Kvadráns (Star Trek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kvadránsok a Tejútrendszer negyedei a Star Trek univerzumban.

Galactic Quadrant Star Trek.png

Alfa kvadráns[szerkesztés]

A Tejút galaxis egyik negyedének az elnevezése amely a Béta és a Gamma kvadránssal szomszédos közvetlenül. Az Alfa és Béta kvadráns határát a Föld napja határozza meg.

E kvadráns ad otthont a Föderáció egyik felének, a Kardassziai Birodalomnak, a tamariánoknak, Son’a-nak, ferengiknek és breeneknek. Jelenleg a kvadráns csak kis része van feltérképezve, mivel a Föderáció inkább a Béta kvadránst kutatta. Több féregjárat (Bajori féregjárat, Barzan féregjárat) és anomália (Vadvidék, Fekete köd) is található a térségben.

Béta kvadráns[szerkesztés]

A Tejút galaxis egyik negyedének az elnevezése, amely az Alfa és a Delta kvadránssal szomszédos közvetlenül. Az Alfa és Béta kvadráns határát a Föld napja határozza meg.

A kvadráns ad otthont a Föderáció egyik felének, a Vulkán bolygónak, a Romulán Csillagbirodalomnak, a Klingon birodalomnak és a Tholian szövetségnek. A térség nagy részét már felfedezték, mivel a Föderációs hajók a 2150-es évektől járják a kvadránst.

Gamma kvadráns[szerkesztés]

A Tejút galaxis egyik negyedének az elnevezése, amely az Alfa és a Delta kvadránssal szomszédos közvetlenül. A legközelebbi pontja is legalább 30 000 fényév távolságra van a Földtől.

2369-ben fedezték fel a Bajori féregjáratot, ami 70 000 fényévre a Gamma kvadránsba viszi a rajta az utazókat. E kvadráns szinte egyeduralkodója a Domínium.

Delta kvadráns[szerkesztés]

A Tejút galaxis egyik negyedének az elnevezése, amely a Béta és a Gamma kvadránssal szomszédos közvetlenül. A legközelebbi pontja is legalább 30 000 fényév távolságra van a Földtől, így túl messze van a feltérképezéshez is.

2371-ben a Csillagflottának alkalma nyílt megismerni a kvadránst, mivel a Gondviselő nevű idegen lény 70 000 fényévre ragadta el a USS Voyagert a Vadvidékről, ami így egyedül indult haza. A hajó visszatérése után rengeteg új információt hozott e politikailag instabil térségről. Ebben a kvadránsban élnek többek között a hirogenek, a kazonok, az ocampak, a talaxiaiak, és e terület a Borg hazája is.

Külső hivatkozások[szerkesztés]