Emberek (Star Trek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emberek
Anyabolygó Föld
Főbb műveletek helye Csillagflotta központ (San Francisco), Alfa kvadráns
Nyelv Földi nyelvek
Kapcsolat Csillagflotta
Föderáció

Az ember a Star Trek-univerzumban egyike a legbefolyásosabb és legfontosabb fajoknak az Alfa kvadránsban.

Az emberek a Földről, a Sol rendszerből származnak. A bolygó korai történelme több okból figyelemre méltó volt – legfőképp a kapcsolatba lépett idegenek számában. 2063-ban történt az első hivatalos kapcsolatfelvétel más fajokkal. Ebben a időben a Föld egy nagy nukleáris háború következményeitől szenvedett, gyakorlatilag a mélyponton volt. A Zefram Cochrane alatt dolgozó tudósok a fénysebességnél gyorsabb utazás lehetőségét kutatták, mikor a háború kitört. A megvetés és az alacsony életszínvonal hajtotta őket a munkában, és 2063-ban készen álltak, hogy felbocsássák a Phoenixet.

Cochrane repülése felkeltette egy vulkáni kutatóhajó figyelmét, ami a rendszerben tartózkodott; ezután leküldtek egy kompot, hogy kapcsolatot teremtsen a Phoenix építőivel. A felfedezés, hogy nincsenek egyedül az univerzumban, megrázta az emberiséget, és összehozta a Föld népeit.

Mint a térhajtóművel rendelkező fajok egyike, az emberiség lett az egyik legnagyobb felfedező a csillagközi kereskedelemben, ami 25 évig az emberek által épített űrhajók monopóliuma volt, éltető jövedelmet hozva a háború sújtotta bolygónak az újjáépítéshez. A Földet ez gazdasági óriássá változtatta. 2113-ra a nyomor, éhínség, a háború teljesen eltűnt a bolygóról (az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a betegségek nagy része is), és az emberiesség lett a fő erény. Létrejött egy kisebb emberi űrflotta, amely megkezdte az Univerzum távoli részeinek felfedezését. Eközben a Föld a Vulkán gyámkodása alá került, a vulkániak, akik elsőként fedezték fel az emberiséget mint űrfajt, tanácsaikkal segítették őket, ugyanakkor akadályozták az űrtechnológiai kutatásokat, mivel úgy látták, az emberek még nem állnak készen az űrbe való kilépésre. Ennek a helyzetnek Jonathan Archer, az első Enterprise nevű űrhajó kapitánya és legénysége vetett véget, akik számos konfliktusban (legfontosabbak a vulkáni-andoriai villongások, ill. a xindik támadása) bizonyították, ha nem is a vulkániaknak, de a környező fajoknak, hogy az emberek képesek felelősen gondolkodni és a csillagközi konfliktusokat kezelni. A vulkániak, az andoriaiak, a tellariták és az emberek végül egy bolygóközi együttműködési egyezményt írtak alá, ami megvetette a későbbi Bolygók Egyesült Föderációja alapjait.

Az elkövetkező 45 évben az emberiség folytatta a kolóniák hálózatának kiépítését az Alfa kvadráns jelentős részében. Végül 2158-ban felfedezték a Romulán Csillagbirodalmat; a két hatalom harcolt egy rövid ideig, majd a heves háború 2160-ban véget ért, ekkor ütközőzónaként létrehozták a Romulán Semleges Zónát.

A romulán háború bebizonyította az emberiségnek, hogy a nagyobb stabilitás érdekében szövetkezniük kell más fajokkal és meg kell előzni a jövőbeli konfliktusokat. 2161-ben az emberek ,a vulkániak és még két másik faj aláírták a Föderáció alkotmányát, létrehozva ezzel az Bolygók Egyesült Föderációját. Bár a Föderáció a fajok közti együttműködést jelentette, az emberek mindig az egyik legmeghatározóbb faj maradtak benne.

Fizikálisan az emberek szimmetrikus felépítésűek, kétlábúak, hajuk és bőrük egyénenként változó. Mint a legtöbb fajnál, az embereknél is külön megtalálható mindkét nem, nő és férfi. Egyéb tekintetben az emberek az Alfa kvadráns-beli átlaghoz tartoznak.