Sheldon Cooper

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sheldon Cooper
Agymenők-szereplő
Jim Parsons, Sheldon alakítója
Jim Parsons, Sheldon alakítója
Megszemélyesítője
Neme férfi
Titulusa doktor
Lakóhelye Los Angeles

Sheldon Cooper egy kitalált szereplő az amerikai CBS csatorna Agymenők című szituációs komédiájában. A karakter megformálója Jim Parsons.

Jellemzése[szerkesztés]

Sheldon együtt lakik barátjával, Leonard Hofstadterrel egy albérletben. Mindketten ugyanazon az egyetemen dolgoznak Los Angelesben. Sheldon elméleti fizikus, szakterülete a húrelmélet. Hihetetlenül okos, IQ-ja 187. Emlékezete olyan, mint a fényképezőgép. Szinte minden témakörben járatos, noha tudása megmarad az elméletek szintjén. Beszél klingon nyelven, egyik alkalommal pedig, amikor van pár óra szabadideje az operációs rendszerek installálása alatt, finn nyelven tanul. Szereti a vonatokat. Jogosítványa van, de gyakorlatilag autót nem tud vezetni. Véleménye szerint egy olyan különleges személynek, mint ő, nincs szüksége arra, hogy vezessen. Emiatt mindig barátaira szorul, akik mindenhová kénytelenek elvinni, ha szüksége van rá.

Szociális képességei alulfejlettek, nem érti a humort, a gúnyt, az iróniát, az emberi érzelmeket és szituációkat. Nehezen ismeri fel a szarkazmust. Nem tud titkot tartani. Környezetét gyakran kioktatja. Számos kényszerbetegsége van. Az Asperger-szindróma tipikus jellegzetességeit mutatja (a sorozat készítői több nyilatkozatban visszautasították az ilyen feltételezéseket, mondván, hogy ő nem Aspergeres, hanem egyszerűen csak ilyen). Életét szigorú szabályok szerint éli, például minden hétfőn ugyanazt az ételt eszi.

Ha elsüti egyik - környezete által idegesítőnek tartott - viccét, azt gyakran a „Bazinga!” felkiáltással hozza köztudomásra, amely egy definitív jelentés nélküli, a sorozat készítői által kitalált indulatszó [1], azonban a magyar szinkron bizonyos változataiban „Sakk és matt!”-ként is „fordítják”. Gyakran gyerekesen viselkedik, nem szereti a veszekedést, mert szülei gyerekkorában gyakran veszekedtek. Ha beteg, akkor el kell énekelni neki a "Szép cicát", amit gyerekkorában hallott („Szép cica, jó cica, selymes a bundád. Kedves cica, álmos cica, bújj hozzám!”). Képes teljesen összeomlani, ilyenkor csak a barátai tudnak rajta segíteni. Imádja a képregényeket és a szuperhősöket, kedvenc karaktere a Zöld Lámpás, Batman és Flash.

Kedvenc filmsorozatai a Ki vagy, Doki?, a Star Trek, a Csillagkapu, de gyűlöli a Babylon 5-öt. Filmeknél a sci-fi a kedvenc műfaja. A videojátékok közül a Halo 3-t szereti, és imád paintballozni is.

Családja[szerkesztés]

Sheldonnak van egy lány ikertestvére, Missy és egy bátyja. Az anyja neve Mary Cooper. Az apja elhunyt.

Sheldon a sorozat első pár évadában megrögzött agglegény volt, barátnője nincs és valószínűleg nem is volt soha komoly kapcsolata senkivel. Azonban ez megváltozott a 3. évad befejező részében és a 4. évadban. Barátai találnak egy internetes társkereső oldalon egy hozzá hasonló gondolkodású és intelligenciájú lányt, Amy Farrah Fowler-t (Mayim Bialik).[2] Sheldon kezdetben hangsúlyozta, hogy Amy csak egy barát, aki nő is egyben, de nem barátnő. Amy egyre több időt tölt Sheldonnal, ezzel időnként a barátait az őrületbe kergetve; idővel kapcsolati szerződést kötnek egymással (Sheldon szereti szerződésekben szabályozni a társas kapcsolatait), így Amy a barátnője lesz.

Érdekességek[szerkesztés]

2012-ben a Euglossa bazinga méhfaj nevét Sheldon örökös Bazinga! felkiáltása ihlette.[3] A névválasztás iróniája, hogy a sorozatbeli karakter allergiás a méhekre.[4][5]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1]
  2. SG.hu - Ő lesz a Big Bang Theory Sheldonjának barátnője. www.sg.hu. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
  3. Egy új méhet neveztek el Sheldon Cooper után”, 2012. december 17. (Hozzáférés ideje: 2013. szeptember 6.)  (angolul)
  4. „The Big Bran Hypothesis”. The Big Bang Theory. CBS.
  5. A Rendmánia című rész leírása. (Hozzáférés: 2013. szeptember 6.) (angolul)