Hét Kilenced

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hét Kilenced
Star Trek-szereplő
Fan Expo 2015 - Seven of Nine (21768259895).jpg
Megszemélyesítője Jeri Ryan
Hét Kilenced adatai
Valódi neve Anika Hansen
Beceneve Hetes
Faja Ember/Ex-Borg
Neme
Született Csillagidő 25479
Anyabolygó Tendara Kolónia
Szolgálati hely USS Voyager, asztrometria
A Wikimédia Commons tartalmaz Hét Kilenced témájú médiaállományokat.

Hét Kilenced (Seven of Nine), vagy ahogy gyakran hívják: „Hetes”, a Star Trek: Voyager című tudományos-fantasztikus televíziós sorozat egyik szereplője. Először a negyedik évadban jelent meg a képernyőkön, a Skorpió című részekben. A szerepében Jeri Ryan.

Életrajza[szerkesztés]

Annika Hansen néven született a Tendara kolónián 2348-ban, Magnus és Erin Hansen exobiológusok gyermekeként. Hetest 6 évesen asszimilálta Borg a USS Raven fedélzetén, ahogy az később kiderül abból az adattárolóból, amit a USS Voyager talál a Delta kvadráns szívében. A Borgot tanulmányozva Hansenék egy féregjárat segítségével jutottak el a Delta Kvadránsba, a galaxis másik végébe. Ott rátaláltak a félig szerves, félig mechanikus lényekre, de azok asszimilálták őket. Hetes egész élete során csak a Borg kollektívát ismerte.

Évekkel később, mikor is időleges szövetség köttetett a Borg és a USS Voyager között (Skorpió I, II), a föderációs hajó legénységével közösen dolgozott egy, a 8472-es faj ellen bevethető fegyveren. A történet végén kiderül, hogy korábbi megegyezés ellenére a Borgnak esze ágában sincs a Voyagert elengedni. Kathryn Janeway parancsára Chakotay és B’Elanna Torres leválasztják Hetest a kollektíváról, ezzel megakadályozva azt, hogy asszimilálni tudja a hajót, a Borg királynő utasítására. Ezek után, önálló lényként lehetősége nyílik rá, hogy ismét felvegye az Annika Hansen nevet, de ő inkább a Borg azonosítója (hét-kilenced) mellett dönt.

A "Pók hálójában" c. duplarészben a borg újból elragadja őt, de nem asszimilálják. A királynő az emberek elleni végső csapáshoz szeretné felhasználni Hetes emberekről, azok tudásáról és taktikájáról szerzett tapasztalatait. A királynő mellett találkozik a már évtizedekkel korábban asszimilált apjával is. De hamarosan kiszabadítja Hetest a borg karmaiból a Voyager legénysége, így sértetlenül visszatérhet a legénység soraiba.

A kollektíváról való leválasztása után Janeway személyében mentorára lel, aki segít neki beilleszkedni az emberi társadalomba. Ebben a Doktor is a segítségére van, aki azon fáradozik, hogy szocializálódjon, és hogy érző lényként beilleszkedjen a legénység soraiba. A Doktor mélyebb érzelmeket is táplál iránta, de ebből nem lesz semmi. A sorozat utolsó évadában románc szövődik közte és Chakotay, a Voyager elsőtisztje között, és – amint az utolsó részből kiderül – összeházasodnak.

Személyiség[szerkesztés]

Személyisége a kezdetekben inkább egy vulcaniéhoz hasonlított, és gyakran követett el parancsmegtagadást, (irracionálisnak, érzelgősnek vélte Janeway néhány parancsát) ami korábbi, Borg létének volt tulajdonítható. A visszailleszkedés az emberi létbe jóval nehezebben ment neki, mint más dolgozóknak (pl. Hugh), mivel kiskorától a Borg része volt, és így gyermekkora jó részében dolgozóként nevelkedett.

A Borgtól örökölt intelligenciája, technikai jártassága és profizmusa többször vált a legénység hasznára.

A kritika[szerkesztés]

Hetes karakterét több részről is kritizálták. Néhány fanatikus Star Trek rajongó ostobaságnak tartotta egy Borg beillesztését a legénység soraiba, ráadásul testre simuló ezüstös ruhája is nagy megdöbbenést okozott.

A veterán Star Trek író és rendező, Ronald D. Moore szerint Hetesnek sokkal jobban kellett volna egy Borgra hasonlítania.

Baki[szerkesztés]

Az ötödik évad hetedik epizódjában kb. a 36-ik perc felénél Hetes felkiált és ekkor látható, hogy a színésznőnek amalgám tömése van az egyik bal felső nagyörlőjében. Felvetődik a kérdés, hogy a Borgnál megengedhető-e egy ilyen "elavult" orvosi technológia fenntartása, azaz a stáb maszkmesterei használhattak volna valamilyen színezőanyagot a jelenet forgatása közben a színésznő fogának ezen részén.

További információk[szerkesztés]