellene? --Tgr vita / IRC 2007. április 2., 14:11 (CEST)

Ha jól értelmezem a kérdést, lehet, Így ni, de a kérdés jogos: mire kellene? – KovacsUr 2007. április 2., 14:18 (CEST)

Ezen a sablonon: Sablon:Avril Lavigne Avril Lavigne nevét fehér színűre állítottam, így jól látszódott. Ezután User:Buda elhelyezte a linket a névre, így viszont már kevésbé látszik. (Ezt egyébként jeleztem a sablon vitalapján is.) Ezért arra gondoltam, hogy lehetne a link fehér színű, és akkor megoldódna a probléma. Kipróbáltam KovacsUr által írt példát, de a sablonnál ez nem akar működni, vagy csak én írtam valamit rosszul. My-wiki 2007. április 2., 14:25 (CEST)

Nagy nehezen sikerült megoldanom KovacsUr példájával. Nem a legszebb lett a forrása, de legalább fehér :) Köszönöm a segítséget! My-wiki 2007. április 2., 15:52 (CEST)

Már kicsit én is unom a magam kötekedését, de azért idevetem még: nem vagyok meggyőződve, hogy jó ötlet a kétféleképp formázott linkjeink mellé bedobni egy harmadikat is. Nekem legalábbis halvány elképzelésem sem volt, mikor megnéztem a sablont, hogy ez link lenne. (Ettől még lehet, hogy tényleg jó lenne linket csinálni az énekesnőből, és most nincs ötletem, hogy hogyan lehetne szerencsésebben.) – cheryn/IRC 2007. április 2., 16:07 (CEST)

Most van link az énekesnőn. Ha a kék színű linket akarod megtartani, akkor viszont a háttérszíneket kellene átállítani másra. Szócikkekben a szövegben én sem változtatom a linkek színeit, de ezen a sablonon lévő egy speciális eset. Ezen kívül a sablont tartalmazó szövegekben is legalább egy helyen hivatkoztam Avril-re. My-wiki 2007. április 2., 16:15 (CEST)

Szerintem ezzel három probléma is van: egyrészt, ahogy chery mondta, egyáltalán nem egyértelmű, hogy az egy link; másrészt a sötét alapon világos séma teljesen elüt a wikipédia dizájnjától, ami világos alapon sötét; harmadrészt ha ráviszed az egeret (vagy csak be van kapcsolva a linkjelölő opció akár a böngésződben, akár a wikis beállításaidban), az aláhúzás továbbra is kék lesz, és annak a megváltoztatásához már tényleg a linknek kéne stílust adni, amit viszont nem lehet (ronda css/js hekkek nélkül). --Tgr vita / IRC 2007. április 2., 17:11 (CEST)

(Oké, a második nem túl igazságos így, hogy a kezdőlapon is az a színséma van (ami önmagában is elég baj szvsz, de ez nem ide tartozik)... --Tgr vita / IRC 2007. április 2., 18:42 (CEST))

Elismerem, hogy első ránézésre nem néz ki linkként, viszont ezekkel a színekkel még mindig jobb, mint ha kék lenne. És mégegyszer írom, az oldalakon a sablonon kívül is garantáltan van link Avril-re. Viszont ha valakinek van ötlete egy új színösszeállításhoz, akkor azt szívesen fogadom. My-wiki 2007. április 2., 20:06 (CEST)

Open Source Toolset

A metawikin összegyűjtötték azokat a nyílt forráskódú programokat, amik a leghasznosabbak cikkíráskor. Vannak itt szöveg-, kép- és hangszerkesztők, irc kliensek, függvényábrázolók és mindenféle egyéb érdekesség: m:Open Source Toolset --Tgr vita / IRC 2007. április 2., 18:45 (CEST)

hasábba rendezésnél háttér színezése

Valaki tudja, hogyan kell a hátteret beszínezni ha hasábokba rendezek valamit? Konkrét probléma itt: User:Vince/Szélsőjobboldal/Cikkek alul. --Vince blabla :-) 2007. április 2., 19:48 (CEST)

Remélem, jól értettem. :) – KovacsUr 2007. április 2., 19:52 (CEST)

Wow! Ezaz! Köszi! Arany, márvány vagy bronz szobrot szeretnél? :)) --Vince blabla :-) 2007. április 2., 19:53 (CEST)

Sablonlista: ne legyen benne border

Szerencsétlenkedtem egy sort a {{sablonlista}} sablonnal. Azt szeretném megcsinálni, hogy ne tegyen border-t a sablonokba, mert így rusnyán néznek ki pl. a Wikipédia:Sablonok listája/Karbantartás lapon.

A class prettytable-ből jön, ha jól látom.

-- nyenyec  2007. április 3., 03:03 (CEST)

Kész. Megpróbáltam úgy csinálni, hogy ne legyenek mellékhatások, meglátjuk. :) – KovacsUr 2007. április 3., 11:37 (CEST)
Királyság, köszi! -- nyenyec  2007. április 3., 18:06 (CEST)
Firefox 2.0.0.3-ban XP alatt még mindig látszanak. --Danivita 2007. április 3., 18:11 (CEST)
Reload után is? -- nyenyec  2007. április 3., 18:18 (CEST)
Hát igen... Egy Ctrl+Shift+R mindent megold :) --Danivita 2007. április 3., 18:48 (CEST)

Confirm email bug

Hibás confirm email linket kaptam emailben. Csak Firefox-szal működik, IE6-ban és Opera9-ben egy üres szócikkre visz:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Speciális:Confirmemail/eb415cd1b3c8b449432cabc934d7bba3

A furcsa ékezetes á betű a gond. Pl. ha a Speciális: szót Special:-re cserélem, betöltődik a helyes cím. Az anchor text is helyes:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1lis:Confirmemail/eb415cd1b3c8b449432cabc934d7bba3

-Plz valaki tesztelje le, hátha csak valami egyedi dolog (pl. esetleg a gmail-em elkavart valamit)

-Valószínűleg a magyarított confirm email küldésben kéne javítani az ékezetek kódolását

Kuteni 2007. április 4., 10:44 (CEST)

Alighanem nyers UTF-8 maradt a linkben. A Firefox alapból megérti, más böngészők félrefordítják a fenti linkre. (Van valami eldugott beállítás, "always send links as UTF-8" vagy ilyesmi, amit érdemes beikszelni.) Be tudnád esetleg kopizni a levél forrását? --Tgr vita / IRC 2007. április 4., 10:50 (CEST)

Most próbáltam, nekem ment minden gond nélkül (gmail). --Tgr vita / IRC 2007. április 4., 19:04 (CEST)

Újra próbáltam, gmailben továbbra sem jó, de yahoo-val rendben (sőt html-es gmaillel is), úgyhogy ez valószínűleg inkább gmail hiba lesz. A forrást onnan nem lenne egyszerű kimásolni a frameset miatt. Kuteni 2007. április 4., 20:01 (CEST)

A reply gomb utáni nyíllal ki tudsz nyitni egy menüt, abban van olyan, hogy "show original". --Tgr vita / IRC 2007. április 4., 21:11 (CEST)

Link FA

Sziasztok! Szerintem a magyar Wikiben kifejezetten csúnya a kiemelt szócikkek jelölése az interwikiknél. SZVSZ sokkal jobb az a megoldás, ami mondjuk az angol, vagy német Wikiben van, tehát a listajel maga jelölné a kiemelt státuszt. Tudom, hogy nem egy egetrengetően fontos dolog, de az igényesség a részletek fontosságánál kezdődik. --Opa Wiki notes.png vita | meló 2007. április 4., 15:53 (CEST)

Az egyértelműség kedvéért: Fender Stratocaster cikk. A németben kiemelt. Nézzétek meg az iw linkeket a magyarban (ahol a csillag csak be van dobva a nyelv jelzése elé), és az angolban (ahol maga a listajel az) --Opa Wiki notes.png vita | meló 2007. április 4., 17:02 (CEST)

Kép betöltése a Commonsból saját wikipédiában.

Sziasztok, feltettem az itthoni gépre egy Wiki szoftvert, és nem találom azt a beállítási lehetőséget, ami lehetővé tenné a [[Fájl:{képneve}]] formájú belinkelést a Commonsból. Hol keressem? MySQL parancstól sem jövök zavarba :) 87.97.85.134 2007. április 5., 21:54 (CEST)

(Én voltam PiPi69e vita 2007. április 5., 21:55 (CEST))

Ezt a Commonsban (is) kell beállítani, és nem hiszem, hogy ők megengednék. (Lásd még: hotlinking.) --Tgr vita / IRC 2007. április 5., 22:15 (CEST)

köszönöm! PiPi69e vita 2007. április 5., 22:23 (CEST)
Akkor marad a letölt->itthon feltölt módszer. Pedig örültem amikor ezt olvastam, de akkor ezek szerint ezt ott kell beállítani ($wgAllowExternalImages = true; a LocalSettings.php-ben) ahonnan (és nem ahol) be akarom linkelni a képet (jelen esetben ez a Commons)? PiPi69e vita 2007. április 5., 22:47 (CEST)
Ez szerintem működhet, elvégre más oldalakon is meg lehet jeleníteni commonsos képeket, miért pont egy wikin ne lehetne (ha nem is épp közvetlenül, mint ahogy a WP teszi..)--Dami reci 2007. április 5., 22:52 (CEST)
Így meg lehet jeleníteni (legalábbis nálam itthon(ha a $wgAllowExternalImages értéke true)), csak a mérete nem szabályozható (vagy mégis, csak még nem jöttem rá, hogyan?)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Tst.png

PiPi69e vita 2007. április 5., 22:58 (CEST)

Szia, nem tudom pontosan mit kell beírnod, de az img -tagnek meg lehet adni szélességet és magasságot, és akkor méretezi a képet.

Bocs, hogy így „közbevágok”, de az img taget nekem még sosem sikerült használnom. Legalábbis ezen a Wikin nem. Az otthonin tudom engedélyezni? PiPi69e vita 2007. április 5., 23:34 (CEST)

Trükközhetsz még az ilyen formájú hivatkozásokkal is:

de ezek nem működnek, ha a kép méreténél nagyobb méretet adsz meg. A legegyszerűbb a kép legnagyobb változatára linkelni, és megadni a szélességet magasságot.--Dami reci 2007. április 5., 23:06 (CEST)

Elvileg a $wgUseSharedUploads=true és a $wgSharedUploadPath="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons" kell a Commons használatához, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy illik ilyesmit csinálni. --Tgr vita / IRC 2007. április 5., 23:11 (CEST)

Lásd még: [2] --Tgr vita / IRC 2007. április 5., 23:14 (CEST)

Jobban meggondolva, ha csak te használod a wikit, akkor ugyanakkora terhelés, mintha letöltenéd, úgyhogy mégse baj. --Tgr vita / IRC 2007. április 5., 23:16 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Azért a helyes út a have a cake and eat it too lesz : [3], csak erre még picit várni kell, addig meg forgalomtól függően lehet hogy érdemes lenne helyben feltölteni a fájlokat (vagy épp nem, ahogy Tgr írja).--Dami reci 2007. április 5., 23:22 (CEST)

Homewiki

Sziasztok! Lehet, hogy még sokszor fogok itt nyöszörögni wikiszoftver ügyben. Most az a nyűgöm, hogy nem működik az itthoni használatra telepített wikimben az {{#if:{{{blablabla|}}}|...|...}} típusú feltételvizsgálat a sablonokban. Azt hittem, ez a wikiszoftver sajátsága és nem kell külön beállítani. Ha mégis, akkor hol? PiPi69e vita 2007. április 7., 00:30 (CEST)

Megoldás itt. Bocs, hogy zajongtam... PiPi69e vita 2007. április 7., 00:48 (CEST)

A Special:Version lapon meg tudod nézni, hogy milyen bővítések vannak feltelepítve. --Tgr vita / IRC 2007. április 7., 01:02 (CEST)

Átirányítási probléma

Szeretném a Pindoszi-Moglenai Fejedelemség címszót átirányítani Pindosz-Moglenai Fejedelemségre, de nem lehet, mert már létezik olyan átirányító oldal. Tud valaki segíteni? Köszi. --Koppany 2007. április 7., 17:57 (CEST)

Reggel irányította át Hkoala a másik irányba. Jobb lenne, ha előbb megbeszélnétek, hogy mi legyen a végleges cím. --Tgr vita / IRC 2007. április 7., 18:36 (CEST)

Számláló

Nekem nem akar működni a számlálónál a grafikon beállítása. A leírás alapján jól csináltam mindent, mégsem látom a grafikont itt. v79benno szerint is mindent jól csináltam. Buda 2007. április 7., 20:08 (CEST)

Rá kellett volna kattintani az OPT IN feliratra. --Tgr vita / IRC 2007. április 7., 20:13 (CEST)

Most már megy, köszi :) Buda 2007. április 7., 21:46 (CEST)

Automatikus csere egyszerre több szócikkben

Van ilyen lehetőség? Megnéztem a helyesírási szótárban egy szót, amely több, mint 200 helyen tévesen van írva a Wikipédián (görög katolikus helyett görögkatolikus van írva tévesen; de figyelem a görögkeletit már egybe kell írni!). Jó lenne ezeket egy lépésben kijavítani.--Mazarin 2007. április 9., 10:24 (CEST)

Szólj a Botgazdák üzenőfalán, ők megcsinálják, ha kedvük van hozzá :) --Mathae قل لي 2007. április 9., 10:39 (CEST)

Persze, szívesen megcsináljuk, de csak ha van lista azokról a szócikkekről, mert 50000 szócikken végigmenni végtelenségig tartana. --Danivita 2007. április 9., 11:37 (CEST)

google:"görögkatolikus"+site:hu.wikipedia.org? --Tgr vita / IRC 2007. április 9., 11:45 (CEST)

Az amúgy biztos, hogy melléknévként is külön kell írni? --Tgr vita / IRC 2007. április 9., 11:45 (CEST)

Nem biztos, de valószínű, mert az akadémiai MHSz nem tér ki külön erre. Ha van különbség, akkor szokott szólni. --Mazarin 2007. április 9., 12:22 (CEST)

wikipedia.hu nem működik

Hali! Tudja valaki az okát?

-- nyenyec  2007. április 9., 18:31 (CEST)

A host él, pingelhető, még ftp-szerver is elérhető rajta, a webszerver nem fut. Gondolom, majd újraindítja az illetékes. :) – KovacsUr 2007. április 9., 18:38 (CEST)

Wikipédia lementése

Valamikor volt egy ötlet, már nem tudom, hogy hol olvastam: a teljes magyar Wikipédia lementése ill. hogy CD-n kiadják az adatbázist (gondolom a képek nélkül). Ez tényleg így volt, vagy rosszul emlékszem? Buda 2007. április 9., 20:34 (CEST)

Letöltés: [4]. Magyar Wikipédia-CD kiadásával kapcsolatban tudtommal egyelőre nem igazán előrehaladottak a tervek. :) – KovacsUr 2007. április 9., 20:39 (CEST)

Ezt kerestem, köszi :) Buda 2007. április 9., 21:48 (CEST)

Fura...

Nem fura? Csak ennél a szócikknél... (Legalábbis nekem)

--Opa Wiki notes.png vita | meló 2007. április 10., 19:58 (CEST)

Hehh... Erre elmúlt :) --Opa Wiki notes.png vita | meló 2007. április 10., 20:00 (CEST)

Valamiért visszaállt az eredeti változatra a mi testreszabottunk helyett...--Dami reci 2007. április 10., 20:08 (CEST)

És ez volt az eredeti változat? :D --Opa Wiki notes.png vita | meló 2007. április 10., 21:09 (CEST)

Ha jól tudom az alap messagesHu.php amiből a szövegek jönnek (leszámítva a MediaWiki névtérben lvőket, amik felülírják az előbbi fájlt) az van, hogy a honlap nevéhez tegye hozzá a BÓL ragot (ez az egész ráadásul egy grammar nevű sablonszerűségbe van ágyazva, tehát elvileg ragoznia is kéne, de nem tudom miért nagybetűvel van...), tehát a Wikipédia szempontjából az "eredeti" a WikipédiaBÓL valóban, ha nem lenne meg ez az üzenet a messagesHU.php-ban, akkor meg az angol változatra ugrana vissza alapból (ott se az enwikisre feltétlenül, hanem arra amit a fejlesztők eredetileg kitaláltak). --Dami reci 2007. április 11., 23:16 (CEST)

A grammar a tudomány jelen állása szerint dísznek van. (Ráadásul a nevek a LanguageHu.php-ből jönnek, irdatlan nagy kavarás a MediaWiki nyelvi része.) --Tgr vita / IRC 2007. április 12., 19:30 (CEST)

Az Opera meghal a Kezdőlaptól.

Sziasztok! Találkozott már valaki azzal a jelenséggel, hogy ha az Opera böngészővel meg akarom nyitni a kezdőlapot, akkor osszeomlik, de a userlapomat simán túléli? PiPi69e vita 2007. április 11., 22:07 (CEST)

A zárvatermők cikket megnyitja, csak akkor hal be, ha görgetem az egérrel (!), a növényeket megint csak nem nyitja meg. Ha a figyelőlistámon kattintok a Wikipédia:Kocsmafal (műszaki) linkre, akkor át tudok lépni, ha a bal oldalon kattintok a közösségi portál linkre, akkor behal. (???) PiPi69e vita 2007. április 11., 22:24 (CEST)
Más (nem wikis) lapokat böngészve még nem futottam bele a jelenségbe. PiPi69e vita 2007. április 11., 22:27 (CEST)
9.02 volt fenn, azzal vígan szörfölhetőek a huwiki hullámai. Frissülök 9.20-ra, azután beszámolok. (A cache törlésével próbálkoztál már?) – KovacsUr 2007. április 12., 18:59 (CEST)
Szörfölhetőnek bizonyultak azok a habok a 9.20-assal is, akár Windows XP, akár Kubuntu alatt próbálkoztam. – KovacsUr 2007. április 12., 22:40 (CEST)

Az enyém 9.20-as. Az oprendszer Debian Etch. Most váltottam Sarge-ról, a hivatalos oldalon található Opera már induláskor behalt szegmens hibával. Ez valami gyógyított verzió, a linux-kezdő levelezőlistán írta valaki, hogy a probléma ismert, próbáljam ezt. Ott még nem kérdeztem rá, hátha csak wiki spec. probléma (bár ez elképzelhetetlen, de tényleg nem tapasztaltam más oldalon). Az ilyen problémákat az elegáns „nosza használjunk másik böngészőt” módszerrel oldom meg. PiPi69e vita 2007. április 12., 23:22 (CEST)

Botok

Miért van az, hogy néhány bot nem viselkedik botként (vagyis ha elrejtem a botok szerkesztéseit, ottmarad)? Pl. ezek: User:TXiKiBoT, User:YonaBot, User:Aibot. Köszi, --Antissimo 2007. április 12., 19:05 (CEST)

mert még nem kaptak botflaget a nagy grinapótól. Nézd meg a botok jelentkezése oldalon, éppen arra várnak. :o) – Bennó Pffffft.gif (idemondjad)/(mitművelt) 2007. április 12., 19:06 (CEST)
Köszi! :) --Antissimo 2007. április 12., 20:14 (CEST)


Új üzeneted van

Amikor a vitalapomra irnak és Backkel ugranék vissza a szerkesztésem alatt lévő oldalamhoz akkor is megjelenik az "uj uzeneted van" felirat.. roppant zavaró. mert az ember megint rákattint és persze nem irtak azota uj üzenetet. ha van mód ki kéne szedni a narancssárga jelzést másodjára.--Kádár Tamás Megint vitatkozol?? 2007. április 14., 12:13 (CEST)

Ez azért van, mert ilyenkor a böngésződ nem tölti le mégegyszer a lapot, hanem a gyorsítótárban lévő, előzőleg letöltött példányt teszi eléd. --Opa Wiki notes.png vita | meló 2007. április 14., 12:46 (CEST)
Kétlem, hogy lenne mód kiszedni. Frissítsd az oldalt. Pupika Gaim.svg Vita 2007. április 14., 13:00 (CEST)

Sablon:Vezető infobox

Jó lenne úgy átszabni hogy lehesen a sorszám, sorszám2-be írni is valamit. Mert így egyrészt ha írunk automatikusan megjelenik a az Egyesült Államok {{{sorszám}}}. elnöke, így más országnál nem is használják. Ez már csak azért is rossz mert így értelmetlen az infobox - annyit tudunk meg hogy hivatalban, de hogy minnek arról már fogalmunk sincs, a szócikket nélkül. A sablonnál próbálgattam hogy nem e tudnám kitörölni, de valahogy kitörlés után is ott maradt hogy Egyesült Áll. stb, d e mindegy nem értek hozzá. Egyébbként itt van amit a magyarhoz írtam volna: A Magyar Köztársaság {{{sorszám}}}. miniszterelnöke --Beyond silence 2007. április 15., 09:56 (CEST)

Javítottam az alábbi módon: meg kell adni egy állam nevű paramétert, aminek az értéke például A [[Magyar Köztársaság]], és egy megnevezés változót, aminek az értéke például [[Magyar kormányfők{{!}}miniszterelnöke]] (arra ügyelj, hogy itt ha mást akarsz megjeleníteni a link helyett, például [[malac|disznó]], akkor az elválasztójel | helyett {{!}}-t rakj)! A két paraméter alapértelmezett értéke az eredeti, tehát az USA elnökök adatlapján nem kell változtatni. Így meg van oldva a sablon felesleges sorszám2 nélkül. Üdv., Danivita 2007. április 15., 10:44 (CEST)
 • Hát ez nem müködött, próbáltam különféle képpen, pl. így:

| sorszám ={{{A [[Magyar Köztársaság]]|A [[Magyar Köztársaság]]}}} {{{6}}}. {{{Magyar kormányfők|miniszterelnöke{{6}}elnöke]]}}}

A lényeg, hogy az Egyesült Államokat ne írja ki nem sikerült. :( --Beyond silence 2007. április 15., 13:16 (CEST)

Jaaaj, nem értetted meg! Így működik:

| állam = A [[Magyar Köztársaság]]
| sorszám = 6
| megnevezés = [[Magyar kormányfők{{!}}miniszterelnöke]]

Ja, hálás köszi így már müködött tökéletesen! --Beyond silence 2007. április 15., 21:34 (CEST)

Egy kis segitséget kérnék...

leszedtem erről az oldalrol [5] egy mediawiki telepitőt. Tud valaki segitséget nyújtani a telepítésben? A választ előre is köszönöm... :) Hegyitomi 2007. április 15., 18:58 (CEST)

Gyere fel IRCre. --Tgr vita / IRC 2007. április 15., 19:07 (CEST)


Megkaptam az üzenetedet fel is mentem az irc-re de nem láttam ott a felhasználónevedet. Ha tudsz és van időd segiteni vegyél fel a hegyitomi78@freemail.hu msn vagy a hegyitomi78 skype címen .köszi :)Hegyitomi 2007. április 15., 19:40 (CEST)

Végre valahára...

Sikerült instalálnom egy dokuwikit. Két aprócska gondom van:

A segitséget előre is megköszönöm. Hegyitomi 2007. április 16., 10:43 (CEST)

Ezen az oldalon keress rá az external részre. Amúgy így kell, ha nem találod: [[http://www.google.com|This Link points to google]].
A nyelvet pedig a conf/dokuwiki.php-ban kell. --Danivita 2007. április 16., 22:32 (CEST)

Forrássablonok

Valaki mondja már meg, hogy ha a szócikkben forrássablont használok, akkor miért rakja be az egész szócikket automatikusan a "Forrássablonok" kategóriába is? (pl. itt). Hogyan lehetne onnan kivenni? Darinko 2007. április 16., 21:17 (CEST)

Kivettem. --Tgr vita / IRC 2007. április 16., 21:44 (CEST)

Köszi. Darinko 2007. április 16., 22:03 (CEST)

Nem magyar a felső menü néhány szöveg

Sziasztok!

Ezeket látom legfelül:

 1. Buda
 2. Vitám
 3. beállításaim
 4. My watchlist
 5. Közreműködéseim
 6. Kilépés

A My watchlist nekem Figyelőlistám szokott lenni. Máshol Vita helyett Talk van. Mi lehet a probléma? Buda 2007. április 19., 15:24 (CEST)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaNem tudom pontosan mi történt, de újra lefordítottam ezt a két üzenetet, ha még találsz angolt, akkor szólj. --Dami reci 2007. április 19., 15:37 (CEST)

Kérés a stíluslap kiegészítésére

Kedves stíluslaphoz értő és hozzáférő Adminisztrátorok!

Szeretném megkérni, hogy készítsetek a Wikipédia stíluslapján belül a kinyitható sablonokhoz egy olyan alternatív lehetőséget, hogy a kinyitó gomb a jobb oldalra is kerülhessen. A jelenlegi magyar wikipédiában jelenleg csak egyfajta lehetőség van, amint tudjátok: bal oldali gomb csak szöveggel (a kódban class="NavFrame", class="NavHead", class="NavContent", az eredményt lásd pl. itt: Sablon:Védett magyar háziállatok)

Alternatív változatként azt a megoldást szeretném kérni, amely az olasz Wikipédia stíluslapján található, szöveggel és nyílképpel. Lásd pl.: it:Sardo campidanese - a szócikk alján. Az olasz változattól eltérően azonban azt szeretném kérni, hogy nálunk a "NavHead" alapértelmezett formátuma normál betű legyen és ne félkövér. Az alternatív tag-ek neve lehetne mondjuk "NavFrame1", "NavHead1" és "NavContent1". Meg tudná valaki ezt csinálni? Előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel, --Adapa 2007. április 19., 21:45 (CEST)

Tulajdonképpen miért nem a jobboldalon van alapból? Az enwikiben is ott van, és szerintem sokkal természetesebb úgy, a legtöbb grafikus interfész a jobb felső sarokba teszi a megfelelő funkciót. Van valami mélyebb megfontolás a baloldal mögött? (A laptörténetek szerint októberben lett bevezetve, akkoriból csak ezt találtam.) Ha nem, van valakinek ellenvetése a visszaállítás ellen? --Tgr vita / IRC 2007. április 19., 22:13 (CEST)

Kedves Tgr! Szerintem nem baj, ha van választási lehetőség, hogy melyik oldalon legyen. Nekem is a jobb oldalon kellene, de szerintem most már adjuk meg a lehetőséget a választásra, ha ez nem gond. Egyébként a css-bővítést Te meg tudnád csinálni? --Adapa 2007. április 20., 08:23 (CEST)

Szerintem meg baj, a felhasználói interfész kimondottan nem jó hely az individualizmusra. Képzelj el egy operációs rendszert, ahol minden ablakon külön-külön keresgélni kell, hogy hol lehet bezárni. Átállítom az angollal azonosra. --Tgr vita / IRC 2007. április 20., 09:52 (CEST)

Köszi. Akkor csak az lenne még a kérésem, hogy egy olyan alternatív tag-et csinálj a css lapra (mondjuk "NavHead1" néven), ami nem félkövér betűt, hanem normál betűt állít be a sablon fejlécében. --Adapa 2007. április 20., 09:59 (CEST)

Ehhez teljesen felesleges mégegy osztályt csinálni, közvetlenül is meg tudod adni a betűvastagságot. De tényleg nem értem, miért baj, ha a navigációs sablonok egységesek. Nem lehetne, hogy minden sablon a {{navdoboz}}-t vagy a {{navigációs sablon}}-t használja? Akkor mondjuk nem kéne minden esetleges változtatást száz helyen megcsinálni, meg nem kapna szívrohamot, aki megpróbál hozzáadni egy új cikket a sablonhoz, és nincs felkészülve három egymásbaágyazott div-re. Biztos van valami hasznosabb dolog is, amire fordítani lehetne a kreatív energiákat... --Tgr vita / IRC 2007. április 20., 10:32 (CEST)

Kedves Tgr! Hogyan tudom közvetlenül megadni a betűvastagságot? Például az alábbi sablonnál mit írjak a kódba? Azt egyébként észrevettem, hogy nem a NavHead, hanem a NavFrame osztály tartalmazza a betűvastagságot, vagy lehet hogy azért van, mert a Navhead táblázatfejléc, ami a Wikipédiában alapértelmezetten félkövér?

Nekem a fejlécben mondjuk a következőre formára volna szükségem:

Védett magyar háziállatok (blabla)

Ezt hogy tudnám megcsinálni? Abban egyetértek veled, hogy a {{navigációs sablon}} jól használható. Én ezt eddig nem is iosmertem, de ezentúl használni fogom. A Segítség oldalakon is jó volna egyébként bemutatni majd. Üdv, --Adapa 2007. április 20., 21:07 (CEST)

Egyelőre átírtam a háziállatosban, az általános sablonban majd megcsinálom szebben is. --Tgr vita / IRC 2007. április 20., 22:26 (CEST)

Nem tudom, hogy működik a navigációs sablon, de gyanítom, hogy a fenti módosítások következtében romlott el a "Kolozsvár" sablon: eddig a "kinyit" az "m-v-sz" a fejléc két oldalán voltak, most ezek a funkciók egymásra csúsztak a jobb oldalon. Kérem, aki ért hozzá, rendezze vissza! Köszönettel --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg vita 2007. április 20., 22:33 (CEST)

Kedves Tgr! Köszönöm, hogy megcsináltad, hogy ne legyen alapértelmezetten félkövér a fejléc. HKolalának igaza van, a kinyit gomb áthelyezésénél tényleg figyelni kellene arra, hogy mi legyen azokkal a kinyithatós sablonokkal, amelyeknél "m-v-sz" rész is van. Az szerintem nem lenne jó, ha az "m-v-sz" rész balra kerülne. Inkább úgy volna szép és logikus, ha a sablon kinyitott helyzetében a kinyitott tartalom jobb alsó sarkába kerülne. Ezt meg lehet oldani? Ezen kívül, ha a kinyit gomb már jobbra lesz, meg tudnád azt is csinálni, hogy az olasz Wikipédia stíluslapjáról átvegyük a felfelé és lefelé mutató nyílgombocskákat is? Ez szerintem nálunk is jól nézne ki. Üdv, --Adapa 2007. április 21., 09:03 (CEST)

Nyílgombocska már van, valószínűleg nem frissítetted a cache-t. --Tgr vita / IRC 2007. április 21., 09:12 (CEST)

Igen, tényleg, már jó, köszönöm. A kinyit és a nyílgomb szögletes zárójel nélkül nem lehetne? Az engem kicsit zavar (az olaszban sincs). A Sablon:Védett magyar háziállatok és Sablon:Kolozsvár esetében megcsináltam úgy, ahogy a kinyithatós sablonoknál javaslom: így az "m-v-sz" nincs ott mindig zavaróan a sablon elején, csak diszkréten az alján, ha valaki kinyitja. A {{navigációs sablon}} sajnos ezeknél úgy látom nem használható, mivel a tartalom= részbe nem lehet betenni a wikipédiakódos táblázatokat. Ezen nem lehet valahogy segíteni? --Adapa 2007. április 21., 15:12 (CEST)

Sziasztok! Csináltam egy Sablon:Navifejléc-kinyit és egy Sablon:navifejlécjobb sablont, így jobb oldalon van a sablon fő funkciója mindkét esetben. SyP 2007. április 22., 14:05 (CEST)

Én pedig egy újabb választható verziót is gyártottam, hozzávalók: Sablon:Navdoboz-kinyit vagy Sablon:Navdoboz eleje és Sablon:Navdoboz vége. (Az utóbbi kettő akkor, ha táblázatos a tartalom.) --Adapa 2007. április 24., 01:19 (CEST)

Tetszik! SyP 2007. április 24., 16:54 (CEST)

A kinyitható sablon további változatai: Sablon:Lista-kinyit, Sablon:Lista2-kinyit és Sablon:Lista, alkalmazásukat lásd itt: Albán irodalom és Cinegefélék. --Adapa 2007. április 25., 01:10 (CEST)

Kedves Tgr! Meg tudnád-e azt csinálni, hogy "NavFrame1" néven legyen a stíluslapon egy alternatív osztály, amelynél csak a nyilacska szerepelne kinyitógombként - a kinyit szócska nélkül? Az új típusú kinyitogatós listákhoz kellene (lásd: Cinegefélék), mert a sok kinyit szócska egymás alatt nem túl szép. Üdv, --Adapa 2007. április 25., 20:29 (CEST)

&& típusú lekérdezés

Sziasztok, a következőre volna szükségem. Tegyük fel, hogy vannak autókról szóló szócikkek, melyek a különböző típusok tulajdonságai alapján vannak kategorizálva, pl. automata váltós típusok, ötajtós (négy, kettő) típusok stb. Egy típus persze több kategóriába is tartozhat. Meg szeretném tudni, hogy milyen típusú egy autó úgy, hogy csak a tulajdonságait ismerem, vagyis egy lekérdezésre volna szükségem, ami megadja, hogy melyik típus (vagy típusok) az, amelyik pl. automata váltós ÉS négyhengeres ÉS kétajtós ÉS stb. Hogyan lehet ezt megcsinálni? PiPi69e vita 2007. április 19., 22:59 (CEST)

A CatScannal tudsz metszetet venni, de egyszerre csak két kategóriáét. Vagy letöltheted az adatbázist, és arra tetszőleges lekérdezést írhatsz, de az pár nap késésben lesz az aktuális adatbázishoz képest. --Tgr vita / IRC 2007. április 19., 23:32 (CEST)

Köszi! És ha adminisztrátor vagyok (a saját wikimé) akkor egy ilyesfajta funkciót elérhetővé tudnék tenni a szerkesztők számára (pl. if vizsgálatokat használó sablon, extension)? A mindennapi szerkesztés számára kellene elérhetővé tenni. PiPi69e vita 2007. április 19., 23:39 (CEST)

Ha saját wikiről van szó, akkor telepítsd fel a DynamicPageList kiterjesztést. --Tgr vita / IRC 2007. április 20., 07:05 (CEST)

Igen, valami ilyesmi! Köszönöm! PiPi69e vita 2007. április 20., 23:00 (CEST)
Sőt most, hogy beleolvasgattam a Manual-ba, egyre jobban tetszik :) PiPi69e vita 2007. április 20., 23:48 (CEST)

Ezt miért csinálja?

Időnként, főleg, amikor egy szakaszt szerkesztek és utána el akarom menteni és rákattintok a lap mentésére, egy tök üres lap jelenik meg előnézet módban és a szerkesztési ablakban sincs semmi. Ez a böngésző hülyesége lehet, vagy ilyenkor a szerver dilizik be? --TheMexican (escríbeme / contribuciones) 2007. április 21., 08:26 (CEST)

Akkor fordulhat elő, ha aközben, hogy megnyitottad a lapot, és hogy a szerkesztésre kattintottál, csökken a szakaszok száma. A szerkesztés link egy sorszámmal hivatkozik a szakaszra, ami elcsúszik, ha valaki pl. kitöröl egy előtte levő szakaszt. --Tgr vita / IRC 2007. április 23., 00:15 (CEST)

Ez így érthető is lenne, de nem emlékszem arra, hogy bárki más is szerkesztette volna a cikket, amikor ez előfordult. Mostanában azt szoktam csinálni, hogy visszalépek, nyomok egy frissítést, és utána már elmenti rendesen... érdekes mindenesetre. --TheMexican (escríbeme) 2007. április 26., 15:17 (CEST)

http://www.flashearth.com/

Sziasztok!

Gondoltam megosztok egy linket mindenkivel, hátha Ti is jót mulattok:

http://www.flashearth.com/

Jó szórakozást! :-)) --Peda 2007. április 21., 09:00 (CEST)

Megint saját-wiki kérdés

Sziasztok! Nem találok infót arról, hogyan szabhatom meg a saját wikimben a custom névterek működését. Mert hiszen más történik egy [[Fájl:képneve]] és egy [[Category:kategórianeve]] esetén. ezt már megtaláltam, de ez csak a létrehozásról ír. PiPi69e vita 2007. április 21., 13:01 (CEST)

Vagy ezek a dolgok már a Wiki-szoftver legsötétebb PHP bugyraiban zajlanak? PiPi69e vita 2007. április 21., 15:23 (CEST)

Igen. --Tgr vita / IRC 2007. április 21., 15:42 (CEST)

Szomorú :( Ezek szerint az új névterek létrehozásának lehetősége csak annyiban érdekes, hogy a tartalmat ezen a módon is lehet kategorizálni (és lekérdezni), de valójában minden névtérben "sima" szócikkeket csoportosítunk? PiPi69e vita 2007. április 21., 16:39 (CEST)

Persze. Miért, hogy gondoltad, hogy programozás nélkül valamilyen bonyolultabb viselkedést adj egy névtérnek? --Tgr vita / IRC 2007. április 21., 16:47 (CEST)

Valami HTML sablont kerestem, vagy ilyesmi... magam sem tudom. PiPi69e vita 2007. április 21., 17:12 (CEST)
...és olyat lehet, hogy mondjuk több Kategória névtérhez hasonlóan működő, de más nevű névteret hozzak létre? Miközben kutakodtam, mintha találkoztam volna ilyen lehetőséggel, de most persze nem találom (talán az Image: mellett a Media: ilyen). PiPi69e vita 2007. április 21., 17:22 (CEST)

Szerintem meg tudod úgy oldani, hogy lokalizációnak álcázod (mint a Category <-> Kategória). A Media nem valódi névtér (nincsenek benne lapok), csak közvetlen linket ad egy feltöltött fájlra. Tisztességes HTML sablonokat egyáltalán nem tud a MediaWiki (legalábbis az 1.7 még nem tudott). Új speciális lapokat (Special:xxx) viszonylag könnyű írni, és ott használhatsz sablont is, de a PHP-t ott se úszod meg teljesen. (Nyilván, mert valahogy csak meg kell mondani, hogy mit csinál az adott lap.) --Tgr vita / IRC 2007. április 23., 00:23 (CEST)

Köszönet kedves Tgr a segítségért. Közben felfedeztem a Special:Namespaces extensiont, ezzel vidáman létre lehet hozni akárhány saját névteret, olyat is, ami Kategóriaként viselkedik (helyjel-közzel). Valahol az is le van írva, hogy eme segédeszköz nélkül hogyan lehet ezt megcsinálni a LocalSettings.php módosításával, de hogy hol... PiPi69e vita 2007. április 24., 23:11 (CEST)

Szakaszszerkesztési hiba

Amikor a Wikipédia:Törlésre javasolt lapokon szerkeszteni akarok egy szakaszt, azt írja ki, hogy You tried to edit a section that doesn't exist. Since there is no section 1, there's no place to save your edit. Vissza a Kezdőlap cikkhez. Légyszi csinálja meg valaki, egy rémálom így lezárni a szavazásokat... – Alensha Ankh.svg üzi 2007. április 21., 17:25 (CEST)