Star Trek (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Star Trek – Űrszekerek
(Star Trek (The Original Series))
Műfaj tudományos-fantasztikus

Alkotó Gene Roddenberry
Főszereplő William Shatner
Leonard Nimoy
DeForest Kelley
James Doohan
George Takei
Nichelle Nichols
Walter Koenig
Majel Barrett
Grace Lee Whitney

Nyelv angol
Évadok 3
Epizódok 79
Gyártás
Részenkénti játékidő 48 perc
Gyártó Paramount Television
Sugárzás
Eredeti adó USA NBC
Magyarország TV3 TV6 AXN Sci-fi
Eredeti sugárzás 1966. szeptember 8.1969. június 3.
Kronológia
További információk

A Star Trek – Űrszekerek[1] egy amerikai tudományos-fantasztikus filmsorozat, ami 1966-1969 között az NBC hálózaton futott. Az igazi sikert az ismétlések hozták meg számára, mára kultikus jelentőségűvé vált. Hogy a későbbi Star Trek-sorozatoktól megkülönböztessék, gyakran The Original Series (rövidítve TOS, magyarul Az eredeti sorozat) néven emlegetik, de ez nem része eredeti címének. Az Űrszekerek cím is magyar találmány.

A sorozatot 1967 és 1969 között összesen ötször jelölték Emmy-díjra és nyolcszor Hugo-díjra, mely utóbbiból kettőt meg is kapott.

A kezdetek[szerkesztés]

A bevezető epizód[szerkesztés]

A sorozat ötletét Gene Roddenberry találta ki a '60-as évek elején. 1964-ben forgatta le az első bevezető epizódot The Cage (A kalitka) címen, melyben a Jeffrey Hunter játszotta Christopher Pike kapitány irányította az Enterprise csillaghajót. A pilotot végül az NBC vezetősége elvetette. Érveik mellett többek közt az epizód „túlzottan gondolatigényes” volta állt. Továbbá kifogásolták a női első tiszt (Majel Barrett) és a „sátáni külsejű” Mr. Spock (Leonard Nimoy) jelenlétét a képernyőn. Ebben a részben a Star Trek univerzumának "szabályai" és jellegzetességei még nem voltak túl szigorúan lefektetve (pl. Spock az első felderítő úton mosolyog, amikor egy érdekes növényt találnak).

A legendássá vált folytatás[szerkesztés]

Végül Roddenberry egy második lehetőséget kapott. 1965-ben készítette el a második bevezető epizódot, melynek a Where No Man Has Gone Before (Ahová még ember nem merészkedett) címet adták. Itt mutatkozott be a vásznon a William Shatner alakította James T. Kirk kapitány, aki később a sorozat ikonná vált főszereplője lett. A teljes legénységet lecserélték, az egyedüli „túlélő” Spock parancsnok maradt, aki a sci-fi történetének egyik legjellegzetesebb figurája. Ő a tudományos tiszti poszt mellett első tiszt is lett; a korábbi első tisztet játszó Barrett pedig Christine Chapel szerepét kapta meg.

Ez az epizód sikeres volt és végül 1966. szeptember 8-án adásba kerülhetett az NBC-n a Star Trek, a The Man Trap (Veszélyeztetett egyedek) című epizóddal.

A sorozat[szerkesztés]

A sorozat Kirk kapitány legendás ötéves küldetését meséli el. A rendkívül színes legénység közé tartozik a japán Hikaru Sulu hadnagy (George Takei), az afrikai származású Uhura hadnagy (Nichelle Nichols) és az orosz Pavel Chekov zászlós (Walter Koenig), aki állítólag azért került a sorozatba, mert a Pravda egyik írója azzal vádolta a Star Trek készítőit, hogy egyetlen orosz sincsen a legénységben, holott ők voltak az elsők az űrben. Ez a rasszok és származások szerint vegyes összetételű gárda ritkaságszámba ment akkoriban és példamutató volta miatt kiemelkedő.

A Star Trek univerzuma egy optimista, utópisztikus világot ábrázol, melyben a Föld népei békében élnek egymással és más intelligens fajokkal együtt fedezik fel a kozmoszt. Ez sok ember (főként a fiatalok) számára népszerűvé tette, szemben az akkori - gyakran pesszimista - jövőképekkel.

A sci-fibe ágyazott történetek gyakori témái voltak a korszak politikai, társadalmi problémái. Így került terítékre többek közt a rasszizmus, a vietnami háború és a hippimozgalom. A Star Trek volt az első olyan (nem antologikus) sci-fi sorozat, melybe a műfaj neves alkotói (Harlan Ellison, Theodore Sturgeon, George Clayton Johnson) írtak forgatókönyveket.

Noha a sorozat nem ért el magas nézettséget eredeti sugárzása alatt, már ekkor kialakult egy főleg a sci-fi közösség tagjaiból, illetve egyetemista fiatalokból álló rajongói tábor. Az NBC az első és a második évad után is megpróbálta beszüntetni a Star Trek-et, de a rajongók által indított telefon- és levélíró kampányok miatt végül kénytelenek voltak folytatni azt. Végül a sorozat a harmadik évadot követően került le a képernyőről (az utolsó adás dátuma 1969. június 3).

A Star Trek ezt követően a '70-es években vált kultikusan rajongott sorozattá, miután a holdraszállás népszerűvé tette a világűr és a sci-fi témákat. Ekkoriban már rendkívüli népszerűségnek örvendett világszerte. Az Egyesült Államokban évente találkozókat szerveztek, melyeken a sorozat készítői és szereplői mellett többek közt Isaac Asimov is megjelent. 1976-ban a sorozat tizedik évfordulóján a rajongók azt is elérték, hogy a NASA az első kísérleti űrrepülőgépet Enterprise-nak keresztelje el.

A sorozatot egy rajzfilmsorozat (1973-1974) és összesen hat mozifilm követte (1979-1991) az eredeti szereplőgárdával. Ezek után újabb Star Trek sorozatok és mozifilmek folytatták a Star Trek eredeti sorozata alapján elindult történeteket.

Magyarországi bemutató[szerkesztés]

Magyarországon csak jóval később, 1997-ben mutatták be először Az eredeti sorozatot a televízióban, addig csak a szereplőivel készült mozifilmek jelentek meg VHS-en, amik viszont időben a sorozat után játszódnak, ezért ezek a megjelenések itthon nem hoztak nagy ismertséget a Star Treknek. Az eredeti sorozat megjelenésével azonban hamarosan, ha több év vagy évtized késéssel is, de a többi sorozat is megjelent, amik így Magyarországon is megismertették Az eredeti sorozatot és a belőle kialakult Star Trek világot.

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
James Tiberius Kirk kapitány William Shatner Felföldi László, Sörös Sándor
Spock parancsnok Leonard Nimoy R. Kárpáti Péter
Dr. Leonard Horatio McCoy parancsnok-helyettes, hajóorvos DeForest Kelley Balázsi Gyula
Montgomery Scott parancsnok-helyettes James Doohan Wohlmuth István
Hikaru Sulu hadnagy George Takei Koncz István
Nyota Uhura hadnagy Nichelle Nichols Mányai Zsuzsa
Pavel Andreievich Chekov zászlós (1967-1969) Walter Koenig Tóth-Gáspár András, Csőre Gábor
Christine Chapel nővér Majel Barrett Ősi Ildikó
Janice Rand segédtiszt (1966) Grace Lee Whitney Csomor Csilla

Főszereplők gyakran ismételt és emlékezetes mondatai a sorozatban[szerkesztés]

  • McCoy: „Én orvos vagyok, nem pedig ...”; „Meghalt, Jim!”; „Spock, maga ostoba vulkáni! Hát nem érti, hogy ...”
  • McCoy Spocknak: „Nagyon kérem Spock, nehogy azt mondja, hogy bámulatos!”; „Pofa be! Megmentjük és kész!”
  • Scotty: „Na de kapitány, a fizika törvényeit nem tudom megváltoztatni!”
  • Spock: „Nem tudom, hogy adtam-e okot a sértegetésre!”; „Bámulatos!”; "Ez nem logikus."

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]