Star Trek (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Star Trek – Űrszekerek
(Star Trek (The Original Series))
Műfajtudományos-fantasztikus

AlkotóGene Roddenberry
Író
 • Gene L. Coon
 • D. C. Fontana
FőszereplőWilliam Shatner
Leonard Nimoy
DeForest Kelley
James Doohan
George Takei
Nichelle Nichols
Walter Koenig
Majel Barrett
Grace Lee Whitney
FőcímzeneTheme from Star Trek
ZeneszerzőAlexander Courage

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok3
Epizódok79
Gyártás
Producer
 • Gene L. Coon
 • Fred Freiberger
 • John Meredyth Lucas
 • John D. F. Black
Forgatási helyszín
 • Paramount Stage 5
 • Paramount Stage 31
 • Paramount Stage 19
 • Vasquez Rocks
Részenkénti játékidő48 perc
Gyártó
 • Desilu Productions
 • Paramount Television Studios
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adóUSA NBC
Magyarország TV3 TV6 AXN Sci-fi
Eredeti sugárzás1966. szeptember 8.1969. június 3.
Kronológia
KövetkezőStar Trek: The Animated Series
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Star Trek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Star Trek – Űrszekerek[1] egy amerikai tudományos-fantasztikus filmsorozat, ami 1966-1969 között az NBC hálózaton futott. Az igazi sikert az ismétlések hozták meg számára, mára kultikus jelentőségűvé vált. Hogy a későbbi Star Trek-sorozatoktól megkülönböztessék, gyakran The Original Series (rövidítve TOS, magyarul Az eredeti sorozat) néven emlegetik, de ez nem része eredeti címének. Az Űrszekerek cím is magyar találmány.

A sorozatot 1967 és 1969 között összesen ötször jelölték Emmy-díjra és nyolcszor Hugo-díjra, mely utóbbiból kettőt meg is kapott.

A kezdetek[szerkesztés]

A bevezető epizód[szerkesztés]

A sorozat ötletét Gene Roddenberry találta ki a '60-as évek elején. 1964-ben forgatta le az első bevezető epizódot The Cage (A kalitka) címen, melyben a Jeffrey Hunter játszotta Christopher Pike kapitány irányította az Enterprise csillaghajót. A pilotot végül az NBC vezetősége elvetette. Érveik mellett többek közt az epizód „túlzottan gondolatigényes” volta állt. Továbbá kifogásolták a női első tiszt (Majel Barrett) és a „sátáni külsejű” Mr. Spock (Leonard Nimoy) jelenlétét a képernyőn. Ebben a részben a Star Trek univerzumának "szabályai" és jellegzetességei még nem voltak túl szigorúan lefektetve (pl. Spock az első felderítő úton mosolyog, amikor egy érdekes növényt találnak).

A legendássá vált folytatás[szerkesztés]

Végül Roddenberry egy második lehetőséget kapott. 1965-ben készítette el a második bevezető epizódot, melynek a Where No Man Has Gone Before (Ahová még ember nem merészkedett) címet adták. Itt mutatkozott be a vásznon a William Shatner alakította James T. Kirk kapitány, aki később a sorozat ikonná vált főszereplője lett. A teljes legénységet lecserélték, az egyedüli „túlélő” Spock parancsnok maradt, aki a sci-fi történetének egyik legjellegzetesebb figurája. Ő a tudományos tiszti poszt mellett első tiszt is lett; a korábbi első tisztet játszó Barrett pedig Christine Chapel szerepét kapta meg.

Ez az epizód sikeres volt és végül 1966. szeptember 8-án adásba kerülhetett az NBC-n a Star Trek, a The Man Trap (Veszélyeztetett egyedek) című epizóddal.

A sorozat[szerkesztés]

A sorozat Kirk kapitány legendás ötéves küldetését meséli el. A rendkívül színes legénység közé tartozik a japán Hikaru Sulu hadnagy (George Takei), az afrikai származású Uhura hadnagy (Nichelle Nichols) és az orosz Pavel Chekov zászlós (Walter Koenig), aki állítólag azért került a sorozatba, mert a Pravda egyik írója azzal vádolta a Star Trek készítőit, hogy egyetlen orosz sincsen a legénységben, holott ők voltak az elsők az űrben. Ez a rasszok és származások szerint vegyes összetételű gárda ritkaságszámba ment akkoriban és példamutató volta miatt kiemelkedő.

A Star Trek univerzuma egy optimista, utópisztikus világot ábrázol, melyben a Föld népei békében élnek egymással és más intelligens fajokkal együtt fedezik fel a kozmoszt. Ez sok ember (főként a fiatalok) számára népszerűvé tette, szemben az akkori - gyakran pesszimista - jövőképekkel.

A sci-fibe ágyazott történetek gyakori témái voltak a korszak politikai, társadalmi problémái. Így került terítékre többek közt a rasszizmus, a vietnámi háború és a hippimozgalom. A Star Trek volt az első olyan (nem antologikus) sci-fi sorozat, melybe a műfaj neves alkotói (Harlan Ellison, Theodore Sturgeon, George Clayton Johnson) írtak forgatókönyveket.

Noha a sorozat nem ért el magas nézettséget eredeti sugárzása alatt, már ekkor kialakult egy főleg a sci-fi közösség tagjaiból, illetve egyetemista fiatalokból álló rajongói tábor. Az NBC az első és a második évad után is megpróbálta beszüntetni a Star Trek-et, de a rajongók által indított telefon- és levélíró kampányok miatt végül kénytelenek voltak folytatni azt. Végül a sorozat a harmadik évadot követően került le a képernyőről (az utolsó adás dátuma 1969. június 3).

A Star Trek ezt követően a '70-es években vált kultikusan rajongott sorozattá, miután a holdra szállás népszerűvé tette a világűr és a sci-fi témákat. Ekkoriban már rendkívüli népszerűségnek örvendett világszerte. Az Egyesült Államokban évente találkozókat szerveztek, melyeken a sorozat készítői és szereplői mellett többek közt Isaac Asimov is megjelent. 1976-ban a sorozat tizedik évfordulóján a rajongók azt is elérték, hogy a NASA az első kísérleti űrrepülőgépet Enterprise-nak keresztelje el.

A sorozatot egy rajzfilmsorozat (1973-1974) és összesen hat mozifilm követte (1979-1991) az eredeti szereplőgárdával. Ezek után újabb Star Trek sorozatok és mozifilmek folytatták a Star Trek eredeti sorozata alapján elindult történeteket.

Magyarországi bemutató[szerkesztés]

Magyarországon csak jóval később, 1997-ben mutatták be először. Az eredeti sorozatot a televízióban, addig csak a szereplőivel készült mozifilmek jelentek meg VHS-en, amik viszont időben a sorozat után játszódnak, ezért ezek a megjelenések itthon nem hoztak nagy ismertséget a Star Treknek. Az eredeti sorozat megjelenésével azonban hamarosan, ha több év vagy évtized késéssel is, de a többi sorozat is megjelent, amik így Magyarországon is megismertették Az eredeti sorozatot és a belőle kialakult Star Trek világot.

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
James Tiberius Kirk kapitány William Shatner Felföldi László (1. hang)
Sörös Sándor (2. hang)
Spock parancsnok Leonard Nimoy R. Kárpáti Péter
Dr. Leonard Horatio McCoy parancsnok-helyettes, hajóorvos DeForest Kelley Balázsi Gyula
Montgomery Scott parancsnok-helyettes James Doohan Wohlmuth István
Hikaru Sulu hadnagy George Takei Koncz István
Nyota Uhura hadnagy Nichelle Nichols Mányai Zsuzsa
Pavel Andreievich Chekov zászlós (1967-1969) Walter Koenig Gáspár András (1. hang)
Csőre Gábor (2. hang)
Christine Chapel nővér Majel Barrett Ősi Ildikó
Janice Rand segédtiszt (1966) Grace Lee Whitney Csomor Csilla

Főszereplők gyakran ismételt és emlékezetes mondatai a sorozatban[szerkesztés]

 • McCoy: „Én orvos vagyok, nem pedig ...”; „Meghalt, Jim!”; „Spock, maga ostoba vulkáni! Hát nem érti, hogy ...”
 • McCoy Spocknak: „Nagyon kérem Spock, nehogy azt mondja, hogy bámulatos!”; „Pofa be! Megmentjük és kész!”
 • Scotty: „Na de kapitány, a fizika törvényeit nem tudom megváltoztatni!”
 • Spock: „Nem tudom, hogy adtam-e okot a sértegetésre!”; „Bámulatos!”; "Ez nem logikus."

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]