Sheldon Cooper

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sheldon Cooper
Agymenők-szereplő
Jim Parsons, Sheldon alakítója
Jim Parsons, Sheldon alakítója
Megszemélyesítője
Neme férfi
Titulusa doktor
Lakóhelye Los Angeles
A Wikimédia Commons tartalmaz Sheldon Cooper témájú médiaállományokat.

Sheldon Lee Cooper egy kitalált szereplő az amerikai CBS csatorna Agymenők című szituációs komédiájában. A karakter megformálója Jim Parsons.

Jellemzése[szerkesztés]

Sheldon korábban együtt élt barátjával, Leonard Hofstadterrel egy albérletben, de jelenleg feleségével (Amy Farrah Fowlerrel) él. Lakótársával, Leonarddal és további két barátjával ugyanazon az egyetemen dolgoznak Los Angelesben. Sheldon elméleti fizikus, szakterülete eredetileg a húrelmélet volt, majd miután azt hitte, hogy az elméletet nem lehet bizonyítani a sötét anyag kutatását választotta szakterületéül. Későbbiekben egy beszélgetés során az orvoslátogatóként dolgozó barátja, Penny, ráébresztette, hogy a húrelméletet lehet bizonyítani. Hihetetlenül okos, IQ-ja 187. Emlékezete olyan, mint a fényképezőgép. Szinte minden témakörben járatos, noha tudása megmarad az elméletek szintjén. Beszél klingon nyelven, egyik alkalommal pedig, amikor van pár óra szabadideje az operációs rendszerek installálása alatt, finn nyelven tanul. Szereti a vonatokat. Jogosítványa van, de nem szeret autót vezetni. Véleménye szerint egy olyan különleges személynek, mint ő, nincs szüksége arra, hogy vezessen. Emiatt mindig barátaira szorul, akik mindenhová kénytelenek elvinni, ha szüksége van rá.

Szociális képességei alulfejlettek, nem érti a humort, a gúnyt, az iróniát, az emberi érzelmeket és szituációkat. Nehezen ismeri fel a szarkazmust. Nem tud titkot tartani. Környezetét gyakran kioktatja. Számos kényszerbetegsége van. Az Asperger-szindróma tipikus jellegzetességeit mutatja (a sorozat készítői több nyilatkozatban visszautasították az ilyen feltételezéseket, mondván, hogy ő nem Aspergeres, hanem egyszerűen csak ilyen). Életét szigorú szabályok szerint éli, például minden hétfőn ugyanazt az ételt eszi. A kanapén ragaszkodik a megszokott helyéhez, annak előnyei miatt.

Amikor kirúgják az egyetemről, mivel az új dékán munkáját annyira tartja, amíg az ember székel, a legkülönfélébb dolgokba kezd bele. Pl. világító halakat tenyészt ki, tökéletes rántottát akarja elkészíteni, vállkendőket köt (Raj saját bevallása szerint hordja, amikor hűvös az idő). Az egésznek az vet véget, hogy Leonard beveti Sheldon kriptonitját, azaz Sheldon anyját, aki rá veszi a fiát, hogy kérjen bocsánatot a viselkedéséért.

Ha elsüti egyik - környezete által idegesítőnek tartott - viccét, azt gyakran a „Bazinga!” felkiáltással hozza köztudomásra, amely egy definitív jelentés nélküli, a sorozat készítői által kitalált indulatszó,[1] azonban a magyar szinkron bizonyos változataiban „Sakk és matt!”-ként is „fordítják”. Gyakran gyerekesen viselkedik, nem szereti a veszekedést, mert szülei gyerekkorában gyakran veszekedtek. Ha beteg, akkor el kell énekelni neki a "Szép cicát", amit gyerekkorában hallott („Szép cica, jó cica, selymes a bundád. Kedves cica, álmos cica, bújj hozzám!”). Képes teljesen összeomlani, ilyenkor csak a barátai tudnak rajta segíteni. Imádja a képregényeket és a szuperhősöket, kedvenc karaktere a Zöld Lámpás, Batman és Flash, gyerekkori példa képe Proton professzor.

Kedvenc filmsorozatai a Ki vagy, Doki?, a Star Trek, a Csillagkapu, de gyűlöli a Babylon 5-öt. Filmeknél a sci-fi a kedvenc műfaja. A videojátékok közül a Halo 3-t szereti, és imád paintballozni is.

Családja[szerkesztés]

Sheldonnak van egy lány ikertestvére, Missy és egy bátyja, George Jr. Az anyja neve Mary Cooper. Az apja, George elhunyt, mikor Sheldon még csak 14 éves volt. A papa egy meccs után szétlövi a család tévéjét, ami Howard apósának nagyon tetszik. Sheldon nagyon mély érzéseket táplál a nagymamája - Mimó - iránt.

Sheldon a sorozat első pár évadában megrögzött agglegény volt, barátnője nincs és valószínűleg nem is volt soha komoly kapcsolata senkivel. Azonban ez megváltozott a 3. évad befejező részében és a 4. évadban. Howard és Raj találnak egy internetes társkereső oldalon egy hozzá hasonló gondolkodású és intelligenciájú lányt, Amy Farrah Fowler-t (Mayim Bialik).[2] Sheldon kezdetben hangsúlyozta, hogy Amy csak egy barát, aki nő is egyben, de nem barátnő. Amy egyre több időt tölt Sheldonnal, ezzel időnként a barátait az őrületbe kergetve; idővel kapcsolati szerződést kötnek egymással (Sheldon szereti szerződésekben szabályozni a társas kapcsolatait), így Amy tartósan a barátnője lesz. A szerződés megkötésére akkor kerül sor, amikor Stewart elmegy Amy-vel mozizni. Majd a 11. évad fináléjában összeházasodnak, és Mark Hamill vezeti a szertartást, mivel Howard megtalálta a kutyáját.

Érdekességek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1]
  2. SG.hu - Ő lesz a Big Bang Theory Sheldonjának barátnője. www.sg.hu. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
  3. Egy új méhet neveztek el Sheldon Cooper után”, 2012. december 17. (Hozzáférés ideje: 2013. szeptember 6.)  (angolul)
  4. „The Big Bran Hypothesis”. The Big Bang Theory. CBS.
  5. A Rendmánia című rész leírása. (Hozzáférés: 2013. szeptember 6.) (angolul)
  6. Port.hu: Az ifjú Sheldon