Vulcan (Star Trek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Vulcan
Egy vulcani

A Vulcan (T'Khasi) egy kitalált bolygó a Star Trek-univerzumban. A 40 Eridani hármascsillag[1][2] körül kering, a vulcaniak szülőbolygója. A bolygó nagyrészt száraz, sivatagos, az ég vörösnek látszik. Felszíni gravitációja és hőmérséklete magas. Egy ikerbolygója van, a T'Khut (amit a földiek javaslatára hivatalosan Charis-nak neveznek), ez hatalmasnak tűnik a Vulcan égboltján, a felszínén zajló vulkánkitörések és porviharok a Vulcanon jól megfigyelhetők.

A vulcaniak a Bolygók Egyesült Föderációja alapító tagjai az emberekkel együtt. Jellemző rájuk, hogy érzelmeiket elfojtják, állandó meditációval próbálva kordában tartani őket, sőt megszabadulni tőlük; ebben a legendás Surak nevű filozófust követik. A romulánok a vulcaniakkal rokon faj, ők azért hagyták el a bolygót évezredekkel ezelőtt, mert nem voltak hajlandóak követni Surak tanításait. A vulkániak továbbá telepaták, testi érintkezés által képesek észlelni nemcsak a vulkániak, hanem más fajok egyedeinek gondolatait is.

A Star Trek-ben feltűnő vulcaniak közt a leghíresebb Spock (aki félig vulcani, félig ember, de vulcaninak tartja magát).

Más vulcaniak, akik feltűnnek egy vagy több Star Trek-sorozatban vagy filmben: Sarek nagykövet (Spock apja), Saavik hadnagy, Soval nagykövet (ENT), Sybok (Spock féltestvére), Surak filozófus, T'Pau (a bolygó vezetője), Tuvok (a Star Trek: Voyager sorozatban az egyik tiszt), T'Pol (a Star Trek: Enterprise sorozatban elsőtiszt).

A vulcani nyelv[szerkesztés]

A vulcani írásnak rengeteg különböző formája van. Az elsődleges forma leginkább a földi zenei kottákra hasonlít, de függőleges oszlopokba írják a betűket fentről lefelé haladva és balról jobbra. Ez a forma egy fentről lefelé az írás irányába húzódó vonalat is tartalmaz, ezeken találhatóak a betűk.

A másik fajta írásmód egyszerű görbe vonalakból áll és nem tartalmaz vezetővonalat, de ugyanúgy függőlegesen írják, és ha egy oszlop betelik, akkor jobbra kezdenek egy újat. Leginkább a ruhákon látható.

A harmadik fajta a vulcani hajókon és néhány templomon látható, és balról jobbra írják.

Vulkáni Főparancsnokság[szerkesztés]

A Főparancsnokság a legerősebb kormányzati szervezet volt a Vulcan bolygón annak a Föderációba lépése előtt. Katonai szervezet volt, de az egész vulcani birodalmat ők irányították. Több száz csillaghajójuk volt katonai és egyéb tudományos feladatokra. A rangok hasonlóak voltak a Csillagflottáéihoz, de azzal ellentétben a Főparancsnokságnak vannak nem katonai alszervezetei is, ilyen például a tudományos direktórium. A Föderációba lépéskor elvesztette a hatalmát és megszűnt.

Ételek, italok[szerkesztés]

A vulcaniak mind vegetáriánusok.

  • Vulcani gespar: zöldségekből álló étel, amelyet leginkább reggelire fogyasztanak. Egy szokás szerint a vendégnek ezt az ételt kell adni reggelire.
  • Vulcani konyak: alkoholos ital.
  • Plomikleves: az egyik leghíresebb vulcani étel, amelynek több fajtája van, ezek eltérő színűek és ízűek lehetnek.
  • Pok tar
  • Vulcani port: alkoholos ital.

Mitológia[szerkesztés]

A vulcani mitológiában több isten is szerepelt az Ébredés (amikor a földi 4. század idején a vulcaniak szakítottak addigi erőszakos múltjukkal) előtt. Volt istene a halálnak, békének és a háborúnak is.

Hivatkozások[szerkesztés]