Agymenők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Agymenők
(The Big Bang Theory)
A The Big Bang Theory főcíme
A The Big Bang Theory főcíme
Műfaj szitkom

Alkotó
Író Steven Molaro
Rendező Mark Cendrowski
Főszereplő
Főcím "Big Bang Theory Theme"
Főcímzene Barenaked Ladies
Végefőcím "Big Bang Theory Theme Instrumental"

Formátum 1080i (HD), 1,33:1, sztereó, Dolby Digital 5.1
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok 10
Epizódok 225 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
Producer Faye Oshima Belyeu
Vágó Peter Chakos
Forgatási helyszín Warner Brothers Burbank Studios
Operatőr Steven V. Silver
Részenkénti játékidő 18–22 perc
Gyártó
Forgalmazó Warner Bros. Television
Sugárzás
Eredeti adó USA CBS
Eredeti sugárzás kezdete 2007. szeptember 24.
Első magyar adó Cool, Comedy Central, Prizma TV, RTL Klub, RTL II
Státusz fut
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Agymenők témájú médiaállományokat.

Az Agymenők (eredeti cím: The Big Bang Theory, szó szerint: A Nagy Bumm-elmélet) 2007-ben indult amerikai televíziós filmsorozat, műfaja szitkom. Készítői Chuck Lorre és Bill Prady, akik egyben vezető producerei a sorozatnak, Lee Aronsohn és Steven Molaro vezető írókkal együtt. A sorozat első adása Amerikában 2007. szeptember 24-én volt az amerikai CBS csatornán, és miután az első két évad sikeresnek bizonyult, a CBS 2011. január 22-én bejelentette, hogy a csatorna megrendelte további három évad elkészítését.[1] Az eredeti amerikai változat és a magyar szinkronos részek is nevetés hangsávval együtt kerültek vetítésre.

A történet a kaliforniai Pasadena városában játszódik. Itt él egy bérelt lakásban a két főszereplő Caltech-tudós: a kísérleti fizikus Leonard Hofstadter és az elméleti fizikus Sheldon Cooper. Két legjobb barátjuk is állandó szereplője a sorozatnak: Howard és Rajesh.Howard mérnök és Rajesh asztrofizikus a Caltechen. Életüket mindjárt az első epizódban felforgatja egy csinos, szőke pincérlány, Penny érkezése a szemben lévő lakásba. A négy zseni gondolkodásmódja és „kockasága” merőben eltér az átlagos életet élő emberek életvitelétől, ami a poénok egyik fő forrásává válik.

A sorozat fő értékét a humoron túl az adja, hogy két eltérő közösséget egyfajta kultúr-relativista módon képes bemutatni. Penny az egyik epizódban jut arra a felismerésre, hogy Sheldonék a maguk világában ugyanolyan menők, mint az ő közönséges világában a sztárok. Leonardot egészen szerethető figuraként sikerül eladni, és Sheldon minden egzotikusságával egyetemben részben mindenkinek elfogadható főszereplő.

A sorozatból Magyarországon 5 évad volt látható a Cool TV műsorán. 2012-től az RTL Klub-on is látható volt. A hatodik évadtól a sorozatot 2013-tól a Comedy Central sugározta.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

 • Sheldon Cooper életét a logika irányítja, csak a munkájának, a tudománynak él. Meglehetősen mereven (és emiatt komikusan) viselkedik és gondolkodik. A többi ember viselkedését, az érzelmi alapú emberi kapcsolatokat nehezen értelmezi, azokat el kell magyarázni neki. A többi embert (a tudósokat is) szellemileg alacsonyabb rendűnek tartja magánál. Viselkedése Asperger-szindrómára utal, de erről egyik részben sem esik szó. Ám egy nap megismerkedik Amyvel, és jóval később kiderül, hogy Sheldonnak is vannak mélyebb érzelmei.
 • Leonard Hofstadter, egy szociábilis „kockafej”, aki némileg jobban érti a társadalmi érintkezés íratlan szabályait. Ezt a Pennyhez fűződő viszonya során egyre magasabb szintre fejleszti. Sheldon barátja és lakótársa. Tejcukorérzékeny.
 • Howard Wolowitz, a NASA-nak dolgozó mérnök, hasonló szociábilis „kocka”, aki az állandó elutasítások ellenére minden szembejövő nőre ráakaszkodik. Tipikus „geek” jellegzetességeihez tartozik kinézete, sci-fi-rajongása és a „mama pici fia” jellem, melyet többek között az is illusztrál, hogy sokáig otthon lakik az anyjával. Mogyoróallergiás.
 • Rajesh Koothrappali (becenevén Raj) szociális fóbiában szenved, a 6. évadig nők közelében csak ittasan tud megszólalni (vagy, ha azt hiszi, hogy ivott alkoholt), józanul csak három barátja körében tud felengedni. Ez további komikus helyzeteket szül, ahogy néhány váratlan megszólalása is. Indiából származik.
 • Penny, Omahából költözött Los Angelesbe, hogy színésznő legyen (amely téren sikertelen), egy helyi cukrászda / étterem felszolgálója, aki sokszor mindennapi feladatokkal hozza nehéz helyzetbe az e téren tapasztalatlan fiúkat. Máskor ő érezheti magát kellemetlenül, amiért nem érti barátai tudományos kifejezéseit és a „geek” fanatizmust. További érdekesség, hogy a sorozatból nem derül ki, mi a vezetékneve. Később a foglalkozása orvoslátogató lesz.
 • Amy Farrah Fowler, Sheldon kvázi-barátnője. Szintén kocka, neurobiológus, nyitott a társadalmi konvenciók megismerése iránt. A 8. évadban szakít Sheldonnal, majd a 9-ben újra összejönnek. Amy és Sheldon ebben az évadban fekszik le egymással először, Amy ezt kapja Sheldontól szülinapi ajándékba.
 • Bernadette Rostenkowski-Wolowitz, Howard barátnője (a 3. évadban tűnik fel), az 5. évadtól felesége, Penny volt kolléganője az étteremben. Mikrobiológusnak tanul, és doktorál. A 10. évadban közös gyermekük születik Howarddal: Halley (kislány)

Mellékszereplők[szerkesztés]

 • Leslie Winkle ugyanolyan „kocka”, mint Leonard vagy Howard, csak női testben. Jellemzően Sheldon ellenlábasa.
 • Mary Cooper, Sheldon anyja jószívű, vallásos asszony, és igyekszik különleges fia életét egyengetni. Texas államban él.
 • Wil Wheaton, amerikai színész, a többször visszatérő cameo-szerepében önmaga gonosz alteregóját alakítja, akit Winkle mellett Sheldon a legjobban utál egy darabig, majd barátok lesznek. Sheldon Star Trek-es szerepe (Wesley Crusher zászlós) miatt rajongott érte, de aztán a színész többször is becsapta és keresztbe tett neki.
 • Priya Koothrappali, Raj húga. A 4. évadban Leonard barátnője. Ezzel kivívja Penny ellenszenvét, de bátyja is ellenzi a kapcsolatot.
 • Mrs. Wolowitz, Howard anyja. Szinte soha nem látható, csak a hangját halljuk, amint a szomszéd szobából a fiának kiabál. A 6. évad 15. részében látni pár pillanatra. A 8. évadban meghal (elhunyt az őt alakító Carol Ann Susi színésznő).
 • Emily Sweeney, Raj barátnője a 7–9. évadban.
 • Stuart Bloom, a fiúk barátja, van egy képregényboltja. A 2. évadban tűnik fel először.
 • Barry Kripke fizikus, szintén Sheldon ellenlábasa. A magyar szinkronban raccsolva beszél.
 • Beverly Hofstadter , neurológus, pszichiáter, Leonard anyja. Érzelmileg és szociálisan szegény, lényegre törő személyiség. Sheldonnal értik meg egymást legjobban. Leonardon kívül van még egy idősebb fia és lánya.

Magyar hangok[szerkesztés]

Szereplő Évad Színész Magyar hang
Leonard Hofstadter 1– Johnny Galecki Csőre Gábor
Sheldon Cooper 1– Jim Parsons Szabó Máté
Penny 1– Kaley Cuoco Mezei Kitty
Howard Wolowitz 1– Simon Helberg Karácsonyi Zoltán
Rajesh Koothrappali 1– Kunal Nayyar Pálmai Szabolcs
Leslie Winkle 1–3 Sara Gilbert Fésűs Bea
Bernadette Rostenkowski-Wolowitz 3– Melissa Rauch Dögei Éva
Amy Farrah Fowler 3– Mayim Bialik Szabó Zselyke

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás
1 17 2007. szeptember 24. – 2008. május 19.
2 23 2008. szeptember 22. – 2009. május 11.
3 23 2009. szeptember 21. – 2010. május 24.
4 24 2010. szeptember 23. – 2011. május 19.
5 24 2011. szeptember 22. – 2012. május 10.
6 24 2012. szeptember 27. – 2013. május 16.
7 24 2013. szeptember 26. – 2014. május 15.
8 24 2014. szeptember 22. - 2015. május 7.
9 24 2015. szeptember 21. - 2016. május 12.
10 24 2016. szeptember 19. - 2017. május 11.
11 24 2017. szeptember 25. -

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Eredmény Kategória Díj Szereplő(k)
2009 Nyert Legjobb komédia TCA-Díj
Nyert Legjobb egyéni alakítás (komédia) Jim Parsons
Jelölt Legjobb férfi főszereplő (komédia vagy musical tévésorozat) Emmy-díj Jim Parsons
Jelölt Legjobb női vendégszereplő (komédia vagy musical tévésorozat) Christine Baranski
2010 Nyert Legjobb férfi főszereplő (komédia vagy musical tévésorozat) Jim Parsons
Jelölt Legjobb női vendégszereplő (komédia vagy musical tévésorozat) Christine Baranski
Nyert Kedvenc televíziós komédia People's Choice Award
2011 Nyert Legjobb férfi főszereplő (komédia vagy musical tévésorozat) Golden Globe-díj Jim Parsons
Jelölt Legjobb komédia vagy musical tévésorozat
Nyert Legjobb férfi főszereplő (komédia vagy musical tévésorozat) Emmy-díj Jim Parsons

Érdekességek, magyar vonatkozások[szerkesztés]

 • A 2. évad 3. részében néhány budapesti srác elhívja Pennyt egy küldetésre, a Fekete Vár ellen az Age of Conan online videojátékban (azonban csak sárkányeledelnek akarják használni).
 • A 2. évad 4. részében egy ELTE-s plakát szerepelt, amelyen az alábbi szöveg szerepelt: Eötvös University Campus, Budapest, Hungary.[2]
 • A 4. évad 3. részében Sheldon macskákat fogad örökbe, miután összevesznek Amyvel. Az állatokat híres fizikusokról nevezi el, egyikük Teller Edéről kapja a nevét.
 • Az 5. évad 21. részében egy jelenetben szerepel Stephen Hawking elméleti fizikus, aki korábban vendégprofesszor volt az egyetemen, ahol a sorozat játszódik.[3] Stephen Hawking több későbbi epizódban is feltűnik.
 • A nyugat-brazíliai Euglossa bazinga méhfaj a Sheldon Cooper által használt Bazinga! felkiáltásról kapta nevét.[4]
 • Stuart képregényboltjában számos alkalommal Warhammer Online plakátok láthatók, minden esetben más képpel.
 • Sheldon szeretné meghívni Rubik Ernőt Penny és Leonard esküvői vacsorájára.
 • A 10. évad 7. részében Sheldon és Amy a Móka és zászlók adásában Budapest zászlaját mutatják be
 • Sok részben látható a konyhában lévő Rubik-kocka.

A főcímben feltűnő képek[szerkesztés]

A főcímben, mikor a Föld történetét mutatják be gyorsan pergő képekben, többek között az alábbi képek tűnnek elő egy pillanatra: naprendszer, bolygók, Föld, vulkán, páfrány, dinoszaurusz, mamut, majom, ősember, kerék, barlangrajzok, Stonehenge, moaik, Chichén Itzá, piramisok, Szfinx, Siva, Mózes, Akropolisz, a kínai nagy fal, Notre Dame, Tádzs Mahal, Pisai ferde torony, Vitruvius-tanulmány, Viking hajók, Szent Johanna, az amerikai 1 dolláros, a függetlenségi nyilatkozat, Abraham Lincoln, Benjamin Franklin, amerikai polgárháború, gőzmozdony, aranyásók, távíró, amerikai szesztilalom, izzólámpa, a londoni Tower Bridge, Eiffel-torony, Szabadság-szobor, női aratók az USA-ban, Ford T-modell, kétfedeles repülőgép, Rushmore-hegy, Albert Einstein rajzolt képe, bombázó repülőgépek, Tömeg-energia ekvivalencia, egy Pollock-festmény, autó az 1950-es évekből, közösségi zenelejátszó, űrhajós, Space Shuttle fellövés, orvosi operáció, integrált áramkör, számítógép, 3,5 collos hajlékonylemez, Empire State Building, metró, „Hollywood” felirat, görkorcsolya, robot, walkman, személyi számítógép, rapperek, mobiltelefon, parabolaantennák, gördeszkás, graffiti, hódeszkás, videokonzolok, olajkút, videotelefon, tűzijáték, SBB RABDe 500 sorozatú villamos motorvonat.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]